2024-08-19 948 瀏覽
平時會行大圍站A出口附近搵食 今次就揀左發掘另一邊,由大圍站步行過去 10分鐘左右就到,是日式小店格局 坐得幾舒服佢地既便當全部以日本地區來命名,以日式咖哩做主打 配上不同配菜🔸薩摩便當 $108遇上了期間限定,鹽燒安格斯封門柳+七味燒豬頸肉+蟹籽加州卷(3件)+味付螺肉,成個組合都幾豐富 有兩道肉類菜式並存牛牛已切成一件件的上菜 食時好方便,牛肉依然是粉嫩的 封門柳脂肪較少而肉味濃郁 口感嫩嫩彈牙的 燒得幾好 🔸黑松露帶子加州卷 $56帶子新鮮鮮甜 加上濃香黑松露,一啖一件 滿足的~🔸巨峰爆多多 $22巨峰味道自然 配合乳酸飲品打成,唔係好濃好假的糖漿水,而且有好多爆珠 多多系列都幾好飲 🔸福岡直送綿綿芝士蛋糕 $30芝士味香濃 甜度都岩岩好 是帶有微微濕潤感 比較實在有口感的質地,估唔到呢度有蛋糕,飯後來一客甜品 Happy Ending❤️🔸濃厚抹茶蛋糕 $29質地是慕士蛋糕 口感Creamy,每口都滲出抹茶味*無+1服務費*全程以QR code落單*以小店來說 野食選擇唔少,甜品 / 特式飲品都有

🔸薩摩便當 $108

🔸黑松露帶子加州卷 $56
帶子新鮮鮮甜 加上濃香黑松露,一啖一件 滿足的~

🔸巨峰爆多多 $22

🔸福岡直送綿綿芝士蛋糕 $30

🔸濃厚抹茶蛋糕 $29
質地是慕士蛋糕 口感Creamy,每口都滲出抹茶味

*無+1服務費

*全程以QR code落單

*以小店來說 野食選擇唔少,甜品 / 特式飲品都有
2024-08-16
2024-11-30 145 瀏覽
今日經過大圍去咗食佢哋嘅便當外賣,餐廳主打唔同嘅日式料理,更加有唔同嘅便當選擇所有便當都非常吸引有多種唔同配料福岡便室咖哩飯呢道福岡便室咖哩飯香氣四溢,咖哩醬濃郁,搭配的米飯鬆軟,吸收咗咖哩的精華。咖哩的味道偏溫和極尚蒼餐咖哩飯咖哩醬料的層次感豐富,搭配新鮮的食材,口感更加出色。三文魚和蜆肉的新鮮味道, 搭配蟹籽和栗米,蒜香牛油燒帶子這道蒜香牛油燒帶子外焦內嫩,帶子鮮美,搭配蒜香和牛油的香氣,口感十分豐富。每一口都充滿了海鮮的鮮味,非常過癮,適合與朋友分享。照燒原隻魷魚筒照燒醬的甜味和魷魚的鮮味完美結合,口感滑嫩。魷魚筒燒得恰到好處

福岡便室咖哩飯

極尚蒼餐咖哩飯

蒜香牛油燒帶子

照燒原隻魷魚筒

2024-09-01 492 瀏覽
### 豬屋日本料理 食評位於市中心的豬屋日本料理,以其精緻的便當和鮮美的海鮮吸引了眾多食客。最近,我有幸品嚐到他們的沖繩便當和名古屋便當。#### 沖繩便當 ($98.00)沖繩便當的呈現令人驚豔,色彩繽紛,擺盤精緻。吉列千層芝心豬扒是整個便當的亮點,外酥內嫩,芝士的濃郁香氣讓人垂涎欲滴。每一口都能感受到豬肉的鮮嫩與芝士的順滑,搭配特製的醬汁,更加增添了風味。便當中的汁燒金菇牛肉卷同樣令人印象深刻。金菇的鮮香與牛肉的嫩滑相得益彰,醬汁的調配恰到好處,讓人感受到日式料理的獨特魅力。刺身部分包括三文魚、帶子和一隻有頭的甜蝦,新鮮的食材搭配上精緻的切工,口感滑嫩,海味十足,讓人一試成主顧。最後,便當的咖哩飯和味付螺肉也不容忽視。咖哩飯的香氣撲鼻,咖哩的濃郁與米飯的柔軟形成了完美的搭配。而味付螺肉則是提味的好選擇,口感爽脆,讓整個便當更具層次感。#### 名古屋便當 ($98.00)名古屋便當的呈現同樣精緻,蒲燒鰻魚是這道便當的重點,鰻魚烤得恰到好處,外焦內嫩,配上特製的醬汁,香甜可口。照燒鯖花魚的味道也相當出色,魚肉鮮美,醬汁的甜味讓整道菜更加誘人。這個便當還包括了兩件挪威三文魚壽司,魚肉
### 豬屋日本料理 食評

#### 沖繩便當 ($98.00)

#### 名古屋便當 ($98.00)

這個便當還包括了兩件挪威三文魚壽司,魚肉新鮮,米飯的口感彈牙,讓人感受到壽司的原汁原味。燒汁飯則是便當中的另一亮點,飯粒吸收了燒汁的精華,口感香濃,令人回味無窮。

#### 香芒蟹棒蟹籽栗米沙律

作為一個清爽的配菜,香芒蟹棒蟹籽栗米沙律也值得一提。沙律中蟹棒的鮮甜與香芒的清新形成絕妙的搭配,蟹籽的鹹香讓整道沙律更加豐富,口感清脆,十分適合在炎熱的天氣中享用。

### 總結

豬屋日本料理以其精緻的便當和新鮮的海鮮贏得了我的讚賞。無論是沖繩便當還是名古屋便當,菜品的質量、擺盤的美觀以及味道的獨特性都讓人難以忘懷。服務態度友善,環境優雅,非常適合家庭聚餐或朋友聚會。下次再來的時候,我一定會嘗試更多他們的招牌菜品!
2024-08-26 450 瀏覽
之前黎親都係去隔幾步果間靚靚良心Cafe,今次晚飯就食左呢間豬屋日本料理,佢門前係開揚停車位,一啲都唔難見,大圍站行過黎十分鐘唔駛就到,就咁睇係一般小店,入到去發覺佢都有用心機係舖面裝飾到,我好鍾意既海賊王海報呀!坐低唔會覺迫都幾好!服務上店員都頗有禮貌,會自動自覺幫你加水,上菜速度都好快,嗌完過左一陣已經上到菜名古屋便當呢度所有便當都係用日本地方名做稱呼,我對當地冇咩認識就唔知點解了,不過每個便當既份量都有返咁上下,要食飽又唔駛頭痕揀野食,我覺得便當就岩哂我,佢有燒蒲鰻魚做主食,鰻魚一向點整都冇得輸架喇,配合鮮甜鯖花魚(好味),正常既三文魚壽司,小朋友最愛既螺肉同埋勁開胃既咖哩飯,食完呢個男仔都會飽了!!至尊惹味套餐我地除左嗌便當,因為太懶再直接嗌左個乜都有套餐,咁就一次過滿足哂所有願望了,我逐樣講下有幾好味啦蟹籽粟米沙律 — 我係一定要食菜既人,呢個前菜就恰到好處了三文魚蜆肉味噌湯 - 冇諗過佢個湯好足料,蜆肉同魚啖啖都係湯入面,湯底又濃厚,我好鍾意剌身(三文魚、帶子&甜蝦)—剌身黎計,新鮮二字已足夠形容了,咁既價錢但佢都富有鮮味而爽滑香炸軟殼蟹 - 腳炸脆到好似蝦條咁幾特別,蟹肉

名古屋便當

至尊惹味套餐
蟹籽粟米沙律 — 我係一定要食菜既人,呢個前菜就恰到好處了

香炸軟殼蟹 - 腳炸脆到好似蝦條咁幾特別,蟹肉竟然有蟹膏係裡面,充滿蟹味

蒜香牛油比目魚— 有啲邪惡,真係充滿牛油香味既比目魚,肉質鮮甜

和風照燒飯— 多汁少汁任你自己嗌,但係燒汁好開胃,會令你係咁食係咁食

福岡濃厚朱古力蛋糕— 飯後一甜品,Cake唔會過甜幾好
2024-08-23
5 分鐘 (堂食)
其實我成日都會去大圍但通常都係飲茶多☕️好悶又貴所以唔知田心入面有咁多隱世小店除左platform之外今次發現咗呢間日式居酒屋都好出色餐牌超級豐富多選擇無論刺身、壽司、拉麵、便當、炸物、串燒一應俱全😍搞到我揀咗好耐🤣最後揀咗一個鰻魚便當講真,兩個人都夠食而且賣相同埋味道都唔錯,性價比超高👍🏽個便當嘅燒鯖魚係我覺得好驚喜出面食嘅燒鯖魚都做唔到呢個Juicy嘅效果真係令人印象深刻!下次要單叫佢嘅燒鯖魚🤣仲叫咗我老母最愛嘅醬煮豬軟骨佢成碟掃哂🤣我都食咗一嚿炆得好淋好入味🥹天婦羅拼盤都係水準之上,好新鮮好脆🥹冇諗過一間屋村嘅小店都咁有心機咁格攝嘅地方真係無人會慕名而來但係都無求其敷衍了事同出面市區大舖嘅水準真係有得揮仲有個特色蟹味噌甲羅燒一個大飯團/蟹柳/蟹籽/蟹味噌超級鮮味開胃口感都好豐富好好味呀!好想再叫多碗白飯撈多幾撈😍嗰日我六點幾去食星期一至五嚟到到七點幾已經坐滿晒人我都唔好意思坐咁耐🤣🤣呢間應該都有幾多捧場客真係無揀錯😋
其實我成日都會去大圍
但通常都係飲茶多☕️好悶又貴
所以唔知田心入面有咁多隱世小店
除左platform之外
今次發現咗呢間日式居酒屋都好出色
餐牌超級豐富多選擇
無論刺身壽司、拉麵、便當、炸物、串燒一應俱全😍
搞到我揀咗好耐🤣
最後揀咗一個鰻魚便當
講真,兩個人都夠食
而且賣相同埋味道都唔錯,性價比超高👍🏽
個便當嘅燒鯖魚係我覺得好驚喜
出面食嘅燒鯖魚都做唔到呢個Juicy嘅效果
真係令人印象深刻!下次要單叫佢嘅燒鯖魚🤣
仲叫咗我老母最愛嘅醬煮豬軟骨
佢成碟掃哂🤣我都食咗一嚿炆得好淋好入味🥹
天婦羅拼盤都係水準之上,好新鮮好脆🥹
冇諗過一間屋村嘅小店都咁有心機
咁格攝嘅地方真係無人會慕名而來
但係都無求其敷衍了事
同出面市區大舖嘅水準真係有得揮
仲有個特色蟹味噌甲羅燒
一個大飯團/蟹柳/蟹籽/蟹味噌
超級鮮味開胃口感都好豐富好好味呀!
好想再叫多碗白飯撈多幾撈😍

鰻魚便當
天婦羅
蟹味噌甲羅燒
2024-08-22 169 瀏覽
豬屋離遠大圍火車站有一點距離由圍方商場行去豬屋只需7分鐘內我會評級為大圍Top3好食嘅日本料理,而且性價比高今次係外賣俾大家睇吓質素如何如果你喺街市買就會平啲,但技術問題煮得好唔好食就可以試吓👍🏻就腳又口痕嘅我會再去食多次。圖片展示大約切開10件,我一個人食送個飯都飽🤞重點推介絕對係私心推介😂
豬屋離遠大圍火車站有一點距離
由圍方商場行去豬屋只需7分鐘內
我會評級為大圍Top3好食嘅日本料理,而且性價比高

今次係外賣俾大家睇吓質素如何
鹽燒安格斯封門柳

圖片展示大約切開10件,我一個人食送個飯都飽🤞

重點推介
秘制汁煮豬軟骨(5件)

絕對係私心推介😂

2024-08-22
40 分鐘 (外賣送餐)
秘制汁煮豬軟骨(5件)
  • 秋田便當
2024-08-11 352 瀏覽
✨今日同朋友去大圍行完街去附近村屋搵嘢食,經過呢間餐廳,諗起七年前我喺大圍返工,午餐時間呢間餐廳都會坐滿人,又有好多人等位,我一直都冇機會試,今日有啲晏又唔多人,終於有機會試到啦😋✨✨朋友點咗沖繩便當🍱:便當大大盒,有咖喱飯、3款刺身(三文魚兩件,帶子兩件,甜蝦一隻),仲有金菇牛肉卷、吉列豬扒。吉列豬扒真係大大塊,切開五嚿,入面係一層層,好特別,外皮炸得鬆脆,肉質Juicy嫩滑👍🏼✨✨我叫咗四盛精選當🍚🍣:有三文魚、油甘魚、北寄背同蟹籽。油甘魚同三文魚好厚身,食落好肥美👍🏼仲附送茶碗蒸同味付海螺,都係我最鐘意食既😋✨另外我哋跟餐加咗蜜糖烤雞翼同吉列紫心香芋丸,蜜糖烤雞翼真係好出色😋✨嘢飲我哋叫咗桃桃梳打同巨峰梳打🥂,大熱天時,飲杯凍嘢真係好爽呀!

2024-08-10
  • 四盛精選當
2024-08-08 315 瀏覽
大圍美食比較分散 呢個位真係要特別行過嚟先識兩個人食咗總共$260 估唔到食日本嘢平均每人130就搞掂,而且食到好飽極尚套餐 $158三文魚蜆肉味噌湯蟹籽栗米沙律+刺身3款(三文魚2件,帶子2件,有頭甜蝦1件)蒜香牛油燒帶子3件照燒原隻魷魚筒1件日式咖哩飯福岡綿綿芝士蛋糕首先碗味噌湯好多蜆肉 非一般嘅味噌湯飲落去明顯比較鮮甜呢個套餐包埋前菜刺身,仲有熟食加甜品叫做每樣嘢都可以試到 而且一個價錢搞掂沖繩便當 $98吉列千層芝心豬扒 汁燒金菇牛肉卷2件 刺身-三文魚2件,帶子2件,有頭甜蝦1隻 日式咖哩飯,味付螺肉呢個就係食便當嘅好處 價錢唔使$100食咁多款邪惡的芝士豬扒 金菇牛肉卷有驚喜 表皮脆口裏面Juicy
大圍美食比較分散 呢個位真係要特別行過嚟先識

日式咖哩飯
福岡綿綿芝士蛋糕

首先碗味噌湯好多蜆肉 非一般嘅味噌湯
飲落去明顯比較鮮甜
呢個套餐包埋前菜刺身,仲有熟食加甜品
叫做每樣嘢都可以試到 而且一個價錢搞掂

沖繩便當 $98
呢個就係食便當嘅好處 價錢唔使$100食咁多款
邪惡的芝士豬扒 金菇牛肉卷有驚喜 表皮脆口裏面Juicy
2024-07-24 619 瀏覽
搬走左一段時間無黎,難得今日探朋友返故地,點都支持下,決定叫外賣回味一下。可惜食物水準比以前變差了,三文魚鰭味道其實尚可,但賣相感覺求其,可能因為份量問題而個盒又太大個,所以賣相唔好,而這樣收$66較難接受。另外點了三文魚壽司$32、黑樹露油甘魚壽司$39及辣味三文魚軍艦$30,價錢方面一般啦,都正常既,食物最多只屬爭鮮水平,飯夠大舊既,無其他喇。多年支持者,有少許失望,希望今次只係個別失手啦!加油呀!
多年支持者,有少許失望,希望今次只係個別失手啦!加油呀!
2024-07-24
30 分鐘 (堂食)
~豬屋😍大圍隱世高質素日式餐廳😛餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍~沖繩便當 $98成個便當都勁高質😍豐富到爆炸😛👍豬扒外脆內軟😍炸得非常香👍👍咖喱飯份量任你調配 可多可少😛大胃王都食得飽🤒刺身非常新鮮😛三文魚條理分明👍完全冇腥味🙏隻蝦都非常正☺️🥳😍~香炸軟殼蟹拼田園沙律 $55軟殼蟹勁正😍田園沙律都非常新鮮爽口🤒非常推薦大家食呢道菜😘~奈良便當 $78日式炸雞有四大件😍味道非常好👍薯餅同漢堡扒都勁高質🥳絕對唔係比行貨🤒下次有機會經過大圍都一定嚟食呀😍👍
~豬屋😍大圍隱世高質素日式餐廳😛

軟殼蟹勁正😍田園沙律都非常新鮮爽口🤒非常推薦大家食呢道菜😘

~奈良便當 $78

下次有機會經過大圍都一定嚟食呀😍👍
2024-07-14 317 瀏覽
今晚又約咗沙田友frd子,成班人上去佢屋企玩board game,每人要自攜野食再開心share,咁我就係佢屋企附近搵到呢間日本餐廳,就外賣左啲便當壽司一齊同frd食,餐廳都好多位置,都有好多人好似我咁買外賣🎃秋田便當 $96便當份量相當闊綽,飯裝得滿滿的😍咖哩汁鋪滿晒所有飯,岩晒鐘意汁撈飯嘅我同你!飯係日本珍珠米,粒粒分明,咖喱帶微辣 ,好惹味🤩吉列雞扒炸衣拎到返屋企都仲脆卜卜,雞扒都仲肉質嫩滑,食慣濃味,所以再濃味多少少就更好。豬軟骨又冧又入味,有成3大舊,就咁食呢個都夠飽,咸咸甜甜幾好送飯😎宮崎便當 $84便當附送辣味螺肉做前菜,份量好足,食極都仲有🤣照燒雞扒汁甜肉嫩,翠肉瓜燒完都仲好juicy,本身跟餐係京蔥雞肉,咁岩冇晒,師傅就轉左個雞肉丸子串,都好嫩滑🤩芝士蟹子軟殼蟹反卷 $75軟殼蟹炸到脆卜卜,芝士又唔會好搶味,加埋蟹子沙律醬中和下炸物,係一個永遠都唔會出錯既配置🤓結論🫰份量多到呢,岩晒鐘意食唔同款食物的me😆好味度:7/10回頭度:7/10🎡餐廳資料餐廳名稱:豬屋日本料理餐廳地址:大圍田心街10-18號雲疊花園地下4號舖營業時間:星期一至日 12:00-16:00 &

秋田便當 $96

宮崎便當 $84

芝士蟹子軟殼蟹反卷 $75

結論
🫰份量多到呢,岩晒鐘意食唔同款食物的me😆

好味度:7/10
回頭度:7/10

🎡餐廳資料
餐廳名稱:豬屋日本料理
餐廳地址:大圍田心街10-18號雲疊花園地下4號舖
營業時間:星期一至日 12:00-16:00 & 17:45-21:45
公眾假期12:00-16:00 & 17:30-21:45
外賣自取
本人係網上睇到有food blogger介紹,所以都跟著去試下。整體價錢唔貴,而且份量都大,所以其實都幾抵食,佢個芝士夾心豬扒都ok,最好配咖哩撈烏冬但係我絕對唔會再去,因為有一位中年女侍應態度非常惡劣,只係第一下聽唔清楚有咩付款方法,問咗句係未有得俾visa,嗰位女侍應立即好差態度咁話: 無呀!都話得bla bla bla bla。其實我地都只係一時聽唔清,唔需要咁激動咁搖頭眼神不友善同差語氣我地對佢態度都一直好和善,所以是次用餐體驗完全俾佢破壞了,希望大家下次去時佢唔係到!或者其實不值得去,市面上仲有好多更好食既餐廳,不需要受氣!

2024-07-04
2024-05-31 1147 瀏覽
大圍有好多美食店,豬屋日本料理是其中一間,朋友介紹抵食好味於是前來試一試。店舖不是太大但裝修很有日本風味,我們坐低不久就有很多街坊幫襯,而且外賣源源不絕,只因價廉物美抵食。店舖是用QR code落單,餐牌選擇好多,外面一般日本料理店的食物這裏也有供應,而且價錢唔貴。沖繩便當$98便當材料相當豐富,有吉列千層芝心豬扒一件、汁燒金菇牛肉捲兩件、刺身:三文魚兩件、帶子兩件、有頭甜蝦一隻、咖哩飯、味付螺肉。我們叫了多飯混合咖哩汁一齊吃,咖哩香濃不辣帶少少甜。吉列豬扒不是一塊過而是一層層的,很符合千層的美譽,表皮詐得很香脆,由於肉是一層層的所以吃落很鬆軟嫩滑,刺身新鮮,金菇牛肉卷味正常。蟹味增甲羅燒$58嚟到個樣已經好吸引,蟹殼裡面滿滿嘅蟹膏和蟹肉,仲有附加三文魚籽和蟹柳絲,配上白飯加紫菜一齊吃味道鮮喊好味。椒鹽燒珍寶牛舌4件$48牛舌大大件配得上珍寶的名字,燒得唔乾,食落帶有小小黑椒的味道唔辣。照燒多春魚5條$38多春魚燒得唔乾,表面帶有燒汁食落甜甜地。芒芒梳打(跟餐優惠)$16芒果汁味道夠唔淡,加入梳打水十分支解渴。

沖繩便當$98

我們叫了多飯混合咖哩汁一齊吃,咖哩香濃不辣帶少少甜。

蟹味增甲羅燒$58

椒鹽燒珍寶牛舌4件$48

照燒多春魚5條$38
多春魚燒得唔乾,表面帶有燒汁食落甜甜地。

芒芒梳打(跟餐優惠)$16
芒果汁味道夠唔淡,加入梳打水十分支解渴。

2024-05-31
  • 鹽燒牛舌
2024-05-26 288 瀏覽
呢度食午餐餐好抵,原來星期日都會有午市。一個刺身飯餐先至$72 ,成個表面都係刺身! 好足料,有三文魚,有蟹籽,仲有立魚,螺肉,青瓜等等,食極都仲有,唔會食兩三啖就冇晒啲刺身粒粒。 跟餐仲有蒜味螺肉,就係平時食開嗰啲。同埋一個日式蒸蛋,都好嫩滑。我朋友就叫咗個便當。 便當都好豐富,鯖魚係成條,平時出面食,腥唔腥就睇彩數,但呢間係絕對唔腥! 咖喱飯係甜咖喱,唔食得辣嘅都可以試吓。仲有幾片刺身,仲有幾片豬頸肉,想食好多唔同種類嘅人就啱晒啦。最後同場加咗隻雞翼同埋牛舌,呢度嘅串燒都唔錯,牛舌好厚好Juicy !! 雞翼都燒得啱啱好,仲係好多汁,好嫩唔會好老
呢度食午餐餐好抵,原來星期日都會有午市。
  • 鹽燒牛舌
2024-05-20 245 瀏覽
今日黎呢間日本餐廳,係住大圍既朋友介紹,由大圍站步行去,都唔算太遠。餐廳格局溫馨,好似日本小店咁,店員態度好好。一黎就比佢多款既便當吸引,幾番掙扎下,簡左沖繩料理便當,好豐富!!主食有吉列千層芝心豬扒同埋汁燒金姑牛肉卷。千層芝心豬扒係用左好多塊既豚肉片炮埋一齊,中間再加左芝士,做到流心效果,又唔會有平時豬扒既筋位,幾好食。汁燒金姑牛肉卷都好貼心咁,切開左一半,令到進食更方面。刺身有三文魚 , 帶子, 甜蝦。三文魚剌身係厚切,有2大塊,好正!! 甜蝦都係我既推介! 仲有螺肉同埋咖哩飯,日式咖哩好甜,配飯一流! 朋友叫左特選五色丼,有三文魚 ,北寄貝 ,帶子 ,赤蝦 ,海膽。一開始仲有三文魚味噌湯,暖一暖胃再食魚生飯。魚生比得足料而且新鮮。價錢都係街坊價,係附近既不坊一試!

餐廳格局溫馨,好似日本小店咁,店員態度好好。

仲有螺肉同埋咖哩飯,日式咖哩好甜,配飯一流!