2012-03-19 215 瀏覽
其實都好耐無飲呢間既貢茶, 飲過兩次, 次次都唔會叫少糖少冰但係杯野飲都可以淡而無味珍珠奶茶, 格雷咖啡凍奶茶, 飲落去好似飲緊凍既淡奶水, 又無茶味, 第一次飲貢茶飲唔晒而要扔,如果想飲貢茶, 寧願行去登打士街個間, 排耐啲都好過用同樣價錢飲一杯淡而無味既野!!!

2012-03-17
2011-06-26 128 瀏覽
最初幫襯貢茶係登打士個邊..keep住水準情況下..所以差打好要就緊嫁la..今日飲左杯有史以來第1次飲貢茶係飲一半就頂唔順要掉既奶茶..叫左15$ 鮮奶紅茶..收銀員男丁..後面就一位男丁負責沖..當時前後叫既人有4~5位..佢地叫杯野都快得驚人...我杯直頭唔洗2mins就有..急不及待飲左啖!!oh~~~~先係要少冰無少冰到..都算..杯野淡到乜咁...即刻load機個腦..諗返條友沖咁快就攪成咁既局面..真係忍無可忍..以達到自己效率/目的..不惜將客人一心想飲杯好野既夢打碎哂!!我係老細一定即雞左呢種害公司之馬!!!太可惡la...以後都係去返登打士個間算la..難怪個間係得獎熱店..真唔明分店可以間間出入咁大都有既..講梗係所有行業..=.=
急不及待飲左啖!!oh~~~~
外賣自取
$15 (其他)
2011-05-28 45 瀏覽
今日中午收銀既女服務員態度差,當時都無其他人幫襯, 又唔係忙叫左少冰都係好多冰唔主動比印花! 叫佢比又就咁擺係台無咩禮貌叫左鮮奶綠茶其實陣味同普通奶茶都係一樣!!更甜唔係想要奶+蜂蜜綠茶...比起MOS漢保果杯鮮奶綠茶,真係差好多..
今日中午收銀既女服務員態度差,
當時都無其他人幫襯, 又唔係忙

叫左少冰都係好多冰

唔主動比印花! 叫佢比又就咁擺係台
無咩禮貌

叫左鮮奶綠茶
其實陣味同普通奶茶都係一樣!!更甜
唔係想要奶+蜂蜜綠茶...
比起MOS漢保果杯鮮奶綠茶,
真係差好多..
2 分鐘 (外賣自取)
$15 (其他)
2011-05-12 36 瀏覽
已經光顧了貢茶數次,除了一次於葵涌購買的珍珠奶茶好難飲外,其餘幾次於旺角購買的飲品味道都好好。可惜今次再購買旺角這間貢茶的珍珠奶茶,味道卻十分差,完全沒有茶味,只有好淡的奶味和甜味。是偶然失手抑或水準下降呢?我對這杯由貢茶出品的奶茶極為失望,要考慮轉為光顧其他台式飲品店了。

外賣自取
贡茶!生意哈好呀!排队排的老长的,都是学生族。要了他家的招牌--奶盖绿茶 HKD12.00走冰就是冷的但是表冰,30%的糖。买单后,拿着单子等着叫号就可以了。速度很快,不一会儿就是我们的。跟大家说的一样,杯盖上很贴心的贴着饮用提示,推荐食客如何饮用口味最佳。我一口下去,哇塞,都是奶油,好棒!比起Starbucks的任何一款冰星乐都好喝!茶味相当浓郁,微甜,我喜欢!结果BF说不够浓郁,我靠,就是觉得不甜,一点不健康。可惜啊可惜,上海怎么没有贡茶呢?上海到有日出茶太的喏!香港也有。
贡茶!生意哈好呀!排队排的老长的,都是学生族。

要了他家的招牌--奶盖绿茶 HKD12.00

走冰就是冷的但是表冰,30%的糖。

买单后,拿着单子等着叫号就可以了。

速度很快,不一会儿就是我们的。

结果BF说不够浓郁,我靠,就是觉得不甜,一点不健康。

贡茶
点单
奶盖绿茶-太正点了!
2010-10-29
3 分鐘 (外賣自取)
贡茶
点单
奶盖绿茶-太正点了!
  • 奶盖绿茶
2010-10-12 15 瀏覽
收銀果個態度極差!找錢果時好似好不滿,我幾時欠左你?找錢好似拍枱甘叫左個朱古力奶茶,難飲!我覺得自己好似飲緊朱古力粉。飲左3分之1就唔要了。以後唔會再黎呢間!
收銀果個態度極差!
找錢果時好似好不滿,我幾時欠左你

找錢好似拍枱甘

叫左個朱古力奶茶,難飲!
我覺得自己好似飲緊朱古力粉。
飲左3分之1就唔要了。

以後唔會再黎呢間!
2010-10-02
2010-10-08 29 瀏覽
平時飲開珍珠奶茶加紅豆同布丁今次經公司同事介紹就去試下可爾必思我點選的是梅子口味~可爾必思感覺有點像乳酸飲品味道不錯但不太喝得到梅子味...如果加多一兩粒梅就好喇現在應該是梅子絲....
平時飲開珍珠奶茶加紅豆同布丁
今次經公司同事介紹就去試下可爾必思
我點選的是梅子口味~
可爾必思感覺有點像乳酸飲品味道不錯
但不太喝得到梅子味...如果加多一兩粒梅就好喇

現在應該是梅子絲....
2010-09-02 22 瀏覽
當時貢茶一出, 差不多每一日openrice的食評榜佢都係榜首, 但而家不單止無上榜, 連提都無人提呢, 真係奇怪, 分店又越開越多, 理應多左人飲先係格?或者或多或少都同品質有關啦, 今次買左杯芋香奶茶飲, 首先係芋香.... 只係甜甜地的奶味, 芋頭味欠奉, 其次係奶茶都無以前咁滑了, 唔知係唔係開左太多分店, 品質已經守唔住..仲有係佢地既服務員已經無哂初初開店時的燦爛笑容, 而家只剩低係面如死灰的一塊面加上無左條人龍, 連熱鬧氣氛都無埋
加上無左條人龍, 連熱鬧氣氛都無埋
3 分鐘 (外賣自取)
2010-08-11 19 瀏覽
珍珠(波霸)奶茶 食完金華菠羅油來杯珍珠奶茶岩岩好, 要左少甜=80%甜, 原來貢茶係正常就得唔駛少甜既, 係好飲過普通掃街賣$10樓下個d, 貴d不過又大杯d珍珠又多d, 不過輕鬆飲都差不多味又只係 $10, 分別不太大下次飲返平野算
珍珠(波霸)奶茶

]珍珠(波霸)奶茶
2009-07-10
10 分鐘 (堂食)
  • ]珍珠(波霸)奶茶
2010-07-09 25 瀏覽
估唔到第一次寫竟然係劣評..是次食完阿詩瑪,朋友都想飲野..朋友a話想去飲歇腳亭..不過比我拉左去飲貢茶(之前飲過花園街果間…幾好)點知珍珠奶茶少甜少冰--->完全係一杯奶水...好似杯野放左幾個鐘d冰融曬既味芒果??--->超甜檸檬優??? 半甜少冰-->佢本身既賣點係乳酪口味…本身想解渴..點知都好甜…拿上手時,冰已經融曬(和我朋友少冰果杯係好唔同)..3個人,雖不想浪費,但不約而同渴了幾口就再飲不下去。其實,整LEI D 野飲只要跟著recipe整就OK..點解我和我的朋友果杯既少冰都會有咁大差別(仲有我果杯是隔左3分鐘先有)這間不知道是否因為趕收工(我地十一點幾去)而忘記應有的STANDARD 呢??
估唔到第一次寫竟然係劣評..
是次食完阿詩瑪,
朋友都想飲野..
朋友a話想去飲歇腳亭..
不過比我拉左去飲貢茶(之前飲過花園街果間…幾好)

點知
芒果??--->超甜

3個人,雖不想浪費,但不約而同渴了幾口就再飲不下去。

其實,整LEI D 野飲只要跟著recipe整就OK..
2010-07-07
外賣自取
亞皆老街貢茶分店差到爆!! 由太子行緊去旺角諗住近近地新之城就去呢間貢茶飲野啦嘩! 點知佢同登打士街果間貢茶差好遠 ( 不論服務還是味道)平時叫開$16的玄米綠茶紅豆 ( 一飲愛上,已經飲過多間不同分店的 )叫開多玄米,小冰收錢果位哥哥仔( o靚仔? ) 好似聽吾到你講野咁, 以為佢係只係吾識應人啦, 有打單卦?點知見到張單冇標明 ''多玄米,小冰''.. 平時飲開的分店都會打埋出黎的諗住一次半次算啦! 點知杯野拎到上手.. 玄米係得1層, 比regular還要小啜一淡.. 淡到似水既?? 我冰都未容已經冇味.. 容左直情係水啦咬一咬d紅豆,真係大穫... 未熟加上吾甜,又係冇味真係難飲到喊 $16買水?? no way

叫開多玄米,小冰
咬一咬d紅豆,真係大穫... 未熟加上吾甜,又係冇味

真係難飲到喊
$16買水?? no way
10 分鐘 (外賣自取)
2010-06-14 20 瀏覽
今次係第一次飲呢隻奶蓋烏龍, 跟佢教法試飲, 先飲一啖面頭既 cream, d cream 幾實幾濃, 不過我唔係幾飲得慣呢隻味, 至於茶方面就好似蜂蜜綠茶咁, 溝埋就好似抹香奶茶咁, 應該唔會再試呢隻咯
奶蓋烏龍
2009-07-01
  • 奶蓋烏龍
I have been addicted to 貢茶 ever since I tried their salty milk cap (奶蓋). I found that this 亞皆老街 store is always generous about giving a thick milk cap witht their tea. I tried the variation of 奶蓋紅茶, 奶蓋烏龍茶, 奶蓋青茶 and I found 紅茶 to be the best match witht the milk cap in flavor. I love savory and sweet combination like salt caramel or chocolate with maldon salt, and this salty milk cap just the best recent import from Taiwan to satisfy my salty-sweet addtiction.My default order is 奶蓋紅茶 is 80% su

My default order is 奶蓋紅茶 is 80% sugar and less ice (少糖, 少冰). I have been drinking this almost every day, and already redeemed the buy-10-get-1-free offer four times!

奶蓋紅茶(少糖, 少冰)
2010-06-01
$12 (其他)
奶蓋紅茶(少糖, 少冰)
  • 奶蓋紅茶(少糖
  • 少冰)
2010-04-24 34 瀏覽
去完旺角睇牙,順道去貢茶買2杯飲品.上次在觀塘見到有格雷三兄弟$15.今次一定要試,另一杯是梅子綠茶$11格雷三兄弟:三兄弟材料有布丁,仙草和珍珠,當然還有主角奶茶.布丁唔夠滑也沒有蛋味,仙草好似涼粉.珍珠呢間烚得太硬,沒有QQ感.奶茶無乜味道,唔夠突,因為俾三個小配角搶晒味道.最好是唔算甜,如果可以改善下珍珠就好啦梅子綠茶:梅子味無乜,變相無酸味.綠茶味太苦,明明上次在觀塘飲過好酸又唔係太苦,真的不喜歡這杯飲品啊服務:去過咁多間貢茶呢間服務最差,有侍改善

服務:去過咁多間貢茶呢間服務最差,有侍改善
格雷三兄弟
梅子綠茶
2010-04-22
$26 (其他)
格雷三兄弟
2010-04-11 12 瀏覽
我是貢茶的fans,飲過好多次貢茶,多數要奶蓋茶。之前幫襯過家樂對面那間、坑口、深水埗,都很滿意的。第一次幫襯亞皆老街這間,一如既往飲奶蓋茶,要了奶蓋紅茶和奶蓋綠茶各一杯,開開心心打算一邊搭車一邊飲,點知甜到好似飲糖水(我和bf已經很喜歡甜,每次都不會叫少糖),兼且沒有奶味和茶味,整杯糖水,好恐怖!結果堅持飲到一半,落車就掉左!今次又經過這間店,打算給多一次機會,要了一杯奶蓋茶,這次仍然失望,沒有奶蓋的奶香味。這間分店的質素不太穩定,我看到工作的都是廿歲左右後生仔,他們製作飲品很快很求其,態度也不及其他分店好。只怕貢茶加盟店愈開愈多,質素會難以控制。我很喜歡貢茶,但不會再幫襯這間分店,下次還是去家樂那邊,坑口那間的質素也很好。今次真是不得不寫這篇食評。