2022-10-19 536 瀏覽
After the warmest summer since records began, we finally have a cool spell. For me, thats time to feed on the great soup noodles without getting completely soaked in sweat! 2pm on a weekday and the restaurant was packed. That’s a great sign in hk! As I entered, the smell of sichuan peppercorn, cumin, and fresh goat stimulated my salivary glands. I knew I was ready for a feast. Goat, lamb, mutton all have the same Chinese character. My travels to guizhou has taught me this is most likely goat. I ordered a bowl of goat mixian (fun) for 48hkd (2022 price) . This was perhaps the best tasting goat I’ve had in Hong Kong. I am used to being fed foul smelling lamb in hk eateries, but this was actually good. I grew up in the Cumbrian hillsides eating lamb henry, and being an annoying grumpy Brit, naturally I have an opinion on things. However, This place was good. The meat I was served was quality, the goat/lamb broth was fragrant with spices and fresh coriander. Excellent value, not a bad environment considering mong kok, and a tasty bowl.
Goat     Rice  noodle
Goat     Rice  noodle
2022-10-12 556 瀏覽
今晚同男朋友在旺角行街,突然醒起呢度附近有一間食羊肉粉的地方,因為疫情的關係,已經多年無返過鄉下貴州,所以決定來呢間貴州羊肉粉的餐廳食晚餐,我家鄉最著名的就是羊肉粉。我哋叫咗一碟酸辣土豆絲,酸酸辣辣10分惹味,另外我則叫了一碗麻辣羊肉粉,粉是家鄉用的粗粉,羊肉片薄薄一片,配合麻辣羊肉的湯粉,十分惹味。男朋友則叫了一碗麻辣羊肉麵,麵條也是十分煙韌,比起粉條的口感有過之而無不及,如果喜歡食羊肉的朋友可以一試。

2022-09-28
5 分鐘 (堂食)
2022-10-11 463 瀏覽
🫡今日就黎左旺角附近搵野食喇,就黎到女人街街口,見到有間食羊既餐廳,就心癢癢想試下。🫡餐廳環境算大,坐位唔算好闊,普通店面,冇咩特別。睇下份menú,係勁既,羊既咩部位都有,特別到連炸羊眼都有得食,呢d咁高級既野唔岩我,我都係食返羊肉面算了🥲🫡我地兩口子就叫左兩碗羊肉面(中辣),4串羊肉串,特色羊肉。🫡第一,叫羊肉面叫中辣,係一個錯既決定,因為辣味完全com 晒陣羊味,真係唔建議大家叫,佢既辣,係整左幾匙羹佢自己整既辣油落去,唔係話辣油唔好味,係真係食唔到羊味,定佢d羊冇羊味?我已經分唔到。🫡第二,特色羊肉,真係細既都100蚊,但我食唔到100蚊既feel,一堆凍左既白烚羊片,一堆辣辣地既粉,一大堆芫荽。到抵有幾特式可以收我100蚊😞定係我唔識,係個幾片羊咁值錢?🫡第三, 羊肉串,一舊肉就一舊羊脂肪,total 4舊一串,size 還好,有羊脂肪所以都食到羊既香。燒都夠火候,都好食既。🫡總括黎講,我應該唔會食第二次。我都係鐘意食d so 味重d 既羊,呢個唔岩我🫣
2022-10-09
2022-09-17 633 瀏覽
未食過堂食,見相羊排都有幾件。Delivery woo試下小份羊排$108得2 舊大部份係肥膏黎味道試唔出,因為太細舊,未感受到味道想做水魚可以去試試,包你有驚喜。
未食過堂食,見相羊排都有幾件。

Delivery woo試下小份羊排$108

得2 舊大部份係肥膏黎

味道試唔出,因為太細舊,未感受到味道

想做水魚可以去試試,包你有驚喜。
秘制羊排
2022-09-09 671 瀏覽
有朋友提議食羊肉麵,一齊去試下。畢竟呢類粉麵店偏少,都抱住少少期待去試!羊肉拉麵麵質軟滑,湯既味道好普通,羊肉片嫰,味道唔算好吸引,冇果種你一試會好想追住食既感覺。個湯好白,但就冇好重胡椒或者香料味,可能我自己有誤解,始終第一次食呢款羊肉麵。羊什拉麵同上,羊什冇果種好重既羊羶味,係做得唔錯既,亦好軟淋,整體合格;枱面有提供大蒜,就咁食落去會好辛辣,但係咬少少再加一啖湯麵,成個層次會提升左,好味。羊肉夾饃比想像中細件,我見朋友幾啖食晒,話ok既,不過就同一碗麵咁上下價錢。羊肉湯餃子岩岩入門口見到阿姐係度包緊,冇想像之中咁夠味,味道及質感只屬一般。我個人點去比較,如果同深水埗幾間有名氣既餃子比較,呢度既羊肉餃子皮偏厚,味道唔夠重,可能淥熟既關係,如果煎餃可能會好d。羊肉串$16一串,有肉汁唔會太乾,串係中間既係羊肥肉/羊油,所以食落去有口感:油+肉既咬口唔錯,算幾好。如果唔食得肥可以嗌牙籤羊肉,相對比較細串,冇左中間肥油位,食落唔會有油膩感。當止下咳食下羊肉麵,串燒等等,可以一試。不過係香港真係未搵到好食既羊肉拉麵,近似國內少店/連鎖店果d。

羊肉拉麵

羊什拉麵

羊肉夾饃

羊肉湯餃子

羊肉串

2022-09-07
  • 羊肉串
一人午餐 整體來講羊肉係招牌貨 係非常美味 但其他質素拖累左食物質素 個人建議老細upgrade下衛生同平返幾蚊 整體上會帶來長遠嘅更多益處羊肉餡餅 涼拌萵筍羊肉分量唔係太多 但係整體羊肉味出色 香口涼拌萵筍正常貨式 辣味出色 所以未影已食哂食物:5/5餐牌濕漉漉的 調味料感覺放好耐 臺面唔乾淨衛生:1/5員工方面 譚仔比佢地更有人情味平衡餐廳銷售對象 做返平衡服務:2/5呢個價錢 冇咩comment 就係一間餐廳環境:2/5雖然平 但個人認為萵筍份量少 羊肉餅$42 略嫌貴抵食:2/5
一人午餐

雖然平 但個人認為萵筍份量少 羊肉餅$42 略嫌貴
抵食:2/5

2022-08-26
2022-08-23 408 瀏覽
位於旺角女人街一間貴州羊肉粉餐廳 依間仲要係開上午11點到凌晨4:00 簡直係宵夜之選 鍾意食🐑羊肉嘅你哋絕對唔可以錯過呢間餐廳位置唔算太多 所以有時下午過去食都需要同其他人搭枱😌😌羊肉粉係我必點菜式之一 佢個粉嘅口感有啲似比較粗身嘅米線 非常滑 羊肉切得好薄 搭配埋佢枱面上邊嘅辣椒粉同埋黑醋真係可以飲晒成碗啲湯🤤🌶️👍🏻🍽牙籤羊肉係好似喺深圳東門食嘅烤羊肉串咁 炸得非常之香口 上面仲有孜然粉同埋辣椒粉好食到自己一個都可以食晒一碟哈哈 🤭🤭麻辣燙嘅炸豆腐串都係非常之吸晒麻辣汁 通常我會叫完之後再放落碗羊肉粉到配埋一齊食🍢
餐廳位置唔算太多 所以有時下午過去食都需要同其他人搭枱😌😌

• 羊肉粉
2022-08-02 799 瀏覽
收工阿強笑淫淫問我去邊度,大人約左人我冇地方去,佢就話落旺角,兩條麻甩佬,約埋去旺角,唔係去買羽毛球拍,咁去做乜鬼?阿強話"我帶你去獵奇吖"頂,原來去女人街食羊肉咋嘛,講到咁古怪,哩度由羊肉到羊雜到羊睪丸羊鞭羊胎盤都有,阿強拎起餐牌係咁叫,涼拌羊雜.其實唔算係好食得出係羊,食味ok,但切到碎濕濕咁.羊肉米線羊肉有羶味,ok!羊肉餃子,好食既.整張清d 既先.羊眼湯好似食緊魚眼窩周邊既肉同脂肪咁既感覺.]似乎係羊睪丸 .切左片既羊睪丸,口感有d 似豬腰切片.羊鞭??有d 似牛筋咁樣既軟組織羊腦湯.軟綿綿羊腦,一夾就爛,口味就好似有羊羶味既豬腦咁.今次獵奇係咪好奇呢,又唔算好奇,反而羊肉同羊餃似乎整得最好,其他都普通d,不過香港少有同類食品,一試無妨.入門口果時阿姐係咁叫我秀貞卡,原來叫我掃針咭XDDD幾時食飯先唔洗搞咁多野?
收工阿強笑淫淫問我去邊度,
大人約左人我冇地方去,
佢就話落旺角,
兩條麻甩佬,約埋去旺角,
唔係去買羽毛球拍,咁去做乜鬼?
阿強話"我帶你去獵奇吖"

頂,原來去女人街食羊肉咋嘛,講到咁古怪,
哩度由羊肉到羊雜到羊睪丸羊鞭羊胎盤都有,

阿強拎起餐牌係咁叫,
涼拌羊雜

涼拌羊雜.
其實唔算係好食得出係羊,食味ok,但切到碎濕濕咁.

羊肉米線
羊肉有羶味,ok!
羊肉餃子

羊肉餃子,好食既.
羊肉餃子

整張清d 既先.

羊眼湯
好似食緊魚眼窩周邊既肉同脂肪咁既感覺.
羊睪丸
]
似乎係羊睪丸 .
切左片既羊睪丸,口感有d 似豬腰切片.
羊鞭

羊鞭??
有d 似牛筋咁樣既軟組織
羊腦

羊腦湯.
軟綿綿羊腦,一夾就爛,
口味就好似有羊羶味既豬腦咁.

今次獵奇係咪好奇呢,又唔算好奇,
反而羊肉同羊餃似乎整得最好,
其他都普通d,不過香港少有同類食品,
一試無妨.
入門口果時阿姐係咁叫我秀貞卡,
原來叫我掃針咭XDDD
幾時食飯先唔洗搞咁多野?

2022-07-21
涼拌羊雜
羊睪丸
羊鞭
羊腦
  • 羊肉粉
2022-06-11 685 瀏覽
應該看完食評才來,很失望。 羊肉片已經煮熟了很久,只有騷味沒有鮮味, 手工拉麵 份量足夠, 但是麵 質 偏淋,沒有 手工麵應有的 口感, 羊肉只有薄薄幾片 ,少得不能再少, 不會再光顧。
2022-05-29 665 瀏覽
首先喺香港係好難食到接近內地口味嘅餐廳,特別係食辣嘢。好多時候香港食到嘅辣嘢都係已經調整咗配合香港人嘅口味,就少食到好似呢間咁正宗嘅辣嘢。第二就係,食羊本身喺香港就唔係係特別好興起嘅事。有好多人都會嫌羊肉有一浸味,更加唔好話有餐廳提供用羊內臟整嘅菜式啦。但係我就偏偏好鍾意羊肉,直頭日日食羊都無問題。呢間餐廳可以話係將隻羊所有部位都發揮到淋漓盡致。唯一要批評佢嘅就係份量太細,所以好惹味又淨係食得咁少好容易覺得唔夠喉;相比起內地,呢間餐廳亦冇咁抵食。

2022-05-23
外賣送餐
宵夜
  • 羊雜湯
  • 烤羊肉串
2022-05-19 862 瀏覽
呢間羊肉粉食過好幾次㗎啦,味道依然保持到水準,但係份量就好似越來越少咁😹羊肉粉 $48 呢個係必叫,基本上每一張枱都會食羊肉切得好薄一片片,肉質鮮嫩帶有少少蘇味,湯底係奶白色好鮮甜個粉係貴州米粉,比一般嘅米線粗dd,更爽口有彈性,滑脫脫咁「雪」一下吸入嘴😂手工羊肉芹菜湯餃 (10隻)$56餃子偏細粒,餡料得好細一舊,但係味道唔錯,芹菜味好重,餃子皮係偏向北方餃子,比較厚身有咬口,主食來講我會鍾意羊粉多啲羊肉蔥花卷 $42其實佢係手抓餅,餅皮酥脆,羊肉餡唔算多但係食到幾強烈嘅羊肉味其實佢嘅羊肉串都幾好食㗎~不過唔算平🤪 貴州遵義黔營羊肉粉 (利群大廈) (旺角)旺角通菜街86號利群大廈地下E號舖

羊肉粉 $48
呢個係必叫,基本上每一張枱都會食

手工羊肉芹菜湯餃 (10隻)$56

羊肉蔥花卷 $42

其實佢嘅羊肉串都幾好食㗎~不過唔算平🤪

貴州遵義黔營羊肉粉 (利群大廈) (旺角)
旺角通菜街86號利群大廈地下E號舖
2022-05-08 538 瀏覽
復活節假期同Hubby出MK行轉,本身對中式羊肉菜式都算係愛好者既我,今日揀左去食貴州遵義黔營羊肉粉,Hubby唔食辣佢就點左個羊腩湯粉,我就點羊肉粉,加多個羊肉餃子同牙籤羊肉!羊肉粉紅色湯底好吸晴,中辣都有點辣眼睛…羊腩粉既羊腩好冧…牙籤羊肉好勁孜然味!好外省既味道!餃子就偏普通…
2022-04-16
2022-05-04 540 瀏覽
羊肉粉 (中辣)無嘢飲 $48紋羊腩手拉麵 原味 無嘢飲 $55紋以上入係羊腩麵,, 羊腩鹵得好入味但是食唔出羊肉蘇味, 沒有那個靈魂, 所以千萬千萬不要要叫羊腩麵, 你食緊鹵水羊腩麵已經蓋曬所有羊肉味道, 你唔講係羊腩真係食唔出是什麼肉 __-_--_以上係牛肉粉, 中辣都幾辣, 但辣得呢冇乜香味得個辣字,, 個湯底呢都係食得出無咁鮮味,但勝在都無咁多味精,味道可以,對得起那個價錢,, 靈魂羊肉呢很正 有少少蘇味羊肉好鮮嫩*-*下次幫襯會再叫 但唔會特登嚟食囉路過就可以
羊肉粉 (中辣)無嘢飲 $48紋
羊腩手拉麵 原味 無嘢飲 $55紋

有少少蘇味羊肉好鮮嫩*-*下次幫襯會再叫
但唔會特登嚟食囉路過就可以

最近正式進入冬天後,到處尋覓取暖的食物。這家羊肉粉超級暖胃,在旺角附近,名字是貴州遵義黔營羊肉粉。我們是中午12點到,已經坐了好多人,畢竟冬天是吃羊肉的旺季,羊肉的愛好者太多了。羊肉粉是貴州地區一種著名小吃。以新鮮羊肉,配以爽滑的米粉,加入鮮羊肉湯,及各種調料和具有特色的油辣椒.其特色為香、鮮。我們點了羊肉粉+羊腩粉+十串羊肉串+紅糖糍粑🍲羊肉粉和羊腩粉羊肉粉比較鮮甜,羊肉切片薄度適中,羊肉非常有彈性。羊腩粉偏濃,羊味比較重,羊腩稍微肥一點,上面有皮,很有嚼勁。🍢羊肉串羊肉串要大讚的!羊肉不會燒到好乾,脂肪比例五五,還有。最愛嘅孜然粉,好香!買十送一
最近正式進入冬天後,到處尋覓取暖的食物。
這家羊肉粉超級暖胃,在旺角附近,名字是貴州遵義黔營羊肉粉。
我們點了羊肉粉+羊腩粉+十串羊肉串+紅糖糍粑
🍲羊肉粉和羊腩粉
羊肉粉比較鮮甜,羊肉切片薄度適中,羊肉非常有彈性。

🍢羊肉串
2022-02-06 691 瀏覽
半夜三間要找東西吃實在是一件不容易嘅事宜家呢個時勢更加冇乜選擇看完咁多正面同負面嘅留言後決定勇敢一試叫了羊肉粉,羊腩湯,手抓羊排,雞蛋餅和串燒串燒真係完全唔掂肉嘅質感肥佬,又乾又韌😧羊腩湯,非常油膩蛋餅冇問題 👌 羊肉粉算ok.羊排好一般 有啲韌不過個味道係做得好咁多嘢都係$200 左右非常平朋友們自己決定,去唔去。不過有樣嘢一定要讚一下就係佢嘅豉油,調校得非常好應該有麻油,豉油,少許醋,蒜蓉少少辣椒
半夜三間要找東西吃
實在是一件不容易嘅事
宜家呢個時勢更加冇乜選擇
看完咁多正面同負面嘅留言後
決定勇敢一試

叫了羊肉粉,羊腩湯,
手抓羊排,雞蛋餅和串燒

串燒真係完全唔掂
肉嘅質感肥佬,又乾又韌😧

羊腩湯,非常油膩

蛋餅冇問題 👌

羊肉粉算ok.

羊排好一般
有啲韌不過個味道係做得好

咁多嘢都係$200 左右
非常平

朋友們自己決定,去唔去。

不過有樣嘢一定要讚一下
就係佢嘅豉油,調校得非常好
應該有麻油,豉油,少許醋,蒜蓉
少少辣椒