不嬲都好鍾意食呢間米線舖,但係土瓜灣嗰間唔喺度之後,好耐冇食過啦。咁啱知道原來大角咀都開咗,咁就一於嚟試吓啦。呢間米線舖最好嘅地方,就係叫勁辣佢真係會好辣,啱晒鍾意食好辣嘅朋友。一上枱佢嘅湯底果然又香又辣,食落非常開胃,而且佢嘅餸菜份量都好多,一定會夠飽啊。另外呢個雞絲火山都係好值得試嘅,因為佢嘅份量好多,一上枱朋友已經忍唔住打卡。佢將雞絲砌到好似火山咁,不過呢個雞絲火山就唔算太辣,大人小朋友都食得。朋友就叫咗個酸菜魚米線,佢就話呢個米線唔係太辣,又酸又辣咁好開胃,啱晒唔食得辣嘅朋友。我試咗一舊酸菜魚,果然酸菜魚嘅肉質好嫩,佢係脆肉鯇嗰種,食落又脆又嫩。另外我哋仲叫咗個蒜泥白肉,佢嘅蒜泥白肉非常高質,比連鎖米線鋪嘅好好多。而且份量好足夠,蒜泥味好香,非常值得一試。呢間米線又平又抵食,而且搬咗之後環境靚咗又衛生咗,下次都一定會再嚟食呀。

4天前 0 瀏覽
我地好中意食米線,一個星期至少食2-3次,聽講呢間米線湯底好令人回味,點咗兩個米線&兩個小食,食到好滿足🍜金湯酸菜魚米線 (小辣-豬紅/蘿蔔/春卷)食米線當然要點嘅係蘿蔔,蘿蔔大大嚿,冇渣,浸落個湯底度好好味,豬紅都係我最喜愛嘅餸之一!酸菜魚份量幾多,魚無骨👍🏻🍜招牌酸辣米線 (小辣-雞絲/ 肥牛/ 牛丸)正宗雲南米線風味,湯底既酸同辣味調配得啱啱好,恰度剛好,而米線質感彈牙,雞絲係招牌菜。建議食法:雞絲+米線+湯 一齊食 仲好味🐓巴蜀狂惹雞翼 好惹味😋食呢款雞翼最好叫杯啤酒🍻,可惜冇酒精飲品🤣 🐔酒香鮮醉雞 少許藥膳,幾入味溫馨提示:如果着白色衫記得同碗米線保持距離,因為當你見到碗米線,聞到好香之後就會食到好急,搞到成件衫都係

🍜金湯酸菜魚米線 (小辣-豬紅/蘿蔔/春卷)

🍜招牌酸辣米線 (小辣-雞絲/ 肥牛/ 牛丸)

建議食法:雞絲+米線+湯 一齊食 仲好味

🐓巴蜀狂惹雞翼

好惹味😋食呢款雞翼最好叫杯啤酒🍻,可惜冇酒精飲品🤣

🐔酒香鮮醉雞

少許藥膳,幾入味

溫馨提示:
2024-11-03
10 分鐘 (堂食)
  • 雞絲
6天前 0 瀏覽
相隔十個月,我們再次光顧貴緣小鍋米線。這次的地點轉至新開的分店位於大角咀,我們決定試試這間米線看看與紅磡店有什麼不同。餐廳位於商場內,環境明顯比紅磡店好得多。落單時可以使用QR code,非常方便。我們點了以下的米線及配菜:📌豬軟骨和甜酸齋:依然保持著高水準,果然是必點的菜式。📌豬大腸:豬大腸切得比較碎及散,口感略嫌不足。📌魚腐和魚皮餃:水準一般,沒有特別突出的地方。📌冬菇王:味道超好,咬下去多汁又夠味,個人認為是今晚的MVP。米線的口感依然穩定,湯底也不錯。下次一定要試試很多人推薦的雞絲山。

📌豬軟骨和甜酸齋:依然保持著高水準,果然是必點的菜式。
📌豬大腸:豬大腸切得比較碎及散,口感略嫌不足。
📌魚腐和魚皮餃:水準一般,沒有特別突出的地方。

2024-11-17
話說佢未搬鋪前已經特登去咗紅磡食~當時覺得呢度已經好唔錯👍🏻今次佢開到過嚟就更加需要捧場再食啦🤤🤤覺得佢呢度有度好嘅地方係佢嘅湯底係可以加濃~啱晒我呢啲重口味嘅人🤣🤣🤣呢間鋪嘅位置都算多同坐得舒服過舊鋪🤣叫咗個招牌酸辣湯底轉芽菜底~好似仲唔使加錢添👍🏻配料方面,揀咗豬軟骨、螺旋藻、蘿蔔、冬菇同埋腩肉想講佢個腩肉超級好食!超級入味之餘,又軟淋又香❤️❤️ 豬軟骨都煮得好淋,佢舊軟骨係仲有少少咬口 唔係入口,即溶嗰隻感覺~所以睇吓大家鍾意食邊款嘅口感🥰另外,冬菇都係一讚!大件得來又超香冬菇味😘😘😘好soft!令我最回味嘅一道種配料🤤🤤另外一碗米線要咗蕃茄湯底~ 蕃茄份量都好多,配料都好足夠,個人口咪鍾意酸啲,所以略嫌甜咗少少🤏咩款米線要左蘿蔔、紫菜、金菇同埋豬肚豬肚又係一讚架!滷得好香!🤤🤤我覺得呢一間米線鋪嘅滷水配料做得都非常好👍🏻 見到佢哋有款新湯底《元祖金酸湯底》下次有機會都想試吓😚😚
話說佢未搬鋪前已經特登去咗紅磡食~
當時覺得呢度已經好唔錯👍🏻

今次佢開到過嚟就更加需要捧場再食啦🤤🤤

呢間鋪嘅位置都算多同坐得舒服過舊鋪🤣

叫咗個招牌酸辣湯底轉芽菜底~好似仲唔使加錢添👍🏻

配料方面,揀咗豬軟骨、螺旋藻、蘿蔔、冬菇同埋腩肉

所以睇吓大家鍾意食邊款嘅口感🥰

咩款米線要左蘿蔔、紫菜、金菇同埋豬肚
豬肚又係一讚架!滷得好香!🤤🤤

我覺得呢一間米線鋪嘅滷水配料做得都非常好👍🏻

見到佢哋有款新湯底《元祖金酸湯底》下次有機會都想試吓😚😚
2024-11-24 0 瀏覽
過開嚟奧運站呢邊,發現咗呢間新開業嘅「貴緣」!收到風原來紅磡崇潔街,以前經常幫襯嘅舊鋪已經光榮結業,搬咗嚟西九匯!新鋪裝修後,座位舒服,服務到位。坐低後照舊都係掃曲落單,非常方便!湯底可選清湯、麻辣和酸辣。米線有分淋、適中和爽,悉隨尊便!落完單後,冇幾耐,店員姐姐就送來兩碗熱辣辣米線,我揀咗米線適中,我覺得米線腍度剛剛好!酸辣湯底選小辣,辣度相當於譚記的3小辣,好味!跟餐加$28有快閃優惠孜然豬脾仔,記得趁熱食呀!個狂惹香燒雞翼熱辣辣都非常之正!米線癮起就想嚟食返碗抵食米線!跟手去奧海城睇戲!一樂也!

湯底可選清湯、麻辣和酸辣。米線有分淋、適中和爽,悉隨尊便!

米線癮起就想嚟食返碗抵食米線!跟手去奧海城睇戲!一樂也!

2024-11-22
5 分鐘 (堂食)
2024-11-23 0 瀏覽
This is my second time visiting this restaurant but technically my first time at their Tai Kok Tsui branch.Seaweed and soft pork cartilage is a must whenever I go for mai seen no matter which restaurant! The portions were HUGE and I was literally so full after this meal 🤣 What makes this place slightly more special is that they also have a 酸齋 that you can’t typically find. I love how it wasn’t overly sour and the sweetness of it just right. Another highlight was the mountain of fish skin that yo

Another highlight was the mountain of fish skin that you get just with $10, I love dipping it in soup so much! 😂 Most importantly, I appreciated how the soup itself wasn’t as oily as some other places, so it didn’t feel as fattening / unhealthy as it normally is! The other surprise were their chicken wings - not deep fried but rather baked with some spices and topped with black pepper. We could still finish it despite being very full 🫣

A good option for those who want mai seen, but a healthier version since it isn’t too oily!!!
2024-11-21 0 瀏覽
知道貴緣在奧運站開了分店,特意來試試特濃新鮮蕃茄湯(內含:鮮蕃茄、韭菜、芽菜、蔥) $35 秘製腩肉$11蘿白$9金菇$9可選米粉,米線,紅薯粉等,我選了紅薯粉,蕃茄湯鮮甜,有大大件蕃茄,秘製腩肉帶點甜,微辣惹味,蘿白沒想到有4大件,爽甜無渣,好吃秘製麻辣湯 (內含:炸醬、韭菜、芽菜、蔥) $32秘製腩肉 $11雞肉絲 $10滷水大腸 $10冬菇皇 $10湯底記得選加濃,麻辣先香後辣,非常惹味,其他餸都很足料,滷水大腸處理得很乾淨,冬菇皇大大隻非常厚身,菇味香濃蒜香醬油雞翼 $28單骨處理容易進食,蒜蓉醬油味道濃郁,雞翼入味,必點小食菜心 $14菜心鮮嫩無渣,$14性價比高烏龍茶$9/C+檸檬$8大方原支送上而不是倒在杯中,價錢同樣超值整體來說位置方便,食物好吃足料 ,會再來
知道貴緣在奧運站開了分店,特意來試試

特濃新鮮蕃茄湯(內含:鮮蕃茄、韭菜、芽菜、蔥) $35

雞肉絲 $10
滷水大腸 $10
冬菇皇 $10

蒜香醬油雞翼 $28
單骨處理容易進食,蒜蓉醬油味道濃郁,雞翼入味,必點小食

菜心 $14
菜心鮮嫩無渣,$14性價比高

烏龍茶$9/C+檸檬$8
大方原支送上而不是倒在杯中,價錢同樣超值

整體來說位置方便,食物好吃足料 ,會再來
2024-11-19 151 瀏覽
香港人每個星期吃一餐米線是常識吧!「平靚正」米線店現在不多,但我哋發現一家價錢貼地,還可以享受到美食的地方 — 貴緣小鍋米線.🍅 特濃新鮮蕃茄湯有完整蕃茄肉,味道酸香加上炸醬微辣,配菜另叫半肥瘦腩肉、香滑魚腐吸收蕃茄湯精華,米線口感煙靭.🌶️ 秘製麻辣湯點了一碗小小辣,一點點的小刺激,不會太辣而影響進食體驗。加配墨魚丸彈大粒又彈牙、豆卜分量多亦很會索湯汁。.🧡 小食甜酸齋入口酸味突出,口感綿密.🥒 涼拌青瓜酸味先滲出,後勁微辣,青瓜爽脆.🥬 生菜-油菜時令生菜,份量足.兩人吃到飽都不過只是$100多,已包罐裝或樽裝飲料🥤 食物素質不低,價錢貼地,不會比錢買難受
🍅 特濃新鮮蕃茄湯
🌶️ 秘製麻辣湯
🧡 小食甜酸齋
入口酸味突出,口感綿密
🥒 涼拌青瓜
酸味先滲出,後勁微辣,青瓜爽脆
🥬 生菜-油菜
時令生菜,份量足
2024-11-16
2024-11-19 0 瀏覽
紅磡名物, 貴緣小窩米線, 終於嚟咗奧運啦!! 呢間絕對誠意小店, 價錢都幾公道, 同埋喺譚仔以外多一個選擇☺️一路都覺得貴緣喺調味同埋配料上面做得非常好, 今次點嘅每一款都無令我失望, 有料😋 蕃茄小窩米線(小小辣)配滷水雞翼, 豬軟骨, 冬菇皇食麻辣嘅朋友都知, 好唔好食好視乎隻麻辣味你鍾唔鍾意, 佢哋呢隻我特別鍾意😀 豬軟骨冬菇, 本身處理得好出色, 唔會俾啲麻辣味蓋過晒, 加分重點講係個滷水雞翼, 個人推介係必叫, 我覺得拍得住深水埗文記, 好入味, 如果可以嗌雙份就好☺️雞翼控我仲嗌咗個蒜蓉雞翼, 呢個都幾特別, 蒜蓉味會重, 可以同滷水雞翼二揀一😉仲有得加油菜配蠔油, 新鮮又可以平衡下, 健康啲😊有驚喜, 以前佢哋仲係小店, 努力經營而家越做越好, 越嚟越多人認識, 係好有水準既☺️

蕃茄小窩米線(小小辣)
配滷水雞翼, 豬軟骨, 冬菇皇

仲有得加油菜配蠔油, 新鮮又可以平衡下, 健康啲😊

2024-11-17 44 瀏覽
連接地鐵奥運站和附近屋苑的一條通道上,新近開了一間名叫「貴緣小鍋米線」的米線店,取代在上址開業多年,剛在先前結業的「魚米家」。原來這間「貴緣」原址在紅磡,在網上和飲食網站中評價甚佳,得知這間店舖在新地址開業後,便找了一個晚上就近去幫襯了一次。先來個小食,是簡單的「皮蛋豆腐」($25)。才二十多元的小吃,份量當然不會太多,豆腐早己切成小片,皮蛋也是細碎的,口感無疑是沒那麼好的,但有刺激開胃的辣蒜蓉和辣油加持,鹹辣的味道卻是十分醒胃討好。老婆仔點的「元祖金酸魚片濃湯底米線」($70)雖然已有魚片、韭菜、芽菜和蔥做配料,但需要另加最少一款自選要配料,於是就加了「魚肉春卷」($12)。這米線我雖沒吃,只是吃了兩塊魚片,但兩片雪白軟滑的魚片我都滿意,老婆仔對這魚片極多,質量俱佳的米線更是十分滿意。我吃的則是「元祖金酸濃湯米線」($35)另加五款配菜:秘製腩肉($11)、滷水雞翼($11)、肥牛($11)、冬菇皇($10)和金菇($9)。五款配菜中,我最喜歡厚身多肉,名副其實的冬菇皇,滷水雞翼味道偏甜,就不是我杯茶。至於湯底方面,正常辣度的湯底雖然對我來說還是有點辣,不過酸度適中,刺激開胃的感覺還

我吃的則是「元祖金酸濃湯米線」($35)另加五款配菜:秘製腩肉($11)、滷水雞翼($11)、肥牛($11)、冬菇皇($10)和金菇($9)。五款配菜中,我最喜歡厚身多肉,名副其實的冬菇皇,滷水雞翼味道偏甜,就不是我杯茶。至於湯底方面,正常辣度的湯底雖然對我來說還是有點辣,不過酸度適中,刺激開胃的感覺還是挺愜意,讓人又愛又恨的。

兩夫妻都想喝點較健康的飲品,「大紅袍烏龍茶」($9)和「冷萃蜜香紅茶」($9)就最適合我們了,兩瓶樽裝無糖茶,我倆喝不完還可以帶回家喝呢!
以後在大角咀區想吃米線的話,就可以來這間高質米線店吃了。
  • 元祖金酸魚片濃湯底米線
  • 皮蛋豆腐
豆漿不是暖心店員唔出聲照俾客人,付款有支付寶但唔想做香港人生意冇HK Aliplay, 吹脹!!,收錢阿姐沒有禮貌,多謝都冇一聲。食物份量少過三哥、譚仔,但照收六七十蚊價錢,不知所謂,食物都係大同少異,完全冇值得推介,建議black list 呢間米線舖。
2024-11-16
午餐
2024-11-16 181 瀏覽
以為好好食,點知好一般,可以話譚仔三哥仲ok過佢,米線太諗、湯多過米線、酸菜係好鹹嘅梅菜、蕃茄湯底冇蕃茄味、巴蜀雞翼根本係cp牌雞翼,簡直伏味濃,情願食雲桂香,冇下次
2024-11-15 381 瀏覽
貴緣最近喺大角咀呢度開咗分店,今日經過呢排決定去試一試,仲記得之前喺紅磡成日都食呢間,算係米線界嘅名店🙌酒香醉雞翼叫咗呢個前菜,酒香醉雞翼,醃製得非常入味,雞翼的肉質鮮嫩。酒香味道濃郁,帶有一絲甜味,令肉質更加鮮香可口。元祖金酸濃湯呢個就係招牌金湯酸菜魚嘅湯底,濃湯味道層次豐富,酸味適中,個人會喜歡比較辣啲。湯底濃稠,搭配的紅薯粉、走韭菜同手打魚腐,非常推介佢嘅手打魚腐,非常新鮮,每一口都充滿了鮮味,另外,冬菇王都唔錯✅青花椒麻濃湯有著獨特的麻辣風味,湯底濃郁,帶有青花椒的香氣。紅薯粉吸收咗湯底的精華,口感滑順,搭配增倍的蔥,更加增添了香氣和味道,呢碗嗌咗腐竹同埋腩肉,腩肉非常唔錯,唔會太肥,但係好入味🥹🥹

酒香醉雞翼

元祖金酸濃湯

青花椒麻濃湯

[主食]酸菜魚米線金湯做得幾好,加埋酸菜酸酸地好開胃🤤。無骨魚好嫩滑,而且份量都好足料。蕃茄辣湯豬肚豬軟骨米線🍜蕃茄湯味道算是挺辣的,但好過癮。米線煮得好軟身。配料唔會過硬,應該炆左好耐又入味。[小食]蒜香涼拌單邊雞翼估唔到係凍食,涼拌加埋蒜蓉好惹味,仲要砍開兩邊,單邊比較容易食。蒜泥白肉蒜泥🧄切到成蓉,鹹香好味,白肉有d肥膏皮,口感好正。支裝/罐裝飲品多款支/罐裝飲品選擇,食熱麵最爽就係飲凍野啦!
[主食]
酸菜魚米線
蕃茄辣湯豬肚豬軟骨米線🍜

[小食]
蒜香涼拌單邊雞翼

蒜泥白肉
蒜泥🧄切到成蓉,鹹香好味,白肉有d肥膏皮,口感好正。

支裝/罐裝飲品
多款支/罐裝飲品選擇,食熱麵最爽就係飲凍野啦!
  • 酸菜魚米線
2024-11-14 308 瀏覽
登陸喺大角咀西九𠥔✨重點無味精健康湯底🍜⭐️米線關注組十級推薦⭐️聽講6月時紅磡店結業後😳最近大角咀新開咗🙌🏻 緊係要同好姊妹黎試下👭🏼新店主打正宗雲南風味米線湯底🍲標榜每日用40到50磅豬筒骨新鮮熬製🐷🦴🥣無添加味精👅 湯底任君選擇👅招牌酸辣湯 $32🍋🌶️秘製麻辣湯 $32🌶️🫑青花椒麻濃湯 $34 🌱🫑 🆕🆕🆕特濃新鮮蕃茄湯 $35 ☕️🍅豬骨鮮濃湯 $30 🐷🦴☕️🥣麵底可以揀薯粉🍠米粉🍜亦都可以轉菜底芽菜▶️湯底可以揀幾多分濃 ❇️好特別******************************我地揀左招牌酸辣湯🍋🌶️秘製麻辣湯🌶️🫑酸辣湯湯底好夠酸係偏酸嘅🍋🍋鐘意酸嘅朋友一定大愛🧡 而麻辣湯底🌶️🫑麻味勁度十足十😏本人愛麻最緊要湯底紅油唔多🌶️🛢️無死鹹👍🏻招牌酸辣湯🍜米線 $32▶️湯底5分濃(正常可飲湯)小小辣🌗🌶️▶️配秘製腩肉(微辣)🐷🌶️ $11▶️滷水豬大腸 🅱️🐽 $11▶️蟹柳 🦀🪄 $9** 秘製腩肉微辣香濃有層次感🧫腩肉豐富脂肪肉質而柔軟多汁更有層次💦蟹柳鮮美而略
登陸喺大角咀西九𠥔✨重點無味精健康湯底🍜

▶️木耳絲 🖤👂🏻 $9
**滷水大腸濃郁獨特口感🌿 軟嫩入味嚼勁
木耳絲清淡脆爽健康菜肴💪🏻🧡

🍯其實係蜜糖黑椒雞翼甜中帶鹹香氣四溢
蜜糖甜味與黑椒辛辣絕妙平衡 ⚖️又不失風味。

麻辣雞絲香辣鮮香麻味十足💯
雞肉口感鮮嫩麻辣雞絲辣味令人食欲大開👯‍♀️
整體評價 ⭐️⭐️⭐️⭐️

貴緣小鍋米線 💯🍜奥運店
📍大角咀櫻桃街38號西九𠥔二樓205號舗

米線控全家幅
米線控全家幅
  • 巴蜀狂惹雞翼 (黑椒味)