2019-07-27 145 瀏覽
今日要過海做針灸,做完餓餓地,回家搭MTR經過鑽石山站就早一個站落車去搵野食。好耐冇食越南野,就去左越棧食過下午茶。好耐冇黎,但覺得越黎越差,同老爸一人叫左一碗生牛肉湯河。雖然係下午茶者,但唔係得果2片仔牛肉呀嘛,再講,生牛肉喎,上菜黎到同熟牛有咩分別,唯一冇變係個湯底仲係ok。仲叫左個蒸粉包,嘩.....甩皮甩骨咁!醬料變左係自助式,但d枱擺位窄到呢,仲要行出行入去拎醬料,水又要自己斟!實在唔方便。我叫左杯特濃朱古力,個樣就濃喇,但飲落水味大過朱古力味囉!真係以後可以唔使再考慮!
我叫左杯特濃朱古力,個樣就濃喇,但飲落水味大過朱古力味囉!
真係以後可以唔使再考慮!
下午茶
湯河叫雞絲 得個幾條.... 老闆長期黑面(企收銀個男人) 自助櫃下面仲見到有老鼠藥..... 收銀埋單既時候又講錯價錢 找錢時直接將啲錢扔落佢個盤到 要你自己拎番 連多謝都冇句。總知成個用餐體驗都好差.....
總知成個用餐體驗都好差.....
2019-06-13 186 瀏覽
早睡早起身體好🌻 其實學似我咁「早啲開工、早啲收工」都唔錯㗎!雖然對大家嚟講可能係早咗啲,早到直頭連 MTR #港鐵站 裡面嘅 #美心西餅 都未開門😅 不過當大家都仲喺度埋頭埋腦趕工嘅時候,#小秘書 好多時已經收工,仲可以以 #下午茶餐 嘅價錢食個 #早飯... 年終都慳唔少㗎🤣呢日 #小秘書 17:58 到達 #越棧,剛好仲趕得到落單✌🏻 $40就有一碗 #生牛肉濛粉 + #熱奶茶,係咪好抵先?加上味道都唔差㗎,個 #湯底 都幾鮮味,雖然份量唔多,不過少食多滋味嘛!而且七點前 #餐廳 人客唔會太多、新裝修後座位又唔會太迫夾,唔趕時間嘅話留喺度傾吓計都唔錯㗎😉

2019-06-12
2019-06-11 128 瀏覽
間中都會到鑽石山荷里活廣場睇戲,這個商場的餐廳好多時都要排長龍, 越棧就反而不是太多人, 每次等一陣就有位。 今次點了生牛肉金邊粉, 豬扒金邊粉和明太子雞翼。 當晚沒有河粉了,所以轉了金邊粉, 其實金邊粉都好食。生牛肉金邊粉~湯底非常之熱, 這是很重要的,視覺上湯底的味道好像很濃郁, 但其實是偏淡的。豬扒金邊粉~椒鹽豬扒很大塊, 入口惹味。明太子雞翼~ 個人口味感覺比較辣,是一種死辣, 不太好吃。越棧有很多年所分店, 我亦試過很多間, 每一間的質素各有不同, 很多時都是貪方便才會入去吃, 味道和服務尚算一般的。

豬扒金邊粉~椒鹽豬扒很大塊, 入口惹味。

明太子雞翼~ 個人口味感覺比較辣,是一種死辣, 不太好吃。

生牛肉金邊粉

豬扒金邊粉

明太子雞翼

2019-06-07
2019-06-08 86 瀏覽
越棧好多一個人去食個午餐都唔錯,今次食豬扒何河粉,飲珍多冰。大概等左15分鐘左右就上餐,河粉滑,湯底清甜。豬排應該係即叫即炸,上台都係熱嘅,不過就比較硬。最後珍多冰都上埋,珍多冰好味依然保持開店時嘅水準
2019-05-19
2019-04-14 202 瀏覽
週末商場到處都係人山人海,搵左呢間比較少人等位嘅越南野試下。裝潢有點特色,但環境較逼。餐牌選擇幾多,一般嘅越南野食都有齊。個人鐘意食香茅雞翼,所以叫左一個香茅雞翼湯河,一個生牛肉湯河,配一碗蘿蔔,再加一碟香茅串燒,揀左雞肉同牛肉,最後仲有嘢飲,一杯芒果特飲,一杯椰汁冰。首先上嘅係香茅雞翼湯河,湯頭幾香,飲落清清地有牛味,又唔會好咸,無乜味精感覺。香茅雞翼唔算好入味,正正常常,勝在外皮夠脆,幾香口。之後就係生牛肉湯河,湯底就一樣啦。主牛肉都幾散,食落亦好普通。最後嘅香茅串燒係最好食嘅。雞肉同牛肉都燒得好脆,本身有醃過,所以好入味,附上嘅沙嗲醬好惹味,串燒點埋醬汁後提升一個層次,味道不錯。唯一缺點就係肉都比較細舊,唔算抵食。本身叫左蘿蔔,但之後話賣哂,所以轉咗生菜。本身一坐低已經聽到賣哂檬粉,之後食食下又聽到賣哂肥牛,可能比較夜嘅時間食物嘅選擇就會比較少!最後嘢飲亦係普通,椰汁冰味道不夠濃郁。埋單一人大約90蚊,但整體無咩特別,唯一好食嘅係香茅串燒。

最後嘢飲亦係普通,椰汁冰味道不夠濃郁。

埋單一人大約90蚊,但整體無咩特別,唯一好食嘅係香茅串燒。
2019-04-14
2019-03-08 195 瀏覽
今日心血來潮,突然之間好想食越南菜,就約咗同事去食越棧,兩個人嗌咗個二人套餐,好飽,好滿足。👭💁我啱咗一碗香茅豬扒撈檬,好足料,豬扒夠哂厚身, 咬落啖啖肉,又唔乾,好食! 而且香菜份量啱啱好, 令成個湯底更香得來又唔會搶去其他嘢食嘅風頭。酸汁可以話係撈檬既靈魂,但係呢個酸汁就略嫌太酸,酸到我差啲眼都掙唔開啊🙁🙁不過我同事就唔係特別鍾意酸味嘅人,佢就覺得呢種酸味對佢來講係啱啱好。所以鍾意酸味嘅朋友不妨一試啊!😛另外我哋都叫左生牛肉河粉,河粉好滑,仲完完全全吸收晒湯既味道。啲牛肉睇落都好新鮮,食落口唔可以話入口即溶,但口感都無無得輸!唔鍾意食生野既朋友,我建議可以係個湯入面浸多一陣。呢個套餐包左一個菜,只要有少少菜,即刻將食好多肉既罪惡感消除左唔少啊!但係,啲菜唔係好吸收到湯既味, 相比起咁多好食嘅食物,菜就略嫌失色。💆💆‍♂️黎到越棧點可以唔食雞翼呀,雞翼仲係一如以往地又香又脆,香茅味好重。次次都食到停唔到口,但係食完真係要飲多啲水先可以唔喉嚨痛。💃🏼💃🏼

2019-02-27 118 瀏覽
講正正常常嘅越南野越棧都okay ge💁🏾‍♀️上次兩個人去diamond hill諗住快食個晚餐,去到越棧都唔洗等位,可能係比較夜!叫左個生牛肉濛,朋友就叫左雞絲湯河,黎到都幾大碗,啲湯算濃嘅,一定要加辣椒加青檸🤤會似番係越南食嘅味道好多😂個人比較中意濛粉,感覺有質感啲,同越棧啲濛粉都好食嘅!另外叫左個春捲,炸得好脆,但3條兩個人食有啲多🙈包生菜都好食,感覺無咁熱氣!同埋原來越棧已經係自助吧攞sauce ge~
講正正常常嘅越南野越棧都okay ge💁🏾‍♀️
同埋原來越棧已經係自助吧攞sauce ge~
2019-02-19 155 瀏覽
放工約咗朋友去鑽石山睇戲,見時間唔多,就㨂咗呢間唔駛排隊既餐廳,快快趣食完就入場。🗒睇睇餐牌有咩食先🥢我點咗香茅豬扒湯河套餐$56 配熱紅棗蜜豬扒另外上碟唔會浸到淋晒,但就唔係好熱,應該係一早整定。湯河都係一般越式湯粉,河粉夠滑。朋友想食牛但又唔知點邊款好,所以就㨂有四款牛既特別牛河套餐配三色冰($64)一碗入面有齊胡椒牛札肉,金肚絲,牛腩片,生牛肉,唔會得一樣餸咁悶。生牛肉夠滑,牛腩片夠牛味,金肚絲就有少少硬,牛札肉普普通通。

🗒睇睇餐牌有咩食先🥢

我點咗香茅豬扒湯河套餐$56 配熱紅棗蜜

一入到去就已經聽到有個男人態度好差咁渴鬧員工, 叫佢落單佢好大聲渴我: 等陣~ ~~ 講返啲食物, 叫咗扎肉雞翼湯河, D湯唔夠熱暖暖哋咁, 淡茂茂, 埃~ 算啦,肚餓,食啦,點知...連洋蔥牙菜都淥唔熟,凍冰冰,垃圾.  凍咖啡嚟喇, 好似整定咗15分鐘咁, D冰溶曬,水還水,咖啡還咖啡, 咁嘅出品都可以畀客人食? 真係影衰越棧個招牌,  請我都唔會再去荷里活廣場的一檔, 真係完全唔掂另外朋友嘅豬扒湯河, D豬扒凍冰冰,硬掘掘
另外朋友嘅豬扒湯河, D豬扒凍冰冰,硬掘掘
2019-01-31
2019-02-01 100 瀏覽
今日想食清清地,所以就去左食越南菜。一去到剛剛好有位,環境唔錯,地方夠大,都坐得舒服。可惜套餐種類不多,想要飲品就要另外加錢。越南春卷和蝦餅相對比起其他就貴D.所以如果想要雙併,其他餸就可以。但依兩款就唔得喇。最後,我揀左越南春卷河。依間餐廳既越南春卷同我平時去其他越南餐廳有少少唔到。唔知佢入面有咩材料,因為有少少辣辣地既感覺。有少少特別既。另外,平時其他餐廳如果想要杯水就要等侍應拎比你既,但依到就係自助式既。所以都幾方面,唔洗麻煩人。
2019-01-29
2019-01-28 97 瀏覽
假日有時間莉莉子當然要週圍搵好野食啦,鑽石山荷里活廣場呢幾年翻新之後開左好多新餐廳,當然要去試下啦荷里活商場既越棧裝修較其他分店顏色繽紛d,但餐廳既野食就差唔多。莉莉子同朋友揀左人人都叫既越式拼盤,一個價錢可以食到炸蝦餅、越式春卷、札肉同豬扒,非常抵食甘多款小食中,莉莉子最愛越式春卷,非常香脆,「索索」聲,好快就食哂另外,當然唔少得越式豬頸肉札肉湯粉,札肉口感較濃,豬扒就同拼盤既一樣,莉莉子就特別鍾意佢個牛肉湯,唔算好濃,但有清清地既牛骨江味最後,套餐會送埋椰汁紅豆冰,埋單一個都係$100蚊左右,要試下啦

2019-01-02 93 瀏覽
睇完戲決定同朋友去食個下午茶,下午茶算幾抵食,$40加一杯野飲,但係個份量真係太少,唔洗五分鐘已經極速食完。先講服務,我想要魚露,嗌左3次,同事都唔記得拎比我,最後我唯有自己行出去拎。其實樓面得3個人,要服務全場咁多位客人都非常之辛苦,雖然落錯單(湯檬變左湯河),又唔記得拎魚露比我,不過佢地係忙碌中仍好有禮貌,唔該前唔該後,值得一讚!而味道就無乜特別,札肉就幾好食ge~~叫做平平地食個tea la~~
2018-12-28 80 瀏覽
假期既荷里活真係多人到咩都唔洗食,lunch經過見唔洗排隊就諗住求其食下無所謂既,平時外面越棧都ok。兩個人嗌左:豬頸肉雞絲撈檬($52)、豬頸肉湯檬($44)、越式糯米雞翼($28)同凍生薑。豬頸肉雞絲感覺份量偏少。湯檬方面就個湯麻麻。不過個糯米雞翼係好食既,雖然偏貴,因為都幾細隻。凍生薑正常。所以成件事都係普普通通咁,無話好難食,可能人手唔係好夠,上菜比較慢。但食完一陣都幾口渴,可能味精都落唔少
豬頸肉雞絲撈檬
豬頸肉湯檬
越式糯米雞翼
凍生薑
2018-12-25
越式糯米雞翼
2018-12-03 93 瀏覽
越棧唔係第一次食,之前係港島都食過ok㗎,但今晚係礸石山試就中招啦,完全同圖片不符合叫左個特別牛河,同咪一個小食拼盤,個特別牛河因為睇幅圖真係有啲吸引,點解中伏睇圖就明啦,碗嘢份量我仲唔以為係下午茶黎,牛肚絲,味道好一般,碗嘢好唔抵食,之後個拼盤都ok無照騙,有㗎嘢都齊唔會少咗,個蝦餅幾好味,其他小食都唔差,但我留意都隔離枱有人叫左個雞翼串就又俾幅圖扼咗,幅圖明明用竹籤串住雞翼,但黎到係原隻雞翼,其實呢間嘢唔差,但可能係其他分店,礸山石呢間真係垃圾
,味道好一般,碗嘢好唔抵食
,其實呢間嘢唔差,但可能係其他分店,礸山石呢間真係垃圾