2017新年叫外賣早餐,原隻甲甴奉上!咩胃口都無哂打電話去要求拎走及退錢,佢話:依家好忙要等人得閒先上黎拎走及退錢。態度勁差,完全無歉意,問係咪要投訴食環署或者上open rice post相先肯處理,竟然答我:吾洗玩到甘大既!隻甲甴走左入去我地都吾想咖!平時行過見到幾多人,仲要係隔離開多間!叫左3個湯檬,1個撈檬,撈檬賣相幾吸引,不過撈完己經無胃口食雞絲檬粉得4條雞絲清湯完全無味,仲要凍既,要自己用微波爐叮熱,叮熱湯諗住放檬粉啦,係檬粉度揾到原隻小強!奉勸各位吾好再去幫襯!
2017新年叫外賣早餐,
原隻甲甴奉上!咩胃口都無哂

打電話去要求拎走及退錢,
佢話:依家好忙要等人得閒先上黎拎走及退錢。
態度勁差,完全無歉意,

平時行過見到幾多人,仲要係隔離開多間!
雞絲檬粉得4條雞絲
奉勸各位吾好再去幫襯!
外賣送餐
  • 小強
2017-01-09 723 瀏覽
泰國菜一向我都喜歡,通常都會去九龍城一大班朋友食。今次系觀塘區都比我地搵到又抵食又高汁既泰菜。「越泰豐」門面吾算好睇,但坐得幾舒服。同友人兩位坐左4人枱,坐低好快睇完meun就叫左6個餸。「酸辣鳳爪」$68 好夠咪,同平時九龍城食開既一樣。「泰式炒金邊粉」$88。金邊粉質感爽,再有蛋皮系面,加上左芽菜、 豆干、 花生碎等等配料 , 酸甜適中,十分惹味「鹽燒烏頭」$98多肉嫩滑,食親泰菜都會叫。「泰式生蝦」$88 吾算大隻,中規中矩。「生菜包」$68 份量較少,濃味多少少會比較好。「雜菜粉絲煲」全餐最不值推介,菜煮得太耐黃哂,不爽口。
「酸辣鳳爪」$68 好夠咪,同平時九龍城食開既一樣。
泰式炒金邊粉
鹽燒烏頭
「鹽燒烏頭」$98多肉嫩滑,食親泰菜都會叫。
泰式生蝦
「泰式生蝦」$88 吾算大隻,中規中矩。
「生菜包」$68 份量較少,濃味多少少會比較好。
「雜菜粉絲煲」全餐最不值推介,菜煮得太耐黃哂,不爽口。

泰式炒金邊粉
鹽燒烏頭
差!炸鷄亦只有雪味無香味!炒飯有燶味!三宝之一鉄板蠔仔炒蛋---炒蛋竟然溝水!蠔仔又有沙都未洗淨!差!無質素!又貴4個餸收400元!還有未入去之前說有的餸!原來是沒有的!感覺被騙了一樣!
題外話/補充資料: 價錢貴!無質素!
2016-12-13
15 分鐘 (堂食)
2016-12-05 579 瀏覽
同事介紹下,去了這裡吃午飯;同事叫了秘製豬排飯,我就試下馬來喇沙(可選金邊粉、米線、河粉等), 料可選生牛肉、扎肉、豬頸肉等。我覺得都有d辣,但充滿香味,幾好食,只係有d後悔揀左金邊粉吸汁吸得太快,食極都好大碗!同事的飯雖然不知怎樣秘製,但她覺得ok! (不過,如果要求正宗,同我在馬拉吃過的有點不同)
2016-12-05
2016-11-21 499 瀏覽
由於本人係極之鍾意食泰國野既所以成日都係周圍去試新野今次輪到呢間   搵到呢間野原因係佢係入西貢小巴站附近今次帶左一家人黎食其他野無咩特別唯一覺得正既係個咖哩汁同埋佢既蒜蓉包我地去到最後仲要打包埋個汁走可想而之係有幾咁吸引~~
由於本人係極之鍾意食泰國野既

所以成日都係周圍去試新野

今次輪到呢間
搵到呢間野原因係佢係入西貢小巴站附近

今次帶左一家人黎食

其他野無咩特別

唯一覺得正既係個咖哩汁同埋佢既蒜蓉包
我地去到最後仲要打包埋個汁走

可想而之係有幾咁吸引~~
2016-08-28
2016-08-22 1136 瀏覽
今晚去到官塘舊少少既街宜安街一間泰式餐廳, 雖然門外看有少少舊, 但都入去試一試! 開初都係得兩三張枱有客, 後來就越黎越多人! 四個人叫咗泰式拼盤, 蠔仔煎蛋, 燒尤魚, 燒烏頭, 鮮蝦抽子沙律及啤酒, 味道唔錯, 價錢都合理, 不防可一試
燒烏頭
鮮蝦抽子沙律
燒尤魚
蠔仔煎蛋
2016-08-21 728 瀏覽
路过这里随便找的这家餐厅,算是运气不好,东南亚菜系本应该合口味,但这家做的不如上海很多东南亚餐厅,价格比周围也稍贵三个人吃了大约$400,还几乎没有点海鲜,味道实在不好。不明白为什么食客还不少。
2016-08-21
15 分鐘 (堂食)
2016-06-26 1203 瀏覽
依道泰國菜一直係expert 最愛! 依間餐廳仲會用椰青即切即焗! 因為開出來的椰青水會跟埋比你! 需要要等耐小小! 但唔緊要! 有好野食等幾耐都得!!!夠晒多料! 蝦,帶子,仲有不斷侵略我個鼻的椰香! 啖啖椰香! 仲好夠份量,都有3-4碗仔的飯量! 仲有爆多椰漿! 不過絕對唔會覺得"溜" ,反而仲比平時食更多! 鐘意食既不防來試一下! 喺邊? 個老闆仲好健談! 不斷介紹有咩好推介!

2016-06-26 665 瀏覽
特別鐘意食泰國菜葛我,第一次食過這間咖喱炒蝦非常滿意,今日在來一次回味,咖喱分量一樣甘大,非常好,魯3碗飯都中有剩,不過這次的蝦就有點勉強,蝦炸得太熟了,椰青好好飲,龍眼冰就一般般整體系OK的
整體系OK的
2016-04-11 1052 瀏覽
官塘唔算多泰菜館, 呢間原來已經開左有2年了, 平時真係唔覺眼佢既存在, 因附近餐館主打中菜. 價錢唔算平, 平均小菜都要AROUND $70起, 呢個價錢同平時九龍城泰菜館相約. ORDER左1個湯, 2個小菜:椰汁雞湯 小 $68 - 椰漿好重, 唔同平時飲到質地比較稀身既湯. 清香椰汁味, 酸味剛好. 湯入面既配菜有蕃茄/菌類. 雖然係小SIZE, 但分量都可以分到4小碗.生菜包 $78 - 雖然叫左小辣.....但都頗辣呢! 薄荷葉份量較多, 每一口肉碎都充斥住薄荷葉既味道...感覺一般. 但半肥瘦肉碎唔會感覺肥膩同唔鞋口. 只係薄荷菜份量多左D.蠔仔蛋 鐵板上 $98 - 熱騰騰上桌, 分量絕對唔細! 目測雞蛋同蠔係一比一!! 蠔肉充滿鮮味, 一啖蠔肉一啖雞蛋, 美味! 不過雞蛋煎得比較濕身左少少, 但好抵食!

ORDER左1個湯, 2個小菜:

2015-11-30 762 瀏覽
聽朋友講觀塘宜安街有很多食肆,係漫無目的的情況下,就黎e度試下生蝦刺身 - 唔算好新鮮,質素普通,$88 只有 6隻, 頗貴。海南雞飯 - 海南雞味道普通,雞身本身沒有雞味,肉質幾淋,不過不失。油飯整得很唔錯,唔油膩,很香,好味道,滿意!香炸杏仁肉蟹蝦餅 (有6件,食左兩件先記得影相) - 很好食,蝦餅做的頗彈牙,鋪系面的杏仁很脆很好味,值得推介!最後根係叫返枝地道泰國 chang beer , 配蝦餅一流!

2015-11-28
  • 香炸杏仁肉蟹蝦餅
2015-10-11 638 瀏覽
黃咖哩軟殼蟹面包($158)Lam脷: 4/5抵食: 3/5相機: 4/5宜安街真係有好多小店, 呢間越南泰國菜認真唔錯Vi午飯時間黎,除左lunch set之外仲有好多小菜揀.呢個咖哩面包賣相成個蓮花咁上面有多件軟殼蟹,薯仔同蔬菜!底下好多汁,咖哩幾香同唔太辣旁邊既面包外脆內軟,但食到底果d就太韌,同埋真係好大個!幾個人都食唔唒鐵板蠔仔蛋($88)Lam脷: 3/5抵食: 3/5相機: 3/5呢個蠔仔蛋又係超大盆5個人先勉強食得唒,蠔仔蛋係濕炒,蛋幾滑配埋辣醬不錯但Vi較喜歡乾身既蠔仔煎蛋,蠔仔都有好多粒,鐵板上熱辣辣幾正椰青焗飯($108)Lam脷: 3/5抵食: 3/5相機: 4/5呢個椰青焗飯又係大大份!一黎到好香椰子味,面頭有好多椰漿裡面有海鮮,焗飯甜甜地重椰味,但Vi個人唔太中意甜既飯最欣賞係叫焗飯會附送椰青汁一杯
黃咖哩軟殼蟹面包($158)
Lam脷: 4/5
相機: 4/5
宜安街真係有好多小店, 呢間越南泰國菜認真唔錯
上面有多件軟殼蟹,薯仔同蔬菜!
底下好多汁,咖哩幾香同唔太辣
黃咖哩軟殼蟹面包
鐵板蠔仔蛋($88)
Lam脷: 3/5
相機: 3/5
呢個蠔仔蛋又係超大盆
5個人先勉強食得唒,蠔仔蛋係濕炒,蛋幾滑配埋辣醬不錯
鐵板蠔仔蛋
椰青焗飯($108)
Lam脷: 3/5
相機: 4/5
呢個椰青焗飯又係大大份!一黎到好香椰子味,面頭有好多椰漿
裡面有海鮮,焗飯甜甜地重椰味,但Vi個人唔太中意甜既飯
最欣賞係叫焗飯會附送椰青汁一杯
椰青焗飯
2015-09-29
今次係第二次嚟食,本應懷著第一次嚟食嘅心情番食多次,因為第一次嚟食算唔錯,老闆又幾好人又介紹吓食品,點知今次去就失望而回,老闆又唔係度無得投訴,話說前兩日去食大約晚上6點左右,入到去一枱客都無,當然時間尚早,入到去一枱就有個係度做野嘅人洞起隻脚灘咗係其中一張枱,咁另一張枱又有個女工放咗個袋係度同緊洞脚男傾計,呢個時候我就話唔該3位吖,呢兩個人完全無理過我,咁呢個時候就有另外一女子嚟招呼我嚟,咁我咪諗住入坐,間鋪唔係太多位,有幾張大枱我無理由揀坐,門口位熱到死又唔會揀,咁細枱係得番果兩張,我就示意坐放袋女工果張,點知佢又無動於衷,企咗一陣佢先死死氣氣咁拎走個袋俾我,到點菜,又話黃咖哩唔可以配牛腩包,話咩野牛腩包係指定配咩咩咖哩,第一次我都係咁叫咪又係整俾我,好算,跟住嚟咗個黃咖哩牛腩(散叫無包跟自己配蒜蓉包), 個咖哩希到呢,水汪汪不知所謂,另外個泰式拼盤又係垃圾,魚飯蝦飯硬到咬唔到,豬頸肉一般,全個拼盤食咗幾舊,真係唔會再有下次
2014-06-15 855 瀏覽
之前食過幾次,味道都幾好,只係樓面無一個熟手,一睇就知全部新手,都無所謂嘅,係慢啲,講多幾次,問題不大,今晚同外地嚟嘅"幾"家大細朋友玩咗一日,唸住近近地去呢道食,我地一行15個大人,5個手抱BB,知道嗰道細,一早打去訂位, 為免成十幾人係門口等,為表誠意,仲搵人預早20分鐘到,人齊前5分鐘,知佢地新手,所以寫咗張十幾樣餸嘅紙仔俾樓面,叫樓面入單,唸住人齊唔洗等好耐都有得食,坐位安排大枱12個大人(都迫)細枱3個大人要同其他食客搭枱,咁細枱唯有落幾樣餸啦,過程當中幾個小問題唔講喇,最激氣係重點-->叫咗兩條燒魚,上咗一條,同佢講兩條,佢話得一條,都無所謂,唸住都食咗7成嘢,無就是但啦,唔夠十秒,又話我地係落咗兩條,就嚟燒好,差唔多出,ok唔洗等就嚟啦,隔多5分鐘又想上多條(無錯係一共三條),我地咪話到咗喇,跟住樓面就話我地叫咗3條,大枱兩條,細枱1條,講咗幾句,佢都話我地係落3條,叫佢攞返先前寫俾佢張紙仔,佢話大耐無咗,厲害,最勁係佢地完全無唸過自己出錯,一定要我地俾錢,由於唔想係朋友面前失禮,唯有硬啃條魚錢,唔係一定理論到底,當初2條變1條,又變返2條,最後出現3條,樓面都唔會覺得可能搞亂出錯,焗個客俾,今餐食咗$2064。
一條燒魚值幾錢,咁咪搞到無下次,做生意都唔識做!
2014-06-07
2014-06-02 957 瀏覽
朋友在附近住,咁走左入去食店子好似新開門口baner寫住招聘員工門口有兩枱人客,反而店內無人,當然除了店員其實一早見到門口大大個字同圖片寫住豬脾同海南雞飯我地都揀海南雞飯見朋友叫耶青自己都叫杯青檸兩碟一齊上,放在我朋友位置那碟成碟都係脾位最慘我位置果碟好像雞胸位多D,點解對我咁吾公平喎好在都幾滑,味道亦吾錯喎不過雞味始終欠夆九成都係雪藏個飯對板對眼,粒粒都夠油夠香飲品普通,少少酸吾太甜最緊要係夠冰凍就得咁呢杯無問題不過每人要7X落樓咁話哂都叫食泰國野如果今日比果碟脾位我就更perfet但是雞胸位差咗D啦,比個普通臉
朋友在附近住,咁走左入去食
店子好似新開門口baner寫住招聘員工
門口有兩枱人客,反而店內無人,當然除了店員
其實一早見到門口大大個字同圖片寫住豬脾同海南雞飯
我地都揀海南雞飯見朋友叫耶青
自己都叫杯青檸
兩碟一齊上,放在我朋友位置那碟
成碟都係脾位
最慘我位置果碟
好像雞胸位多D,點解對我咁吾公平喎
好在都幾滑,味道亦吾錯喎
不過雞味始終欠夆九成都係雪藏
個飯對板對眼,粒粒都夠油夠香
飲品普通,少少酸吾太甜
最緊要係夠冰凍就得咁呢杯無問題
不過每人要7X落樓
咁話哂都叫食泰國野
如果今日比果碟脾位我就更perfet
但是雞胸位差咗D啦,比個普通臉