2022-06-06
今日來個越式四道菜, 越式四重享受, 二點行到黎堅尼地的越火越式湯粉, 位於堅尼地地鐵站隔2條街, 行完山黎食好方便。餐館為小店經營, 小店光猛, 乾淨企理, 很適合快閃開餐, 至於食物方便都係啲大路越式小食、主食及飲品, 價錢大眾化。最吸引我當然是$108 /四重享受套餐, 包小食、主食、沙律及飲品。**3檸七喜咸檸檬+青檸+新鮮檸檬的配搭, 鹹鹹甜甜的清新香檸七喜, 夠曬冰涼, 啱曬大量流完汗的我, 一次過補充鹽份及糖份**香茅豬扒湯河豬扒大大件, 炸得色澤金黃, 上枱前已砌件, 方便進食, 豬扒炸得乾身, 醃得好入味, 微鹹微甜, 香矛濃濃的香氣入晒肉, 肉質juicy鬆軟, 香口而唔油膩, 唔似坊間的香茅豬扒完全食唔到香茅味, 好好味。至於個湯河, 河粉滑嘟嘟不失彈牙, 還有腍甜蘿蔔及爽脆牙菜配襯。**香茅雞翼香茅雞翼嘅醃料同香茅豬扒嘅一樣, 都係放上大量香茅去醃, 炸出嚟嘅雞翼皮還黏附著大量香茅絲, 又香又 juicy的炸雞翼配上炸蒜片, 更增添香口! Yummy!**鳳爪沙律食泰菜越菜必食嘅小食, 起骨的鳳爪連茜芹、洋蔥絲、紅蘿蔔絲、青瓜絲及車厘茄撈上酸酸辣辣的甜酸醬
**3檸七喜
**香茅豬扒湯河
**香茅雞翼
**鳳爪沙律
食泰菜越菜必食嘅小食, 起骨的鳳爪連茜芹、洋蔥絲、紅蘿蔔絲、青瓜絲及車厘茄撈上酸酸辣辣的甜酸醬, 夠曬開胃惹味的沙律。
總結 : 一間小小嘅越南小舖, $108 的四道菜, 出品認真, 食味很好, 以咁嘅價錢真係超值到暈!