2025-02-08
📍【沙田美食】越男仔De Viet Son - 酸湯控必試!🔥終於喺沙田搵到香港少見嘅酸湯啦!😍 今日同朋友去咗沙田嘅「越男仔De Viet Son」,呢間餐廳主打新派越南菜,裝修超級有特色,打卡一流📸,而且職員服務態度好好,令人感覺好舒服。🌟 三鮮椰汁酸湯煲呢個小火鍋真係驚喜滿滿!湯底酸酸甜甜,椰汁味濃郁,入面有大量蔬菜、雞肉、蠔肉同生蝦,材料新鮮又豐富,每一啖都充滿越南風味,酸湯控絕對唔可以錯過!🍲🦐🌟 無骨海南雞(半隻)海南雞出餐前會用明火燒過,雞皮香得嚟又唔油膩,肉質嫩滑,蘸埋佢哋特製嘅醬汁,真係食到停唔到口!🔥🐔🌟 蕃茄紅酒燴豬扒配飯呢個豬扒份量十足,足足有三大塊,斬開九件,豬扒燴得入味,蕃茄紅酒汁酸甜開胃,配飯一流,食到好滿足!🍖🍚🌟 新鮮菠蘿梳打最後飲埋杯新鮮菠蘿梳打,清甜解膩,為呢一餐畫上完美句號。🍍🥤總括嚟講,「越男仔De Viet Son」無論係食物質素、環境定服務都令人滿意,特別係佢哋嘅酸湯煲,真係香港少見,值得一試!👍📍 越男仔De Viet Son沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖#沙田美食 #越南菜 #酸湯煲 #海南雞 #打卡餐廳 #越男仔 #香港美食
🌟 三鮮椰汁酸湯煲
🌟 無骨海南雞(半隻)
🌟 蕃茄紅酒燴豬扒配飯
🌟 新鮮菠蘿梳打
📍 越男仔De Viet Son
沙田沙田圍路1-7號勵城花園地下1號舖
#沙田美食 #越南菜 #酸湯煲 #海南雞 #打卡餐廳 #越男仔 #香港美食 #foodie #hkfoodie