2015-10-24 517 瀏覽
之前朋友食過奶奶雞,佢話7點己經滿曬人,所以今次專登6點過左去荃灣食,結果真係唔洗排隊好鐘意佢地既裝修,好多顏色好鮮豔,食野都開心D!飲品方面簡左梨味(HK$38)同柚子味(HK$38),多數食韓國野都係飲哩D,無乜特別!膠原蛋白沙律(HK$68) D菜夠新鮮又爽口,不過沙律汁太多有D咸!紫菜飯卷(HK$48)飯粒夠黏,咬落去唔易散開,而配料有青瓜、玉子、紅蘿蔔同埋火腿 ,可以加沙律醬食,但我覺得唔加都夠味!芝士咖哩年糕($58)咖哩汁香濃,仲可以拉到芝士絲,不過只有面層有芝士,另外,裡面有好多魚糕,不過年糕煮得太耐變得好冧,無左煙煙韌韌既口感!最後,食奶奶雞緊係要簡返最原汁原味既辛安東元祖奶奶雞(hk$148半隻,hk$228一隻) 兩個女仔驚死唔夠食,簡左一隻奶奶雞,最後係食唔曬因為勁大份!另外,有得簡無辛、小辛、中辛同埋激辛,其實感覺似食緊雞煲!而面層放左多蔥,除左有雞外,仲有好足料既水晶粉,係燉既過程吸曬醬油味,睇個色水就知勁入味!雖然雞肉算嫩滑,但身型偏瘦較多骨!
好鐘意佢地既裝修,好多顏色好鮮豔,食野都開心D!
紫菜飯卷(HK$48)
芝士咖哩年糕($58)
2015-10-23 456 瀏覽
最近都聽到身邊的朋友提到辛安東元祖奶奶雞,而且剛巧在openrice上看到有關辛安東元祖奶奶雞的優惠.Tablemap提供了半價優惠.於是我就馬上訂座來試吃.來到當然要選一個店內的招牌菜-芝士安東奶奶雞,原價188.而這個芝士安東奶奶雞可以自選辣度,有唔辣,小,中,大辣.我就選了小的,但可能因為加了芝士的緣故,所以覺得不辣.如果大家想感受一些辣.可以試一下中的.一份芝士安東奶奶雞的份量不是很大.大概足夠2個人吃.至於雞肉,就不過不失.有雞腿,雞翼.但就比較細小.(和KFC的比較的話)醬汁方面就覺得不錯.值得一試.之後還叫了一個炒年糕.58元.如果再辣一點或者又可以自選辣度就更好XD
Tablemap提供了半價優惠.
於是我就馬上訂座來試吃.

來到當然要選一個店內的招牌菜-芝士安東奶奶雞,原價188.
而這個芝士安東奶奶雞可以自選辣度,有唔辣,小,中,大辣.
我就選了小的,但可能因為加了芝士的緣故,
所以覺得不辣.如果大家想感受一些辣.可以試一下中的.
一份芝士安東奶奶雞的份量不是很大.
大概足夠2個人吃.
至於雞肉,就不過不失.
有雞腿,雞翼.但就比較細小.(和KFC的比較的話)
醬汁方面就覺得不錯.值得一試.
之後還叫了一個炒年糕.58元.
如果再辣一點或者又可以自選辣度就更好XD

2015-10-19
用餐優惠
優惠券
  • 芝士安東奶奶雞
2015-10-23 353 瀏覽
一個人食嘢都不知食么,想了好久,決定去試家新店,反正都無么想法,逛到呢邊睇到呢間好像很OK哦,沒想到真是沒選錯呢。招牌貨辛安東元祖奶奶雞,非常吸引,肉質挺嫰滑,而碟內還放了薯仔、紅蘿蔔及冬菇,全都煮得相當入味,底層的冬粉更是煙煙靱靱的,絶對是必食推介。牛肋骨湯,雖然話係牛肋骨,其實得一舊大骨,大大舊啖啖肉,啲肉煮得好軟淋淋,一啲都唔老,湯肉面仲有蘿蔔同芋絲,煮得好入味,尤其啲蘿蔔就係好好食,推介!下次帶老公來試其它嘢
下次帶老公來試其它嘢
2015-10-20 737 瀏覽
很早已經好想試現今好流行的奶奶雞,跟妹妹和媽媽在荃灣行完街便過來這間新開的韓式餐廳。甫入店內,空間十分寬敝,而且設計簡約,由於萬聖節臨近,餐廳都換上一系列有趣的萬聖節裝飾,背景還播著big bang等等的k pop,如置身在首爾的餐廳裡面。菜單紙設計得精美,運用了彩色的線條去陳列出各種菜式,簡潔清晰。一坐低枱面已放好銀筷子及銀匙羹和冰水,服務細心。我們點了幾款前菜:Cinder Rider –柚子$38賣相有趣,大大杯,好冰涼。冷海蜇$58海蜇口感冰涼爽脆,加上面層的芝麻,食落好香口及好香麻油味而又唔太辣,但略嫌偏鹹。燒肉生菜包$68有點兒失望,燒肉唔熱的,肉質偏”鞋”,泡菜唔太辣,價錢唔算便宜。辛安東元袓奶奶雞(半隻) $ 148店員端上枱是熱辣辣的已經令人垂涎欲滴,材料豐富有雞、洋蔥、青瓜、薯仔,紅蘿蔔和薯粉。第一口便試了雞腿,肉質好嫩滑地好juicy,面層包著厚厚的醬汁,鹹度適中而且唔太辣好惹味,再試底層的薯粉,薯粉完全吸盡雞和醬汁的精華,所以入口會比較辣,口感好煙韌,配上蔥段一齊食可以中和辣度,這款奶奶雞果然無令我失望!難怪甘多人慕名而來排隊為食這盤熱辣辣的奶奶雞。火山吉列蠔$
一坐低枱面已放好銀筷子及銀匙羹和冰水,服務細心。
我們點了幾款前菜:
Cinder Rider –柚子
Cinder Rider –柚子$38
賣相有趣,大大杯,好冰涼。
冷海蜇
冷海蜇$58
燒肉生菜包$68
辛安東元袓奶奶雞(半隻) $ 148
火山吉列蠔$68
生蠔炸到外脆內嫩,好juicy,甜甜辣辣的沙律汁可中和炸物的油膩感;刺穿中間的溫泉蛋跟底層的沙律菜撈勻食好清新開胃。
炮兵鍋$88
其實是mini版的部隊鍋,份量她適合女仔,材料豐富好午餐肉、腸仔、泡菜、各種姑類和芝士,當然還有主角韓式泡麵,湯底甜甜辣辣,加上韓式泡麵掛湯力強,配上各種材料一齊食,令人一啖接一啖。
題外話/補充資料: 整體上食物質素和服務態度都有水準,下次可以再來試更多菜式。
Cinder Rider –柚子
  • 辛安東元袓奶奶雞
  • 冷海蜇
2015-10-19 781 瀏覽
聽朋友仔講荃灣開左奶奶雞,愛韓食的我們當然要即刻去潮拜一下啦。七時到達,餐廳已半滿,臨近萬望節,都應節一下,周圍都佈滿了鬼怪裝飾。Menu 選擇蠻多的,兩個女孩子,吃不到很多東西,就挑些招牌吧!芝士安東奶奶雞($188)黎到奶奶雞,怎能不點這個招牌。今次加了芝士,味道更加提升了。還是依舊最愛墊底的薯粉,吸收了所有精華。而雞件份量足夠,不會太碎,肉嫩多汁,味道偏濃,份量適中,兩個人吃剛好。芝士地獄薄餅($58)這個薄餅也是我必點的。剛好朋友仔都是嗜辣之人,看到menu 有三隻辣椒,沒那麼誇張吧,辣度還可以接受。薄餅上鋪滿芝士,再夾入辣肉碎,美味滿分。真露煮蜆($68)不只蜆美味,連湯底也異常好喝。蜆雖不是很肥美,但至少沒有沙。這個價錢有十來隻蜆,也算抵吃了。而且整個設計也太特色了吧,拿它當水壺用,便可輕易把湯汁倒出。兩個人,吃得飽飽,捧著大肚子滿足離開了。是次尋味韓國之旅大成功!
芝士安東奶奶雞($188)
芝士地獄薄餅($58)
真露煮蜆($68)

2015-10-02
2015-10-19 666 瀏覽
放工去搵舊同事食飯,荃灣好多地方都食過哂。舊同事話帶我食新野,當然奉陪啦奶奶雞,韓國食得多,係香港真係第一次。個個都叫既招牌,梗係要食。個人覺得味道鹹左小小,除左雞仲有D瓜、蘿白、薯粉食下,幾豐富喎。見到人地叫芝士個款,都好似好吸引,下次再試!牛肉生菜包,再夾D泡菜一齊食,yummy!!舊同事口仔細細,都要一大啖塞入口,好搞笑再整罐韓國水果碳酸鳳梨味&韓國鮮奶果汁蜜桃味飲下,一人一罐,不過覺得細罐左D,飲几啖就無哂lu, 有D唔夠喉tim!

2015-10-14
15 分鐘 (堂食)
2015-10-19 584 瀏覽
去完荃灣朋友屋企打左成日麻雀, 就近近地去附近搵野食, 揀左間韓國野, o岩晒! 呢排韓風吹得咁緊要, 同老公仔食下先因為輸左好多錢, 所以清清地想食個沙律cool down 叫左個膠原蛋白沙律,咩東東黎架?見唔見都D骨膠原呀?果然名符其實!加D芝麻醬,真係無得輸!而且底個D菜都幾多幾新鮮老公就輸到火都黎埋, 就叫個熱器野食!火山吉列蠔,都幾大隻,最緊要D炸粉唔厚 出街食炸野,最怕食到成囗炸粉,成口油,食完都唔開胃!今次無叫野飲,見佢D野飲好似幾有特色, 下次一定試

因為輸左好多錢, 所以清清地想食個沙律cool down
膠原蛋白沙律
出街食炸野,最怕食到成囗炸粉,成口油,食完都唔開胃!
火山吉列蠔
今次無叫野飲,見佢D野飲好似幾有特色, 下次一定試
2015-10-17
10 分鐘 (堂食)
  • 膠原蛋白沙律
2015-10-18 374 瀏覽
上次食過就覺得好好味, 所以今次又來食芝士口味的加入了芝士撈在一起, 微微的奶香減淡了辛辣味道雞肉很嫩滑夠味, 麵也吸收晒醬汁味道, 非常惹味韓式紫菜包飯, 飯粒不會太軟爛真露煮蜆有濃郁的真露香氣, 但絕不嗆口, 蜆肉細小, 當你吸啜蜆肉時同時飲到真露香生韓牛也是我最愛之一, 肉質非常鮮嫩可口, 生食也沒有腥味, 證明肉質新鮮飲品是這裡特色之一, 成支隊入杯中, 有三款不同口味選擇
上次食過就覺得好好味, 所以今次又來食芝士口味的
加入了芝士撈在一起, 微微的奶香減淡了辛辣味道
雞肉很嫩滑夠味, 麵也吸收晒醬汁味道, 非常惹味
韓式紫菜包飯, 飯粒不會太軟爛
飲品是這裡特色之一, 成支隊入杯中, 有三款不同口味選擇
2015-10-15
$290.5 (晚餐)
2015-10-18 532 瀏覽
是日因公事來到荃灣,經過最近新開的元祖奶奶雞,見開飯網評語不俗,六點半又可以直接walk-in 入內(限時一個半小時)原本打算吃雲南米線的我們亦轉場到此。用餐環境尚算不錯,餐具整潔乾淨。我們點了一些主菜、飯麵及飲品,待朋友到齊後再叫元祖奶奶雞。韓國啤酒 Dry Finish Beer $19 啤味清淡等了大概15分鐘,水壺造型的《真露煮蜆》$68 上桌,先喝一口蜆湯,燒酒味濃烈,沒有蜆湯應有的鮮味,明顯處理得不夠好。蜆肉冇沙但煮的時間過久,不吃也罷。侍應再送上一個小鍋子,不像是我們點的東西,一問之下,這鍋竟然是《部隊鍋》$88!少量的芝士、午餐肉(但不是韓式午餐肉)、魚餅、雞肉香腸片、蘑菇和一隻半熟蛋,味道是拉麵粉味,不會難吃,但它絕對不是一個部隊鍋,只可以稱呼這是一個收貴一點的韓式拉麵。驚喜再接再厲,《朶朶蔥蛋飯》$68,我見餐牌上韓文名字是비빔밥(Bibimbap),預計會是一個美味的伴飯。微溫的石頭鍋中,大量洋蔥粒、一咪咪青蔥粒和半熟蛋,伴一伴後吃了一口,除了蛋黃味之外,一 點 味 道 也 沒 有,而且飯粒過於濕潤,實在沒有吃下去的勇氣。最後上的《牛肋骨鍋》$88 更是差中之最,

用餐環境尚算不錯,餐具整潔乾淨。

我們點了一些主菜、飯麵及飲品,待朋友到齊後再叫元祖奶奶雞。

韓國啤酒 Dry Finish Beer $19 啤味清淡

驚喜再接再厲,《朶朶蔥蛋飯》$68,我見餐牌上韓文名字是비빔밥(Bibimbap),預計會是一個美味的伴飯。微溫的石頭鍋中,大量洋蔥粒、一咪咪青蔥粒和半熟蛋,伴一伴後吃了一口,除了蛋黃味之外,一 點 味 道 也 沒 有,而且飯粒過於濕潤,實在沒有吃下去的勇氣。最後上的《牛肋骨鍋》$88 更是差中之最,吃過 JUNG SIK DANG 정식당 出品的我,非常肯定韓國的牛肋骨鍋不是這般模樣。裏面只有一件零碎的牛肋骨和一大堆不成型的蘿蔔和芋絲,味道和外型,活像一碗吃剩的港式火鍋殘渣,氣得我連照片也不想再拍。

吃到這裡我們已經失望透頂,沒有再追加《元祖奶奶雞》就埋單走人。3人吃了HK$365,跟我昨天在北京高級酒店吃一頓片皮鴨一樣價錢,沒試過的朋友我奉勸一句,不吃為妙。
2015-10-18
  • 沒有
2015-10-15 901 瀏覽
上星期來這裡吃過,本想再來,可惜工作太繁重,於是襯自己還記得少少,在這裡記下,好讓下次再嚐。當天一進店內,就被掛滿小雞卡紙的意見牆吸引,環境有特色。看見每一台都有一大盤雞肉,心想這應該是招牌菜吧。於是點了個元祖奶奶雞,還有在這裡薄有名氣的牛肋骨鍋。奶奶雞較辣較香口,雞件粉量不少,但反而被濃湯的牛肋骨鍋搶了點風頭,口感好之餘,肉質亦相當鮮嫩!如果奶奶雞值得吃,牛肋骨鍋就是非吃不可。後來點了食較有特色的,例如真露煮蜆,真露也就是韓國的清酒,酒味很濃,愛酒之人不妨一試。膠原蛋白沙律比想像中大得多,可以當作一碗大盛白飯,反正菜多吃有益。牛肉生菜包配上醬汁,很好吃,牛肉很厚,很有嚼勁。最後是吃韓國菜的指定動作: 韓式特飲Dry B Rita,來個完滿結束,飽到上心口。臨走時,聞到隔離的芝士奶奶雞,香得好緊要………喂老闆!唔OT得唔得呀!我要食呀……!!

牛肋骨鍋
真露煮蜆
真露煮蜆
膠原蛋白沙律
牛肉生菜包
Dry B Rita
臨走時,聞到隔離的芝士奶奶雞,香得好緊要………

喂老闆!唔OT得唔得呀!我要食呀……!!
2015-10-08
  • 辛安東元祖奶奶雞
  • 牛肋骨鍋
  • 牛肉生菜包
1K
2015-10-15 611 瀏覽
食雞煲當然要試下呢間在韓國出晒名嘅奶奶雞煲啦一去到已經排晒隊幸好早到先取座位從點菜紙上將自己喜歡的食物選擇了先叫一杯柚子Cider Rita $38大大杯,柚子杯中倒插一枝汽水不過飲到尾要小心支汽水樽跌出來!梨蜜雞翼 $38雞翼係我最愛用梨蜜醬汁烤熟的雞翼外皮酥脆,雞肉肉嫩,而且四隻雞翼都好大隻熱辣辣吃時十分好味!頭盤先來冷海蜇$58海蜇爽口彈牙,有啲辣辣地魷魚泡菜 $48魷魚切成絲狀放在泡菜上面不過只係點綴一下一陣風就不見了剩下的泡菜才是主角!泡菜味道濃郁做冷盤川菜尚算可以燒芝士一口餃子 $58餃子表面鋪滿芝士,脆卜卜燒餃子,入口時混合在一起咀嚼有嚼勁牛肋骨鍋 $88將牛肉烹調得非常軟熟湯底充滿濃郁牛肉味道牛肋骨嘅肉已和骨已經分開咁滯重有蘿蔔同埋年糕放底又林又入晒味真露煮蜆 $68將蜆放在茶壺內煮熟買相好特別蜆肉鮮甜彈牙成個茶壺放上枱好特別招牌貨辛安東元祖奶奶雞全隻小辛 $228一大盆放在台上隻雞已斬件,煮到入晒未,伴菜嘅蘿蔔亦好好味一瞬間幾個人已將整盆消滅最後叫埋紫菜飯卷 $48滿足一下下吃飯嘅心理配料有青瓜、玉子、蘿蔔、火腿一口一件四個人分枱上放滿,吃到飽都係每位200多!真抵食

雞煲當然要試下呢間在韓國出晒名嘅奶奶雞煲
一去到已經排晒隊
幸好早到先取座位

從點菜紙上將自己喜歡的食物選擇了

先叫一杯柚子Cider Rita $38
大大杯,柚子杯中倒插一枝汽水
不過飲到尾要小心支汽水樽跌出來!

梨蜜雞翼 $38
雞翼係我最愛
用梨蜜醬汁烤熟的雞翼外皮酥脆,雞肉肉嫩,而且
四隻雞翼都好大隻
熱辣辣吃時十分好味!

頭盤先來冷海蜇$58
海蜇爽口彈牙,有啲辣辣地

魷魚泡菜 $48
魷魚切成絲狀放在泡菜上面
不過只係點綴一下
一陣風就不見了
剩下的泡菜才是主角!
泡菜味道濃郁做冷盤川菜尚算可以

燒芝士一口餃子 $58
餃子表面鋪滿芝士,脆卜卜燒餃子,入口時混合在一起咀嚼有嚼勁

牛肋骨鍋 $88

蜆肉鮮甜彈牙
成個茶壺放上枱好特別

招牌貨辛安東元祖奶奶雞全隻小辛 $228
一大盆放在台上
隻雞已斬件,煮到入晒未,伴菜嘅蘿蔔亦好好味
一瞬間幾個人已將整盆消滅

最後叫埋紫菜飯卷 $48
滿足一下下吃飯嘅心理
配料有青瓜、玉子、蘿蔔、火腿
一口一件

四個人分枱上放滿,吃到飽都係每位200多!真抵食!
2015-10-04
首爾之旅,大家最期待的景點就是 - 逛明洞 。化妝品護膚品衫褲鞋襪 - 買 買 買 買 買 導遊特地在這旺區, 安排了一場安東雞晚餐。食客有外地人,也有當地人。當時團隊包下5樓全層呢。由於是提前預訂的關係,餐廳已預備好食物及餐具,大家來到即可品嚐。這就是初嚐安東雞的經驗了!而荃灣朋友發現她家的附近有這款美食,想我陪同去試。反正返港後未有再嚐,所以今天就和她試試吧!由朋友帶領至餐廳。看到招牌大大隻雞公仔,很顯眼,難怪令她密謀來試。餐廳內, 掛滿了萬勝節的佈置.枱面放了扁身銀筷子及銀匙羹, 還有韓國餐廳常見的剪刀,先看Menu,圖文並茂,方便客人選擇。看到隔離枱情侶半份安東雞的份量,3個女生,都跟著點半份雞吧!反正價格與當首爾相若。由於大家都怕辣,所以選了不辛辣。辛安東元袓奶奶雞(半隻) HKD 148這家的外觀上和首爾餐廳的雞差不多。有主角雞,冬粉蕃薯粉,薯仔,紅蘿蔔,洋蔥及香菇。而醬汁則比首爾的少,也沒有附上白飯。先試醬汁味道,不太甜,鹹度適中。@首爾是偏甜的,醬油味較重,較鹹。其實撈飯一流。雞肉很滑,@首爾的雞肉較硬,較乾@可能是旅行團提前訂位,而預先大份量的煮好,@
首爾之旅,大家最期待的景點就是 -
逛明洞

化妝品護膚品衫褲鞋襪 -

導遊特地在這旺區, 安排了一場安東雞晚餐。
食客有外地人,也有當地人。
當時團隊包下5樓全層呢。
由於是提前預訂的關係,
餐廳已預備好食物及餐具,大家來到即可品嚐。
這就是初嚐安東雞的經驗了!

而荃灣朋友發現她家的附近有這款美食,
想我陪同去試。
反正返港後未有再嚐,所以今天就和她試試吧!
由朋友帶領至餐廳。
看到招牌大大隻雞公仔,很顯眼,
難怪令她密謀來試。
餐廳內, 掛滿了萬勝節的佈置.
枱面放了扁身銀筷子及銀匙羹,
還有韓國餐廳常見的剪刀,
先看Menu,圖文並茂,方便客人選擇。
看到隔離枱情侶半份安東雞的份量,
3個女生,都跟著點半份雞吧!
反正價格與當首爾相若。
由於大家都怕辣,所以選了不辛辣。

辛安東元袓奶奶雞(半隻) HKD 148

這家的外觀上和首爾餐廳的雞差不多。
有主角雞,冬粉蕃薯粉,薯仔,紅蘿蔔,洋蔥及香菇。
而醬汁則比首爾的少,也沒有附上白飯。
辛安東元祖奶奶雞
先試醬汁味道,不太甜,鹹度適中。
@首爾是偏甜的,醬油味較重,較鹹。其實撈飯一流。
雞肉很滑,
@首爾的雞肉較硬,較乾
@可能是旅行團提前訂位,而預先大份量的煮好,
@方便旅行團客人一到即可享用。
@所以當時未能感受安東雞最美味的口感。
辛安東元祖奶奶雞
面前的雞肉滑溜,雞骨位的肉是剛熟呢!
其他部位的雞件都是滑滑的!
雞骨頭可放於枱面銀色桶內.
辛安東元祖奶奶雞
然而底部的冬粉/薯粉才是最美味的!
啡色透明的薯粉,吸盡醬汁的精華。
QQ煙韌就當然啦!和韓國口感一樣。
但這個粉太長了!
夾出來時醬汁會FING / 彈到衣服上。
要出動工具 - 剪刀。
這剪刀真是多功能!
韓式五花腩BBQ,燒牛肋骨,扒類都要用到。
但今次是用來剪長長的薯粉!
薯粉變短了,食得真方便!
辛安東元祖奶奶雞
薯仔蘿蔔炆得很腍。
新鮮冬菇也變成啡色了。

辛安東雞的滑LUT LUT版本, 比較適合香港人.
但如果醬汁多一點,再配上白飯,汁都撈埋,就有如韓國的風味了!

燒肉生菜包 HKD 68

一碟5件,每件已放上泡菜及燒豬肉。
毋須左夾右夾,即可食用。
整體以泡菜的酸辣味為主,
如果豬肉再肥d就好了。
半肥瘦的豬肉,才可帶出豬肉甘香!

燒原條鰻魚HKD148

一碟鰻魚配上泡菜,辣醬,鰻魚汁及生菜。
真大陣容,幸好這是最後上枱。
燒原條鰻魚
原條鰻魚灑有鹽及芝麻。
先以剪刀將其分成小件。
燒原條鰻魚
剪刀真係好洗好用!

反轉鰻魚背面,魚皮烤至脆卜卜。
燒原條鰻魚
先以生菜包起jap!
但唔夠喉,直接夾上一件,
沾上粘粘的鰻魚汁,
燒原條鰻魚
脆脆魚皮及軟棉棉的鰻魚肉。
這才叫原汁原味。
燒原條鰻魚的辣醬
韓國困汁碳酸-鳯梨
韓國果汁碳酸-鳯梨
HKD22
朋友表示: 菠蘿味濃, 不太甜,
有碳酸的酸酸咸咸味!

DRY B Rita - 梨子
HKD48
朋友日光日白要飲啤酒!
細細支韓hite啤酒, 再加上梨子醬.
是近來很潮的飲品.

HKD18
在仁寺洞的<人人>商場正門有小食店賣米漿,
但當時没有試到.
現在有得飲了, 香香甜甜的米味, 當作補償吧!
180ML的份量真係唔多夠喉, 好想再飲多罐.
但食得很飽, 最後都是放棄.

今天, 朋友終於圓了品嚐韓國名菜<辛安東元祖奶奶雞>的願望.
  • 辛安東元袓奶奶雞
2015-10-14 449 瀏覽
今日行荃灣,行行下見到辛安東元祖奶奶雞?原來係荃灣開左,行入去試下先!安東炒雞腎,雞腎煙靱,酸味過濃左小小,還可以另1道主菜係,辛安東元祖奶奶雞,賣相好睇夠大碟,可能煮都大耐,好多碎骨係敗筆,每食1口都有碎骨,我果碟好小雞肉,我見到雞背多lo....酸甜味道濃,平行唔到,酸味真係過重
安東炒雞腎,雞腎煙靱,酸味過濃左小小,還可以
近日天氣越來越凍,原本打自算吃雞煲補身,可惜吃雞煲必須要一大班朋友才能吃得滋味,而這陣子大家都各有各忙,很難約好時間,所以星期六便與家人來荃灣吃燉雞。其實我也不是第一次吃辛安東元祖奶奶雞,早於數個月次,就已經到過銅鑼灣惠顧,不過當時我沒有點奶奶雞吃,反而點了其他食物,這次我決定在這裏吃個夠本。荃灣這一間店舖,位置挺不錯的,我們下車後步行不到半分鐘就到逹,而且這裏的地方非常寬敞,還有BB座椅提供,感覺非常窩心。 一開始我們點了冷盤來吃,紫菜飯卷入放了青瓜、紅蘿蔔、雞蛋、火腿等材料,材料挺豐富,而且口感清爽,飯粒亦夠黏笠,入口時不會散開,加點沙律醬來吃,味道會變得更好,個人認為味道相當不錯。 什菜海鮮煎餅的口感非常香脆,等別是圍邊位置,入口時非常鬆脆,而且內裏還放了大量的什菜及海鮮,配合旁邊的泡菜一同放進咀口,味道及層次感即時提升,辣辣的挺美味,不過,煎餅有點偏油,吃後整張咀都油油潤潤,感覺不夠健康。 真露煮蜆以小茶壺送上來, 而內裏除了放了大量爽甜的蜆肉,還有真露蜆湯,味道清新,沒有燒酒的辛烈味道,酒味亦相當醇厚,帶有海鮮的甜味。再來就是牛肋骨鍋,由於牛肋骨已經燜煮了好一段時間,所以肉質
再來就是牛肋骨鍋,由於牛肋骨已經燜煮了好一段時間,所以肉質非常腍滑,幾本上不需花任何力量,牛骨與牛肉就已經分離,味道香濃,帶點甜甜的味道,值得一讚是鍋內的配菜吸收了鍋內的牛肉醬汁後,變得非常清甜,超讚。
好了,期待以久的主角辛安東元祖奶奶雞出現了。送上來是香噴噴的,非常吸引,碟內有整整的一隻雞,足夠4-5人享用,我搶了雞脾來試試,覺得肉質挺嫰滑,而碟內還放了薯仔、紅蘿蔔及冬菇,全都煮得相當入味,底層的冬粉更是煙煙靱靱的,不用10分鐘,我們就把它雞肉全都掃清,絶對是必食推介。

2015-10-14 600 瀏覽
數多年前, 與好友到韓國自由行。自此除了愛上韓國, 還對安東燉雞一試傾心。得知香港引入, 大喜! 但没耐性排隊, 於是等啊等...等啊等... 等到連第三間分店開張, 小妹終能朝聖。雖然外面下著毛毛細雨, 但人潮不乏, 幸好入座蠻快~7點不夠, 已經全場滿座。 位置空間不多, 坐得不太舒適。除了主打燉雞外, 還有不少前菜、主食等供大家選擇, 而且各有特色。哎呀, 多到我的選擇困難症又發作了... 死心不息繼續試xxxrita今次試了Dry B Rita+豐梨的margarita. 啤酒味不濃烈, 梨味清甜, 味道很合襯, 適合女生。 魷魚泡菜看起來不多, 但其實足夠2-3人用。泡菜夠辣而且不"NA"喉, 是小妹喜歡的那種。但魷魚的刀工實在精湛, 又幼又小, 吃了落肚也感覺不到... 燒五花腩食多, 韓式蒸五花可算是第一次吃! 冰珀豚肉很軟熟, 肉與脂肪層次分明, 肥膏不多, 没有"油淋淋"的感覺。五花腩原本味道很淡, 加點蒜蓉拌大醬, 辣辣哋幾惹味~紫菜飯卷可算是韓食裡我的最愛, 喜歡它那香噴噴的麻油味, 能帶出飯香。 這個紫菜包飯餡料没什麼特別, 但勝在麻油味足, 但不油膩。

雖然外面下著毛毛細雨, 但人潮不乏, 幸好入座蠻快~
7點不夠, 已經全場滿座。
 位置空間不多, 坐得不太舒適。

死心不息繼續試xxxrita
魷魚泡菜

冰珀豚肉
紫菜飯卷
 這個紫菜包飯餡料没什麼特別, 但勝在麻油味足, 但不油膩。伴安東雞吃還可以平衡一點辣味呢!
辛安東元祖奶奶雞
主角出場了~ 我們要了半隻、中辣的辛安東元祖奶奶雞
粉絲是在韓國吃到的那種, 扁扁的、佷煙韌、吸收了燉雞的辣味。雞件尚算入味、肉質結實, 但骨多肉少、 不夠嫩滑。是太繁忙嗎? 小妹認為雞肉及薯仔都不夠"淋"... 味道是對的, 跟韓國吃到的相似, 如果烹調時間長一點會更好。

紫菜飯卷