2015-09-30 441 瀏覽
眼見開左一段時間都未食過就試一試啦,一入去,本身唔太肚餓,就叫左個明洞冷面食, 58 蚊一黎到, 嘩........黎齊嫁啦?我眼見只係一碗面同一碗醋,無肉,有舊冰浸響裡面,一隻蛋,有D 雪梨片,有D 青瓜絲咁.......食落去,完全無味,又凍........SIZE 又細..........仲難食過3蚊包既出前一丁, 碗面最貴最值錢應該係隻蛋..........眼見食左個完全無味既面,跟住唯有試個奶奶雞 開下胃,呢個都叫正常少少, 有DD 似而家周街都係既雞煲,不過D 味仲濃D , 可能唔太多湯,比較杰.....我個FD 就食左個飯,2個人埋單300 蚊............比多少少食到放題啦...............嬲..........
眼見開左一段時間都未食過就試一試啦,
一入去,本身唔太肚餓,就叫左個明洞冷面食, 58 蚊
一黎到, 嘩........黎齊嫁啦?
有D 青瓜絲咁.......
眼見食左個完全無味既面,跟住唯有試個奶奶雞 開下胃,
呢個都叫正常少少, 有DD 似而家周街都係既雞煲,
不過D 味仲濃D , 可能唔太多湯,比較杰.....

我個FD 就食左個飯,
2個人埋單300 蚊............

2015-09-26
2015-09-29 584 瀏覽
由於一早出左荃灣整野, 所以早左少少到, 見未開門就行左一陣再返黎, 見都唔多人, 得幾枱.4個人叫左辛安東元祖奶奶雞 (全隻) (小辛), 小食同飯.....分量好夠好滿足.座位都坐得幾舒服, 唔太迫, 而且冷氣好夠. - 辛安東元祖奶奶雞 (全隻) (小辛) ($228) :超大碟, 黎到見到都估唔到全隻會甘多, 分量好夠.D雞好嫩滑又軟身多肉汁, 熱辣辣好吸引. 味道唔算好辣, 有少少甜同咸夾雜, 感覺似中式豉油雞, 但冇甘咸.最底有D透明既粉, 吸哂D杰身醬汁杰身, 好正好好味.仲有D瓜, 紅蘿蔔,,,,配料都好軟身入味. - 燒肉生菜包 ($68) : 整齊又美觀既生菜包肉, 豬腩肉唔係好肥, 厚薄剛好, 而且好多泡菜, 酸度適中, 但都幾辣下.仲可以加多D 辣醬, 生菜新鮮爽脆. 好味又抵食既小食. - 朵朵蔥蛋飯 ($68) :一上枱, 好香蔥味, 除左大量新鮮蔥, 仲有大量醃過既蔥, 酸酸甜甜幾開胃.搞拌蛋同飯時, 就飄出陣陣香味, 不過飯太濕啦, 係石鍋放左陣都冇飯焦, 只係緊緊令飯乾身d.不過味道溫和, 又清新香味, 簡單既美食. - 芝士咖哩年糕 ($58) :呢

座位都坐得幾舒服, 唔太迫, 而且冷氣好夠.
辛安東元祖奶奶雞 (全隻) (小辛)
 - 辛安東元祖奶奶雞 (全隻) (小辛) ($228) :

超大碟, 黎到見到都估唔到全隻會甘多, 分量好夠.

最底有D透明既粉, 吸哂D杰身醬汁杰身, 好正好好味.

仲有D瓜, 紅蘿蔔,,,,配料都好軟身入味.
燒肉生菜包
 - 燒肉生菜包 ($68) :

仲可以加多D 辣醬, 生菜新鮮爽脆. 好味又抵食既小食.
朵朵蔥蛋飯
 - 朵朵蔥蛋飯 ($68) :

不過味道溫和, 又清新香味, 簡單既美食.
芝士咖哩年糕
 - 芝士咖哩年糕 ($58) :

呢個睇落幾吸引, 點知勁難食, 雖然芝士打絲, 但分量好少.

咖哩超級咸, 跟本要搵飯送黎食, 年糕又少又太軟淋, 好多魚蛋片.
芝士咖哩年糕
芝士拉絲個時都好香. 點知食落,,,,,,太難食啦.

2015-09-26
辛安東元祖奶奶雞 (全隻) (小辛)
燒肉生菜包
朵朵蔥蛋飯
  • 辛安東元祖奶奶雞
2015-09-28 474 瀏覽
今天是中秋節翌日假期最近都很少在街吃晚飯因為我和老婆仔分別要到我家和她家做節今天終於有一整天屬於我們的假期了卻因為天氣不穩定而沒有安排戶外活動所以到了荃灣區游泳再看電影這套「絕地狂逃」真的太刺激了看完我們仍然心有餘悸要吃些特別的食物分散一下一直走回市區看到這間韓國菜門外也有人排隊感覺不錯加上吃些韓國菜應該能夠分散電影帶來對東南亞地區的恐懼所以就選擇了這間餐廳本來還以為這裡是吃韓燒的原來是吃韓式用碟上的雞既然是這裡的招牌當然要一試所以點了148元的半隻小辣辛安東元祖奶奶雞怕單吃雞太膩所以再點了58元的明洞冷麵另外再加了68元的燒豬肋骨老婆仔看到這個68元的膠原蛋白沙律是廚師推介也想試試所以就加了這個飲品方面老婆仔選了38元的Pear Cider Rita而我就要18元的玄米漿先來的是膠原蛋白沙律本來還很好奇不知是怎樣的膠原原來是燻蹄沙律其實也很美味用的是芝麻醬配上帶鹹的燻蹄老婆仔非常欣賞這是外面比較少吃到的沙律值得一試燒豬肋骨也不錯燒得很香醬汁很濃味不過略嫌韌了一點老婆仔咬得很辛苦才能咬開而且數量只有三件若能多一點就比較抵食明洞冷麵相對普通一點味道較淡感覺似是普通的冷麵不過不要緊反正我們
今天是中秋節翌日假期

感覺就像在貨櫃裡品嚐韓式晚餐一樣
很特別
難怪吸引不少人到訪
2015-09-28
3 分鐘 (堂食)
燒豬肋骨
辛安東元祖奶奶雞
Pear Cider Rita
2015-09-28 355 瀏覽
中秋節終於來了,今年的月亮又大又圓!我們一家四口到辛安東元祖奶奶雞吃晚飯,今年媽媽說要挑戰這隻奶奶雞,因為媽媽是韓式做菜達人,她一定今天要到這間新店去品嘗!前菜我們叫了一個冷海哲,辣味的海哲滿滿的不欺場,真的辣得痛快,辣得開胃!媽媽点了半隻辛安東元祖奶奶雞,要小辣的,不到十分鍾,半隻又香又濃的奶奶雞熱騰騰的送上,用上韓国農村獨門秘製雞,還有紅蘿萄,洋葱絲,薯仔,真的吃過返尋味,口感一流!難怪舌尖都充滿着奶奶雞的香味爸爸是牛魔王,他点了牛肋骨鍋,一鍋有四件大大的牛肋骨,加上白蘿蔔,炆得又軟又腍,肉汁鮮甜,真的很入味!真露煮蜆用上大葱和清酒,用上一個茶煲戴上滿滿的蜆肉,真的很鮮味!我和妹妹都愛上cider Rita , 都叫了柚子味道,真的超解喝,加上用韓国汽水,整瓶倒轉的用一隻玻璃杯載上,加上甜柚子和冰塊,大大杯的超漂亮,用來伴着奶奶雞一齊吃,效果一絕!果然是夏日寒風,狂呼奶奶雞,狂呼奶奶雞,味道令我心醉!
2015-09-27
2 分鐘 (堂食)
  • 真露煮蜆
  • 牛肋骨鍋
  • 辛安東元祖奶奶雞
2015-09-27 487 瀏覽
梨果鐵板炸雞也不錯~第n次來奶奶雞,通常我們都是去旺角那一間,最近荃灣也開了,就在家附近,收工便和老公去撐桌腳其裝修有如其他分店,在等位途中,大家不妨看看那些留言,"我要溝死女"~"我要整容成功~"有些真心膠的留言,無聊但很有趣,原本還想點上柚子Dry B,誰知這裡並沒有供應,還是點些果汁和啤酒好了,這款梨子汁,我是第一次飲,入面有果肉,不太甜,十分之討好的味道芝士安東奶奶雞 ($188)原本打算點上一只的,原來芝士味並沒有一只的點,份量剛好夠2人食用,入面有雞塊、水晶粉、紅蘿蔔、洋蔥、青瓜、芝士等一起煮成辣度分為分爲四種,是無辛、小辛、中辛和激辛,嗜辣的我們點上了中辛,一點也不辣,愛辣的朋友我建議點重手一點,而那既汁醬味道濃郁,雞塊也相當入味,而且沒有因燉煮過程中變老~可惜的是沒有跟白飯,若伴飯食必定很好送飯的牛肋骨鍋,是每次必點的食物牛肋骨煮得很入味,牛味濃郁而且保持高度嫩滑~亮點在那牛跟,質感軟滑充滿骨膠原~而那蘿蔔也很入味,但這個菜是偏咸的,若用來伴飯食必然更美味梨果鐵板炸雞(半隻)好有美感,而且色彩豐富,令人食欲大增,上面加了點奶油,令雞肉更有美感和滑口.半只的份量不少呢,那

梨果鐵板炸雞也不錯~
芝士安東奶奶雞 ($188)

原本打算點上一只的,原來芝士味並沒有一只的點,

牛肋骨鍋,是每次必點的食物
牛肋骨煮得很入味,牛味濃郁而且保持高度嫩滑~
梨果鐵板炸雞(半隻)
好有美感,而且色彩豐富,令人食欲大增,上面加了點奶油,令雞肉更有美感和滑口.半只的份量不少呢,那個白汁很滑,淋在雞件上面,令雞件口感更嫩
而且不會太乾,一口咬開,那雞的脆皮很薄,外脆內軟,而且很入味,沾醬同食感覺沒那麼熱氣,加上啤酒~不經不覺就把炸雞食光了,不妨試試

2015-09-25 569 瀏覽
之前已經係旺角分店食過,幾唔錯,今日同好友相聚,要試下其他菜式!其實真係有多選擇!叫左一個小食ribs,乾身左啲,但味道唔錯;我鍾意呢度啲配菜都新鮮,個青瓜條尤其好Fresh!上次試過有芝士既,今次試下無芝士既原味Version,依舊好味!啲雞真係滑一滑,味濃,帶少少辣,真係好惹味!有兩款濃味既,叫返個清新既茄子,好好食!好Fresh,又可以中和返濃味,重點係同啲肉碎配得好好,有驚喜!上次飲啤酒,今次叫Cider Rita,其實即係七喜,但撈埋豐梨好正喎!清甜!可解辣,食濃味野都唔怕啦!可能係星期四既關係,唔係好爆,而且荃灣分店都幾寬敞,總會再來!
其實真係有多選擇!

2015-09-24
  • 火山燒茄子
2015-09-21 562 瀏覽
今日難得放假 ,唔想 周圍去 ,唸住同阿媽求其落街搵d野食, 黎黎去去都係個d野食,其實好悶!點知行行下,哨到斜對面有間新野,辛安東大大隻字!之前好似係飯博士黎架喎。我一於入去試試!入去大約六點半入座,唔洗等位。我兩個人,叫左個安東奶奶雞半隻,小辣,雞件肉多,好滑,絕对唔鞋!裡面有d水晶粉,好惹味!仲有d好淋既瓜,好入味!好香口,個雞有小小辣,小小甜,小小咸,小小鮮,百般滋面!好惹味!兩個人半隻,啱啱好!比起而家好興既韓式炸雞,我認為呢个奶奶雞更勝一籌!我地再叫左个牛肋骨鍋,大讚!牛肋骨忟得淋!湯甜!上面配搭京葱,香!牛肋骨咪以為小,成鍋滿!冇扼稱!淋得黎有咬口,又入味!兩個人埋單二百頭,抵食!屋企附近有間咁既新式韓食,確實不錯!!
2015-09-16 843 瀏覽
我同太座入荃灣探亞嫲時路經見開咗間辛安東元祖奶奶雞分店就試試,餐廳設計走年青韓風色彩,我們就坐近門口高枱吧櫈,地方尚算寬敞,點咗梨花鐵板炸雞,菜式新顈,炸雞下配卡邦尼煙肉汁,炸雞面鋪上粟米片和忌廉,尚有三色椒襯托,相機食先,炸粉槳夠薄脆身,炸雞點卡邦尼汁入口化了油膩感覺,口感唔錯,牛肋骨鍋超抵食,重份量,牛肋骨炆得好淋蘿蔔夠入味,有入口即溶 feel ,湯底牛味濃郁,本人極力推介,海鮮墨水意大利炒飯,賣相好得,有青口海蝦帶子粒,每一口炒飯都帶有好鮮墨魚汁味道,總括這餐飯好有口欲滿足感,下次會再來試試其他菜式
2015-09-15
10 分鐘 (堂食)
  • 牛肋骨鍋
2015-09-15 601 瀏覽
之前團購有推廣優惠-奶奶雞做半價終於朋友生日就來這吃吧。這一客份量不多,年糕我們3個人每人分到3-4條。但味道不錯,咖哩味都重,不辣,芝士在熱的時間,會拉到絲。一上台,嘩,真的好大-----一個碗。個碗很大,但份量不多,雞件約只有9件,而且切得較大份,而且都是骨頭部分為多。而味道方面,芝士與辣醬很搭,薯粉也吸光了奶奶雞精華,很入味。而雞件肉質都是比較嫩,與醬汁也很搭,不錯如果份量多點就好。很滿足的一天
之前團購有推廣優惠-奶奶雞做半價
終於朋友生日就來這吃吧。
咖哩芝士年糕

芝士奶奶雞

一上台,嘩,真的好大-----一個碗。
,不錯

如果份量多點就好。
很滿足的一天
2015-09-13 651 瀏覽
:hu上個月去食呢間好似幾出名嘅奶奶雞,真係食到啤一聲。個元祖奶奶雞d汁根本就係普通豉油雞汁,但濃度係十倍,咸到阿媽都唔認得,墊底個薯粉索完汁更咸,幾好口感都食唔落啦,d雞件又唔嫩,結果成碟雞只食左一半,連打包都嫌費事!!另外叫左個冷面,又係難食,d麵毫無咬口,唯一係片雪梨好食少少...野飲亦非常搵笨,咩柚子啤酒,原來只係普通韓國啤酒加"篤"柚子茶醬,一d都唔好飲,梨子味汽水亦只係雪碧...但每杯盛惠$4x...成餐較正常係生菜包烤牛...埋單盛惠$480(2位),早知食大煱口打邊爐好過!!唔該唔好再掛韓菜名目賣垃圾食物啦,呃到人幾耐?打呢篇食評只係提醒各位小心中伏,我唔明點解仲咁多好評,當晚連我鄰座嘅食客都話"d野好咸,間野麻麻",證明其實打手甚多,或者係跟風就覺得好食,自行定奪啦!!

元祖奶奶雞
烤牛生菜包
水冷麵
梨味汽水/柚子味啤酒
2015-08-13
2015-09-12 1605 瀏覽
自數年前在韓國吃過一次超辣燉雞後,一直不敢再吃,記得早前有聽過朋友提到「辛安東元祖奶奶雞」,奶奶雞?被這特別的名字所吸引,得知荃灣有新店開業就一同一試試除了兩款奶奶雞外,還有多款韓式特色食品,如:小食、冷盤、主食及飯麵類牛肋骨窩 $88先來個湯品,先呷一口湯頭,湯色蠻深的,油份不算太多,離遠已聞到陣陣的牛肉香,鹹度較高。而窩內除了牛肋骨外,還有紅、白蘿蔔、芋絲及大蔥等牛肋骨窩 $88肉質腍腍的但在點粗糙。至於紅、白蘿蔔,同樣煮得軟腍入味。而感覺健康的芋絲則帶點爽脆口感,味道較淡牛肉生菜包 $88韓式也有生菜包?不過跟港式的有點不同,生菜包已由店方預先疊好,一客有5件,一層泡菜一層牛肉,再灑上芝麻粒及淋上醬汁,而最底下就當然墊有一塊生菜牛肉生菜包 $88大大件的生菜包取起時有點困難呢,由於加入了數件大泡菜,所以味道有點辣呢。而牛肉件亦大大塊的,細嚼下帶濃濃的肉香之餘同樣,把所有材料一併放到口內,泡菜帶點爽脆、牛肉嫩腍再加上清新的生菜,味道相夾燒原條鰻魚 $148原條鰻魚的顏色較一般常吃的淡很多,隨鰻魚還附有一小籃生菜、薑蓉、泡菜及醬油,客人可按自己的喜好把鰻魚切成若干份放到生菜而再加入其
牛肋骨窩 $88

牛肋骨窩 $88

牛肉生菜包 $88
[評分:8/10]

牛肉生菜包 $88
[評分:8/10]

燒原條鰻魚 $148
[評分:7/10]

原條鰻魚的顏色較一般常吃的淡很多,隨鰻魚還附有一小籃生菜、薑蓉、泡菜及醬油,客人可按自己的喜好把鰻魚切成若干份放到生菜而再加入其他配料同吃
燒原條鰻魚 $148
[評分:7/10]

由於沒有塗上太多燒汁或醬料,所以味道有別於一般的,魚食不算太厚並帶魚香,由於生菜及鰻魚同樣較為淡味,所以需要加入大量薑蔥及醬汁提味,吃不到辣的我也加入了少量泡菜令味道變得更豐富呢。整體感覺相對健康,不過就個人口味,還是比較喜歡濃味一點的牛肉生菜包
芝士安東奶奶雞 $188
[評分:7.5/10]

身為芝士迷的我,看到加入了芝士的奶奶雞當然必選這款。大大盆的燉雞味道香濃,看得到上方加入了大量芝士,賣相誘人。除了燉雞外,奶奶雞內還有青瓜、蘿蔔、薯仔及薯粉等多種材料在內,份量十足
芝士安東奶奶雞 $188
[評分:7.5/10]

先試一口芝士雞件,入口略嫌芝士味不夠香濃,整體味道較淡,友人則覺得辣味奶奶雞會相對惹味。而雞件則入口嫩滑,富有雞肉香。不得不提的還有藏在底下的薯粉,由於本身沒甚麼味道,所以混合芝士醬後,芝士味就相對突出了,加上煙韌的口感及滑膩的麵質,非常不錯
梨花鐵板炸雞 $228
[評分:7/10]

若嫌吃過一盆燉雞後感到還未滿足,還可試試這盆鐵板炸雞,同樣有一隻雞的份量,雞件疊得高高的,不過底下米黃色的不完全是芝士,感覺有點像濃調的白汁,上方還加入了甜忌廉及粟米片作件
梨花鐵板炸雞 $228
[評分:7/10]

由於醬汁充足,所以每件炸雞也可沾得到大量醬汁。炸雞外皮鬆脆,內裡肉質嫩滑並帶肉汁。沾上醬料後炸雞變得較為濕潤,不會乾巴巴的。由於喜歡甜甜的感覺,所以還會沾上甜忌廉同吃,令味道變得更加香甜呢

辛安東元祖奶奶雞 (荃灣)
荃灣沙咀道328號328廣場G5A&5B號舖
~~~~~~~~~~~~~~~
總消費:$ 814
味道:7/10
環境:8/10
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:7/10
2015-09-10 848 瀏覽
早排先食完,今晚又再嚟食飯嘞玄米漿,另外仲嗌咗藍莓Cider Rita,玄米漿甜甜哋幾得意芝士地獄薄餅,呢個真係地獄嚟嘅薄餅呀,味道唔錯嘅!!不過真係食得辣先好挑戰呀野人韓牛,點埋個汁都幾特別,可以一試辛安東元祖奶奶雞,嚟得呢度緊係要食奶奶雞啦上次食咗芝士味,今次食返原味先原味小咗芝士香,不過一樣咁惹味
早排先食完,今晚又再嚟食飯嘞
野人韓牛,點埋個汁都幾特別,可以一試
辛安東元祖奶奶雞,嚟得呢度緊係要食奶奶雞啦
上次食咗芝士味,今次食返原味先
原味小咗芝士香,不過一樣咁惹味
今天和朋友到辛安東元祖奶奶雞的荃灣店吃個晚餐,真的完全超期待的,以前就常光顧旺角的那間,但自從沒在旺角出沒後就很少會去了,現在奶奶雞開到來荃灣,這麼近,當然近水樓台要去一下正值晚飯時份,場內一片滿座。環境和空間都較旺角分店的大,很好!裝潢也很骨緻!桌上早已預備好剪刀和食具,還有濕紙巾,非常細心。餐牌和點餐紙是一體的,簡明方便。先來了兩罐的飲品,是《Olatte韓國觧奶果汁》($22),有蜜桃和蘋果味,兩個都很好喝,但是味道中喝不出有奶味呢。然後是一道韓食必點的《紫菜飯卷》($48),飯卷大大舊非常抵食,最喜歡它的材料很多又足料,單吃這個已經飽了5成呢,建議多人分享會更好!味道不過不失,麻油味頗香。接著是《牛肋骨鍋》($88),湯底非常濃郁,不論是白蘿蔔還是紅蘿蔔都熬得軟軟的,非常吸味。牛肋骨上的肉也是稔身的,整體很甜很好喝最後就是重點咧~來辛安東奶奶雞當然要吃雞啊,我們點了個《芝士安東元祖奶奶雞 (小辛)》($188),由於我們都很鍾愛芝士所以才誓要點這個,辣度方面我們覺得不辣應該不會太好吃吧,所以點了小辣,沒想到小辣已經很辣,吃得我們瘋狂喝水呢,大家真的要慎點啊!撇除很辣這因素,我們
裝潢也很骨緻!
桌上早已預備好剪刀和食具,還有濕紙巾,非常細心。
餐牌和點餐紙是一體的,簡明方便。
Olatte韓國觧奶果汁
芝士安東元祖奶奶雞 (小辛)
撇除很辣這因素,我們還是很喜歡這道雞的,由醬汁的濃郁芝士的綿滑起絲雞肉的嫩滑都很令人滿意!
芝士安東元祖奶奶雞 (小辛)
❥❥❥ 最後結帳$222,算是中中挺挺的價錢,個人覺得奶奶雞還真是名不虛傳的
讓人回想起早前到韓國的滋味,水準跟韓國沒差很多呢,有空一定要再試一下!
2015-08-18
15 分鐘 (堂食)
Olatte韓國觧奶果汁
芝士安東元祖奶奶雞 (小辛)
我不是哈韓族,但對韓式炸雞極為喜歡,不過食得多炸雞要還的,內外明暗火都在高燒,本想再來一客炸雞,朋友以為我只不過是在哈韓,二話不說就把我帶到辛安東奶奶雞!Oh!!!打開餐牌發現無炸雞的!搞錯!只有不同款式的韓式傳統菜!真係點食都不會上火!菜式不多,奶奶雞有兩款,分別是有芝士還是沒有,另外可以選擇辣度,由無辣至大辣也有,另外也有小食冷盤共有十多款先來了膠原蛋白沙律 ($58)名字非常有創意,我還以為是多年前膠原火鍋那個膠原波波復活了,上枱後才發現是燻蹄沙律,說實在膠原女生永遠不嫌多,而且燻蹄的確充滿了膠原蛋白,名字起得沒花沒假,但口服下可以吸收多少就成謎了!豬蹄內含有大量的膠原蛋白, 口感彈牙中帶點煙韌,配合爽脆沙律菜,口感挺不錯,只是燻蹄味道不明顯,只靠那芝麻醬把味道帶起安東炒雞腎上枱一片血紅色的,夾雜著大葱,蒜頭,辣椒絲,任誰一看就會認定它是重口味之作!被爆香過的蒜頭口感淋淋,辛辣感不高,主角雞腎充滿嚼頭,雞味濃郁,只是份量確實有點少,大部份也是蒜頭,我覺得不太抵食,哈哈哈!最後就是主角奶奶雞了,我們要了半隻沒有芝士的版本,雖則點了半隻雞,上枱也很大碟,當中配以大量的蔬菜入饌,菜肉均
我不是哈韓族,但對韓式炸雞極為喜歡,
不過食得多炸雞要還的,內外明暗火都在高燒,

Oh!!!打開餐牌發現無炸雞的!搞錯!
只有不同款式的韓式傳統菜!真係點食都不會上火!
由無辣至大辣也有,另外也有小食冷盤共有十多款
先來了膠原蛋白沙律 ($58)
上枱後才發現是燻蹄沙律,說實在膠原女生永遠不嫌多,
膠原蛋白沙律
只是燻蹄味道不明顯,只靠那芝麻醬把味道帶起
安東炒雞腎
最後就是主角奶奶雞了,我們要了半隻沒有芝士的版本,
雖則點了半隻雞,上枱也很大碟,當中配以大量的蔬菜入饌,菜肉均衡的方向無誤。
奶奶雞
雞肉皮薄但肉質比較韌, 或者稱之為有咬口,口感似走地雞吧,小辣口味的醬汁甜中帶微辣,易入口,
看似大碟的秘密是底部舖滿了大量口感煙靱的薯粉,吸收了微辣的醬汁後依然晶瑩剔透,
是晚雖沒有額外的點飯類,但感覺也飽肚,注意,單吃的話味道頗咸!
奶奶雞
點了韓式的米漿,甜甜的,解喝但沒特別!
韓國米漿
整體而言,初嚐奶奶雞感覺也不錯,帶點温馨的家常菜風格,食物注重整體的平衡,
不論菜肉或是主食,只有家中的一家之煮,才會如此細心,為各人的營養而四出奔波,
奶奶,u are the best 😘
2015-09-01
2015-09-04 861 瀏覽
平日經過見到好多人排隊,諗住都唔差,甘見lunch 冇乜人排隊就試下!!叫左最出名既奶奶雞,嘩!得個幾舊雞,又鹹,我叫埋salad 同餃子食.....😰又食唔出咩韓國味道lol,salad 冇特別,餃子既話街邊買都仲好食😂.....,如果想試既人真係要考慮下。
2015-09-03