近年來,因為多咗人追求食物嘅質素,令到市場上多咗肉類專門店出售外國入口嘅罕有或者高級食材。鍾意煮嘢食嘅我特別留意呢啲門市嘅資訊。 最近買開一間位於觀塘嘅凍肉零售店,佢哋環境乾淨企理得黎仲好新淨據我所知,佢哋門市開業約三個月;款式畀出面特別,雖然未必有好多選擇,所謂貴精不貴多,都絕對能夠搵到啱心水嘅產品😍. 呢日我就帶咗牛肋條同埋西班牙黑毛豬扒返屋企。. 呢隻巴西嘅牛肋條分量大,價錢仲好相宜返到屋企解凍之後,一pack大約有10至12件牛肋條,全部去曬骨,相當方便👍 上網搵下食譜就製作咗呢個🐂紅酒炆牛肋條。因為生產商已經好完善感處理好牛肋條,所以變相我嘅準備功夫少咗好多,只係將牛肋條解凍完,印乾水份然之後就可進行烹調👩‍🍳 牛肋條唔使炆好耐大約兩個鐘頭左右就已經變得好冧。.西班牙黑毛豬間唔中去西班牙餐廳有食過,但係黑毛豬扒就第一次自己煮。店員推介我買,佢話點煮都唔會硬番到屋企解凍完之後,拆開包裝, 豬扒質地果然相當軟腍,篤落去會有回彈嘅感覺,嗰一刻我相信店員所講嘅說話,但係其實豬扒要煎到變硬都唔係一件好難嘅事,我用咗慢煮嘅方法處理,當然慢煮完都要落鑊煎,我有懷疑我都有煎過龍少少,但係豬扒
呢日我就帶咗牛肋條同埋西班牙黑毛豬扒返屋企。
呢隻巴西嘅牛肋條分量大,價錢仲好相宜
巴西牛肋條
西班牙黑毛豬扒
番到屋企解凍完之後,拆開包裝, 豬扒質地果然相當軟腍,篤落去會有回彈嘅感覺,嗰一刻我相信店員所講嘅說話,但係其實豬扒要煎到變硬都唔係一件好難嘅事,我用咗慢煮嘅方法處理,當然慢煮完都要落鑊煎,我有懷疑我都有煎過龍少少,但係豬扒竟然係近乎入口即溶,冇牙都食到😂而且豬味相當香濃。

點店員仲介紹咗我魚子醬
魚子醬
呢一款高級醬料平時大約只會喺高級超市先會見到,而且價錢高昂,絕對唔捨得買,但係有時想喺屋企扮高級煮一味高級上菜,所以我都買咗一罐返屋企,簡單配鹹餅乾或者麵包食就已經好滋味。
巴西牛肋條
西班牙黑毛豬扒
魚子醬
2019-03-03 72 瀏覽
又發現一間觀塘有質素凍肉店,店面雖然不大,所售凍肉款式亦不算多,但似是經過精挑細選,件件都看似很高質。買了一盒北海道帶子,是XL size. 北海道帶子出名高質就好多人都知,但這麼大粒的北海道刺身級帶子也不是容易買到。帶子是很容易處理的食材,只要夠新鮮,配搭各種煮法都很出色,而且不善烹飪的人也很容易處理。所以到令人有信心的食材店購買是很重要的,雖然這間凍肉店是新開,但這盒帶子還是給了我再買的信心。試了煎帶子配蝦子麵,只要略煎帶子的兩面至有金蕉香,千萬不要煎太熟,帶子中間保持刺身的狀態就最好。想想平時在餐廳一味這樣級數的帶子意粉動輒要百幾二百蚊,在家吃太實惠了。當然還試了帶子刺身啦,真的十分鮮甜,吃這樣大的一粒簡直可以用刀叉切來吃,大滿足。最後還買了常用的和牛粒,又是另一樣易煮食材,和菜心一齊炒,令平凡的菜心不用多調味也好香,當然是滿滿的和牛香味。今次這兩款食材真是有飯家庭的常備品,方便,美味,招呼朋友更是無得輸。

2019-03-03 447 瀏覽
今日朋友生日, 但係朋友出哂名奄尖, 唔知同佢食乜野好, 所以決定係屋企煎幾塊靚扒俾佢嘆下啦~ 如果唔想俾AEON, 一田, CITY SUPER 劏, 就一定要諗下去官塘個D工廠大廈睇睇, 之前都試過一兩間~ 品質有好有唔好~ 但係上年美食節見到一個叫"賣肉求榮"既凍肉攤位, 第一個名已經吸引我睇睇啦~ 第二佢SHOW出黎D肉係幾靚~ 當時拎咗咭片, 佢地話佢地黎緊會係官塘開SHOW ROOM 門市都有得買, 今日又去開官塘就去睇睇~ 上到去鋪面不算大~ 幾個凍柜咁~ 老闆好熱心介紹佢地既牛扒, 有美國PRECIOUS USA PRIME, 有日本和牛, 有澳洲PRECIOUS M6-9 既和牛, 仲有好多西班牙火腿, 急凍海鮮, 紅酒白酒, 仲有魚子醬等等. 因為今次目的係睇牛扒, 我想要扺食夾大件, 老闆推介咗我買 PRECIOUS USA PRIME肉眼 同 PRECIOUS USA PRIME西冷, 肉眼買咗一PACK兩塊10oz的~ 西冷買咗一大舊20oz的舊切返去煎焗.   PRECIOUS USA PRIME肉眼---簡單用黑椒+海鹽煎, 肉份好好~ 好林,
PRECIOUS USA PRIME肉眼---簡單用黑椒+海鹽煎, 肉份好好~ 好林, 勁濃油香, 一d筋都冇~ 品質保証~
PRECIOUS USA PRIME西冷厚切--- 一大班人大大舊咁上枱開心share就最好, 有睇頭, 用黑椒+海鹽+rosemary簡單醃下, 煎香四面, 再拎去焗爐220度焗15分鐘, 中間啱啱好粉紅色, 肉質好嫩, 西冷既係西冷, 佢既肉味比肉眼更濃...

總結: 賣肉求榮既美國牛扒係出色既, 比市面同grade既牛扒平30-40%, 性價比相當高, 下次要買牛扒一定會再去~ 值得推介~
2019-02-28 373 瀏覽
平日都有係屋企煎下牛扒食, 對牛扒既質素都有一定既要求~ 個人喜歡美國穀飼牛, 因為貪佢肉味夠濃, 脂肪比和牛少, 啱哂減肥健身人仕, 朋友介鉊咗我去官塘"賣肉求榮"睇睇~ 佢話好多高級餐廳都搵佢拎貨, 水準有返咁上下~ 官塘係佢地新開既SHOW ROOM, 今日一於拎住咭片上去睇睇~ 地方唔難搵, 開源道麥當奴左變直行就搵到~ 上到去鋪面唔係好大~ SHOW咗好多唔同國家既牛扒, 有美國, 澳州, 日本, 仲有好多急凍海鮮, 最吸睛係佢有大大塊既斧頭扒, 真係好想買返塊返去焗下~ 不過屋企焗爐無咁大~ 唯有下次BBQ再諗諗~講返我既目標先~ 就係美國既西冷同肉眼扒~ 眼見油花好靚~ 二話不說就拎咗兩PACK去俾錢~ 老闆好NICE好好傾, 佢介紹咗我買佢地新推廣既魚子醬, 少少地買30g裝試下~ 佢話包有驚喜咁話喎~食後感:肉眼扒----好林, 中間油份好好~ 見意可以5成熟, 肉汁好豐富~西冷--- 比肉眼瘦少少~ 但係肉味非常之濃, 仲要份量應該over佢地標的10oz , 起碼有12-14oz~ 好扺食~魚子醬--- 一d都唔腥, 好甘香~ 果然無介紹錯非常

食後感:
魚子醬--- 一d都唔腥, 好甘香~ 果然無介紹錯

非常值得推介
2019-02-22
自家製浪漫情人節晚餐✨💓情人節岀街食飯真係好貴 所以寧願兩小口煮下飯 簡簡單單浪漫下唔想放工先去買餸 所以一早買定材料😎今次去左觀塘嘅進材食品買✨有各色各樣嘅牛肉選購 包括草飼牛、和牛、特級肉眼 各有特色店員根據我提供嘅要求 要厚身 肉味濃 唔太肥 為我揀左prime ribeye $228仲教我點煮 同點解凍 服務很好喔👍🏻✨ 除左牛扒 也買了魚子醬呢到嘅魚子醬直接由供應商攞 所以價錢平一半呀🤩 ✨ 急凍帶子 L size有分兩個size L & 2L L 其實已經好大粒 所以L就啱啱好了解凍即食又可 牛油煎又得 方便呀💓 當晚大廚係男友 食前一晚我已放入雪櫃下格解凍 再用少少鹽同胡椒醃好 就開火煎嚕 喜歡生一點 略略煎面就食嚕 牛肉味果然濃郁 亦juicy 👍🏻💓 魚子醬魚油味香濃 鮮味十足 高級享受呀💓 帶子真係好厚 啖啖肉呀 不過我唔記得影低🥺進材食品嘅食材選擇多 仲有大蝦 甲羅燒 串燒 等等 下次再有煮飯仔慶祝 一定再選擇進材🍽 進材食品 (觀塘)🔎 觀塘興業街23號寶業大廈3樓C1號舖
自家製浪漫情人節晚餐✨💓

解凍即食又可 牛油煎又得 方便呀

牛肉味果然濃郁 亦juicy 👍🏻

💓 魚子醬魚油味香濃 鮮味十足 高級享受呀
💓 帶子真係好厚 啖啖肉呀 不過我唔記得影低🥺
🍽 進材食品 (觀塘)
🔎 觀塘興業街23號寶業大廈3樓C1號舖
觀塘上班比較偏遠,但靠近的工廈大都收納了不少平價抵買食用品店,最近聽同事說有間凍肉店專門入口不同罕有肉類,還有美女介紹熱門商品及每款食材特色及出處。無飯家庭的我抱住即管一試的心態,看看有沒有合心水的。鐵閘較簡陋也沒什麼裝潢,內里簡潔企理乾淨,說實在凍肉店來說已是很好環境了。店內主要兩個大型頂部趟門凍櫃、一個雙掩大型企凍櫃及一列掛牆架。店內基本魚蝦蟹牛肉也有選擇,由價錢較昂貴至平價也有選擇,以牛肉為例,有由澳洲運到的牛柳,亦有以草為食糧的牛扒,脂肪含量較低亦較健康。店內還有三隻一組的甲羅燒、一隻手大的龍蝦等,極適合會開火的家庭。最後我找到了無需用火但又好味,在外面又較少見的海鮮。店家推薦刺身帆立貝,由冰格拿出三四小時解凍即可食用,或可在兩面煎幾秒,達至外香內柔的效果。打開一看,還真是粒粒巨無霸一樣,大而超厚身。雖然說是無飯,每星期總有一兩天回家後想煮個熱麵填肚,但若果素麵又嫌寡而無味,叮鰻魚就滿足到又想好吃又想方便快捷的我。為求保鮮,客人在店內購買任何海鮮凍肉類均會免費贈送冰袋,簡直貼心又豪爽!回家煮麵時隨便把帆立貝及鰻魚放到微波爐叮,效果超佳,像日式居酒屋的食品一樣。天然北海道帆立貝整

天然北海道帆立貝
整件超超大而超厚肉飽滿,肉質柔順細嫩,咬下軟糯,入口鮮甜甘香。

微波叮 蒲燒鰻魚
燒鰻魚入口軟熟柔軟帶魚香,油潤而香滑,下次要買一堆回家備放。

• 北海道帆立貝
  • 鰻魚
2019-02-20 231 瀏覽
進材凍肉有幾家舖,我買過幾次感覺不錯,所以有時心血來潮去這裡入些貨返屋企煮。🔥這裡的扒🐃🐄有幾種,其中澳洲和牛M7斧頭物夠大件大班朋友吃夠氣氛,而火鍋的美國頂級肩胛板肉肉質一流,灼兩灼就吃得很嫩滑。龍蝦尾🦐的肉爽口彈牙,上次兩公婆每人一隻❤,煎香再焗熟砌個心形夠情調,少許錢氹太太👩歡心是值得,她讚肉夠鮮味😋,我說也要靠我的手勢罷👨‍🍳。還有這裡的豬扒🐽🐷🐖夠冧,不需揼鬆啲肉已經容易咬,煮蠔汁夠入味,一包兩件兩小口啱啱好。這裏拿來裝凍肉的恆溫袋幾別緻🎊,上面寫的很「賣肉求榮」四個字很有趣,虧佢哋諗得出。其實用幾百蚊買高質食材,煮一餐浪漫晚餐,比外邊食慳番嘅錢可以去旅行也,所以也是化算。🥉🥈🥉🥈🥉🥈🥉🥈🥉🥈🥉🥈

🥉🥈🥉🥈🥉🥈🥉🥈🥉🥈🥉🥈
2019-02-19 132 瀏覽
有時出街食飯了無新意,所以都想在家自己煮一餐俾家人食,俾驚喜他們,最近便和同事傾開,她便介紹我有間賣新鮮優質食材的樓上舖,價錢不會太貴卻有質素保證,她還說是日放工會上去買嘢,所以我便跟她去看看。樓上舖位置在觀塘工業區,門打開便看到舖,舖內凍櫃放著不同的食材,另也有酒類,店主很熱情,他剛開了支紅酒還請我們飲,同事說上次買了些 帆立貝,當刺身吃鮮味,帆立貝分了兩個size,店舖鋪主說拿來炒的也不會縮水,也不會韌,我看 L size一盒都有很多隻,所以我想一些拿來做刺身,一些炒嚟食,所以便買了一盒。另外我想在家吃一些平時在家食不到的東西,所以也買了一盒甲羅燒,店主說在蟹蓋上加一些清酒和蔥花內焗是不錯的食法。店主還介紹了一些牛扒,好似這款澳洲M9和牛牛柳,因為每隻的這個部位相對很少,所以相對上很矜貴,油脂分佈好,肉特別香嫩多汁。還有他介紹的這些Royal Baerii 魚子醬,我曾看過連鎖超市賣上千元,相差成幾百蚊,所以十分吸引。回到家,雖然沒有西式廚具,則用了中式煮法,亦一樣有板有眼,將帆立貝煎香,放在已炒熟芹菜面,再埋憲就攪掂,帆立貝沒有縮水,有咬口而不韌,不錯。另,我將少許花雕酒倒入甲

另,我將少許花雕酒倒入甲羅內然後蒸一陣就食得,甲羅內的蟹膏帶有咸香,送飯一流。

是夜見到家人對食物感到驚喜,所以日後我會再發掘其他食材,再俾家人驚喜。

• 帆立貝
之前聽朋友介紹觀塘新開左間賣凍肉,唔講以為係街市,原來係獨立零售,觀塘站行黎十分鐘左右就到,去朋友屋企就緊係唔可以兩手空空喇!等我為大家報導下有咩正野。唔知大家對於街市嘅感覺係點,好似我呢啲幾乎十指不沾陽春水,但又好鍾意食嘢,但係又唔鍾意去街市怕污糟。。所以阿媽叫親我去買肉買餸,我都會扮曬嘢搵其他野做🥴 之後聽同事講話返工附近開咗一間新嘅賣肉店, 整體嚟講店舖俾我感覺就係方便快捷美味,第一我唔使去街市怕整污糟💃第二五臟雖小但麻雀俱全💖聽店主介紹都非常之簡單易煮,今次仲買咗啲煮都唔使煮嘅食材😁一陣間再為大家介紹下呢個帶子一定要推介畀大家,特別係人多嘅時候,真係非常之抵食😋唔好以為兩盒都一樣,其實最大嘅分別係喺佢哋個size上面,右邊果盒嘅每粒size足足有成我手掌心咁大㗎!所以開party絕對夠分,買一兩盒已經可以好夠。 重中之重就梗係佢唔使煮㗎😜一攞出嚟溶雪之後,就可以直接食!因為佢係刺身級帶子嚟,如果唔鍾意凍食嘅話,仲有熱食嘅方法一陣間再講下🤫今次我買咗左邊嗰盒,相對細粒啲,但因為我哋得四個人,咁就唔使識咁大粒😂真係夠曬鮮甜美味,粒粒都夠曬飽滿💝食多幾粒都已經飽飽哋😍所以呢張相我特登

今次我買咗左邊嗰盒,相對細粒啲,但因為我哋得四個人,咁就唔使識咁大粒😂真係夠曬鮮甜美味,粒粒都夠曬飽滿💝食多幾粒都已經飽飽哋😍所以呢張相我特登執俾大家睇,見唔見到d 帶子幾正😋

再嚟呢塊牛扒唔係講笑,本身嘅肉味非常之濃郁,而且朋友屋企又有grill爐,燒完出嚟之後全場秒殺,本身塊扒嘅size同厚度都有番咁上下,又一抵食之選😁 同埋我哋燒完直接食,咩調味料都冇點落,咁你話正唔正呀😜

而呢個豬扒係門市嘅特別優惠,抵到爛🙈出面茶餐廳呢個價錢可能先係食到1/2塊仲要畀人lai到鬆曬一啲肉汁口感都冇。但係呢個豬扒真係不得了, size同厚度仲有味道都齊曬, 真係手殘嘅人就咁拎上手輕煎輕煮都已經入到口👍🏿👍🏿

最後呢味就集齊咗我買嘅兩樣嘢食,一樣係銀雪魚另一個就係刺身級帶子。銀雪魚煎或者燒都係一流魚既香味非常之重,一啲魚骨都冇,我呢啲手殘口又殘嘅人,真係食得夠曬安全又放心🤫而且本身佢哋嘅食材都非常之新鮮所以基本上煮熟咗唔使點樣落調味都好好味💃💃

再講埋佢哋個帶子我哋攞嚟輕煎,雙重口感double up! 忽發奇想帶子切碎攞去煎蛋又好似幾好咁喎。😜下次試下先

魚😎😎

豬😋😋

而且買完之後唔使擔心佢哋仲有個保溫袋俾埋畀你,所以拎住佢呢行街都唔使怕😎😎 其實店主仲介紹咗佢哋另一款熱賣嘅食材,就係斧 頭 扒 😍😍但,因為真係太大條,所以我決定下次開party嘅時候先再嚟入貨😁