原來喺高山劇場附近都開咗一間餐廳,呢間餐廳個名都幾浪漫㗎,叫做「遇見您」🫶🏻。餐廳提供嘅食物都比較多元化,有香港特色本地菜、泰國風味,同時都有 fusion 菜,而今次我哋就點咗一個自家秘製火山骨🔥,以及具有香港特色嘅芝士蕃茄焗豬扒飯🍅🐷🍚,最後嚟多個 fusion 菜 **冬陰功海鮮意粉** 🍝,成餐飯都超級滿足!最緊要係近高山劇場,完咗活動可以同朋友去食好西!🌟 自家秘製火山骨🐷🦴🔥可以選擇辣或者唔辣,而今次我就揀咗個唔辣嘅,佢唔係好似泰國嘅酸酸辣辣火山骨,食落去係甜甜的火山骨,有啲似平時食開嘅豬軟骨!😋🌟 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯🍅🐷🍚可以講係我食過最好食嘅焗豬扒飯🍽️,醬汁分配得剛剛好,再加上厚切嘅豬扒,食落去唔會鞋鞋烚烚,係超Juice嘅豬扒!😍🌟 冬陰功海鮮意粉🍝佢哋嘅冬陰功海鮮意粉都唔錯㗎,酸酸鹹鹹辣辣三種口味結合埋一齊得到一個平衡點,而且海鮮份量都唔少,有帶子、青口及魷魚,超級正!🦪🦑

🌟 自家秘製火山骨🐷🦴🔥

🌟 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯🍅🐷🍚

🌟 冬陰功海鮮意粉🍝
5天前 0 瀏覽
朋友知道我鐘意食火山骨,佢話土瓜灣有間餐廳有火山骨食,所以帶我去試下。自家秘製火山骨(細)火山骨可以揀落唔落辣汁,所以唔食得辣嘅朋友都可以試。火山骨超級大件,份量好多,啱晒同朋友一齊share!火山骨底下嘅醬汁亦都非常惹味。黑椒豬手配酸菜飯豬手肉份量都幾多,質感非常軟腍,亦都整得非常入味。酸菜同醬汁都好惹味,送飯食真係一流!芝士鮮茄焗厚切豬扒飯焗豬扒飯即叫即焗,熱辣辣新鮮出爐!芝士非常拉絲,再配上炒飯底!豬扒好厚肉,質感濕潤,唔會乾。

• 自家秘製火山骨
今日同朋友相約喺土瓜灣食飯,揀咗呢間小店𝔼𝕟𝕔𝕠𝕦𝕟𝕥𝕖𝕣,呢間餐廳菜式都幾fusion:冰室嘅豬扒飯、泰式嘅火山🌋排骨、西餐嘅意粉⋯⋯全都有!裝修風格就似西餐廳/Cafe,座位都幾舒服,同朋友過嚟食飯都唔會好有壓迫感!第一次食一定揀必食推介:🤎野菌忌廉酥皮濃湯配松露油🥣酥皮湯一定要趁熱飲啦,否則過一陣就冇咁香脆!呢款酥皮香脆較薄身,同香濃嘅忌廉湯屬於完美配搭!忌廉湯質感幼滑唔會太過濃縮,入面充滿嘅野菌粒粒,每一啖都會飲到粒粒增加口感,飲完呢個湯會有開胃感覺,之後更加食慾大增!🌶️冬陰功海鮮意枌 $118鍾意食泰國嘢嘅朋友都好鍾意食,呢個辣度屬於小辣,醬汁非常香濃,一上枱就聞到香辣冬陰功味,顏色方面呈奶白色,應該混合咗忌廉醬汁,入面充滿海鮮🦞:海蝦、青口同埋魷魚,面頭上仲少少香草調味,超美味,可惜對我來講辣少少之外(平時最多食五小辣🌶️),如果唔係一定可以食晒!必點🍍鎮店豬寶💛芝士鮮茄🍅焗厚切豬扒 $108推薦!食落去有好香甜嘅菠蘿味,醬汁酸中有甜,入面都加咗蕃茄,但味道平衡做得幾好,食落去唔會太酸,可能因為選用嘅菠蘿都好香甜唔會太酸!另外豬扒都好食,豬扒外皮焗得好香脆,微微焦香又不會燶,

第一次食一定揀必食推介:

🤎野菌忌廉酥皮濃湯配松露油🥣

🌶️冬陰功海鮮意枌 $118

必點🍍鎮店豬寶
💛芝士鮮茄🍅焗厚切豬扒 $108

推薦!食落去有好香甜嘅菠蘿味,醬汁酸中有甜,入面都加咗蕃茄,但味道平衡做得幾好,食落去唔會太酸,可能因為選用嘅菠蘿都好香甜唔會太酸!另外豬扒都好食,豬扒外皮焗得好香脆,微微焦香又不會燶,豬肉質地好腍身,入口鬆軟滑嫩,豬扒份量都好多,食完感覺非常滿足!
2025-01-17 81 瀏覽
今日去左土瓜灣既西餐廳叫遇見您,環境寬敞,格局有些似酒吧和cafe混合自家秘製火山骨🐷 $128 (大)別具一格的自家秘製醬油火山骨,以多塊豬脊骨堆砌成一座誘人的「火山」,肉質鮮嫩,醬汁風味獨特😚芝士鮮茄焗厚切豬扒飯🧀🍅🐷🍚 $108濃郁芝士香氣撲鼻而來,厚切豬扒肉質鮮嫩多汁,酸甜鮮茄更添滋味,焗至金黃香脆😋黑松露蘆筍鮮蝦炒飯🦐🍚 $78粒粒分明的炒飯,伴隨著黑松露的濃郁香氣、蘆筍的清甜和鮮蝦的鮮美,口感豐富

自家秘製火山骨🐷 $128 (大)

芝士鮮茄焗厚切豬扒飯🧀🍅🐷🍚 $108

黑松露蘆筍鮮蝦炒飯🦐🍚 $78

平時好少土瓜灣果邊,咁似過去處理d事就附近搵左間餐廳食飯,位置雖然唔算顯眼,但餐廳內都有好多款式。今次同朋友快食叫得唔多,同大家推薦下呢兩款菜式。———————————————🌟 自家秘製火山骨($108)呢個火山骨真係不得了!雖然叫咗細份,但份量一啲都唔細,足足有4大舊,絕對夠兩個人分享。豬肉煮得超級腍身,一拆就離骨,入口即化~麻辣汁要另加$10,但絕對值得!麻辣汁香濃惹味,辣度適中,帶少少麻香,食到停唔到口。🌟 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 ($108)豬扒飯一上枱已經聞到濃濃嘅芝士同茄香,表面焗到金黃,賣相非常吸引!厚切豬扒煎得外層微微焦香,內裡保持嫩滑多汁,完全唔乾柴。飯粒焗得乾身,吸收晒芝士同鮮茄嘅精華,每一啖都充滿層次感,真係令人食到好滿足~

———————————————
🌟 自家秘製火山骨($108)

🌟 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 ($108)

2025-01-13 0 瀏覽
今日同朋友去咗土瓜灣嘅遇上你食咗晚餐我同佢揀咗-自家秘製火山骨火山骨味道濃郁,肉質嫩滑,搭配獨特醬汁。呢個係應該一定要試,因為佢整得好腍,秘製醬料香氣增添了肉的層次感。十分鼓勵一定要食這個。-芝士解茄焗厚切豬扒飯呢個係「鎮店豬寶」豬扒全搭在豬扒飯面上。外脆內嫩,芝士濃郁與番茄酸甜是perfect 。焗的過程使芝士融化,增添了整體香氣。-凱撒沙律麵包粒整得好脆,唔會太硬,呢樣嘢稍為驚喜。羅馬生菜脆口,搭配脆脆培根,清新又滿足。我哋只要喺社交平台嗰度like就可以食一個甜品啦😍😍😍今日是藍莓芝士蛋糕🫐藍莓酸甜搭配滑順芝士蛋糕,口感柔和又不膩,底部的餅乾層增加了脆感
今日同朋友去咗土瓜灣嘅遇上你食咗晚餐
我同佢揀咗
自家秘製火山骨

-芝士解茄焗厚切豬扒飯

-凱撒沙律

我哋只要喺社交平台嗰度like就可以食一個甜品啦😍😍😍
今日是藍莓芝士蛋糕🫐
2025-01-11 0 瀏覽
遇見您 📍土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖⭐️ 自家秘製火山骨 細份$88比起坊間一般嘅泰式火山排骨,佢嘅味道似中式調味,滿滿嘅蒜香同埋芫荽味!雖然佢係細分,但係其實都已經好多,同埋煮到啲肉好腍,好容易就可以拆到骨,超滿足!⭐️ 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $108估唔到佢係咁大份😂 豬扒份量好多,而且肉嫩唔鞋唔痴牙!酸酸甜甜好易入口 ✨⭐️冬陰功意粉 $108個人覺得最出色嘅就係呢一個冬陰功味嘅意粉🍝呢排食過好多間冬陰功意粉,但係呢個係令我覺得最物超所值嘅!佢唔會太過酸,然後有少少辣辣地,我係keep住狂食🤣 而且佢有幾多海鮮,包括有帶子、青口、魷魚,已經完全超出我預期🤣 推薦!
遇見您
📍土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖
⭐️ 自家秘製火山骨 細份$88

⭐️ 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $108

⭐️冬陰功意粉 $108
個人覺得最出色嘅就係呢一個冬陰功味嘅意粉🍝

1K
2025-01-11 189 瀏覽
呢間餐廳位於土瓜灣既西餐廳,環境浪漫又有少少酒吧格調甘,呢度出名既火山骨同埋焗豬扒飯,所以我地都黎食下,叫左份細既火山骨,調味好特別加埋叫左辣味既醬汁食落好香口,少少辣又少少甜甘,呢度既火山骨分左細份同大份,細份好似有d未夠喉既感覺想繼續食多幾啖甘,下次要叫大份先得。另外豬扒飯係即叫即焗既要大約整20分鐘左右所以想食記得早少少叫呀~免得遲左叫要等好耐,佢塊豬扒比起平時食既更厚切,下面仲好開心係炒飯底,芝士同蕃茄醬汁都好夠味。

2025-01-05 143 瀏覽
今次覓食在土瓜灣‼️年尾食豪左,年頭就要收斂返啲~~呢一區有好多平民美食,朋友推介食呢間冰室cafe!點解叫冰室cafe⁉️因為食物種類係平時冰室都有嘅美食,但環境就係cafe格局「芝士鮮茄焗厚切豬扒飯」鮮茄汁唔會杰撻撻,甜酸味好適中好香新鮮蕃茄嘅清新口味,炒飯底炒到粒粒夠乾身,最加分係豬扒好有彈性,唔會比鬆肉粉醃到冇晒口感!「野菌忌廉酥皮湯」呢個忌廉湯濃而不膩❤️菇菌味好香,仲有粒粒野菌嘅口感果然係主廚推介‼️「自家秘製火山骨」泰國夜市名物,好多香港人都鍾意其震撼感~~用豬脊骨推疊成一座山,肉質一啲都唔鞋,醬汁有別於泰式辣汁,味道係秘製醬油,個人覺得泰式辣汁會開胃啲
今次覓食在土瓜灣‼️
年尾食豪左,年頭就要收斂返啲~~
呢一區有好多平民美食,朋友推介食呢間冰室cafe!
點解叫冰室cafe⁉️

因為食物種類係平時冰室都有嘅美食,但環境就係cafe格局

「芝士鮮茄焗厚切豬扒飯」
鮮茄汁唔會杰撻撻,甜酸味好適中

好香新鮮蕃茄嘅清新口味,
炒飯底炒到粒粒夠乾身,
最加分係豬扒好有彈性,唔會比鬆肉粉醃到冇晒口感!

「野菌忌廉酥皮湯」
呢個忌廉湯濃而不膩❤️
菇菌味好香,仲有粒粒野菌嘅口感

果然係主廚推介‼️

「自家秘製火山骨」
泰國夜市名物,好多香港人都鍾意其震撼感~~
用豬脊骨推疊成一座山,
肉質一啲都唔鞋,醬汁有別於泰式辣汁,
味道係秘製醬油,個人覺得泰式辣汁會開胃啲

2025-01-02
遇見您 @encounter.bnr 📍:土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖🚗:土瓜灣地鐵D1出口 步行7分鐘📞:+852 2889-2238💲:~HKD120/head for dinnerFood quality✔️:野菌忌廉酥皮濃湯配松露油、自家秘製火山骨(細)👌🏼:芝士鮮茄焗厚切豬扒飯總結:😋外表睇落係間西餐廳 但餐牌一開招牌竟然係快餐店嘅焗豬同泰菜嘅火山骨 仲有意大利粉扒等西餐 真係間頗多元化嘅餐廳😋嚟到試咗三樣招牌 火山🌋骨 酥皮湯同焗豬 當中最好食就酥皮湯 落好足料 每啖都食到顆粒嘅菇 香而濃郁 個人覺得可以落少啲松露油 呢個好飲😋火山骨都推薦 冇諗過竟然連泰菜都有 好細心咁分大同細 叫咗細份$88都好大份 有5-6舊 調味就落咗蒜頭芫荽🌿葱 肉質都頗軟腍 不過食落似中式風情多啲 香港版嘅火山骨😋環境有裝修所以真係唔似食緊快餐 坐得舒服 員工都頗友善 會加水執拾得頗勤 🤔招牌焗豬都唔錯 而且佢鮮茄味好香配飯一流 不過焗耐啲會好少少🤏🏼🤔會收加一 大家要留意下
遇見您 @encounter.bnr
📍:土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖
🚗:土瓜灣地鐵D1出口 步行7分鐘
📞:+852 2889-2238
💲:~HKD120/head for dinner

Food quality
✔️:野菌忌廉酥皮濃湯配松露油、自家秘製火山骨(細)
👌🏼:芝士鮮茄焗厚切豬扒飯

總結:

🤔會收加一 大家要留意下
  • 自家秘製火山排骨
  • 野菌忌廉酥皮濃湯配松露油
【土瓜灣fusion浪漫西式cafe💞】「遇見您」….一聽個名就真浪漫🌹今次嚟到土瓜灣呢間fusion浪漫西式cafe,環境優美舒適,係土瓜灣嘅特色小店 !🔶自家秘製火山骨 (細) $88召喚芫荽控!火山骨上大量芫荽🌿,加上秘製醬料醃製,細份大約有3大件,肉質柔軟嫩滑,香氣四溢。🔷No.1 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $108(製作需時15-20分鐘)招牌必點!厚切的豬扒經過精心烹調,搭配濃郁的芝士和新鮮的番茄,焗製至金黃香脆。此菜品需時15-20分鐘製作,保證新鮮美味😋。🔶野菌忌廉酥皮濃湯配松露 $68濃湯使用新鮮野菌和奶油製作,口感濃郁,配上酥皮和香醇松露,好滋味🥰。🔷酥炸魷魚鬚配蒜香沙律醬 $68酥炸的魷魚鬚外脆內嫩,配以特製的蒜香沙律醬,味道鮮美🦑👍🏻。#Laglag美食推介#foodielagblah土瓜灣#foodielagblah西式📍:遇見您 (土瓜灣)土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖..........#土瓜灣#美食推介#土瓜灣cafe#特色小店#fusion菜#cafe#火山排骨#厚切豬扒飯
【土瓜灣fusion浪漫西式cafe💞】

🔶自家秘製火山骨 (細) $88

🔷No.1 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $108
(製作需時15-20分鐘)

🔶野菌忌廉酥皮濃湯配松露 $68

🔷酥炸魷魚鬚配蒜香沙律醬 $68

#Laglag美食推介
📍:遇見您 (土瓜灣)
土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖
2024-12-18
  • 野菌忌廉酥皮濃湯配松露油
2024-12-22 220 瀏覽
平時都好少黎土瓜灣,因為有特別出名既火山骨而黎🤣🍖自家秘製火山骨(細份)$88第一次食會唔知從何入手,但一支叉同匙羹就可以輕易將骨同肉分離。肉質又滑又軟,除左啖啖肉仲有軟骨👍🏻🧆煙三文魚黑松露蘆筍炒飯 $88炒飯粒粒分明,煙三文魚同黑松露都平均分布到每一啖飯上,有鑊氣。另外加埋爽口既蘆筍,口感更好🫕芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $108芝士滿滿既一層,豬扒真係好厚😳鮮茄酸酸甜甜好開胃,飯底係炒飯🌹洛神花玫瑰茶 +$38天氣凍飲熱茶,洛神花茶微酸同時聞到玫瑰花既香味店舖分室外室內,環境都乾淨清潔,裝橫係田園花園風。氣氛輕鬆愉快
平時都好少黎土瓜灣,因為有特別出名既火山骨而黎🤣

🍖自家秘製火山骨(細份)$88

🧆煙三文魚黑松露蘆筍炒飯 $88

🫕芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $108

🌹洛神花玫瑰茶 +$38
天氣凍飲熱茶,洛神花茶微酸同時聞到玫瑰花既香味

2024-12-19
2024-12-21 194 瀏覽
遇見您—位於土瓜灣怡輝大廈地下一間西式咖啡店,餐廳以fusion 菜式為主,開放式吧枱,裝修設計加入左好多綠色植物元素,配上深木色枱凳,令整個環境充滿悠閑、清幽、恬靜既氛圍🪴 推介芝士鮮茄焗厚切豬扒飯,厚切大塊豬扒鋪滿成個焗飯,再覆蓋滿滿蕃茄芝士醬汁,焗得金黃香噴噴,賣相相當吸引🤩 而自家秘製火山骨,店內人氣之選,肉質炆得香嫩,配上秘製醬汁、香菜、蔥粒等調味,食落層次感豐富~ 雖然地理位置未算方便,推薦比住係附近既朋友🧑‍🤝‍🧑
2024-12-20 200 瀏覽
自家秘製火山骨 (細) $88以前喺泰國見過但冇食到,竟然喺香港見到就即試雖然點咗細,但竟然有3大嚿,係豬胸骨做嘅,排骨既肉同骨一切就分離,煮得啱啱好,肉質唔會太腍,肉質又嫩滑,最精彩係骨上面有大量芫茜及蔥調味,同埋個特製醬汁,有少少辣,超級好味,推薦💯野菌忌廉酥皮濃湯配松露油 $68至愛嘅酥皮面,加埋濃濃嘅忌廉湯同超級多野菌粒,黑松露味濃郁,口感好豐富好滑😋芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $98厚切豬扒好嫩,口感鬆軟,份量唔少,配埋酸甜鮮茄汁同炒飯底,焗得金金黃黃,啱啱好,必食👍🏻茶餐廳價錢,食物有高級餐廳嘅質素,超級抵食👍🏻👍🏻👍🏻
自家秘製火山骨 (細) $88
以前喺泰國見過但冇食到,竟然喺香港見到就即試

自家秘製火山骨 (細)

野菌忌廉酥皮濃湯配松露油 $68
野菌忌廉酥皮濃湯配松露油

芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $98
芝士鮮茄焗厚切豬扒飯

茶餐廳價錢,食物有高級餐廳嘅質素,超級抵食👍🏻👍🏻👍🏻
自家秘製火山骨 (細)
野菌忌廉酥皮濃湯配松露油
2024-12-14 240 瀏覽
小妹同豬去完何文田探朋友,走圍搵野食😋就見到呢間門口好有聖誕🎄氣氛既餐廳🍴再睇吓餐牌見到價錢幾抵,又係食快餐🤩就入去食~由於餐廳🍴裝修得好靚,完全唔似出面既茶餐廳🍴座位闊落,坐得舒服😌自家秘製火山骨🐖🍲呢款火山排骨雖然係小,但份量不少,有3大嚿🌝 排骨既肉與骨之間易分離,肉質好軟腍,面頭亦有大量芫茜及蔥調味,味道👅好似住家湯煲既豬骨味道🤗但特別在於佢既秘製醬汁同平日食既火山排骨泰式風味好唔同…呢款醬汁偏微鹹,非常特別😌芝士鮮茄焗厚切豬扒飯🐖🧀 🍛雖然看似普通的晚飯🥣但呢間焗豬扒飯既芝士🧀做到少少拉絲既效果😎每塊豬扒都有一定的厚度,肉質同樣軟腍鬆軟🤩配埋酸甜鮮茄汁🥫真心不錯及開胃🤤焗法式啤梨撻配雪糕球🍐🍨雪糕球只有一種味道就係雲呢拿味🍨味道正常;焗法式啤梨撻🍐🍰係第1次食🫢中間包住咗一粒啤梨粒,味道甜甜;呢款撻亦非常特別,感覺似蛋糕底,非常鬆軟,與小妹想像不一🤣整體黎講,呢間茶餐廳唔似平日既茶餐廳🍴食物既價錢符合返食物既味道👅餐廳亦會播放音樂及超有聖誕氣氛,相當不錯,感覺好舒閒用膳😙😋

自家秘製火山骨🐖🍲

芝士鮮茄焗厚切豬扒飯🐖🧀 🍛