3天前 12 瀏覽
今日喺炮台山放工行過電器道見到一間早前食過嘅餐廳叫遇見花蓮,食台灣菜餐廳有下午茶menu📑上次食過都幾好,所以就入去食啦用手機掃QR code 落單📲下午茶時間,價錢會平咗一截✨花雕雞卷麻辣伴麵🐔🍗上菜時就見到好大碗麵仲已經聞到花雕雞卷嘅花雕酒香🍶有層薄薄雞皮,包住好嫩嘅雞肉🍗而且係冇咩肥膏,食落啖啖肉🐔🍗最啱我啲做gym 嘅人🖖🏻麻辣麵麵條有用辣椒油醃過🌶️每條麵條都掛有辣椒味🌶️🔥食落唔太辣,食完後咀唇都少少麻麻感覺隻碗好深,麵好似食極都仲有😂麵條一咬就斷唔係霉的🍜貢丸湯飲落唔鹹湯上面仲有少許葱加紫菜🌿☘️飲完可以沖淡口裡嘅麻辣嘅味道✨古早肉鬆榨菜蛋餅🥞有兩大件✌🏻蛋餅煎到好脆好香口🔥🍳食落伴隨住肉鬆嘅甜加埋榨菜嘅鹹味🤟🏻仲有軟軟蛋餅包住脆口榨菜嘅感覺口感滿足🥳✨冷泡烏龍茶,冷泡阿里山綠茶🍵🍵茶味甘香濃郁,可以沖淡返個口餐廳環境乾淨企理通風冷氣都好足夠💨💨侍應態度親切有禮👍🏻上菜時會根據食客所點嘅食物去放返喺食客面前唔會好似茶餐廳咁推銀機式放食物呢個位抵讚👍🏻👍🏻餐廳全天候冇收加一連星期六日都有下午茶時段🤟🏻平日下午茶時段就2pm - 6pm週六週日及假期就3pm - 6pm今時今日連假
今日喺炮台山放工
行過電器道見到一間早前食過嘅餐廳
叫遇見花蓮,食台灣菜
餐廳有下午茶menu📑
上次食過都幾好,所以就入去食啦

用手機掃QR code 落單📲
下午茶時間,價錢會平咗一截

✨花雕雞卷麻辣伴麵🐔🍗

花雕雞卷麻辣伴麵

上菜時就見到好大碗麵
仲已經聞到花雕雞卷嘅花雕酒香🍶
有層薄薄雞皮,包住好嫩嘅雞肉🍗
而且係冇咩肥膏,食落啖啖肉🐔🍗
最啱我啲做gym 嘅人🖖🏻

花雕雞卷

麻辣麵麵條有用辣椒油醃過🌶️
每條麵條都掛有辣椒味🌶️🔥
食落唔太辣,食完後咀唇都少少麻麻感覺
隻碗好深,麵好似食極都仲有😂
麵條一咬就斷唔係霉的🍜

蛋餅煎到好脆好香口🔥🍳
食落伴隨住肉鬆嘅甜加埋榨菜嘅鹹味🤟🏻
仲有軟軟蛋餅包住脆口榨菜嘅感覺
口感滿足🥳

✨冷泡烏龍茶,冷泡阿里山綠茶🍵🍵
茶味甘香濃郁,可以沖淡返個口

餐廳環境乾淨企理
週六週日及假期就3pm - 6pm
今時今日連假期都有下午茶供應嘅餐廳實在難得
會繼續幫襯🥳

4天前
5 分鐘 (堂食)
花雕雞卷麻辣伴麵
花雕雞卷
紫菜湯
2024-09-27 4423 瀏覽
一講到花蓮就想起 2017年包車由花連玩到台東,沿岸景色又多又靚,仲睇到幾片金針花海,玩得非常之開心。所以,之後不時都會留意下花蓮、台東嘅新聞。雖然短期內就未打算再去花蓮 走走,但今晚就嚟到「遇見花蓮」重尋台灣嘅味道。踏進店內嘅第一個感覺就好醒神,一來地方光猛 、環境整潔,二來裝修都幾骨子,一面落地玻璃窗加埋樓底夠高,自然令空間感更強,有幾邊卡位設計成小個室咁,前後嘅騷擾都可以大減,令客人傾得更舒暢,而店員都態度親切有禮。細細一本餐牌,食物嘅選擇都幾多,其中有地道小食、逢甲蛋餅、雞腿吐司、花蓮小鍋、紅燒手工麵、花雕老雞湯、肉鬆滷肉飯便當、麻辣手工拌麵、台式飲品及台式甜品。自行以二維碼落單又得,搵店員幫手落單都得,但咁多招呼,仲唔收加一,抵讚啦。小食拼盤 $88好多款小食都好吸引,心大心細之時,咁不如叫個拼盤啦,可以一次試到9款小食,樣樣少少啱晒我哋兩個人。小食款式包括(左至右,下至上)豬大腸、地瓜酥、雞卷、台式香腸、鹽酥雞、麻辣鴨血、蛋餃、牛肚,九宮格造型,賣相非常的骰精緻,甚具打卡感。小弟今次就唔嘥時間逐個逐個評,但整體嚟講確喺各有特色,要麻辣有麻辣,要清新有清新,要香口有香口……絕
細細一本餐牌,食物嘅選擇都幾多
小食拼盤 $88

好多款小食都好吸引,心大心細之時,咁不如叫個拼盤啦,可以一次試到9款小食,樣樣少少啱晒我哋兩個人。小食款式包括(左至右,下至上)豬大腸、地瓜酥、雞卷、台式香腸、鹽酥雞、麻辣鴨血、蛋餃、牛肚,九宮格造型,賣相非常的骰精緻,甚具打卡感。小弟今次就唔嘥時間逐個逐個評,但整體嚟講確喺各有特色,要麻辣有麻辣,要清新有清新,要香口有香口……絕對滿足到口福之樂。
小食拼盤
藥膳花雕雞卷手工麵 $68

曾經食過呢款花雕醉雞卷,覺得好有特色,所以,專登推介俾老友試,加上台灣嘅手工麵一向 有賣點,故此,就揀咗呢一款主食。先試個湯底,濃而不濁,睇見咁多蟲草花同杞子,好有藥膳嘅清香;而雞卷做得出色,捲起嚟夠紮實,咬落啖啖肉,非常之嫩滑,有陣陣酒香,手工麵亦搓得好,咬落有韌勁,整具口感。
蜜汁滷排骨滷肉飯便當 $75

另一款主食我哋就睇啱呢一個排骨便當,一登場就感覺好有霸氣,兩大件滷排骨非常夠份量,仲配有一碗紫菜貢丸湯、麻辣臭豆腐和麻辣鴨血,個便當真喺好豐富。個湯飲落幾清甜,雖然話喺臭豆腐,其實就聞唔到咩臭味,不過堅辣,由於唔食鴨血,我就無試喇。件排骨做得濃香入味,肉質非常鬆化,正呀餵!啲白飯夠軟熟,撈埋大量滷肉同肉鬆,淨喺食呢碗飯都覺得開心正啦,溏心蛋亦做得啱啱好,個便當真心抵。
愛文芒芝士奶蓋 +$16

本來就想嗌黑糖珍珠奶茶,不過,小弟一向都鍾情芒果,所以,就試咗呢一款芝士奶蓋。先試試底下嘅芒果凍飲,味道都幾OK,芒果味都夠清甜,而上面嘅芝士奶蓋打得非常之幼滑,再將兩者撈勻,再飲,鹹鹹甜甜嘅味道極之特別。
大甲芋頭芋圓鮮奶 +$16

老友就喜歡芋頭,難得呢杯鮮奶用咗大甲芋頭打成蓉,更加喺佢嘅首選,鮮奶奶味幾香濃,底下有大量芋頭蓉,有香又軟滑,仲勻有唔少甚具咬口嘅芋圓,佢話非常之好飲,當佢喺甜品都仲得呀!
大甲芋頭芋圓鮮奶
啲菜式份量足,又好味,原本都打算最後叫個甜品作結,不過,食完呢三樣嘢我哋都已經好飽,甜品就留返有機會先再試!
蜜汁滷排骨滷肉飯便當
"遇見花蓮"真的是我們吃了又吃的晚餐食堂😭就是那種他們菜單多樣的社區小餐廳的感覺,不管是跟家人還是朋友聚餐,感覺都非常好🫶🏻主要以台灣菜爲主😋而且價錢合理,份量足夠,之前吃他們的半筋半肉牛肉麵🍜都吃到好撐!所以這次換換其他的品種😄·🌟南投蛋黃肉便當 $72:其實非常像獅子頭🦁清蒸的大肉丸搭配著濃郁的蛋黃🥰非常合我胃口😌份量也是很大,便當都會搭配紫菜牛丸湯和麻辣臭豆腐鴨血🍲不過鴨血確實有點辣的🥵不知道是不是我在香港太久口味變淡了。·🌟蜜汁滷排骨滷肉便當 $75:這款滷排骨滷肉便當以蜜汁調味,是那種有點上海帶有甜中帶鹹的風味😝兩塊很大的排骨肉質是偏瘦的,雖然有的人可能喜歡帶點肥,但是好在他們滷肉入味🥩每一口風味都很足。搭配米飯作晚餐其實已經好飽了,很實惠。·🌟嘉義手工蛋餃 $32:這手工蛋餃外皮脆脆的🥟裡面的餡料超豐富。每一口都吃得到鮮味十足,雖然不是老家的那種很大顆的蛋餃,但是也是別有一番風味☺️·🌟古早起司芋泥肉鬆蛋餅 $46:結合了起司、芋泥和肉鬆🥞口感比較豐富多層,起司的奶香、芋泥的綿密和肉鬆的香脆非常融合,早餐如果能吃上應該非常爽🥹·🌟古早花雕鷄卷 $42:肉質比較鮮嫩多汁,用花雕

🌟古早花雕鷄卷 $42:肉質比較鮮嫩多汁,用花雕酒調味後🐔非常清香下飯~
人均:$100+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
  • 古早芋泥肉鬆蛋餅
  • 蜜汁滷排骨滷肉飯
  • 古早花雕雞卷
2024-08-24 2561 瀏覽
去開炮台山一帶,被電器道的一間台式料理醒神的招牌吸引到,這餐廳是主打台東花蓮料理,所以決定在這裡食晚餐。👭🍱🥢✨ 沙茶牛肉鍋($126),這份一人鍋包含了許多不同部分的牛肉,有牛筋、牛肚、牛板腱,其中牛筋和牛肚幾有嚼勁,還有其他款式的丸類和特式類,牛丸、貢丸、福州魚丸、甜不辣和鵪鶉蛋,配料很豐富,各有不同特色。食到一半後,再落粉絲吸收沙茶湯底的精華,夠哂惹味。🍲🍜✨ 愛文芒芝士奶蓋(+$16),凡點任何主食都可以用優惠價錢加配,芝士奶蓋香濃綿滑,芒果汁都幾香甜。愛文芒都是台灣夏季盛產的水果,飲品選擇很多都充滿不同台灣特色。🥛🧀🥭✨ 蜜汁滷排骨滷肉飯便當($75),便當配了一碗紫菜魚丸湯、麻辣臭豆腐和麻辣鴨血作為小食,小食每樣份量少少,麻辣味醃得好入味,都好好食。主食揀了蜜汁滷排骨,厚身又大塊、外皮炸得好脆,排骨滷上蜜汁,帶有甜甜的滋味。飯配了肉鬆、肉燥和溏心蛋,便當真是豐富又抵食。🍱🌶️✨ 古早仙草三色芋圓($38),仙草、芋圓加花奶是很好的配搭,作為飯後甜品簡單又好吃。😋🫶🏻✨ 古早芋泥三色芋圓($45),是基本的仙草芋圓再追加芋泥,芋泥超甜滑,而且好重芋頭的香味,口感似食雪糕球咁細滑

沙茶牛肉鍋

蜜汁滷排骨滷肉飯便當

✨ 古早芋泥三色芋圓($45),是基本的仙草芋圓再追加芋泥,芋泥超甜滑,而且好重芋頭的香味,口感似食雪糕球咁細滑。🤩👍🏼
沙茶牛肉鍋
蜜汁滷排骨滷肉飯便當
遇見花蓮北角電氣道183號友邦廣場14-15號舖下午茶時間經開炮台山,老友推介地道台式餐廳,環境舒適,食材新鮮,果然冇介紹錯。😽紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯牛肉口感鬆軟,肉味香濃,湯底鮮甜,台灣麵口感煙韌,加新鮮香蔥、小棠菜和酸菜,好味道!😚滷肉飯調配得恰到好處,口感煙韌,鹹度適中,送飯一流,配溏心蛋,推薦!😍花雕雞卷滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜蘇雞卷醃得入味,肉汁豐富,又香又滑。😉紫菜貢丸湯鮮味十足,貢丸彈牙,湯底鮮甜。😁地瓜蘇 即叫即炸,炸油新鮮,香甜餡料,大滿足!😽古早肉鬆榨菜蛋餅大廚即叫即製,口感煙韌,蛋味香濃,面層加了香蔥和醬汁提升層次。榨菜惹味,加香脆的肉鬆,趁熱食好正!😸黑糖珍珠奶茶珍珠煙韌帶牙,健康黑糖,甜度適中。😘愛文芒果起司奶蓋果味香濃,面層又香又滑,少甜少冰剛剛好。😀鮮鳳梨水果茶配料新鮮鳳梨和香橙,天然果香,飲完好舒暢。😺遇見花蓮 環境舒適氣氛好,食材新鮮、高質、地道,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
遇見花蓮

北角電氣道183號友邦廣場14-15號舖

紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯

花雕雞卷滷肉飯配紫菜貢丸湯及地瓜蘇

雞卷醃得入味,肉汁豐富,又香又滑。😉

紫菜貢丸湯鮮味十足,貢丸彈牙,湯底鮮甜。😁

地瓜蘇 即叫即炸,炸油新鮮,香甜餡料,大滿足!😽

黑糖珍珠奶茶

珍珠煙韌帶牙,健康黑糖,甜度適中。😘

愛文芒果起司奶蓋

果味香濃,面層又香又滑,少甜少冰剛剛好。😀

鮮鳳梨水果茶

配料新鮮鳳梨和香橙,天然果香,飲完好舒暢。😺

3天前
4天前 0 瀏覽
北角台灣菜推介😆1. 台中手工雞卷滷肉飯便當 $72雞卷幾特別 食落幾香幾重醉雞嘅酒香味 滷肉幾香 撈飯一流 仲有啲肉鬆送下飯2. 古早起司芋泥肉鬆蛋餅 $46餡量十足 芝士加芋泥加肉鬆 十分飽肚3. 花蓮紅燒牛肉麵 $75食落湯底樂幾舒服 簡單直接嘅紅燒湯底味 牛肉幾多食落幾腍 麵份量麵都多 食落幾彈牙 唔錯4. 士林蟹蓋 $42幾有夜市feel嘅蟹蓋 入面釀左啲魚蛋個類嘅餡 幾特別5. 紅豆仙草三色芋圓 $42黑糖汁底 黑糖味幾濃 仙草一條條 滑捋捋 芋圓煙煙韌韌6. 鮮鳳梨水果茶有啲鳳梨肉 飲落有啲橙同鳳梨茶嘅味7. 冬瓜茶味道正正常常 配搭台灣菜最夾📍遇見花蓮 北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下14-15號舖
北角台灣菜推介😆

7. 冬瓜茶
味道正正常常 配搭台灣菜最夾

📍遇見花蓮
5天前 0 瀏覽
🎉遇見花蓮🎉古早肉鬆榨菜蛋餅金黃鬆脆的蛋餅,搭配上香脆的肉鬆和鮮美的榨菜,每一口都是滿滿的童年回憶。咬下去,蛋香、肉香、菜香在口中交融,簡直是舌尖上的戀戀不忘!冷泡阿里山綠茶清新解壓的綠色飲品!選用自阿里山的優質綠茶,經過冷泡技術,保留了茶葉的原汁原味。喝一口,清新的茶香撥開腦中的霧霾,讓人瞬間放鬆。這樣的綠茶,不僅解渴,更解壓!花雕雞卷麻辣拌麵花雕酒的香氣與雞肉的鮮美完美融合,再加入麻辣的調味,讓人一吃就上癮。每一根麵條都吸滿了湯汁的精髓,吃一口就讓人欲罷不能!粒粒藍莓起司奶蓋藍莓的酸甜與起司的醇厚完美結合,再輕輕覆上一層奶蓋,讓人一口接一口停不下來。古早芋泥三色芋圓三色芋圓的Q彈與芋泥的綿密相得益彰
🎉遇見花蓮🎉

冷泡阿里山綠茶

花雕雞卷麻辣拌麵

粒粒藍莓起司奶蓋

古早芋泥三色芋圓
三色芋圓的Q彈與芋泥的綿密相得益彰
2025-01-10 0 瀏覽
經歷咗成個禮拜嘅公司飯局,呢晚放工終於可以一個人食飯,終於可以食啲自己鍾意食嘅嘢!我冇食咩大魚大肉,只想舒舒服服坐喺度飲住杯台式飲品同食大腸麵線,可能太想飛轉台灣啦!原來花蓮有大腸麵線食,近近哋即刻入去!《大腸麵線(輕量) $39》大腸比預期多,冇腥味,麵線係輕量級,所以唔會太多,湯底嘅濃稠度都適中。《花雕藥膳雞翅(6件) $36》有三隻雞翼,開邊變成六件,好入味,有淡淡嘅酒香,開邊又食得方便。《粒粒藍莓起司奶蓋 $36》雖然天氣涼,但係都想飲杯凍嘅台式飲品。呢杯起司奶蓋幾好味!味道唔會太甜,奶蓋又差唔多半杯,正合我意!下次試下獨食臭臭鍋先!有加一服務費

原來花蓮有大腸麵線食,近近哋即刻入去!

《大腸麵線(輕量) $39》

《花雕藥膳雞翅(6件) $36》

《粒粒藍莓起司奶蓋 $36》

下次試下獨食臭臭鍋先!

有加一服務費

2025-01-06
2025-01-10 0 瀏覽
自從搬走咗之後都有一段時間冇去食啦!今晚同爸爸返嚟呢頭,我即刻好想入去食臭臭鍋!趁天氣涼咗,食鍋真係啱晒!有實體Menu睇,亦可以手機落單。呢度坐得舒服又唔嘈~ 同爸爸每人各自嗌咗一個 《 沙茶牛肉鍋 $126 》(可選配白飯/粉絲)我哋揀咗粉絲因為覺得粉絲吸晒沙茶湯底好好味~湯料好豐富,有津白、冬菇、金菇、甜不辣、芋頭真丸、福州魚丸、蛋餃、鵪鶉蛋、好軟腍嘅牛筋、唔韌嘅牛肚、牛丸、爽彈嘅牛板腱同吸湯嘅蜂巢豆腐~ 份量都好多,其實兩個人share一個鍋再嗌其他嘢食都OK~ 最後加埋粉絲真係飽到不得了,但好好味!主食可加配飲品,最平$8杯就有啦!《 芋香珍珠奶茶 $12 (凍)》 可選少甜少冰。《 桂圓紅棗茶 $8(熱)》 養生之選。
自從搬走咗之後都有一段時間冇去食啦!

有實體Menu睇,亦可以手機落單。
呢度坐得舒服又唔嘈~

同爸爸每人各自嗌咗一個 《 沙茶牛肉鍋 $126 》

份量都好多,其實兩個人share一個鍋再嗌其他嘢食都OK~
最後加埋粉絲真係飽到不得了,但好好味!

主食可加配飲品,最平$8杯就有啦!

《 芋香珍珠奶茶 $12 (凍)》 可選少甜少冰。

《 桂圓紅棗茶 $8(熱)》 養生之選。
2025-01-05
2024-12-23 246 瀏覽
北角 · 尋味台灣喺北角屋苑附近搵嘢食,竟然試到一間充滿台灣風味嘅餐廳,而且非常熱鬧,值得推介🫶🏻- ⁠沙茶牛肉鍋🥩🍲牛板腱肉質鮮嫩,口感滑順,好有牛味😋 加上海量配料:津白、金菇、甜不辣、芋頭丸、福州魚丸、鵪鶉蛋等,樣樣都好有誠意,最愛嗰個蜂巢豆腐,吸哂湯底精華入口即溶,仲有芋頭丸同福州魚丸,咬落仲有鮮甜肉汁沙茶醬湯底香氣撲鼻而來,味道濃郁卻不會過於油膩,搭配粉絲或王子麵,Nice🍜- 花蓮半筋半肉麻辣拌麵🌶️🍜呢碗拌麵就係濃縮版嘅麻辣幸福,香辣濃郁,🍖 牛筋牛肉煮到啱啱好,牛筋爽而不韌,牛肉入味又嫩滑,配埋濃郁麻辣醬汁,拌均勻之後每條麵都掛滿濃濃醬汁,辣味勁香但唔會死辣,麵條係Q彈口感,Encore!!!- 花蓮小食拼盤炸物同滷味一次滿足,無需多講,台灣夜市Feel滿滿!拼盤啱晒一班人Share住食,九宮格賣相好靚igable!!🍽️✨🍗 鹽酥雞炸到外脆內嫩,一啖咬落肉汁爆出嚟;香腸鹹甜適中,地瓜酥係每人都會搶住食嘅甜蜜小點;滷蛋滷得入味,蛋黃仲係半熟啲啲,好Creamy~雞卷係驚喜位,炸到香脆,內餡鹹香帶少少甜,食完仲想再叫多碟。 🩸 麻辣鴨血入口滑溜,麻辣滷汁滲滿每一啖,牛肚同豬
北角 · 尋味台灣

- ⁠沙茶牛肉鍋🥩🍲

- 花蓮半筋半肉麻辣拌麵🌶️🍜

- 花蓮小食拼盤

🩸 麻辣鴨血入口滑溜,麻辣滷汁滲滿每一啖,牛肚同豬大腸滷得好入味,冇腥味,食完口感啱啱好,成個拼盤係台灣街頭小食嘅完美體驗。

📍地點:遇見花蓮 (北角)
2024-12-21 178 瀏覽
今日黎到炮台山搵食,之前已經黎過幾次,性價比高,今次又忍唔住再黎。地方都好寬闊,坐得都好舒服。首先我地點左個蜜汁滷排骨滷肉飯便當,呢個份量十滿,排骨非常多,而且滷肉肥瘦適中,味道重好好添。全套餐重有鴨血同咪紫菜湯。真係性格比非常高,值得一試。閨蜜就選左沙茶牛肉鍋配粉絲,呢個各式各樣牛都有,鍾意食牛既朋友仔一定要試呢個。有牛丸,生牛肉,牛筋等等。首先食左牛先,之後放咪粉絲落去將所有牛既精華吸曬係粉絲道,非常入味。再叫多個小食麻辣鬼椒起司雞腿蛋吐司。呢個辣度十足,如果唔食得辣既就要叫其他款啦,味道都唔錯,外脆內軟。非常之味。跟餐加16蚊可轉特飲,我地點左愛文芒果起司奶蓋呢款真係值得一試,奶蓋非常香滑,層層既芒果🥭味係口腔徘徊,真係回味無窮。

2024-12-17 156 瀏覽
同同事放工後想喺附近食晚餐,見到呢間餐廳menu好似好唔錯,決定試吓!.Food Ordered:花蓮小食拼盤 ($88)台式香腸滷肉飯 ($59)古早起司芋泥肉鬆蛋餅 ($46)黑糖珍珠奶茶 ($32)大甲芋頭芋圓鮮奶 ($16).Kuku食評:對於咩都想食少少試少少嘅我地 小食拼盤嘅CP值真係好高😗 包括有鹽酥雞 麻辣鴨血 牛肚 豬大腸 雞捲 滷蛋 香腸 地瓜酥 蛋餃 kuku尤其鍾意麻辣鴨血滷蛋同地瓜酥😛😛 起司芋泥肉鬆蛋餅亦有驚喜 滿滿嘅芋泥同肉鬆 每啖嘅滿足感都maxxx! #hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_fortresshill #香港好去處 #香港美食 #台灣美食 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西 #hkfoodie #hkeats #香港打卡 #香港探店

Food Ordered:
花蓮小食拼盤 ($88)

台式香腸滷肉飯 ($59)

古早起司芋泥肉鬆蛋餅 ($46)

黑糖珍珠奶茶 ($32)
大甲芋頭芋圓鮮奶 ($16)

Kuku食評:

2024-12-15 306 瀏覽
今天同朋友喺炮台山英皇道後面條街掃食肆,揀咗間台式店。叫咗兩個小鍋——沙茶牛肉鍋同泡菜豚肉鍋,加埋麻辣鬼椒雞腿蛋吐司同嘉義手工蛋餃,豐富到唔識形容。細講下兩個鍋,牛肉鍋有牛筋、牛肚和牛丸,豚肉鍋就多咗粟米同蕃茄。基本配料一樣——冬菇、娃娃菜、鵪鶉蛋、甜不辣、福州魚丸、芋頭貢丸、蜂巢豆腐,蛋餃,真係滿滿一鍋料!沙茶鍋香濃惹味,泡菜鍋酸辣開胃,但煮耐咗會辣到想飲汽水。主食揀粉絲吸汁,食到最後真係無得輸。麻辣鬼椒雞腿蛋吐司,雞腿肉嫩滑得嚟帶少少辣勁,配蛋簡直絕配!嘉義手工蛋餃啖啖肉餡,外皮仲有少少鍋邊脆,完全係台味直送。重點!呢餐係下午茶套餐,平過正餐好多,但份量完全唔偷工減料,仲包杯飲品,CP值爆燈。

2024-12-12
  • 台式香濃沙茶鍋
2024-12-09 276 瀏覽
好久沒吃台灣菜,放工時去了公司附近台灣餐廳吃晚飯。幸好時間尚早,能夠坐在舒適的卡位,讓我感覺格外放鬆。HK$42起司培根蛋餅 ~這蛋餅軟熟,內裡的奶味起司和鹹香培根搭讓人一口接一口。HK$39 大腸麵線 ~輕量版的大腸麵線,湯頭濃郁搭配滑嫩的麵線和肥美大腸,這個份量剛好。HK$26淡水滷肉刈包 ~這個刈包的惹味醃菜、肉質軟嫩,滷汁香濃,這個不會過飽HK$36大甲芋頭芋圓鮮奶~芋圓口感Q彈,搭配少甜、少冰的鮮奶,可當甜品。這個份量對我來說好豐富
好久沒吃台灣菜,放工時去了公司附近台灣餐廳吃晚飯。
幸好時間尚早,能夠坐在舒適的卡位,讓我感覺格外放鬆。

HK$39 大腸麵線

HK$26淡水滷肉刈包 ~
這個刈包的惹味醃菜、肉質軟嫩,滷汁香濃,這個不會過飽

這個份量對我來說好豐富
2024-12-04
2024-12-09 221 瀏覽
俾個店名吸引咗我入去試吓個下午茶。環境幾有細節,台式風格,舒服光猛,有悠閑感覺。慢煮牛筋滷肉飯幾好食😋,套餐仲有個紫菜湯同餐飲。這一帶食飯嚟講,呢一間係性價比之選。
俾個店名吸引咗我入去試吓個下午茶。

環境幾有細節,台式風格,舒服光猛,有悠閑感覺。