2012-05-13 16 瀏覽
自上星期初嘗一風堂後 這星期初嘗達磨的分店, 相比下個人覺得達磨較一風堂好, 只是店面座位不多...這汽水跟一般的波子汽水差不多....$15這款有齊豚肉角煮同叉燒, 最特別是紅色這二顆明太子, 味道很好, 同我以往吃的明太子不一樣....麵質比較好吃, 湯就沒那麼濃, 吃完不太口渴另一款辣的.....最愛這年糕, 裡面熱熱的, 軟軟的, 不太油, 喜愛年糕者不要錯過
這汽水跟一般的波子汽水差不多....$15
達磨汽水
麵質比較好吃, 湯就沒那麼濃, 吃完不太口渴
達磨一品豚骨拉麵
另一款辣的.....
辣 達磨一品豚骨拉麵
日式芝士年糕
題外話/補充資料: 星期六的下午沒太多人, 吃完差不多3:30, 走時只剩我們一台客人........
2012-05-12
日式芝士年糕
2012-04-20 8 瀏覽
早前聽朋人友介紹呢間總店係大坑既拉麵 但因本人不甚少經開個頭 而且坐位甚少 經常大排長龍 所以一直未有機會嘗試 後來得知在銅記開了新分店就趁機會去品嚐一下 位置不難找 就在時代的後一條橫街 人流稀少平日夜晚八點多到 不用等位 間餐廳就像其他拉麵店一樣 坐位很少 只有廿十個不夠 一貫開放式廚房的設計有特色的筷子座 同時印有自家logo餐牌選擇不多 湯底可選豚骨/醫油/辣味 配料可選豚角/叉燒 價錢68-88還有限定版 極濃豚骨湯底 第一次吃 當然叫signature dish 啦 就係達磨一品豚骨湯麵 同埋可以一次過試哂豚肉同叉燒上菜速度很快 幾分鐘就送到 先講賣相 很不錯 色澤光鮮 此外 還有一顆明太子放在豚角上 加上其他配料 望落去為成拉麵帶來視線上的沖擊先嗜一口湯底 很濃稠 果然有朋友所說"起膠"的膠質 係真材實料肴制的叉燒比較遜色 肉質太薄 未夾已經散哂 一咬落去就碎 欠缺了那份質感豚角方面 比較好一些 分量也很足 有2塊叉燒 3塊豚角麵條方面 係用一般拉麵店 直身幼身個款 食落同其他拉麵店分別不大但係煮得淋了些 咬下就碎 唔夠口感 而且店方又唔提供麵條既軟硬度供客人選擇
就趁機會去品嚐一下
位置不難找 就在時代的後一條橫街 人流稀少
平日夜晚八點多到 不用等位 間餐廳就像其他拉麵店一樣
坐位很少 只有廿十個不夠 一貫開放式廚房的設計
有特色的筷子座 同時印有自家logo
就係達磨一品豚骨湯麵 同埋可以一次過試哂豚肉同叉燒
上菜速度很快 幾分鐘就送到 先講賣相 很不錯 色澤光鮮
豚角方面 比較好一些 分量也很足 有2塊叉燒 3塊豚角
但係煮得淋了些 咬下就碎 唔夠口感 而且店方又唔提供麵條既軟硬度供客人選擇 呢點貿要改善
溏心蛋不錯 有流心既效果 店方亦有顧及這方面 而將蛋放在叉燒之間 防止蛋黃混入湯中
其他配料分量也毫不吝嗇 有蔥 筍 海 牛蒡絲 明太子 紫菜 比一般拉麵店為多
明太子無咩味 可能卑碗湯味蓋過左

總括來說 拉麵質素是不錯的 但可以做得更好 尤其麵條和豚肉方面
服務亦很好 待應會不斷倒水 價錢都可以接受 和其他拉麵差不多 不須加一
可能是新開的關係吧 無咩人知 而且加上後街人流稀少 所以無咩人
店方加強宣傳吧 這樣的質素可以吸引更多食客的 期望下次來有所改善

2011-12-23
  • 達磨一品豚肉拉麵
2012-04-07 6 瀏覽
1月21日, 拉麵熱潮席捲全港, 此一家先矜貴嘅營業模式亦已經過時, 就連以前以一師傅駐紮一店嘅拉麵店亦唔例外, 分店開完一間又一間~ 平時行入大坑經過達磨都見到長長人龍, 想食都食唔到… 今日出開銅鑼灣去到達磨嘅分店, 門口竟然一個人都無, 入面仲無乜人添...::: 達磨一品豚骨醬油湯拉麵 ::: $88唔可以唔試個雜錦乜都有齊嘅拉麵啦, 一次過食晒全店嘅美食~ 包括有叉燒、豚角煮、溏心蛋、明太子同一d配菜~ 湯底除咗係鎮店嘅豚骨湯底, 仲加咗醬油, 感覺應該都幾豐富, 不過飲落味道比較淡, 清得嚟冇嗰隻濃香味, 呢個湯式係一個敗筆… 豚角煮, 即係好似五花腩咁, 肥豬肉比例較多, 味道亦唔太特別, 叉燒份量亦都唔多, 好薄食咗都唔知… 溏心蛋尚算流心, 甜味亦足~ 唯一驚喜係個明太子, 鹹味夠又可以襯起番個淡湯底, 不過千祈唔好撈勻佢入湯度, 會冇晒味, 當然亦唔會想飲晒d湯…::: 達磨豚角煮豚骨湯拉麵 ::: $78望落奶白色嘅湯底, 味道亦如賣相濃郁兼有麻油香~ 拉麵配料轉咗豚角煮, 仲有紫菜、溏心蛋、芝麻、蔥花、木耳. 原來豚角煮即係五花腩… 一係就肥膏一係就係較嚡嘅瘦
::: 達磨一品豚骨醬油湯拉麵 ::: $88
達磨一品豚骨醬油湯拉麵
::: 達磨豚角煮豚骨湯拉麵 ::: $78
望落奶白色嘅湯底, 味道亦如賣相濃郁兼有麻油香~ 拉麵配料轉咗豚角煮, 仲有紫菜、溏心蛋、芝麻、蔥花、木耳. 原來豚角煮即係五花腩… 一係就肥膏一係就係較嚡嘅瘦肉… 試過呀比d叉燒, 肉嫩帶甜又唔算好肥, 早知就轉三塊叉燒好過啦… 其他配料都ok~ 溏心蛋尤其濃香軟滑! 不過d紫菜就唔夠脆, 浸喺湯入面兩下就淋晒… 拉麵都係一般, 又無問客人喜愛嘅軟硬度, 個人就覺得淋咗些少, 係咬至中間先有少少煙韌感~ 整體味道不俗~ 但唔算特別出色.
達磨豚角煮豚骨湯拉麵
一直對達磨期望都幾高… 今次真係有少少失望… 唔知係咪因為唔係總店, 所以水準都無咁好? 觀乎今日星期六食晏時間都無乜人… 似乎真係有少少問題喎… 下次要入大坑試多次真章先得!
2012-01-21
2012-04-05 4 瀏覽
達磨豚骨醬油拉麵:糖心蛋好....(正),湯底夠濃但係淡咗D,一般做法冇特色達磨叉燒豚骨辣味拉麵:拉麵太硬淋番D就好食,湯底夠濃但係一D都唔...(辣),豚骨叉燒...(鞋)有特色幾得意
達磨豚骨醬味拉麵
筷子座
達磨叉燒豚骨辣味拉麵
達磨豚骨醬味拉麵
2012-02-29 2 瀏覽
較早前看過美食法庭的介紹,得知"達磨日式拉麵"在銅鑼灣耀華街開分店。上星期天,我到銅鑼灣逛街經過,順道拜訪一下,那間以特濃豬骨湯為主打的"達磨日式拉麵店"。我點了一碗"達磨至尊豚骨拉麵"是店內的招牌菜,每日限買十碗。還叫日式芝士年糕、炸餃子。我的::達磨至尊豚骨拉麵到了,一碗熱騰騰拉麵,湯看上來似乳白色的牛奶,先喝了一口湯,有講不出的感覺,有濃濃的豬骨湯味,故此入口黏而濃香甜美,飲落一點都唔覺油膩,令人吃過不停。有三塊厚厚的豚角煮,入口溶化,叉燒不肥不廋、流心溏心蛋,非常入味。鮮味明太子、木耳、蔥花、紅椒絲、配以甜美的粟米粒和兩片紫菜,是碗十分美味的日式拉麵。令人回味無窮。另外想讚讚:店員細心的介紹和密密加水。
開放式的廚房,別具特色
這個達磨翁是全店最大的。大過你個頭。
、炸餃子
至尊前菜有四季豆、蒜頭、菠菜,非常清爽。
日式炸餃子,香脆可口
達磨至尊豚骨拉麵,雪白的湯,非常濃郁,好好味
日式炸年糕,外脆內軟,有芝士清香味
我的::達磨至尊豚骨拉麵到了,一碗熱騰騰拉麵
,湯看上來似乳白色的牛奶,先喝了一口湯,有講不出的感覺

另外想讚讚:店員細心的介紹和密密加水。
2012-02-26
10 分鐘 (堂食)
日式炸餃子,香脆可口
開放式的廚房,別具特色
這個達磨翁是全店最大的。大過你個頭。
至尊前菜有四季豆、蒜頭、菠菜,非常清爽。
達磨至尊豚骨拉麵,雪白的湯,非常濃郁,好好味
日式炸年糕,外脆內軟,有芝士清香味
  • 達磨至尊豚骨拉麵,日式炸餃子,日式年糕
2012-02-27 7 瀏覽
今日幾位同事見落雨天又凍凍地 , 想食熱熱地拉面 . 去到門口見到有個每日十碗的特濃拉面 , 當然要豪一日啦 . 我一開始試下個湯 , 又濃又重豬骨湯味 , 飲左幾口之後還會有甜味 , 很特別 !!他們的豬腩肉 , 當初我以為會好肥 , 跟著我叫個待應幫我換瘦d , 個待應叫我試下先 , 因為個腩肉係要有肥肉先好食 . 我就試下 , 果然入口即化 , 口感不錯 . 最後 , 食左二十分鐘 , 湯都比我飲晒 !! 一個字 " 讚 " 呀

我就試下 , 果然入口即化 , 口感不錯 .

最後 , 食左二十分鐘 , 湯都比我飲晒 !!
一個字 " 讚 " 呀

2012-02-27
5 分鐘 (堂食)
  • 特濃豬骨湯拉面
2012-02-08 2 瀏覽
原本想去試魂,點知去到就話截左龍!無奈之下就黎左達磨,係門口見到入面無咩人已經覺得不妙。我叫左豬骨湯豚角拉麵,湯底還可以,拉麵就似公仔麺,豚角亦無特點,綜合黎講,唔難食既毫無特色拉麵一碗。呀唔係!有特色!係貴!同豚王/魂同價位,但野食差十皮~可一不可再既拉麵~
2012-02-08
2012-01-31 2 瀏覽
從OR得知大坑有達磨和龍也可是地理位置對我和友人不佳轉去"魂",,,但排隊排到轉彎.... 放棄了結果走著走著到了達磨的門口,,原來在CWB開了分店店外貼著雜誌訪問和介紹,,黑色裝橫的店面,,簡約風格,,,友人說比大坑店坐得舒適menu全主打叉燒和豚肉拉麵,,,,但各有些分別還有小吃,,店員耐心介紹,,讓我們容易決定點了R1叉燒豬骨醬油拉麵,,朋友點了R7招牌一品豚骨拉麵等了幾分鐘,,麵熱呼呼的送上,,糖芯蛋上枱時已經在流芯了 =]老闆()先建議我們試口湯,,,湯不油不膩,,有香濃豬骨味,,和豚王做個對比的話,達磨的湯較清他也建議我們灑一些(獨家推介)的黑胡椒,,令湯更香更惹味,,湯底層次提升!!!麵條是比較粗身,,爽口,,老闆()也有解答說他們用的麵是由日本來的口感會有怎樣不同,,,也有詢問意見叉燒是一塊厚切,,但味道不太突出麵的大小都OK足夠一個女生,,我幾乎又把湯清光光 待應的招呼也不錯,,,主動加水和介紹枱上的醬料,,值得加許!想吃拉麵卻不想油油膩膩的,,達磨會是個好選擇,,,下次會再來的!!
從OR得知大坑有達磨和龍也
可是地理位置對我和友人不佳
轉去"魂",,,但排隊排到轉彎....
放棄了
結果走著走著到了達磨的門口,,原來在CWB開了分店
店外貼著雜誌訪問和介紹,,
黑色裝橫的店面,,簡約風格,,,友人說比大坑店坐得舒適
menu全主打叉燒和豚肉拉麵,,,,但各有些分別
還有小吃,,店員耐心介紹,,讓我們容易決定
點了R1叉燒豬骨醬油拉麵,,朋友點了R7招牌一品豚骨拉麵
等了幾分鐘,,麵熱呼呼的送上,,
糖芯蛋上枱時已經在流芯了 =]
老闆()先建議我們試口湯,,,
口感會有怎樣不同,,,也有詢問意見

叉燒是一塊厚切,,但味道不太突出
麵的大小都OK足夠一個女生,,我幾乎又把湯清光光

2012-01-09
2011-12-21 2 瀏覽
最近發現到銅鑼灣呢附近既拉麵店越開越多, 有係中環排餐死既X王, 亦有由日本黎既一X堂, 而食評唔錯既達磨亦到係銅鑼灣開左分店, 今日咁岩去開呢附近, 就走去試下味道如何 門面及裝修以黑色為主, 而牆邊有一D應該係知名人任的簽名黎既時間平日既午飯時間, 但居然人流不多 , 二十多個位子的店, 我入去時只有太約6個人在用餐, 可能仲未多人知道啦!, 唔駛迫, 食得都自左D 第一次去, 梗係叫個 人氣最高既黎試, 所以叫左個 達磨一品豚骨拉麵 , 由於人唔多既關係, 等左5分鐘就個面就送到我面前啦 )b一黎到望到個湯唔太油, 配菜有葱粒, 木耳, 明太子, 味玉, 叉燒(2片)同豚角煮(3片), 比一般拉麵店黎講, 呢個麵非常足料! 賣相都唔差先試下個湯底, 一啖入口既感覺係好香既豬骨湯味, 唔太咸, 唔錯叉燒同唔算大塊, 但都唔算薄, 好味! 豚角煮(唔記得影) 有啲D 扣肉, 略肥, 但味道都唔錯味玉, 香滑+糖心, 好味! 麵, 呢度既麵比起我係其他地方所食既唔同, 麵身比較淋, 唔太彈牙, 略為失色...整體黎講係一間唔錯既拉麵店, 個人覺得唔想等好耐, 呢度都可以係一個選擇.
門面及裝修以黑色為主, 而牆邊有一D應該係知名人任的簽名

黎既時間平日既午飯時間, 但居然人流不多

達磨一品豚骨拉麵
叉燒同唔算大塊, 但都唔算薄, 好味! 豚角煮(唔記得影
) 有啲D 扣肉, 略肥, 但味道都唔錯
味玉, 香滑+糖心, 好味!
2011-12-21
$88 (其他)
2011-12-08 5 瀏覽
達磨一直都有聽過其他人說拉麵都不錯的, 但又不至於令我要專程去吃. 昨晚的在沒預料的情況下來到這裡, 其實是在無意間覓食中經過的. 反正我倆也餓了, 晚飯始終都要找地方落腳, 難得拉麵就在眼前, 我倆拉麵愛好者又怎能放過呢?有點像進入洞穴的感覺 大慨7點多, 根本不用等位.我們被安排坐到吧枱位置. 看看餐牌後點了兩款拉麵. 枱上也有調味料, 蒜蓉, 辣粉, 黑椒及豉油.面對著廚房店內環境較暗, 因為以黑色做底. 大吊燈也印上店名"達磨"呢.大慨10分鐘拉麵就上枱了. 這個是達磨叉燒豚骨醬油拉麵$68 - 首要當然試試湯底啦, 味道不甚突出, 嘗不出豬骨跟醬油味.. 麵質是算剛好的爽口, 但沒嚼勁, 更掛不上湯汁... 有點像吃出前一丁的感覺; 叉燒有點"鞋", 因為沒甚肥肉連著; 溏心蛋則較正常, 很有蛋味.這個是人氣NO.1 的達磨一品豚骨拉麵$88 - 也是首先試試湯底, 豬骨味不夠香濃, 但合理的; 麵質跟上面說的一樣, 剛好的爽口, 沒嚼勁, 又掛不上湯汁. 這個叉燒則比較好吃, 應是夾雜著肥肉的關係. 最特別的這個會多了明太子, 但說實話, 融入在湯裡的話, 根本吃不出...
有點像進入洞穴的感覺
大慨7點多, 根本不用等位.
面對著廚房
這個是人氣NO.1 的達磨一品豚骨拉麵$88 - 也是首先試試湯底, 豬骨味不夠香濃, 但合理的; 麵質跟上面說的一樣, 剛好的爽口, 沒嚼勁, 又掛不上湯汁. 這個叉燒則比較好吃, 應是夾雜著肥肉的關係. 最特別的這個會多了明太子, 但說實話, 融入在湯裡的話, 根本吃不出... 有點多餘.

這餐的確沒期望過又何來失望呢 (當安慰自己)? 湯不濃, 麵質又像出前一丁, 連湯跟麵都不是出色, 竟可以收下這個價錢. 要在銅鑼灣吃拉麵的話, 前兩三條街那兩家會比較好!
2011-12-07
2011-10-11 7 瀏覽
上次888事件後,深深不忿!一於去達磨食返個靚拉麵下下火達磨做既係九洲風拉麵,即係直麵條果隻以特濃豬骨湯為主,配以鹽、醬油、味噌或辣醬調味做湯底我叫左一個達磨一品豚骨醬油拉麵老婆要左個叉燒豚骨辣味拉麵再叫多一個南瓜餅,平時無既先黎我個麵熱辣辣既靚湯~濃濃既豬骨湯底香味~~忍唔住用返個日式食法,先大大聲咁“𠽌”返啖湯入口~woo~~~正!豬骨味香濃,醬油又香,面既明太子亦為湯底加多唔少香味~再“𠽌”一口拉麵~~wooooo~ 都係咁正!麵質有彈性,加上濃濃既湯味~~正!睇睇D配料先我呢個有叉燒,嗱! 唔係廣東叉燒呀下!睇圖先~絕對係正宗既日式叉燒五花腩卷出黎再用醬油煮既湯浸出黎~又鬆軟,又香,又唔肥,因為大部份油已經迫晒出黎淨返既“膏”又香又滑再睇睇豚角煮,其實呢個即係五花腩完件用醬油湯煮/炆出黎比叉燒更滑,因為肥既部份都會直接同個上湯接觸乜油都已經必晒出黎如果豚角同叉燒要二選其一,我一定揀豚角煮!仲有半隻糖心蛋,記住....呢隻唔係溫泉蛋......溫泉蛋係連蛋白都生,一PAT野咁果D糖心蛋夠入味,有淡淡既味醂香,唔太咸,GOOD!個蛋黃亦夠生夠滑,蛋白夠企身,唔會黃生白又生果D...
上次888事件後,深深不忿!

一於去達磨食返個靚拉麵下下火

達磨做既係九洲風拉麵,即係直麵條果隻
以特濃豬骨湯為主,配以鹽、醬油、味噌或辣醬調味做湯底

我叫左一個達磨一品豚骨醬油拉麵
老婆要左個叉燒豚骨辣味拉麵
再叫多一個南瓜餅,平時無既

先黎我個麵

熱辣辣既靚湯~
濃濃既豬骨湯底香味~~
忍唔住用返個日式食法,先大大聲咁“𠽌”返啖湯入口~
woo~~~正!

豬骨味香濃,醬油又香,面既明太子亦為湯底加多唔少香味~
再“𠽌”一口拉麵~~
wooooo~ 都係咁正!

麵質有彈性,加上濃濃既湯味~~正!
睇睇D配料先
我呢個有叉燒,嗱! 唔係廣東叉燒呀下!
睇圖先~絕對係正宗既日式叉燒

五花腩卷出黎再用醬油煮既湯浸出黎~
又鬆軟,又香,又唔肥,因為大部份油已經迫晒出黎
淨返既“膏”又香又滑
再睇睇豚角煮,其實呢個即係五花腩完件用醬油湯煮/炆出黎
比叉燒更滑,因為肥既部份都會直接同個上湯接觸
乜油都已經必晒出黎
如果豚角同叉燒要二選其一,我一定揀豚角煮!
糖心蛋夠入味,有淡淡既味醂香,唔太咸,GOOD!
個蛋黃亦夠生夠滑,蛋白夠企身,唔會黃生白又生果D....
伴菜仲有木耳,葱花,紙菜,明太子,用料都幾好
木耳夠爽口,葱花無大陸葱D臭青味

跟住到老婆個辣味湯底既拉麵

十分貼心,本身跟多左一碟辣醬
服務員會同你講,唔夠辣可以自已再加

本身個湯已經加左辣
其實味道唔算辣,但好香,好有日本辣油既風味
之前喺京東買左樽辣油/醬,就係咁既香味
呢個要左叉燒,老婆馬上後悔
一來豚角煮比較好食
二來估唔到叉燒拉麵得塊叉燒.........
其他配料同醬油豚骨湯底係一樣既
基本上只有湯底同埋個肉係唔一樣
我地試過加D辣醬落個湯度
個味感覺好唔同,但我覺得個辣味都係同出一徹
個辣醬就咁放入口食個味有D怪怪,只有辣椒香....小辣…無咸味既
有機會都可以試下,一湯兩食

跟住到個南瓜餅

呢個就唔太特別
同出面既南瓜薯餅無乜大分別
炸出黎無索晒油,亦熱辣辣
合格啦~~不過無得點出色.....
點都唔會有北海道食既男爵薯餅咁好食架啦....

順帶一題,呢度係免加一既~
2011-10-07
  • 豚角煮
2011-10-11 12 瀏覽
年多前, 在達磨剛開業的時候光顧過一次, 印象麻麻, 只記得最大賣點是陳奕迅介紹他們用的胡椒,此後他們其門如市, 更在耀華街開了分店。這晚和朋友在附近歡樂時光, 飲酒過後特別想吃熱騰騰的食物, 聽說銅鑼灣的一風堂已經開業, 於是急不發待便往光顧。 可惜, 到達時為九時多, 他們因為仍在試業階段, 所以於九時便拉了闡。朋友提議不如到達磨吧。也好, 看看今次比上次有沒有進步。點了人氣之選,「達磨一品䐁骨」, $85 一碗,有豚角煮, 叉燒, 紫菜,糖心蛋, 紅椒絲, 木耳, 芝麻及唐辛子明太子,追加了青蔥, $8。老實說, 其實配料不需要這樣多, 一碗麵最重要是麵質和湯底。先喝一口湯, 有豬骨味,但可不算濃, 麵質偏腍, 所以在麵條們在湯裡浸得更腍之前, 要快快將它們幹掉。豚角煮帶點肥, 入口鬆化, 比叉燒好,那eason 的胡椒得個鹹字, 我勸大家少用為妙。記得我說想吃熱騰騰的食物嗎?這碗麵不夠熱, 溫溫吞吞,是拉麵的大罪,來過這次真的可以宣佈不再來, 銅鑼灣太多選擇, Mist , 一平安, 還有一風堂,有需要來達磨嗎?
也好, 看看今次比上次有沒有進步。
2011-10-10
2011-10-03 2 瀏覽
我係同同事去食lunch的, 去到要等, 因為地方好細, 坐到15-20人左右, 所以要等一陣子。第一次黎感覺個裝修都舒服的, 只是因為我地人多, 又係lunch hour, 所以侍應安排我地坐係天井位, 但天井都有裝修過, 所以都幾舒服, 加上秋天, 唔會好熱。食物方面, 見相就好好賣相, 食下先知真係真材實料。我叫左個辣味的叉燒拉麵, 拉麵當然最重要係個湯啦, 個湯係紅色, 但係唔算好辣, 店主好細心, 另附上一個小碟放住佢地自制的辣醬, 方便自己加辣, 唔會辣親人, 湯的質感係creamy的, 就好似煲左好耐的豬骨湯, 有少少膠膠地, 我全個湯都有飲晒, 都唔口喝, 我估應該是沒有味精的。講返個自制的辣醬, 開頭用筷子點少少放入口係好似少少醋的酸味, 跟住2秒左右係開始有辣味, 真係幾好味, 只係本人唔係好辣得, 所以只係加左少少落個湯度, 但都好好味了, 強調呢個醬係沒有醎味的。麵質都好好, 冇諗口的感覺, 剛剛好的, 算是傳統日本拉麵的感覺, 正宗叉燒就都差唔多, 個蛋係溫泉蛋, 都係creamy。沒有lunch set, 但係我食呢碗麵係最平的一碗$65, 沒有加10%,

食物方面, 見相就好好賣相, 食下先知真係真材實料。

叉燒就都差唔多, 個蛋係溫泉蛋, 都係creamy。

沒有lunch set, 但係我食呢碗麵係最平的一碗$65, 沒有加10%, 算是值得的價錢。
2011-10-03
10 分鐘 (堂食)
2011-09-27
得悉最近掀起的一股拉麵熱潮,是源自臉書上的朋友們近日一窩蜂似的於開業不久的<<一風堂>> 打咭,而不同拉麵店的比較更成為我跟朋友們茶餘飯後的話題。今天正在苦惱著哪裡嘆午飯的時候,Openrice 的銅鑼灣新店列表裡出現了達磨,二話不說踏正午飯的時間我們就出發了!店子少少的,可能是新開店的原故吧,不用等位真的是太好了!我跟朋友也點了R8達磨一品豚骨拉麵,賣相很吸引,可是份量看來不多,女生吃的話應該綽綽有餘!急不及待喇! 我要開動了!!!先嚐一口純味豬骨湯…送到唇邊時已經有很濃的香氣,是牛油還是芝麻油? 放進嘴裡,噢很濃且甜的豬骨湯味,不會很鹹,而且有點濃稠的感覺,像是湯裡充斥著骨膠原似的。麵條彈牙有啃勁, 溏心蛋和叉燒只屬一般,沒有難忘的感覺。令我驚喜的是那幾片豚角煮,肉質很稔很滑,雖然脂肪多了點,但不會有油膩的感覺。不經不覺我已經毫無保留地吃完一整碗拉麵,對啊我把湯都喝完了^^下次要試醬油湯底!(事後我忘記了在臉書打咭跟朋友分享添…)

店子少少的,可能是新開店的原故吧,不用等位真的是太好了!

急不及待喇! 我要開動了!!!

麵條彈牙有啃勁, 溏心蛋和叉燒只屬一般,沒有難忘的感覺。

賣相精緻的拉麵~

下次要試醬油湯底!

(事後我忘記了在臉書打咭跟朋友分享添…
2011-09-27
賣相精緻的拉麵~
  • 達磨一品豚骨拉麵
2011-09-10 10 瀏覽
有睇開大坑達磨的食評,一直都好想試!知道銅鑼灣開左分店,咁岩可以去果頭食LUNCH,終於都試左喇!由於新開的關係,我去到1點鐘,即使係LUNCH PEAK HOUR,小店都係一半滿座.我點左豚角濃骨拉麵. 等左大約5分鐘,侍應就送上一個盤,有拉麵,湯匙,紙巾,先試湯底,豬骨味濃,帶膠質, 咸度適中,然後立即咬一啖溏心蛋,的確好甜,好入味,食左一半就將最好的留到最後再品嚐喇!!拉麵硬度適中,連埋木耳同紫菜,成碗拉麵我都好喜歡!!最後就食埋淨低的溏心蛋同埋飲埋D豬骨湯.不過最尾幾啖湯就會漏左...~~~HAHA,本身我都覺得成碗麵好PERFECT!但係睇番上一個COMMMENT,先諗番,係WOR.比起豚王,真係細碗好多!!!!最後的評價都係有機會一定會返唻的!!!
有睇開大坑達磨的食評,一直都好想試!
由於新開的關係,我去到1點鐘,
即使係LUNCH PEAK HOUR,小店都係一半滿座.

我點左豚角濃骨拉麵. 等左大約5分鐘,
侍應就送上一個盤,有拉麵,湯匙,紙巾,
先試湯底,豬骨味濃,帶膠質, 咸度適中,
然後立即咬一啖溏心蛋,的確好甜,好入味,
食左一半就將最好的留到最後再品嚐喇!!
拉麵硬度適中,連埋木耳同紫菜,成碗拉麵我都好喜歡!!
最後就食埋淨低的溏心蛋同埋飲埋D豬骨湯.
不過最尾幾啖湯就會漏左...~~~

HAHA,本身我都覺得成碗麵好PERFECT!
但係睇番上一個COMMMENT,
先諗番,係WOR.比起豚王,真係細碗好多!!!!

最後的評價都係有機會一定會返唻的!!!
2011-09-09