今日落來太子, 睇下有乜嘢地方食粉麵😅天氣太熱了, 食湯粉濕濕地會開胃d😄, 上網見到依度, 好似幾特別😚, 行下行下比我找到😅可能都下午2点多, 所以無乜客人☺️第一次來食, 試下魚頭🐟湯🍜粉, 要左BB辣☺️😄, 另外加只炸蛋🍳, 等左一陣碗粉送到🤪比我想像中大碗😘賣相都幾靚仔, 飲啖湯先🥰有少少香, 入面加左葱同芫茜, 飲到湯的清甜👍d湯加埋葱同芫茜, 更加帶出香味👍👍, 將魚頭拿開, 只炸蛋🍳好美美, 粉似乎係米線, 份量都唔少🤭, d湯夠熱, d粉浸左湯更加好食😋, 而且好似食極都有🤣d粉質素也不錯, 唔會碎濕濕😅夾唔到, 舊魚都唔細舊😅, 唔止係魚頭, 其實都有舊魚肉, 食落唔腥好新鮮好滑, 食到粉中間就有少少辣😄但我覺得佢的BB辣似外面的少辣🤪但我個人接受到, 人客不多可以慢慢食, 食晒亦唔會吹你走😘出去埋單也會向你說多謝🥰👍確實係難得的好服務😃 第日再來食過😻😚🥢支持小店😙😙
2024-08-24
  • 招牌魚頭粉
2024-06-04 195 瀏覽
郴州魚粉🐬📍香港太子界限街23號地下B號舖 (港鐵太子站D 出口,步行約4分鐘)♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎最好都好忙😪,所以小編慢左出post。今日就帶大家去呢間位於太子既小店,主打食魚湯粉🤤。鋪頭細細,裝修好普通,但唯一優勝之處係佢地既魚湯粉好用心製作💁🏻‍♀️,而價錢都算合理既,有機會,大家可以試下啦🤗。🌟魚腩粉 $60呢碗粉都幾多魚腩🙈,而且魚腩煮得幾嫩滑。再講下個粉啦,口感都幾得意,米線既外表,但有米粉既口感😂。而個湯底係有辣有唔辣既,如果食唔到辣,就索性走辣啦。🌟炸蛋 $6都幾抵食🤪。🌟酸豆角 $8平時都幾鐘意食豆角,呢個豆角辣辣地,配魚湯米食都幾好👍🏻。整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

郴州魚粉🐬

📍香港太子界限街23號地下B號舖
(港鐵太子站D 出口,步行約4分鐘)

🌟魚腩粉 $60

🌟炸蛋 $6
都幾抵食🤪。

🌟酸豆角 $8
平時都幾鐘意食豆角,呢個豆角辣辣地,配魚湯米食都幾好👍🏻。

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

2024-04-11 295 瀏覽
作為粉麵愛好者,友人大推郴州魚粉。既然未試過,伏既都係幾十蚊,可以一試。其實係香港要搵間食郴州魚粉,真係打大佬咁難。而家太子以外,新開咗旺角店,典型米線小店格局,不過有新式QR落單。主打郴州魚粉,可以揀魚頭,魚腩,當然都有其他風味食物。魚粉用既係鯇魚,湯係魚湯不加味精,米線用郴州米線,入口比平時食既米線更滑。招牌魚頭粉最正當然係招牌魚頭粉,大大個魚頭,魚肉嫩滑。配泡椒魚湯湯底,冇出紅油卻能帶出刺激辣味。加炸蛋都係一個好選擇,享受不一樣既郴州魚粉。另一碗魚肉為主,同樣鮮魚味,不過魚骨則較多。如果食得辣,可以試埋枱上面既辣醬。郴州魚粉,確係比到新鮮感。

其實係香港要搵間食郴州魚粉,真係打大佬咁難。

主打郴州魚粉,可以揀魚頭,魚腩,當然都有其他風味食物。

招牌魚頭粉
加炸蛋都係一個好選擇,享受不一樣既郴州魚粉。

另一碗魚肉為主,同樣鮮魚味,不過魚骨則較多。

如果食得辣,可以試埋枱上面既辣醬。

郴州魚粉,確係比到新鮮感。
2024-04-05
📍郴州魚粉 (太子)太子界限街23號地下B號舖==============================香港米線通常都係雲南,四川口味,好少見到有湖南口味,呢到ge 湯底係濃濃魚湯配搭泡椒,湯底望落無辣椒好似清湯,但飲落辣味十足而且非常鮮味,所以會愈飲愈想飲,第一次係香港食到湯底禁高質ge 米線鋪而且老闆會同鋪頭客人好似朋友禁樣傾計,大家會互相討論邊款食物最好食,邊食邊笑好開心==============================招牌魚頭粉(另加豬潤)半個大魚頭超大個,有半隻碗都係魚頭,而且d肉好滑唔腥同無泥味,米線係好幼身爽口,第一次食呢種質地ge 米線,一試就愛上😍😍😍豬潤係爽口,煮到剛剛熟而且無怪味👍🏻魚腩粉(另加粉腸)魚腩每件都係好厚切又大件,肉質好鮮味而且嫰滑,唯一缺點就係比較多骨粉腸就比較韌但好味ge ,建議牙力比較好ge 朋友先考慮挑戰🤣
📍郴州魚粉 (太子)
太子界限街23號地下B號舖

招牌魚頭粉(另加豬潤)
豬潤係爽口,煮到剛剛熟而且無怪味👍🏻

魚腩粉(另加粉腸)

2024-02-01
2024-01-31 199 瀏覽
走入這間店,香氣撲鼻,一試湖南風味的魚湯麵,簡直是驚喜連連👀!魚肉新鮮得出奇,嗜辣如我,看到那些湖南特產的白辣椒,我心裡就知道味道一定正宗得很。魚湯底濃郁得嚟,又不會太過火,每一啖湯都讓人胃口大開。麵條不似香港常見的粉絲,多咗絲絲滑順,同魚湯湊埋真係絕配!小菜方面,乾蘿蔔拌豬油渣簡直與魚湯麵並食,味道層次更豐富,吃完感覺整個人都滿足咗。而且最正的,你完全可以按自己對辣的承受度來調節麵條的辣度,這點對於愛辣的食客嚟講真是太貼心啦🌶️!熱愛魚的食客絕對不容錯過,但記住呀,得手勁點的,才能輕鬆享受這美食,不怕魚刺!下次準備再嚟添餸,這湖南風味的餐廳,值得一試又一試👍!

2024-01-13 569 瀏覽
用餐日期:2024/01/11用餐時段:晚餐用餐費用(每人):$60餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 室內不多座位 檯與檯之間較近 人多時可能要搭檯 服務:服務員服務態度好 點菜上菜都快 味道:點了魚腩粉魚腩粉:這家的魚腩粉超級大碗 份量超足 碗內有超多粉+大約8大塊魚腩+超多的蔥和芫茜 湯底辣度選了BB辣+小辣 1-湯底:這家的湯底是清色的 湯可選不同辣度 BB辣+小辣辣度相等於平常麵店的小辣+中辣 個人較喜愛BB辣度 因這辣度下的湯鮮甜帶辣不過咸 湯飲了也不口喝且超開胃 小辣的湯就有點偏咸 想飲湯的推薦BB辣 如食得重口味的可選小辣 2-粉:這家的粉有點像幼身版米線呈半透明狀質感爽滑彈牙 吸了湯汁一起食味道超好 推薦3-魚腩:這家的魚腩份量足 有大約8大塊 魚腩外層包了層薄粉防止魚腩散開 魚腩新鮮大件肉質嫩滑也沒腥味 魚腩內有不少細魚骨要耐心小心進食 如魚腩內可少些魚骨會更易進食更好 加分之處:1: 這家的服務態度很好 我們本來想點中辣 但店家態度很真誠地告訴我們她家的辣不是一般的辣度 中辣是很很辣的我們不一定食到 如上菜後唔夠辣可再加辣 幸好聽了店家建議 因這家湯底看似不辣 但這家
用餐日期:2024/01/11
用餐時段:晚餐
用餐費用(每人):$60
服務:服務員服務態度好 點菜上菜都快
味道:點了魚腩粉
加分之處:
1: 這家的服務態度很好 我們本來想點中辣 但店家態度很真誠地告訴我們她家的辣不是一般的辣度 中辣是很很辣的我們不一定食到 如上菜後唔夠辣可再加辣 幸好聽了店家建議 因這家湯底看似不辣 但這家的辣度是比其他正常麵店的辣度要跳1-2級
2: 店家有問要不要蔥或芫茜 和店家說很喜愛蔥和芫茜想要多些後 店家在粉上加了超多蔥和芫茜 超感動

總結:這家店家服務態度好 魚腩粉夠辣夠新鮮夠嫩滑 魚腩粉份量很大 整體味道好 如魚腩內可小些魚骨更好 整體是值得推薦的特色魚腩粉店

提示:這家沒提供正式發票收據也只收現金 如有需要收據可向店家要求提供手寫收據

餐牌和餐廳資訊:
2024-01-11
2023-10-25 552 瀏覽
今日行過旺角,見到有間魚粉,膽粗粗入去試,叫咗碗三鮮小辣。麵口感又唔似米線,又唔似米粉。但總之爽滑易入口。加上配料有豬紅豬膶等等,啖啖都係肉,好飽肚。湯底小麻,可能加咗啲配料,有少少特別😅鍾意食米線嘅可以值得嘗試。地址:旺角通菜街鴻光大廈L舖
地址:旺角通菜街鴻光大廈L舖
魚粉米線
魚粉米線
2023-10-05 445 瀏覽
未食過呢間,行過女人街2號見有間新舖,送汽水,舖內乾淨,所以入來嗌咗個招牌魚頭粉試試。原本想試魚頭一人套餐,但要到15號才正式開張,暫時未有提供。食完覺得碗粉味道夠地道,小食可以一試,喜歡食魚可以再加魚件。辣度比較辣,中辣大約為三哥的大辣程度。本人對魚粉不是太喜歡,如果有得河粉底/或素面底更好。價錢唔算貴,加多三樣配菜/小食(見圖),埋單133蚊。總結,魚頭唔錯,夠鮮味,喜歡食魚頭嘅人可以來食。另外店員熱情,招呼唔錯。

辣度比較辣,中辣大約為三哥的大辣程度。

本人對魚粉不是太喜歡,如果有得河粉底/或素面底更好。

價錢唔算貴,加多三樣配菜/小食(見圖),埋單133蚊。

2023-10-05
2023-08-06 515 瀏覽
栖鳳渡魚粉又話係龐統食過,唔知同落鳳坡有冇喇更。魚肉勁嫩、但湯頭辣度唔係人咁品,我算食得辣食個小辣都標晒汗。招牌魚頭粉,鍾意食魚雲嘅朋友可意試吓,可惜我唔叻拆魚頭,驚多骨得滯搞唔掂。最後點埋個炸蛋,吸咗啲湯再食,正👍🏼!
炸蛋
2023-08-06
炸蛋
2023-06-28 414 瀏覽
🚩🚩郴州魚粉🚩🚩鐘意食魚既我,馬上入左一間非常不顯眼既舖👀結果食完真係刮目相看🤩好好味🍜招牌魚頭粉 $65好大個魚頭,有鮮魚既味道,有不同程度辣度選擇,我平時食開三小辣,但係呢到只可以叫BB辣,因為佢太正宗既關係,我食唔到太辣😅建議可以加埋酸豆角一齊食,味道都幾配合下😋魚粉係好獨特,似賴粉,好好食,我已經食上隱了😊😊😊
🚩🚩郴州魚粉🚩🚩

🍜招牌魚頭粉 $65
2023-05-19 412 瀏覽
小店不顯眼,但對喜歡食魚嘅人士,例如我係一個“魚痴魚醉”一定有滿意、驚喜。“招牌魚頭粉”及“魚腩粉”全店用上魚粉,爽滑不黏口,清甜嘅魚湯,再配上芫茜,*喜歡者可以要求多加*。小食加一隻“炸蛋”,蛋白炸出了脆香或浸入魚湯內,又另一種美味唔鍾意食魚,可以點“猪手魚粉”鹵水猪手,不肥不利或其他,還有肉肉末粉、三寶粉....都係唔錯嘅選擇。小食,還是酸豆、蘿蔔條、豆角....還是自家制辣椒,加在魚粉內,更更添胃口食慾

2022-06-07 1828 瀏覽
湖南風味的粉麵小店 和其他的川菜有點不同他們家的招牌是魚 很多菜式都圍繞著魚對於有選擇困難症的客人很適合我們很愛海鮮和魚類 所以期望挺大招牌魚頭粉小辣的話 還能嚐到魚湯的鮮甜裡面會有很大的魚頭和數塊的魚腩魚腩部分很鮮嫩 魚骨也不多米粉的份量很多 魚湯的部分很鮮甜 加辣的部分讓魚湯有點層次栖鳳渡魚粉這碗就叫了中辣 真的挺辣的有點會蓋住了魚湯的鮮甜 所以想喝湯的話真的避免不要叫太辣魚肉的部分比較多魚骨 店家也有提醒有不同魚肉的部份 鮮嫩和普通質地都有所以相反是不錯的另外店裡有提供炸蛋在其他餐廳比較少見 也很快買完
湖南風味的粉麵小店 和其他的川菜有點不同

所以相反是不錯的

另外店裡有提供炸蛋
在其他餐廳比較少見 也很快買完
招牌魚頭粉
已經聽到幾個鄉下都係湖南,住係香港嘅朋友介紹呢一間魚粉,今日終於去試咗!!!.老闆好好人,因為我第一次食,佢提醒咗我辣度係點。我叫咗一碗魚腩粉,我平時食魚唔多鍾意食魚腩,因為覺得有少少腥味,鍾意食背脊肉多啲,但係我又覺得食魚粉應該要試吓佢啲魚,但係我又唔食魚頭,所以試咗佢個魚腩。份量好多,魚腩有成5~6舊,啲魚一啲都唔腥,好入味,唔係就咁水煮嘅,係有味嘅,而且非常淋,啲骨都好大條,好方便整出嚟,不過食嘅時候都要小心啲,真係超級好食🥹🥹🥹。個湯底酸酸辣辣,好開胃,我係成碗食晒。我叫咗小辣,但係可以接受,類似譚仔嘅二小辣度,如果唔食得辣嘅朋友可以叫BB辣。叫咗一碟豆角,個豆角都係超級好食,不過都幾辣😂最後食唔晒。食到一半有客人請食西瓜🍉🤣🤣🤣有好多熟客都同老闆好好傾,可以見到呢一間舖頭,都有唔少熟客,而且好多可能都係湖南人☺️好有人情味。非常之推介呢一間👍🏻👍🏻👍🏻得閒又會再黎食過😎

叫咗一碟豆角,個豆角都係超級好食,不過都幾辣😂最後食唔晒。

非常之推介呢一間👍🏻👍🏻👍🏻得閒又會再黎食過😎
2022-04-27
  • 魚腩粉
2021-10-20 1373 瀏覽
佢嘅魚粉好大碗,每次食都要少麵先得叫小辣都食到出哂汗!除咗魚粉,另外推介佢嘅豬手麵都好好食,好香濃嘅藥材味,配一隻炸蛋,吸晒啲湯汁,好正仲有個小炒肉都好好味,加餸番屋企配個白飯一流吖
佢嘅魚粉好大碗,每次食都要少麵先得

叫小辣都食到出哂汗!

仲有個小炒肉都好好味,加餸番屋企配個白飯一流吖
2021-07-30 1554 瀏覽
米線黎講,最香就係麻辣酸辣,最鮮甜就係魚湯,其實我幾鍾意食成條魚嘅米線,但係魚米線就喺朋友介紹之下第一次食,感覺都幾有大陸嘅風味,一定係鍾意食魚先會覺得好味。不過夜晚八點半左右,好多時小食已經冇咗我的最愛招牌魚頭米,加咗$15豬潤。魚頭肉比想像中大同多,而且比魚腩更加鮮甜同滑,豬潤不過不失。魚腩食得出係醃製過,覺得冇咁滑同鮮甜。魚湯魚米線就令人讚嘆,幾爽口滑溜。炒豬肉就唔算好突出,可能因為唔係好啱食,比較油膩,同埋好多辣椒🌶️

魚頭粉加$15豬潤

魚腩米