2018-04-03 438 瀏覽
話說我在「農曆年十一」,亦即是星期一當晚,在香港島那邊食完晚飯之後,就立刻坐上港鐵回到將軍澳坑口,然後轉乘專綫小巴返回西貢。但是我在準備轉乘小巴回家之前,趁坑口「東港城」商舖還未關門休息,就趕過去「一田超市」,幫襯「一田超市」的食店,買杯雪糕甜品才回去西貢。幸好我在「東港城」食軟雪糕的頭號理想選擇,同樣有售賣「Cremia12.5%牛奶軟雪糕」的食店「都島屋」還未準備關門休息,甚至「Cremia12.5%牛奶軟雪糕」也未售罄,我二話不說,立刻付款購票。我購票後,就站在「都島屋」店外的位置,靜心等候「都島屋」的店員,為我製作「百吃不厭」的純牛奶無防腐劑軟雪糕。期間,我無意中發現現在的「都島屋」,原來還有售賣鹹食的「炒麵」、「奄列」、「煎餅」跟「章魚燒」。我以前曾經在另一間日本小食店「匠X房秀吉」,購買「炒麵」等三款食品,而且還有甜味小食「大判燒」可以購買。只可惜現在的「都島屋」還未能提供「大判燒」,以前又曾經試食過「都島屋」的班㦸小食,加上剛剛在銅鑼灣食完晚飯,所以今次我只購買牛奶軟雪糕,當甜品來享用好了。「都島屋」專門負責製作跟售賣「Cremia 12.5%牛奶軟雪糕」的軟雪糕機器,一

「都島屋」專門負責製作跟售賣「Cremia 12.5%牛奶軟雪糕」的軟雪糕機器,一直都還在不辭勞苦地運作,「都島屋」店員還要不斷努力工作,應付上門購買「Cremia 12.5%牛奶軟雪糕」的將軍澳食客們。

我拿着手提電話相機,拍下了一張「Cremia」軟雪糕機的實際機器照片,「Cremia」製造牛奶軟雪糕機器,機器構造沒有我想像那麼複雜。

「都島屋」除了軟雪糕機構造,沒有我想像那麼複雜之外,「都島屋」的店員即場製造「Cremia12.5%牛奶軟雪糕」的過程,亦一如一般快餐店的軟雪糕機器,店員拿着雪糕筒對着雪糕口,然後拉下扳手,牛奶軟雪糕就源源不絕湧出來。

「都島屋」的軟雪糕「雪糕筒」構造,我之前已經在食評講過一次,我亦免得浪費口水再重覆一次了。

雖然「都島屋」的「Cremia 12.5%牛奶軟雪糕」,造型沒有我上次在太古「康怡廣場」的「秋X屋」那杯軟雪糕那麼多摺痕,那麼大缺陷,但是「Cremia 12.5%牛奶軟雪糕」造型還是未夠筆直。

不過食「Cremia 12.5%軟雪糕」,牛奶軟雪糕的味道才是最重要的一環,這亦是我長期有幫襯購買「Cremia 12.5%軟雪糕」的主要原因。
Cremia12.5%牛奶軟雪糕

「都島屋」的「Cremia 12.5%牛奶軟雪糕」牛奶軟雪糕的味道還是十分之甜美,牛奶味十分濃厚。不過同樣的是,由於「Cremia 12.5%牛奶軟雪糕」沒有防腐劑的關係,牛奶軟雪糕融化速度亦非同小可。

所以我拿着手機為軟雪糕拍照,還是「先下手為強」,迅速先為軟雪糕拍第一張照片,享用完第一口軟雪糕後,就順便再用手機鏡頭,為軟雪糕補拍第二張照片,拍攝工作就大功告成了。

或許是我今次累積了經驗的關係,所以「Cremia 12.5%牛奶軟雪糕」融化幅度不大,讓我趕得及在「東港城」商場範圍內,吃完整杯甜味「Cremia12.5%牛奶軟雪糕」。

我曾經聽聞睡前飲杯熱牛奶,可以有助睡眠,但是臨睡之前食「Cremia 12.5%牛奶軟雪糕」,對睡眠質素又有沒有實際幫助呢?我吃完軟雪糕就坐小巴返回西貢,食藥洗澡梳洗睡覺了。
2018-02-26
2 分鐘 (外賣自取)
$38 (宵夜)
Cremia12.5%牛奶軟雪糕
2018-03-27 135 瀏覽
今日想宅係屋企但屋企又冇啖好食,就出咗去附近商場買外賣。呢間餐店主要賣炒麵,燒餅同八爪魚球,餐牌最貴都係44蚊,好抵食。原本諗住堂食埋,但係見到堂食已經full曬,都係放棄。叫咗Set B 燒餅/奄列炒麵同Set D 炒麵/八爪魚球,燒餅料唔算多,得1,2塊肉同野菜,比較多粉。炒麵啲醬汁濃郁好好味,麵嘅硬度適中,幾彈牙,加埋奄列個蛋滿足感大增。八爪魚球入面有大大粒八爪魚,食落有口感,而個粉團都幾綿,唔錯。相信係堂食熱辣辣會更好食。
今日想宅係屋企但屋企又冇啖好食,就出咗去附近商場買外賣。

2018-03-25
2018-03-23 86 瀏覽
聞說呢個雪糕好好食係開業初頭,排隊排到出門口仲限量,想食都無咁我等下啦終於帶住期待等到唔使排隊既日子一入口,濃味!非常濃味等佢溶化左,就係細滑!到第三啖就覺得膩了非常甜,太濃味,一度以為自己食緊煉奶軟雪糕🍦其實係好味既,但一個人食就no了我2個人食都食唔晒或者係個人口味啦~ 總覺得牛奶同煉奶係唔同既
聞說呢個雪糕好好食
係開業初頭,排隊排到出門口
仲限量,想食都無
咁我等下啦
終於帶住期待等到唔使排隊既日子

一入口,濃味!非常濃味

等佢溶化左,就係細滑!

到第三啖就覺得膩了
非常甜,太濃味,一度以為自己食緊煉奶軟雪糕🍦

其實係好味既,但一個人食就no了
我2個人食都食唔晒
或者係個人口味啦~ 總覺得牛奶同煉奶係唔同既
2018-02-20 132 瀏覽
晚上食完飯,阿媽話行下超市一田再返去。啱食完晚飯,諗起一田有cremia雪糕食,緊係去。Cremia ice cream $38-$38一支甜筒,已經好滿足。食落同日本食既一樣,見佢都係訂日本牛奶再倒入雪糕機到整。好香濃牛奶味,雪糕好滑,真係食極唔厭。鐘意個甜筒係白之戀人既餅乾,食落有少少牛油味但好香。

Cremia ice cream $38-
$38一支甜筒,已經好滿足。
2018-01-26 361 瀏覽
Cremia雪糕已經係日本食過無數次,旅行時見一次買一次。深圳分店就唔敢試喇,參觀東港城一田竟然偶然發現到分店,一於試下。Cremia雪糕 ($38)店員手勢好好、雪糕機又夠凍,所以造就到呢杯唧得咁靚既雪糕。就算日本買都有機會融融地/歪哂架,首先呢杯外型滿分。急不及待鯨吞一啖,嗯~ 係記憶中既味道呀~ 奶味濃郁香醇、質感順滑;流線型波浪紋既唧法亦有加乘作用,幼滑挺身既雪糕入口就感受到表面既紋理,每一啖都好有層次,如果係普通打圈唧法,一定冇咁深刻既印象。雪糕筒係白之戀人牛油曲奇質地,同充滿乳脂香味既雪糕係絕配!可能回憶總是美好,同印象中既雪糕筒比較略嫌鬆散左少少,但整體可以話係同日本食到既一模一樣。開業初期定價為$48,而家$38就食到,計返同日本定價500yen差唔多,以後唔洗心掛掛喇!

Cremia雪糕 ($38)

2017-10-02 407 瀏覽
知道香港有呢一款cremia雪糕已經好興奮,但係兩間舖頭都好遠,今次一場黎到將軍澳就幾飽都要食記得之前仲係賣緊$48,但係琴日佢見到$38咋喎唔通減咗價?都島屋同時賣緊章魚燒/炒麵/燒餅/班戟同埋雪糕等等,而且收銀方面都有啲慢,所以都排左一陣隊。杯雪糕唧得好靚,真係同日本買嗰啲一樣!第一啖食落去已經覺得好重煉奶味,好甜好香,同日本嘅真係有八九成似,$38就好抵食,因為日本都賣緊500円架!不過朋友就嫌太甜覺得麻麻

杯雪糕唧得好靚,真係同日本買嗰啲一樣!

不過朋友就嫌太甜覺得麻麻
外賣自取
2017-08-25 363 瀏覽
呢一杯喺日本週街都買到既雪糕,終於殺到入黎將軍澳啦。佢既位置喺一田超市入面,除左雪糕,仲有八爪魚丸,pancake賣。雪糕喺日本都食過一次,平少少,而香港係要$48一杯。雪糕既賣相係幾吸引既,有一條條既坑紋,佢既口感係creamy,牛奶味好重,而且係偏甜。個cone都算係呢杯雪糕既亮點,個cone係白之戀人既餅,好鬆脆,但加埋個軟雪糕,成件事更加甜,甜品愛好者應該會接受到。食完一杯可以連午飯都唔洗食啦。宜家平日都唔洗排隊啦,唔洗排咪試下囉。

宜家平日都唔洗排隊啦,唔洗排咪試下囉。
2017-08-22 256 瀏覽
自從日本CREMIA到港一直期待中終於的起心肝去試下今次尖咀放工即刻衝去將軍澳🚇雖然太古都有得食但始終將軍澳多野行D👯終於 終於可以試到啦比朋友吹捧超好食嘅雪糕第一啖食落去嘅感想系點解系鍊奶味嘅感覺偏甜但朋友話日本更甜或者習慣左少甜對甜味嘅衝擊有太大反應不過真心佢個🍦質地做得好滑好Creamy值得一讚重點 重點緊系個雪糕筒啦果然 果然 無令得失望呀鬆化嘅曲奇皮做筒簡直就好似食緊🍦版白之戀人呀!山長水遠入黎簡直無憾不過唯一要彈嘅點系價錢同日本相差得有D遠🙈
自從日本CREMIA到港

重點 重點

緊系個雪糕筒啦

果然 果然 無令得失望呀

鬆化嘅曲奇皮做筒

簡直就好似食緊🍦版白之戀人呀!

山長水遠入黎

簡直無憾

不過唯一要彈嘅點

系價錢同日本相差得有D遠🙈
CREMIA 雪糕
自從知道香港都有日本Cremia雪糕賣我真係超開心。呢個每去日本必食的軟雪糕,如果你唔知道係咩,其實就係牛奶軟雪糕。同一般軟雪糕不同,它的牛奶味係超級濃郁 (25%北海道鮮奶油(fresh cream)及12.5%高乳脂肪使用)而雪糕筒的餅係類似白之戀人的餅乾-儂格酥(Langue de chat)就算係日本,都係比較「高級」的軟雪糕,賣500yen(平時的軟雪糕大概3-400yen)香港第一個賣的地方就係太古康怡「秋櫻屋」,第二個有售的地方就係將軍澳東港城一田「都島屋」。Cremia雪糕 @ 都島屋 HK$48呢個價錢話貴又唔算好貴,我覺得可接受。唔知係咪自己凝住,真心覺得同日本的味道有點兒不同。日本的牛奶味真係好重,而且味道係好接近“真”牛奶/fresh milk香港的味道雖然都係牛奶,但似奶粉味日本的令我想再食多個,香港的就唔會不過overall都係一個好食的牛奶味軟雪糕如果係日本未食過Cremia的,都值得一試P.S.個雪糕筒就完全一樣,應該由日本直接進口。都有章魚小丸子賣除了Cremia雪糕,當然要食埋pancake。都島屋夏威夷果仁醬班戟$50 唔係而家被熱捧的souffl
自從知道香港都有日本Cremia雪糕賣我真係超開心。

Cremia雪糕 @ 都島屋 HK$48
Cremia  軟雪糕

呢個價錢話貴又唔算好貴,我覺得可接受。
唔知係咪自己凝住,真心覺得同日本的味道有點兒不同。
香港的味道雖然都係牛奶,但似奶粉味
日本的令我想再食多個,香港的就唔會
不過overall都係一個好食的牛奶味軟雪糕
如果係日本未食過Cremia的,都值得一試
P.S.個雪糕筒就完全一樣,應該由日本直接進口。

都有章魚小丸子賣

除了Cremia雪糕,當然要食埋pancake。

都島屋夏威夷果仁醬班戟$50
夏威夷果仁醬班戟

唔係而家被熱捧的souffle pancake,係結結實實的pancake/hotcake (類似麥記早餐個種)
pancake牛油味好重(which i love!),而且隔住玻璃睇住廚師整,一上檯熱辣辣超加分(係冒煙那種熱)
不過選擇的夏威夷果仁醬可能揀錯左
個醬係類似牛奶味,再有點夏威夷果仁,太普通
而且無忌廉又無雪糕,單調了點。
好在pancake本身好味道。
如果下次再來應該會選擇其它口味
2017-07-22
Cremia  軟雪糕
2017-07-26 343 瀏覽
小妹家住寶林,剛巧星期日要到坑口和媽媽來東港城報旅行團,於是也順道逛逛新開幕的的一田超市。當天實在是人山人海,幸好都島屋這間賣cremia雪糕的店人龍不算多,前面大約有五人而已。難得一到,當然要嚐嚐一直在日本旅遊時還沒有機會吃過的cremia雪糕啦。久仰大名的cremia雪糕,味道是好甜的煉奶味,白之戀人般的曲奇脆筒幸沒雪糕那麼甜,整體就是有點大所望。妹和媽媽分享一支$48,覺得已經很足夠了。個人認為味道及價錢上,東X堂/ Via Txxxx較為抵食夾大件!
小妹家住寶林,剛巧星期日要到坑口和媽媽來東港城報旅行團,
於是也順道逛逛新開幕的的一田超市。

前面大約有五人而已。難得一到,

久仰大名的cremia雪糕,味道是好甜的煉奶味,
白之戀人般的曲奇脆筒幸沒雪糕那麼甜,整體就是有點大所望。

妹和媽媽分享一支$48,覺得已經很足夠了。

2017-07-23
3 分鐘 (堂食)
2017-07-25 124 瀏覽
將軍澳一田新開,以熊本熊打頭陣.....除了想睇熊本熊之外,我也想去試一下哩個軟雪糕.......店在一田超市內.....開了沒多久,人流不錯!店員在忙處理煮食....沒人企收銀....前面有位男客人等得不耐煩走了.....我不知他等了多久....我就等了數分鐘,無聊時周圍影下........終於有店員留意到......軟雪糕外型超吸引.....店員也為自己唧到完美軟雪糕而興奮....我覺得仲靚過poster.....😜雪糕奶味幾重,第一啖覺得好奶粉味.....之後感覺好些,變回牛奶味雪糕.....質感幾滑.....😋曲奇筒口感薄薄脆脆......好易碎,食時要小心....慢慢咬!

店在一田超市內.....開了沒多久,人流不錯!

Cremia
2017-07-19
5 分鐘 (堂食)
Cremia
2017-07-20 140 瀏覽
佢呢個軟雪糕真係超級好食,食落唔會話好甜。而且奶味亦都超濃郁,口感亦都好細滑。唯獨一個問題就係佢真係溶得超級快。而且配埋小編最鍾意嘅白之戀人曲奇既雪糕筒,牛油味極香。兩個夾埋一齊食,個味道嘅變化真係好好食。雖然小編未食過日本嗰個,不過聞說會再好食D。
原味  cremia  軟雪糕
原味  cremia  軟雪糕