2024-07-22 472 瀏覽
灣仔嘅米芝蓮川菜位於灣仔皇后大道東 位置都幾方便<口水雞>頭盤叫左口水雞 雞肉仲係好嫩同juicy 雞皮做得好爽 除左辣味同咸味好適中 佢個汁都好野味<咸肉豆腐娃娃菜>用左上湯一齊煮 加埋咸肉釣味 清得黎唔會寡 豆腐係用左蜂巢豆腐 除左吸啲湯 仲好有咬口<酸菜魚>我地揀左桂魚 所以魚肉滑嫩多汁 魚肉切得薄但唔散 酸菜入湯啱啱好 唔會過酸過咸 而湯汁仲帶有少少魚肉嘅鮮味 比較下如果中意食濃味同比較油果種酸菜魚 可能就唔啱你地口味喇<花雕酒>另外仲叫左支花雕酒 加話梅係好飲啲
灣仔嘅米芝蓮川菜
位於灣仔皇后大道東 位置都幾方便

<口水雞>

<咸肉豆腐娃娃菜>

<酸菜魚>

<花雕酒>
另外仲叫左支花雕酒 加話梅係好飲啲

2024-07-14 472 瀏覽
Dishes taste below average. You can easily find many family-owned restaurants in China doing so much better jobs. And it is expensive that cannot be justified by the foods. We order 鱼香肉丝 which is probably worse than my home cooking. The 辣子鸡 is definitely a disaster that I wish to have a hawk eye in order to dig out those extremely tiny chicken..
2024-07-04 373 瀏覽
以前和朋友吃過幾次午餐,感覺都很不錯,特意帶著外地朋友去晚餐。結果非常失望。菜上的很快。幾道熱菜一下全上了。但是一下口,非常失望。幾道菜只有一道及格,另外的菜味道不是太鹹就是有個很大的腥味,牛肉也很老。給服務員反應師傅還說沒什麼問題,說食物是冰凍的所以有點味道?對於這個回答都無語了,不想再爭辯。之前還得過幾次米其林,但是23年就沒有了。現在知道原因了,連普通的川菜餐廳都比不上,除了環境不錯,追求口味的不值得去了

2024-06-20 451 瀏覽
首先入到去, 環境舒服,  冷氣夠涼, 因為食辣野, 好怕食到個人好熱。餐廳乾淨, 服務好好。叫左二人餐, 好多野食, 食唔晒要打包。由湯到甜品, 樣樣都好好食 !好難得O係灣仔可以慢慢嘆一個lunch。一定會再幫襯!
餐廳乾淨, 服務好好。
叫左二人餐, 好多野食, 食唔晒要打包。
由湯到甜品, 樣樣都好好食 !
好難得O係灣仔可以慢慢嘆一個lunch。
一定會再幫襯!
商務二人餐
2024-06-20
商務二人餐
2024-04-07 659 瀏覽
曾經係2020、2021、2022拎米芝蓮嘅四川餐廳,食物質數極為失望,難怪2023年拎唔到米芝蓮啦。從落單至送食物上檯既速度極之快,不過送上枱嘅食物溫度係常溫。其中一碟,好似叫豉油炒麵非常之鹹,家人食落第一口,說好咸,隨着我又試吓,我估食完成碟豉油炒麵,我應該要去洗腎。根本食唔落肚,幸好侍應肯換,不過都係咸,算啦。好普通一間四川菜餐廳,不值得山長水遠去食。由於失望,求其影幾張食物相就算。薑汁秋葵蒜泥白肉樟木烤鴨酸菜魚麻婆豆腐炒包菜
難怪2023年拎唔到米芝蓮啦。

樟木烤鴨
酸菜魚
麻婆豆腐
炒包菜
2024-04-05
  • 沒有值得推介
2023-11-15 950 瀏覽
聽過鄧記這家餐廳多年,知道是高級米芝蓮中餐廳,一直都很想找機會去試試。適逢有親戚回港,就選址這裡吧!頭盤有蒜泥白肉,是一道非常經典的中國菜。肉質嫩滑,搭配蒜泥醬汁,口感豐富。蒜泥的辛香和肉的鮮甜相互襯托,非常美味。薑汁秋葵是一道清爽的菜餚,秋葵的嫩脆口感和薑汁的微辣味道相得益彰。這道菜色彩鮮豔,口感爽口,是一道很好的開胃菜。鄧記的樟茶鴨是一道具有獨特風味的菜餚。鴨肉入味,搭配樟茶的香氣,口感鮮嫩,十分美味。這道菜具有濃郁的香氣和獨特的口感,值得一試。老壇子酸菜大閘蟹:這道菜以酸菜和大閘蟹為主要材料,口感鮮美。酸菜的酸味和蟹肉的鮮甜完美結合,令人回味無窮。老壇子酸菜大閘蟹是一道非常受歡迎的菜餚,尤其適合喜愛蟹肉和酸菜的人。酸菜桂魚,是一道以桂魚和酸菜為主要材料的菜餚。桂魚肉質鮮嫩,搭配酸菜的酸甜味道,口感豐富。這道菜酸甜適中,魚肉鮮美,絕對是一道值得品嚐的菜餚。我平常都不太喜歡毛血旺,但是鄧記的毛血旺口味濃郁,辣度適中,食材豐富多樣,包括各種肉類、蔬菜和豆腐等。這道菜風味獨特,適合喜愛辣味的人。雙椒炒田雞:這道菜以田雞和雙椒為主要材料,口感鮮嫩多汁。雙椒的香辣味道和田雞的嫩肉相互襯托,非

雙椒炒田雞:這道菜以田雞和雙椒為主要材料,口感鮮嫩多汁。雙椒的香辣味道和田雞的嫩肉相互襯托,非常美味。這道菜清爽辣香,是一道很受歡迎的川菜。

宮保雞丁風味獨特,麻辣鮮香。雞肉的嫩滑搭配花生和辣椒的香脆口感,讓這道菜成為中國菜中的經典之一。

鄧記的香烤牛肋骨外酥內嫩,風味濃郁。牛肉的獨特香氣和火烤的炭燒味道相融合,口感豐富,是一道肉食愛好者必試的菜餚。

醪糟冰粉是一道清涼甜品,具有醪糟的特殊風味。鄧記的醪糟冰粉口感滑順,甜度適中,醪糟的香甜味道和冰粉的涼爽口感相得益彰。這道甜品非常適合在夏天享用,提供了一種獨特的口感體驗。

鄧記以其經典的中國菜和獨特的風味,為食客們帶來了一系列美味佳餚。無論是喜愛辣味、酸甜味還是清爽口感,鄧記的菜單都能滿足不同的口味偏好。這些推薦菜品中的每一道都展現了鄧記的烹飪技巧和對食材的用心處理。無論是在正餐還是甜點上,鄧記都能帶給食客們一個美好的用餐體驗。
2023-10-30 2273 瀏覽
晚晚咁食法,肥是有道理,但我實在太為食,又鍾意食辣,而且鄧記已想食好耐,約到好友當然又食喇。呢餐飯,我只能講句,米芝連食肆真是名不虛傳,碟碟掃清呀!蒜泥白肉   每件蒜泥白肉均是取自五花肉,並將之薄切至厚度只有2毫米卷成如蛋卷般,絕對是刀工表現之作,入口時蘸點秘製醬汁,更能帶起鮮美的肉香,讓人回味無窮。 薑汁秋葵 秋葵含豐富鈣質,當中的水溶性果膠及黏蛋白,能有助保護胃壁,減低對糖分和膽固醇的吸收,其黏膩的汁液,肉質柔軟,味道香甜,配上薑汁更能促進新陳代謝、消耗熱量,入口更是清涼爽口。樟茶鴨由多種香料長期慢煮而成,味道豐富而不失鴨本身的味道,鴨肉嫩滑細膩,而有咬口茶香馥郁,令鴨肉的味道層次感豐富老壇子酸菜大閘蟹清蒸大閘蟹大家就試得多,呢道以老壇子酸菜來炮製大閘蟹,,不但沒有搶走大閘蟹的鮮甜味,那蟹豐腴油潤的蟹黃,在口中慢慢融化後留有餘香,老壇酸菜少少辣少少酸酸,-估唔到大閘蟹都幾夾。酸菜桂魚酸菜魚上桌時,新鮮熱辣,分量十足,那陣陣香味,己令人按奈不住,滑滑的桂花魚吸晒了湯底的精華,真是好滋味,有別一般的酸菜魚。毛血旺毛血旺都幾足料,有齊有牛肉,毛肚,牛柏葉最正是有埋午餐肉仲有我最鍾意的鴨
樟茶鴨
老壇子酸菜大閘蟹
酸菜桂魚
毛血旺
毛血旺都幾足料,有齊有牛肉,毛肚,牛柏葉最正是有埋午餐肉仲有我最鍾意的鴨血,牛肉味濃仲幾爽脆,鴨血入口滑捋捋,吸收晒湯汁,超正。
雙椒炒田雞
田雞肉質細嫩、味道鮮美,和雙椒算是絕配,鮮香開胃,讓人回味無窮,
宮保雞丁
宮保雞丁的辣醬汁味道是以豆瓣醬為主,大廚只用簡單的調味料,個人認為醬汁中略帶甜,但雞肉入口真是很嫩滑,吸收了醬汁的精華,分量做到剛剛好。
香烤牛肋骨
肉味濃郁且口感鬆軟的香烤牛肋骨,肉質不知幾Juicy,吃時加點辣粉,令牛肋肉變得更惹味,腍得來又有口感,簡直是舌尖上的禮遇。
醪糟冰粉
冰粉是四川極流行的甜點,能解辣、消暑的恩物,吃辣後來作飯後甜品,超正。
紅糖滋粑
入口甜甜地又超煙靭好味。

陽澄湖酒香尋
是一杯內有八年陳花雕、洛神花茶 及 Grey Goose伏特加的飲品,入口微酸好醒胃。

最後值得一提是這裏的假目家庭午市套餐,也是超抵只需$888便可供4位用,還會送上四位飲品及甜品,免茶芥,非常之吸引。

2023-10-11
  • 毛血旺
  • 雙椒炒田雞
  • 香烤牛肋骨
2023-10-27 1169 瀏覽
我其實聽過鄧記呢間嘢好耐,大家睇開熟悉嘅都知我都幾鍾意食辣嘢,聞名不如見面,好耐先至約齊幾個愛辣嘅人嚟呢度開飯。呢度嘅師傳鄧華東祖籍四川,系出名門,出嘅當然係傳統嘅四川菜,亦都係呢度出名嘅原因,上海知名的鄧記食園及南興園,就係佢嘅出品,《鄧記》之前推上米芝蓮,都係因為佢好有代表性,因此應該一定唔會錯。前菜的蒜泥白肉同薑汁秋葵已經好特別,蒜泥白肉帶點甜味,薑汁秋葵嘅配搭,實在叫人覺得親切。仲有佢有杯Cocktail好推薦,消暑解辣一流,話梅粉原來同辣係好match。你今年食左大閘蟹未?今年第一隻大閘蟹就喺呢度,老壇子酸菜大閘蟹都真心好得意,大閘蟹食得多未食過煮而有味嘅,仲要係老壇子酸菜,個感覺又幾夾,當你吃得太多千篇一律嘅時候,呢個嘅新鮮感,的確好有特色。我食到酸菜桂魚,真心覺得正,特別佢嘅熱力,佢唔係有太二嗰種令你上癮嘅味道,但那桂魚嘅滑,配菜用料,加上那個勁好飲嘅湯底,不能不成為港島五大嘅酸菜魚之一。其實如果今晚要選一個特別鍾意嘅菜式,我會選毛血旺,佢雖然唔係用一個熱鍋上,但係佢嘅湯同用料同個湯底渾然天成,有牛柏葉餐肉芽菜,全部都俾湯底滋潤過我就特別好食。雙椒炒田雞,田雞嘅肥美好似食

雙椒炒田雞,田雞嘅肥美好似食緊深圳嘅牛娃鍋一般。

宮保雞丁都係帶點甜味,可能呢個係正宗川菜嘅特色,又係另一個好好嘅送飯菜式。

香烤牛肋骨,呢個係屬於夜上海嘅菜式,估唔到喺呢度可以重遇,當然製作方法有少少分別,但呢度嘅辣粉好似出色得多,點一點,牛肋肉立刻昇華,重要係牛肋骨嘅texture控制得好好,腍得來又有口感。

樟茶鴨嘅香,令我想起深圳吃過記一間出色川菜,不過呢度嘅香氣特別令人覺得深刻,鴨嘅外皮都做得好有嚼勁,呢個味道應該取代深圳個間川菜。

冰粉同紅糖滋粑都應該係川菜必食,雖然我不特別熱愛甜品,但滋粑嘅煙靭係特別可愛,大推。

食完還依依不捨,下次不如再搞一局?

2023-09-21 767 瀏覽
剛剛坐落茶都未上,菜又未點就問我地飲唔飲酒水飲料啊,我地話叫完送先啦,個短頭髮個個都好似好冇耐心噶話你地睇啦。菜上左之後連個碟都冇,問另外一個拿左兩個碗之後另一個女人突然之間想起我地,卑左兩個碟我地,冇乜客都超級混亂,我杯嘢未飲完又問我要唔要加,我同朋友都冇留意到我未飲完佢已經收左我杯嘢,叫左五個菜上左四個,都就食完問仲有一個呢,原來佢地未落單,明明同我復過單都會漏,唔知點講
2023-09-14 803 瀏覽
幾年前吃過K11 MUSEA的鄧記川菜之後 唯一一間一直都念念不忘 想再去食的高級川菜食府 這次終於有機會約上朋友跟我去食另一間🤭在灣仔的鄧記 離鐵路站有一段距離(走幾條街就可以到了)但還算方便進入這間鄧記 第一眼就看到已是連續3年米芝蓮推薦餐廳的logo 走入去給我第一個感覺就是:佈局有點走私房菜食府的感覺 預約的客人為主 晚上過去 大部份都是已預約的客人 被安排坐2樓外國客人比較多 旁邊大部分都是外國人 ·前菜的泡菜 真的調得很好吃😋今次是超多肉的一餐😋終於都吃到了 成都冒烤鴨 (半隻)😋上次吃完之後一直念念不忘的菜 這鴨的份量真的超級多 每口都是肉的感覺真的超級幸福🥰肉質細嫩 份量又多 真的超級推薦👍🏻· 香烤牛肋骨 大大的牛肋骨 味道甜甜的 半肥瘦 好食👍🏻· 酸菜龍利魚 龍利柳超嫩滑 這間最特別的是在酸菜湯底中是會有放冬瓜 在別家的都沒有看過這個配搭 很特別!·口水雞 沒想到小小一碟 份量也是不少 肉質耐嚼 非常入味👍🏻特別欣賞在上面鋪上了一層香蔥 口感更豐富了😋· 酸辣豆花羹 都幾好飲嘅 酸辣的比例剛好 · 酒釀圓子 紅糖醪糟冰粉 這兩個甜品真的唔錯 酒釀圓子暖暖的
這次終於有機會約上朋友跟我去食另一間🤭

酸辣豆花羹
都幾好飲嘅 酸辣的比例剛好
酒釀圓子

紅糖醪糟冰粉

這兩個甜品真的唔錯 酒釀圓子暖暖的 裡面是黑芝麻餡料👍🏻冰粉滑嫩 跟冰粉一起吃 一冷一熱 成了強烈的對比😋好吃!
酸梅湯
是它們即日煲的 味道真的不錯👍🏻把口腔膩口的感覺一掃而空😋
拿了米芝蓮的店就是有食物質素的保證👍🏻
無論服務跟環境都是一絕🥹👍🏻
成都冒烤鴨
口水雞
朋友安排包房可以帶酒, 全Riesling襯川菜嘅體驗非常好蒜泥白肉 - 人多叫咗好多款前菜, 最有印象嘅菜式, 肉片透薄, 蒜味同醬料都恰到好處, 同其他地方食好唔同鄧記口水雞 - 如果係要求食極辣, 鄧記未必適合, 但喜歡有層次香辣, 呢個口水雞做得到陳醋海蜤頭 - 十分喜歡醬料, 陳醋香相當帶出海蜤頭爽甜呢幾款係要多食菜, 當然都係有水準啦😆歌樂山辣子雞 - 一上枱香氣四溢, 強勁過油後乾辣椒同花椒嘅香氣, 香麻雞丁外酥內嫩水煮桂魚 - 桂魚非常嫩滑, 不過配菜份量喧賓奪主酸菜龍脷魚 - 不比水煮桂魚遜色, 欣賞加咗冬瓜增加鮮甜味綿陽米粉 - 綿陽米粉緣於一位丞相, 相傳佢建議原料由粗變細, 變成呢家特色麵食, 比一般米線透徹同幼細, 呢個就紅湯肥腸口味一次過叫哂3款甜品, 醪糟冰粉最有記憶點, 冰粉滑嫩, 加花生增加口感同香氣, 為川菜夜畫上清爽輕甜嘅句號整體味道服務都好好, 做到「粗菜細做,細菜精造」, 但論價錢或者CP呢到就差少少, 前菜好多都3位數字, 桂魚份量唔多都接近500/碗, 係咪非食不可就值得商榷

鄧記口水雞
陳醋海蜤頭
陳醋海蜤頭 - 十分喜歡醬料, 陳醋香相當帶出海蜤頭爽甜

爽口菜花
乾鍋手撕包菜
乾鍋茶樹菇
呢幾款係要多食菜, 當然都係有水準啦😆
歌樂山辣子雞

水煮桂魚 - 桂魚非常嫩滑, 不過配菜份量喧賓奪主
酸菜龍脷魚
酸菜龍脷魚 - 不比水煮桂魚遜色, 欣賞加咗冬瓜增加鮮甜味

桂花酒釀圓子

桂花酒釀圓子
紅糖糍粑
  • 水煮桂魚
2023-04-12 1724 瀏覽
今日係灣仔,有閒鄧記午餐好抵食,担担麵夠味,夫妻肺片辣度適中,環境衛生乾淨,經理殷勤招呼,落單快上菜快,川味十足,材料新鮮份量十足,真是連湯都飲埋,下次可以再幫襯,值得一贊
2023-04-12
  • 夫妻肺片
2022-10-21 2557 瀏覽
一訪鄧記灣仔,上次K11 Musea印象不錯秋風起 想食暖胃的東西回鍋肉⭐️肥瘦各一半的五花肉,切到非常薄。火候剛好,脆又爽口,不肥膩,不同與其他家,推薦毛血旺這道菜過多芡粉,食材都不對路,伏乾煸鱔魚⭐️鱔魚同芹菜很搭!鱔魚切法一口剛剛好,有少少鹹,很有鍋氣的一道菜,好吃😋炸醬麵⭐️注意這不是擔擔麵,沒有花生醬,但更好吃鐘水餃吃的時候已經涼了,但還是被辣甜鹹的口感驚喜到今次沒有特別驚喜,要回訪也要好久以後咯😝
一訪鄧記灣仔,上次K11 Musea印象不錯

秋風起 想食暖胃的東西

回鍋肉⭐️

毛血旺
這道菜過多芡粉,食材都不對路,伏

乾煸鱔魚⭐️

炸醬麵⭐️
注意這不是擔擔麵,沒有花生醬,但更好吃

鐘水餃
吃的時候已經涼了,但還是被辣甜鹹的口感驚喜到

今次沒有特別驚喜,要回訪也要好久以後咯😝
乾煸鱔魚
炸醬麵
回鍋肉
2022-10-11
乾煸鱔魚
炸醬麵
回鍋肉
2022-09-14 2148 瀏覽
平日lunch,人流唔算多。餐廳位於某大廈一、二樓,門口直上樓梯就到。場內環境燈光較為暗黃,營造氛圍都較舒適,及好安靜。三人食得唔多,叫咗一個二人餐,加一份套餐。上菜份量亦都係較輕盈。茶有香味。先上前菜拍青瓜,白肉,炒青菜,及口水雞(一人餐)等青瓜及青菜冇咩特別,口味清淡。而口水雞的確係嫰滑,辣度適中,就算唔食得辣嘅人都接受到。白肉亦唔錯反而期待嘅水煮魚上枱時有啲失望,盤大魚少酸菜更少,魚滑但唔似新鮮魚(可能唔同地區有唔同用料),辣度後勁較強。飯後甜品有熱:湯丸,凍:冰粉冰粉食嘅時候冇味,以為係特色,但問一問店員,先知原來杯底應該有糖漿,但我地嗰杯比較少,所以食唔出味。然後店員喺我地走之前,奉上另一杯滿滿糖漿嘅冰粉,俾我地食到原有味道,姐姐貼心加分!

飯後甜品有熱:湯丸,凍:冰粉

酸菜魚
冰粉
拍青瓜
炒菜
2022-08-22
冰粉
蒜泥白肉
Waiters with bad manners. At noon, the takeaway food rice noodles, the waiter forgot to give rice noodles, went back to open it and found that there was no rice noodles, only to the soup and side dishes, and went back to ask, the waiter did not apologize but said that I would take out the rice noodles myself. He was arguing loudly and had a bad attitude, and wanted the owner to see that.
外賣自取