2K
2023-10-01 108 瀏覽
🥢地痞風味潮菜館🥢突然之間心血來潮 想重温街邊食小菜啤一啤嘅路邊攤風味 於是嚟咗荃灣三陂坊食潮州嘢-🍲砂鍋卜蜆煲先來一個熱辣辣煲仔小菜😬 蜆煲加菜鍋 呢個係二合一嘅食法 配菜有清甜白蘿蔔/爽脆香芹仲有粉絲卜卜蜆屬於珍寳size🥹 邊煮邊食 蜆肉肥美飽滿 柔韌耐嚼 清湯熱度夠加上吸收咗卜蚌嘅鮮甜 非常原汁原味-🦪鴨蛋煎蠔烙蠔仔入口唔腥不過要趁熱食 用鐵板上會好啲 不過我食唔出鴨蛋同雞蛋嘅分別🙄-🥬雪裏紅蝦乾芥蘭煲夠熱度有火氣🔥 芥蘭翠綠 食落爽脆嗦嗦聲 加埋雪裏紅同蝦乾嘅鹹香惹味 啤一啤佢🍺 確係very good -📍醉潮館荃灣三陂坊30號地舖
🥢地痞風味潮菜館🥢
📍醉潮館
荃灣三陂坊30號地舖
  • 鴨蛋煎蠔烙
2023-09-28 305 瀏覽
同屋企人食飯,想食潮州/打冷野,所以一試。餐廳裝修有心思有特色,木板枱凳,「武林秘笈」餐牌。地方唔算大,滿座後不寬敞,但氣氛熱鬧,而且乾淨舒適。鹹魚青菜,各有所好。食物中上水平,性價比高,值得再來。下次會點乳鴿、卜卜蜆和蟹粥。
同屋企人食飯,想食潮州/打冷野,所以一試。

餐廳裝修有心思有特色,木板枱凳,「武林秘笈」餐牌。

蠔餅
椒鹽九肚魚
醬滷鵝
  • 傳統鴨蛋煎蠔烙
  • 最潮小炒皇
個日突然間好想食中式小菜,朋友介紹左呢間主打潮汕小食既餐館~環境都幾乾淨企理,冷氣都好夠👍🏻裝修上亦帶點心思,木制既桌椅,古典式既吊燈,仲有山水畫風既屏障,營造左一種古色古香既風格✨🔻砂鍋卜卜蜆煲(小)唔好見佢係"小"確實好大煲!無特別去數好似食極都仲有咁,份量已好夠兩人食用。蜆大大隻無沙無腥味,全部殼肉有肉亦都能打開,味道鮮甜帶點微辣,令蜆既鮮味更加出。其他配料仲有栗米、蘿白、粉絲,沒有大量既調味但又非常清甜,食完都唔會口渴個隻,原汁原味。🔻蜜椒脆薯牛仔粒非一般既薯仔,以薯餅形式製成既薯仔粒,更加外脆內鬆化,炸到黃金焦香。每顆牛仔粒帶蜜汁既甜味,質地軟腍適中,真係好岩用黎送飯~🔻雪裏紅蝦干菜心煲紅蝦帶微咸海洋風味,仲有干菜鹹香味道,食菜心都食得好惹味~
個日突然間好想食中式小菜,
朋友介紹左呢間主打潮汕小食既餐館~

🔻砂鍋卜卜蜆煲(小)

🔻蜜椒脆薯牛仔粒

🔻雪裏紅蝦干菜心煲
紅蝦帶微咸海洋風味,仲有干菜鹹香味道,食菜心都食得好惹味~

2023-09-20 199 瀏覽
今日就同朋友去咗荃灣既醉潮館食野, 餐廳環境超熱鬧, 好啱一班人一齊去飲酒傾偈我哋就叫咗雪裏紅蝦乾通菜煲, 超有鑊氣, 通菜炒到好香口, 加埋蝦乾肉碎等超惹味😋黃金一口炸饅頭, 外層炸到金黃色, 咬落非常軟熟, 點埋煉奶非常香口, 蜜椒脆薯牛仔粒薯仔同牛仔粒嘅比例幾乎係一比一, 牛仔粒同埋薯仔面頭被一層蜜糖裹住, 甜甜地, 又帶點胡椒香, 脆薯炸得外脆內軟, 牛肉炒到好腍身砂鍋卜卜蜆煲蜆肉份量超多, 味道鮮甜, 湯底有少少辣, 仲配埋蘿蔔粟米等配料
今日就同朋友去咗荃灣既醉潮館食野,
餐廳環境超熱鬧, 好啱一班人一齊去飲酒傾偈

我哋就叫咗雪裏紅蝦乾通菜煲,
超有鑊氣, 通菜炒到好香口, 加埋蝦乾肉碎等超惹味😋

蜜椒脆薯牛仔粒

砂鍋卜卜蜆煲
2023-09-20 152 瀏覽
OpenRice 睇吓荃灣有咩潮州餐廳,唔想成日食明記,見到呢間醉潮館D野幾靚咁。 呢度唔同一般嘅潮州菜館,餐牌上明碼實價,而且款式又多👍🏻蜜椒脆薯牛仔粒 $128平時見到有薯仔牛柳粒必點,所以今次也不例外~ 但係呢度好得意呀,佢唔係用薯仔粒,而係用薯餅粒😋 蜜糖味好足,仲多咗份脆口感!雪裹紅蝦乾通菜煲 $88呢個通菜煲最有驚喜🤩 有大大條蝦乾,好香甜~ 仲食到有雪菜和肉碎調一調個味😌 最神奇係個石鍋夠晒熱,我哋一路傾偈一路慢慢食,明明已經見無煙出,但D通菜都仲係㷫口的🔥🔥🔥砂鍋卜卜蜆煲(細) $188呢個鍋有大有細,我哋兩個人就叫個細得啦。有少少辣嘅,好似胡椒豬肚煲咁,條脷愈食愈㷫🥵 個人好暖~除咗大大粒嘅蜆之外呢,仲有少少粉絲有粟米同埋白蘿蔔片,未食到尾到已經有啲飽。強烈推介一班人來食,可以嗌多幾個餸!

蜜椒脆薯牛仔粒 $128

雪裹紅蝦乾通菜煲 $88
砂鍋卜卜蜆煲(細) $188

強烈推介一班人來食,可以嗌多幾個餸!
  • 砂鍋卜卜蜆煲
純撐小店 – ep.18 潮醉館大排檔可以話係香港的飲食文化特色之一,如果係九龍想食大排檔,好多時都會諗起深水埗,但其實係荃灣三陂坊附近夜晚都有大排檔,置身現場都幾有氣氛,其中今次要推介一間小店叫潮醉館。潮醉館睇個名就知係食潮州野為主,但同時都有唔同的特色小菜同埋海鮮,今次就叫左鴨旦煎蠔烙、芥末牛仔粒、雪裏紅蝦干芥蘭煲同埋豉油王炒麵。<鴨旦煎蠔烙>食潮州野斷定間餐廳質素,煎蠔烙係最佳的標準。平時每間餐廳都有唔同的做法,例如會較軟檽或者比較脆身。但呢度的煎蠔烙居然可以做到好似Pizza咁,外層係鬆脆的蛋皮,但中間部份就比較檽身,而蠔烙的數目都幾多,證明夠足料。最後,煎蠔烙一定係用鴨蛋,因為蛋味比較濃!<芥末牛仔粒>芥末牛仔粒調味用上芥末外,仲有沙律醬,味道都幾刺激開胃。而主角牛仔粒夠晒嫩滑,肉質唔會鞋,同時夠鑊氣令牛仔粒每邊都煎香。<雪裏紅蝦干芥蘭煲>雪裏紅蝦干芥蘭煲上菜時熱辣辣,芥蘭大大舊夠爽脆無渣,加埋雪裏紅加上蝦干夠晒惹味。而呢度落的蝦干分量絕唔吝嗇,同埋係用上大蝦干,所以食落去「啖啖肉」。<豉油王炒麵>幾時都話最普通
純撐小店 – ep.18 潮醉館

<鴨旦煎蠔烙>

<芥末牛仔粒>

<雪裏紅蝦干芥蘭煲>

<豉油王炒麵>

幾時都話最普通的野係最顯得唔普通,簡單一碟豉油王炒麵反而最有驚喜。份量超多都唔會主要賣點,而係食落去每一啖都感受到鑊氣,麵條又夠乾身同爽彈。而炒麵最佳其實係用筷子炒,能夠均勻地將麵條加上豉油的顏色。

店舖: 潮醉館
地址: 荃灣三陂坊30號地舖
2023-09-14 158 瀏覽
呢間餐廳相當熱鬧每次黎都見到餐廳內外都坐滿哂朋友鐘意食潮洲打冷又鐘意食海鮮粥一諗就諗起呢度一行二人見到菜單胃口大增先黎叫左個自選海鮮粥有大同小之分小就$220起大概會係四至五款配料既價錢我地叫左花甲王,黃鱔,元貝同雞件岩岩好夾埋$220粥底好鮮甜配料亦好新鮮不過提提大家元貝要趁早食粥底既熱力會繼續煲熟佢食落就可能會韌啦但呢個三海鮮一肉類既配搭無得輸⼀大煲粥兩個人都食哂🙊🙊🙊另外叫左卜卜蜆煲,石鍋通菜同蠔餅😋😋卜卜蜆既份量都好多,有成四十隻蜆,味道唔係行重口味路線,清清地,有埋粟米,白蘿蔔同粉絲做配料,係一個會食得飽既卜卜蜆鍋😝石鍋通菜係我每次都會叫既菜,食落微微有d辣,有蝦醬味同蝦乾,份量唔少,不過食到底凍左既話會有d油,好野都係趁熱食好😏😏仲有就係炸蠔餅,呢度既蠔餅係我係街食既蠔餅入面d蠔仔最大粒既,真係粒粒熱好飽滿,而且份量好足👍👍👍👍打冷大排檔就係可以比你吹水吹到天昏地暗,七點入座,一坐又坐到十點十一點,個個講野都大大聲,唔洗扮斯文😹😹😹

呢間餐廳相當熱鬧
每次黎都見到餐廳內外都坐滿哂
朋友鐘意食潮洲打冷又鐘意食海鮮粥
一諗就諗起呢度

一行二人見到菜單胃口大增
先黎叫左個自選海鮮粥
有大同小之分
小就$220起大概會係四至五款配料既價錢
我地叫左花甲王,黃鱔,元貝同雞件
岩岩好夾埋$220
粥底好鮮甜配料亦好新鮮
不過提提大家元貝要趁早食
粥底既熱力會繼續煲熟佢食落就可能會韌啦
但呢個三海鮮一肉類既配搭無得輸
⼀大煲粥兩個人都食哂🙊🙊🙊

另外叫左卜卜蜆煲,石鍋通菜同蠔餅😋😋

2023-09-14 103 瀏覽
放工懶得煮飯,就喺屋企附近搵d好野食❤️溫馨潮州小菜,好有家常氣氛,有唔同款嘅小菜🧡服務態度好熱情,好欣賞!雖然要等5分鐘左右先有得入座,但晚餐時間都算快了💚食物大大份有鑊氣!色彩繽紛,好有食慾,色香味全,兩個人真係食到好飽!💙蟹粥鮮甜,膏蟹一整隻大如成人手心,敲碎煲粥又唔會有細碎,食時輕輕一掰就食到,好正啊!!!!💛脆薯牛仔粒好入味!送飯一流~d薯仔一粒粒好香口💜裝修得古色古香,好特別

放工懶得煮飯,就喺屋企附近搵d好野食

❤️溫馨潮州小菜,好有家常氣氛,有唔同款嘅小菜
💛脆薯牛仔粒好入味!送飯一流~d薯仔一粒粒好香口
💜裝修得古色古香,好特別
2023-09-13 101 瀏覽
重遊舊地,出咗荃灣探舊同事,去咗三坡坊嗰頭,成條街都好多野食,揀咗醉潮館,環境裝修有啲古色古香嘅味道,空間唔算好大,但都幾乾淨企理,而且有懷舊feel!叫咗幾個小菜及啤酒🍻聚聚舊先🥳● 香辣魚仔炒花甲$128花甲肉都鲜甜沒有沙,,再配上魚乾炒,,鹹香味突出,有小小辣,有咬口,令花甲更有風味之餘,亦增添口感🤤● 招牌沙茶牛肉炒麵$98用鐵板熱辣辣上枱,可以保持熱度,麵底夠脆,加上惹味嘅沙茶醬同牛肉,入口脆卜卜,食到最尾都仲好熱,而且好有鑊氣🔥● 砵酒焗蠔$168砵酒焗蠔有蒜頭,洋蔥同紅蔥頭等配料,用砵酒焗,蠔好肥美,食落啖啖肉,又鮮味又嫩,成件事好惹味好夾,送酒一流👍

● 香辣魚仔炒花甲$128

● 招牌沙茶牛肉炒麵$98

● 砵酒焗蠔$168

2023-09-12
  • 沙茶牛肉炒麵
  • 砵酒焗蠔
  • 砂鍋卜卜蜆煲
❤️‍🔥荃灣三陂坊一帶有不少美味中餐廳,今次黎到呢間裝修得古色古香既潮州菜館,開鋪無耐就開始陸陸續續有人客入座用膳,朋友介紹話呢到菜式選擇不少又好味,今次試左以下呢啲菜式:👅 牙簽雞竹籤串起一件件炸雞,每件都係一口既份量,炸得香脆微鹹,送飯或做伴酒小食都岩 😛👅 鴨旦煎蠔餅煎蠔餅用鴨旦烹製,炸得酥脆,油份不算多,份量好大❗️香郁既鴨旦配搭新鮮少甜既蠔仔,點上魚露食,帶黎濃厚既傳統潮洲海鮮風味🤤👅 雪裏紅蝦干芥蘭煲紅蝦同芥蘭係煲內同焗,上枱打開煲蓋一刻,就可聞到紅蝦蔬菜爆香後既香味。芥蘭帶住獨有既香味,翠甜可口,與紅蝦味十分配合 😇👅 蜜椒脆薯牛仔粒超級好食既一碟小菜 ‼️ 薯仔焗炸後焦脆,牛仔粒軟嫩美味,成碟小菜呈蜜香甜味,時有黑椒辛香 ❣️ 淨係呢道菜已經值得人回頭再黎呢間餐廳 😜🤤 ▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️醉潮館 (荃灣)📍荃灣三陂坊30號地舖
❤️‍🔥

👅 牙簽雞

👅 鴨旦煎蠔餅

👅 雪裏紅蝦干芥蘭煲

👅 蜜椒脆薯牛仔粒

醉潮館 (荃灣)
📍荃灣三陂坊30號地舖
2023-09-09
10 分鐘 (堂食)
  • 傳統鴨蛋煎蠔烙
  • 牙簽雞
2023-09-09 80 瀏覽
好久沒吃大排檔了,這次和朋友來到荃灣三陂坊的「醉潮館」~餐廳位於街尾位置,環境和坐位都比一般大排檔寬敞 👍🏻🔎 砂膏粥 - 膏蟹 (小:$230)雖然只是叫了小份,但份量十足😁粥底鮮甜,口感綿密,蟹也非常新鮮~🔎 蜜椒脆薯牛仔粒($128)牛仔粒口感軟腍,脆薯炸得香脆,配上蜜椒汁,味道不錯👅🔎 雪裏紅蝦干通菜煲($88)通菜煲以石鍋上枱,保持熱度,鍋氣十足~整體味道帶點微辣,很好吃😋🔎 可樂($12)🔎 菊花茶($12)吃大排檔,怎麼少得了飲料~我們叫了可樂和菊花茶,很解渴🥤🔱另收加一服務費
好久沒吃大排檔了,這次和朋友來到荃灣三陂坊的「醉潮館」~
餐廳位於街尾位置,環境和坐位都比一般大排檔寬敞 👍🏻

🔎 砂膏粥 - 膏蟹 (小:$230)
雖然只是叫了小份,但份量十足😁
粥底鮮甜,口感綿密,
蟹也非常新鮮~

🔎 蜜椒脆薯牛仔粒($128)
牛仔粒口感軟腍,
脆薯炸得香脆,
配上蜜椒汁,
味道不錯👅

🔎 雪裏紅蝦干通菜煲($88)
通菜煲以石鍋上枱,保持熱度,
鍋氣十足~
整體味道帶點微辣,
很好吃😋

🔎 可樂($12)
🔎 菊花茶($12)
吃大排檔,怎麼少得了飲料~
我們叫了可樂和菊花茶,
很解渴🥤

🔱另收加一服務費
2023-09-08 70 瀏覽
由年輕老闆主理👨‍🍳主打潮洲打冷美食,小菜好有鑊氣🔥菜式多樣化又有心思☺️卜卜蜆煲是一道經典的菜式🥘主要以新鮮的大蜆為主要食材,配搭其他海鲜和蔬菜🥬煮成一道美味的湯煲😋湯汁好夠鮮美,蜆肉鮮嫩可口😙啫啫通菜煲熱辣辣上枱,濃烈的蝦醬味😍夠晒大排檔風味,色香味俱全🤤配上蝦乾,份外惹味,送飯一流🍚蠔餅睬用優質鴨蛋🥚以半煎炸方式,即叫即炸🔥炸粉好薄,口感好鬆脆,蠔仔肥美🦪啖啖蠔香,鮮味十足。
由年輕老闆主理👨‍🍳
主打潮洲打冷美食,
小菜好有鑊氣🔥
菜式多樣化又有心思☺️

卜卜蜆煲是一道經典的菜式🥘
主要以新鮮的大蜆為主要食材,
配搭其他海鲜和蔬菜🥬
煮成一道美味的湯煲😋
湯汁好夠鮮美,蜆肉鮮嫩可口😙

啫啫通菜煲熱辣辣上枱,
濃烈的蝦醬味😍
夠晒大排檔風味,色香味俱全🤤
配上蝦乾,份外惹味,送飯一流🍚

蠔餅睬用優質鴨蛋🥚
以半煎炸方式,即叫即炸🔥
炸粉好薄,口感好鬆脆,
蠔仔肥美🦪啖啖蠔香,鮮味十足。

• 蠔餅
  • 雪𥚃紅蝦乾通菜煲
2023-09-07 177 瀏覽
跟朋友吃打冷小菜,是聊天聚會的不錯選擇,今次這間店舖有中式風格,古色古香的味道傳統鴨蛋煎蠔烙 88元用上鴨蛋煎出來的蠔烙非常香脆,內裡蠔亦非常多,大大粒,夠肥夠美,有豆瓣醬及魚露可沾,份外惹味砂鍋卜卜蜆煲 188元有大及小兩款鍋底選擇,但小鍋亦非常足料,蜆肉夠多及鮮甜美味,湯底有瓜,粟米及粉絲,喜歡蜆肉的你必須一試沙茶牛肉芥蘭 78元芥蘭爽甜不老沒有渣,沙茶牛肉味道香濃亦嫰滑,配飯一流豉油王炒麵 98元炒麵夠獲氣,炒麵掛滿豉油香味,每條麵條也上色,並且爽口彈牙有光澤醉潮館荃灣三陂坊30號地舖

傳統鴨蛋煎蠔烙 88元

砂鍋卜卜蜆煲 188元

沙茶牛肉芥蘭 78元
芥蘭爽甜不老沒有渣,沙茶牛肉味道香濃亦嫰滑,配飯一流

豉油王炒麵 98元

醉潮館
荃灣三陂坊30號地舖
傳統鴨蛋煎蠔烙
沙茶牛肉芥蘭
砂鍋卜卜蜆煲(小)
豉油王炒麵
2023-09-06
傳統鴨蛋煎蠔烙
沙茶牛肉芥蘭
砂鍋卜卜蜆煲(小)
豉油王炒麵
  • 砂鍋卜卜蜆煲
  • 砂鍋卜卜蜆煲(小)
同麻甩細佬食飯 緊係揀佢至愛的😌荃灣三坡坊齊集不少中菜館 大排檔🔥今次揀呢間都好有驚喜 打風前夕都滿座💪🏻招牌傳統鴨蛋煎蠔烙 $88炸到好好味😋每粒蠔都手指公咁大咁飽滿用上鴨蛋反而更香 味道更柔和😍相信我 真係必點之一😎招牌砂鍋卜卜蜆煲(小) $188卜卜蜆份量十足🤩兩個人絕對好夠分👌🏻而且配埋粟米同白蘿蔔 個啖湯相當鮮甜🤤對比其他菜油炸菜式 猶如一股清泉😌招牌雪裹紅蝦干通菜煲 $88呢款蝦干真心好食 同通菜好夾呢😍係偏油😅 但因為夠油 每條通菜都好正🤤多數都幾個朋友 一家人黎 氣氛熱鬧🎊裝修風格似中式古代小店 😂 幾過癮飲品酒水都唔貴 絕對係大件夾抵食💪🏻下次人多 我一定要點上砂鍋粥😎值得bookmark定 同記得定枱呀🤓
同麻甩細佬食飯 緊係揀佢至愛的😌

裝修風格似中式古代小店 😂 幾過癮

飲品酒水都唔貴 絕對係大件夾抵食💪🏻
下次人多 我一定要點上砂鍋粥😎
值得bookmark定 同記得定枱呀🤓
今晚同朋友在荃灣食飯朋友話好耐無食潮州野於是帶左我黎到三坡坊呢個大排檔林立既地方醉潮館位於街尾位置中式吊燈配上全木坐枱環境風格好唔似其他傳統大排檔冷氣好夠,坐位相當闊落餐牌設計好似一本武林攻略夠晒特別 //涼拌蔥脆魚片 $78//魚皮夠厚實營養豐富有飽滿的膠質作一個開胃的涼拌料理非常適合我喜歡魚皮彈脆的口感搭配薑塊,薑絲,蔥花等調味點一點芥末豉油一起吃魚皮做涼拌料理果然好食而醒胃 //砵酒脆肉鯇 $108//脆肉鯇沒有骨方便食客脆肉鯇煎至金黃色加入了蒜頭,洋蔥及紅蔥頭等配料以砵酒焗,酒味香濃脆肉鯇沾滿醬汁勁入味送飯一流 //鴨蛋煎蠔烙 $88//傳統的潮州菜蠔餅我食親潮州菜必點 即叫即炸蠔烙炸得勁香脆 超足料勁多蠔仔啖啖都能夠食到而且大粒肥美味道鮮甜粉漿中加入鴨蛋一起煎令入口香味更濃郁配魚露及豆瓣醬加芫茜 夠晒惹味 //雪裹紅蝦干通菜煲 $88//熱辣辣香噴噴 用石鍋上可以持久保熱通菜既好處就係夠吸汁咸香蝦醬汁底非常惹味另外加入雪菜蝦乾口感豐富而且整個菜份量激多食極都仲有,好抵食!
今晚同朋友在荃灣食飯
朋友話好耐無食潮州野
於是帶左我黎到三坡坊呢個大排檔林立既地方
醉潮館位於街尾位置

中式吊燈配上全木坐枱
環境風格好唔似其他傳統大排檔
冷氣好夠,坐位相當闊落
餐牌設計好似一本武林攻略夠晒特別

//涼拌蔥脆魚片 $78//
魚皮夠厚實
營養豐富有飽滿的膠質
作一個開胃的涼拌料理非常適合
我喜歡魚皮彈脆的口感
搭配薑塊,薑絲,蔥花等調味
點一點芥末豉油一起吃
魚皮做涼拌料理果然好食而醒胃

//砵酒脆肉鯇 $108//
脆肉鯇沒有骨方便食客
脆肉鯇煎至金黃色
加入了蒜頭,洋蔥及紅蔥頭等配料
以砵酒焗,酒味香濃

通菜既好處就係夠吸汁
咸香蝦醬汁底非常惹味
另外加入雪菜蝦乾口感豐富
而且整個菜份量激多
食極都仲有,好抵食!