2023-08-30 116 瀏覽
想食潮州菜好耐,今日就去左荃灣醉潮館試~之前經過都要排隊等位,好在今日唔洗,可以Walk In 裝修同坐位有客棧風味,播ge歌都係時下hit歌,好有氣氛!😆⭐鴨蛋煎蠔餅($88)蠔餅用鴨蛋整係第一次食!好厚身又超大塊,炸得非常香脆,仲要有好多粒大大地size的蠔仔🤤性價比高⭐豉油皇炒麵 ($98)炒麵炒得好有鑊氣!份量超多,好香唔會過鹹好食~⭐蜜桃咕嚕肉 ($88)呢個係我個favourite! 咕嚕肉肥瘦岩岩好,佢炸得好香脆!咕嚕汁酸酸甜甜好開胃。蜜桃配呢個汁又幾夾。同樣咕嚕肉件數超多,好滿足!⭐ 雪裏紅蝦干通菜煲🥬($88)👉🏻 石鍋上通菜,令到成個通菜更熱辣辣更惹味鹹香味突出😍蝦干超大粒,配埋小小肉碎,仲有小小辣,正!📍醉潮館荃灣三陂坊30號地舖
想食潮州菜好耐,今日就去左荃灣醉潮館試~

之前經過都要排隊等位,好在今日唔洗,可以Walk In

⭐鴨蛋煎蠔餅($88)

⭐豉油皇炒麵 ($98)
炒麵炒得好有鑊氣!份量超多,好香唔會過鹹
好食~

⭐蜜桃咕嚕肉 ($88)

⭐ 雪裏紅蝦干通菜煲🥬($88)

📍醉潮館
荃灣三陂坊30號地舖
2023-08-23 171 瀏覽
荃灣係美食寶藏之地 今日去左醉潮館食飯店內裝修同坐位有古時客棧風味 幾有趣!!我同閨蜜兩個8:00到店內已經差唔多坐滿客人 但店員都好有禮貌招呼👍🏻繁忙時間廚房岀餐都好有效率🥢鴨蛋煎蠔餅呢個蠔餅係我食過最好食的💯 超大塊又好厚身 邊位又非常香脆 而且啲蠔仔好大粒 我未食過有咁大粒蠔嘅蠔餅🤤性價比極高!!🥢砂鍋卜卜蜆煲蜆煲大大煲 材料有蘿蔔、甜粟米、蜆湯底飲落好鮮味有小小辣 好開胃😋啲蜆食極都仲有 肉肥冇沙 正!🥢豉油皇炒麵炒麵好夠味好香口 又唔會過鹹 往往將一啲簡單食材整到最好味就係最正💯見到餐牌佢除咗有潮州菜都有唔少其他中菜 有好多選擇 不過我會為咗個蠔餅而再去😆
荃灣係美食寶藏之地 今日去左醉潮館食飯
店內裝修同坐位有古時客棧風味 幾有趣!!
繁忙時間廚房岀餐都好有效率

🥢鴨蛋煎蠔餅

🥢砂鍋卜卜蜆煲
蜆煲大大煲 材料有蘿蔔、甜粟米、蜆
湯底飲落好鮮味有小小辣 好開胃😋
啲蜆食極都仲有 肉肥冇沙 正!

🥢豉油皇炒麵
炒麵好夠味好香口 又唔會過鹹
往往將一啲簡單食材整到最好味就係最正💯

2023-08-22 122 瀏覽
▫️ 砂鍋卜卜蜆煲($188)👉🏻卜卜蜆每一隻都脹卜卜好肥美,味道好鮮甜,配料仲有煮到好腍嘅白蘿蔔、粉絲同埋粟米,全部索滿晒酸酸辣辣嘅湯,好開胃🥰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 鴨蛋煎蠔烙($88)👉🏻粉漿唔會好厚,加入鴨蛋一齊煎到金黃色超級酥脆,好香口😋!蠔仔份量都幾多,全部都好肥美Juicy⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 雪裏紅蝦干通菜煲🥬($88)👉🏻 通菜用石鍋上,成程Keep 住熱辣辣😍蝦干好大粒,鹹香味突出,仲有小小辣,成件事超級惹味啊!⭐️⭐️⭐️⭐️——————環境:裝修有d 古色古香嘅味道,空間唔係好大,但都幾乾淨企理.評分:9/10.平圴消費:~$200
▫️ 砂鍋卜卜蜆煲($188)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 鴨蛋煎蠔烙($88)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 雪裏紅蝦干通菜煲🥬($88)

⭐️⭐️⭐️⭐️

——————
評分:9/10
平圴消費:~$200
2023-08-22 93 瀏覽
行入三陂坊,行到最入(最後)就見到呢間小店醉潮館,望落有少少懷舊feel ,入面裝飾比較喜慶,就入去食飯。叫左幾個餸砂鍋卜卜蜆煲(小)蜆襯佢熱就要快啲食,飲啖湯先,有蘿蔔同蜆嘅鮮味,湯飲落有點辣。(入面有白蘿蔔、粟米、香芹菜同粉絲)鴨旦煎蠔烙而家煎蠔烙,會選用鴨蛋已經唔係好多,今次食到真係好,鴨蛋煎出嚟嘅味道係香過雞蛋,佢嘅粉醬薄而脆,係脆卜卜嘅嗰種,蠔肉好多,所以口感好豐富。雪裏紅蝦干通菜煲呢個煲上枱時好香。呢個菜好香係因為有蒜粒、蝦乾、豬肉碎、辣椒絲、雪菜。通菜入口爽脆。

叫左幾個餸
砂鍋卜卜蜆煲(小)
(入面有白蘿蔔、粟米、香芹菜同粉絲)

鴨旦煎蠔烙

雪裏紅蝦干通菜煲
呢個煲上枱時好香。
呢個菜好香係因為有蒜粒、蝦乾、豬肉碎、辣椒絲、雪菜。
通菜入口爽脆。
2023-08-19 108 瀏覽
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈荃灣街巷中的大排檔✨除了西式或日本料理外 我也好愛吃中菜尤其大排檔🤤一大班人圍著一起吃飯飲酒傾計 氣氛非常熱鬧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜鴨旦煎蠔餅 $88 (7.5/10)超耐無食過蠔餅 見到好多枱都有點外層好鬆脆 內餡的蠔仔都是飽滿有肉味道好香口適合做下酒菜🤤𐂐 ⠜涼拌蔥脆魚片 $78 (7/10)非常特別的一道涼拌是用了脆魚片配花生 芫荽製作 第一次吃幾特別還附上一碟日本豉油芥苿 味道像刺身一樣魚片入口不腥 而口感很滑溜 比較像粉皮😳𐂐 ⠜雪裹紅蝦干通菜煲 $88 (7.5/10)通菜加入蝦乾肉碎惹味又下飯😋很貼心用上石鍋保溫 就算吃到尾都不會冷掉𐂐 ⠜蜜椒脆薯牛仔粒 $128 (7.5/10)除了咕嚕肉 最愛就係薯仔牛肉粒薯粒有一層蜜糖脆皮 非常好味😋牛肉粒肉質軟腍入味入口不會有筋另外好多人點卜卜蜆煲 好吸引!!不過2個人吃幾樣小菜實在有點壓力 下次幾個朋友一齊再戰

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
荃灣街巷中的大排檔✨

除了西式或日本料理外 我也好愛吃中菜尤其大排檔🤤
一大班人圍著一起吃飯飲酒傾計 氣氛非常熱鬧
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜鴨旦煎蠔餅 $88 (7.5/10)
超耐無食過蠔餅 見到好多枱都有點
外層好鬆脆 內餡的蠔仔都是飽滿有肉
味道好香口適合做下酒菜🤤

𐂐 ⠜涼拌蔥脆魚片 $78 (7/10)
非常特別的一道涼拌
是用了脆魚片配花生 芫荽製作 第一次吃幾特別
還附上一碟日本豉油芥苿 味道像刺身一樣
魚片入口不腥 而口感很滑溜 比較像粉皮😳

𐂐 ⠜雪裹紅蝦干通菜煲 $88 (7.5/10)
通菜加入蝦乾肉碎惹味又下飯😋
很貼心用上石鍋保溫 就算吃到尾都不會冷掉

𐂐 ⠜蜜椒脆薯牛仔粒 $128 (7.5/10)
除了咕嚕肉 最愛就係薯仔牛肉粒
薯粒有一層蜜糖脆皮 非常好味😋
牛肉粒肉質軟腍入味入口不會有筋

另外好多人點卜卜蜆煲 好吸引!!
不過2個人吃幾樣小菜實在有點壓力
下次幾個朋友一齊再戰
2023-08-17 90 瀏覽
風味式潮州菜是朋友最愛吃的,打冷出名多選擇,味道很合朋友的心呢。風味卜卜蜆沙白飽滿,又不會有沙的份量多,湯底加上了鮮味蘿蔔、粟米、粉絲,有滿滿打冷之感原想吃韭菜蜆肉 ,肉碎粥 ,蘿蔔豬紅 ,蘿蔔豬皮 ,韭菜豬紅 ,蠔仔粥和鳳爪 ,人不多不叫炒面配料很多,二人吃飽,炒韭菜、豆芽,加甜豉油的一個深具潮州風味小食。不會很油,可以一吃。香煎蠔格 香口好吃的蠔仔,金黃色,點一個酒聊聊心事。同時也點了烏龍茶解解膩,氣氛很好,人也多的店呢有時,想跟朋友聊個事,不用吃太華麗,有味道之回憶,亦是心中放鬆之時光喔。

風味卜卜蜆

炒面

香煎蠔格
香口好吃的蠔仔,金黃色,點一個酒聊聊心事。

同時也點了烏龍茶解解膩,氣氛很好,人也多的店呢

2023-08-16 77 瀏覽
#fafafoodblog荃灣 #fafafoodblog中菜🍴砂鍋卜卜蜆煲 小 188 蚊卜卜蜆 既蜆肉大隻冇沙新鮮 夠鮮甜 白蘿蔔軟林 葱花 蒜同辣椒整成既湯底好香辣惹味 仲有香甜粟米 正👍🏻🍴鴨旦煎蠔烙 88 蚊正宗既蠔餅 用鴨肉整 比較扁身 鴨蛋味香 茨粉剛好 入面帶 d 軟林蛋香 出面香脆 蠔肉大大隻夠新鮮 juicy好味 🥚🦆🍴雪裏紅蝦干通菜煲 88 蚊有辣椒 入味豬肉碎同炸菜絲 整成雪紅 通菜好夠鑊氣 夠香辣椒味#潮州菜 #中菜 #通菜 #蠔餅 #卜卜蜆 #鴨蛋Score 平均分< 7.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#醉潮館荃灣三陂坊30 號地鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog荃灣 ====================
🍴砂鍋卜卜蜆煲 小 188 蚊
Present 外觀:👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#醉潮館
荃灣三陂坊30 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
====================

2023-08-16
2023-08-16 78 瀏覽
放工晚飯食潮菜,三坡坊這間老店格局,全木坐枱,中式吊燈,環境風格好配合菜式點了人氣潮菜時都不忘叫番兩支啤酒,啤啤佢~🥢鹹香芥蘭鍋爽脆芥蘭大大條一啲都唔老,蝦干鹹香味突出,份量都唔少嘢🥢鹹蛋蠔仔餅即叫即炸,酥脆金香蛋味十足,仲有好多蠔仔😍蘸點埋跟來嘅魚露同辣椒醬更惹味🦀️蟹砂鍋(小)$230豐富配料多達20款,選了隻蟹🦀️潮州粥底軟綿綿巧鮮味,蟹都幾大隻,仲切件容易食,有些冬菜吊味👍🏻

點了人氣潮菜時都不忘叫番兩支啤酒,啤啤佢~

🥢鹹香芥蘭鍋
爽脆芥蘭大大條一啲都唔老,蝦干鹹香味突出,份量都唔少嘢

🥢鹹蛋蠔仔餅

🦀️蟹砂鍋(小)$230
豐富配料多達20款,選了隻蟹🦀️

2023-08-15
  • 潮汕砂鍋膏蟹粥
2023-08-11 102 瀏覽
🌟#荃灣三陂坊🌟#大排檔 #新式大排檔 想同朋友食一啲地道嘅鑊氣小炒所以就揀咗荃灣呢個交通好方便嘅地方 三陂坊 係大排檔林立嘅地方醉潮館 就位於街尾位置 雖然唔似其他傳統大排檔咁 食客都坐晒喺戶外 醉潮館地方都相當闊落一睇餐牌 就俾個砂鍋卜卜蜆吸引咗🌼#砂鍋卜卜蜆煲- 卜卜蜆份量好多 有沙 差唔多所有蜆到開晒 - 湯底少少辣 我估用咗豆瓣醬 提一提味- 仲用咗冬瓜 做湯底材料 吸收咗所有嘅精華- 仲有大量芫荽 正!😋😋🌼#雲裏紅蝦乾通菜煲- 一上枱 就聞到陣陣鹹香味 蝦乾味- 通菜份量勁多 用個石頭鍋上碟!🤗🤗🌼#鴨蛋煎蠔烙- 呢道菜令人又愛又恨- 好足料 有好多隻蠔仔- 用鴨蛋代替雞蛋 更加香- 但係兩個人未食到一半 就已經有啲膩😂😂🌼#小米餃- 啡色餃皮好得意 唔會太大粒- 可以全粒放入口- 食之前 好彩有點秘製醬汁 畫龍點睛😀😀

🌟#荃灣三陂坊

- 可以全粒放入口
- 食之前 好彩有點秘製醬汁 畫龍點睛😀😀

2023-08-10
2023-08-08 238 瀏覽
今次呢間餐廳真係要大讚,呢度每一款小菜都做得勁出色,食得出每一碟餸都有用心去煮,而家價錢仲要唔貴,絕對係潮洲菜/中菜嘅世一,今日食呢4個菜我都覺得係必點。🧇傳統鴨蛋煎蠔烙 $88超足料勁多蠔仔,而家仲要係夠肥美嘅,蠔餅炸得勁香脆,鴨蛋味都好香,蠔餅最中間嘅位置蛋香味更加濃郁。🐥紅燒籠中乳鴿 $68水準高到我覺得自己食緊乳鴿專門店,隻乳鴿皮係脆到咬落去會有聲,而且仲好juicy超多肉汁,乳鴿又夠大隻啖啖肉正。🧆蜜桃咕嚕肉 $88咕嚕肉唔會太肥太瘦岩岩好,咕嚕汁都一樣岩岩好包住肉就夠,酸酸甜甜等黎又唔會太酸,而且用上蜜桃比起平時菠蘿更夾。🥩蜜椒脆薯牛仔粒$128好有鑊氣上菜熱辣辣,蜜糖同黑椒嘅味好出,牛仔粒唔會韌,最特別係用炸薯粒,勁香脆又吸收晒其他食材嘅香味。

🧇傳統鴨蛋煎蠔烙 $88

🐥紅燒籠中乳鴿 $68
紅燒籠中乳鴿

🧆蜜桃咕嚕肉 $88
蜜桃咕嚕肉

🥩蜜椒脆薯牛仔粒$128
蜜椒脆薯牛仔粒
2023-08-07
10 分鐘 (堂食)
紅燒籠中乳鴿
蜜桃咕嚕肉
蜜椒脆薯牛仔粒
荃灣地道大排檔形式的中菜小館小館環境以中式古代風為主,有實木色的餐桌和椅子,最特別的是餐牌以「本草湯目」為題的舊式書籍為賣相,很有心思的設計呢!《蜜椒脆薯牛仔粒》$128特色小菜,非一般的牛仔粒,香濃甜美的蜜椒汁醬,配上脆薯,與牛仔粒很配搭!脆薯令此餸菜的吸引度大大提升,令人吃得很惹味呢!有心思的設計呢!《雪裹紀蝦干通菜煲》$58平常的啫啫煲加入了餐廳的獨特風味,用上了石鍋盛裝著滋滋聲的通菜,重點是那雪裹紀蝦干,與通菜融為一體,惹味得很!《黄金鹹蛋脆魚片》$78脆卜卜的炸魚皮,充滿著濃香的鹹蛋味充,金黃色的賣相,咬起來更是驚喜滿分,脆口!送酒最佳的朋友!《自家滑溜豬紅韭菜》$78小館自家製的豬紅,豬紅切得薄身,咬下去是較清淡的味道,當配搭自家調製的湯汁,香辣的味覺立即與豬紅連在一起!相當精彩的味覺變化!
荃灣地道大排檔形式的中菜小館

《蜜椒脆薯牛仔粒》$128

《雪裹紀蝦干通菜煲》$58

《黄金鹹蛋脆魚片》$78

《自家滑溜豬紅韭菜》$78

2023-08-01 133 瀏覽
位於荃灣三陂坊食街,晚飯時間好熱鬧,主打潮州菜/小炒,我哋想食啲大排檔嘅菜式,又唔想坐出面咁熱,一早target嚟呢間,平日7pm左右已經要等位,最好book定~ 🔘砂鍋卜卜蜆煲(小) $188細size都好多蜆,目測起碼有40隻,冇食到有沙而且大部份都開晒,個湯望落清清地,但其實幾有蜆嘅鮮味,除咗蜆仲有粟米、粉絲同白蘿蔔,淋咗嘅白蘿蔔吸收咗湯底嘅鮮味幾好味~🔘蜜椒脆薯牛仔粒 $128醬汁好食,係甜甜地嘅黑椒汁,有創意竟然用脆薯嚟炒牛仔粒,初時覺得有啲hea,估唔到最後我哋係爭食脆薯🤣🤣,牛仔粒都幾軟熟,但都不敵香口嘢咁受歡迎!! 🔘蒜蓉椒絲炒通菜 $68份量足,食落唔太油膩,有時食通菜會食到有渣,呢度冇呢個情況,少少濕潤唔會乾爭爭嘅炒菜~

🔘砂鍋卜卜蜆煲(小) $188

🔘蜜椒脆薯牛仔粒 $128

🔘蒜蓉椒絲炒通菜 $68
2023-07-31 134 瀏覽
荃灣多好西食就人人都知,就算位置少啲人知嘅三坡坊入面都有好多大排檔同打冷鋪可供選擇,而且環境夠地道,好有氣氛,適合一大班人嚟食😋🙋🏼‍♂️💁🏼‍♀️👦🏼👵🏻!砂鍋卜卜蜆煲($158)🍲用個煲仔一路滾住好新鮮嘅蜆,蜆嘅份量好多,一熟就開口🤭,而且隻隻都大大粒好爆汁,湯底加埋粟米🌽,西芹粒同粉絲等配料一齊滾,連啖湯都非常清甜,一定要點😎鴨蛋煎蠔餅($88)🥚🍳🦪用鴨蛋嚟整嘅蠔餅比普通雞蛋多咗一份鹹香,大大份圓形蠔餅色澤金黃而且香脆,蠔餅一咬落去,入面嘅蠔仔仲好鮮甜多汁添😍😍雪裹紅蝦干芥蘭煲🥬🍲($88)🥘餐廳好細心咁用熱鐵鍋裝住芥蘭保暖👍🏻芥蘭炒到嫩綠👏食落好爽口,調味帶點微辣口感卻不油膩,有紅蝦干加埋肉碎,成個餸香噴噴,送飯一流🍚😋😋

2023-07-29 96 瀏覽
收工同老友約咗荃灣食飯,一直都聽講荃灣多嘢食,見到呢間有的食蟹粥🦀️,就走過嚟試試。🦀️潮汕砂鍋小蟹粥 $230熱氣騰騰嘅砂鍋蟹粥,雖然係小份,但只蟹都好大一隻,啲蟹肉非常鮮甜緊實,食的出係新鮮蟹。粥底好鮮甜,冇咩調味料添加劑,完全保留咗膏蟹嘅鮮味。呢個價係值得嘅👍🏻🦪鴨蛋煎蠔烙 $58值得一提呢個蠔烙煎的非常脆,而且唔會覺得油膩,蠔仔🦪好大只,會俾埋辣椒醬同醋,可以自己選擇嚟點。呢一份份量都好大,兩個女仔完全食唔嗮。🥬雪裏紅蝦乾通菜煲 $58第一次食通菜煲,以前多數見炒通菜,原來通菜煲都幾過癮!熱辣辣嘅砂鍋煲裝住啲通菜,令到通菜可以一直keep到啲鍋氣。入邊都會有唔少蝦乾,提升咗通菜嘅鮮味🦐晚上都滿座,好多後生仔惠顧,下次會再嚟😋📍 荃灣三陂坊30號地舖

🦀️潮汕砂鍋小蟹粥 $230

🦪鴨蛋煎蠔烙 $58

🥬雪裏紅蝦乾通菜煲 $58

晚上都滿座,好多後生仔惠顧,下次會再嚟😋

📍 荃灣三陂坊30號地舖
荃灣真係好多好嘢食,前兩日去三陂坊試一間潮州菜~ 入面裝修好古式,全部係木枱木檯,坐滿晒人,氣氛都幾好!🥢砂鍋卜卜蜆煲(小) $188細份都好大一煲勁多蜆!上枱開始煲,睇住啲蜆續隻「卜」開都幾治癒呀😆 蜆肉唔會好細隻,都算飽滿多肉,甜鮮唔腥無沙👍🏻 煲入面仲有幾舊粟米同白蘿蔔、少少粉絲,蘿蔔吸晒湯汁嘅精華,勁鮮甜好食!必叫呢個菜!🥢鴨蛋煎蠔烙 $88食潮州菜一定要食蠔餅!呢度嘅蠔餅好好食,唔會好厚粉,有好多蠔仔,仲要蠔仔size都唔細!蠔肉好鮮味,鴨蛋好香,又脆又嫩嘅口感好正!🥢瑤柱蛋白炒飯 $98最後食個炒飯好滿足~ 炒飯炒得好食好考廚師嘅基本工,呢個炒飯好出色,非常有鑊香!白飯粒粒分明夠乾爽,唔會濕晒一堆咁~ 雖然材料好簡單,但認真好食,平時少食飯都要食返兩碗😌見到呢到蟹粥都好出名,下次有機會要試吓~~

🥢砂鍋卜卜蜆煲(小) $188

🥢鴨蛋煎蠔烙 $88

🥢瑤柱蛋白炒飯 $98

見到呢到蟹粥都好出名,下次有機會要試吓~~
  • 瑤柱蛋白炒飯