2024-09-27 372 瀏覽
昨日同老友一齊去咗呢間高級日本料理店,果然名不虛傳。我哋試咗海膽主題嘅料理,每一道都令人印象深刻。第一道料理上枱嘅係殼付原隻海膽。打開海膽殼,入面嘅海膽肉呈現出靚嘅金黃色,睇落去新鮮飽滿,帶有濃郁嘅海味,略帶鹹甜,口感如同雪糕般順滑。炭燒帆立貝海膽漠堡都好好味,帆立貝表面微微焦香,咬落去嗰陣能感受到明顯嘅彈牙感。海膽醬汁為帆立貝提升咗唔少嘅新鮮感同口感,甜鹹適中,完美配合帆立貝嘅鮮甜味道。松葉蟹雞湯配海膽呢道創意嘅料理令人驚喜,湯底清澈但唔失濃郁,湯嘅鮮美同松葉蟹嘅甘甜完美配合咗海膽嘅味道,增添咗一絲奢華感。海膽配煮鮑魚壽司係一道有趣嘅組合,鮑魚煮得啱啱好,保留咗適度嘅嚼勁。海膽嘅圓滑同鮑魚嘅韌性形成唔同嘅口感,兩種唔同嘅海鮮味喺口中混合埋一齊,好有創意。北海道牡丹蝦配海膽呢道菜展現咗食材嘅本真味道,牡丹蝦嘅蝦膏非常多,同海膽一齊食,兩種食材相輔相成,各自嘅特點都得到充分發揮。最後嘅岩手縣石垣貝壽司為整頓飯畫上咗完美嘅句號。石垣貝肉質緊實,帶有輕微嘅嚼勁,口感清爽,算得上係非常好食嘅壽司。

2024-09-26
2天前 0 瀏覽
嗰晚朋友畀我生日驚喜,帶我去尖沙咀食Omakase,令我覺得受寵若驚,因為我從來冇食過Omakase,朋友早就Book咗位,真係好感動。第一次食Omakase心情好緊張,不過服務員嘅熱情態度令我冇咁緊張,餐廳入面環境又好舒服,我哋好Enjoy。我哋點嘅係海膽奢華體驗,食物種類繁多,師傅都好有耐性咁講解每一道菜。每一道菜都係精心特製,擺盤精緻,令我哋眼前一亮!最印象深刻嘅係殼付原隻海膽,原汁原味嘅海膽肉質厚靭,淡黃色,食落去有少少回甘苦味,清甜嘅海水味,十分新鮮。之後仲有北海道牡丹蝦配海膽,牡丹蝦嘅肉質綿軟中帶有彈性,肉嘅甜美喺口中逐漸散開,爽脆而鮮味十足😋炭燒帆立貝海膽漢堡同樣難以忘懷,每一啖都充滿咗新鮮嘅海鮮味,仲帶有微微嘅炭燒味,海膽味十分濃厚,令人驚喜嘅搭配。仲有令人回味無窮嘅松葉蟹雞湯配海膽,口感鮮美,爽滑,松葉蟹、海膽同雞湯互相搭配,使得成道菜味道層次豐富😍😍最鍾意嘅食物仲有和牛海膽熱狗,和牛係頂級嘅A4和牛薄切包住壽司飯,和牛油脂完美同飯結合,再配上海膽,令其味道得到昇華,食得唔亦樂乎。我哋仲Order咗一支清酒,享受美食之餘仲有酒精嘅享受,成個人都好放鬆。

來到生日嘅月份,感謝朋友們帶我周圍去食唔同嘅好西。今日就來左食鐵板燒。里木有幾個鐵板燒套餐嘅選項,今日我地就揀左商務二人前鐵板燒。食材i開始處理之前會全部擺放西客人面前,讓客人感受到佢地食材嘅新鮮度!望住廚師係我面前煮野食,感覺就好似有人係你面前表演跳舞咁,呢種體驗,我諗除左鐵板燒,都無咩其他地方可以體驗到。呢個套餐入面,我最鍾意嘅係澳洲龍蝦,未煮之前超生猛,廚師處理龍蝦肉嘅時候好細心,一邊烹煮嘅時候,我地就一邊聞到龍蝦嘅鮮味。食嘅時候,配埋佢地自家製嘅蝦膏牛油醬汁,簡直係絕配,超好食!下一道上嘅甘鯛立鱗燒都超精美,魚肉肉質細嫩,油脂適中,烹調方式傳統又高級。魚肉兩面都烤到金黃色,食嘅時候可以撈埋佢地自家製嘅忌廉洋蔥醬,真係傳統得來又帶點fusion。之餘和牛方面,薄燒嘅上等和牛肥瘦均勻,質感上有少許彈性。燒好之後捲埋來食,正呀~甜品係焦糖多士,雖然我平時係唔食麵包,但係呢個心型嘅焦糖多時,甜度適中,帶脆邊,食完甜到入心呀!

6天前 0 瀏覽
上個星期去咗尖沙咀一間日本餐廳——【里木】。試咗咗「夏の海膽奢華體驗」套餐,原價$2680,依家只需要$1980一位。首先係海膽配煮鮑魚壽司。海膽非常之細膩綿密,鮑魚煮得啱啱好,帶啲嚼勁,再配埋用醋調過嘅壽司飯,整體口感真係好好。我覺得海膽同鮑魚嘅搭配真係好夾👍跟住就係岩手縣嘅石垣貝壽司。石垣貝本身就有好濃嘅海鮮鮮味,帶啲Q彈嘅口感,咬落去嘅時候仲感覺到貝肉嘅汁液,連埋壽司飯一齊食,真係完美。最特別嘅就係北海道牡丹蝦配海膽🍤呢道菜有兩種海鮮,Q彈嘅牡丹蝦同埋嫩滑嘅海膽,兩者嘅口感同味道互補,食落去有好多層次感。我鍾意和牛海膽熱狗。表面燒過嘅和牛薄片上面放咗新鮮嘅海膽,和牛嘅脂肪均勻,配埋海膽嘅鮮甜味道,好食最後仲有廚師特製嘅季節魚壽司,魚肉非常之新鮮,同其他海鮮一樣都嫩滑鮮甜,味道非常之好食。對呢間餐廳嘅食物好滿意。餐廳嘅食材好新鮮,特別係海鮮。下次會再試多幾款!

6天前 0 瀏覽
今日嚟到呢間日本菜餐廳,整體係行日式私人園林風格,好靚好大氣,令人有種置身日本嘅錯覺✨🩵 日本牡蠣+魚子醬🩵北海道生蠔成隻都好大隻!肉質肥厚,食落去味道清爽,仲帶少少甘甜味🤤 魚子醬🈵🈵當作前菜都算好奢華!魚子圓潤飽滿,入口鹹度適中,好鮮味!最深刻印象就係原隻海膽同拖羅配紫蘇,海膽入口即溶,仲帶有鮮甜味🥰 配埋芥末醬油或者直接生食都已經好好味!拖羅都係一大亮點之一,油脂好豐富,用炭燒嘅方法令成個味道更加昇華!配埋紫蘇葉啱啱好可以平衡到油膩感,正!帆立貝海膽漢堡好得意,利用帆立貝作爲開口入面塞滿海膽,好似個漢堡咁🍔帆立貝帶有淡淡嘅醬油香味,同海膽綿密嘅口感絕配✨🤤連湯都有海膽,簡直就係海膽盛宴!用雞骨熬製而成嘅高湯,同松葉蟹絲絲鮮甜嘅口感完全唔突兀!海膽嘅加入令成個湯底充滿香甜嘅味道,一點都唔腥北寄貝肉厚鮮甜,同醋飯握成壽司,食落清爽唔油膩~ A4級和牛包住壽司飯,上面再鋪滿鮮甜海膽,牛肉濃烈嘅味道同海膽雪糕嘅口感完美融合!真.人間美味🤤
今日嚟到呢間日本菜餐廳,
整體係行日式私人園林風格,好靚好大氣,
令人有種置身日本嘅錯覺✨

🩵 日本牡蠣+魚子醬🩵
北海道生蠔成隻都好大隻!
肉質肥厚,食落去味道清爽,仲帶少少甘甜味🤤
魚子醬🈵🈵當作前菜都算好奢華!
魚子圓潤飽滿,入口鹹度適中,好鮮味!

最深刻印象就係原隻海膽同拖羅配紫蘇,
海膽入口即溶,仲帶有鮮甜味🥰
配埋芥末醬油或者直接生食都已經好好味!
配埋紫蘇葉啱啱好可以平衡到油膩感,正!

帆立貝海膽漢堡好得意,
利用帆立貝作爲開口入面塞滿海膽,好似個漢堡咁🍔
帆立貝帶有淡淡嘅醬油香味,
同海膽綿密嘅口感絕配✨🤤

連湯都有海膽,簡直就係海膽盛宴!
用雞骨熬製而成嘅高湯,同松葉蟹絲絲鮮甜嘅口感完全唔突兀!
海膽嘅加入令成個湯底充滿香甜嘅味道,一點都唔腥

北寄貝肉厚鮮甜,同醋飯握成壽司
食落清爽唔油膩~ A4級和牛包住壽司飯,
上面再鋪滿鮮甜海膽,
牛肉濃烈嘅味道同海膽雪糕嘅口感完美融合!真.人間美味🤤

2024-10-14 0 瀏覽
午餐時間同同事去「里木」食佢哋嘅 商務二人前鐵板燒 放鬆一吓。佢哋嘅食物同服務都相 當出色,每一道菜都擺盤精緻,味道亦都好豐富,喺度食午餐真係非常享受😎點推薦呢個套餐嘅 澳洲龍蝦 ,一道色香味俱全嘅菜,味道鮮甜,口感極佳,具有獨特嘅 風味,令人食咗回味無窮。之後就係 日本鹿兒島黑豚肉 ,肉質鬆軟但不失嚼勁,入口軟嫩,口感好有彈性,含有豐富 嘅肉汁,肉味香甜唔膩👍🏻👍🏻👍🏻 然後就係 甘鯛 ,日本嘅高級魚食材,肉質軟滑,食起嚟有甘甜嘅味道,鮮甜清爽,口感令 人驚艷😆甜品係 焦糖吐司 ,愛心型嘅焦糖吐司焦香十足,食落去外皮香脆,內裡柔軟,味道好香 甜,係一個完美嘅飯後甜品💯呢度嘅環境十分舒適,無論食乜嘢都非常享受,每一道菜都係廚師精心烹調,推薦大家嚟一試。

喺香港食過唔少日式鐵板燒,但呢間真係我嘅最愛!Menu種類繁多,價錢都算可以,個人感覺性價比超高!▪️ 海鮮沙律▪️ 澳洲龍蝦龍蝦超新鮮,配埋佢哋自家製嘅蝦膏牛油醬,成個蝦味超濃!龍蝦肉又好彈牙,真係食唔厭!▪️ 日本愛知縣白象拔蚌喺愛知縣優渥嘅水質中成長,所以呢個品種嘅象拔蚌肉質同口感都非常好!▪️ 愛爾蘭蟶子來自愛爾蘭嘅蟶子肉質肥美,鮮嫩爽口,唔需要任何調味料已經好好味▪️ 法國鵝肝配最中皮肥厚嘅鵝肝表皮焦嫩,入面軟綿多汁,配住個熊仔形狀嘅最中皮,超級酥脆!▪️ 福岡縣甘鯛甘鯛經過烹調之後口感金黃酥脆,同多汁嘅魚肉形成對比,口感超豐富▪️ 日本鹿兒島黑豚肉黑豚肉咬落去肉質緊緻多汁、口感柔軟有彈性,不愧係全球知名的黑豬!食鐵板燒最治癒就係睇師傅嘅製作過程,非常享受!除咗鐵板燒,呢間都有廚師發辦(Omakase),鍾意食日料嘅朋友仔真係可以試吓,唔會令你失望!
▪️ 海鮮沙律
▪️ 澳洲龍蝦

▪️ 日本愛知縣白象拔蚌

▪️ 愛爾蘭蟶子

▪️ 法國鵝肝配最中皮

▪️ 福岡縣甘鯛

▪️ 日本鹿兒島黑豚肉

食鐵板燒最治癒就係睇師傅嘅製作過程,非常享受!
望!

成日全港走透透去品嚐唔同美食,無論街邊小食定高檔餐廳都唔會錯過。今日我哋嚟到咗呢間位於尖沙咀嘅里木,呢度主打精緻嘅海膽Omakase,餐廳裝潢高檔,可以坐24人,但記住要提早訂位,因為真係好搶手。開胃菜係日本牡蠣同一瓶魚子醬,日本牡蠣好大🦪,差唔多同我嘅手掌一樣大,魚子醬味道濃郁但唔會有腥味,兩個喺嘴裡爆開鮮甜,真係無法釋懷。以為已經喺仙境,點知殼付原隻海膽先係王者中嘅榮耀,超級新鮮,貝殼類喺夏季盛產,所以鮮甜為主,實屬不可錯過嘅日本食材,食得好過癮。炭燒拖羅配紫蘇,厚切嘅拖羅油脂均勻,炭火微烤過後炭味滲入魚中,再配上紫蘇葉,味道濃烈,但唔油膩,食嘅係原汁原味嘅美味。廚師發辦季節魚壽司超正!廚師精選嘅石垣貝同北寄貝確實好應季,石垣貝肉身厚實,帶住鮮味,爽脆鮮甜,食出嫩滑感;北寄貝甘甜爽滑,口感同甜度都係上佳品~最重要嘅主角係和牛海膽熱狗,炭火輕輕燒過嘅A4和牛,牛油脂更貼切融入壽司飯中,最後喺上面鋪上一排海膽,令味道昇華🥰

2024-09-27
2024-10-12 0 瀏覽
為咗慶祝Mummy生日,我帶佢嚟呢度食鐵板燒,Mummy食完之後特別開心,帶佢嚟呢度食真係物超所值。餐廳入面嘅裝飾都好有品味,服務生亦都好親切,係一家高水準嘅日式餐廳。我哋食咗贅沢鐵板燒套餐,以下就係呢個套餐所提供嘅美食。首先係牡蠣,味道非常新鮮,每一口都可以感受到鹹鮮味。之後食魚子醬,新鮮嘅魚子醬入口即溶,帶有少少腥味同鹹味。再之後食咗白象拔蚌,味道鮮甜,充滿海水嘅鹹香味,口感爽脆利落。再嚟就係愛爾蘭蟶子,味道鮮美,口感豐富,軟硬度適中,汁多香醇。之後係澳洲龍蝦,味道甘甜,肉質鬆脆,口感十足,相當新鮮搭配佢哋特製嘅醬汁,一流。再嚟法國鵝肝,口感細緻,肉質細膩嫩滑,味道鮮甜,散發著獨特嘅醇厚香氣。然後係和牛薄燒,濃郁和牛味,每一口都可以感受到肉汁嘅鮮美。最後仲有和牛炒飯,飯粒都充滿咗和牛味,搭配煎蛋味道一流。成個套餐令人食得非常滿足,真心推薦大家嚟呢度品嚐。

最後仲有和牛炒飯,飯粒都充滿咗和牛味,搭配煎蛋味道一流。
成個套餐令人食得非常滿足,真心推薦大家嚟呢度品嚐。
無驚無險又到月尾出糧啦~呢個時候當然係同另一半去食餐勁嘅啦🥰🥰呢間位於尖沙咀嘅里木,~係我哋每兩個月~偶爾會係連續每個月都嚟朝聖嘅Omakase日式餐廳~主打海膽料理🤤雖然係有啲貴~但肯定物有所值😆食完必定中毒入坑再回頭~所以朋友們如果想實現海膽自由~必定要嚟呢度⭐.最近見到佢哋推出嘅夏の海膽奢華體驗🤩正符合時下熱情嘅夏天同我哋嘅胃~呢個體驗入面有幾道菜係我哋一致點讚嘅😋😋開場嘅日本三倍體牡蠣加貝加爾湖鱘魚子醬一瓶~味道雖然濃郁但唔會太過搶味~每顆魚子鮮中帶鹹恰到好處🐂和牛海膽熱狗最為驚喜~滿滿一層海膽喺上面~下面係微烤過嘅A4和牛薄片包住壽司飯~一口咬落去真係太鮮甜好食啦😁微烤後嘅和牛汁令整體壽司味道更上一層!!殼付原隻海膽食一次就愛上呢個最原始嘅鮮甜海嘅味道~喺呢個夏季點可以錯過呢?!😚😚邊個諗過海膽配煮鮑魚壽司可以係新一番體驗~鮑魚好彈牙爽口~主要秘訣係傳統炮製方法🫶🏻岩手縣市石垣貝壽司肉質甘甜亦係當季必食~北海道牡丹蝦配海膽唔止係入口鮮甜~嗰種天然甜度真係只能講係令人開心嘅多巴胺❤️‍🔥

呢個星期老公搞了浪漫日,帶我去尖沙咀食「里木」壽司鐵板燒。今晚真係給我個驚喜嘞!😉 老公預早訂左個位,揀左嗰個$980每位的鐵板燒套餐,等我地两個好好享受一頓! 🍽️🍽️💓老公最愛嗰個北海道活帶子配新鮮紫菜鰹魚清湯,帶子肉k味真係得嚟鮮甜好吃!🦞 同一時間,活南非鮑魚肉質緊實香口,每一口都好有嚼勁,好食之餘仲好營養,絕對係老公嘅至愛。💖活龍蝦配自家製蝦膏牛油醬汁肉質豐滿,再加上嗰支新鮮露骨牛柳嚟燒,好好味呀!🦞😋 同一時間,呢度嘅日本雜菜色澤鮮艷,歎出嚟好健康!🥦🥕🍻個人覺得A5和牛薄燒最最好食!和牛厚厚一片,放嗮燒完嘅肉汁,口感非常豐富,好似燒烤嘅感覺,我地一家都好愛呢款!😍每次两夫妻食餐飯都好開心,特別係今次,「里木」絕對超值,食完晚餐我哋都讚唔絕口。本來只係黎體驗一次,但我哋已經決定,下次「里木」,我們再來!😍🥂🎉

2024-10-07
2024-10-07 0 瀏覽
嗰日我生日,女朋友帶我去里木食鐵板燒,呢係我生平第一次食,所以心情特別期待,因為從未食過咁高級嘅日本菜,真係好感激女朋友破費帶我嚟試食。因為女朋友有book位,所以唔使排隊就可以入座。一入到去餐廳入面好有氣氛,櫥櫃擺滿咗紅酒同日本酒,環境十分舒適,服務員都好親切咁招待我哋。我哋點嘅套餐係贅沢鐵板燒,套餐入面有好多高級嘅食材提供畀我哋享用,呢度我就唔一一介紹,等大家自己嚟試吓。其中有幾款食材係我好鍾意嘅,例如澳洲龍蝦、法國鵝肝配中皮、南非鮑魚、魚湯同埋和牛薄燒。原隻龍蝦新鮮出爐,好好食,龍蝦肉嘅味道好新鮮。南非鮑魚好似係世界最貴嘅海鮮之一,可以食到世界上最貴的海鮮,真係抵,鮑魚有好濃厚嘅鮑魚味,肉質好爽甜。魚湯飲咗亦都十分清爽,鵝肝真係入口即化,非常細膩絲滑,好正。和牛肉亦都香脆嫩滑,當然其他食材亦都非常好食,成個套餐只需$1480,仲可以食到咁多高級又好食嘅食材,真係非常滿意。

2024-10-05 140 瀏覽
前幾日公司發獎金俾每位員工,打算豪一豪佢,食餐勁嘅,所以就係網上搵啲高級餐廳,搵到呢間尖沙咀高級豪華嘅日本餐廳「里木」,真係好高級,不如就嚟體驗一次豪華嘅日本料理。呢度真係太高級,平時應該唔係咁嚟,菜色同食材陣容睇住都非常豪華,可以享受一番。我呢度叫嘅係佢哋最豪華嘅「夏の海膽奢華體驗」,一人1980蚊,食物陣容同套餐名一樣,真係好奢華。入面嘅象拔蚌同粒貝真係好好食,問咗廚師入面粒貝配嘅係沖繩水雲,口味好豐富。然後牡蠣嘅肉質好滑,開口入面仲有嚼頭。牡丹蝦配埋佢哋嘅海膽都係口味豐富,牡丹蝦入口即化,然後海膽嘅鮮味好提起食慾。第一次食到魚子醬,原來魚子醬嘅味道咁鮮,邊食再配個魚湯,鮮上加鮮,味道真係好好。殼付原隻海膽仲可以食到海膽最原始嘅味道,旁邊仲有和牛海膽熱狗,增添風味。密瓜嘅味道都非常甜。成個套餐體驗落嚟真係有奢華嘅感覺,都係啲平時食唔到嘅高級嘢,下次仲會機會再嚟體驗。

2024-10-02
2024-10-05 106 瀏覽
一次周末約咗好姐妹一齊去尖沙咀搵美食,啱啱好喺太平洋大廈搵到呢間「里木」,係一間高級日本餐廳,入面有海鮮、鐵板燒、廚師發辦。平時都冇乜機會體驗高級料理,難得咁有緣分,就打算同好姐妹喺度食。呢度嘅環境好華麗,燈光啱啱好,食飯嘅氛圍好好。蠔嘅肉好大,仲搭配一整罐嘅魚子醬。味道特別好!食咗第一口之後,直接胃口大開!和牛嘅口感真係太好啦!咬起嚟特別爽口,仲帶有淡淡嘅焦味,特別香!呢道菜帶有花朵擺設,搞到我同姐妹突然有咗少女心!味道亦都好符合我哋嘅胃口。我到而家先知道,原來沙律都可以咁特別,海鮮食起嚟嘅味道特別豐富,令人回味無窮!姐妹食咗一口就瞪大雙眼望住我嘅鵝肝,味道真係好正!呢個龍蝦真係有好鮮嘅海鮮味,仿佛自己喺澳洲食緊大龍蝦!我哋今次終於體驗到高級料理,味道真係特別棒,下次仲要同姐妹一齊嚟食更多料理!!!

[北海道蠔。魚子醬一罐]

[和牛薄燒]

[日本愛知縣白象拔蚌&愛爾蘭蟶子]

[時令海鮮沙律]

[法國鵝肝配最中皮]
姐妹食咗一口就瞪大雙眼望住我嘅鵝肝,味道真係好正!

[澳洲龍蝦]
呢個龍蝦真係有好鮮嘅海鮮味,仿佛自己喺澳洲食緊大龍蝦!

2024-10-05 103 瀏覽
第一次同老公嚟里木呢度食,餐廳位於尖沙咀,一嚟到呢度就見到好多人排隊,不過唔使等好耐就可以入座。餐廳入面好有日式風格嘅裝潢,環境優雅,營造咗輕鬆嘅氛圍。我哋點咗「商務二人前鐵板燒」,喺咁美好嘅環境下享用午餐,真係非常舒適同享受。其中「澳洲龍蝦」最印象深刻,龍蝦肉份量十足,鮮甜可口,口感無可挑剔嘅好食,食落去令人感到心曠神怡。之後仲食咗「和牛薄燒」,和牛味道十分濃郁,口感十分彈牙,好有嚼勁,熟度啱啱好,非常好食。然後食咗「甘鯛」,鮮嫩嘅魚肉搭配特製醬汁簡直係完美口感,每一口都好滋味。最後嚟碗「魚湯」,湯底充滿咗鮮味,好似係費時幾個鐘熬製嘅,飲落去清爽可口,好味。好推介大家一定要試吓!