2024-07-20 89 瀏覽
由樓上鋪搬地下大鋪嘅廚師發辦一向都有好多好評!! 今次終於到我試啦🫶有多款精心烹調嘅前菜同煮物,印象最深刻係岩手縣米崎真蠔,creamy之餘又入口滑身!師傅特別在上面加了土佐醋啫喱中和了海水味,清新好開胃。好鐘意呢到有好多比較稀有嘅魚生部位可以試到😚例如創意料理方面有腦天夾赤身!口感好豐富!腦天係指吞拿魚頭頂嘅肉,每條吞拿魚都只得兩片~炙燒過嘅魚肉,因為溶化左油脂,魚味更甘香;搭配一片赤身 ,加上脆身的海苔一齊食,食落好有層次~熟食嘅慢燒吞拿魚下巴配南瓜湯球同樣都係稀有部位,魚皮燒得好香脆,加上有以分子料理呈現嘅南瓜湯配搭,又幾新穎,南瓜湯好濃郁,一咬就爆😆必飲嘅招牌魚湯係師傅用左三十幾條魚頭魚骨熬煮,再加左蜜棗及娃娃菜,味道特別濃郁帶甜~🤤

2024-07-18 66 瀏覽
師傅每一道菜都用心介紹,與朋友約吃午餐,選擇這一間預先預約,材料很新鮮,特別是生蠔,真是意猶未盡。海膽也是很出色.環境很舒適,我們提早到,店員給了一個可以看到全景的位置.
2024-07-18 83 瀏覽
約朋友仔傾計兼食好西,朋友推介銅鑼灣~重房食Omakase前菜為日本高糖蕃茄白酒啫喱及菠菜蟹肉,酸甜清爽~好醒胃呢😋銀箔紫海膽甜蝦食材配搭得天衣無縫,令原本極鮮的食材再度昇華,每一口都讓人回味無窮!粒貝配以生椒、海鹽 ,伴以楊梅,清甜爽滑,適合夏天享用~西班牙紅蝦刺身刺身配上特製嘅蝦膏食用,鮮味十足,蝦頭燒得香脆~日本岩手縣米崎真蠔爽口、海水味較淡,啱晒我嘅口味😋配搭沖繩海葡萄、啫喱、辣椒及新鮮柚子皮,將最原始鮮味呈現~鯖魚表皮燒得香脆,表面灑上京都五色芝麻及蔥,口感豐富~北海道深海八爪魚伴以梅啫喱、食用花口感精細清爽,非常夏日~雙色拖羅選自(稀有部位)腦天及吞拿魚大腹,加入紫蘇葉及海鹽,油脂滿載,用爽脆紫菜包住,口感層次分明~磯煮鮑魚鮑魚用秘製醬汁慢煮,鮑魚腍身但保留充滿彈性的口感,配上鮑魚肝,將鮑魚嘅香氣發揮至極致~吞拿魚下巴(稀少部位)及南瓜湯球肉質細膩,帶點焦香,回味無窮~子薑/日式鹹菜石桓貝壽司,質感脆口有彈性~平治魚壽司,較同類嘅油甘魚清甜啲,肉質更爽口~燒右口魚邊 ,配搭炒香嘅櫻花蝦和日本蔥,滋味滿滿~倉魚bb壽司,加入柚子胡椒,將口感帶到另一個層次~紫海膽壽司,時令嘅紫
約朋友仔傾計兼食好西,朋友推介銅鑼灣~重房食Omakase

前菜為日本高糖蕃茄白酒啫喱及菠菜蟹肉,酸甜清爽~好醒胃呢😋

銀箔紫海膽甜蝦

粒貝
配以生椒、海鹽 ,伴以楊梅,清甜爽滑,適合夏天享用~

西班牙紅蝦刺身
刺身配上特製嘅蝦膏食用,鮮味十足,蝦頭燒得香脆~

日本岩手縣米崎真蠔

鯖魚
表皮燒得香脆,表面灑上京都五色芝麻及蔥,口感豐富~

北海道深海八爪魚
伴以梅啫喱、食用花
口感精細清爽,非常夏日~

雙色拖羅

磯煮鮑魚

吞拿魚下巴(稀少部位)及南瓜湯球
肉質細膩,帶點焦香,回味無窮~

子薑/日式鹹菜

石桓貝壽司,質感脆口有彈性~
平治魚壽司,較同類嘅油甘魚清甜啲,肉質更爽口~
燒右口魚邊 ,配搭炒香嘅櫻花蝦和日本蔥,滋味滿滿~
倉魚bb壽司,加入柚子胡椒,將口感帶到另一個層次~
紫海膽壽司,時令嘅紫海膽味道甘甜而帶有香氣,口感幼滑而略帶黏稠,幸福感滿滿💕

魚湯烏冬
用上30條魚頭魚骨熬煮6小時的濃郁魚湯烏冬,最後以靜岡蜜瓜作完美收尾~

2024-07-17 47 瀏覽
呀妹生日,作為家姐既當然要帶佢食好西啦,今次搵食入到銅鑼灣,要去試吓一間隱世Omakase。前菜:蟹肉菠菜本菇+白酒蕃茄啫喱清爽開胃,醒一醒個味蕾岩手県米崎生蠔生蠔好大隻,鮮甜厚肉,蠔味不算濃但肉滑creamy,帶有淡淡海水味。面頭係特制既醋啫喱,,更能突出蠔既鮮甜味。北海道帆立貝帆立貝刺身軟棉鮮香,加上竹炭鹽更突出鮮味。北海道深海水八爪原來係lonely planet 成日見到個種深海大大八爪魚🐙,咁大隻八爪魚我原以為應該會好韌,點知原來好柔軟好滑,畢中意食吸盤位置,好爽口,配上梅子啫喱味道更清新。大粒貝大大響螺肉,又一驚喜,好爽好甜,配上柚子醋再沾上一點點岩鹽,鮮味更突出。地震魚(牙帶魚王)第一次食牙帶魚刺身,估唔到咁滑又唔係腥,面層皮略略燒過,再掃上三星漬麵豉醬,好香口,有驚喜。Signature 1 生死戀羅原來係2片野生拖羅,一生一熟😂。中間夾住一片紫蘇,再以紫菜包住黎食,果然係招牌之一,拖羅好新鮮,配搭好出色。Signature 2 磯煮鮑魚鮑魚煮到溏心,好好味。鮑魚肝醬好出色,鮑魚味極濃郁。吞拿魚下巴想不到會有道分子料理😆。波波其實係南瓜湯,一啖放落口再咬爆佢,南瓜湯即刻

前菜:蟹肉菠菜本菇+白酒蕃茄啫喱
清爽開胃,醒一醒個味蕾

岩手県米崎生蠔

北海道帆立貝
帆立貝刺身軟棉鮮香,加上竹炭鹽更突出鮮味。

北海道深海水八爪

大粒貝

地震魚(牙帶魚王)

Signature 1 生死戀羅

Signature 2 磯煮鮑魚
鮑魚煮到溏心,好好味。鮑魚肝醬好出色,鮑魚味極濃郁。

吞拿魚下巴
想不到會有道分子料理😆。波波其實係南瓜湯,一啖放落口再咬爆佢,南瓜湯即刻大爆發!不過咬嘅時候要小心個衝擊力😂好玩。吞拿魚下巴煎到好香,油脂豐富充滿魚油,滿足。

石鯛壽司 & 油鯛壽司
鯛魚係夏天時令魚之一,魚脂豐富,肉身甘香鮮嫩,配上拿捏得恰到好處的壽司飯,一啖一口,滋味無窮。

深海池魚壽司
池魚脂肪結實,肉質肥嫩,質地纖細柔軟,口感順滑鮮甜。

吞拿魚腦天壽司
稀少部位!腦更即係吞拿魚頭部的肉,每條吞拿魚只有兩塊,筋位少,脂肪多,魚味濃郁,食落似魚腩,加上七彩芝麻粉更添香氣。

海膽壽司
北海道平川海膽,無需多講,見個色澤,加埋個份量,入口瞬間海膽鮮味大爆發,筆墨難以嘅滿足。

魚湯
食完一堆生冷食物,飲碗奶白既魚湯真係好暖胃,無味精,無奶,無豆漿,純魚熬湯至奶白色,極度香濃,一碗真係唔夠喉。

甜品:日本橙肉哈密瓜
呢個一望個樣就知又甜又多汁啦!

同場見到唔少人過嚟慶祝生日/情侶拍拖,廚師同食客間有很多互動交流,氣氛真係好好。木系裝修亦都好温暖。加上負責我地餐點既廚師哥哥很賞心悅目,用心制作食物,我地真係食得好開心。眼見隔離枱有龍蝦同海膽,好新鮮好正咁,下次會再黎食!用心既餐點值得我花心機打食評去紀錄當中既美好。
2024-07-08
*💭重房由北角新搬到銅鑼灣的廚師發辦,餐廳裝潢時尚帶點工業風格,位置不算多,要提早訂位。►前菜是蟹肉菠菜和白粟米,蟹肉鮮甜,菠菜清香,口感細膩。白粟米是來自北海道,粟米粒飽滿圓潤,口感清脆,甜度甚高😍🤩►岩蠔蠔肉很大隻😍肉質鮮美creamy,配上酸汁啫喱、海葡萄和辣蘿蔔蓉,更能突出岩蠔本身的鮮味😋►北海道粒貝粒貝肉質緊實鮮美, 配上簡單的岩鹽和山椒粉的鹹香辣味,口感層次豐富。►伊佐木肉質柔軟,味道清甜,配上一點海藻鹽,更能帶出鮮美。►西班牙紅蝦杯第一次在廚師發辦吃到西班牙紅蝦,以杯狀形式呈現,爽甜的紅蝦切成小塊,上面再放上咸香十足的蝦膏,而最杯頂則是炸得香脆的蝦頭,層次十足😍►池魚池魚小卷包裹著日本薑和香蔥,日本薑經醃製過後不會有平時的辛辣感,配上肉質鮮嫩的池魚,口感清爽,►鬼爪螺來自日本的特色海產,外形酷似鬼爪的模樣🤩肉質較平時吃到的螺肉嫩滑柔軟,送酒一流。►大拖羅、灸燒腦天超肥美的一道菜,紫菜包着肥美的大拖羅、紫蘇葉和灸燒過的腦天,入口魚味濃郁,油脂感不會太重😋腦天是吞拿魚的稀有部位,每條魚只有兩片🫢入口軟滑,魚味濃郁,質感細緻🤤►南非磯煮鮑魚醃過後的鮑魚味道香甜,不會太咸,肉質肥
💭重房

►前菜

►岩蠔

►北海道粒貝

►伊佐木
肉質柔軟,味道清甜,配上一點海藻鹽,更能帶出鮮美。

►西班牙紅蝦杯

►池魚

►鬼爪螺

►大拖羅、灸燒腦天

►南非磯煮鮑魚
醃過後的鮑魚味道香甜,不會太咸,肉質肥美彈牙,另配有肝醬,完全不會有腥味,鮮味十足。

►燒吞拿魚下巴
接下來是熱食,燒吞拿魚下巴燒得香口,而且很厚肉,膠原滿滿😍另外有一個小匙羹放上了小橙色波波,其實是南瓜湯,用上分子料理的手法,咬開後會流出濃郁的南瓜湯味,是獨特的味蕾體驗。

壽司
☞深海池魚
用了炭網輕微燒過,帶出油脂感,入口會帶點煙熏味,另外還配上了北海道麵豉醬,令味道更濃郁。

☞吞拿魚大腹
熟成了三星期,魚油滿滿,入口即化,魚味濃郁。

☞ 疣鲷
是BB鯧魚,當季的魚類,肉質柔軟,帶點香甜。

☞北海道馬糞海膽
配上帶紫菜碎和沖繩雪鹽,入口帶咸香感,海膽鮮甜。

►魚湯
用上數十條新鮮魚熬製,湯頭香甜,還有一些蔬菜,很暖胃。

甜品
最後的甜品是產自靜岡縣的蜜瓜,果肉鮮甜多汁,是很滿足的完結🥰
2024-07-17 47 瀏覽
搬新舖後首次到重房品嚐omakase, 晚市有17-18品料理($1580一位),每項都由廚師精心挑選同準備,運用處理食材技巧和配搭,都能讓食客感受到當中的用心。除了晚市營業,亦都有午市menu(12-14品,價錢$598-798)頭盤係餐廳嘅自家醃菠菜配蟹肉,仲有日本高糖度蕃茄配微微帶酸嘅白酒啫喱,好清新開胃。接住食即開的岩手縣石蠔,入口好creamy, 仲有爽口感,大大隻又新鮮🦪配上土佐醋啫喱同沖繩產海葡萄,海洋風味更濃厚當晚嘅西班牙深海紅蝦係我其中一項最愛嘅料理,生活在一千至二千米深海的紅蝦係比較珍貴嘅食材。富有香膏味嘅蝦頭經香炸,入口脆卜卜!紅蝦肉彈爽甜,鮮味十足。杯子底部仲有自家製嘅濃郁蝦頭膏醬,用嚟點蝦肉食更加能品嚐到紅蝦整體嘅美味,感覺到餐廳擅長巧妙地運用食材帶出食物嘅鮮味。然後再吃平政,係頂級嘅刺身食材,屬於油甘魚嘅其中一個成長形態。平政係肉質肥嫩、脂含量豐富,爽身度高,油甘味一流。撒上七彩芝麻粉,味道變得更有層次。第一次食鬼爪螺剌身,外殼雖然有少少其貌不揚,但估唔到肉質係咁鮮甜,而且都幾柔軟。配上檸檬汁、岩鹽、柚子皮的大粒貝刺身,入口清新又爽口經醃了一晚的磯煮鮑魚很入

配上檸檬汁、岩鹽、柚子皮的大粒貝刺身,入口清新又爽口

經醃了一晚的磯煮鮑魚很入味多汁,口感柔軟

接住食吞拿魚稀有部位腦天,亦即係魚嘅額頭,經火槍燒到半熟,再拼上赤身及紫蘇葉,鮮味豐富

之後吃個熱食,脆炸的拖羅下巴,魚油香不錯。配份子料理蟹肉湯球,爆汁在口,非常特別

用了時令食材製作壽司,有北海道大帆立貝,配竹炭鹽;深海池魚經網燒後油脂更出色,帶有煙燻味;中拖羅帶有柔軟油香口感;經火槍燒過的油鯛也有吸引的焦香

馬糞海膽甘甜綿香,入口即化

最後還有熱湯和日本甜蜜的蜜瓜作結~

Menu 會按時令而更新~每款都經精心設計,令人讚歎

2024-07-05
2024-07-15 43 瀏覽
幾個月冇去日本心思思 就決定搵晚同朋友去食餐好的慰藉心靈 朋友介紹左一個銅鑼灣剛搬遷的日本餐廳 原先由北角馬會道起家 已經做左幾年有質素保證前菜沖繩水雲 、自家醃製菠菜 配搭北海道白粟米 🌽 白粟米爽口 水雲菠菜滑餾清新 米崎生蠔 入口口感濃味爽身 蠔size 有成掌心咁大🤩配搭紫蘇花和啫喱中和海水味 頗juicy 👍🏻九洲 金目鯛配上烏魚子 入口肥美帶點咸香味北海道帆立貝 經炙燒後配上七味粉提升味道以厚身紫菜包裏 紫菜入口仍然保持到酥脆感 油鯛 入口油脂較香 亦帶有蔥香味Signature dish 1選取大拖羅 中拖羅 兩個都係入口即溶油脂豐富紫菜外脆內軟 相對前者帆立貝較為薄身所以上菜後要快食🤣兩件拖羅中間夾上紫蘇葉中和油脂 好貼心💕Signature dish 2磯煮鮑魚 用咸豉油浸泡數小時配搭鮑魚肝醬 味道香濃 鮑魚爽身彈牙有嚼口創意菜式💚金鯛立鱗燒 魚皮用滾油燒燙 形成外脆內軟南瓜球 一啖爆破滿口南瓜汁 壽司類: 深海池魚 入口魚香帶有回甘味道池魚 相對較濃味配搭薑蔥組合頗夾俗稱地震魚的泰刀魚北海道赤海膽 質感細膩 入口甘甜 大滿足😌魚湯熬製過程用上30幾條魚骨 整左3-4

前菜

沖繩水雲 、自家醃製菠菜 配搭北海道白粟米 🌽
白粟米爽口 水雲菠菜滑餾清新

北海道赤海膽 質感細膩 入口甘甜 大滿足😌

熬製過程用上30幾條魚骨 整左3-4 個鐘 味道濃郁

甜品

千層芝士蛋糕🍰

整個晚餐需要兩個半小時 不過食物種類繁多 師傅又健談分享每道菜的特色 用餐節奏拿捏得唔錯 👍🏻值得同朋友再encore 🤩
2024-06-24
2024-07-15 50 瀏覽
香港愈黎愈多omakase,係銅鑼灣既重房主打稀有部位食材同創意料理,係幾新穎嘅omakase。蟹肉菠菜 - 好鮮甜嘅菜式,蟹肉新鮮,菠菜爽脆清新,適合做開胃小菜。北海道白粟米 - 又甜又脆,完全唔使加調味。岩蠔 -鮮甜多汁,唔會太重海水味,配埋酸汁啫喱同辣蘿蔔蓉,好有層次感。北海道粒貝 - 新鮮彈牙,好有口感。西班牙紅蝦杯 - 呢個杯裝紅蝦好靚,蝦肉大粒,彈牙鮮甜,仲有新鮮炸起既蝦頭,好濃味。池魚 - 好清新爽口,魚肉嫩滑,加埋薑片同蔥就更加提味。鬼爪手 - 個外表睇落好恐怖,但入口就好軟滑鮮甜。大拖羅,燒腦天 - 腦天係稀有部位,好特別,燒過之後魚味好濃,大拖羅就肥美冇筋,入口即化。南非磯煮鮑魚- 好高級嘅菜式,鮑魚肉質好彈牙鮮美,配埋個昆布醬汁又好入味!燒吞拿魚下巴配南瓜湯分子料理 - 個魚下巴好肥美好多肉,配埋分子南瓜湯,又好味又好睇。之後就到壽司環節,有深海池魚,大拖羅,疣鲷同北海道馬糞海膽,最鍾意當然都係大拖羅,做左三個禮拜熟成,比平時食開既大拖羅更濃郁,而且肉質更加軟嫩。魚湯 - 好清爽清新,食完咁多魚生飲就岩岩好,好養生靜岡蜜瓜 - 蜜瓜又軟又甜,真係夏日必食嘅水果之選

北海道白粟米 - 又甜又脆,完全唔使加調味。

北海道粒貝 - 新鮮彈牙,好有口感。

池魚 - 好清新爽口,魚肉嫩滑,加埋薑片同蔥就更加提味。

鬼爪手 - 個外表睇落好恐怖,但入口就好軟滑鮮甜。

魚湯 - 好清爽清新,食完咁多魚生飲就岩岩好,好養生

靜岡蜜瓜 - 蜜瓜又軟又甜,真係夏日必食嘅水果之選
2024-07-14 34 瀏覽
🎉 tgif😊周五晚食 dinner omakase 😍🥢前菜🍅高糖份番茄配白酒啫喱,蟹肉菠菜,好喜歡白酒啫喱,酒香清爽。夏日時令海鮮:紫海膽,三文魚子,甜蝦蓉配法國黑魚子,非常鮮甜的配搭,一試難忘。🥢北海道粒貝配岩鹽及山椒粉,爽脆。🦐西班牙紅蝦配蝦頭膏,非常甘香,蝦殼炸過可以食埋。🦪日本東北岩手米崎真蠔,爽身,配酸汁啫喱,沖繩海葡萄,柚子皮 ,十分鮮甜。青魚火🔥燒過,外皮香脆,肉質肥美,加了五色芝麻,薑汁,日本蔥花。🐙北海道深海八爪魚,腳及吸盤部位有不同口感,配酸甜梅jelly及食用花。 雙色拖羅,腦天及吞拿魚大腹,入口滑嫰,油份豐富。🥢磯煮鮑魚,浸2日昆布汁,入曬味,鮑魚肝醬甘香。🐟熟食:慢燒吞拿魚下巴,南瓜湯分子料理。🍣壽司:1。石垣貝好清甜,夏日時令食材。2。平政魚,清甜不油膩。3。右口魚邊配蔥花及炒香的櫻花蝦,非常香口。4。bb鯧魚,又名疣鯛,加入了柚子胡椒。5。北海道紫海膽,好鮮甜。🐟魚湯用30幾條魚骨煲,極濃郁,烏冬口感似拉麵。🍈靜岡密瓜好甜,最好的甜品
🎉 tgif😊周五晚食 dinner omakase 😍

🥢前菜

🥢北海道粒貝配岩鹽及山椒粉,爽脆。

🦐西班牙紅蝦配蝦頭膏,非常甘香,蝦殼炸過可以食埋。

雙色拖羅,腦天及吞拿魚大腹,入口滑嫰,油份豐富。

🥢磯煮鮑魚,浸2日昆布汁,入曬味,鮑魚肝醬甘香。

🐟熟食:

慢燒吞拿魚下巴,南瓜湯分子料理。

🍣壽司

1。石垣貝好清甜,夏日時令食材。

2。平政魚,清甜不油膩。

3。右口魚邊配蔥花及炒香的櫻花蝦,非常香口。

4。bb鯧魚,又名疣鯛,加入了柚子胡椒。

5。北海道紫海膽,好鮮甜。

🐟魚湯

用30幾條魚骨煲,極濃郁,烏冬口感似拉麵。

🍈靜岡密瓜好甜,最好的甜品

2024-07-12
2024-07-12 40 瀏覽
這夜想跟好友傾談心事!去品嚐可以慢慢享用的Omakase就最適合不過了。方便在香港工作的好友選了到銅鑼灣的重房Shigefusa來享受這一頓。內裏格局跟一般的料理店差不多!唯獨吧檯上設有光影設計感覺帶上了點點夢幻。餐廳只供應一個廚師發辦套餐收費為$1580/位,包括17至18品的美食相信這夜必定會滿足感爆燈。喝一口茶後師傅率先為我們送上前菜!這客菠菜蟹肉以鮮味蟹肉跟嫩滑菠菜共譜出和諧滋味。接力還有我喜歡吃的番茄! 師傅用上甜美可人的日本高糖番茄混入自家製的爽滑白酒啫喱,吃下口感非常清新足以喚醒味蕾迎接續來的精彩美食。品嚐前菜的同時師傅亦埋頭炮製接下來的菜式!以原隻北海道紫海膽、甜蝦、三文魚籽及法國魚子醬來打造奢華的鮮味。狂妄地一匙羹放入口先感受到甜蝦黏糯的口感,繼而是入口即溶的紫海膽,接力還有口感滿滿的法國魚子醬,鹹鮮鹹鮮不斷在嘴巴內動盪翻滾,複雜的口感跟味道也叫我萬分享受好精彩。緊接著出場是我喜歡的白子!如豆腐般嫩滑的是雕魚白子,經師傅烹調過後配合不溫不火的萬能蔥,嫩滑口感跟味道令我非常神往心想可以了來一件便好了。當味蕾回過神來的同時師傅沒有放過我繼續以鮮味襲擊!北海道粒貝在貝類入面

當味蕾回過神來的同時師傅沒有放過我繼續以鮮味襲擊!北海道粒貝在貝類入面算是高檔次的食品,吃下口感介乎象拔蚌鮑魚之間極為爽脆,師傅簡單加上岩鹽和山椒粉已經極盡鮮味。
這一刻抬高頭看見師傅正在炮製生蠔!對於喜歡品嚐生蠔的我當然歡喜若狂,這種感覺就是廚師發辦的魅力所在。
我們得到的是來自日本岩手縣米崎的真蠔!蠔身非常飽看見已叫人垂涎欲滴,師傅更配合上自家調製醋啫喱、沖繩海葡萄、辣椒蘿蔔蓉及柚子皮,生蠔吃下非常爽身鮮甜味縈繞嘴巴良久,這味道確實令我回味無窮。
給嘴巴一點休息時間後繼續迎接池魚細切!師傅選了日本牙蔥和炸蒜來配搭池魚香氣非常芬芳,而肥美的池魚則充滿魚油香氣好醉人,濃郁配料絕對沒有蓋過魚的鮮甜味道配搭得非常讚。
這一刻看見師傅發火了!原來正要為我們準備下一款刺身項目。
從他手上接過這件香氣撲鼻的腦天、中拖羅刺身,師傅用上非常香脆的紫菜包裹著雙拼吞拿魚,此刻非常期待將它一啖放入嘴巴。腦天是吞拿魚頭部的肉每條吞拿魚只有4塊!此部位脂肪多魚味濃厚,灸燒過後口感和味道可媲美吞拿魚腩,再加上香滑無筋的中拖羅吃得我非常愜意。
再來的是煮物磯煮鮑魚!鮑魚用上日式三寶加昆布來炮製,更以鮑魚肝來製作甘香醬汁,咬一口鮑魚煙靭彈牙鮮味濃郁吃罷齒頰留香。
燒物我們得到了鹽燒吞拿魚下巴伴南瓜湯球!吞拿魚下巴經燒製後香氣非凡,喜愛有骨有肉魚的我超喜歡這菜式。
而這粒並非龍珠而是南瓜湯球,以分子料理方式呈現我們眼前,一口放入嘴巴即時爆出澎湃的香甜南瓜湯,絕對是刺激大腦最好的體驗和味道。
此刻看見師傅為我們送上自家製醃薑,便知道是時候品嚐我期待的壽司環節。
首品送上來的是北海道帆立貝壽司!煙韌軟糯的壽司飯份量恰到好,鮮甜軟滑的北海道帆立貝鮮味濃郁,作為第一件出場壽司帶來了無限遐想。
接下來我們可以品嚐到赤身醬油漬壽司!赤身給醬油洗禮後口感更加柔軟,喜歡師傅調味剛好不會過鹹更可提鮮。
第三件是非常香口的燒右口魚裙邊壽司!油花四濺的右口魚裙邊真的太肥美了,師傅巧妙地加上大量芝麻碎、櫻花蝦及香蔥,令油膩感瞬間減半兼能提升香氣非常聰明。

再來我們還有這件灸燒油鯛肉質非常緊緻咬口挺為豐富,面頭綴以辣麵豉醬吃下去變得更加惹味。
最後這一件壽司當然要打大佬啦!師傅端出一板非常新鮮的北海道赤馬糞海膽,令已經非常滿足的我也興奮莫名。
滿滿的海膽山掩蓋了壽司飯份量非常慷慨!急不及待將它整件放入口中慢慢,那洶湧的鮮甜美味在口中爆發令人死去活來不願吞下呢。
吃了那麼多生冷食物此刻來碗熱湯便禮成!師傅的獨門魚湯用上幾十條魚骨再加清甜野菜炮製而成,奶白的魚湯喝下去味道非常香濃,真材實料沒有欺場絕非一般麵豉湯能媲美。
最後我們得到了非常香甜的日本蜜瓜,以它來結束這一頓精彩的晚餐好甜美好幸福。
第一次來重房品嚐Omakase感受到師傅非常用心製作,而且用料也非講究食物質素對得住這價錢有餘,而且服務也非常到位相信不久的將來我會再去捧場。
2024-07-04
想約好友傾心事💘晚飯時間食廚師發辦就岩哂🤟🏻可以兩個人慢慢食慢慢傾吓計,慢活返一晚😬而且辛勞工作後嘆返個OMAKASE亦係對自己既獎勵💁🏻‍♀️今晚黎到位於銅鑼灣既重房✨裝潢高尚典雅,滿滿精緻擺設,每日精選日本直送時令特色食材,由師傅認真搭配出不同菜式🔥🍴前菜🔹日本高糖蕃茄白酒啫喱特選日本高糖度蕃茄,渾身通紅、鮮甜多汁糖度高,配爽滑白酒啫喱,帶來清爽感覺🔹菠菜蟹肉鮮美蟹肉搭配營養冰涼菠菜,味道酸咪咪,做前菜一流🔹紫海膽師傅即開原隻北海道紫海膽,色澤偏黃 ,味道香醇、甘甜度高,帶有淡淡海水味,口感相當濃稠;面頭加入軟糯甜蝦肉、昂貴魚子醬、日本食用銀箔,整體口感豐富🔹鯛魚白子肥美至極既鯛魚白子帶來奶油般質感,搭配萬能蔥,細滑豐腴、綿滑迷人,入口即融而且味道豐厚,絕對令人一試難忘🔹粒貝來自北海道既粒貝以來以極為爽脆口感見稱,肉質幼嫩帶點鮮甜味,食落好有咬口,又帶淡淡海水味,好適合做刺身,簡單加以岩鹽山椒粉,提鮮一流🔹真蠔選用來自日本岩手縣米崎之真蠔,搭配自家調製醋啫喱、沖繩海葡萄、辣椒蘿蔔蓉及柚子皮,賣相超吸引!肥美真蠔口感creamy中帶爽脆,蠔味重、蠔味更為濃郁,令人好想再ENCORE🔹池
想約好友傾心事💘晚飯時間食廚師發辦就岩哂🤟🏻
可以兩個人慢慢食慢慢傾吓計,慢活返一晚😬

今晚黎到位於銅鑼灣既重房✨
裝潢高尚典雅,滿滿精緻擺設,
每日精選日本直送時令特色食材,
由師傅認真搭配出不同菜式🔥
🍴前菜
🔹日本高糖蕃茄白酒啫喱

🔹菠菜蟹肉
鮮美蟹肉搭配營養冰涼菠菜,味道酸咪咪,做前菜一流
🔹紫海膽
🔹鯛魚白子
🔹粒貝
🔹真蠔
🔹池魚細切
極鮮美白身魚,清爽口感伴隨豐厚油脂,魚肉味道甘甜、油香鮮明,拌以日本牙蔥、炸蒜等同食,魚味特別清鮮
🔹腦天
多脂肪少筋既腦天,即位吞拿魚魚頭頂部位,矜貴全因一條魚只有2片!經師傅炙燒後,魚味特別濃厚、入口質感軟滑而無筋,搭配中拖羅、紫蘇葉、以蜆肉炒過之鹽同食,一啖咬落,多重口感帶來超凡享受
🔹磯煮鮑魚
鮑魚用上糖、味醂、豉油、昆布等磯煮,肉質變得柔嫩軟滑,味道濃郁帶點咬勁,食落味道鮮甜香濃,沾上精心特製鮑魚肝醬汁,更能帶出鮑魚濃郁鮮味
🔹鹽燒吞拿魚下巴
同樣屬珍貴部位既吞拿魚下巴,肉質極為油潤香嫩,經鹽燒後逼出魚油,魚肉肥美嫩滑帶甘香;搭配賣相精緻可愛既分子料理南瓜湯球,原粒食於嘴內爆汁,散發香甜南瓜湯,有驚喜
🍴壽司
🔹北海道帆立貝
肉身厚實又鮮甜,柔軟而多汁,帶強烈甜味及濃郁鮮味
🔹赤身醬油漬
經醬油漬之赤身散發濃濃醬油香,更能將鮮味鎖在裡頭,魚味濃郁之餘,油脂香平衡得極妙,搭配京都芝麻碎,絕佳組合
🔹燒右口魚裙邊
右口魚裙邊油脂豐腴,炙燒後滲出甘甜魚油,配櫻花蝦、蔥同食,口感既肥美又爽口
🔹灸燒油鯛
魚味鮮甜濃郁、魚肉柔嫩細滑,且燒出油脂香味,肥而不膩,配辣麵豉醬,口感有層次,滋味無比
🔹北海道赤馬糞海膽
赤海膽帶有濃厚海水味,味道濃郁鮮甜而且口感非常幼滑, 風味甘甜濃厚
🔹魚湯
食完壽司後師傅再奉上用上三十多條魚頭魚骨熬成之濃湯,熱辣辣暖胃又暖身
🔹生果
選用北海道蜜瓜,味道香甜,糖度高,果肉柔軟嫩滑又多汁
重房✨
📍銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號舖
2024-07-04
今日介紹一家銅鑼灣高質Omakase,$1598已經擁有17~18品秘製美食,必定享受及飽肚,入口日本食材、海鮮新鮮、種類豐富,價格均真,約會、紀念日必選餐廳。🏠餐廳: #重房📍地址: 銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號舖餐廳沒有餐牌,連飲品酒吧都沒有Menu,賣的就是服務與質素。Starter #自家製漬的菜、 #日本生粟米 ,口感爽脆,鮮甜脆口!進入一連串令人深圳的新鮮海鮮刺身: #東北部厚岸生蠔 ,手掌般大的日本生蠔新鮮肥美; #原隻北海道海膽 ,原隻新鮮海膽連殼上台真係太過份,太過新鮮太過滿足太過邪惡,再配搭旁邊北海道黑魚籽,整個體驗真係極緻!#北海道水八爪 配魚籽啫喱; #九州象拔蚌 配青檸皮、柚子皮 ;#地金目鯛 九州盛產,用烏魚籽磨粉再灸燒,口感香脆又柔軟 ;#日本地震魚 ,即算是牙帶魚,但香港牙帶魚因水質等等因素影響,帶泥味,輕輕燒過就非常香口;#磯燒鮑魚 用鮑魚干醬慢煮一天,入味深刻。壽司部分品嚐過 #壽司伊佐木 、 #深海蜇壽司 、 #深海切魚 、 #日本倉魚 、#中拖羅 、#拖羅額頭 、#赤海膽壽司 ,每一款壽司都係口中慢慢細味,每種魚獨特味道都一一讓人依戀。最

🏠餐廳: #重房
📍地址: 銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號舖

自家製漬菜、日本生粟米

進入一連串令人深圳的新鮮海鮮刺身
東北部厚岸生蠔

#東北部厚岸生蠔 ,手掌般大的日本生蠔新鮮肥美;
原隻北海道海膽

中拖羅壽司

金雕蘿蔔絲、南瓜湯球

最後有 #金雕蘿蔔絲 搭 #南瓜湯球 ,一道高質分子料理,原粒入口再以湯感融化真係非常特別。

魚湯

最後湯品來個濃郁魚湯,搭配娃娃菜、菇、豆腐,飽肚暖胃;
千層蛋糕

甜品奉上惹味的千層蛋糕,蛋香味非常充足!
赤海膽壽司
金雕蘿蔔絲、南瓜湯球
千層蛋糕
赤海膽壽司
2024-07-10 56 瀏覽
之前未搬舖嘅時候已經想去,今次趁佢搬左去新地方,即刻約埋朋友去食返個Omakase晚餐先!🌿波菜蟹肉及白酒啫喱蕃茄前菜有兩款,首先係醃製菠菜上面有蟹肉,蟹肉鮮甜,有菊花花瓣伴碟更添清新香氣,而白酒啫喱蕃茄非常香甜,伴有紫蘇花及菊花🌿岩手県米崎生蠔岩手縣米崎生蠔望落肉質飽滿肥美,師傅加左土佐醋去調味,夠哂鮮味及開胃🌿關鯖魚肉質結實有彈性,配上蔥花,色香味俱全🌿地金目鯛地金目鯛係金目鯛中嘅極品,甘香油脂味道濃厚,配上烏魚子碎令味道層次感更豐富🌿北海道大帆立貝簡單用岩鹽及柚子鹽調味已經鮮味十足,肉質柔軟細膩🌿皇帶魚又稱為地震魚,肉質白嫩,燒過後加上味噌調味,口感香脆🌿生死戀佢地嘅signature之一,分別有燒好嘅熟拖羅及赤身刺身混合一齊,故得到客人賞賜左「生死戀」呢個名,配上紫蘇葉及紫菜一齊食用,香氣與油脂感平衡得剛好🌿磯煮鮑魚 同樣都係佢地嘅signature,鮑魚慢煮左一晚,口感軟腍,配上鮑魚肝醬,非常出色🌿立鱗燒配南瓜湯分子料理立鱗燒表層炸得好香脆,肉質嫩滑,配上紫蘇花及紫蘇葉做點綴!南瓜湯則用分子料理方式呈現,將湯做成球形,食嘅時候建議一口放入口,咬開後全部都係湯,口感非常有趣👍🏻
🌿波菜蟹肉及白酒啫喱蕃茄

🌿岩手県米崎生蠔

🌿關鯖魚
肉質結實有彈性,配上蔥花,色香味俱全

🌿地金目鯛

🌿北海道大帆立貝
簡單用岩鹽及柚子鹽調味已經鮮味十足,肉質柔軟細膩

🌿皇帶魚
又稱為地震魚,肉質白嫩,燒過後加上味噌調味,口感香脆

🌿生死戀

🌿磯煮鮑魚

🌿立鱗燒配南瓜湯分子料理

🌿北海道大帆立貝
帆立貝色澤亮麗,肉質柔軟飽滿

🌿深海池魚
魚油甘香,肉厚鮮嫩肥美,配上葱花更添色彩

🌿金線鯛
同我地香港常見嘅紅衫魚屬於同科,肉質結實有彈性,食落味道鮮甜

🌿粒貝
即係海螺,味道鮮甜且口感爽脆

🌿拖羅
選用左稀少部位,表面有炙燒過,油脂感滿滿

🌿平村馬糞海膽
海膽鮮甜,用杯子盛起特別有氣勢,底下仲有壽司飯,滿足了肚皮

🌿甜品
最後嘅甜品係鮮甜嘅蜜瓜,為晚餐劃上完美句號
餐廳雖然地方唔大,但整體氣氛唔錯,師傅亦同客人有充足嘅交流,不過可能因為星期五晚上人流比較多,師傅上菜速度迅速,如想慢慢享受建議可以揀返平日嘅日子🫶🏻
2024-06-28
之前搵Omakase,一直想食銅鑼灣既【重房】🇯🇵💕咁岩撞左佢既搬遷期,所以食唔到!最近佢喺銅鑼灣另一個位重開❣️即刻去試返先🤭銅鑼灣新地鋪既裝修以黑色為主調,帶有神秘感,枱面以凹凸紋既雲石為設計,簡單而不失時尚感❣️我地坐喺bar枱,可以清晰見到師傅既用心製作❤️‍🔥師傅亦都好健談,不時會同客人傾計互動,亦都好清楚講解每道食材,成個體驗都好唔錯🥰❥ 前菜包括蟹肉菠菜、北海道白玉米 🧡玉米口感爽甜,蟹肉菠菜感覺清新~❥ 岩手縣米崎真蠔真蠔超大隻肥美❤️食落濃味爽身,好creamy!另外加左啫喱中和海水味,好清新開胃🤤❥ 九州地金目鯛配烏魚子碎肉質細嫩有咬口😚面頭灑左烏魚子碎,味道咸咸香香!❥ 帆立貝師傅刻意將帆立貝燒至半生熟😋彈牙之餘唔會太韌~另外加左青檸汁🍋‍🟩增添新鮮感😆師傅用非常脆口既紫菜包住帆立貝,超好口感!❥ 油鯛經炙燒既油鯛魚,油脂比較多,好香魚油味☺️加左香蔥減減膩!❥ 吞拿魚腩及腦天係呢度既Signature!師傅用左吞拿魚超罕有既頭頂部位(腦天),將佢慢慢炙燒,再將佢既魚油逼出黎😍用紫菜夾住吞拿魚腩、腦天,食落外脆內軟,一冷一熱互相交融,好特別🫶🏻✨❥ 磯煮鮑魚底部有鮑魚肝醬,
之前搵Omakase,一直想食銅鑼灣既【重房】🇯🇵💕
咁岩撞左佢既搬遷期,所以食唔到!
最近佢喺銅鑼灣另一個位重開❣️
即刻去試返先🤭

❥ 前菜
包括蟹肉菠菜、北海道白玉米 🧡
玉米口感爽甜,蟹肉菠菜感覺清新~

❥ 岩手縣米崎真蠔
真蠔超大隻肥美❤️
食落濃味爽身,好creamy!
另外加左啫喱中和海水味,好清新開胃🤤

❥ 九州地金目鯛配烏魚子碎
肉質細嫩有咬口😚
面頭灑左烏魚子碎,味道咸咸香香!

❥ 帆立貝
師傅刻意將帆立貝燒至半生熟😋
彈牙之餘唔會太韌~
另外加左青檸汁🍋‍🟩增添新鮮感😆
師傅用非常脆口既紫菜包住帆立貝,超好口感!

❥ 油鯛
經炙燒既油鯛魚,油脂比較多,好香魚油味☺️加左香蔥減減膩!

❥ 吞拿魚腩及腦天
係呢度既Signature!

❥ 磯煮鮑魚
底部有鮑魚肝醬,同鮑魚一齊煮,食落更加原汁原味🥰
鮑魚肉質鮮甜彈牙,絕對係心機之作🥹❤️

❥ 金鯛配南瓜湯球
呢道菜都係好特別既份子料理😚
師傅提醒南瓜湯球要一啖咁食落口,如果唔係d汁有機會會飛出黎🫣
一咬落口果然即刻爆汁🤭南瓜湯味極為香濃!
金鯛煎得皮脆肉嫩多汁,同南瓜湯球配搭食用好特別!

刺身

✧ 深海池魚:鮮嫩肥美,配上獨特既醬汁,更加可以突顯魚油甘香細膩🥰🫶🏼
✧ 池魚:呢款味道較濃,加入少少薑蔥,更加香口!
✧ 太刀魚:肉質細滑,鮮味十足~
✧ 大拖羅:用火炙逼出魚油,極肥美好食😋
✧ 北海道赤海膽:味道鮮甜濃郁,口感滑爽,份量夠慷慨😊

❥ 魚湯
用左30幾條魚頭魚骨,熬左3至4個鐘而成既魚湯💕飲用時都感受到當中既誠意,魚味香濃之餘唔會腥,鮮味十足!

❥ 酒心櫻桃芝士千層蛋糕🍰
最後既千層感糕好柔軟而皮薄,層層分明!
櫻桃味味道清甜,令蛋糕增添清新感🍒
2024-06-24
2024-07-06 34 瀏覽
重房Shigefusa最近遷至銅鑼灣新址,迅速成為Omakase愛好者的新熱點。這家壽司午餐港幣580元起,包括精選的酒肴和6-7件精緻壽司,是城中銅鑼灣高性價比的壽司的理想選擇。前菜選擇了冷腐竹作為開胃菜,其獨特的質地為這頓大餐揭開序幕。最愛岩手縣米崎真蠔佐土佐醋前菜還有梅子啫喱的北海道水八爪蜜柑鯛掃上橙皮,這道菜將蜜柑鯛的清新魚味與橙皮的微妙香氣完美結合,帶來了口感與味覺的雙重享受。最愛柔嫩的磯煮鮑魚西京燒銀雪魚十分入味,強烈推介!接下來是壽司🍣!有四款不同口味的壽司🍣 最豪華的北海道赤海膽都帶來了無與倫比的味覺體驗!還有卷物最後有udon 甜品為尾如果你計劃在銅鑼灣食壽司,重房Shigefusa是一個不容錯過的選擇。不論是隨意的午餐還是精心安排的晚餐,這家餐廳都能提供一次既經濟又令人滿意的Omakase體驗。

最愛岩手縣米崎真蠔佐土佐醋
前菜還有梅子啫喱的北海道水八爪
最愛柔嫩的磯煮鮑魚
西京燒銀雪魚十分入味,強烈推介!
接下來是壽司🍣!
有四款不同口味的壽司🍣
最豪華的北海道赤海膽都帶來了無與倫比的味覺體驗!
還有卷物
最後有udon