2019-06-04 522 瀏覽
適逢潑水節前夕,想吃一餐地道的泰國餐,必須找到一間有泰國人主理的泰國餐廳。而這間餐廳十分地道,我們在快要關門的時間光顧,收了工的廚師和侍應們都開大了音樂在預早慶祝明天的潑水節,我們都跟着他們聊聊天、跳舞。食物方便,我們點了咖喱炒蟹、椰皇海鮮焗飯以及馬拉盞通菜,全部都很有泰式風味。咖喱炒蟹的咖喱是旦咖喱,味道小小甜小小辣,跟蟹肉很配搭。而且蟹肉鮮甜,很新鮮、很大隻。椰皇海鮮焗飯有很多海鮮,比飯還多,很抵食,而且椰皇味全部都落入了飯中,識落很香椰皇味。最後馬拉盞通菜都是水準之作,很有鑊氣、不會太辣,是必食之選。
適逢潑水節前夕,想吃一餐地道的泰國餐,必須找到一間有泰國人主理的泰國餐廳。而這間餐廳十分地道,我們在快要關門的時間光顧,收了工的廚師侍應們都開大了音樂在預早慶祝明天的潑水節,我們都跟着他們聊聊天、跳舞。

2019-04-27 1825 瀏覽
The decoration is so comsy here, the seats are comfortable too, during lunchtime, it’s pretty easy to get a seat, quite enjoy the lunchtime period, haaaTried Tsuen Wan one, but I think the shop in tst is much better and more relaxing We ordered the lunch set including many seafoodsss, esp schrimp, haaa Tom Yum Goong is too spicyyy for me, and I really can’t finish it, I just ate the shrimp, lolPomelo Salad is so fresh and appetising, the taste and texture is just right, quite chewable for pomelo

Tom Yum Goong
, quite chewable for pomelo, haaa, yummy but light

Fried shrimp is so good too, love that crispy little shrimp, yummy yummy

Sweet curry shrimp is definitely delicious and attractive, the taste is right between the sweetness and spiciness
, it’s just so good to dip the sauce with the rice, you can really finish several bowls
, haaa

Hainan Chicken is quite smooth and tender too, like it
Thai Dishes
Fried Rice with Seafood Pineapple is my favoriteee too!
Pork floss on the top of the pineapple, intensifying the whole dish, the style is so Thai, how lovely lovely rice, haa

Red Bean dessert is soso sweet and lovely,
it’s so satisfied with this delicious soup after finished our main dishes
Red Bean dessert
menu:
Really yummy Thai food and good environment, having a good lunchtime, haaa
Thai Dishes
Red Bean dessert
2019-03-26 884 瀏覽
對於我哋呢啲平民黎講價錢偏高,食物普普通通🤷🏻‍♀️ 生蝦醬汁唔夠正宗,生菜包肉碎唔夠濃味,不過軟殼蟹咖喱點蒜蓉包值得嘉許👍🏻 鱸魚都不錯沒有太特別!芒果糯米飯分量大四人分享剛剛好🤪
2018-12-28 1286 瀏覽
金不換 - 咖哩,冬陰公必備調味料!廢話少講,直接來個總結:環境: 地方寬敞,雖然滿座,但亦不感嘈吵。用餐限時1小時20分鐘,上餐速度快。食物質素不差,但四碟加一若700元。若以九龍城同等質素的食物來說,這裡確實有點貴。食品:酥炸軟殻蟹 - 名乎其實,軟殻蟹炸得夠脆,而且肉多夠大隻,雖然一碟得兩隻,但足夠三個人食黃咖哩雜菜 - 少少一碟,但咖哩味香濃,椰奶味不太重,配白飯簡直一流。看似量少,但其實份量剛剛好,太多就會有點膩了。炒金邊粉 - 中上迷你拼盆 - 兩件蝦餅(1件分開2邊),兩件香草雞,兩件共4塊春卷
金不換 - 咖哩,冬陰公必備調味料!

廢話少講,直接來個總結:

食品:

炒金邊粉 - 中上

係海港城行街 到食晚飯時間 想食下泰國野 見到金不換泰國餐廳 就入去了環境都ok. 打開餐牌 其實都幾多野可以選擇 叫左個香矛蝦球沙律$148 紅咖哩燒鴨$148 燒鱔$198。一人一個椰青 @$58香矛蝦球沙律$148蝦球都幾大隻 幾彈牙 $148 有6隻 醬汁有少少辣 但係d沙律都係椰菜 唔係好想食 紅咖哩燒鴨$148咖哩都幾好味 甜甜地 唔辣 啱曬我唔食辣既人 燒鴨都啖啖肉 不過咖哩好似唔係好紅。似黃咖哩偏紅 不過只係顏色姐 唔係重點。仲有咖哩係要再叫飯既燒鱔$198 重點推薦 好好食。啖啖肉。感覺都幾新鮮燒的 加埋甜的醬汁 十分美味椰青@$58 都幾貴
係海港城行街 到食晚飯時間 想食下泰國野
見到金不換泰國餐廳 就入去了

環境都ok. 打開餐牌 其實都幾多野可以選擇

香矛蝦球沙律$148

紅咖哩燒鴨$148

燒鱔$198

椰青@$58 都幾貴
2018-10-08 1694 瀏覽
今日去完假日農莊放電後大人細路玩至精疲力盡,就驅車直出尖咀海運吃晚飯。老胡姨姨提議食泰菜金不換,作為一位過氣浪子當然義無反顧地讚成啦!我們被安排至餐廳中間酒吧旁的一張長枱,原來的維港無敵海景卻被「皇家加勒比」擋住,反而別有一番雅緻。我們每人揀一道菜,我當然指定要泰式海南雞,老胡姨姨點左粉絲蟹煲(正合我意),仲有菠蘿炒飯、海鮮濕炒河粉、炒椰菜苗、泰生蝦等等等等。先講海南雞,全隻分開兩碟上(夠細心抵讚,唔洗我地搬來搬去)。雞脾肉夠滑,雞胸啖啖肉夾唔鞋口,最驚喜嘅係居然起曬骨,真係「冇牙阿婆」都食得,咁嘅價錢真係抵讚!無論係海南雞抑或生蝦,最重要一定睇個醬汁,金不換的醬汁我幾欣賞。題外話用點生蝦的醬汁點雞又別有一番風味!輪到生蝦刺身出場,呢度的生蝦即點即制,新鮮唔會有雪味,抵讚!中間粒生蒜加辣椒好辣好刺激,食完要用片苦瓜清清喉嚨。椰菜苗非常鮮嫩清新,用薄薄的五花腩片炒香氣四溢!最後又點少得講埋個粉絲蟹煲?肉蟹超大隻,肉質鮮美,加上蛋漿炒,非常Yummy!好明顯粉絲先係主角,盡索蟹的鮮味精華,中間仲有豬頸肉,唔怪得知咁鬼香,抵讚!懂「剝蝦拆蟹」的佑佑爸爸外出工幹了,佑佑要食至愛大蟹鉗就要太座琴

先講海南雞,全隻分開兩碟上(夠細心抵讚,唔洗我地搬來搬去)。雞脾肉夠滑,雞胸啖啖肉夾唔鞋口,最驚喜嘅係居然起曬骨,真係「冇牙阿婆」都食得,咁嘅價錢真係抵讚!無論係海南雞抑或生蝦,最重要一定睇個醬汁,金不換的醬汁我幾欣賞。題外話用點生蝦的醬汁點雞又別有一番風味!輪到生蝦刺身出場,呢度的生蝦即點即制,新鮮唔會有雪味,抵讚!中間粒生蒜加辣椒好辣好刺激,食完要用片苦瓜清清喉嚨。椰菜苗非常鮮嫩清新,用薄薄的五花腩片炒香氣四溢!最後又點少得講埋個粉絲蟹煲?肉蟹超大隻,肉質鮮美,加上蛋漿炒,非常Yummy!好明顯粉絲先係主角,盡索蟹的鮮味精華,中間仲有豬頸肉,唔怪得知咁鬼香,抵讚!懂「剝蝦拆蟹」的佑佑爸爸外出工幹了,佑佑要食至愛大蟹鉗就要太座琴姨姨代勞。

而菠蘿炒飯賣相吸引,食落只係一般般,炒飯唔夠乾身,菠蘿太酸,但小朋友卻十分受落!海鮮濕炒河濕得黎無可厚非,弊就弊在河粉黐埋一舊,令人食慾大減!但整體而言呢間泰菜水準不錯價錢又唔算貴,可惜「海鮮控」佑佑爸爸冇黎,冇叫到明爐烏頭同泰式冬陰公湯,下次有機會一定要試下!
泰式海南雞
海鮮濕炒河粉
柚子牛油果沙律
芒果糯米飯
2018-09-27 778 瀏覽
五個人黎食晚飯 有圓枱 傾計方便唔洗等位 坐得舒服 服務也不錯蒜蓉通菜 正正常常蛋網海鮮pad Thai 炒得好香 好食 蛋網好薄 這個推介紅咖喱雞 點蒜蓉包一齊吃一流 吸晒d咖哩汁 d雞肉就正常無特別牛肉正常 唔硬唔乾 生熟剛好但個醬汁有d奇怪 唔岩我口味沙爹雞肉串無其他肉類㨂 肉汁夠 好夠肉 大大串如果有其他肉類選擇更好 沙爹醬都好食芒果糯米飯 糯米同紫米都好食 芒果夠甜夠凍加椰汁好吃佢有大或細份選 這份是細蒜蓉包 點黎送咖哩 有4件夠脆好香
五個人黎食晚飯 有圓枱 傾計方便

沙爹雞肉串

沙爹雞肉串無其他肉類㨂
肉汁夠 好夠肉 大大串
如果有其他肉類選擇更好 沙爹醬都好食
芒果糯米飯(細)
芒果糯米飯 糯米同紫米都好食 芒果夠甜夠凍
加椰汁好吃
佢有大或細份選 這份是細
蒜蓉包

蒜蓉包 點黎送咖哩 有4件
夠脆好香
蛋網海鮮pad  thai
沙爹雞肉串
芒果糯米飯(細)
蒜蓉包
2018-08-08 889 瀏覽
今晚同舊同事聚舊,唸起食泰菜又泊車方便既,就揀左呢度雖然之前都食過幾次,不過仲有好多野未試過。食泰國野點會唔食生蝦呢食落好新鮮,點埋個汁就一流啦!朋友揀左柚子沙律,但個人不太喜好,而且食落好苦,淨係試左幾啖。迷你拼盤,可以揀3款小食,魚餅最為出色,好香既香茅味,點埋泰式辣醬,酸酸甜甜!沙嗲雞串,共有6串,普普通通冇咩特別,不過雞肉好滑溜。豬頸肉炒金邊粉,估唔到有菜同蘿蔔,食落冇甘油膩,不過個人就鐘意泰式炒金邊粉多d。
今晚同舊同事聚舊,唸起食泰菜又泊車方便既,就揀左呢度
雖然之前都食過幾次,不過仲有好多野未試過。

食泰國野點會唔食生蝦呢
食落好新鮮,點埋個汁就一流啦!

沙嗲雞串,共有6串,普普通通冇咩特別,不過雞肉好滑溜。

2018-08-07
2018-07-20 706 瀏覽
都有好幾年無光顧金不換,雖然還未覺得餓,但行經見人不多,便來個泰國之夜吧!我們一行五人點的菜式並不多,因為個個都話未餓,但怎知就越食越肚餓,何解?皆因太好味了😆咖哩軟殻蟹 $178 :咖哩跟軟殻蟹分開上,份量並不多,咖哩較稠,但好香,並非一般的咖哩做法,估計用上雞蛋,有點蛋香。而軟殻蟹炸得香口,內裡還有膏,配上咖哩更是惹味。柚子沙律 $118 : 這沙律並非用上泰菜常用的酸甜汁,反而是用椰汁,惹味程度大跌,但帶點清香,配合炎熱的夏天。鹹魚炒椰菜苗 $90 :炒得很香,椰菜苗新鮮爽口,鹹魚粒多但整碟菜鹹度適中。蛋網海鮮炒金邊粉 $158 :這個粉可以說得上是色香味俱全。蛋網結實把金邊粉牢牢包著, 海鮮材料豐富新鮮,金邊粉用上茄汁炒,很醒胃👍🏼👍🏼芒果糯米飯 $90 : 必叫甜品,糯米加上紫米,柔軟煙韌,配上椰汁份外清香。芒果新鮮香甜,咳都忍唔住食多舊😆蒜蓉包 $60 : 由於越食越肚餓,所以叫多客蒜蓉包滿足下大家,一客四件,焗得香脆,蒜蓉味濃郁,讚👍🏼咁多年仍可保持高水準,難怪依然屹立不倒,客似雲來🤠

咁多年仍可保持高水準,難怪依然屹立不倒,客似雲來🤠
2018-07-18
  • 蛋網海鮮炒金邊粉
2018.6.22 金不換@tst 。真心覺得東涌*金泰屋*好食千倍!!!!!!👿炸蝦餅 $108。完全係食粉多過食到有蝦肉。好失敗!!!!一啲都唔彈牙。連蝦味都無麥!!!!難食。凍左之後直頭送俾人都無人要!仲要個汁甜到阿媽都唔認得。好難頂。😧生菜包 $128。又係好難食。可以整到啲豬肉乾哂水。仲要無味。係無味呀!好似食緊渣咁!!!😥黃咖哩雞 $148。黃咖哩味道本身甜甜地都幾好味。可惜啲雞肉完全無落調味。又係完全無味!!!!!!點搞呀!😊菠蘿海鮮飯$168。唯一可以見下人。整個份量都多。海鮮同其他配料份量算正常。只係見得人。唔算好有味。更加講唔想美味。😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔喂~記得好耐之前食過一次都唔太差。但今晚既質素真係好嚇人。定係我之前食得太好。要求太高????但我真心覺得難食。而且價錢唔平!!!!!!😊想食好食泰國菜。我會推介東涌金泰屋。同尖沙咀泰燒遙。
凍左之後直頭送俾人都無人要!
仲要個汁甜到阿媽都唔認得。好難頂。

粉佔9成。好難食難食

難食生菜包。豬肉又乾又無味

黃咖哩雞。雞肉完全無味

😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔
😊想食好食泰國菜。我會推介東涌金泰屋。同尖沙咀泰燒遙。
2018-06-22
2018-06-11 2557 瀏覽
星期五既夜晚去尖沙嘴搵間餐廳食dinner真係唔容易 度度都咁多人早幾日就搵左一堆既泰國菜試下boo 最後book倒呢間就決定食呢間呢度食物種類都算多 價錢中上 喺尖沙嘴係屬於合理價錢先叫一個我最鍾意既冬陰功我地我叫左細 剛剛好分倒三碗冬陰功味道濃郁 唔算太辣 酸同辣味配合得好好裡面有蝦同埋草菇 草菇吸左d湯既味道 好好食之後就食青木瓜沙律 青木瓜好鮮甜爽脆 配合少少酸既汁好開胃加入左花生可以令口感更加豐富Pad Thai都算係我既必叫菜色值得一讚呢度既pad thai整得好好食金邊粉好煙韌 唔會痴埋一舊酸酸甜甜既味道令我一啖接一啖咁食呢度另外仲有個雞蛋網既pad thai但我覺得食落應該係差唔多 只不過係靚d就叫左普通pad thai啦生菜包可以揀要咩肉 我地揀左豬肉豬肉調味調得好好 帶微辣加入新鮮生菜 可以解膩黃咖喱牛根腩又係好正咖喱好想椰汁味 味道好濃郁我地仲叫左個蒜蓉包撈汁食牛根腩煮得夠淋 唔會痴牙仲有吸曬汁既薯仔食tim覺得呢間泰國菜都幾唔錯每個人二百幾食到好飽其實都唔貴建議大家要嚟既話book定檯先keep住都見到人等位
呢度食物種類都算多 價錢中上 喺尖沙嘴係屬於合理價錢

每個人二百幾食到好飽其實都唔貴
建議大家要嚟既話book定檯先
keep住都見到人等位
2018-06-03 574 瀏覽
期五晚上,收工即興去了海港城的金不換食飯。因為好想食炸蝦餅,所以就拉住某人過來了。難得星期五晚上無訂位都可以即時有枱食飯。兩個人叫咗今日的目標炸蝦餅,另外叫了某人至愛的海蝦刺身,仲有一個鐵板黑椒肥牛飯。坐咗一陣炸蝦餅就上枱了。四件冬甩款的蝦餅一開二上碟,炸得香脆,份量滿滿的,沾埋甜酸醬非常惹味,吃得很是滿足。再來就是海蝦刺身,小巧的海蝦,加上無蒜片同特制辣椒汁,辣很是食慾大增。最後的鐵板黑椒飯,份量不少,但味道無乜特別驚喜,只是中規中矩。

炸蝦餅
海蝦剌身
黑胡椒肥牛炒飯(鐵板)
2018-06-01
炸蝦餅
海蝦剌身
2018-03-12 806 瀏覽
海港城逛街一天、裡面吃吃喝喝逛逛都滿足。都不用去外面。就是每次去都要過海、所以乾脆連晚餐一併吃完再回家吧,跑這麼遠。大約八點半了、眼前這家泰式餐廳看起來裡面也算高朋滿座然後也不用等很久所以就不妨一試咯。很快入座、因為泰式吃太多基本都知道大概自己要什麼、所以兩分鐘不到就ready to order了!服務員也是眼疾手快迅速下單、竟然有笑容、大約習得了半點泰式的服務真氣!在香港好難得。點的菜肴也都算是非常常見的了,所以很容易比較!份量有待商榷不過味道是真的很好吃了、特意都要了加辣以滿足我愛辣的情緒、也都做到!驚喜地好味!贊贊贊!還會光顧啦!

冬陰功湯
綠咖喱牛肉
2018-03-10
20 分鐘 (堂食)
冬陰功湯
綠咖喱牛肉
1K
商場內的餐廳總有其生存之道,尤其是高端商場,賣的不會是行貨/ food court之流。金不換位於海運大廈二樓,前郵輪登船位置旁,快將完成翻新工程,相信會比我早前到訪時好得多。一行七人點了一大堆食物,椰汁柚子沙律、泰式拼盤、海南雞壹隻、咖喱大頭蝦配蒜蓉包及白飯、最後還有甜品。海南雞澄鮮黃,賣相甚佳,雞油香豐富,肉質幼嫩,份量頗大,非常吸引! 泰式拼盤雖不outstanding,但款款都符合泰國菜的標準,但觀其位於大商場,可加點分數。另外,咖喱配上蒜蓉包真的蠻融和,香口惹味。小結: 整體水平雖不outstanding,但也感不錯,尤其是鮮嫩的黃油海南雞,另外經理好nice

2017-08-25
午餐
2017-09-05 3233 瀏覽
大姨一家回港作訪,二姨提議到這兒吃一頓來為她洗洗塵....久未來過這老字號泰菜店了。對上一次,算算手指也應有十多年了吧....今餐由二姨做東,菜當然亦自然由其發辦....炸物軟殼蟹先打頭陣。油膩感及調味沒如料想中的重但就炸得不夠脆身,肉及皮明顯地偏濕,不是小弟喜歡的那杯茶....柚子沙律相反就很不錯了,集甜、酸及甘味於一身,很開胃;柚子肉亦多得舖天蓋地的....炸蝦餅肉雖彈牙但甜鮮味欠奉,只是一般....海南雞和普通的白切一般無甚特別,肉不算滑但也不會太嚡中規中矩。醮著泰式辣醬吃,感覺同樣一般....甜酸魚柳的炸粉太厚且偏淰,肉算是軟嫩而甜酸汁亦沒弄至水汪汪的,算是扯了個平手....炒椰菜苗稍嫌落了太多油去處理,調味亦過鹹....炒飯炒河水準同樣不過不失,飯身濕濕哋同不是我杯茶但勝在下了欖菜,夠鹹夠惹香;炒河對我來講,是下油偏重了....串燒雞肉每一份皆弄得大大件的雖絕不能稱得上正宗但出奇在肉咬入口卻是非常入味軟嫩,再醮上滿有堅果香的甜帶輕辣汁醬,算是其一最佳的出品....試了一口椰汁糕,貫徹一向泰式甜食甜到漏糖的原則,雖然正宗但對不太能嚐大甜的我,吸引力就真的不大....大姨一家食得
大姨一家回港作訪,二姨提議到這兒吃一頓來為她洗洗塵....

今餐由二姨做東,菜當然亦自然由其發辦....

炸蝦餅肉雖彈牙但甜鮮味欠奉,只是一般....

炒椰菜苗稍嫌落了太多油去處理,調味亦過鹹....

大姨一家食得津津有味的....不過於我而言,還是回龍城找間更價廉物美的泰菜館吃來得高興....
午餐