2024-09-15 149 瀏覽
看電視介紹,食物吸晴,我們便去食。飯後感,有被電視介紹欺騙的感覺。劉華多士:電視介紹多花生醬、多奶醬流心。现場食沒有多奶多醬,無流心,而且味道同一般茶餐廳西多冇分別,只是表面多咗啲脆脆,咬落去一啲都唔脆,沒有邪惡感。失望之選!!!豬軟骨飯:冇乜豬軟骨,大部分都係芡汁,味道一般。咖哩牛腩飯:味道基本上都可以,當然唔可以同太X餐廳比較啦。雞翼醬爆豆腐卜魚麵:好久沒有吃魚麵,魚麵有咬口湯底都ok,三隻煎雞翼,醬爆豆腐卜,味道可接受。椰奶紅豆冰加了椰子味bear bear 熊,吸晴打卡,唔係太甜多紅豆唔錯。四個人食,平均每人$66。整體:裝修係吸引人打卡,食物一般。

劉華多士:

豬軟骨飯:
冇乜豬軟骨,大部分都係芡汁,味道一般。

咖哩牛腩飯:
味道基本上都可以,當然唔可以同太X餐廳比較啦。

雞翼醬爆豆腐卜魚麵:

椰奶紅豆冰

四個人食,平均每人$66。

整體:裝修係吸引人打卡,食物一般。
2024-09-13
2024-09-14 185 瀏覽
香港人早餐離不開茶餐廳十次總有超過一大半都係去食茶記今日有活動所以去左佐敦果邊搵食見佢門面都企理就試下喇沙嗲牛麵同炸菜肉絲麵(其實我係叫米粉,但落單姐姐落錯單不過都好在佢煮個麵唔難食。。對我黎講硬度適中。最怕一早整定然後淋熱湯的半生麵沙嗲牛發揮正常炸菜肉絲d肉絲唔合格,懷疑某d位置係雪到死實左好硬好干。欣賞條腸仔有即刻煎過。。因為大部分茶記d腸我都不予置評,餐包軟熟。。重點黎喇。茶記最緊要杯茶首先熱奶茶(少奶):茶味夠濃,杯茶夠熱凍奶茶 :唔知點解同熱既爭咁遠,茶味完全係跌左80%,加上我唔記得少甜。好似飲緊糖水奶咁總括:茶記黎講都合格(但熱飲會好d)overall 可以再做好d, 雖然姐姐落錯單。但都好有禮貌咁問我接唔接受。服務都可以。
香港人早餐離不開茶餐廳
十次總有超過一大半都係去食茶記
今日有活動所以去左佐敦果邊搵食
見佢門面都企理就試下喇
沙嗲牛麵同炸菜肉絲麵(其實我係叫米粉,但落單姐姐落錯單
不過都好在佢煮個麵唔難食。。對我黎講硬度適中。
最怕一早整定然後淋熱湯的半生麵
沙嗲牛發揮正常
炸菜肉絲d肉絲唔合格,懷疑某d位置係雪到死實左好硬好干。
重點黎喇。茶記最緊要杯茶
首先
熱奶茶(少奶):茶味夠濃,杯茶夠熱
2024-08-10 846 瀏覽
今日入到去諗住堂食,點知好似唔多夠冷氣,都係轉外賣走人…叫咗個海南雞飯,有菜、有湯、有嘢飲,收$68,佐敦呢個價錢差唔多啦。返到去一打開個外賣,啲雞肉眼都睇得出嚡熠熠,再用筷子撩了撩,全部都係啲無乜肉嘅骨位🤦🏼‍♂️,咬落去啲雞仲係凍嘅🥶‼️係咪諗住隻雞已經咁嚡,再翻熱會變擦子膠⁉️算啦,唯有放棄隻雞,食佢個所謂黃薑飯,得個鹹字…,湯飲完口渴嘅😖最離譜係,海南雞嗰碟精髓嘅豉油醬,佢竟然執漏咗,真係錯到離晒大譜‼️
今日入到去諗住堂食,點知好似唔多夠冷氣,都係轉外賣走人…

海南雞飯
一直都想來呢間嘢 @kamyeesiu 試吓,因為佢嘅樽仔奶茶非常之出名,今日就嚟朝聖~下午茶XO醬雞粒炒飯 $45其實佢嘅味道都唔錯,比起唔少嘅XO醬炒飯,佢嘅味道都算香濃,而且雞粒大大嚿,炒飯亦都夠晒熱,不過唔知點解佢嘅飯就係唔夠乾爽,影響口感。味道:7/10熊仔奶茶冰冰 (餐配+$19)佢就係我嚟嘅原因,據說呢間茶餐廳我係曾經嘅金茶王得主有份經營嘅。除咗普通嘅凍結奶茶,佢亦有唔少嘅樽裝茶,並且係使用佢哋嘅得像拼配茶。我不過樽仔奶茶可能都未夠吸睛佢哋退出咗呢個迎合年輕人鍾意打卡嘅熊仔奶茶冰意思係用奶茶整成熊仔型嘅拼可以保持奶茶嘅冰凍,但又唔會影響佢嘅籠度。佢哋嘅奶茶果然名不虛傳,係小編比較鍾意茶味較重嘅嗰種。茶香之餘,亦有回甘,同時唔會太甜。奶嘅比例都啱啱好,可以令奶茶更醇厚。不過因為奶茶本身都夠凍,個熊仔冰其實溶得好慢,甚至飲晒啲奶茶,嚿冰都未用晒,建議各位可以慢慢飲。🤣🤣🤣味道:8.5/10環境:8/10服務:6/10抵食:7/10金二少冰室 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道71號地舖#hkig #hkfood #hkeat #hkfoodie #hkfoodlover #tsimsh

下午茶XO醬雞粒炒飯 $45

味道:7/10

熊仔奶茶冰冰 (餐配+$19)

味道:8.5/10

環境:8/10
服務:6/10
抵食:7/10

金二少冰室 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道71號地舖

#hkig #hkfood #hkeat #hkfoodie #hkfoodlover #tsimshatsui #jordon #tsimshatsuifood #memory #goodolddays #香港生活 #香港美食 #香港食評 #食評 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #佐敦 #佐田美食 #香港味道 #香港情懷 #茶餐廳 #奶茶 #檸茶 #港式奶茶 #樽仔奶茶 #炒飯 #西多 #香港必食 #金茶王 #得獎
2024-05-16 910 瀏覽
今日Lunch同友人食唔到澳牛(原來逢星期二唔開),一心想飲杯好味奶茶之下搵到呢間茶餐廳,自聲家傳之味嘅金二少奶茶我叫左一個茶餐,個湯底同叉燒都好鹹,要姐姐比杯熱水加入去沖淡,然後滑蛋鹹到即刻叫姐姐換返走鹽嘅俾我,佢話得煎蛋可走鹽,唯有照食。友人嘅三杯雞飯上到嚟同冬菇炆雞一樣,又係好鹹,好難食。奶茶普通,無特別comment,唔使特登為咗呢杯奶茶嚟。

友人嘅三杯雞飯上到嚟同冬菇炆雞一樣,又係
好鹹,好難食。

奶茶普通,無特別comment,唔使特登為咗呢杯奶茶嚟。
放工之後,諗住搵間冰室快食晚餐就回家。侍應好有禮貌,親自幫我點餐,仲介紹奶茶加埋隻熊仔可以打吓卡。咁我本身都想試吓佢個奶茶嘅!叫左招牌荷葉土魷肉餅蒸飯, 加埋冰凍熊仔奶茶。首先黎左個冰凍熊仔奶茶,叫晚餐就加$18有樽裝奶茶,加$19就有埋隻熊仔俾你打卡。奶茶入口係濃厚嘅,奶味偏重,甜度適中,隻熊仔打卡係幾靚,半個鐘都未溶哂,有排你影😂晚餐叫左個招牌荷葉土魷肉餅蒸飯10分鐘内就已上菜,本身想叫少飯(以為佢係分開上), 侍應話唔得,唔係分開,冇得少飯。上菜係原個上,有個籠仔上有塊荷葉,再放蒸飯上有肉餅同埋幾舊土魷。 蒸飯同肉餅係熱嘅,肉餅一入口就溶,味道正常,土魷就常溫啦,不過硬嘅。最厲害係塊荷葉,係凍架🤣因為蒸飯冇乜荷葉味,所以就好奇摸吓塊荷葉😂點知凍嘅,即係落單先執埋一齊啦!咁咪可以少飯囉😂環境唔大,如果你拎住一大袋野就要打橫先行到,唔算寬敞囉。咁平日文晚都唔算多人,可以慢慢坐。另外,一路食一路有2隻蚊定烏蠅飛黎飛去都唔走,咁睇應該唔會有下次啦。附近有好多餐廳可選擇。
放工之後,諗住搵間冰室快食晚餐就回家。
叫左招牌荷葉土魷肉餅蒸飯, 加埋冰凍熊仔奶茶。

晚餐叫左個招牌荷葉土魷肉餅蒸飯

冰凍熊仔奶茶
招牌荷葉土魷肉餅蒸飯
冰凍熊仔奶茶
2024-03-10 708 瀏覽
没有礼貌,态度极差,姐姐姨妈到心情唔好就唔应该反工奶茶一般般没有茶味,菠萝包唔新鲜,凌茶没有柠檬味the sitting environment is clean and comfortable however staff attitude is totally unacceptable, this restaurant needs to remind itself that it is providing not just food but also basic service to consumers and there are tons of char chan tengs in Hong Kong doing the same , f&b is a competitive industry, this restaurant really needs to rethink its strategy if it wishes to continue using staff with bad attitude plenty of room for improvement for fo
没有礼貌,态度极差,姐姐姨妈到心情唔好就唔应该反工

奶茶一般般没有茶味,菠萝包唔新鲜,凌茶没有柠檬味

plenty of room for improvement for food quality
2024-03-09
行入金二少,光猛門面勁吸引住我,一坐低就忍不住叫咗碗南瓜海鮮咖喱焗飯。開動一刻,個南瓜口感綿滑去到好舍得,咖喱嘅香味係咁溢出嚟,香濃滋味,霸晒口。海鮮都新鮮夠晒彈牙,飯又入味,完全係想像中嘅味覺狂歡會呀!😋再嚟,個朱古力棉花糖焗多士,睇落就好心水!多士烤到外脆內軟,朱古力攪和埋棉花糖嘅味道,甜得嚟又唔黏牙,嗰份花生醬加咗層惹味,真係甜得嚟又唔覺膩,講真,食完係會掛住嘅!🍞🍫最後,梗係唔少得招牌樽仔奶茶喇!幾個字形容佢?簡單講就係「真心好飲」。奶茶平衡得好出色,淡淡茶香襯托住奶味兒,啱啱哋滑過喉嚨,令人一試難忘!總括嚟講,金二少冰室食物冧爆,氣氛正,下次情報再來,要試埋其他款喇!🥤🤤

2024-01-10 627 瀏覽
This cha chan teng caught my eye recently with their creative twists on traditional Hong Kong cha chan teng favourites! We tried out this spot and were pretty impressed! 🇭🇰 Pic 1️⃣: 一夜暴富劉華多士 - $45 hkd 🍞 — One of their signature items here and a definite must-try! A creative take on the classic HK-style french toast, but this one’s topped with Ovaltine, Coco Chex cereal and filled with a decadent, creamy condensed milk that’s makes you feel so guilty but so worth it. This is definitely on the sweet

Pic 1️⃣: 一夜暴富劉華多士 - $45 hkd 🍞
— One of their signature items here and a definite must-try! A creative take on the classic HK-style french toast, but this one’s topped with Ovaltine, Coco Chex cereal and filled with a decadent, creamy condensed milk that’s makes you feel so guilty but so worth it. This is definitely on the sweeter side but it’s totally worth the try! The powdered Ovaltine gives it a rich chocolatey flavour, and the coco chex gives it a good crunch. This is served piping hot so the condensed milk filling is guaranteed to be extremely runny when the toast is cut open.

Pic 2️⃣: 北極熊紅豆冰 - (+$16 hkd on the tea set) 🫘🧊
— One of my favourite drinks ever and this one’s just extra cute! Good coconut milk to red bean ratio, loved that it wasn’t overly sweet either. The polar bear ice is actually frozen coconut milk so you don’t have to worry about your drink being watered down whilst the ice melts!

Pic 3️⃣: 一口西多士 - $36
— A classic afternoon tea option that does not disappoint. These french toast cubes were perfectly coated in their delicious egg batter and deep fried to perfection to give it that crispy exterior whilst the inside was still nice and soft. This went perfectly with the slab of butter and golden syrup. The cubes make this a lot more convenient to eat too!
經過白加士街澳牛同麥文記,兩間都大排長龍,完全唔使諗同朋友誤打誤撞之下經過呢間社交平台feel嘅茶餐廳🤣最出名係佢個熊仔冰同「一夜爆富劉華多士」(即係阿華田西多士)▶️ 常餐- 叉燒仿鮑片通粉 ($48+7)可以自由揀選配料一款,其後每款+$7麵底可揀米粉/ 米線/ 通粉/ 公仔麵賣相唔吸引😅幸好味道比賣相好湯底好濃雞湯味,鹹鹹地同時唔覺好MSG通粉唔錯,唔係快熟通粉,咬落有質感,中間通窿好掛湯👍🏻份量仲好多叉燒望落冇色澤 (明明見人哋黯然銷魂飯啲叉燒好靚)🐷好彩都有蜜汁甜甜嘅味道,切得薄身半肥瘦,只係部份位置比較韌鮑片幾有咬口,切成絲可能會較好,可惜得四片可跟蟹柳炒蛋餐包或時疏,健康啲揀咗菜心🥬鍾意佢係烚菜心,食落翠綠新鮮旁邊倒上蠔油,唔會乏味,蠔油同菜心係絕配▶️ 海南雞飯餐 ($60)朋友點嘅,賣相唔錯係我見過咁多油飯之中比較黃嘅一個🤣雞肉連骨🐔算有啲肉肉質淋不過唔夠滑嫩同欠缺油香可以點蔥油同辣醬另外跟中湯同一碟菜心,幾抵食▶️ 樽裝熊仔奶茶 (+$19)某程度上係為咗佢而嚟🐻茶底可自選,揀咗最原本嘅絲襪奶茶熊仔冰的確幾可愛😻做埋「毛毛」面將奶茶倒落去好有儀式感奶茶醇厚,茶味比奶味出,
經過白加士街澳牛同麥文記,兩間都大排長龍,完全唔使諗
同朋友誤打誤撞之下經過呢間社交平台feel嘅茶餐廳🤣

▶️ 常餐- 叉燒仿鮑片通粉 ($48+7)
可以自由揀選配料一款,其後每款+$7
麵底可揀米粉/ 米線/ 通粉/ 公仔麵
賣相唔吸引😅幸好味道比賣相好
湯底好濃雞湯味,鹹鹹地同時唔覺好MSG
常餐- 叉燒仿鮑片通粉

叉燒望落冇色澤 (明明見人哋黯然銷魂飯啲叉燒好靚)🐷
好彩都有蜜汁甜甜嘅味道,切得薄身半肥瘦,只係部份位置比較韌
鮑片幾有咬口,切成絲可能會較好,可惜得四片

可跟蟹柳炒蛋餐包或時疏,健康啲揀咗菜心🥬
鍾意佢係烚菜心,食落翠綠新鮮
旁邊倒上蠔油,唔會乏味,蠔油同菜心係絕配

▶️ 海南雞飯餐 ($60)
朋友點嘅,賣相唔錯
係我見過咁多油飯之中比較黃嘅一個🤣
雞肉連骨🐔算有啲肉
肉質淋不過唔夠滑嫩同欠缺油香
可以點蔥油同辣醬
另外跟中湯同一碟菜心,幾抵食
海南雞飯餐

▶️ 樽裝熊仔奶茶 (+$19)
某程度上係為咗佢而嚟🐻
茶底可自選,揀咗最原本嘅絲襪奶茶
熊仔冰的確幾可愛😻做埋「毛毛」面
將奶茶倒落去好有儀式感

奶茶醇厚,茶味比奶味出,唔太甜,絕對有港式懷舊冰室味道
(朋友嫌佢唔夠甜添haha,我自己覺得啱啱好)
熊仔冰作用唔大😂純打卡,好在size唔大,唔會溝淡奶茶味 (如果齋食,口感似刨冰🍧)
樽裝熊仔奶茶

▶️ 熱檸茶
跟常餐免費飲品
茶底比較苦澀,篤埋三片檸檬夠晒酸
估計冇落糖漿🍋
整體食物唔錯,達到一般茶記水準,唔會只靠gimmick
賣相新穎,隔籬枱兩個國內遊客叫嘅金鑽海鮮焗飯超巨型!
金鑽海鮮焗飯

推介佢啲奶茶🏅見有少甜版,仲有特別口味:茉莉奶茶、泰式奶茶底、玫瑰奶茶(超市有售)
環境唔錯,牆紙凸顯香港特色🇭🇰中間座位坐得舒服

服務態度幾好,姐姐雖然冇咩笑容,但有種地道嘅「親切感」
唯一係衛生方面有待改善,一開始碗通粉有隻細細嘅蚊🫣姐姐好快就換過碗俾我,咁就唔追究啦
價錢合理,唔收加一,平均$70/人
下午茶時段好多人幫襯,完全坐滿仲要等一陣位
黎開佐敦想食間感覺冇咁頹嘅茶餐廳,可以試試呢間
樽裝熊仔奶茶
2023-10-26 981 瀏覽
打卡之選黎到金二少茶記二話不說 即叫返個熊仔奶茶冰冰先 (原價$39 主食半價加購$19) 之前做research 見佢有幾款奶茶 但奶茶冰冰preset 絲襪奶茶 有興趣試其他奶茶系列可以問下 侍應首先係門口大雪櫃拎個奶茶 然後入水吧拎個熊仔冰冰 有一點值得讚最少對我黎講 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 絲襪奶茶上枱唔會好凍 如果奶茶好凍 再加冰冰就會super frozen 熊仔大概一個手掌既size 奶茶杯偏細 最少都可以refill 奶茶3轉奶茶冰冰一到 我當然要舔吓個冰先 冰底偏苦澀 冇咩奶味 再試下就咁飲個絲襪奶茶 只能夠說佢唔係我鍾意嘅奶茶口味 金二少嘅絲襪奶茶 茶味有 奶味都有 但係佢嘅組合就唔係我最理想嘅港式奶茶口味 當然見仁見智 第一啖覺得有啲甜 但你食埋個主食你就會覺得唔甜熊仔遇溺啦 主食我地叫左個公司三文治同一夜暴發劉華 (流奶西多士)落order 既時候都唔係幾好意思講出口 反而侍應姐姐話「劉華」一個係咪(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)一夜暴發劉華- 流奶西多士西多士裏面唔係齋包 有花生醬 面上有煉奶同啲朱古力格格cereal 聽到呢個組合都feel到有幾甜有幾漏 建議share 食
打卡之選黎到金二少茶記
有興趣試其他奶茶系列可以問下

熊仔奶茶冰冰

熊仔遇溺啦

主食我地叫左個公司三文治同一夜暴發劉華 (流奶西多士)

一夜暴發劉華- 流奶西多士
西多士裏面唔係齋包 有花生醬 面上有煉奶同啲朱古力格格cereal 聽到呢個組合都feel到有幾甜有幾漏 建議share 食 一個人真係搞唔掂 除非係螞蟻人 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
公司三文治
即叫即整 麵包軟硬適中 生菜新鮮 炒蛋都不錯 可以encore

一夜暴發劉華

總括而言
衝着熊仔奶茶去食 打過卡 食過一次就可以了
劉華太heavy 建議share 分享
熊仔奶茶冰冰
2023-10-16 687 瀏覽
今日喺佐敦收工然後約咗朋友喺嗰度食嘢,都係普普通通想食嘢隨便搵左間冰室就入去發現比較特色呢間冰室,首先作為寬敞同埋比較光,而且食物質素非常好今次叫咗兩個飯同埋一樣小食鮮茄牛肉飯:9/10分。佢呢樣個晚上非常驚喜大家可以看看圖片,有一大塊滑蛋之餘仲有一個熟咗嘅番茄,牛肉唔係普通嘅汙辱係真正嘅牛柳,而且分量非常多滑蛋叉牛飯:8/10分。呢個同樣非常出色,叉燒係唔肥瘦嘅,而且牛肉質素正常揀嘅分量都比較多最後呢個係爆漿部隊漢堡:9/10分。都算係特色美食非常推薦,有芝士之餘同埋漢堡比較大可以兩個人一齊食
今次叫咗兩個飯同埋一樣小食

2023-10-13 414 瀏覽
俾熊熊奶茶吸引左嚟! 食左個下午茶西多同叫左個奶茶~ 西多好邪惡呀~ 熊熊奶茶味道正常,冇諗到個杯咁細個😂😂週末去好彩唔洗等位啫!價格定位正常,姐姐態度都幾好~~
2023-10-08 365 瀏覽
其實我在香港幾乎不出門不過今日偶然見見朋友分享一下😬位置尖沙咀的冰室餐廳走懷舊老香港風格店內有很吸精的懷舊雪櫃食物是偏向新式老食物 ?!!🤷‍♀️要了一份豬扒沙律 附普通飲料$38台灣朋友要注意🙈在港式茶餐廳點的沙律跟cafe不同裏面不是菜通常都是一些罐頭水果粟米胡蘿蔔青瓜加上沙律醬🙈巧克力綿花糖多士 附飲料$45瑞士汁雞翼$30泰式奶茶紅豆芋圓$45兩杯小熊紅豆冰 套餐另+$18味道就是一般正常味道奶茶茶味濃 值得一試小熊紅豆冰來的時候小熊已經遇溺💀而且紅豆吃下去沒有味道,未試過可以試但不推薦兩人共吃了$196在香港旅遊區而言算是可以一試🙈但不用特意跑一趟🙈🙈裝潢打卡指數:🌕🌕🌕🌑🌑食物美味指數:🌕🌕🌑🌑🌑JC推薦指數:🌕🌕🌕🌑🌑金二少冰室地址:尖沙咀柯士甸道71號地舖

其實我在香港幾乎不出門

JC推薦指數:🌕🌕🌕🌑🌑
金二少冰室
地址:尖沙咀柯士甸道71號地舖

2023-10-02 402 瀏覽
金二少冰室喺網上面見到有一間冰室有熊仔冰🐻,貪得意都泥打卡,離柯士甸站行大概6分鐘左右就到餐廳啦! 相當便利。入到鋪頭,港式懷舊裝修佈置,好有老香港特色,叫左兩份下午茶,一夜暴富劉華多士同一口奶西多士,加多杯熊仔紅豆冰同凍奶茶。一夜暴富劉華多士,上面有阿華田脆脆,入面就流心煉奶,極邪惡! 忍唔住口食晒😭重甜口味人士會好鍾意,對我個人黎講就甜左小小😅一口奶西多士,呢個就係平時食開既一口西多士,上面一大塊牛油,入面花生醬,勝在新鮮炸起。凍奶茶好絲滑,見佢係超市都有賣樽仔奶茶!如果想試都可以可以買樽仔奶茶試下!熊仔紅豆冰,就係多左個可愛既熊仔冰🐼。味道正常。如果去開附近,都值得試試。
金二少冰室

熊仔紅豆冰,就係多左個可愛既熊仔冰🐼。味道正常。

如果去開附近,都值得試試。