2007-05-22
其實住咗牛頭角咁多年都一直有幫襯開佢地,金利來一向比我既印象就係價廉物美。言歸正傳,上星期五同女朋友食飯,我地叫咗飄香雞,豉椒炒聖子(原本想叫蒜茸粉絲蒸扇貝,但大家都有睇新聞),蒜茸白菜仔,一碗白飯同一碗粥。飄香雞–在雞上灑上大量蔥花、薑、蒜蓉再配合埋甜豉油,用來撈飯確係一流。這個餸一向都值得讃。豉椒炒聖子–先將聖子灼熟再炒,由於用灼的原故,聖子淋"gigi",一啲都唔亁身,失敗之作。蒜茸白菜仔–一般貨色,難有驚喜。但值得一提既反而係伙記既態度,食到中途,由於有點口渴既原故於是叫了一罐可樂,但當伙記拿到夾既時候,女友跟那伙記話想要多罐碧泉,點知那不知所謂的伙記突然覺得好麻煩仲好大聲問仲有冇呀﹖跟住就行咗去同未出門口背住我地做咗個不雅既手勢,這樣既態度簡直係不知所謂。原本諗住今次比個喊樣佢,但呢間野食咗咁多年啲野都好正,尤其係蒜茸粉絲蒸扇貝,此終食開有感情,今次就比個ok你,記住下次唔好啦。
蒜茸白菜仔–一般貨色,難有驚喜。