看到金利來做團購餐,據聞金利來海鮮都頗有口碑,就相約好友16人齊齊購買團購票,期望可以大飽口福。5月24日晚上六時十五分到了金利來,有十個朋友已到金利來,可惜店主聲稱未人齊不能入座。何解?明明預留16人枱給我們,為何不讓我們先坐下,待人齊就起菜?偏偏要我們十人站在門外等候,代客非常不友善。我們16人買了$208團購餐,每人還要加入40元茶芥,還會下單加啤酒汽水。豈料我們所吃的餸菜,升級的餐單包括:有沙的蒸蟶子、沒有龍蝦味的龍蝦伊麵、沒有魚鮮味的蒸東星斑、走了肉的避風塘炒鞋、令我好友神經麻痹的味精海鮮湯⋯我們16人每人付出差不多$300 ,如果金利來覺得做團購餐是一門是蝕本的生意,就要將價就貨地對待客人,請金利來不要再做團購。因為這樣,只會讓客人感到反感,以後再沒有興趣到金利來吃海鮮,金利來的口碑就只會越做越差。剛收到朋友的消息,她的老公吃完金利來之後正在拉肚子⋯還有,本來想帶備美酒配佳餚,金利來稱外來酒品要多收每位茶芥$10。我表示16中有2名小學生,4名中學生,學生都要因外帶酒品而多收$10?金利來的回覆:「睇吓先決定,真係無人睇住你邊個飲,邊個唔飲。一般成檯計😓」,如此這般的服務「

剛收到朋友的消息,她的老公吃完金利來之後正在拉肚子⋯
還有,本來想帶備美酒配佳餚,金利來稱外來酒品要多收每位茶芥$10。我表示16中有2名小學生,4名中學生,學生都要因外帶酒品而多收$10?金利來的回覆:「睇吓先決定,真係無人睇住你邊個飲,邊個唔飲。一般成檯計😓」,如此這般的服務「原則」就教人憤怒!
實在,有待改善!
2015-05-18 1167 瀏覽
本來,開開心心同男朋友去食餐飯,慶祝下就上網團購購買左個餐 價錢大概每人190元再加90幾蚊錢大概400幾至500蚊啦本身book左8點半 去到話未有位話十五分鐘後再翻過黎 結果等到9點先入得去坐低等左半個鐘到先黎第一道湯尼個就系所謂既秘制海鮮湯裹面其實系豆腐加魚 飲第一碗味道幾好 但太多味精了油菜 聽到個名就知好多油個waiter話佢地選用有機油菜一個人食十蚊 二十個人食就二百蚊喎碟菜除左用多油去形容外 無其他野形容了^_^蒜蓉粉絲蒸扇貝蒜蓉粉絲比較乾身 無乜汁 再黎鮑魚 螺 蝦鮑魚比較苦 螺有點臭 蝦比較細小 失望尼三樣已經算系較為好 總括成餐飯一點也不值 客人食緊野既時候系甘吹 叫人食埋去 一路食一路收您隻碟不會再去了
本來,開開心心同男朋友去食餐飯,慶祝下
就上網團購購買左個餐

不會再去了
2015-05-17
紀念日
2015-05-15 919 瀏覽
  我買咗團購共6人,加埋服務費每一位大約$220,共$1320避風塘炒蟹,蟹肉很超乾,似整定番熱,太多炸蒜都無用, 一點都不香又唔好食瀨尿蝦,是梅!難以接受既龍蝦伊面, 除了二隻鉗有些肉外, 其他比洒頭及殼, 一粒肉或尾也沒有, 話洒都6位呀!! 因其實無乜味道,所以最後也無要求退貨!!蒜蓉粉絲大扇貝好細隻,白灼蝦好細隻又不太新鮮蒸魚OK,鮑魚東風螺尚算ok,但好細!糯米飯不好食,油菜超油!屋村洒樓也好過它!我只覺自己在吃隔夜飯菜, 完全不鮮,份量又不足!  唔怪得知早二天要求定我們選什麼, 跟本一早抄定!每人40元茶位也要坐下前付清, 話之你之後有無加野, 奇怪...怕我們走路咩! 無下次

瀨尿蝦,是梅!

蒜蓉粉絲大扇貝好細隻,白灼蝦好細隻又不太新鮮
蒸魚OK,鮑魚東風螺尚算ok,但好細!

糯米飯不好食,油菜超油!屋村洒樓也好過它!

無下次
題外話/補充資料: 我只覺自己在吃隔夜飯菜, 完全不鮮,份量又不足!
2015-05-14
母親節
團購
極度失望加唔開心! 自己生日,屋企人買咗團購一行11人,加埋服務費每一位大約$220本身都冇諗過會幾好食,但唔係咁差,先唔講服務態度海鮮唔多新鮮,又唔好食蒜蓉粉絲大扇貝佢俾咗花蛤,好乾唔入味蒸魚好鹹,得豉油味白灼蝦好細隻鮑魚尚算ok,但好細!東風螺好細隻海鮮湯唔好飲,似味精,糯米飯最好食25分鐘後先再上油菜!油菜唔錯但係真係好油再45分鐘後避風塘炒蟹終於到,蟹肉梅既,唔入味,太多炸蒜都無用跟住瀨尿蝦,一樣係梅!最後係難以接受既龍蝦伊面!味道不得了,仲好油又怪講完食物講服務非常之差,食到成肚氣食到一半,大約1930,因為要2030交枱,等左好耐都無其他野食,就係咁易催一催左2樓樓面,催左好多次,泥左一碟菜,又停左啦再催多幾次,完全唔理我地落到樓下,問一個肥樓面,佢耍走我地,最後仲比佢同廚師用好難聽既說話話我地..真係好難聽 即使係團購,都無理由服務態度咁差!鯉魚門咁多餐廳,如果唔係真係好想試,建議大家千奇唔好去!
極度失望加唔開心!

本身都冇諗過會幾好食,但唔係咁差,先唔講服務態度
海鮮唔多新鮮,又唔好食
蒜蓉粉絲大扇貝佢俾咗花蛤,好乾唔入味
蒸魚好鹹,得豉油味
白灼蝦好細隻
鮑魚尚算ok,但好細!
東風螺好細隻
海鮮湯唔好飲,似味精,糯米飯最好食
25分鐘後先再上油菜!
油菜唔錯但係真係好油
再45分鐘後
避風塘炒蟹終於到,蟹肉梅既,唔入味,太多炸蒜都無用
跟住瀨尿蝦,一樣係梅!
最後係難以接受既龍蝦伊面!味道不得了,仲好油又怪

講完食物講服務
非常之差,食到成肚氣
再催多幾次,完全唔理我地
真係好難聽

即使係團購,都無理由服務態度咁差!
鯉魚門咁多餐廳,如果唔係真係好想試,建議大家千奇唔好去!
2015-03-14
團購
我和屋企共11人來到食飯吳知系咪因為團購關係,食了四道菜後便停了等了45mins 都未上埋其他菜 屋企人催左好耐都無反應,便同一位肥樓面女人理論,其間佢仲不停推卸責任,仲罵返我地轉頭走的時候,我地打算影低佢地的招牌,肥樓面女人竟然好串咁拎部相機出來,對正我地塊面影返我地,話要影低我地呢班咁的人,仲講粗口,我地叫佢刪都吳肯刪,結果我地搞到要報警,個肥婆先肯刪 之後亦有個廚師佬出來罵我嫲嫲。 好多好難聽的說話,肥樓面女人和廚師佬都好無口德,佢地的態度似系日日都同食客嘈咬,已經嘈到變戰爭格。。。 絕對吳系一間正常餐廳會同食客講的野。
我和屋企共11人來到食飯
吳知系咪因為團購關係,食了四道菜後便停了
等了45mins 都未上埋其他菜

之後亦有個廚師佬出來罵我嫲嫲。
絕對吳系一間正常餐廳會同食客講的野。

龍蝦伊麵
題外話/補充資料: 簡單一句,呢間餐廳真系吳想做生意,食物吳新鮮不得止,好多餸都系無味的,好難食\r\n餐廳嚴重鄙視團購客,但你吳想做咪吳好搞團購,做了但又將不憤情緒表達系食客身上,而且價錢都吳系特別平,只不過和正常價打了九折\r\n我地食客都吳介意俾多少少,起碼吳洗受氣\r\n\r\n買了呢間團購的朋友,請好自為之,吳好以身試菜
2015-03-14
2014-12-25 1387 瀏覽
今次係第一次試,係團購買左178十款海鮮餐,後黎後知後覺黎呢度睇食評,先擔心係五係中伏呢?但食完後又覺得無想像中咁差其實178呢個價錢再加每位35蚊茶水,約200蚊試十道菜,一早已經五會話抱太高期望同要求,咁我係book 平安咁夜2030個輪,可能個個出去倒數,餐廳五算多人,我地三個人,坐低無耐先整碗海鮮湯,跟住啲菜式就好快上桌。海鮮湯應該都有落一定味精,胡椒粉都重左少少,蝦一定五係海蝦,其他菜色就合格水平,而條蒸魚真係好正,火喉剛好,同埋都算太條,龍蝦伊面只龍蝦都幾大只,三個人食完都覺得係飽肚同滿意既

• 生炒糯米飯
  • 青蒸
2014-09-09 1939 瀏覽
本人購買BEECRAZY鯉魚門金利來優惠卷,團購價243元(@人),於9月4日與家人到該店用膳,大部份食物欠新鮮,份量不足及味道太咸,實令人失望。不知是否團購客太多,而將貨就價。過往我們經常光顧,價格由250元至300元(@人)不等,團購也曾買過一次($243),食物新鮮、份量及烹調均屬不錯。選11道菜:海鮮湯 >OK蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 > 小蟶子 貨不對辦清蒸新鮮鮑魚 >OK椒盬瀨尿蝦 >瀨尿蝦不新鮮  勁咸  蝦身太細無乜肉吃花雕蛋白蒸肉蟹 >肉蟹不新鮮  味道欠奉波士頓龍蝦配伊麵底 >龍蝦不新鮮  味道太咸豉油皇海中蝦 >不新鮮 勁咸 是小蝦 貨不對辦生猛海青斑 >OK白灼東風螺 >OK郊外油菜 >生菜份量不足生炒糯米飯 >味道欠奉 飯太「爛」
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 > 小蟶子 貨不對辦
豉油皇海中蝦 >不新鮮 勁咸 是小蝦 貨不對辦
生猛海青斑 >OK
白灼東風螺 >OK
郊外油菜 >生菜份量不足
生炒糯米飯 >味道欠奉 飯太「爛」
題外話/補充資料: 因不懂將相片轉移,故欠奉。
2014-09-04
團購
上星期係網上團購咗13張名為“鯉魚門金利來海鮮升級版11道菜式海鮮餐”,其實以$208+$35=$243(每位計)呢個價錢享用一餐海鮮餐都唔諗會有幾好味,唔太差已經當賺咗,食到中段嚟呢味叫“芝士波士頓龍蝦配伊麵底”,咁我唔多食芝士嘅當然無夾嚟食啦,但其他朋友食完不約而同話啲伊麵有油膱味,咁第一時間當然叫店員埋嚟話佢知啲伊麵有油膱味喎,但個店員未試已經話:啲伊麵新鮮交嚟唔會膱!我哋當然叫佢夾啲嚟試下先,個店員試完就話:啲伊麵比油炸完係咁嘅味!真係當我哋未食過伊麵咩,跟住隔離檯就咀:我哋都覺得怪怪地,重以為真係咁嘅味添!跟住個店員就行開咗,過咗一陣另一個店員埋嚟同我哋講:啲伊麵係咁嘅味㗎,無問題喎!唔明點解可以咁無賴,真係唔想信我啲朋友話團購信唔過都唔得,真係無下次!
波士頓龍蝦伊麵底
2014-08-14
團購
前天去吃生日飯,先是餸菜出得慢,食所謂11道菜要 2.5小時, 如是新鮮生劏都ok 啦! 不過 …… 1/瀨尿蝦唔知死了多久,肉質又乾又梅,那些炸蒜是放面的,一点都不入味; 2/大元貝過熟,粉絲太乾; 3/ 那是東風螺不是花螺, size小得可憐,酒味濃得入不了口; 4/ 鮑魚也不可稱大, 沒味道也不新鮮; 5/ 四人份量份龍蝦伊面得半隻龍蝦,芝士汁沒芝士味,伊面粗糙; 6/ 最好的是條魚最新鮮,時間剛好; 7/奄仔蟹新鮮但過熟; 8/ 湯沒料附送,但好味,晚上沒中味精毒而睡不著,應該是正貨; 9/ 油菜好味 ; 10/豉油皇中蝦就中規中矩 ;11/生炒糯米飯 唔錯,如果沒有這個糯米飯就肯定唔飽。
2/大元貝過熟,粉絲太乾;
4/ 鮑魚也不可稱大, 沒味道也不新鮮;
6/ 最好的是條魚最新鮮,時間剛好;
7/奄仔蟹新鮮但過熟;
9/ 油菜好味 ;
10/豉油皇中蝦就中規中矩 ;
11/生炒糯米飯 唔錯,如果沒有這個糯米飯就肯定唔飽。

題外話/補充資料: 當然啦! 團購共HK$245位在鯉魚門怎可要求坐得舒適,食得新鮮呀!
2014-02-18
2014-02-05 2861 瀏覽
團購見到 $178/位有十道菜,四人同行更有十一道菜,好超值即時落單買四張,因要遷就家人星期六食怕 full已經提早兩星期訂枱,點知覆回星期六要等足成個月後才有位,仲係優惠卷最後到期日  嘩~~如果遲多幾天才 book 位,咁咪無得食~~ 假期分兩場,我們被編第二場,八時半左右到達,餐廳位置在鯉魚門海鮮街口好易找,但餐廳唔大,一眼看入去地下層幾張細枱 (可能部份位置用作廚房), 樓上閣樓唔知有幾大, 我們被編坐門口外加枱, 幸好當天不算凍  海鮮餐最重要食材新鮮 , 煮出海鮮之鮮味 , 綜合當天餐單 ,菜名是十分吸引 , 但奉上枱來的卻另一回事叫人失望 , 最過份是漏單 白紙黑字注明四人惠顧有十一道菜 , 但當天點算只十碟 , 追問欠菜幾時到 , 對方覆回已上齊啦 , 無漏啦 , 你們食左唔記得呀~~ 原本想追究到底 , 但老公說算數 , 已經十時多而且回家路又遠 , 再等佢出餸都唔知幾點, 加上食過的幾碟都好一般有點失望 , 心想唔食亦不是什麼損失 , 自己又唔記得 copy 多一份優惠券餐單去對 , 餐廳漏了什麼真的說唔出 , 唯有掃興的離開 .回到家立即開電腦翻查 , 真
團購見到 $178/位有十道菜,四人同行更有十一道菜,
好超值即時落單買四張,因要遷就家人星期六食怕 full
已經提早兩星期訂枱,點知覆回星期六要等足成個月後
才有位,仲係優惠卷最後到期日  嘩~~如果遲多幾
天才 book 位,咁咪無得食~~

假期分兩場,我們被編第二場,八時半左右到達,餐廳位
置在鯉魚門海鮮街口好易找,但餐廳唔大,一眼看入去地下
我們被編坐門口外加枱, 幸好當天不算凍

是漏單
白紙黑字注明四人惠顧有十一道菜 , 但當天點算只
食左唔記得呀
~~

再等佢出餸都唔知幾點, 加上食過的幾碟都好一般有點失望 ,

回到家立即開電腦翻查 , 真的未齊漏了一道 “糯米飯” 未上 ,
難怪我們幾個都唔飽啦

(1) 蒜蓉粉絲蒸扇貝 ** ok 正常
(2) 清蒸新鮮大鮑魚 ** ok 正常
(3) 椒鹽瀨尿蝦 ***ok 正常
(4) 花雕蛋白蒸肉蟹 ***蟹 size 好細 , 肉質淋淋地 , 蛋白夠酒味
(5) 波士頓龍蝦配伊麵底 **龍蝦ok , 但伊麵唔掂 , 又乾又硬又無汁

(6) 豉油皇中蝦 ***豉油皇炒得好野味 , 可惜蝦身比較細且唔新鮮
(7) 辣酒煮東風螺 **全餐最差呢個 , 辣味中帶好濃烈疑似梳打粉
                          味道 , 入口"搶喉" , size又超勁細粒

(8) 生猛青班一條 **中規中矩 , 算ok
(9) 秘製海鮮湯 **可謂足料海鮮湯, 除了幾條浮面青菜, 就只撈到
                       好多魚”骨” 和蜆”殼” , 另外胡椒味好重

(10) 郊外油菜
(11) 生炒糯米飯 **呢樣漏單無得食
, 不能置評

蒜蓉蒸粉絲 (每位一隻)
蒸鮑魚都算OK ( 每位一隻)
超細粒螺仔 ( 四人有半碗 ) 入口搶喉唔掂
豉油皇蝦
椒鹽瀨尿蝦 (每位一隻 )
條魚需要細左少少, 但尚算新鮮OK
蒸蟹 ( 四人合共有一隻) 麻麻地
龍蝦伊麵 ( 龍蝦OK 但伊麵好乾又好硬 )
好咸的海鮮湯
題外話/補充資料: 雖然說價錢平不可要求太高 , 所謂一分錢一分貨 , 大家都明白. 但應該只在環境,海鮮size 和份量上將就將就而已,再加上 位於HK 出名的海鮮旅遊熱點 , 便應該更加要做好以增遊客信心, 不能接受"唔新鮮" ,"服務態度差" >.< 我唔會再有下次再幫櫬
2013-12-07
2013-12-14 2137 瀏覽
Reason for visitingad's dance club event. 環境衛生:都係咁上下,算乾淨。但唔鐘意佢地上菜時張紙浸係碟菜個汁到,感覺不太衛生。服務:緩慢。等咗成個鐘先上到個魚湯俾我地。飲完個湯一等就等九個字先有個糯米飯,因為見我地等咗咁耐就有咩俾咩,所以出嘅次序亂哂。服務員態度有好嘅又有好rude嘅。味道:魚湯:唔錯,好有鮮味。(sorry, 影唔到相)糯米飯:雖然望落一舊舊,好似唔太well-mixed,但好食,夠乾。賴尿蝦:大隻但唔太肥蒸扇貝: 有d韌,但蒜容汁超香同濃,所以唔錯芝士伊麵龍蝦: d肉又係好韌,伊麵好heavy又有隻怪味鮑魚:本人唔太愛吃,但覺得成晚最好食係呢碟,鮑魚好新鮮又唔韌生菜: okay but 偏油,搞到都唔係健康豉油王蝦:好食,不過無挑蝦腸蒸魚-Okay,唔會過熟聖子: 味道Okay, 但好韌東風螺: 都係平時d味,有幾隻有寄生蟹好心唔好serve俾人蟹: 全部中煮得比較好嘅一碟,有鮮味同埋係底嘅蒸蛋白好滑,唔錯Final Verdict:今次係$300位嘅海鮮席,雖然部分食物煮得過韌,但勝在夠新鮮,而係其他地方食都未必可以以咁嘅價
Reason for visiting:
Dad's dance club event.
環境衛生

服務:

味道:
魚湯:唔錯,好有鮮味。(sorry, 影唔到相)
賴尿蝦:大隻但唔太肥
蒸扇貝: 有d韌,但蒜容汁超香同濃,所以唔錯
芝士伊麵龍蝦: d肉又係好韌,伊麵好heavy又有隻怪味
生菜: okay but 偏油,搞到都唔係健康
豉油王蝦:好食,不過無挑蝦腸
蒸魚-Okay,唔會過熟
聖子: 味道Okay, 但好韌
Final Verdict:
今次係$300位嘅海鮮席,雖然部分食物煮得過韌,但勝在夠新鮮,而係其他地方食都未必可以以咁嘅價食到咁多唔同款嘅海鮮。
2013-12-01
早於2星期前訂位,仲要有時段限制。Book左11月9日20:30。由於忘了帶coupon,負責人又堅持要hard copy(即使有soft copy及於訂位時已提供優惠券號碼,負責人亦不讓步,已not helpful!),唯有返轉頭攞。20:40到步,即時通知負責人已人齊及有coupon,仲要足足多等了一個鐘先有位。我地一行8人,有老有嫩,企足1個鐘餵蚊。當然中間有問過安排,無人理只叫你等。每一次都呃你就有位!book左位都等成個鐘,梗係有怨言啦,仲要比個肥女人鬧:個個客都係咁等啦!😡😡仲要未食嘢未享用服務就先收服務費。到上菜,明明有3道菜係2選1,但無人問你揀咩,又要你自己走去收銀講。菜色次序上錯哂,中間已上飯,反而蟹及賴尿蝦最遲上。食物份量足夠,但味道一般。上菜速度也快,1.5小時左右上了11道菜連湯。但服務奇差,絕不再來,以免辰受氣。

上湯龍蝦E麵
蒸魚
鼓油皇炒大蝦
蒸鮑魚
蒸聖子
椒鹽賴尿蝦
避風塘炒蟹
題外話/補充資料: 門口等位勁多蚊,如果真係要去呢間,請自備蚊怕水及櫈仔等位。
2013-11-09
蒸魚
2013-11-11 1390 瀏覽
一行五人,睇完openrice啲相片同食評,膽粗粗光顧。完全中伏!上菜次序混亂!效率奇高,坐低五分鐘:第一味:清蒸死魚;第二味:超油油菜,亂糟糟一碟上枱;第三味:餸頭餸尾芫茜湯第四味:清蒸鮑魚,豉油都無滴第五味:美極煎千年冰封死蝦,附送肥美蝦腸;第六味: 補鑊蒸元貝,老闆為清蒸死魚一而謝罪第七味:蛋白花雕蒸蟹,蛋白和蟹糕堅硬無比;第八味:龍蝦伊麵,只有龍蝦頭和龍蝦尾,淡而無味;第九味:生炒糯米飯,是全晚最正常的食物;以為食完,點知漏左第十味:白灼東風螺,螺肉是臭的。由於廚師主打團餐大鑊飯,每一樣食物均用百分百火喉,200%全熟的海令小女子畢生難忘。每位400個大洋。

上菜次序混亂!

效率奇高,坐低五分鐘:
第一味:清蒸死魚;
第二味:超油油菜,亂糟糟一碟上枱;
第三味:餸頭餸尾芫茜湯
第四味:清蒸鮑魚,豉油都無滴
第五味:美極煎千年冰封死蝦,附送肥美蝦腸;
第六味: 補鑊蒸元貝,老闆為清蒸死魚一而謝罪
第七味:蛋白花雕蒸蟹,蛋白和蟹糕堅硬無比;
第八味:龍蝦伊麵,只有龍蝦頭和龍蝦尾,淡而無味;
第九味:生炒糯米飯,是全晚最正常的食物;
以為食完,點知漏左第十味:白灼東風螺,螺肉是臭的。

題外話/補充資料: 有d野貴精不貴多,三思而後行。大排檔格局,精美圓櫈,長者不宜。服務卜神速但口沫橫飛,食完聽哂佢話。記得常備保濟丸。本人並非團購,祝各位團購朋友好運!
2013-11-09
2013-10-01 1231 瀏覽
因為媽媽識佢老板既關係,我地成日都會去食,因為我覺得真係幾好食架,至少一定均真過去西貢俾人呃囉,係呢度食,以人頭計,我地今次要既係每人300蚊既餐,每人一款都一定有一舊食,我地14個人,幾千蚊,係西貢同樣俾幾千蚊,咁多個人食一人都冇一舊食囉,離晒罩~~其實計埋湯、生果,TOTAL會有13樣野,但係因為呢度最多只可以POST8張相,所以就POST住先喇~~好好味~~
好好味~~
花雕蒸膏蟹
美極蝦
避風塘瀨尿蝦
2013-08-26 1018 瀏覽
趕緊在開學前再聚一聚, 同學仔中有是老師的, 開學後就會唔多得閒理我們了.其實去過鯉魚門不少次, 每次都係去海鮮檔先買海鮮, 然後帶去酒樓加工.  今次比較特別, 係套餐形式.金利來係一間坐落於鯉魚門海鮮群的入口處, 非常近牌坊, 一間沒有豪華裝修的酒家, 分兩層.  我們一行七人, 預早訂座, 獲分配樓上雅座   同學預先點了$350 的套餐, 我們其中5位是臨場才知曉菜單內容, 實在嚇一跳, 竟然 ...........海鮮湯 - 好足料, 有好多湯渣同荽茜, 好奇怪, 無乜荽茜味喎, 正合我意.蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌 - 粉絲夠乾, 唔係一氹水, 貴妃蚌大隻又新鮮爽口.清蒸鮑魚仔 - 話雖鮑魚仔, 但都好大隻, 如果可以落多些果皮仲正.蒜蓉粉絲蒸扇貝 - 水準同貴妃蚌差不多, 但肉質及蚌本身的味道, 當然係貴妃蚌比較吸引油鹽焗奄仔蟹 - 正!!! 同早兩星期前到鯉魚門另一海鮮酒家食的, 有得比; 但那次的兩隻蟹是$360, 另加油料錢.  大家都認為可以從此放棄大閘蟹了.豉油皇美極蝦 - 其實我好怕食豉油皇煎蝦, 因為每次都係鹹到嘴唇好痛; 但今次完全唔同, 見到同學仔食到手指都想食埋

蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
清蒸鮑魚仔
蒜蓉粉絲蒸扇貝及油鹽焗奄仔蟹
豉油皇美極蝦 - 其實我好怕食豉油皇煎蝦, 因為每次都係鹹到嘴唇好痛; 但今次完全唔同, 見到同學仔食到手指都想食埋, 我終於鼓起最大勇氣, 試吓咬落個蝦殼度. 嘩!
 天呀! 嘴唇唔痛呀! 蝦殼味道適中, 帶有甜味, 蝦肉結實, 絕對新鮮.
豉油皇美極蝦
椒鹽瀨尿蝦 - 每人有一隻, 好大隻........... 唔太辣, 但好香, 肉質鮮甜; 上佳之選! 和以前食過嗰D $800三隻無乜分別囉 !!!!!!!!!!!
椒鹽瀨尿蝦
上湯龍蝦 (伊麵底) - 好多龍蝦, 好多肉, 當然肉質結實彈牙, 一定新鮮!  但係實在太多海鮮了, 大家都食到上頭殼頂....... 終於要打包.
上湯龍蝦 (伊麵底)
清蒸海斑 - 成條食晒! 蒸得剛好, 嫩滑離骨, 又唔太多油太多豉油, 師傅功力真一流 !
清蒸海斑
生炒糯米飯 - 雖然係單尾, 大家都飽到唔想食. 但最後每人都食了兩個半碗. 注意 : 大家開頭只取一小匙, 但最後係魅力沒法擋, 要 encore 再來, 所以係兩個半碗..... 它的顏色係原色, 並沒有如一般酒樓勁加老抽. 好味, 再來一個吧
生炒糯米飯
最後是郊外油菜及鮮生果拼盤, 就一般般啦! 油菜就係灼生菜加蠔油, 如果可以改成炒菜會更加好. 果盤分量都好足, 內有西瓜, 芒果, 木瓜, 火龍果, 每種也很甜, 唔係出晒水嗰D.

呢間係一間絶對會再去的酒家, 有心的酒家, 看得出你付出的每分亳都給用在出品上 (除屋租或房貸外), 不用夾錢食裝潢.  但亦因為這樣, 便不太適合作商業請客, 除非你同個客係老死.

題外話/補充資料: 星期日晚絶對不要駕車來, 你會後悔的.......... 坐的士來的我, 也要半途落車行.....
2013-08-25
蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌