2024-08-13 129 瀏覽
這間餐廳以先付款後上菜的形式雖然感覺像快餐店 但店員會把食物呈上整體出品正常發揮附近上班人士又多一個好選擇 ⍢京蔥豚肉石鍋飯石鍋飯熱騰騰呈上配料豐富 色彩繽紛配上一個荷包蛋 撈勻吃一流薄切的京蔥豚肉亦惹味韓式辣醬另上 可按個人喜好隨意加雪濃湯上桌時熱騰騰 非常暖胃先喝幾口湯 頗清 肉類亦軟腍峰蜜牛油炸雞份量頗多且無骨炸雞炸得卜卜脆雞肉肉質亦相當嫩滑啖啖充滿峰蜜牛油香氣但不算太甜 正~泡菜芝士餡餅有點像Pizza 但內裏有泡菜 芝士亦拉絲是一款fusion菜式 都挺好吃甜米露是一款韓式飲料味道有點像竹蔗茅根 清清甜甜⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐金叔叔📍觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下5D&E號舖
這間餐廳以先付款後上菜的形式

份量頗多且無骨
炸雞炸得卜卜脆
雞肉肉質亦相當嫩滑
啖啖充滿峰蜜牛油香氣
但不算太甜 正~

泡菜芝士餡餅

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5

金叔叔
📍觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下5D&E號舖
2024-08-13 58 瀏覽
位於觀塘一間foodcourt入面,地點都算容易揾既。餐牌的定價不貴,食物份量偏大份的,都幾抵食。叫左蜜糖炸鷄,每件鷄都有蜜糖,鷄塊好似麥樂鷄甘,幾好味,又多。可惜食唔曬不可以打包,有點浪費。
位於觀塘一間foodcourt入面,地點都算容易揾既。

餐牌的定價不貴,食物份量偏大份的,都幾抵食。
2024-08-12 128 瀏覽
喺鴻圖中心開咗間性價比唔錯嘅韓式餐廳😆類似food court形式,晏晝時段好多人排隊等位,快靚正,主要都是做午市為主,寬敞舒適🙌🏻板燒牛肉石鍋飯 $82石鍋保持到高溫,飯粒一直保持熱氣騰騰😍 牛肉味道軟嫩又濃,配搭多種配料新鮮豐富,有泡菜、芽菜、蘿蔔絲、冬菇和菠菜,仲有一隻生雞蛋可拌勻配料😋美中不足飯粒比較多水蜂蜜牛油炸雞(大)$168外酥內嫩😍如果更脆更好食🙌🏻蜂蜜香氣撲鼻而來,外層還加上了糖粉,豬肉比較肥,分量十足,適合2-3人共享泡菜芝士餡餅(半份)$42餡料鮮美可口,不太辣,夾着泡菜芝士溶,幾特別😆餅皮香脆可口,3份剛剛好,不會太飽雪濃湯 $88豬肉口感溫潤順口,湯底味道一般般,配有大塊豬肉和芽菜青提子汁 $15甜米露$15青提子汁和甜米露都清新可口,搭配料理很棒🍇🌽📍金叔叔觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下5D-E號舖

板燒牛肉石鍋飯 $82

蜂蜜牛油炸雞(大)$168

泡菜芝士餡餅(半份)$42

雪濃湯 $88
豬肉口感溫潤順口,湯底味道一般般,配有大塊豬肉和芽菜

青提子汁 $15
甜米露$15
青提子汁和甜米露都清新可口,搭配料理很棒🍇🌽

📍金叔叔
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下5D-E號舖
2024-08-11 114 瀏覽
又去觀塘鴻圖中心食lunch,知道有間韓國野。餐廳以黃色調為主,播放韓國歌,增添韓國氣氛。點了牛骨湯、石鍋飯、炸雞和小食,二人份量剛好。牛骨湯湯味道比較清淡,牛骨份量適中,有些肉較韌有些軟嫩,配有芽菜和京蔥絲。石鍋飯有板燒牛肉、辣炒雞柳、京蔥豚肉和雜錦素菜。小編點了板燒牛肉石鍋飯,牛肉配料頗多,當然要添加辣醬搞拌一起吃。略嫌飯不夠乾身,味道正正常常。炸雞味道有甜辣、蜂蜜牛油、芝士、蜜糖芥末和洋蔥。小編點了蜜糖芥末無骨炸雞,肉質有點似麥樂雞,醬開胃。泡菜芝士餡餅(半份)薄皮脆口,泡菜芝士味不太出,味道普通。韓式飲品

點了牛骨湯、石鍋飯、炸雞和小食,二人份量剛好。

石鍋飯

泡菜芝士餡餅(半份)
薄皮脆口,泡菜芝士味不太出,味道普通。

韓式飲品

去觀塘工業區尋寶行到餓,意外發現新開嘅韓式餐廳2個人嗌咗Set餐🥄湯怪嘅我哋嗌咗牛骨湯,肉好多舊湯好夠牛味👍仲伴有芽菜同京蔥絲~🧀芝士泡菜餡餅 可口脆身配埋泡菜+芝士嘅配搭餐前小食係唔錯嘅選擇~🍯蜜糖芥末炸雞,大大盆仲要冇骨啖啖肉😋肉質唔柴都幾滑配埋蜜糖芥未好開胃~🐮板燒牛肉石窩飯 ,嚟到熱辣辣牛肉幾嫩滑配埋撈勻嘅黃黃啖啖蛋香滿滿~店內播住泡菜歌曲可以邊聽歌邊食,整體食物份量大,價錢唔貴幾抵食

泡菜芝士餡餅
2024-07-31 107 瀏覽
又到「愛琴坊」又睇吓有咩其他野食先😂呢個黃色區域好搶眼喎,原來係食韓國菜。雖然選擇唔多,但每一款都好岩胃口。炸雞唔少得啦,選了芥末蜜糖味,冇骨啖啖肉,喜歡佢唔會炸到個皮硬,粉簿嘅好處。天氣熱都要試吓呢個「雪濃湯」,名副其實,湯又白又濃,好多豬肉架。韓式炒粉絲,當然係發揮到水都啦。呢個小食都好特別,泡菜芝士餡餅,脆薄香口。飲品係韓國牌子,呢個好好飲呀。一個大眾化的價錢,可以食到韓式料理,都係唔錯嘅選擇
又到「愛琴坊」又睇吓有咩其他野食先😂

呢個黃色區域好搶眼喎,原來係食韓國菜。

雖然選擇唔多,但每一款都好岩胃口。

韓式炒粉絲,當然係發揮到水都啦。

呢個小食都好特別,泡菜芝士餡餅,脆薄香口。

飲品係韓國牌子,呢個好好飲呀。

一個大眾化的價錢,可以食到韓式料理,都係唔錯嘅選擇
  • 雪濃湯
2024-07-29 149 瀏覽
呢間餐廳新開的,係foodcourt裏面,裝修好顯眼,因爲以黃色為主題。我地咩都叫來試下,食物份量都偏多,好抵食。京葱豚肉石鍋飯朋友不食牛,以豬代替。難得豬肉片又幾薄切。石鍋飯整體的配搭,可以自己加減醬汁。蜜糖芥末炸鷄非常推進呢個炸鷄。鷄肉個口感好似麥樂鷄甘滑,炸粉非常薄,加上每一塊炸鷄都沾滿蜜糖芥末,好惹味。雪濃湯非常有豬肉的香味,飲得出熬煮時間幾長。裏面有好多豬肉片。炸魷魚表面的炸粉同魷魚好夾,不過幾熱氣,不可以食太多。
我地咩都叫來試下,食物份量都偏多,好抵食。

京葱豚肉石鍋飯
蜜糖芥末炸鷄

雪濃湯
非常有豬肉的香味,飲得出熬煮時間幾長。裏面有好多豬肉片。
炸魷魚
表面的炸粉同魷魚好夾,不過幾熱氣,不可以食太多。
2024-07-27
2024-07-26 119 瀏覽
呢度好似food court咁有好多間餐廳,可以買咗嘢食隨便搵個位就坐,人唔算好多,見呢間新開就去試吓,成間餐廳都係黄黚黚,叫咗個板燒牛肉石鍋飯,貌相幾好👍,加埋啲辣醬再同個蛋撈埋一齊,都幾好食,個牛骨湯都大大碗,牛骨味幾濃幾好飲,入邊都幾多牛肉,又唔會好韌。之後炸雞係蜜糖芥末,佢仲有好多其他口味,估唔到份量都幾多,兩個人都食唔晒,不過我就嫌佢啲物質醬唔算多,食落少少乾。最後係炸魷魚,大大條,但覺得味道普通。佢啲飲品幾有特色嘅,係啲韓式。整體嚟講不過不失,以佢嘅份量同價錢算係幾抵食。
2024-07-25
2024-07-22 163 瀏覽
觀塘有太多美食,單在鴻圖道就有很多選擇。今天我們到鴻圖中心地下愛琴坊一間金設叔吃午餐,店舖以黃色裝潢,寬敞舒適。板燒牛肉石鍋飯熱氣騰騰的石鍋飯香噴噴的。拌飯醬與韓式辣醬分開,牛肉質地柔軟,入口即化。配料的韓國泡菜、蔥花、芽菜、冬菇、半熟蛋完美呼應了牛肉的味道。石鍋底部的飯粒焦脆可口,增添了口感層次。芝士部隊鍋鍋中滿滿的是韓式泡菜、午餐肉、腸仔、芝士等食材。辣味湯頭味道濃郁,又甜又酸又辣的,十分開胃。芝士融化在湯汁中,口感濃郁綿密,簡簡單單的麵食配搭即食的食材味道已相當出色。蜜糖芥末炸雞份量相當驚人!無骨炸雞肉外層酥脆,一啖咬下去,內裡肉質鮮嫩多汁。蜜糖芥末醬汁濃郁甜香,帶有微微辣度,很好地調和了炸雞的油膩感。炸魷魚魷魚條外酥內彈牙,非常新鮮。沾上沙律醬,口感豐富多層次。真是份量十足的一餐。我們不知道小食也如此大份的!特別是炸雞,味道很好,但份量驚人!絕對是超抵食。

芝士部隊鍋

炸魷魚
魷魚條外酥內彈牙,非常新鮮。
沾上沙律醬,口感豐富多層次。

• 板燒牛肉石鍋飯
  • 芝士部隊鍋
  • 韓式炸雞
2024-07-20 160 瀏覽
呢間餐廳主要係食韓國菜,成間餐廳裝飾都係黃色好易認,我地叫左一份蜜糖芥末炸雞,呢度既炸雞全部都係無骨既炸雞細細粒又無骨小編最愛之一,韓國食品除左炸雞小編最愛燒肉。另外叫左一份炸魷魚鬚都好大條脆卜卜既外皮小食黎計都係唔錯既選擇。韓國出名牛肋骨湯,當然都要叫反個黎飲下,黑色陶瓷煲煮起熱辣辣大大煲甘,牛肋骨都幾多肉,湯底鮮味。仲有甜米露必飲推介韓國飲品一定會點佢,清甜好味。地址: 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下

仲有甜米露必飲推介韓國飲品一定會點佢,清甜好味。

地址: 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下
雪濃湯 - 這道雪濃湯可謂是冬日裡的一抹暖意(雖則依家係夏天)。湯品濃郁順滑,蘊含牛肉香味。這道湯品既適合作為前菜開胃,也可單獨享用,能夠讓人在寒冷的季節裡倍感溫暖。甜辣炸雞 - 這款甜辣炸雞絕對是一道令人難忘的美味佳餚。外表金黃酥脆,內裡卻保持著鮮嫩多汁的口感。雞肉經過仔細挑選和精心調理,鎖住了肉質的自然鮮甜。醬汁則融合了甜蜜濃郁的蜂蜜和微辣的辣椒,形成了獨特而和諧的味道。炸薯格配蜜糖芥末醬 -薯格外皮酥脆,內裡綿軟,完美地展現了炸薯類菜餚的經典樣貌。蜜糖芥末醬為薯條增添了異國情調,糖和芥末的對比為整道菜品加入了層次感。芝士炒年糕 - 年糕的軟糯韌性有驚喜搭配上香濃的芝士,形成了一種獨特的口感體驗。調料的選用也恰到好處,甜加辣相信無人會唔中意。

2024-07-19
  • 芝士炒年糕
又到lunch time 係觀塘搵新野食,今次試呢間新開既韓國菜叫左石鍋牛肉飯,飯量好足夠,好多。個牛肉份量都多,肉汁加埋配料、同石鍋上,淡淡飯真係好香😍 再黎係牛骨湯,牛骨湯既牛都好多,好似我咁喜歡食肉既朋友岩曬😇 湯都有濃濃既牛肉味,一路食飯一路飲湯一流👏🏼食韓國菜點少得炸雞,我地叫左密糖味炸雞,外脆內軟,入面juicy,雞肉又嫩滑,值得一試最後係泡菜餅,我同朋友全部清曬😂 好香脆同個泡菜好好食,勁開胃🤤推介大家過黎試下🥰🥰

推介大家過黎試下🥰🥰
2024-07-08 174 瀏覽
🚇鴻圖中心 food court 新開🎊咗間地道韓國菜餐廳🇰🇷「金叔叔」,供應嘅菜式全部都係🤩韓國地道經典美食。金叔叔招牌炸醬麵🍝份量十足,醬汁濃郁加上🧀芝士同埋煎蛋🍳全部撈埋一齊十分滋味🤤。牛骨湯🥣湯頭清澈但味道十分濃郁,♨️暖笠笠嘅湯加埋嫩滑嘅牛肉🥩,好啱我口味。呢度嘅無骨🇰🇷韓式炸雞一份有成 400g,而且有😍多種口味可以揀,我哋今次揀咗🍯蜂蜜牛油口味,雞肉🐓外脆內嫩,加埋十足嘅蜂蜜牛油🧈味粉同埋蜜糖,十分令人滿足😋。炸魷魚🔥炸得金黃香脆,大大條嘅🦑魷魚肉鮮味可口。佢哋仲有地道🇰🇷韓式飲品🧃供應,真係風味十足☺️。

炸魷魚🔥炸得金黃香脆,大大條嘅🦑魷魚肉鮮味可口。

佢哋仲有地道🇰🇷韓式飲品🧃供應,真係風味十足☺️。
2024-07-06 245 瀏覽
餐廳空間大,裝修以黃色為主調,非常搶眼~🥘京蔥豚肉石鍋飯 $82熱辣辣嘅石鍋飯,份量都多,非常飽肚。鍋裏配餸非常豐富,裡面有豬肉片,同埋各式嘅蔬菜,包括:芽菜、泡菜、蘑菇同埋生雞蛋。喺鍋裏將食材攪勻後,所有食材嘅風味充分融合,好吸引~🍲牛骨湯 $88牛骨湯味道濃郁鮮美,湯足夠兩個人各飲兩三碗。湯裡面仲好足料,有一大舊牛骨,好幾塊牛肉片同埋大量芽菜。🍯蜂蜜牛油炸雞(大)$168份量好多嘅炸雞!炸雞外皮酥脆,內裡肉質紮實彈牙。炸雞更有唔同味道可以揀,我地揀咗蜜糖牛油,食起上嚟味道清甜,唔會覺得甜膩。🥔炸薯格配蜜糖芥末醬 $45薯格外皮金黃酥脆,食落去唔會覺得過乾亦唔會有過多嘅油膩感。搭配蜜糖芥末醬,感覺清新!宜家新開張期,晚市買任何主菜就有汽水送。我地各自揀咗韓國嘅青提子汁同甜米露。🧃青提子汁味道酸酸甜甜、好解膩🧃甜米露味道甜,有唔少米露喺罐內,飲嘅時候可以食到埋。
餐廳空間大,裝修以黃色為主調,非常搶眼~

🥘京蔥豚肉石鍋飯 $82

🍲牛骨湯 $88

🍯蜂蜜牛油炸雞(大)$168
蜂蜜牛油炸雞(大)

份量好多嘅炸雞炸雞外皮酥脆,內裡肉質紮實彈牙。炸雞更有唔同味道可以揀,我地揀咗蜜糖牛油,食起上嚟味道清甜,唔會覺得甜膩。

🥔炸薯格配蜜糖芥末醬 $45

青提子汁;甜米露

🧃青提子汁
味道酸酸甜甜、好解膩
🧃甜米露
味道甜,有唔少米露喺罐內,飲嘅時候可以食到埋。
2024-07-04
牛骨湯
蜂蜜牛油炸雞(大)
青提子汁;甜米露