2025-01-03
同荃灣地膽朋友黎路德圍搵食,發現「金坊泰國美食」座無虛席,排隊店實無輸,於是入去大快朵頤。餐廳主打正宗泰國菜,有串燒、炒飯、炒金邊、粉絲煲仔、燒蠔、沙律🥗、蟶子皇,燒馬友等,多總款式可選。抵食二人餐(HKD 278):泰式炒通菜:通菜好爽好翠綠,蒜頭拍碎,紅椒切片,通菜蘸上調味汁,好夠鑊氣好惹味。沙嗲豬雞串:燒的時間剛好,雞同豬都肉質嫩滑有肉汁,醃料又唔惹火,泰烤豬肉串口感耐嚼,有越嚼越香的感覺,充滿微酸辣的泰式風味!! 那種微酸香的風味可以在佐上一點沙嗲醬,沙嗲醬充滿花生醬香,仲有花生顆粒,帶有焦感,香脆可口,好味。海南雞(半隻):嫩滑可口,全因經過上湯浸煮,再以冰水過冷河,皮薄爽滑,雞肉味道濃郁且已經去骨,懶人一定食。另外提供醬汁用上特製、雞油、蔥、乾蔥及調味料等製作,令到雞味更加突出。馬拉盞海鮮炒粉絲:泰式海鮮炒粉絲海鮮有鮮蝦,魷魚圈,味道很鮮甜,粉絲囗感煙煙韌韌,味道十分出色,很重口味,而且加上青椒🫑增加口感。鮮香辣味,帶有馬拉盞風味,非常適合海鮮愛好者。追加$48生蝦優惠(4隻):蝦要新鮮生猛,浸蝦要用多冰塊去浸,出來口感才會晶瑩爽口,蘸上酸辣海鮮汁,酸辣又軟糯,新鮮!鳳爪酸
抵食二人餐(HKD 278):
鳳爪酸辣沙律:酸辣開胃,無骨鳳爪,最方便。再配上洋蔥及蕃茄,又成為美味的沙拉前菜。酸辣甜集於一身,十分開胃。
珍多冰: 椰漿味濃厚,用班蘭葉和綠豆粉製成粉條,配刨冰、椰漿及椰糖,粉條軟滑、椰漿香甜,好消暑。
總結:
食到捧住個套走