2021-11-08 119 瀏覽
昨日行完ikea行到腳痛,就嚟食泰國嘢補充體力,返工忙咗,都好耐沒有食到新鮮魚,所以叫咗個冬陰功明爐烏頭,冬陰功十分正宗,湯汁和烏頭的味道非常配合,喜歡吃偏辣味的朋友一定要叫這個。另外也叫了一個泰式金邊粉,當然也很正宗,味道也比其他的我吃過泰國餐廳濃,所以也要撈均之後,味道很有層次,非常好食,亦令人十分開胃,唔夠一陣已經清晒。這次我試了這個特級至尊的椰青,味道清甜,沒有半味苦澀味,十分新鮮,果肉好爽口,用作解辣非常有效,果真是頂級。最後都叫了一個奶茶糕試下,甜度適中而不膩,上品。果然,今日對腳完全唔痛,好有力氣👍😀
最後都叫了一個奶茶糕試下,甜度適中而不膩,上品。
果然,今日對腳完全唔痛,好有力氣👍😀
2021-11-05 128 瀏覽
荃灣食好西 ~泰國味餐位於荃灣食街,荃興徑的金舫泰國美食 ,價錢合理,任何時段都十分多人 海南雞飯~ 海南雞飯🐔是去骨 肉 厚,加埋自製醬汁, 雞油飯十分美味🤤 青木瓜沙律~ 微辣 酸辣十分恰當,配小蝦米,花生,車厘茄🍅,青檸🍋,是一度開胃的前菜 蒜蓉包條🥖~ 蒜蓉味🧄十分之香 佰靚咖哩~豬肉🐷 椰香味十足 ,陪蒜蓉包, 真係食唔停口😍 飲埋杯 青檸梳打大大杯,爽!! 最後, 贈送甜品奶茶 凍糕🍮,少少甜幾好味,為晚餐畫上圓滿句號。
荃灣食好西 ~泰國味餐

位於荃灣食街,荃興徑的金舫泰國美食 ,價錢合理,任何

時段都十分多人

蒜蓉包條🥖~ 蒜蓉味🧄十分之香

佰靚咖哩~豬肉🐷

椰香味十足 ,陪蒜蓉包, 真係食唔停口😍

飲埋杯 青檸梳打大大杯,爽!!

2021-11-05
  • 蒜蓉包
2021-11-05 149 瀏覽
我好重視早餐所以經常性在不同嘅餐廳試不同嘅早餐,呢間金坊有兩個門市一個喺3樓一個人地下,只有地下會有早餐供應。我個人非常喜歡佢嘅泰式船河,湯底濃,配料多,超寬泰式河粉,圓滿複製泰國嘅船河。大大碗重要另外更多兩隻雞蛋同埋一件蝦餅(其實本來仲有一件多士,因為我食唔晒嘅關係,每次都會叫佢走包),仲有大大杯凍飲都係$36真係抵到爛。不過除咗食物之外,我仲想分享一件事。我11月2號日同平時一樣大約10:45去到,同太太一邊食嘢一邊傾偈,到差唔多11點嘅時候,有個客人行入嚟,樓面同事就好有禮貌咁樣用帶少少泰國口音講:仲有早餐,埋邊請坐。 跟住有個奇怪嘅事情開始發生,有個廚房女人中間不停夾雜粗口 大大聲鬧同個樓面姨姨對話~廚房女人:真係唔該晒你呀,我哋唔使食飯啦,俾啲客坐哂。樓面姨姨:有有有,呢張廚房女人:幾點呀,仲比客叫早餐,唔駛轉檔呀樓面姨姨:都未夠鐘,做得一單得一單廚房女人:X你,公司比幾多錢你?你係經理?扮晒嘢樓面姨姨:老闆話早餐到11點架嘛廚房女人:你縱慣晒啲客呀,應該早5分鐘截單,唔好比佢地入黎樓面姨姨:我做好自己本份啫好希望呢件事可以傳到去佢地公司老闆耳中,令到呢位咁好既員工,唔好再比

有個廚房女人中間不停夾雜粗口 大大聲鬧同個樓面姨姨對話~

廚房女人:真係唔該晒你呀,我哋唔使食飯啦,俾啲客坐哂。
樓面姨姨:有有有,呢張
廚房女人:幾點呀,仲比客叫早餐,唔駛轉檔呀
樓面姨姨:都未夠鐘,做得一單得一單
廚房女人:X你,公司比幾多錢你?你係經理?扮晒嘢
樓面姨姨:老闆話早餐到11點架嘛
廚房女人:你縱慣晒啲客呀,應該早5分鐘截單,唔好比佢地入黎
樓面姨姨:我做好自己本份啫

好希望呢件事可以傳到去佢地公司老闆耳中,令到呢位咁好既員工,唔好再比人職場欺凌。

2021-11-02
$36 (早餐)
2021-11-01 132 瀏覽
泰國菜一向係我哋嘅至愛,今日去開荃灣見到呢間泰式食店,見鋪頭好大,都幾靜,決定入去食。佢嘅食物選擇非常之多,五花八門咩都有,由於天氣轉涼,所以決定嗌鐵板!希望熱辣辣,佢有一個香辣鐵板蠔,我哋一睇就想試了。另外食泰國菜一定必叫嘅梗係冬陰功湯啦。不過見到佢有一個叫冬陰功湯鱸魚嘅菜,可以一舉兩得,所以就叫咗呢個啦!今晚想飲啤酒所以叫咗泰式拼盤!泰式拼盤一上枱嘩!超級大碟呀,性價比極高,一口咬落去蝦餅度,嘩!超級香脆好味,春卷魚餅都非常大件!仲有兩件泰式香葉雞。呢個拼盤真係不得了,應該係我食過嘅泰國餐廳裏面最足料嘅,蝦餅都特別大,魚餅嘅香葉味好重,魚肉彈牙!十分之香口,配埋泰國啤酒簡直一流呀。呢度嘅啤酒仲要有特價,我行日嚟食有半價,超級抵呀,如果同朋友嚟飲返兩杯,加個小食,真係平過去酒吧好多啊。個泰式鐵板蠔上枱,熱辣辣,醬汁非常野味,蠔嘅份量都算唔少,送啤酒一流呀。另外一定要講冬陰功爐魚,佢俾咗一碗冬陰功湯我哋,另外有爐同魚,一個價錢有兩個餸嘅享受,真係勁抵呀!個冬陰功湯非常好味,用料十足,魚都好鮮甜,加埋配菜食真係一口接一口呀!另外叫咗菠蘿糯米飯,味道10分好,淋上面嘅椰漿10分好味,強力推
佢嘅食物選擇非常之多,五花八門咩都有,
今晚想飲啤酒所以叫咗泰式拼盤!泰式拼盤一上枱
另外叫咗菠蘿糯米飯,味道10分好,淋上面嘅椰漿10分好味,強力推介!
最後仲送咗泰式奶茶布甸,同樣係非常好食,不過已經太飽啦所以唯有打包走啦。
估唔到呢度嘅食物咁大碟!下次一定要同一大班朋友過嚟,雖然佢嘅價錢唔算平,但係對比佢嘅份量,真係性價比極高啊!
2021-10-07
  • 泰拼盤
2021-10-17 149 瀏覽
今日要返荃灣做野!!去到路德圍好肚餓...又想食泰國菜,所以就搵左呢間!! 抵食!!我同太太都係叫豬手金邊粉!!湯底好濃, 豬手好多好足料!!金邊粉, 鴨紅, 蘿蔔都好入味!!另外+$8有呢個沙律!!味道OK, 不過份量唔多!!跟餐+$28有生菜包,肉碎好好味, 但略嫌生菜少左D,基本上唔夠包, 多返幾塊會好D!!但整體都唔錯, 會KEEP住幫襯!!
今日要返荃灣做野!!
去到路德圍好肚餓...
又想食泰國菜,
所以就搵左呢間!! 抵食!!
豬手金邊粉
我同太太都係叫豬手金邊粉!!
湯底好濃, 豬手好多好足料!!
金邊粉, 鴨紅, 蘿蔔都好入味!!

另外+$8有呢個沙律!!
味道OK, 不過份量唔多!!

跟餐+$28有生菜包,
生菜包
肉碎好好味, 但略嫌生菜少左D,
基本上唔夠包, 多返幾塊會好D!!
但整體都唔錯, 會KEEP住幫襯!!
2021-10-17
豬手金邊粉
生菜包
2021-10-12 125 瀏覽
呢間舖喺路德圍多年,但我從來未入過去但適逢突然想食泰國野同埋咁岩經過路德圍,咁就相請不如偶遇啦我地嗌左:✨泰式鴛鴦芒果糯米飯:呢個幾好味,白糯米同紫糯米都不會乾,口感煙韌有咬口。椰汁好夠,唔洗驚食食下啲飯唔夠汁點芒果果日唔算好甜,但始終芒果唔係當造吧。成碟野大大份兩個人夠哂分✨泰式魚蛋湯金邊粉:湯底偏淡,湯頭目測有蘿蔔、香菜、芽菜etc. 整體比較普通整體來講食物不過不失,但店舖啲員工姨姨好nice 。
呢間舖喺路德圍多年,但我從來未入過去
但適逢突然想食泰國野同埋咁岩經過路德圍,咁就相請不如偶遇啦

我地嗌左:

整體來講食物不過不失,但店舖啲員工姨姨好nice 。

2021-10-08 112 瀏覽
以前係荃灣返工,午餐成日都會去鱟地坊度食野,而呢間泰國菜個陣都成日去食,因為抵食夾大份~今日去荃灣,夜晚就去呢度重遊舊地~我地叫左兩個餸~酸辣明爐烏頭烏頭連爐一齊上,烏頭好大條,上面鋪滿雜菜~好貼心仲有一碗酸辣湯比你自己加汁~烏頭燒到好香脆~點一點熱辣辣既汁,十分醒胃~最鐘意滾下滾下咁食~香葉炒蟶子王香葉炒蟶子王有6隻蟶子,碟頭都好大~蟶子新鮮爽口彈牙~完全無沙~仲有好多配菜,好似青椒、洋蔥等等最後,餐廳仲會送上甜品桂花糕,清清甜甜~

今日去荃灣,夜晚就去呢度重遊舊地~

我地叫左兩個餸~

酸辣明爐烏頭
香葉炒蟶子王
最後,餐廳仲會送上甜品桂花糕,清清甜甜~
2021-10-04
2021-10-07 107 瀏覽
發生疫情後好少同朋友出外食飯,而且唔同餐廳有唔同人數限制今日4個人食久違嘅泰國菜......叫炸豬手,我地其實係想要泰式豬手,我地叫錯咗白癡咗......炸豬手有D鹹,重口味青咖哩炒飯,安全!泰式粉絲雜菜煲,泰式肉碎生菜包最後仲有椰汁大菜糕奉送,yeah呢間泰國野開咗好多年,我地幫襯咗好多年,味道唔錯環境裝修過,而家光孟好多今日除咗炸豬手鹹咗少少之外,其他野都正常無伏,好味SAFE!
發生疫情後好少同朋友出外食飯,
而且唔同餐廳有唔同人數限制
今日4個人食久違嘅泰國菜......

炸豬手有D鹹,重口味
青咖哩炒飯,安全!
泰式粉絲雜菜煲,泰式肉碎生菜包
最後仲有椰汁大菜糕奉送,yeah

呢間泰國野開咗好多年,
我地幫襯咗好多年,味道唔錯
環境裝修過,而家光孟好多
2021-09-24
2021-10-05 101 瀏覽
咖喱軟殼蟹咖喱味濃郁,辣度屬微辣,軟殼蟹方炸至金黃色又酥脆,外脆內軟,外面掛上咖喱汁十分惹味,撈飯或配搭蒜蓉包條令人回味! 蒜蓉包條蒜蓉包條係用厚多士切條製成的,成個包都佈滿住蒜蓉,四邊均勻地沾上蒜蓉醬,外層脆卜卜,入面仍然鬆軟,推介要配咖喱一齊食!一定不會失望!馬拉盞雞肉炒粉絲第一次試馬拉盞炒粉絲,估唔到咁好味,非常有驚喜,首先鑊氣十足,馬拉盞好香! 炒菜食得多,原來炒粉絲仲好味!有好多雞肉而且嫩滑,配有大量洋蔥及三色椒,真心好味!

咖喱軟殼蟹

蒜蓉包條

馬拉盞雞肉炒粉絲
2021-10-03 89 瀏覽
晚餐時段 行過見到最多人等位就係呢間心唸一定好食 所以拎飛等位派飛啊姐好多野講,咁ok既唸住佢都係搞笑下,但企左陣聽住佢同其他客既對話 就知原來佢真係無禮貌聽到有幾個客人表示朋友訂左枱,想知佢坐係邊枱,但啊姐就話「我唔知啊 你地自己入去睇喇」派飛啊姐把口係無停過,但問親佢野,都答你唔到場面混亂最後等左大半個鐘先入去,其實香港地晚飯時間等一個鐘都可以接受既,但面對住態度差既員工,就唔係太想2個人叫左一個炒金邊粉同蟹肉炒飯食過咁多次金邊粉 都一定有粒青檸咁我見無就問待應,因為成碟粉真係差個青檸先好食佢竟然答我無曬,咁青檸梳打又有得賣?食物份量算多,味道一般蟹肉炒飯d蟹肉好「梅」同場聽到隔離枱客點左a沙律,但比左b沙律佢客人唔知食左,後尾得知後,待應無換過,只係講左句唔好意思食完等甜品,叫佢上 ,第一次叫,無隔十分鐘再叫,再等之後我再叫,順便叫埋單全場待應得一個,落單,送菜,執枱,埋單都係佢我明係好忙,但更應該分先後次序到呢到,我終於明白點解d人食完繼續坐好耐因為埋單都等左好耐咁大間野 得一個樓面真係做死人咩加上待應太忙,常有錯漏結論 下次唔會再簡呢間
晚餐時段 行過見到最多人等位就係呢間
心唸一定好食
所以拎飛等位

派飛啊姐好多野講,咁ok既
唸住佢都係搞笑下,但企左陣
聽住佢同其他客既對話 就知原來佢真係無禮貌

派飛啊姐把口係無停過,但問親佢野,都答你唔到
場面混亂

2個人叫左一個炒金邊粉同蟹肉炒飯
食過咁多次金邊粉 都一定有粒青檸
咁我見無就問待應,因為成碟粉真係差個青檸先好食
佢竟然答我無曬,咁青檸梳打又有得賣?

食物份量算多,味道一般
蟹肉炒飯d蟹肉好「梅」
同場聽到隔離枱客點左a沙律,但比左b沙律佢
客人唔知食左,後尾得知後,待應無換過,只係講左句唔好意思

食完等甜品,叫佢上 ,
第一次叫,無
隔十分鐘再叫,再等
之後我再叫,順便叫埋單

全場待應得一個,落單,送菜,執枱,埋單都係佢
我明係好忙,但更應該分先後次序
到呢到,我終於明白點解d人食完繼續坐好耐
因為埋單都等左好耐

咁大間野 得一個樓面
真係做死人咩

加上待應太忙,常有錯漏

結論 下次唔會再簡呢間
1) 食pad thai想要個青檸都話無曬,泰國餐廳無青檸咁搞笑?2) 食完主菜,like完fb, show比店員睇 想換甜品,諗住食埋就走,讓個位出黎。叫左個樓面幾次上甜品加埋單,佢都係一直上菜比其他台,無視我地大約15分鐘,拎個甜品 好快姐,食埋唔洗10分鐘就讓張台出黎啦,唔怪得等位等成半個鐘咁耐啦,先後次序都唔識分,完全無效率3) 反映意見係社交平台會block你acc, 不知所謂本來諗住你跟進返就算,依家煮埋上openrice比人知

3) 反映意見係社交平台會block你acc, 不知所謂
本來諗住你跟進返就算,依家煮埋上openrice比人知
路德圍是荃灣出名的美食地帶,今次經過發現一間人氣泰國菜,門外人頭湧湧,決定試下👀大約等位15分鐘便順利入座。 餐廳的環境採用傳統泰國菜館風格,多處放置泰國名勝或泰皇的相片,設計有心思。另外餐牌上的菜式選擇多,包括海鮮、燒烤、小炒、飯麵小食等等。 🦐 炒鮮蝦金邊粉 $92泰國菜必點的炒金邊粉,先把芽菜跟炒好的金邊粉混和後進食,味道剛好,唔會太濕或太乾。而且用料足,鮮蝦大隻彈牙,頗有驚喜。 🐖豬手飯 $68豬手份量多,肥瘦恰到好處,原先濃郁的豬手汁再另上的泰式酸辣醬,口感豐富,而且性價比高。 🍢沙嗲串燒 (雞牛豬)  $98/半打燒烤味十足,少許燶邊食落香口,雞串的肉質嫩滑,豬和牛有咬口而唔會韌,配合沙嗲醬汁,調味適中。

🦐 炒鮮蝦金邊粉 $92

🐖豬手飯 $68

🍢沙嗲串燒 (雞牛豬)  $98/半打

2021-09-25 110 瀏覽
金坊都算係荃灣路德圍既坐標,每次想食泰國菜都一定會諗起佢 酸辣青芒果炸鱸魚沙律一次過滿足兩個願望之選,魚身上鋪滿青芒果沙律酸酸甜甜辣辣,爐魚一早已經切好件再炸,好方便食用,青芒果加埋炸爐魚既配搭好有層次感 大蝦冬蔭功(細)冬陰功偏酸甜,好多菇做配料,蝦得兩隻有d失色 咖哩炒蟶子皇蟶子份量十足,咖喱椰香味濃,有洋蔥,青紅椒等做配料甜甜地。另外叫左薄餅沾咖哩汁食,薄餅略微偏硬唔夠脆 椰皇沙冰好濃椰香味,食落仲有果蓉,加上沙冰好解渴 石榴沙冰酸酸甜甜清新開胃,解油膩感整體食物質素:4 / 5推薦指數:4 / 5
金坊都算係荃灣路德圍既坐標,每次想食泰國菜都一定會諗起佢

酸辣青芒果炸鱸魚沙律

大蝦冬蔭功(細)
冬陰功偏酸甜,好多菇做配料,蝦得兩隻有d失色

咖哩炒蟶子皇

椰皇沙冰
好濃椰香味,食落仲有果蓉,加上沙冰好解渴

石榴沙冰
酸酸甜甜清新開胃,解油膩感

整體食物質素:4 / 5
推薦指數:4 / 5
2021-09-24 83 瀏覽
荃灣宵夜時段最好就係去路德圍搵食,今日同朋友去左 ,其實都唔係什麼新鮮事,大大話話都食咗咁多年,今日先叫做記錄下。平時鍾意嚟食下午茶,平丫嘛🤣今次點左青咖喱牛,配蒜蓉包條,我個人鍾意食一條條多啲,外脆內軟,蒜蓉味好香,點咖喱汁剛剛好,青咖喱好微嘅辣,唔食辣嘅我都啱食。另外金邊粉都係必點㗎啦,特登走咗芽菜,因為個人口味,有蝦乾同花生粒增加口感又更加香。仲有兩杯特色飲品,牛油果沙冰同埋斑斕椰汁沙冰,都幾健康丫😂

2021-09-24
2021-09-24 62 瀏覽
👉🏽炒鮮蝦金邊粉個金邊粉又係超大份量,蝦仁都好多!仲要食得出唔係急凍蝦,咬落口好爽好彈牙,仲要大大粒,食起上黎超爽😚😚芽菜份量都好多,超like芽菜既我食得好開心,啖啖芽菜咁濟😙😙金邊粉比起平時泰菜既比較濕,但又唔會做到一pat pat!值得一試!👉🏽海南雞飯飯既份量真係十級大份!如果係油飯飯筒見到一定好開心😚😚仲要送埋西芹冬瓜湯!68蚊黎講真係好抵☺️☺️☺️ 啲雞好滑捋捋,多到可以送曬成碟飯!👉🏽沙嗲串燒(半打)友人唔食牛,就淨係揀左豬同雞😙唔係講笑,一上枱啲串燒仲係熱辣辣,好香好吸引☺️☺️整體黎講會覺得雞好食過豬,雞比較juicy同埋冇咁難咬。串燒就算唔沾個花生醬汁都好食,下次會想試埋牛串😙😙👉🏽菠蘿沙冰/青檸沙冰- 菠蘿沙冰係全場最impress我既野!!!!佢係新鮮菠蘿整出黎既沙冰!好夠甜,而冰既比例唔會過多!所以飲到尾都唔覺淡左味!熱死辣辣飲到佢真係好幸福😭😭😭😭菠蘿沙冰100分!!!!- 青檸沙冰都唔係話唔好飲,第一啖飲落口會覺得好酸,但之後條脷都慣左個種酸,反而愈飲愈開胃!食野個陣都食得多左🤤Overall黎講一開始會覺得呢間泰菜價錢偏貴,但份量真係1份夠打2個!其實好抵食!!

👉🏽炒鮮蝦金邊粉

👉🏽海南雞飯

👉🏽沙嗲串燒(半打)

👉🏽菠蘿沙冰/青檸沙冰

Overall黎講一開始會覺得呢間泰菜價錢偏貴,但份量真係1份夠打2個!其實好抵食!!!再重複一次!菠蘿沙冰十級正🤤🤤🤤🤤