2021-01-08 1528 瀏覽
成日都覺得一朝早可以坐低食個早餐係一件好幸福嘅事,今次嚟到筲箕灣東大街搵到金城餐廳。發現入面好多街坊老人家一早就嚟到食早餐睇報紙同埋吹水,真係幾warm㗎🥰😋 鹹牛肉炒蛋三文治 $29餡料幾多幾夠味,兩塊白麵包都幾軟熟。其實我係睇佢餐牌張圖見係烘底先叫,餐牌又無話烘底要加錢,我就以為default係烘底,有啲啲失望,我係對自己失望,失望自己點解唔問清楚🥺見人講呢度嘅焗飯同炒粉麵都唔錯,但我未有機會試😣 下次啦!

😋 鹹牛肉炒蛋三文治 $29
鹹牛肉炒蛋三文治

見人講呢度嘅焗飯同炒粉麵都唔錯,但我未有機會試😣 下次啦!
鹹牛肉炒蛋三文治
2021-01-06 814 瀏覽
平時中意食炒伊麵,所以過來吃吃過口癮~免收加一#乾燒伊麵 $65乾身爽口彈牙的伊麵,香口的鑊氣味道偏淡,炒雜菌至乾身,菇菇乾到皺皮🤣還是伊麵好吃服務質素:6/10環境舒適度:6/10ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
平時中意食炒伊麵,所以過來吃吃過口癮~免收加一

#乾燒伊麵 $65

服務質素:6/10
環境舒適度:6/10
ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:
7/10

2021-01-06
2020-11-14 857 瀏覽
筲箕灣最有名的黃色茶餐廳平記結業,想食茶餐廳唯有轉去金城。金城前老闆是藍,但傳聞轉了給第二代經營,所以被標轉為了黃店。店內是有名的菜式為摩羅雞飯和石斑炒河,但今天筆者只想簡單的食一個焗肉醬意粉。很多地方有得食焗肉醬意粉,但重點是意粉在焗之前是否有先用茄汁炒過,金城就有啦。另外紅湯內的手蔬菜亦非常足料。茶餐廳最重要當然是杯奶茶,說實話,金城的奶茶比平記的好飲。金城的食物質素在筲箕灣可以說是數一數二,但因為之前是藍店所以拒絕幫襯。
另外紅湯內的手蔬菜亦非常足料。
茶餐廳最重要當然是杯奶茶,說實話,金城的奶茶比平記的好飲。
焗肉醬意粉
紅湯
2020-11-14
20 分鐘 (外賣自取)
午餐
焗肉醬意粉
凍奶茶
位於「筲箕灣東大街」裡面的港式茶餐廳「金城餐廳」,雖然也有製作和提供「牛腩飯」給食客,也有屬於雞肉類別的小食食品,但是今次這些食品還是不及「金城餐廳」的「精選小菜」客飯套餐那麼吸引我。因為「金城餐廳」的「精選小菜」食品裡面,有連同鐵煲一起上檯,傳熱能力不算差的「柱侯牛腩煲」,「柱侯牛腩煲」實際售價只賣港幣七十二元,煲裡面卻有大量的「牛腩」、「牛筋」、「支竹」和「小白菜」。所以「柱侯牛腩煲」裡面的「牛腩」實際上的口感,被「金城餐廳」廚房煮到變得非常之軟腍,就連「支竹」的口感也隨著「牛腩」,而被鹹甜味道「柱侯」醬汁炆煮到變得頗腍,很容易咀嚼。最重要的是「柱侯牛腩煲」裡面的「柱侯」醬汁的實際鹹甜味道感覺很濃厚,「柱侯」醬汁令「牛腩」的軟腍肉質裡面,也完全食到來自「柱侯」醬裡面的鹹甜味道。另一方面,「金城餐廳」廚房在製作「柱侯牛腩煲」的時候,沒有吝嗇加入其他蔬菜配料,例如「小白菜」,「小白菜」也完全吸收「柱侯」醬汁裡面的鹹甜味道。所以「柱侯牛腩煲」裡面的「小白菜」實際味道,也因為「柱侯牛腩煲」裡面有大量「柱侯」醬,又以接近慢煮方式煲煮「柱侯牛腩煲」的關係,「牛腩」因而變得非常有鮮鹹甜味之餘,口

所以「柱侯牛腩煲」裡面的「小白菜」實際味道,也因為「柱侯牛腩煲」裡面有大量「柱侯」醬,又以接近慢煮方式煲煮「柱侯牛腩煲」的關係,「牛腩」因而變得非常有鮮鹹甜味之餘,口感也算變得很軟和易咬。

但是當然了,「柱侯牛腩煲」裡面部分的「牛腩」,因為太接近鐵煲的關係,所以部分「牛腩」跟爐火太過接近,部分「牛腩」的質感被燒到有點過熟,口感也因此變得比較「牛腩」韌了一點點。

反而「柱侯牛腩煲」裡面的「支竹」口感,被「柱侯牛腩煲」爐火熱力炆煮至到變得頗軟,「支竹」質感沒有變得太硬,勉強還可以用牙咬斷和嚼爛。

至於「柱侯牛腩煲」裡面的「柱侯」醬汁鹹甜味道實際上分布狀況,亦有類似「柱侯牛腩煲」的口感實際分布狀況,部分「牛腩」吸收過多「柱侯」醬汁,所以部分「牛腩」鹹味也變得有點過火了。

由於「金城餐廳」選擇為樓面裡面的電視機播放「99」台,所以電視機也因此而沒有刻意播放「新聞臺」,讓我當時的用餐興致,也沒有被電視機所打擾。

另一方面,即使「金城餐廳」廚房也需要時間去製作我的「香煎西檸雞」和「柱侯牛腩煲」客飯套餐食品,但是因為電視機裡面沒有播放新聞報導,讓我可以在沒有壓力的情況下,慢慢等候和享用「金城餐廳」的晚飯食品。

至於「金城餐廳」的晚餐飲品方面,客飯套餐食品雖然沒有免費附送飲品,但是享用飲品至少仍然享有半價優惠,所以我最後選擇了一杯有淡奶甜味,和紅茶茶味的「凍奶茶」飲品。

「金城餐廳」無論是餐牌食品安排,餐廳樓面電視機播放頻道安排,抑或是安排檯櫈座位給食客,沒有安排「搭檯」的設定,也符合我對餐廳晚餐的期望。

所以我逗留在「金城餐廳」裡面享用客飯晚飯套餐,足足坐了一段不短時間,也完全沒有任何不安或者不自在的感覺,身心都一直都頗為放鬆的狀態。

就連我在「金城餐廳」的客飯套餐裡面,本來也有提供的餐湯,在我詢問完餐廳侍應,確認客飯套餐裡面的「例湯」屬於一段豬骨湯飲品,我也果斷放棄「例湯」,吩咐侍應不用送上「例湯」了。

至於「金城餐廳」客飯套餐裡面的飲品,飲品的實際味道和款式,大致上跟一般港式茶餐廳相差無幾,價錢不算便宜,實際性價比不高,只有飲品原價的「半價」而已,驅使我只點一杯甜味「凍奶茶」飲品就算數了。

至於「金城餐廳」大部分時間都沒有刻意強迫食客「搭檯」,所以我整晚在「金城餐廳」裡面享用和食評評價的對象,主要都集中了在食品的份量、味道和口感身上,不用太集中於餐廳的其他地方。
凍奶茶

由於我同時選擇享用「金城餐廳」「柱侯牛腩煲」,以及「香煎西檸雞」的晚市客飯套餐,所以沒有需要再點其他食品,更加沒有需要再選擇增加享用「白飯」,兩碗「白飯」對我來說就足夠了。

說回我在「金城餐廳」晚市客飯套餐裡面,個人享用的第二款主菜食品,是以不少切段「雞腿扒」,加上不少切片酸味「檸檬」,組合而成的「香煎西檸雞」。
香煎西檸雞

由於「金城餐廳」「香煎西檸雞」裡面的「雞肉」,屬於被廚房預先切段的「雞腿扒」,「雞腿扒」又曾經被「金城餐廳」廚房真的用鐵板煎烤過一次。

所以「金城餐廳」廚房裡面的灸熱鐵板,令到「香煎西檸雞」裡面的切段「雞扒肉」實際口感,變成外層雞皮口感十分香脆,裡面的雞肉口感卻仍然算是偏嫩不太硬。

至於「香煎西檸雞」裡面的「檸檬」,足足有五大塊之多,而且「檸檬」的實際味道非常之酸,所以「檸檬」的強烈酸味,直接滲透進入「雞腿扒」的雞肉裡面。

「金城餐廳」廚房師傅在製作「香煎西檸雞」切段「雞腿肉」的時候,除了安排用上足足五大塊切片「檸檬」,去為切段「雞腿肉」增加「檸檬」酸味之外,還灑了不少「芝麻」在雞扒身上。

「芝麻」被「金城餐廳」廚房以大份量,全面地灑在「香煎西檸雞」切段「雞腿肉」的表面上,令「雞腿肉」除了吸收「檸檬」酸味之外,還有少許來自「芝麻」的香味。

至於「檸檬」裡面的酸味檸檬汁,除了為「雞腿肉」實際味道,增加了大量無窮無盡的「檸檬」酸味,後來還在「雞腿肉」裡面,食到口感軟嫩的雞肉。
柱侯牛腩煲

當然了,人的貪念始終都是永無止境,所以「金城餐廳」廚房製造的「香煎西檸雞」餐盤底層其實還聚集了,擁有由大量新鮮酸味「檸檬」汁液製成的汁底。

由於「金城餐廳」晚市客飯套餐裡面的「香煎西檸雞」,跟「柱侯牛腩煲」實際製成品裡面的肉質份量,比我原本預期小菜食品實際份量增加了很多。

所以一路看着「金城餐廳」樓面電視機裡面的「99」的節目,一路慢慢享用感覺「支竹牛腩煲」實際製成品裡面的每一個鹹味,和每一部分食品的實際口感。

「金城餐廳」廚房為每一道晚市客飯食品,都預留了非常多配料,某程度上幫襯食品,「柱侯牛腩煲」裡面有大量的「支竹」,為「柱侯牛腩煲」「牛腩」和湯底,增加了大量濃厚「支竹」鮮甜味道。

所以「金城餐廳」裡面小菜裡面的每一部分,除了「蒜頭」、「薑」實際口感和味道,都不適宜食客享用之外,除此之外,「柱侯」醬鹹味和辣味程度都已經很足夠,沒有再加其他調味料的必要。

雖然「金城餐廳」兩道小菜,無論肉食種類、份量、和實際味道,都合乎我個人的要求,反而令向來無飯不歡的我而言,「金城餐廳」客飯食材和味道都滿足到我的要求,感覺很飽很滿足,就算價錢比碟頭飯昂貴,也值得下次再幫襯。
2020-10-20
30 分鐘 (堂食)
香煎西檸雞
柱侯牛腩煲
2020-08-25 1264 瀏覽
本來我一向都係順住寫,但今日食呢個焗豬條氣唔多順,所以要寫左先!話說,前幾日見有人講呢間野,我就信佢係好野啦! 咁就典左幾日,好想食肉醬意粉啊,焗豬呢類型既野,咁佢講到佢呢個係招牌野,咪叫囉!先唔講其他,就咁個味啊下,老老實實,聞落去唔錯,但個豬扒柴柴地,我食兩舊都有兩大條肥膏,都可以柴...個炒飯底唔香仲要有少少鑊唔清,有陣陣既油煙濃味,不過汁都夠多可以啖啖有汁cover到,係我咁刁聞到少少,然後撩開黎試🤣佢跟湯既,我要左個西湯,個湯仲衰! 一飲就係罐頭開水,仲要係再加水(唔好意思,我真係一飲就飲得出煲湯有冇加水,呢個男人都反我眼)咁煲,菜?有兩條唔知煲左幾多轉既椰菜同洋蔥囉...#真心唔好食 #藍無問題 #扮黃先可恥 #所以無分顏色 #唔會再有下次

2020-08-25
2020-05-22 1221 瀏覽
筲箕灣金城餐廳 焗豬扒飯出晒名位於東大街 交通方便 又易搵午飯時間去到 等位等左一陣啦我侍應服務良好 有禮貌 老闆亦有問我食物質數如何 👍🏼入正題 王牌焗豬扒飯👍🏼茄汁味調校得啱啱好 芝士味濃 有拉絲炒飯底炒到金黃色 正!!!!!!!!主角豬扒 皮脆肉嫩 啖啖肉成件事配合得天衣無縫 😋😋😋份量亦都十足 我呢D大胃王啱晒鋪頭另一道招牌菜:XO龍躉球炒河 賣相睇落幾大 下次一於試一試佢先!Ps: 杯凍奶茶 一般般 扣左少少分!
筲箕灣金城餐廳 焗豬扒飯出晒名
位於東大街 交通方便 又易搵

午飯時間去到 等位等左一陣啦
侍應服務良好 有禮貌 老闆亦有問我食物質數如何 👍🏼

入正題 王牌焗豬扒飯👍🏼

茄汁味調校得啱啱好 芝士味濃 有拉絲
炒飯底炒到金黃色 正!!!!!!!!

主角豬扒 皮脆肉嫩 啖啖肉
成件事配合得天衣無縫 😋😋😋

份量亦都十足 我呢D大胃王啱晒

鋪頭另一道招牌菜:XO龍躉球炒河
賣相睇落幾大 下次一於試一試佢先!

Ps: 杯凍奶茶 一般般 扣左少少分!

2020-05-17 840 瀏覽
筲箕灣黃店茶記💛💛疫情期間向醫護人員提供優惠💛仲有好多後生伙記😂整體啲伙記態度幾親切同nice啲餐牌啲字都好特別,幾有設計😂———————————————————📍1️⃣沙嗲牛肉米粉常餐大大碗好足料!沙嗲牛咁嘅味道!正常人都鍾意食沙嗲牛陪公仔麵,個人呢就鍾意食米粉多啲😂感覺冇咁邪惡!麵包仲有烘到底!又夠牛油🤤雖然隻蛋就老咗啲😚————————————————————總結而言,茶記應有嘅水準,仲要係黃店!💛支持下
筲箕灣黃店茶記💛💛

疫情期間向醫護人員提供優惠💛
仲有好多後生伙記😂
整體啲伙記態度幾親切同nice
📍1️⃣沙嗲牛肉米粉常餐

大大碗好足料!沙嗲牛咁嘅味道!

麵包仲有烘到底!又夠牛油🤤
雖然隻蛋就老咗啲😚
————————————————————
總結而言,茶記應有嘅水準,仲要係黃店!💛支持下
2020-03-11 1084 瀏覽
昨日又到東大街搵食,下午4點半行過金城餐廳發現只得4-5人,雖然食唔到炒粉麵飯或焗豬扒飯,我都想食個下午茶支持一下!我叫咗個奶油脆豬、炒蛋火腿、 熱奶茶,盛為$34。 味道全部正常,餐廳老闆員工全部都有戴口罩,但如果每張檯都有一枝酒精搓手液就更完美,好彩我自己有

2020-03-03 875 瀏覽
行完鶴咀,坐巴士來到東大街尋找下午茶,最好就是選擇茶餐廳,可惜選擇不多,就隨意選擇。價錢方面略高,跟冰室的訂價相若,選擇亦不是太多,所以無太多選擇下只能點了這兩樣。餐肉煎蛋通心粉 2分:餐肉及煎蛋固然是正常的味道,通心粉算是普通貨,敗筆是用出前一丁湯粉整的湯底,太咸茶走,凍檸茶 3分: 正常的飲品,不需多言薯條炸豬扒 4分 : 相當值得嘗試的下午茶餐,即炸,份量亦夠多,雖然較貴但值回票價總體來說可以一試,畢竟是一家淺黃茶記。

餐肉煎蛋通心粉 2分:

茶走,凍檸茶 3分: 正常的飲品,不需多言

薯條炸豬扒 4分 :

總體來說可以一試,畢竟是一家淺黃茶記。

餐肉煎蛋通心粉

薯條炸豬扒

茶走凍檸茶

2020-02-22
薯條炸豬扒
茶走凍檸茶
2019-09-22 1292 瀏覽
今次是第二次幫趁,因為食評讚的頗高。都是午市去吃,第一次吃焗豬扒飯,今次試吃焗鴛鴦扒飯。即是焗豬扒飯加焗葡國雞飯!可以理解焗飯要等,所以玩了十多分鐘手機オ上檯,可是所見的茄汁面哪邊有大約雞蛋大的面積是黑焦了,用匙羹撈吓底部D飯是正常的,正想撥開黑焦進食時一位類似老板男仕在旁見我望著砵飯思考主動對我說砵飯焗過時焦咗,不如再焗個碟給我,如是者等多數分鐘再出一碟正常焗飯!老實說,以貨比貨西營盤聯發及榕樹頭美都的焗飯性價比高過佢,但金城待客之道值得讚!
2019-09-21
15 分鐘 (堂食)
午餐
2019-09-14 1691 瀏覽
聞名多時嘅 #大家姐龍躉炒河,#小秘書 終於可以喺 #中秋節 嘅晏晝食得到🥢 仲以為 #同事 帶我去 #中菜館 試新嘢,但就估都估唔到一間貌似 #冰室 嘅 金城餐廳 原來內有乾坤👀 聽講「大家姐」以前仲會 #親自操刀 落舖 #劏龍躉... 勁呀💪🏻一場嚟到,我哋梗係要試吓「大家姐」拿手好戲 #龍躉炒河 啦🥢 雖然份量比我想像中細,不過 #龍躉魚肉 真係好新鮮,夾埋 厚厚而QQ嘅 #龍躉魚皮 一齊食,層次感好豐富😋 而 #炒河 嘅 #調味 亦做得好好,#小秘書 好後悔只係叫咗一碟呀🤪 我哋三個人,冇理由叫得一碟 #炒河 咁樣衰嘅,不過 #服務員 都好好人,佢怕我地浪費食物,建議我哋叫多一碟 #摩囉雞扒飯 就啱啱好喇👍🏻 起初我聽到個名都有啲抗拒㗎,不過既然係 #金城必食推介,#人一世物一世 就試吓啦😅 #摩囉雞扒飯 上枱嘅時候味道好濃,我仲以為嚟錯咗,諗起人哋都講明係「摩囉炒飯」... 頭頂叮一聲終於明白💡 #師傅 喺 #炒飯 入邊加上 #提子乾,應該係用嚟減低咖喱嘅辣度,而 #配料 方面當然有 #雞扒 啦😋 底層仲夾有一層 #煎蛋 同 #火腿,好夠份量💪🏻 食埋呢碟,真係飽哂喇!所以

#摩囉雞扒飯 上枱嘅時候味道好濃,我仲以為嚟錯咗,諗起人哋都講明係「摩囉炒飯」... 頭頂叮一聲終於明白💡 #師傅 喺 #炒飯 入邊加上 #提子乾,應該係用嚟減低咖喱嘅辣度,而 #配料 方面當然有 #雞扒 啦😋 底層仲夾有一層 #煎蛋 同 #火腿,好夠份量💪🏻 食埋呢碟,真係飽哂喇!所以我幾時都話薑係愈老愈辣... 正👍🏻👍🏻

最後我仲留意到 #大家姐 喺牆上貼滿佢同fans嘅合照,雖然感覺有啲老土... 不過我鍾意呀❤️
2019-09-13
2019-08-11 1025 瀏覽
今晚黎筲箕灣覓食,叫左焗豬排飯,飲凍奶茶,結果等左好耐個飯都未到。有個侍應主動留意到,不斷幫我吹單,最後仲主動送左個栗米甘荀糖水俾我。而個飯份量好多,配料好足,豬排好大塊,結果大食既我都食唔晒應該係家族生意,好有人情味

而個飯份量好多,配料好足,豬排好大塊,結果大食既我都食唔晒

應該係家族生意,好有人情味
2019-08-11
2019-06-16 1228 瀏覽
來到這裡, 先感到服務員們親切專業嘅態度呢..這晚有它們出場;老火湯, 內容帶有; 椰子紅蘿白粟米蓮子腰果們等.., 足料味濃很豐富的。以下; 有些小菜們要先預訂啊~ 更確保食材新鮮的要求..白灼海蝦, 它們爽甜清脆, 附上辣椒豉油, 而原味已好好吃。黑椒豬脾仔, 一棒棒的鮮脾們; 經調製烤焗, 肉哋鲜𣙙還很易咬。椒鹽瀨尿蝦, 香脆殼面拆開的肉滿滿的; 還附帶膏身, 且十分入味。精選上素, 玉子豆腐切段煎香, 腐皮帶有鲜豆香味, 與什菇們一起索汁, 口感清純豐富。茄子燴牛仔骨, 濃香醬汁燴出的牛仔骨們配合切茄子, 可口美味。咸酸菜炒時菜, 鮮菜們與碎切咸酸菜炒上, 清爽配合。蒸水蛋, 附帶香蔥碎及豉油吊味; 啖啖的滑溜蛋香。蒜茉蒸魚頭, 魚頭是要識食的; 帶骨, 蒜味不會太濃的汁還可撈飯。西芹炒魚塊, 爽口的西芹紅黃椒段們; 配合大大舊的鲜魚塊香炒。豬膶雞煲, 上枱的燒香雞件們同伴豬潤片一起咋咋聲同一鐵鍋,還配粒粒蒜頭及香菇們, 好很回味的。牛乳布丁, 重點的奶香而不太甜更入口香滑。
來到這裡, 先感到服務員們親切專業嘅態度呢..
這晚有它們出場;
以下; 有些小菜們要先預訂啊~ 更確保食材新鮮的要求..
咸酸菜炒時菜, 鮮菜們與碎切咸酸菜炒上, 清爽配合。
蒸水蛋, 附帶香蔥碎及豉油吊味; 啖啖的滑溜蛋香。
牛乳布丁, 重點的奶香而不太甜更入口香滑。
  • 雞煲
  • 烤焗豬脾仔
  • 椒鹽瀨尿蝦
2019-05-16 1222 瀏覽
今天是佛誕,約了朋友行龍脊山,之後坐9號巴士落筲箕灣,在地鐵站附近的「金城餐廳」食午餐, 聽筲箕灣老街坊朋友講,這間餐廳的海鮮和食物都非常新鮮,全部都是即日新鮮制作。«粟米火腿肉粒飯» 午餐包湯和飲品粟米肉粒飯上到枱非常吸睛,味道偏清淡口味,白汁濃,肉粒稍為偏硬,有點過火,瘦肉和肥肉比例大約為7:3。 最香最正係佢片火腿扒😍, 煎到金黃色,一人份量okay足夠。«羅宋湯» 送湯有點稀身,不過材料足料« 牛腩炒河» $59牛腩幾大舊,肥肉:瘦肉比例為3:7,份量都算多, 上面加咗一層豉油芡汁,幾夠味,如果有更多香料,可以令牛肉更加香口就當然更好。幼河粉好幼,少餐廳可以食到,另外餐廳都幾細心,有多兩條菜心仔,不過煮老左少少。«樽裝青檸薏米水» 加$10樽裝飲品有個好處就係飲唔曬可以拎走,不過比較冇咁環保,餐廳話呢隻薏米水係佢哋自己餐廳煲嘅,行完山最好就是飲薏米水,消下暑。

«粟米火腿肉粒飯» 午餐包湯和飲品

«羅宋湯» 送
湯有點稀身,不過材料足料

« 牛腩炒河» $59

«樽裝青檸薏米水» 加$10

經朋友介紹來到筲箕灣的「金城餐廳」,店舖表面像普通的茶餐廳,但原來隱藏著一些絕世美食。«摩囉雞飯» $65原自於葡萄牙航海時代,創作者係航海人員,佢地運用香料將食物調味,所以用黃薑將白飯染成黃色,有別於咖哩飯。真正的摩囉雞飯是源至於澳門茶餐廳的菜式,在香港很少茶餐廳會做摩囉雞飯。這碟摩囉雞飯是餐廳的招牌之一,金黃色的飯混合有葡萄子乾,食落甜甜和鹹鹹的,食之前再將太陽蛋吉穿,把蛋黃汁撈勻,連埋炸好的雞扒一齊食,就最適合不過。«椒鹽鮑魚» $140椒鹽鮑魚的感覺幾得意,自己煮一定不會將鮑魚拎去炸,鹹鹹地的外皮包住雪白的鮑魚 ,每口咬落都好彈牙, 呢度大概有十隻鮑魚, 食開重口味既我,就連埋鮑魚底下嘅煎炸脆脆以及伴菜一齊食。« 龍躉炒河» $108廚師是用幼身河粉,真係好考功夫,因為幼身很難炒,易斷。餐廳每天都會生劏一條龍躉,真是落重本 ,龍躉肉很厚身、鮮甜,煎好後再加一層透明芡汁上,就可以食用。« 紅蘿蔔粟米栗子糖水» $18糖水日日不同, 風格很特別,驟眼望去,還以為是中湯,有粟米、栗子、冬瓜,這是水上人煮糖水的風格,大約每晚六點鐘開始賣。這間餐廳的食物很特別,下次會再來試多幾樣餸。
«摩囉雞飯» $65

«椒鹽鮑魚» $140

« 龍躉炒河» $108

« 紅蘿蔔粟米栗子糖水» $18

這間餐廳的食物很特別,下次會再來試多幾樣餸。