位於灣仔街東街的日本過江龍天婦羅丼飯專門店「金子半之助」,有「日本第一天丼」美譽🏆店舖主打江戶前天丼,更提供海老🍤、帆立貝、魷魚天婦羅餅等各種配菜,食材、醬汁等均是日本進口的😉江戶前天丼 $138送上桌時已經好驚喜‼️份量十足的「江戶前天丼 」,食材豐富,盛載原條穴子、海老🍤、小柱魷魚天婦羅餅🦑、溫泉蛋🥚、海苔及莢豌豆👍天婦羅口感酥脆不油膩,吃前蘸一點秘製的天婦羅醬汁,味道微甜,非常惹味🤩待食用一半米飯後🍚,再將炸半熟的玉子戳破,半熟蛋液包裹著每一粒米飯,口感濕潤😍好滿足呀❗️迷你丼 及 稻庭烏冬 $118這個套餐可以食到飯,又可以食到烏冬😍迷你丼及稻庭烏冬/蕎麥麵各有6款可以選擇❣️我選了海老天丼🍤及冷稻庭烏冬🍜海老天丼包括海老🍤、菇菌🍄‍🟫、南瓜🎃、溫泉蛋🥚、海苔及莢豌豆👍吃稻庭烏冬前將蔥花及washabi放入麵汁裡,吃烏冬時沾一沾,質感軟滑,口感清爽細膩☺️刺身4品盛合 $58赤蝦、日本產帆立貝、三文魚、北寄貝刺身盛合包括赤蝦、日本產帆立貝、三文魚及北寄貝,每件都厚切肥美,非常新鮮呢🤩

江戶前天丼 $138

迷你丼 及 稻庭烏冬 $118
迷你丼 及 稻庭烏冬

刺身4品盛合 $58
赤蝦、日本產帆立貝、三文魚、北寄貝
刺身4品盛合

2025-01-13
迷你丼 及 稻庭烏冬
刺身4品盛合
2025-01-11 105 瀏覽
#金子半之助 坐落於利東街頗長時間,隔離不少商店都翻幾翻,唯獨佢仲生存到,真係欠啲實力都未必得😏雖然炸物並非本專喜愛之物,但久唔久都可以試吓其他嘢,可能會發現新大陸 🤩吾系講笑,平日6:00 未夠已經坐滿人 ,多數人都係喜歡食香口野😅🥢迷你天丼及稻庭烏冬雞肉丸稻庭烏冬嘅雞肉丸有手打feel , 彈牙好味;-向喜歡扁身稻庭烏冬,入口特別爽滑。車海老迷你天丼以炸蔬菜為主加-隻蝦,感覺較輕盈,白飯份量不少。🥢天丼聽到食材已經知有幾重份量穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢豌豆等吸睛指數最高肯定係超巨穴子,長度等於我隻半手板,炸海老也爽口美味,炸物油感不太重,食落冇咁濟,喜歡吃香口野嘅人值得一試。同樣白飯好多,下次再點少飯,無謂浪費食物。兩個套餐也配漬物、味噌湯百多元一個丼套餐,即點即炸物丼店,水準不錯,價錢也不貴,又食得飽,難怪咁多遊客區來吃了👏🏻😃======================​​📍金子半之助📍​Hong Kong 💰$180​

#金子半之助

🥢迷你天丼及稻庭烏冬

雞肉丸稻庭烏冬嘅

雞肉丸有手打feel , 彈牙好味;-向喜歡
扁身稻庭烏冬,入口特別爽滑。

車海老迷你天丼
以炸蔬菜為主加-隻蝦,感覺較輕盈,
白飯份量不少。

🥢天丼

聽到食材已經知有幾重份量

穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢豌豆等
同樣白飯好多,下次再點少飯,無謂浪費食物。

兩個套餐也配漬物、味噌湯

======================​

📍金子半之助
📍​Hong Kong
💰$180
2024-11-11 1113 瀏覽
同好姊妹到囍帖街影聖誕燈飾, 順路去咗其中一間主打天婦羅嘅「金子半之助」食dinner。餐廳面積小, 不過地方企理乾淨。【半之助沙律】HK$48爽口大蝦炸皮薄而脆, 配上了新鮮沙律菜、清甜多汁車厘茄, 加上酸汁, 酸甜清新又開胃。【海老天押壽司】HK$88壽司飯中加入了酸子薑同埋紫酥葉碎, 適量嘅醬汁, 面層放有天婦羅蝦粒, 口感、味道層次豐富又好味。【江戶前天丼】HK$138 (+$38 海老升級車海老)呢個丼嘅食材好豐富, 堆砌得好有份量, 每件天婦羅炸物炸皮輕型透薄, 炸得金黃, 香脆不油, 包括有星鰻長的橫誇碗面、又爽又滑嘅小柱魷魚天婦羅餅、海苔、莢豌豆, 其中天婦羅溫泉蛋一篤即湧出豐富蛋汁, 撈飯食一流! 而加錢將海老升級咗嘅車海老, 一共兩隻, 車海老口感超爽彈有鮮蝦味, 正!! 飯量不多, 近乎碟盛, 不過套餐仲配有前菜同埋味噌湯, 一個人份量都夠飽。

餐廳面積小, 不過地方企理乾淨。

【半之助沙律】HK$48

【海老天押壽司HK$88

海老天押壽司

【江戶前天丼】HK$138 (+$38 海老升級車海老)

2024-11-11
海老天押壽司
2025-01-16 0 瀏覽
去完利東打卡,揀左間日本天婦羅天丼食。松花堂-擺盤100分好有儀式感👍🏻好似返左日本咁-天婦羅車海老大大隻肉質彈牙,好濃蝦鮮味-魷魚天婦羅餅有驚喜,魷魚切成粒狀,厚肉,好有口感-sashimi 的蝦&帆立貝新鮮肥美穴子日本剷牡蠣天丼-穴子大大條,外脆內嫩,炸粉超薄👍🏻-炸蛋整開後流哂心,撘住飯食成碗食可以食哂半之助沙律-$48 估唔到有海葡萄😋鮭魚子玉子燒-鮭魚子份量好多,每口玉子都食到大量魚子
去完利東打卡,揀左間日本天婦羅天丼食。

松花堂
-擺盤100分好有儀式感👍🏻好似返左日本咁
-天婦羅車海老大大隻肉質彈牙,好濃蝦鮮味
-魷魚天婦羅餅有驚喜,魷魚切成粒狀,厚肉,好有口感
-sashimi 的蝦&帆立貝新鮮肥美

穴子日本剷牡蠣天丼
-穴子大大條,外脆內嫩,炸粉超薄👍🏻
-炸蛋整開後流哂心,撘住飯食成碗食可以食哂

-$48 估唔到有海葡萄😋

鮭魚子玉子燒
-鮭魚子份量好多,每口玉子都食到大量魚子

一段時間沒來這家來自日本的天丼店,發現他們menu新加入咗好多選擇,例如有御膳、壽司刺身前菜等等,而經典嘅天丼就依然係menu當中。🐟辣味鮭魚他他拌蛋黃:呢款前菜貌上非常精緻,炸紫菜加上辣辣地嘅吞拿魚同青瓜及蛋黃等,入口味道非常豐富。而且凍熱交融,幾特別。🥣迷你丼及稻庭烏冬:有六款迷你丼可以自選,當中部份需要加錢,部份唔使加錢,我哋就加咗$10要牡蠣天丼,配搭嘅麵亦都有六種,有凍有唔凍,最近天氣凍,所以我哋就揀咗溫嘅稻庭烏冬。烏冬質感好滑溜,加埋鰹魚花、蔥花同埋溫泉蛋一齊食,味道會更濃郁。而牡蠣天丼雖然細細碗但係都好足料,尤其係炸牡蠣,味道非常鮮甜,雖然炸咗,但係都食得出個鮮味。🥣江戶前天丼:穴子天婦羅係佢哋嘅招牌之一,望落超級長,打卡一流。穴子內裡厚身,但表層夠薄同香脆,入口軟綿綿咁。其他材料例如海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔同豌豆都很不錯,小柱魷魚天婦羅餅尤其出色,彈牙有致的。另外佢哋嘅天婦羅醬油亦都係畫龍點睛之處,微微甜微微鹹,無論係撈飯定係天婦羅都好夾,如果唔夠嘅話可以問職員攞。金子半之助 (利東街) (灣仔)灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖

🐟辣味鮭魚他他拌蛋黃:

🥣迷你丼及稻庭烏冬:

🥣江戶前天丼:

金子半之助 (利東街) (灣仔)
灣仔皇后大道東200號利東街地下G16號舖
2025-01-11 0 瀏覽
之前來過幾次食lunch,上一次來都係上年既事。昨晚經過就來呢間食晚飯,叫左有大蝦同帶子天婦羅🍤果款,個汁另上,個set百幾蚊。 炸物都冇咩問題,幾好食,天婦羅都脆口。 但個飯就好似唔同左,食落好似冇日本珍珠米feel, 好似用返中國米咁,個飯用來做中式炒飯應該幾適合,但做天婦羅飯就美中不足咁。印象中以前食,個飯係日本米質感。This system requires 200 words minimum to give rating, using Eng is easier.

2025-01-05 209 瀏覽
今日同友人去咗灣仔利東街一間人氣超高嘅餐廳,入面環境都幾舒服,座位滿哂,感覺好熱鬧,氣氛好好天婦羅配黑豆茶就最好不過,飲咗之後感覺清熱去油,仲有助消化[ 迷你天丼&稻庭烏冬(温) $118 ] 迷你天丼有香噴噴的天婦羅菇菌、彈牙海老、甜美南瓜、脆口海苔、清爽莢豌豆及溫泉蛋,蛋黃流心,撈飯食好正稻庭烏冬配有五款配料撈埋一齊食,半熟溫泉蛋蛋汁撈烏冬一齊食,味道變得非一般,再加埋天婦羅碎、鰹魚花、海藻同埋蔥花,口感層次豐富,食起來真係好滿足另外追加 - [ 刺身4點(1人前) $58 ] 赤蝦、日本產帆立貝、鮭魚、北寄貝,每款鮮甜美味[ 江戶前天丼 $138 ] 包括有又大塊又長的鰻魚(穴子)天婦羅外脆內嫩,咬開時有種鮮甜感,完全唔會油膩、海老彈牙口感爽口、小柱魷魚天婦羅餅,咬落去有淡淡嘅鹹香、海苔同英豌豆就為整碗增添咗清新感、配埋流心嘅溫泉蛋,真係好正!讓人食完覺得唔會膩飯後甜品就有呢個 [ 伯爵茶布丁伴雲呢拿雪糕 $42 ] 滑溜嘅口感,布丁本身帶有淡淡嘅茶香,茶味唔會太搶風頭,配雲呢拿雪糕夠哂完美嘅搭配

天婦羅配黑豆茶就最好不過,飲咗之後感覺清熱去油,仲有助消化

2025-01-03
$195.8 (午餐)
今天和女朋友光顧了位於利東街的金子半之助,這家被譽為「日本第一天丼」的餐廳,真是名不虛傳!🌟🥇 連續七屆榮獲天丼金賞,讓我們期待著美味的降臨!😋🍽️#### 前菜:1. **鮭魚子玉子燒** 🥚🍣:這道玉子燒口感滑嫩,鮭魚子的鮮甜與蛋香完美結合,讓人一口接一口,停不下來!😍✨2. **半之助沙律** 🥗🥒:清新爽口的沙律,搭配特製醬汁,為我們的味蕾帶來一點清新的感覺。💚💦3. **北海道產海老天押壽司** 🍤🍚:壽司的米飯與天婦羅蝦的酥脆口感形成絕妙的對比,真是讓人驚喜的組合!👏😋#### 主食:1. **燒鹽鮭魚&迷你天婦羅御膳** 🍣🔥:鮭魚外焦內嫩,微鹹的滋味讓人陶醉,搭配的迷你天婦羅更是酥脆可口,完美的搭配!🥰🤤2. **鰻魚迷你丼&稻庭烏冬** 🍜🐟:鮮美的鰻魚和汁滲透進米飯中,每一口都充滿了海洋的味道;稻庭烏冬滑順Q彈,讓人意猶未盡。整體來說,金子半之助的每一道菜都展現了細膩的工藝與極致的食材,讓我們的用餐體驗無比美好!🌈❤️ 強烈推薦給喜愛日本料理的朋友們!🎉🥳

#### 前菜:

北海道產海老天押壽司
燒鹽鮭魚&迷你天婦羅御膳
鰻魚迷你丼&稻庭烏冬
2024-12-23 287 瀏覽
朋友仔考完曬試,我地決定去間位於氣氛浪漫的利東街的 一間日式天婦羅餐廳- 金子半之助 食啲好嘢慶祝慶祝😆😋哩間餐廳我之前已經聽朋友介紹過 主要都係話佢嘅天婦羅好食😋 所以我哋必點一個叫做燒三文魚天婦羅御膳 因為我地都好鐘意食三文魚~ 果然同朋友講的一樣 炸物外層微微金黃色,炸到非常香脆 食落唔會好厚一咬就食到入面香軟三文魚的油香🤤 不過我哋怕熱氣,所以冇叫晒全部都係炸野 仲叫左招牌的半之助沙律 刺身拼盤 同埋 海老壽司卷!!沙律份量好夠 有啲柚子香嘅醋味 朋友話好開胃好鐘意 食左好多😂 刺身方面我都覺得好新鮮 另外炸海老壽司卷相比起 三文魚天婦羅,我覺得冇咁特別但都好食~係港島活躍開的我又多左一間好食日式餐廳選擇啦😆

係港島活躍開的我又多左一間好食日式餐廳選擇啦😆
2024-11-06
2024-12-14 340 瀏覽
金子半之助有「日本第一天丼」美譽的日本過江龍天婦羅丼飯專門店,連續8屆榮獲日本全國天丼金賞,於日本成為人氣高企的大排長龍品牌~今日難得路過灣仔利東街終於可以一試😌江户前天丼$138超大條穴子天婦羅😆天婦羅所採用的炸粉不算厚,保持食材的鮮嫩,搭配的醬汁和半熟蛋增添了風味。迷你丼+稻庭烏冬$138加了$20 升級鮭魚親子丼,再加稻庭烏冬🍜,份量啱啱好👍🏻再加溫泉蛋。完全感覺到自己自身日本一樣🤭

江户前天丼$138
迷你丼+稻庭烏冬$138
完全感覺到自己自身日本一樣🤭
金子半之助相信大家都聽過,有「日本第一天丼」美譽日本人氣天婦羅專門店,連續7屆榮獲日本全國天丼金賞🏆系香港分別遍佈港九新界,灣仔、大角咀、荃灣、東涌4間分店。✿ 半之助沙律 $48沙律入面都竟然有天婦羅😆🥗🍤海老天婦羅外層脆卜 卜,蝦肉新鮮。有海葡萄營養價值豐富,沙律醬汁亦可以揀分汁上,相對健康過平時連汁上。✿ 車海老壽司卷 $108卷物選擇頗多,揀咗車海老壽司卷,表層有麵包糠同埋三文魚籽,餡料系青瓜絲🥒同埋海老,海老爽口彈牙🦐連同青瓜絲一齊食用有解膩作用,口感豐富。✿ 燒鹽麴鮭魚 & 迷你天婦羅御膳 $148燒三文魚油脂豐富,最中意食三文魚魚皮,香脆可口。三文魚肉頗香甜,魚肉新鮮。迷你天婦羅有本菇🍄南瓜🎃海老 炸本菇又幾過癮😆咬落美味多汁,南瓜清甜🧡

✿ 半之助沙律 $48

2024-12-10
車海老壽司卷
燒鹽麴鮭魚 & 迷你天婦羅御膳
2024-12-04 339 瀏覽
走到灣仔利東街除了可感受滿滿聖誕節日氣氛外,還順路吃過金子半之助天丼.餐廳首在東京開設本店後,在當地瞬間爆紅.至今在台灣,菲律賓也有分店.將秘傳的天丼、天婦羅美味拓展到世界各地~🔸牡蠣迷你丼·稻庭烏冬($128)🔸海老天押壽司($88)🔸半之助沙律($48)🔸天婦羅炸雞($38/3件)🔸海老$38/2件)牡蠣迷你丼·稻庭烏冬份量極足!炸物即叫即炸,牡蠣香脆鮮甜,並有南瓜、菇、海苔.入口鬆軟脆口.採用獨特古早秘傳醬汁,配方源於江戶時代.最愛當中天婦羅流心蛋沾著飯粒吃,蛋味香濃又好送飯!除了天婦羅丼,還有沙律、小吃、箱壽司等等選擇,種類豐富.沙律新鮮爽脆,醬汁甘甜,有三隻香脆大蝦.海老天押壽司超有驚喜,面層是天婦羅蝦,飯夾著酸薑,微酸又開胃的調味,將天丼元素變成壽司形態,不知不覺的一件接一件!天婦羅想單點亦可,價格合理.炸雞及海老也很不錯!

🔸牡蠣迷你丼·稻庭烏冬($128)
🔸海老天押壽司($88)
🔸半之助沙律($48)
🔸天婦羅炸雞($38/3件)🔸海老$38/2件)

天婦羅想單點亦可,價格合理.炸雞及海老也很不錯!

2024-12-04 294 瀏覽
平時我通常一個人嚟差唔多每次都食天丼,呢間係炸天婦羅專門店,而且炸得好出色!今次同朋友嚟可以叫多啲嘢😍半之助沙律:生菜鋪底,仲有一大串海葡萄在面勁正😍食落去超爽!蘿蔔片、車厘茄、天婦羅蝦,及炸天婦羅碎,配上酸汁,作為前菜,真係胃口大開。車海老壽司卷:炸蝦天婦羅反卷,餡料有天婦羅蝦、 紫菜、黃蘿蔔,上面有三文魚籽點綴, 食起嚟唔會鬆散,蝦肉好彈牙,食落去幾有口感燒鹽麴鮭魚&迷你天婦羅御膳:呢個御膳都好多嘢食,有個迷你天婦羅,有蝦、南瓜、金針菇、荷蘭豆天婦羅,天婦羅炸得好靚,又跟有蘿蔔蓉點汁,保留咗傳統日式點法,又唔會咁熱氣!鹽燒鮭魚:鹽燒做法,再伴有酸汁,加上少少柚子碎,味道唔錯,而且唔會燒到好嚡!有個煮茄子,好冧好入味,呢個係冷食!最後仲有個麵豉湯,好有滿足感!另外追加一客三文魚刺身,食落去都好新鮮另外加$13有飲品放題

另外追加一客三文魚刺身,食落去都好新鮮
另外加$13有飲品放題
2024-12-04
2024-12-04 264 瀏覽
利東街麵有好多野食, #金子半之助 原來有好多分店!要同朋友一齊去食下🌟一入到餐廳🍴見到廚師🧑‍🍳弄食物,木色調為主,唔錯環境。佢地出名天婦羅🍤同平價天丼料理,值得一試!🔸半之助沙律🔸海老天押壽司 🔸牡蠣迷你丼&蕎麥麵整體來說,價錢適中!份量足夠,不論沙律或者壽司,也加上天婦羅,令到口感更加豐富好出眾設計,壽司飯不需要點豉油,都好夠味呀!蕎麥麵超大碟,這個套餐還有飯,份量較多~但口感確係不錯🤩

🔸半之助沙律
🔸海老天押壽司
🔸牡蠣迷你丼&蕎麥麵

2024-12-02 237 瀏覽
見到利東街已經佈置好聖誕裝飾, 即刻約朋友去影靚相,食餐飯 ☺️今次揀咗今之半之助食天婦羅😋出街食嘢,扮健康緊係要叫個沙律食下,吸收吓纖維🤣今之助沙律🥗用咗佢哋特製嘅醬汁, 酸酸甜甜好開胃解膩,而且有3隻蝦🦐 蛋白質Get! 2個人share 個沙律啱啱好😚叫左個海老天押壽司同埋鮭魚親子天押壽司 份量超級足,每客有6件 海老壽司嘅蝦好新鮮,好有蝦味,炸得好鬆脆,壽司飯嘅醋調味都啱啱好! 鮭魚親子壽司 有三文魚子一齊食, 勁正 一路食一路爆開🤭 啲飯仲撈左少少薑去令到三文魚冇腥味 , 味道仲升華咗仲叫左個天丼, 個小柱魷魚天婦羅餅好好食🤤 蝦都有兩隻, 唔吝嗇! 隻溫泉蛋真係做到流心 ,大愛 ! 總括而言,呢間餐廳環境同食物質素都非常好,天婦羅即叫即炸,絕對值得推介,食咗滿滿澱粉質再去影相🤭
今次揀咗今之半之助食天婦羅😋

出街食嘢,扮健康緊係要叫個沙律食下,吸收吓纖維🤣
2個人share 個沙律啱啱好😚

叫左個海老天押壽司同埋鮭魚親子天押壽司