2009-05-30 19 瀏覽
一共2層既金水, 地下個層總是坐滿人, 所以我地坐上1/f, 都有d街景睇下.環境舒服好多. 我地叫左1. 北寄貝刺身($36/4片)- 好甜美, 不過其實係平時壽司上面的2片而已. 佢說係4片係有點搵笨.2. 北寄背壽司($17/2件)- 因為食北寄貝唔夠喉, 所以再叫黎個sushi. sushi飯做得好好味, 唔易散.3. 玉子燒($20/4件) - 好好味, 大件及甜味剛好<-配sushi飯真係一流架.4. 炸蝦($38/4條) - 好熱夠香口及食下去唔油膩. 伴碟既菜及tomato都好fresh, 抵讚.5. 活赤貝($38/1隻)- 好新鮮及甜. 最細心係有2條細細既紫菜活赤貝卷, 好食.6. 提子沙冰($18)- 好大浸巨峰夫提子味, 朋友好中意, 我本人麻麻.食物既味道, 熱度及態度都係黎間好一點. 因為地方大, 所以下午茶都不用排隧. evening既menu都比tst多, 下次有時間會再黎.

2009-05-28 6 瀏覽
跟友人溜冰之後肚子打鼓 決定來這間新的金水試才知道實在不錯那時滂沱大雨好在服務員讓我們早點入去這裡很大比起尖沙咀的那間寬敞多了 而且格調也不錯這裡的食物也很好三文魚 : 算新鮮 , 不過溥了點 火炙三文魚 : 依然的好味 , 入口即溶 , 令我個個同學都愛上不過我建議大定點 甾燒火炙三文魚 多一點 味道多一點 三文魚子 : 新鮮好味 芥蒂八爪魚 : 紫菜依然脆 , 好好味魷魚 : 因為便宜 食落才知 真在太難咬口了辣味三文魚 : 不錯 三文魚粒很大顆 但我食不到辣味炸豆腐 : 抵食 , 最好一上台就即食 因為佢下面有汁 浸得太來會好難食燒魷魚筒 : 好味呀 , 而且燒得剛剛好 , 不過點貴龍舟 : 略貴 , 但用料實在太豐富了蟹子沙律 : $13.2 好抵食 , 都幾大碟 , 我與友人分享了我們這些窮學生 , 要大家一齊share就讓我俾個價目你們參考原價 半價加一$10------>$6$13------>$7.8$17------>$10.2$26------>$15.6還有 拉面其實也很抵食 很大碗的我食了 72 蚊 很飽了
跟友人溜冰之後
肚子打鼓 決定來這間新的金水試
才知道實在不錯
那時滂沱大雨
好在服務員讓我們早點入去
這裡很大
比起尖沙咀的那間寬敞多了 而且格調也不錯
這裡的食物也很好
三文魚 : 算新鮮 , 不過溥了點
不過我建議大定點 甾燒火炙三文魚 多一點 味道多一點
三文魚子 : 新鮮好味
芥蒂八爪魚 : 紫菜依然脆 , 好好味
魷魚 : 因為便宜 食落才知 真在太難咬口了
辣味三文魚 : 不錯 三文魚粒很大顆 但我食不到辣味
燒魷魚筒 : 好味呀 , 而且燒得剛剛好 , 不過點貴
龍舟 : 略貴 , 但用料實在太豐富了

我們這些窮學生 , 要大家一齊share
就讓我俾個價目你們參考
2009-05-27
友人食的
哇 近睇的醬燒火炙三文魚
2009-05-24 29 瀏覽
晚上約了久未相見的好友去看電影,沿途為晚餐何去何從而苦惱不休,靈光一閃,記得金水壽司於旺角新開了一間分店,便特意去支持一下八點到達旺角,但金水「九半宵夜時段半價」,理所當然地等到九點三十分以後才入座吧。九點左右到金水拿籌,等了近四十分鐘終於可以開餐了!先點了一些小食來下啤酒,有價錢極便宜而分量卻極多蟹籽沙律、味道不俗的芥辣八爪魚、以及炸得異常出色的軟殼蟹天婦羅和炸雞軟骨,特別是炸雞軟骨,看著白煙隨灑下的檸檬汁而冒起已令人垂涎三尺,一放入口,甘香酥脆又不會炸得太過火,實在是第一流的下酒菜前菜以後便輪到刺身了,我們點了天使蝦、牡丹蝦和赤貝等,跟其他分店以及各大壽司店的分別不大,就此略過不提。主菜分別有火炙海膽壽司〈感覺上屯門金水的比較好〉、三文魚籽壽司、海膽壽司、蟹肉蟹膏螫司〈蟹味充足,雖然第二碟的蟹膏份量略少,不過仍是我的心水推薦〉、辣味三文魚壽司、蔥吞拿魚壽司、珍寶帆立貝壽司〈必吃之選,帆立貝比飯還要大!〉等等,總括而言可算是物超所值,配上半價的清酒,真是當浮三大白!這一餐最後以一尾燒魚作結,完條近三十厘米長的秋刀魚亦不過二十多元,燒得香脆可口,好魚者可以一試。只可惜我和友人都不是牛,

這一餐最後以一尾燒魚作結,完條近三十厘米長的秋刀魚亦不過二十多元,燒得香脆可口,好魚者可以一試。只可惜我和友人都不是牛,只有一個胃袋,其他食物只好留待下次品嚐吧。

不得不提的是該店員工服務態度甚好,我自己亦曾做過侍應,對佔座極久的客人「深惡痛絕」。但今天晚上我倆為了等十二半電影開場,不得不做這惹人厭之事──故意放慢點菜和進食速度,令這頓飯足足吃了兩個小時,但侍應們始終都對我們和顏悅色,實在值得一讚!〈亦在此說一聲抱歉

最後我想在此作出一強烈建議,希望金水其他分店都推廣「全餐牌半價」,因為我平時通常到屯門店的,真的很想在屯門亦能吃到既便宜又美味的炸物

〈順帶一提,後來欣賞的電影「天使與魔鬼」也蠻精彩的,雖然及不上前作「達文西密碼」,但總算為我們今天「享受人生之旅」寫下一個完美的句號
半價連加一才十多元的蟹籽沙律,分量頗多
香口惹味的軟殼蟹
天使蝦和牡丹蝦
極美味的雞軟骨!!檸檬汁滴下時還會冒煙的!!
火炙海膽壽司
三文魚籽海膽蟹肉蟹膏等等
珍寶帆立貝比飯還大上很多!!
連清酒都半價
2009-05-18
香口惹味的軟殼蟹
極美味的雞軟骨!!檸檬汁滴下時還會冒煙的!!
珍寶帆立貝比飯還大上很多!!
  • 炸雞軟骨
  • 軟殼蟹天婦羅
  • 珍寶帆立貝壽司
開張個晚食過半價宵夜,當中珍寶帶子最印象深刻。厚切,冰凍的帶子,非常新鮮,口感十足。三文魚剌身都有半價,新鮮,又唔會太肥太"留"。火灸珍寶帶子 - 燒得有d 乾,冇左帶子的鮮甜琴晚再去食多次,由於星期五的關係,半價會係10:00pm 開始(星期一至四 9:30pm)但本人就很不滿佢地的派飛安排,一身諗住9:00pm 拿完飛去附近行下街,點知佢地的"做勢"要等宵夜的客人企係彌敦道等超過50分鐘,足足阻住人生人海的彌敦道3-4個舖位........三文魚(半價後$5) - 抵食!!,幾新鮮 炸雞軟骨 - 份量幾多,即叫即炸 火灸縵魚 - 入口即溶,好新鮮海膽壽司 - 紫菜好脆,但海膽就普通 吞拿魚 - 超市貨仔,食唔食都算地獄拉麵辣 - 幾大碗,但個湯得個辣字,d 麵冇咩口感 整體半價來講,除左冇特色飲品外,係旺角其實都算一個唔錯的選擇。

火灸珍寶帶子 - 燒得有d 乾,冇左帶子的鮮甜

三文魚(半價後$5) - 抵食!!,幾新鮮

炸雞軟骨 - 份量幾多,即叫即炸

火灸縵魚 - 入口即溶,好新鮮

海膽壽司 - 紫菜好脆,但海膽就普通

吞拿魚 - 超市貨仔,食唔食都算

地獄拉麵辣 - 幾大碗,但個湯得個辣字,d 麵冇咩口感

2009-05-22
$110 (宵夜)