2015-09-07 847 瀏覽
好後悔上次食左南小館instead of 金牌小龍, 所以今日就去左食返補數...我地叫左 金牌小籠包, 香辣小籠包, 台式滷肉飯, 原盅雞湯麵... 原盅雞湯麵: 我地本以為叫左雞湯, 原來叫錯左雞湯麵 ...雞湯麵既湯同麵分開上...用既係白麵條, 麵條好幼, 所以好易淋, 另外麵條亦好滑, 唔吸汁之外, 掛湯能力係零 ...再者, 煮麵既時候應該用左水而唔係湯, 所以麵條本身一d味都無 ...平時超鐘意飲呢到既雞湯, 感覺健康有好味, 但當加入左個麵既時候就覺得湯淡左好多, 好似無味咁 ...所以唯有快快手食哂d麵, 再慢慢飲返個湯...雞肉因為煲過湯, 所以唔再係滑雞, 但係肉就變得鬆化, 骨肉分離...肉好唔好味就見仁見智啦 ...不過個湯就滿分, 落麵只會令整個菜既平均分拉低... 金牌小籠包: 皮薄肉軟, 即使摺口位也做得好好...湯汁有一湯匙左右...肉同湯今次都無過咸或過淡, 比上次好得多...終於可以食返正常水準... 香辣小籠包: 香辣小籠包係我地既另一個推介食品...肉汁同皮同招牌小籠包水準一樣高...而肉入面加入左2款辣椒...唔
我地叫左
金牌小籠包,
香辣小籠包,
台式滷肉飯,
原盅雞湯麵
: 我地本以為叫左雞湯, 原來叫錯左雞湯麵
...不過個湯就滿分, 落麵只會令整個菜既平均分拉低...
香辣小籠包
: 香辣小籠包係我地既另一個推介食品...肉汁同皮同招牌小籠包水準一樣高...而肉入面加入左2款辣椒...唔單至係到辣椒既香味, 辣度亦剛好...
台式滷肉飯
台式滷肉飯
: 今次係第二次食, 但我相信唔會有第三次
...因為今次既滷肉飯, 非常油膩...除了油和醬油既味道, 完全食唔到肉既感覺...味道十分熟悉, 是759的青葉肉燥罐頭
...另外汁料比例亦太多, 食到最後近乎是油拌飯
...

今次有一位員工姐姐替我地轉到空間較多的位置, 令我地可以放低袋子係椅上面, 值得一讚
...至於味道黎講, 小籠包係必食, 原盅鮮雞湯都係必食, 但千萬唔好叫雞湯麵
...不過次次都咁講, 次次都唔小心叫左伏野...下次啦
2015-08-27
2015-07-02 1209 瀏覽
在The ONE 內有不少特色餐廳。 但作為老人家的我想找一些傳統食店,於是當晚便到此進餐。可能是傳統食店,所以不用等位 (其他需要等8 – 10張)。 一入內便點了以下食品:1. 窩夫 – 太細粒了,而且沒什麼味。2. 淆內 – 味道一般,如改粒上會更好。3. 小籠包 – 味道不錯,有肉汁;表皮不太厚但也不易空。4. 菜肉雲吞 – 有點實,但個湯反而不錯。5. 牛肉湯拉麵 – 但湯味道太重,不是我喜歡的類型。 加上牛肉好老,最後變成清湯拉麵 (什麼配菜也沒有)6. 醬油撈麵 – 一心以為撈麵是冷食,可這卻是熱的。 醬油是不錯的,但真的一點肉也沒有。說實話,味道真的一般但可以令你食飽 。

1. 窩夫 – 太細粒了,而且沒什麼味。
窩夫
2. 淆內 – 味道一般,如改粒上會更好。
淆內
3. 小籠包 – 味道不錯,有肉汁;表皮不太厚但也不易空。
小籠包
4. 菜肉雲吞 – 有點實,但個湯反而不錯。
菜肉雲吞
5. 牛肉湯拉麵
醬油撈麵
說實話,味道真的一般但可以令你食飽
2015-06-26
小籠包
2015-05-16 1290 瀏覽
這家店的佈局和菜式只能用精緻二字來形容。我和朋友二人各點了一份金牌牛肉麵,其麵條捲成團裝放入牛肉濃湯中,上面配有幾片牛肉。材料似乎很簡單,但吃起來味道卻絕對令人難忘。湯汁顏色很深,嘗一口便能感覺裡面十足的牛肉味。麵條全然滲進了牛肉湯的味道,吃起來十分鮮美。雖然價格有些貴,但我和朋友吃後都感覺很值得。
2015-05-05 1103 瀏覽
金牌小籠包,算不錯,皮薄,夾起不穿,但食後感,又不可以話一流,(另一間台灣名店比較出色),韭王鍋貼香口,入口脆卜卜,即煎上檯,很美味,賣相一流,小朋友致愛,豬手不太淋,亦不硬, 味道可以,最小兩件起,這樣很好,可以點三,五件也可牛肉麵,牛展不錯亦夠厚,拉麵質地咬口不差,但到醉雞上檯,我們都有懷疑是否攪錯,和女侍應確認一下,賣相非常差,估不到醉雞會用急凍雞肉切片做,話雖啖啖肉,但確實差,新鮮雞就不敢苛求,最低要用冰鮮雞肉,酒不苦亦香醇,浪費了。

牛肉麵,牛展不錯亦夠厚,拉麵質地咬口不差,

2015-05-02
  • 韭王鍋貼
2015-04-03 1305 瀏覽
一家人想在尖沙咀吃上海菜作晚餐,本來打算去k-11 的霞飛,當時下午6時左右,接待處的女侍應說人齊才可入座,我們説5個人現來了4個人可以嗎?她用高傲的語氣問我們人齊未吖?並説限時個半鐘,當時店內只有一兩枱人而已,既然如此,我們另選別的餐廳。於是我們改去the one 的金牌小龍。抵達金牌小龍,門外貼了許多奬狀,果然店如其名。熱茶很香,喝得很舒服。我們各人點了一碗麵,爸爸和三妹吃酸辣麵,媽媽吃金牌紅燒牛肉麵,我和二妹吃排骨湯麵。爸爸和三妹好滿意酸辣麵,味道和麵質恰到好處,吃得舒服。媽媽說牛肉麵雖然麵量較少,但牛肉很優質,味道好!我和二妹吃排骨湯麵吃得很滋味,排骨好香脆可口,入口卜卜脆,排骨量足夠吃整碗麵呢!除了湯麵外,我們再點了一些點心,有金牌小籠包、醉雞、韭王鍋貼等。小籠包皮薄餡靚、醉雞夠酒味、韭王鍋貼熱辣美味,配上辣醬更風味十足!最後我們點了豆沙小籠作甜品,皮薄豆沙甜,甜味在舌尖的味蕾上迴轉,超級好味!餐廳職員收碟快,他們不時在我們的頭與頭之間伸手拿走枱上的碟,拿走點心籠時,籠子更會在我們頭上掠過! 他們回應客人要求時,手臂會在客人頭上揮動。此外,餐廳地方不算小,但侍應們很喜歡貼近客
酸辣麵
排骨湯麵

醉雞
韭王鍋貼

! 他們回應客人要求時,手臂會在客人頭上揮動。此外,餐廳地方不算小,但侍應們很喜歡貼近客人身邊行走,不時碰撞到客人的座椅。收碗碟的餐車更經常緊貼地停泊在客人的椅背後,令人吃得不太自在。

2015-04-02
酸辣麵
排骨湯麵
醉雞
韭王鍋貼
  • 豆沙小籠
2015-03-31 961 瀏覽
星期日去完教會之後同屋企人一齊去教會附近嘅地方食晏. 因為教會附近已經食過好多間唔同餐廳, 所以今次黎佐呢間. 今次一行人有五個, 晏晝有午市套餐, 價錢黎講係尖沙咀真係好抵. 而食物水準唔錯, 尤其係排骨麵同鍋貼, 煎完炸完的食物仲有水份
2015-03-22
2015-02-28 1207 瀏覽
金牌小籠鼎泰豐翡翠小籠包都是賣差不多的食品,對我來說,台灣鼎泰豐太好味,也盛着太多美好但不復再的回憶,總覺香港的店不及,翡翠味道總太濃,價錢又不相宜,也沒我喜歡的小吃,所以可免則免。金牌才是真正的金牌,價錢較平,也有我最愛的台式小吃和麵食。他的小籠包從沒失準,比得上鼎泰豐,三絲豆乾更是必吃,味道調得比鼎泰豐更好,醬油的咸、麻油的香、淅醋的酸,令切得細細的海帶豆乾粉絲五味紛陳,是最佳開胃小吃,滷大腸也十分十分好吃,稔軟酥糯,咽咽靱靭,十分滋味。排骨麵是第一次吃,果然名不虛傳,那塊炸豬扒,炸得香脆肉嫩,最不得了是大,長過我的手掌,絕對夠二人分吃,配一碗青蔥湯麵,湯頭熱清甜。所謂招牌牛肉麵卻失色,有牛筋和肉,湯頭色濃,卻缺牛肉味。清炒芥蘭不似炒,過稔。

清炒芥蘭不似炒,過稔。

2015-02-21
2015-01-01 1600 瀏覽
行開THE ONE, 如果想食簡單上海野又想坐得舒服, 可以選擇黎依度款式選擇都幾多熱豆漿$10-----豆漿味道正常, 帶微甜醉雞 $65----醉雞係用無骨雞肉做成卷狀, 卷外用雞皮包住, 酒味好微, 肉唔算鞋, 整體可以金牌小籠包 ($36/4隻)----皮唔算厚,  湯汁味道份量可以, 肉味普通, 整體可以金牌紅燒牛肉麵  $58----湯底濃郁, 牛肉有嚼口, 麵條普通, 整體可以. 牛肉麵配有辣雪菜, 可增加風味台式鹵肉飯 $30----好細碗, 鹵肉份量極少, 但鹵汁極多, 全個飯都沾滿汁, 整體味道一般偏下總結: 為想易有位+ 坐得舒服, 簡簡單單可以一食
款式選擇都幾多
熱豆漿$10-----豆漿味道正常, 帶微甜
熱豆漿$10
醉雞 $65
金牌小籠包 ($36/4隻)
金牌紅燒牛肉麵 $58
台式鹵肉飯 $30
總結:
為想易有位+ 坐得舒服, 簡簡單單可以一食
2014-12-25
2014-12-30 1014 瀏覽
趕睇戲又無時間落去再買外賣, 係門口問下上菜快嗎, 侍應好快話一般5分鐘叫左金牌小籠包同麻醬撈面。麻醬撈面: 麻醬夠濃味, 面軟硬適中,但未係好食到即刻再來。小籠包皮薄多汁, 味道合格,不過個汁可以再濃些就再好。埋單加埋一要$94, 不算便宜!
叫左金牌小籠包同麻醬撈面。
小籠包皮薄多汁, 味道合格,不過個汁可以再濃些就再好。
埋單加埋一要$94, 不算便宜!
麻醬撈面
2014-11-14 1594 瀏覽
尖沙咀台灣菜首選當然係鼎泰豐, 不過每次去都係等好長時間先有位, 退而其次, 可以試試金牌下晝時份, 一個人坐低就食排骨麵麵身硬度恰好, 麵條便不會一patpat, 灑上蔥花, 湯雖然雞味不濃, 但入口都不錯炸豬扒不會膩, 份量都合理, 結合價錢, 不執意要食名牌, 可試試此金牌了
下晝時份, 一個人坐低就食排骨麵
2014-10-25
2014-10-30 1419 瀏覽
跟青蛙媽媽吃過了芒果甜品後,我們又為著尋找是日晚餐的落腳地而在the one徘徊...我們途經''金牌小龍'', 見我們都未試過, 就決定一試。其實當時的我們還未肚餓,只不過是想早一點吃了個晚飯,再前往''江記''購買大閘蟹回家作為宵夜。入座時仍未夠下午六時,想不到分佈在店內的兩排卡位,只剩下最後一張可讓我們坐下。由於店員說明限時90分鐘,我們甫坐下便即時點食。蒜泥白肉蒜粒特多、亦有芝麻佈滿在白肉上,可以每一口都夾雜著蒜的香味。醬汁帶辛辣, 如果沾到太多油來吃的話,很容易被嗆喉~白肉切得夠薄, 但入口亦有點點韌....滷大腸上檯時仍處於微暖,大腸潔淨亦已去除了肥膏~而且大腸極為入味, 滷水汁咸甜適中。是一道很棒的下酒小菜。三杯雞非常袖珍的三杯雞於上檯時,店員一打開蓋便即時傳來香味!!雞肉鮮嫩, 不過份量不多。最可惜的是九層塔的味道十分濃烈,不合青蛙胃口 >.<
跟青蛙媽媽吃過了芒果甜品後,

我們又為著尋找是日晚餐的落腳地而在the one徘徊...

我們途經''金牌小龍'', 見我們都未試過, 就決定一試。
其實當時的我們還未肚餓,

只不過是想早一點吃了個晚飯,

再前往''江記''購買大閘蟹回家作為宵夜。
入座時仍未夠下午六時,

想不到分佈在店內的兩排卡位,

只剩下最後一張可讓我們坐下。
由於店員說明限時90分鐘,

我們甫坐下便即時點食。
蒜泥白肉
蒜粒特多、亦有芝麻佈滿在白肉上,

可以每一口都夾雜著蒜的香味。

醬汁帶辛辣, 如果沾到太多油來吃的話,

很容易被嗆喉~

白肉切得夠薄, 但入口亦有點點韌....
滷大腸
上檯時仍處於微暖,

大腸潔淨亦已去除了肥膏~

而且大腸極為入味, 滷水汁咸甜適中。

是一道很棒的下酒小菜。
三杯雞
非常袖珍的三杯雞於上檯時,

店員一打開蓋便即時傳來香味!!

雞肉鮮嫩, 不過份量不多。

最可惜的是九層塔的味道十分濃烈,

不合青蛙胃口 >.<

2014-10-25
2014-10-04 1435 瀏覽
今日同幾個fd係the one行行下街, 見到呢間個價錢唔太貴又坐得耐就決定黎試下喇。我地叫既其中兩樣野就係雞絲粉皮同埋排骨面。佢價錢都叫公道, 大多都係5十幾6十蚊一碗, 份量都唔少, 足以食到人幾飽下。雞絲粉皮好足料, 不單只有好多雞絲, 仲有好多麻醬!令熱愛麻醬既我好開心, 可惜佢既敗筆就係唔夠凍, 令成個味道差咁D。 另一個排骨面好大份, 多排骨到我地SHARE都有少少食唔哂, 麵既口感幾好, 唔會太硬又唔會太軟, 不過排骨唔夠鬆脆都唔夠熱, 有待改善!
2014-09-28 1087 瀏覽
禮拜六尖咀到處都是人想找位子吃晚飯真的比較困難朋友們選了這一家從外面看店內位子多的是所以Gogogo。。。。一行六人,3男3女點了滿枱食物水準和味道一般滷蛋的滷水不太入味蛋黃不太夠流心,有點硬而雞絲粉皮的麻醬比較水雞絲只有兩三條小籠包有少量湯汁但沒特別酸辣湯夠酸辣度適中料都蠻足的鮮蝦炒飯夠乾吃到粒粒口感的米飯而最令我和朋友感到好奧惱的是這碟糖醋排骨具然是咕咾肉!?分量少而肉不夠入味
禮拜六尖咀到處都是人

想找位子吃晚飯真的比較困難

朋友們選了這一家

從外面看店內位子多的是

所以Gogogo。。。。

一行六人,3男3女

點了滿枱食物

水準和味道一般

滷蛋的滷水不太入味

蛋黃不太夠流心,有點硬

而雞絲粉皮的麻醬比較水

雞絲只有兩三條

小籠包有少量湯汁

但沒特別

酸辣湯夠酸辣度適中

料都蠻足的

鮮蝦炒飯夠乾

吃到粒粒口感的米飯

而最令我和朋友感到好奧惱的是這碟糖醋排骨具然是咕咾肉!?

分量少而肉不夠入味
題外話/補充資料: 一入店 店員已經說了幾遍:只有兩小時用餐時間 上菜真的超快速。。。。
2014-08-30
同事和我均是小籠包狂,都是瘋狂地曾爲小籠包而走遍全港九新界。她認為始終臺灣鼎記好,我認為是未賣魚翅時的尖沙咀的山莊好。今日,我地相約再加多一人到金牌小籠,試試這店家能否挑戰我們心目中的第一。金牌小籠包夾起時不會破掉,所以皮的韌度足夠,而且皮不會太厚,一讚。 湯汁份量可以,更多會更好,湯夠熱,就是鮮味肉味未是最強。肉的味道也較普通,只能成爲我們心中,中上的小籠包店,不能算最強。金牌紅燒牛肉麵湯頭濃厚,牛肉也有嚼勁,麵條較淋。也推介一試。 炸醬拌麵始終這兒的麵條不算煙韌,所以炸醬拌麵就比較失色了。肉醬味道鮮香,爲這菜式板回分數。台式鹵肉飯,約$30這小碗上台時,我們三人同時O了咀。要插湯匙下去分3碗都有難度。鹵肉鹵蛋夠入味,始終份量很少,還是要拿炸醬麵的汁拌飯。豆沙鍋餅超燙口,正!豆沙甜味適中,與餅皮比例也好,正!餅皮香脆不太油膩,正!店家有午市套餐,價錢便宜,但完全不吸引。我自己就不想來這兒都不吃小籠包而吃飯盒。

金牌紅燒牛肉麵
湯頭濃厚,牛肉也有嚼勁,麵條較淋。也推介一試。

炸醬拌麵

台式鹵肉飯,約$30

豆沙鍋餅

• 豆沙鍋餅
2014-07-19 1975 瀏覽
之前買左coupon,所以今日就黎試下!星期六中午都幾多人差不多有八成滿,遊客都佔唔少。同老婆兩個人分配左四人卡位,坐得舒服。茶位$7個黎度金牌小籠都要叫籠金牌小籠包試試先得既($36),一籠有四個,小籠包皮薄,但用筷子夾起小籠包唔會易穿,有肉汁,配上豉油薑,味道一般,未算金牌!台式擔仔麵($36),,有好滑既麵,好入味既鹵水蛋半隻,蝦一隻,豬肉碎,葱同芽菜,配上清湯,幾好食,但份量小。上湯肉鬆菠菜($62),菠菜,皮蛋,肉碎煮成菜湯,菠菜爽又甜,好味道!紫糯米八寶飯($36), 甜品當飯食,賣相唔錯,但太甜!
茶位$7個
紫糯米八寶飯($36), 甜品當飯食,賣相唔錯,但太甜!
題外話/補充資料: 整體味道都唔錯,但如果正價就比較唔抵食!好在有半價coupon!
2014-07-19
$51.5 (午餐)
用餐優惠
優惠券