2019-05-19 57 瀏覽
星期六都要全日工作既小編放工後需要獎勵一下自己🥳.同朋友們試左呢個蒸海鮮套餐十一款蒸海鮮有唔同烹調味道.最驚艷有呢三道🦞蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦龍蝦肉鮮甜彈牙 加上蒜蓉粉絲 係無得彈既味道🤤.🍴菓皮蒸十頭鮮鮑魚軟腍腍既鮑魚非常厚肉 新鮮既食材唔需要太多其他既味道小編重口味沾上辣椒鼓油 好提鮮惹味👍🏻.🦀源記荷葉蒸蟹飯食到最後其實都非常飽 蟹飯用上肉蟹 膏味好重 荷葉飯吸收左蟹既精華 幾飽都食返幾啖🤤.總括黎講 原本以為$288一餐海鮮餐都應該係普通質素但店舖老闆做開海鮮批發 新鮮直送🚚食落款款海鮮好新鮮鮮甜🤤.套餐附有燉湯同是日甜品🥣🍨除返開個一道都係$20左右 諗落CP值好高🤙🏻.仲有每道海鮮都會係面前按素材有唔同時間即蒸 呢餐飯都食左兩個半鐘 絕對係中式海鮮Fine Dining🦐🦑🐟💁🏻‍♀️.人均消費:$288推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅😋(8.5/10)Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(7/10)
星期六都要全日工作既小編

仲有每道海鮮都會係面前按素材有唔同時間即蒸
呢餐飯都食左兩個半鐘
絕對係中式海鮮Fine Dining🦐🦑🐟💁🏻‍♀️

人均消費:$288
推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅😋(8.5/10)
Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(7/10)
用餐優惠
試食活動
🦐原汁原味CP值高蒸海鮮🦀—😍最近係荃灣新開左間專門食蒸海鮮,海鮮由傳奇海鮮批發有限公司每日魚市場新鮮直送,$288一個海鮮餐好抵食,重點係每樣都好新鮮,食左成餐每一樣都好鮮。—🦞蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦龍蝦非常新鮮,多肉嫩口,仲要有海水味,蝦膏都有。👉果皮蒸十頭鮮鮑魚果皮味重,鮑魚好新鮮好滑,大細適中。👍豉汁蒸大鱔超好食,食第一舊鱔好彈牙,之後就每一舊都好淋。🦐清蒸生猛海蝦海蝦都係好鮮,好甜,大大隻。🐠清蒸花尾龍躉龍躉個部位偏多骨,但都係滑。👍油鹽水蒸時令大蜆大大隻蜆好重果皮味,冇沙👍🥬梅菜蒸菜心菜心好粗,想淋D又得,爽D又得,梅菜洗得好乾淨。蒜蓉蒸扇貝蟶子皇扇貝肉略細,但依然好鮮,蟶子好大條,脹卜卜。🦑梅子蒸長筒魷個底好特別係用腸粉做底,魷魚好新鮮源記荷葉蒸蟹飯原隻蟹加上荷葉,D蟹膏加蟹汁滴落D飯—
🦐原汁原味CP值高蒸海鮮🦀

🦞蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦
龍蝦非常新鮮,多肉嫩口,仲要有海水味,蝦膏都有。
👉果皮蒸十頭鮮鮑魚
果皮味重,鮑魚好新鮮好滑,大細適中。
👍豉汁蒸大鱔
超好食,食第一舊鱔好彈牙,之後就每一舊都好淋。
🦐清蒸生猛海蝦
海蝦都係好鮮,好甜,大大隻。
🐠清蒸花尾龍躉
龍躉個部位偏多骨,但都係滑。
👍油鹽水蒸時令大蜆
大大隻蜆好重果皮味,冇沙👍
🥬梅菜蒸菜心
菜心好粗,想淋D又得,爽D又得,梅菜洗得好乾淨。
蒜蓉蒸扇貝蟶子皇
扇貝肉略細,但依然好鮮,蟶子好大條,脹卜卜。
🦑梅子蒸長筒魷
個底好特別係用腸粉做底,魷魚好新鮮
源記荷葉蒸蟹飯
原隻蟹加上荷葉,D蟹膏加蟹汁滴落D飯
2019-05-19 37 瀏覽
近排鍾意食蒸海鮮或者海鮮火鍋,荃灣呢一大其實有好多餐廳,價錢合理嘅小店😎金牌源記係近期新開嘅餐廳,裝修比較簡單,似茶餐廳風格,主打蒸海鮮🦐蒸海鮮套餐$288一位,價錢經濟🤗套餐包是日燉湯,燉湯熱辣辣,一盅盅,入面都幾足料,有蟲草花、排骨,飲落夠甜,幾滋潤。當飲緊個湯嘅時候就開始蒸海鮮,龍蝦面上面有好多蒜蓉級粉絲,而且都幾大隻。之後有我鍾意食嘅鮑魚,面上面有果皮,而且鮑魚已一早起肉,非常方便☺️揀咗豉汁蒸大鱔,仲有海蝦🦐蝦好爽口,大隻夠甜😋魚方面有花尾龍躉,厚肉, 但魚肉唔夠結實。接著有蒸大蜆、 菜心、蒸蟶子皇、 扇貝 😉 我鍾意食蟶子皇,因為夠甜好新鮮。 再食埋魷魚筒,辣辣地🌶️ 最後以荷葉蒸蟹飯作結, 蟹肉爽口鮮甜🦀呢個好味呀😋

揀咗豉汁蒸大鱔,仲有海蝦🦐蝦好爽口,大隻夠甜😋

魚方面有花尾龍躉,厚肉, 但魚肉唔夠結實。

接著有蒸大蜆、 菜心、蒸蟶子皇、 扇貝 😉

我鍾意食蟶子皇,因為夠甜好新鮮。 再食埋魷魚筒,辣辣地🌶️

最後以荷葉蒸蟹飯作結, 蟹肉爽口鮮甜🦀呢個好味呀😋

📍 金牌源記 (荃灣)性價比極高蒸海鮮 🤤 呢個價錢好過食放題啦,誠意十足,佢有一間海鮮批發公司,唔怪得啲海鮮咁鬼新鮮🤤✅食物非常新鮮、海鮮大件,波士頓龍蝦、海蝦大大隻好鮮甜。大蜆都超級鮮甜🤤蒜蓉蒸扇貝好好味,粉絲蒜夠多好香,真係全部都好好食呀✅新開張十幾日,光猛舒服乾淨✅蒸爐係新既,每一層自動化計時,夠鐘就響,唔怕蒸到過火大鄉理表示好正✅服務態度好😇每樣細心幫你蒸海鮮✅最尾陳皮紅豆沙好足料 紅豆大大粒.人均消費:$288免加一 (起碼預2.5小時食)我覺得係抵食,有10樣蒸海鮮平均$28.8一碟好味指數: 1️⃣2️⃣3️⃣4️⃣5️⃣6️⃣6️⃣7️⃣8️⃣9️⃣9/10分地址:金牌源記 (荃灣)荃灣鱟地坊62號地舖(荃灣站b出口行7分鐘)#hkfood#hkfoodstagram #hkfoodieblogger#hkfoods #hkfoodielife #hkfoodie#hkfoodpic #foodielife#foodiesofinstagram #foodies#ctfoodie#hkfoodshare#cteateat#cteateat_荃灣篇#大眾點評 #香港美食#火鍋#打邊爐#吃貨人生#吃貨#美食推薦
📍 金牌源記 (荃灣)
✅食物非常新鮮、海鮮大件,
✅新開張十幾日,光猛舒服乾淨
✅服務態度好😇每樣細心幫你蒸海鮮
✅最尾陳皮紅豆沙好足料 紅豆大大粒
人均消費:$288免加一 (起碼預2.5小時食)
我覺得係抵食,有10樣蒸海鮮平均$28.8一碟

地址:
金牌源記 (荃灣)
荃灣鱟地坊62號地舖(荃灣站b出口行7分鐘)
#cteateat#cteateat_荃灣篇#大眾點評 #香港美食#火鍋#打邊爐#吃貨人生#吃貨#美食推薦#美食日記#海鮮#吃到飽火鍋#吃到飽#金牌源記#foodiehk#蒜蓉扇貝#鮑魚#聖子
2019-05-18
用餐優惠
試食活動
  • 蒜蓉扇貝
  • 蒜蓉聖子
2019-05-16 47 瀏覽
#LuBie荃灣#LuBie港式#LuBie海鮮🔽香港人鐘意打邊爐就已經係出晒名嫁啦,而熱愛海鮮既程度亦都不下於打邊爐,有咩好得過將呢兩樣野擺埋一齊呢?近年興起既蒸氣火鍋就應該岩晒中意食海鮮既香港人啦。我最近就食左一間新開既蒸海鮮店,佢地既做法就同蒸氣火鍋差不多,只係少左放呢米落個蒸爐底既姐。🔽試左佢地最主打既原味蒸房海鮮套餐,見到啲野食以為睇錯野,$288竟然可以食到龍蝦、鮑魚、鱔、蟶子同扇貝等 咁多樣海鮮,仲會送埋燉湯同糖水。開頭心諗 應該係啲唔太新鮮既海鮮啦,但係食完又發現佢地啲海鮮幾新鮮下,啲蝦未蒸前仲識郁既。🔽成個套餐有幾樣野係覺得唔可以錯過既:🦞蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦隻龍蝦雖然唔算好大隻,但肉質結實得黎好鮮甜,加埋蒜蓉粉絲 香口得黎好有飽足感。🔽🐚蒜蓉蒸扇貝蟶子王兩種貝類既size都幾大隻,鮮甜厚肉,唔會好霉咁樣,睇得出海鮮既新鮮度唔錯。🔽🦀源記荷葉蒸蟹飯蟹蒸到岩岩好熟,啲湯汁洗晒落啲飯度,飯除左吸左啲蟹既汁 仲吸收左荷葉香味,拌埋佢啲蒜蓉黎食,味道好豐富。🔽呢度啲野雖然每樣野食份量唔多,但新鮮度唔錯,樣樣食啲 食晒咁多樣真好係好飽。以佢個價錢黎講,性價比幾高。值得一讚既係侍
#LuBie荃灣#LuBie港式#LuBie海鮮

成個套餐有幾樣野係覺得唔可以錯過既:

🐚蒜蓉蒸扇貝蟶子王

🦀源記荷葉蒸蟹飯

🔽
呢度啲野雖然每樣野食份量唔多,但新鮮度唔錯,樣樣食啲 食晒咁多樣真好係好飽。以佢個價錢黎講,性價比幾高。值得一讚既係侍應服務幾好,仲會幫你蒸埋同set埋蒸既時間 又教你點食咁樣,舒服既殷勤程度好高。新開張期間去到 打個卡仲送飲品。

🏠金牌源記
📍荃灣鱟地坊62號地舖

#hkig#hkfood#foodpics#foodblogger#instafood#foodies#cuisine#foodshare#foodgasm#foodphotography#hkfoodie#foodseekerlu_bie#吃貨#相機食先#美食#香港美食#荃灣美食#食好西#金牌源記
2019-05-14 89 瀏覽
原味蒸房海鮮套餐🤩$268今餐四個字形容,新鮮,抵食🤤而且相片全部都係一人份量😚叫得做海鮮套餐😎龍蝦🦞鮑魚😎絕對係基本要求😝當然點少得魚🐟蝦🦐蟹🦀等同伴😂全部鮮味十足,根本無可挑剔👍龍蝦夠大隻,啖啖肉,食得好爽😍荷葉蒸蟹飯,竟然有唔少蟹膏😘大蜆仲郁緊,夠哂生猛😉蒸大鱔龍躉,霸氣十足😏全程自行用蒸氣焗✌️只需蒸幾分鐘,即可進食😚相比其他烹調方式點都健康啲😏而且完全保留原汁鮮味🥳所以我一滴醬油都無用過🤫12道菜有10款海鮮🤩除返開先廿幾蚊一道😉我心諗,自己買齊咁多款的話🙈絕對唔平,仲無乜可能噤新鮮😝之後同店員閒聊🙂原來店主係做開海鮮批發😎所以全部新鮮直送👍今餐的確非常滿足,十分滿意🤩整體CP值相當高☺️回頭指數係極高😝12道菜,款式如下 - 10款海鮮:蒜蓉粉絲蒸波士頓龍蝦菓皮蒸十頭鮮鮑魚豉汁/梅子蒸大鱔 清蒸海蝦清蒸/剁椒蒸花尾龍躉油鹽水蒸時令大蜆蒜蓉蒸扇貝蟶子皇梅子/剁椒蒸長筒魷源記荷葉蒸蟹飯其他:是日精選無添加清燉湯梅菜蒸菜芯精選糖水
原味蒸房海鮮套餐🤩$268

今餐四個字形容,新鮮,抵食🤤
而且相片全部都係一人份量😚

叫得做海鮮套餐😎
龍蝦🦞鮑魚😎
絕對係基本要求😝
當然點少得魚🐟蝦🦐蟹🦀等同伴😂

全部鮮味十足,根本無可挑剔👍
龍蝦夠大隻,啖啖肉,食得好爽😍

荷葉蒸蟹飯,竟然有唔少蟹膏😘

大蜆仲郁緊,夠哂生猛😉
蒸大鱔龍躉,霸氣十足😏

全程自行用蒸氣焗✌️
只需蒸幾分鐘,即可進食😚
相比其他烹調方式點都健康啲😏
而且完全保留原汁鮮味🥳
所以我一滴醬油都無用過🤫

12道菜有10款海鮮🤩
除返開先廿幾蚊一道😉
我心諗,自己買齊咁多款的話🙈
絕對唔平,仲無乜可能噤新鮮😝

之後同店員閒聊🙂
原來店主係做開海鮮批發😎
所以全部新鮮直送👍

今餐的確非常滿足,十分滿意🤩
整體CP值相當高☺️
回頭指數係極高😝