2024-06-07 9076 瀏覽
朋友約埋聚餐,講明一枱難求,更係立刻報名啦。星期四放工過去,彩虹邨金碧樓地下嘅金碧茶樓酒家匯合朋友們啦,嘩 唔係講笑,坐無虛席爆晒,真係連招牌都有歷史,食物質素高,老闆伙記同客人有傾有講,真的好難得架。 炸蟹拑 $85 一粒送上枱時蟹嘅香味已經快過碟餸。熱辣辣蟹肉蝦肉好廷身好好味,蟹肉嘅鮮味。呢個經典係魚腸蒸雞蛋。一点都唔會好腥,用上果皮薑絲減低腥味。脆鱔 好大條鱔的嘅肉先有咁厚肉,脆度唔夠但南乳豆豉味道又幾夾。八寶鴨又係手工菜,功夫多。呢個釀鯪魚先係我至愛同欣賞, 原條魚魚皮保留,平時鯪魚都唔會咁大條,但內部已經係爽口惹味鯪魚無得輸 100分。花雕蛋白蒸蝦 香味撲鼻 新鮮蝦 彈牙鮮甜 元蹄 可能之前已經好飽 見到都好濟咁,但當入口即化即時改觀。簡單有鑊氣 一點多餘油份也沒有。馬拉糕鬆化 甜香 限量 記得訂位預留呀

炸蟹拑 $85 一粒

八寶鴨又係手工菜,功夫多。

花雕蛋白蒸蝦
香味撲鼻 新鮮蝦 彈牙鮮甜

簡單有鑊氣 一點多餘油份也沒有。

馬拉糕鬆化 甜香 限量 記得訂位預留呀

2024-06-06
#彩虹村 #金碧酒家 聽聞大名好耐,不過未有機會幫襯,哩到除咗出名好食,亦出名難訂枱,話說哩餐飯局已經約咗大半年,真係超誇張😅#杏汁豬肺湯 🐽#炸蟹鉗 🦀#錦鹵雲吞 🥠#蠔豉生菜包 #蜜汁脆鱔球 #茄汁大蝦 🍤#紅燒班尾 🦈#茘芋香酥鴨 🪿#馬拉糕 🥧哩個湯真係超正,飲咗咁多年豬肺湯哩個超濃郁,陳皮勁香,真材實料😋😋見隔離枱枱都有叫炸雲吞,我哋都唔執輸,我哋即埸叫都冇問題😉 酸甜味啱啱好,配合料有肉片魷魚,係最傳統嘅做法🥠炸蟹鉗賣85蚊一隻係有啲貴,記得好細個去飲一定有得食,不過唔知由幾時開始就冇再出現過⋯⋯實在令人懷念🥹 札實彈牙,外脆內軟,佔少大紅浙醋食就係哩個味道👅不過最期待嘅香酥鴨反而有少少失望,芋頭唔夠香,差少少🤔其他幾個餸都好好味,我唔太鍾意蠔豉味,都覺得哩個生菜包好味😋😋 不過可以的話加多少少爽口嘅材料應該會更好🙃茄汁大蝦🍤 合格以上、但未至於勁好食。紅燒龍躉尾 魚皮唔會靱骨膠原滿滿,肉質彈牙,不過略歉醬汁少咗啲,不過都係清晒底😋😋😋蜜汁脆鱔份量超大,我估應該用咗成條白鱔,肉質爽口彈牙,不過唔夠酥脆,差少少,有機會試吓豉汁蒸盤龍鱔🐍馬拉糕就一般啦⋯⋯可以試其他餸埋單連小費

#杏汁豬肺湯 🐽
#茘芋香酥鴨 🪿
#馬拉糕 🥧

炸錦鹵雲吞

炸蟹鉗

不過最期待嘅香酥鴨反而有少少失望,芋頭唔夠香,差少少🤔

蠔豉生菜包

茄汁大蝦🍤 合格以上、但未至於勁好食。

紅燒班尾

蜜汁脆鱔球

馬拉糕就一般啦⋯⋯可以試其他餸
馬拉糕

埋單連小費每人都係$450,好抵食👍🏻👍🏻

7點半到達已經坐滿人、超好熱鬧,又多老人家一家大細,有啲似去左舊式酒樓飲長輩生日宴咁,事關席間仲有餘興節目,就老闆巡唱生日歌😅😅😅 之後仲有客人現場唱歌🎤娛賓⋯⋯氣氛超好笑😂

彩虹村🌈2028年開始進行第一期從建計劃、金碧都會拆,訂枱要趁早、想食起碼等半年⋯⋯⋯
2024-11-07
炸錦鹵雲吞
炸蟹鉗
紅燒班尾
蜜汁脆鱔球
2024-10-02 2686 瀏覽
本身book咗同媽媽食生日飯「11月25號」又誤打誤撞安排咗國慶日食喎,因為我家姐識人可以book快啲,仲順便可以幫佢慶祝埋生日添。誰不知結果係好似去飲咁,我哋一家包咗六分之五圍枱,仲有1/6就攝咗兩個陌生人,奇奇怪怪的。雖然兩個陌生人都好客氣,但係我哋諗住切埋蛋糕㗎嘛,尷尷尬尬。結果我哋好似食圍餐咁酒水任飲,六時半恭候七時入席。其實全部由家姐安排,食咩都唔知。結果就係多到食唔晒囉。菜式係懷舊同埋好難煮,亦都好少機會有得食抵唔抵就見仁見智啦或者因為佢包埋啲紅酒 sake 所以埋單都幾貴下(每人$800有找囉)咁講返食啲乜嘢先或者大家會覺得手工菜都物超所值呢?排名不分先後有酥炸蟹鉗、小炒王、蟠龍鱔、錦鹵雲吞、蠔豉生菜包、炸子雞、雞蛋焗魚腸、鴻圖面、窩蛋牛肉飯仲有馬拉糕添實在太飽太飽份量太多太多,唯有揀嚟食啦。有兩樣我完全冇掂過嘅係雞蛋焗魚腸同埋鴻圖面。(係冇咁有興趣食)其他我都有試食或者返兜嘅。令到我想返兜嘅就有小炒王啦,錦鹵雲吞同埋蠔豉生菜包。錦鹵雲吞真係好難得有機會食到,我好似食咗3-4塊。仲有佢個馬拉糕出面真係好難食得到呢一種風味。其實全部嘢都唔係話超特別好令人驚訝 的確係好食嘅,
咁講返食啲乜嘢先或者大家會覺得手工菜都物超所值呢?

其他我都有試食或者返兜嘅。

令到我想返兜嘅就有小炒王啦,錦鹵雲吞同埋蠔豉生菜包。

其實全部嘢都唔係話超特別好令人驚訝 的確係好食嘅,不過又未令到我覺得短期內返去,更何況佢都就嚟結業啦

原來唔記得咗佢仲有一個好難整嘅湯,就係杏汁豬肺啦,洗豬肺都洗死你啦。我姨甥仔不知幾鍾意食。梗係叫佢食啲啦,屋企唔會整㗎。

媽媽讚不絕口,一來因為中菜,二來啲餸菜真係好難整,佢亦都唔識整

響行入去嘅途中見到啲好懷舊嘅舖頭 令人懷念

2024-09-28 2346 瀏覽
昨晚應友人邀請到金碧酒家(全名為金碧茶樓酒家)晚飯。可能由於是週五兼下班時間,從中環開車過去頗塞車,途中有點發悶心情不佳。终於到達彩虹邨,我長大讀書啟蒙的屋村。雖然曾是邨民,但從未踏進金碧吃過東西,因為所住綠晶楼偏遠了點。一進酒家,祇見入口玻璃門掛上了紙牌-已包場(即全場滿座)。朋友當然是預訂好了。坐下先來白肺湯,清熱润肺,湯甜回甘,肺件爽滑,開胃非常。稍後來個蜜汁燒鱔,又大件又弹牙,皮脆肉鲜,好味。我的摯愛。。魚腸蒸旦跟住上,加點胡椒粉,纷香撲鼻,送白飯一流。别有回憶兒時媽媽的拿大絕技之味。茄汁超大蝦,海蝦鮮味加茄汁,搭配得天衣無縫,蝦肉烹調得恰到好處,我連殼都差D吃掉,爽快。友人再臨時加上小炒王,就像兒時家裡節日必備菜式。最后老闆娘親自送上精選金碧style干炒牛河,沒有那種燶干味,但卻帶老抽鲜濃咪及一點點汁滑口感。老闆娘建議加點芥辣,果然超然感覺,謝謝她呢。實在太肚子漲了,今晚吃不了那個馳名已久的椰味馬拉糕,下次必吃。全場最正是那種別處感受不到的街坊熱鬧氣氛。全場更有大堂经理辉哥不時介紹特色小碟,再不時高唱生日歌為聚友共渡吉日。老闆娘更是親力親為,全場指揮招待,車輛轉跟客人拍照打卡,照顧客人無媚不置,觸覺敏銳,尤其處理已排期到明年四月份的預訂。因為實在捧場客遠超座席,一位難求。開心,真的開心。我之前塞車的悶氣呢?算吧,随風而去了,都被全場氣氛融化了。
2024-09-27
2024-09-18 3187 瀏覽
一間相當有名氣的懷舊餐廳,家人得知彩虹邨可能清拆,非常想去嘗試,於是早於二月份的時候預訂九月慶祝中秋節去試一下。二月份預訂的時候,職員說會在用餐前十天聯絡我,預訂菜式。本人亦知道餐廳非常繁忙,於是早在用餐前兩星期主動聯絡餐廳查詢餐牌。過了幾天,餐廳沒有任何回覆,於是本人再度查詢,但也沒有任何回覆。隨後一直致電餐廳和用WhatsApp聯絡均沒有回應。直到用餐前四天,餐廳也沒有主動聯絡和回覆本人。於是本人透過WhatsApp call致電餐廳(沒人接聽),再傳送一個訊息 ‘問咗成個禮拜可唔可以覆一覆啊?’餐廳職員(懷疑是老闆娘)用一個極差的態度和錄音回覆:‘你想睇餐牌呢其實個個都上谷高果到睇到嫁,唔係一定要我係呢到俾你嘅’但隨後還是通過WhatsApp把餐牌傳送給我.我不想和他有任何爭執,所以也沒有對他的態度作出回應。只是把餐牌傳送給家人,看看他們要吃什麼菜式。得出結論:‘1,2,3,6,8,9,10,11,20,杏汁豬肺湯’‘8人份’ (因為酥炸蟹鉗是單隻點的和杏汁豬肺湯有分不同份量,才這樣寫)餐廳職員再度用非常惡劣的態度錄音回覆:‘X小姐食乜嘢唔該唔好寫Number,我都唔知你嗰啲係咩

二月份預訂的時候,職員說會在用餐前十天聯絡我,預訂菜式。

隨後一直致電餐廳和用WhatsApp聯絡均沒有回應。

直到用餐前四天,餐廳也沒有主動聯絡和回覆本人。

餐廳職員(懷疑是老闆娘)用一個極差的態度和錄音回覆:

但隨後還是通過WhatsApp把餐牌傳送給我.

我不想和他有任何爭執,所以也沒有對他的態度作出回應。
只是把餐牌傳送給家人,看看他們要吃什麼菜式。
得出結論:
‘1,2,3,6,8,9,10,11,20,杏汁豬肺湯’

餐廳職員再度用非常惡劣的態度錄音回覆:
‘X小姐食乜嘢唔該唔好寫Number,我都唔知你嗰啲係咩嚟嘅,更加睇唔清楚師傅‘
’做野做出嚟俾你做錯晒㗎啦’
‘個個落菜單都係食乜嘢寫出嚟㗎’
‘全部懷舊菜都唔會有八人份量㗎,全部都大碟㗎,你唔好叫咁多款呀唔該’

得到這樣的回覆,其實本人非常想取消預訂。
首先,沒有按照半年前說的主動與我去聯絡。
其次,你餐牌上也有數字顯示菜式,你沒有說明如何點菜,我不會知道要按照怎樣的點菜方式下單。
再者,你叫我上Google找你的餐牌,為什麼你不看清楚自己的餐牌每個菜式的代表數字是什麼?
這樣的服務態度完全不能接受!

但基於家人的期待,所以還是去用餐。
去體驗看看他們的食品是不是值得等待半年,先吃一肚氣,再去吃晚餐。
結論是,完全不值得。

杏汁味很淡..沒有什麼特別

酥炸鮮蝦丸

很普通炸蝦球,只可以說他的麵粉比外面的酒樓少一點,但味道來說很普通。

酥炸蟹鉗

吃不出他與酥炸鮮蝦丸的分別,還要85一顆,完全不值得。

順德鯇魚腸蒸蛋

非常一般..鯇魚腸有一點腥。

錦鹵雲吞

和外面酒樓吃的一樣沒有特別。甜酸醬內有叉燒,蝦的配料,但吃起來的感覺都是不新鮮。

紅燒元蹄

這個可以說是整天晚上最好吃的一道菜了,但其實也只是很一般,其他餐廳也可以吃到這樣的質素。
瘦肉的部份還沒有完全煮軟,還是有點硬。汁醬也還沒有滷進去。

花雕蛋白蒸海蝦

海蝦的份量很多,感覺有大概一斤蝦。這樣吃蝦完全沒有花雕味,蝦的鮮味也吃不出來。蛋白的份量也很少。如果真的想吃蝦,建議吃白灼蝦更好。

豉汁蒸蟠龍鱔

一整條鱔拿去蒸,沒有蒸過火,蒸得剛剛好。但是油放太多,豆豉太少,完全沒有豆豉的味道。

金黃蒜香雞

外皮完全不脆,雞肉偏鹹。但是雞肉炸得剛剛好。

整頓晚飯+3瓶啤酒,7人吃,結帳3158。
不是便宜,不是特別好吃,還要早半年預訂,預訂前還要承受那不必要的惡劣態度先吃一肚氣。
完全是名過於實,不建議去吃。
但如果你想體驗一下那惡劣態度,強烈推薦你去吃。
2024-09-16
2024-09-14 3466 瀏覽
彩虹邨呢間60年老字號金碧酒家真係要排住隊咁Book位老人家生日係度真係好開心私房菜 人手有限卻做到水準大件又抵食個個都食到捧住個肚走唱首生日歌最快樂喜歡這裡懷舊的裝潢保留很多舊香港的相片、鈔票是一代人的回憶是老香港的味道一家人食飯 是食圍飯食溫馨的感覺選這裡食 真的揀得好特別喜歡這個 荔芋香酥鴨恰到好處 真心 外脆內軟平時唔食煎炸野既我都食多幾塊仲有呢道 蠔豉生菜🥬包都好搞鬼 泰式生菜包就食得多呢個咁中式的 mixing 都幾特別總之一家人 尤其有老人家既真係好適合帶佢哋黎呢度食真係唔貴 除返人頭都係 Under $400真係去邊度搵?仲可能可以撞到名人明星歡迎到此 支持小店
彩虹邨呢間60年老字號金碧酒家
大件又抵食
個個都食到捧住個肚走
唱首生日歌最快樂

喜歡這裡懷舊的裝潢
保留很多舊香港的相片、鈔票
是一代人的回憶

慶祝紀念
生日
鮑魚炆雞
2024-08-15 3643 瀏覽
多謝半年前朋友親身book 金碧酒樓。足足等咗半年,今日終於可以去食🤤呢半年同間酒樓完全失去聯絡,你只有耐心等待。到食飯前一個星期,酒樓就會聯絡你叫你落單訂餸,冇得去到先叫😅🍴杏汁豬肺湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️俾五粒星真係絕對冇誇張,連平日最怕杏仁味嘅我,都可以飲咗兩碗、公公仲誇張,飲咗三碗😋🍴酥炸蟹鉗⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️繼續冇得輸,外脆內軟,而且個餡唔係用麵粉或者豬肉去做,好耐冇食過咁出色嘅蟹鉗🍴八寶鴨⭐️⭐️⭐️雖然係手工嘢,不過我個人唔識欣賞,覺得好似食緊糭咁。但公公幾十年前食過,佢話同以前嘅味道一樣,一樣咁好食。🍴釀鯪魚⭐️⭐️⭐️⭐️又係手工嘢,鯪魚肉超級彈牙,不過以前婆婆整嘅鯪魚肉,一樣咁彈牙😬😬當然,婆婆上碟就冇咁靚啦🍴魚腸蒸蛋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️又係冇得輸,一啲腥味都冇,簡直回味無窮。🍴蜜汁脆鱔球⭐️⭐️⭐️諗住成日食到家姐整嘅豉汁蒸鱔,所以今次試吓家姐冇整過嘅蜜汁脆鱔球,不過個人認為整得唔係太脆,蜜糖味亦都唔夠勁,個人覺得我BBQ嘅燒鱔好食d😬🍴金黃蒜香雞⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️又係啲皮脆到爆炸,肉汁鮮嫩,連雞胸肉都超級滑,超水準之作🍴茄汁大蝦⭐️⭐️⭐️唔係因為唔好食而比三粒星,而係因為婆婆同家姐做到呢個水準🤣🤣#椰汁馬拉糕⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴杏汁豬肺湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴酥炸蟹鉗⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴八寶鴨⭐️⭐️⭐️

🍴釀鯪魚⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴魚腸蒸蛋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
又係冇得輸,一啲腥味都冇,簡直回味無窮。

🍴蜜汁脆鱔球⭐️⭐️⭐️

🍴金黃蒜香雞⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
又係啲皮脆到爆炸,肉汁鮮嫩,連雞胸肉都超級滑,超水準之作

🍴茄汁大蝦⭐️⭐️⭐️

#椰汁馬拉糕⭐️⭐️⭐️⭐️
超香椰子味,但又唔會太甜,我見到公公仲食咗兩舊添。本來一星期前訂餸是冇點到的,點不知頭先問吓老細會唔會又多幾舊可以賣俾我哋,最後佢都肯即刻蒸俾我哋,感激🙏🏻🙏🏻

總括而言,呢間餐酒樓絕對值⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️。

席間,老闆娘又同你唱下生日歌,氣氛好好。要我等半年先可以食到,絕不後悔。仲有,啲餸超級大碟,我哋10個人叫八個餸都仲可以食剩👍🏻👍🏻推介推介!

不過都希望金碧酒樓可以改善佢哋「長期失蹤」呢個問題。好似我哋咁, book咗位,但完全聯絡不上,真係有少少擔心你哋仲有冇營業的。
2024-08-11 2597 瀏覽
呢間酒家位於彩虹邨,屋村情懷,懷舊氣氛濃厚,令我們能夠享受到正宗懷舊風味的菜式!當中人氣懷舊菜式包括八寶鴨,蒜香雞,蠔豉生菜包,杏汁白肺湯,酥炸蟹鉗都是必點菜式。

2024-07-01 2997 瀏覽
今晚與家人走進彩虹邨,在金碧酒樓食咗一個懷舊晚宴。杏汁白肺湯蠔豉生菜包酥炸蟹鉗錦鹵雲吞豉汁蒸蟠龍鱔順德煎釀鯪魚金黃蒜香雞花雕蛋白蒸海蝦窩蛋免治牛肉飯揚州窩麵馬拉糕有杏汁味道 ⭐️⭐️⭐️蠔豉,沙葛,梅菜 切粒,手工菜而且蠔味濃,加上爽脆生菜,正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻⭐️⭐️⭐️⭐️炸錦鹵皮鬆脆,汁醬材料豐富,有魷魚,豬潤,鮮蝦,叉燒,肉片,青紅椒,甜酸味道較得恰到好處 ⭐️⭐️⭐️又係一個手工菜,鯪魚肉加入臘腸粒,釀入鯪魚皮,先煎後蒸 👍🏻👍🏻⭐️⭐️⭐️酥炸蟹鉗,蟹肉很少少少,只是跟住蟹鉗的少部分,其餘的全是由新鮮蝦肉打成的蝦球,但炸得恰到好處,係全晚嘅number one 好味 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️金碧貞姐再三強調秘製醬汁 ⭐️⭐️⭐️蒜香味夠,炸得雞肉嫩滑 ⭐️⭐️⭐️⭐️花雕蛋白蒸蝦,就有點失望。🦐大隻,蝦蒸得過熟,有點老。同時間,蛋白亦蒸過火起眼圈,竟然成碟食剩一半 😔⭐️⭐️份量少,由於係窩蛋,將飯餸撈起之後,略嫌過濕,失望 ⭐️材料其實同錦鹵雲吞一樣,但窩內的豬膶比起錦鹵雲吞的差很多,而且冇有味道。但麵質非常好,放久了亦沒有發漲,或者糊口 ⭐️⭐️單尾每人一件馬拉糕,有椰奶味道及椰香味,入口非常鬆軟,濕潤而且軟滑 ,雖然已經好飽,但嗰個
今晚與家人走進彩虹邨,在金碧酒樓食咗一個懷舊晚宴。

杏汁白肺湯
窩蛋免治牛肉飯
揚州窩麵
馬拉糕

有杏汁味道 ⭐️⭐️⭐️

蠔豉,沙葛,梅菜 切粒,手工菜
而且蠔味濃,加上爽脆生菜,正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
⭐️⭐️⭐️⭐️

金碧貞姐再三強調秘製醬汁 ⭐️⭐️⭐️

蒜香味夠,炸得雞肉嫩滑 ⭐️⭐️⭐️⭐️

花雕蛋白蒸蝦,就有點失望。
🦐大隻,蝦蒸得過熟,有點老。
同時間,蛋白亦蒸過火起眼圈,竟然成碟食剩一半 😔⭐️⭐️

份量少,由於係窩蛋,將飯餸撈起之後,略嫌過濕,失望 ⭐️

但麵質非常好,放久了亦沒有發漲,或者糊口 ⭐️⭐️

單尾每人一件馬拉糕,有椰奶味道及椰香味,入口非常鬆軟,濕潤而且軟滑 ,雖然已經好飽,但嗰個忍不住吃下整件 👍🏻👍🏻⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-07-01
2024-04-29 9023 瀏覽
屋村重建消息一出,本來平日已客源不斷的這間屋村酒家,現在更變得一位難求。四個月前預訂了今晚的飯聚,一行十二人坐一桌,雖然坐得密密麻麻,但大家都不介意。未齊人前,大家為了有東西下酒,叫了一碟鴨翼,鴨下巴。這款下酒菜式做得很惹味,每件食材都沾滿了醬汁,但又不過鹹,邊吃邊喝酒,感覺十分爽。人齊後又開始上主菜,味味精彩。杏汁豬肺湯,如果人多的差不多每檯皆點。一大窩,份量足,湯底濃郁,豬肺處理好沒有難聞味道,吃起來又爽口,湯料又多,每人都渴得津津有味。錦滷炸雲吞,沒有錎料的雲吞皮炸得鬆脆,伴隨酸甜適中的錦滷汁同吃,十分開胃。椒鹽鮮魷,每條魷魚都被薄薄的脆漿包裹著,入口香脆之餘又能吃到魷魚的質感。魚腸蒸蛋,蛋滑魚腸香,魚腸入口綿密,令你可細味啖啖獨特的豐膄甘香。酥炸鮮蝦丸,新鮮炸起上檯,十二粒大大粒的蝦丸,每口都是蝦肉。豉汁蒸盤龍鱔,上檯整條鱔是沒有斷開的,鱔面灑上芫茜和辣椒絲,豉汁浸入每一件鱔片。店家很細心,用剪刀把每一圈繕骨剪斷,好讓我們容易取吃。每件繕肉都入味,肉質甘美。梅子炆鴨,這個鴨炆得很淋滑,肉質不太肥,梅子醬味道剛好,底層的竽頭吸收了梅子汁,又軟糯又好吃。腐乳炒通菜,通菜的莖爽口,葉

人齊後又開始上主菜,味味精彩。

腐乳炒通菜,通菜的莖爽口,葉嫩滑,腐乳份量不多不少,剛好沾上,不鹹好吃。

歡歡喜喜的一晚飯局,大家都滿意。
鴨翼,鴨下巴
魚腸蒸蛋
豉汁蒸盤龍鱔
梅子炆鴨
腐乳炒通菜
多得朋友Carry先食到呢間開業60年預約困難懷舊中菜,依家預約要等半年先有得食。我應該係咁大個人第一次去彩虹邨,有幸係彩虹邨清拆之前去下同埋食到呢啲香港碩果僅存嘅懷舊菜式。呢度嘅格局滿滿香港屋邨情懷人情味,我最鍾意佢句對聯(睇片) ,佢哋晚晚座無虛席氣氛十足 ,食完更加明白點解變咗預約困難店🌟為必點推介 🌟ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ 🌟 杏汁豬肺湯ℙ𝕠𝕣𝕜 𝕃𝕦𝕟𝕘 𝕊𝕠𝕦𝕡 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝔸𝕝𝕞𝕠𝕟𝕕 𝕁𝕦𝕚𝕔𝕖其實我唔係好飲豬肺湯因為怕腥又唔好杏汁,但呢度呢個杏汁豬肺湯我係要添飲,可能有陳皮同薑辟走所有腥味,再加個豬肺處理得好兼特別烹調過,佢個湯係奶白色好滑,飲落好順喉好舒服🌟 蠔豉生菜包𝕊𝕖𝕞𝕚-𝕕𝕣𝕚𝕖𝕕 𝕆𝕪𝕤𝕥𝕖𝕣 𝕃𝕖𝕥𝕥𝕦𝕔𝕖 𝕎𝕣𝕒𝕡我好鍾意食生菜包,但唔係好食蠔豉,但呢度嘅蠔豉生菜包又係令我食唔停口,佢啲蠔豉一啲腥味都冇,連埋馬蹄同冬菇粒粒分明,冬菇有咬口,脆米加添層次,超級惹味! 佢哋選用嘅生菜,超級新鮮好爽口好脆,加埋個配搭一流! 同埋出面好少見有呢道菜式椒鹽鮮魷𝕊𝕒𝕝𝕥 𝕒𝕟𝕕 ℙ𝕖𝕡𝕡𝕖𝕣 𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 𝕊𝕢𝕦𝕚𝕕冇乜特別出面都食到,呢味可以Skip🌟錦鹵雲吞𝔻𝕖𝕖𝕡

🌟為必點推介 🌟ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ

🌟 杏汁豬肺湯

🌟 蠔豉生菜包

𝕊𝕒𝕝𝕥 𝕒𝕟𝕕 ℙ𝕖𝕡𝕡𝕖𝕣 𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 𝕊𝕢𝕦𝕚𝕕
冇乜特別出面都食到,呢味可以Skip

🌟錦鹵雲吞
𝔻𝕖𝕖𝕡 𝕗𝕣𝕚𝕖𝕕 𝕨𝕠𝕟𝕥𝕠𝕟𝕤 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕊𝕨𝕖𝕖𝕥 𝕒𝕟𝕕 𝕤𝕠𝕦𝕣 𝕤𝕒𝕦𝕔𝕖
超! 級! 好! 味!!! 正宗做法用冇餡雲吞皮,選用有少少厚度嘅皮剪裁成三角形方便進食,炸得非常金黃香脆唔油膩👍🏻 錦鹵汁甜酸度適中入味,用上菠蘿、三色椒、蝦仁、肉片同豬肝,開胃又惹味。

🌟酥炸蟹鉗
𝔻𝕖𝕖𝕡 𝕗𝕣𝕚𝕖𝕕 𝕤𝕥𝕦𝕗𝕗𝕖𝕕 ℂ𝕣𝕒𝕓 ℂ𝕝𝕒𝕨𝕤
外面酥脆,裏面啖啖肉夠彈牙又Juicy,我用嚟點𡊰個錦鹵雲吞汁,我覺得超夾👍🏻

順德鯇魚腸蒸蛋
𝕊𝕥𝕖𝕒𝕞 𝔽𝕚𝕤𝕙 𝕀𝕟𝕥𝕖𝕤𝕥𝕚𝕟𝕖𝕤 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝔼𝕘𝕘𝕤
呢個我就不能作準好唔好食,因為我唔食魚腸,試咗一啖好重陳皮味同蔥味。

🌟茘茸湖香酥鴨
ℂ𝕣𝕚𝕤𝕡𝕪 𝔻𝕦𝕔𝕜 𝕊𝕥𝕦𝕗𝕗𝕖𝕕 𝕋𝕒𝕣𝕠 ℙ𝕦𝕗𝕗
外層酥脆,裡面綿軟芋茸配油香鴨皮去骨嫩滑鴨肉,亦係另一道難忘菜式

蜜汁脆膳球
𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 𝔼𝕖𝕝 𝕨𝕚𝕥𝕙 ℍ𝕠𝕟𝕖𝕪 𝕊𝕒𝕦𝕔𝕖
我又唔係好食脆膳(呢篇嘢搞到我好似好揀飲擇食咁😂) 不過以唔食嚟計我都食咗幾舊,個汁好似叉燒醬

金皇蒜香雞
ℂ𝕣𝕚𝕤𝕡𝕪 ℝ𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕕 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝔾𝕒𝕣𝕝𝕚𝕔
其實幾好食,肉幾滑,個皮都脆,可惜佢嚟不逢時,大家都飽飽地,同埋都係出面食到嘅味道

🌟茄汁大蝦
𝕂𝕚𝕟𝕘 ℙ𝕣𝕒𝕨𝕟𝕤 𝕚𝕟 𝕋𝕠𝕞𝕒𝕥𝕠 𝕊𝕒𝕦𝕔𝕖
成隻手掌咁大嘅蝦!不過蝦肉唔算好味,係蝦膏同埋個汁搭救,個汁真係食到舔舔脷

🌟馬拉糕
ℂ𝕒𝕟𝕥𝕠𝕟𝕖𝕤𝕖 𝕊𝕡𝕠𝕟𝕘𝕖 ℂ𝕒𝕜𝕖
熱辣辣好鬆軟,甜度適中好鍾意
  • 杏汁豬肺湯
  • 錦滷雲吞
  • 茄汁大蝦
  • 馬拉糕
  • 荔茸香酥鴨
  • 蠔豉生菜包
  • 酥炸蟹鉗
2024-03-12 5720 瀏覽
踏入筆者第501份紀錄,打算寫一間香港有特色的食店⋯⋯一直以來,有朋友問,為何要寫食評,老實說,筆者並不是食家,何以說是食評,只是作一份紀錄。除了可以與各方”為食貓” 作分享外,更希望作為一份筆記,因為一直覺得,味道的感覺,是會寄存於腦內,當你一碰到那種熟悉的味道,”味覺記憶” 就會啟動,可能記起一件事,也可能記起一個人。曾有一間小店,吃出媽媽的味道,久而久之,筆者就會每隔一些時候到訪,這算是食物連繫回憶與情感吧!除著年紀,對很多事物都會善忘,很多食店原來曾到訪過,也忘記了,當再次到訪,才記起來過⋯⋯故此在多年前開始,希望在去過的食店,當作一份筆記,而且在香港,經營食店,何等困難,這些文章作為筆者對食店一份支持。朋友於上年11月,訂了一圍懷舊菜,要等到今年三月才有得吃。終於等到三月,當日到來,食店唔算大,很快就坐滿,熱鬧非常⋯⋯這間食店,就是筆者一直想試,只是一直未有安排,今次有幸受到朋友邀請,當然舉腳贊成。原來食店是有時間表的,星期一、二、四,是訂懷舊菜,而星期五六日就是蛇宴(秋、冬) 或龍躉盛宴。難怪要預早安排。基本上彩虹村筆者真是很少到來,看到金碧酒家這個招牌,原來這食店已有59

踏入筆者第501份紀錄,打算寫一間香港有特色的食店⋯⋯

朋友於上年11月,訂了一圍懷舊菜,要等到今年三月才有得吃。

難怪要預早安排。

基本上彩虹村筆者真是很少到來,看到金碧酒家這個招牌,原來這食店已有59年歷史,歲月的痕跡,真心佩服。

店舖面積不算大,十張八張枱,難怪要訂足幾個月,當日全場爆滿,而且大部分的菜色是要一早預訂安排。
看看這張相片,所有椅子層層疊上,因為當日全場爆滿,大部分都是坐圓櫈,大家要有心理準備,迫迫哋親密地開餐。

杏汁豬肺湯~
先來這個杏汁豬肺湯,熱騰騰,大大鍋端上枱,相當足料,食店的風格和平時的有點不同,有蜜棗、無花果,反而更見特色,筆者大愛。

鴨翼、鴨下巴(上)~
老闆大約七時,大聲說:鴨翼、鴨下巴,有十份,賣晒就冇⋯⋯
酒友們又怎能錯過。
入味非常,尤其那鴨下巴。

𧐢豉生菜包$320(下)~
𧐢豉的甘香,朋友們用大大塊的生菜包,一塊又一塊,很快就KO完。

椒鹽鮮魷(上)~
下酒小吃,怎能沒有它。
酥炸蟹鉗$85/隻~
這是回憶起孩童時跟家人去飲宴的感覺,圓碌碌,大大隻,用手拿起蟹鉗,滋味十足。

荔芋香酥鴨(上)$380~
皮做得鬆化,這道菜令筆者想起,早茶點心的芋角,現在已很少見酒樓出現了,今日吃這件香酥鴨,喜歡吃芋頭的,不容錯過,但必須大伙兒先攪得掂,因為吃一件就相當滿足。

紅燒元蹄(下)$380~
骨膠原萬歲,明顯地㕑子在元蹄下做過手腳,皮下脂肪感覺鬆軟唔油膩,這道菜,”皮”才是主角。

金黃蒜香雞$320(上)~
和其他菜式相比,蒜香雞反而覺得平平無奇比下去,其實做得不算差,就像一個外貌平凡的女士,未算醜,但站在一班美女旁,略見遜色。
🤭🤭🤭
豉油王炒麵(下)~
夠乾身。

芥菜膽(上)~
筆者很久沒有吃芥菜胆了,吃了幾道菜,在這時清清味蕾再繼續。
生炒糯米飯(下)~
糯米飯已去到尾聲,大家已很飽滿,但見到這個飯又怎能抗拒。

其實還有一道菜是順徳鯇魚腸蒸蛋$100~
由於大家有速度地起筷,未能趕得切拍照就已吃完⋯⋯
蛋夠滑,魚腸唔腥。

這裡是免開瓶,但記得自己帶杯,相信這對於酒友來說,絕對不是問題。

甜品: 馬拉糕~
馬拉糕模樣,回憶起童年在茶居,點心姨姨除了手推車推點心外,那時點心姨姨還會托住一個四方大銀盤,有一條尼龍帶掛住頸,上面放著一大盆馬拉糕叫喊著,這些茶居,香港已買少見少了⋯⋯

整體來說:
懷舊菜式,吃出回憶的味道,熱鬧非常,氣氛很好,老闆還會拎住紙版摺龍為食客們拍照,相當親民。

由於坐位有限,如12人,大家要將就下迫少少,親密聚餐,由於大部分菜色都非常有份量,所以建議大伙兒到來會比較適合,酒友們聚腳的好地方。

2024-03-05
  • 蠔豉生菜包
  • 杏汁豬肺湯
2024-03-06 3019 瀏覽
住開彩虹,都知道彩虹邨有一間人細嘅海先菜館叫做金碧酒樓, 因為老闆娘都係住我哋屋苑,所以屋苑啲人成日都推介。 今日一於試吓呢間隱世名店, 過到去坐低咗,環境懷舊有氣氛, 清潔乾淨程度都可以。 阿媽今次想豉汁蒸鱔,因為呢個菜都算係呢度嘅招牌菜,仲有叫咗豉油王大海蝦,炒飯同埋炒菜。 首先要讚吓佢個鱔真係整得好好味,很適中,豉汁味濃而且鱔肉香滑,嗰啲汁攞嚟撈飯真係冇得頂! 仲有個豉油王海大蝦,啲蝦炸到又香又脆,豉油王炒落味道野味香口,值得推介。呢啲懷舊小店真係要幫襯吓,值得保留!
呢啲懷舊小店真係要幫襯吓,值得保留!
2024-03-06 2775 瀏覽
彩虹邨快將清拆,有興趣去金碧酒家的朋友請留意!2024年金碧酒家龍躉宴終於開始!萬眾期待!簡簡單單12道風味,每道菜都實而不華,盡顯懷舊菜本色!大家Fat Fat 過肥年
2024-03-01
  • 龍躉宴
2024-02-27 2778 瀏覽
\杏汁豬肺湯都幾足料,叫咗中窩8個人每人起碼飲到2碗,呢個湯杏仁味唔算濃。唔係嗰種好濃郁嘅燉湯,最多都只算係老火湯。無諗過個蜜汁脆鱔球係橙色嘅,好似咕嚕肉咁嘅顏色,呢個鱔球做得幾好,鱔好新鮮,而且都應該幾大條。八寶鴨好彩唔係好大隻,否則食唔晒會好嘥,隻鴨都炆得尚算入味,但入面D料又唔算好淋。茄汁大蝦D蝦真係好大隻,直頭係大過隻手掌,酒樓仲有膠手套,認真細心。個茄汁整得幾好味。紅燒元蹄個汁OK唔會太甜,不過個元蹄太肥,食唔到好多,太邪惡。順德鯇魚腸蒸蛋真係第一次食,香港好少食得到魚腸係蒸唔係焗嘅,魚腸唔鯹又無苦味,連埋入面D芫茜、蔥同陳皮絲一齊食特別和味。炒豆苗好食,D豆苗好新鮮。壽包係蓮蓉餡無蛋黃嘅。馬拉糕好多枱都有叫,都幾鬆軟。
\
炒豆苗好食,D豆苗好新鮮。
壽包係蓮蓉餡無蛋黃嘅。
馬拉糕好多枱都有叫,都幾鬆軟。