2010-01-13 397 瀏覽
為一間己結業嘅食店寫食評, 我都覺得自己無聊...以前一個月起碼嚟四, 五次食麵, 數年前搬屋後因為唔就腳, 就疏咗好多.極度鍾意佢嘅冬菇, 好厚身, 好滑, 好香, 好入味; 菜胆通常都好得, 除非非常唔當造, 食入口就知, 老的有渣的會部都摘晒, 一定都唔會孤寒.更懷念嘅係一肥一瘦阿姐, 好友善, 雖然唔多野講, 但係有時耐唔去, 佢地會好有心咁問候近況 (唔係"行"果隻), 好似屋企人咁, 好鬼窩心.慚愧今次竟然要上openrice 先知佢結咗業.... 唔知兩阿姐近況點呢....十幾年嚟, 金祥嘅所有鋪都去過, 包括西環兩間同埋早已結業嘅屯門, 而家只淨番西環一間, 睇嚟要快啲食多幾次... 但係始終懷念錦屏街呢間...
為一間己結業嘅食店寫食評, 我都覺得自己無聊...

2009-09-30 123 瀏覽
本來諗住食附近間青藏麵,但係搵唔到喎,咪過來呢間試下囉。我地叫左一碗排骨雲吞麵同一碗菜膽魚卷麵。排骨不愧為招牌菜,炸得好香,又腍又唔太肥膩,個雲吞就普通啦,不過都唔錯,碗麵又有好多菜,好鬼大碗。另一碗麵都係咁鬼大碗,落足料,但魚卷梗係冇d排骨咁好味啦。呢間野個阿姐好好招呼,我地臨收工先來仲要諗鬼咁耐先落單佢都面帶笑容,以呢d街坊麵家來講真係好難得。
2009-08-31 69 瀏覽
黎到排骨大王,梗係要試下招牌棻式。我點了一碗排骨麵,朋友仔要了一碗魚卷麵加可樂。兩樣都好好味,排骨外層炸粉不太厚,肉身仍然保持濕潤,比例上剛剛好,份量亦好足夠,食到好滿足!不得不提,桌上放了辣醬很香口!唯一唔滿意地方,一坐底聞到一陣怪聞。惟有坐第二張睇下好唔好D!
黎到排骨大王,梗係要試下招牌棻式。

我點了一碗排骨麵,朋友仔要了一碗魚卷麵加可樂。

不得不提,桌上放了辣醬很香口!

唯一唔滿意地方,一坐底聞到一陣怪聞。

惟有坐第二張睇下好唔好D!
2009-08-30
  • 排骨
2009-08-13 48 瀏覽
My husband tried their location in 西環 and said the 排骨was very good. So today I went to the location at North Point. I had the 雪菜排骨米 + iced coffee. When the noodles came, I quickly ate a piece of the spare ribs to see what all the commotion was about - it was VERY good !!!! Even though the 排骨 wasn't too thick, it was still juicy and not dried at all (cos it's deep fried) - I immediately fell in love w/ it (but I did think there was too much 雪菜, next time I will get the 菜膽排骨). Their iced co
(but I did think there was too much 雪菜, next time I will get the 菜膽排骨). Their iced coffee was good too, strong coffee aroma. I got there around 1pm and it wasn't full but still plenty of people.

Will defintely be going back !!

P.S. The 姐姐 (waitress) was actually polite !! (unusual for a 茶餐廳!!)

2009-08-13
1K
2009-07-22 41 瀏覽
有咁多大王, 今日又食多次大王.叫了最基本的排骨麵.咁呢度係食豬扒嘛....只係廿八蚊.湯幾淡; 但排骨味幾濃, 炸得幾脆但又唔太油; 一讚.雖之前炸起, 但係有人叫才剪開一條條的; 肉汁仍可保存~麵ok, 略淋左d. 可能我食得慢....加少許菜要一蚊, 都值既.值得一試架~
有咁多大王, 今日又食多次大王.

叫了最基本的排骨麵.

咁呢度係食豬扒嘛....

只係廿八蚊.
湯幾淡; 但排骨味幾濃, 炸得幾脆但又唔太油; 一讚.
雖之前炸起, 但係有人叫才剪開一條條的;
肉汁仍可保存~

麵ok, 略淋左d. 可能我食得慢....

加少許菜要一蚊, 都值既.

值得一試架~
排骨炸得皮脆, 肉仍夠味夠汁, 正
排骨炸得皮脆, 肉仍夠味夠汁, 正
2009-07-18 14 瀏覽
睇完上面嘅食評,慕名而去,原來呢間茶餐廳可算係蒼海遺珠!晏晝一點去,坐咗成個鐘都冇滿人,除咗成隊球隊黎食飯時稍為多啲人,但係都仲有位淨。唔想等位嘅話,可以考慮呢度。等朋友到時,見到有架噴泉式果汁機裝住啲豆槳,六蚊杯,就試下。好香,不過稍為甜咗些少。我叫咗個馳名嘅菜膽排骨雲吞麵,排骨就正如上面所講,皮脆肉腍,唔太鹹唔太淡,係每一方面都適中嘅技術。至於雲吞,大粒係幾大粒,不過裡面好似唔係好多肉,但係神奇在連我咁嘅食肉獸都覺得冇問題,味道有響度就得。而個白菜膽都幾新鮮。最大問題係個粗麵。可能煮得太耐,所以嫌佢好似溶溶地咁,唔夠結實。下次會試蛋麵。朋友叫咗紫菜腐皮卷麵,腐皮卷通常淡而無味,靠汁索味。但係卷埋塊紫菜響裡面,香之餘又有味,係唔錯嘅配搭。凍飲連嘢食只需加六蚊(單叫十一蚊),通常卅幾蚊可以埋單,幾抵。最後補充一句,記得叫排骨另上。浸濕哂就唔好啦。而排骨單叫一塊要十三蚊。

2009-07-18
  • 任何有排骨嘅嘢
2009-07-07 8 瀏覽
朋友成日問我, 北角有乜好食, 我立即回答: 當然係排骨大王啦早幾年已經時常食呢度嘅炸排骨, 今日怱然又想起, 就向同事推介一番.步入店內, 依舊聞到一陣奇怪的異味, 坐定一會就唔覺. 我差唔多每次都係食: 排骨上海粗炒 用新鮮排骨炸嘅, 排骨好香好入味, 外脆內腍, 無得頂! 而粗炒亦炒得色澤均渾, 味道啱啱好, 無炒到斷, 真係唔容易! 份量+足! 炸鯪魚腐皮卷 即叫即炸熱辣辣, 好有鯪魚肉味, 足料!同事也讚不絕口, 咁好味嘅排骨粗炒都只係賣$30蚊, 凍飲加$6蚊, 的確超值! 是我北角區開飯首選!

炸鯪魚腐皮卷 即叫即炸熱辣辣, 好有鯪魚肉味, 足料!

無得頂嘅排骨上海粗炒
排骨好香好入味, 外脆內腍
熱辣辣嘅炸鯪魚腐皮卷
  • 排骨上海粗炒
2009-03-19 13 瀏覽
星期一,下午與同事大老遠來了北角這間非常有名的排骨麵店一試。叫了淨水餸+巴西炸豬扒。同事嗰碗三拼上海麵,份量特大,如果未食嘢我都想試一下。餃子皮好薄好滑,餡料菜肉比例是八二,個人覺得不錯。豬扒好腍,肉味足,炸得好香脆,不過 $18 一塊略嫌貴了一點。
2009-03-16
2009-02-17 14 瀏覽
在同學家上完蛋糕研習課,到晚上與家人就在附近吃晚餐,聽聞金祥的排骨麵甚有水準,早已想來試,今天正好一償夙願。午間吃過健康素食,這餐也可吃豐富一點吧!食物種類看似頗多,有排骨,魚卷,五香牛肉,牛腩,雲吞,雞球,竹笙,時菜,椰菜,炸菜,菜膽,冬菇等,可自由交叉配搭,雙拼或三拼,悉隨尊便。我們要了雲吞排骨麵,魚卷牛肉麵,冬菇雞球麵和煎餃子,店員問我們要不要加菜,祇需每碗加一元,區區加一元,當然不需考慮太多。一碟煎餃子有五隻,賣十三元,皮薄兼脆,是不錯的小食。雲吞排骨麵,幸好先前看過食評,懂得叫店員將排骨另上,免被湯浸濕,排骨即炸豬排,上了粉炸,再切成條。需知炸的過程若是火力和時間控制不好,則多一分變乾,少一分則不夠熟,這裏就炸得剛剛好,味道亦鹹淡適中,是經驗的成果。雲吞是菜肉雲吞,有三隻,和加一元的白菜仔,絕非是白烚貨色,同樣是水準之作。魚卷牛肉麵的魚卷是用腐皮包著鯪魚肉炸成,香脆的外皮配合彈牙的魚肉,確是妙品,五香牛蹍很淋,又是一水準之作。冬菇雞球麵,雞球卻是有骨雞件,用醬油鹵過,成深啡色,非常入味,然而,名字與實物有所偏差,也許上海人叫豬排做排骨,而叫雞件做雞球?我不曉得!麵條很爽口彈牙

一碟煎餃子有五隻,賣十三元,皮薄兼脆,是不錯的小食。雲吞排骨麵,幸好先前看過食評,懂得叫店員將排骨另上,免被湯浸濕,排骨即炸豬排,上了粉炸,再切成條。需知炸的過程若是火力和時間控制不好,則多一分變乾,少一分則不夠熟,這裏就炸得剛剛好,味道亦鹹淡適中,是經驗的成果。雲吞是菜肉雲吞,有三隻,和加一元的白菜仔,絕非是白烚貨色,同樣是水準之作。魚卷牛肉麵的魚卷是用腐皮包著鯪魚肉炸成,香脆的外皮配合彈牙的魚肉,確是妙品,五香牛蹍很淋,又是一水準之作。冬菇雞球麵,雞球卻是有骨雞件,用醬油鹵過,成深啡色,非常入味,然而,名字與實物有所偏差,也許上海人叫豬排做排骨,而叫雞件做雞球?我不曉得!麵條很爽口彈牙,大大碗,把整個人填得滿足。

家人對這店的出品很滿意,一定會再來。

煎餃子
煎魚卷
冬菇雞球麵
雲吞排骨麵
煎餃子
煎魚卷
冬菇雞球麵
雲吞排骨麵
經過幾日公眾假期密集式嘅飲飲食食之後,腸胃功能嘅發揮可謂七七八八,人亦變得懶散了許多,已經唁想在家中做任何事,亦唔想再到外面大吃大喝。所以太座建議到屋企附近嘅小食館解決呢個晚餐。Openrice嘅搜尋功能,為我地搵食提供咗一個好方便嘅平台。按入我地想食乜嘢嘅資料,不一會就能列出一張清單。此店位於電車路一條橫巷,位置人流稀疏,招牌亦唔突出,如果冇openrice都唔會專程嚟試食。看舖頭外嘅宣傳介紹,呢度嘅拿手菜色係排骨麵同埋菜肉雲吞麵,太座與我分別order呢兩款。排骨即係豬扒,有一層薄麵漿放落滾油炸。麵漿唔會太厚,唔會好似炸一團麵粉般,豬扒本身亦冇用梳打粉醃鬆嘅痕跡,肉質保持適當嘅彈性同埋肉汁;至於菜肉雲吞嘅雲吞皮比較厚身,接近傳統北方餃子嘅風格。麵條粗粗的一定可以醫飽個肚。嗜辣的不妨盡享這裡提供嘅辣椒油、豆辦醬同埋辣椒粉,加在上海麵中撈埋一齊食非常可口。單拼麵廿四蚊一碗。雙拼(排骨加雲吞)廿七蚊一碗,如果兩個人一齊食,分別嗌單拼再撈埋一齊食更加化算。

排骨麵
菜肉雲吞麵
排骨麵
菜肉雲吞麵
2009-01-09 15 瀏覽
爸爸話呢度D排骨好味,就帶我黎試,睇睇個菜單,有好多種配搭,你諗得到佢都可以幫你雙拼,感覺上係家族事業,阿姐好好人,上菜收碗都好快排骨魚腐粗面::即炸排骨,有成大塊!雖然浸左落D湯到有D淋,但係依然好鬆化,肉夠juicy,連我呢D怕肥唔食炸野的人都忍唔住食左兩件,不愧係招牌!魚腐都係炸,魚肉好香,應該唔係現成貨,可能因為比較厚身,所以無排骨口感咁好,不過都OK的,而且都幾有名牛筋雲吞粗面:雲吞皮好滑,又夠薄,入面D菜肉好新鮮,清清地好味!牛筋好多,滑溜溜,個賣相已經好靚,一食真係好滑無碴!好好味呀!遺憾牛肉賣晒,下次一定要試食上海粗面,其實佢整得好,夠彈牙,但係個人喜好問題,都係鍾意食返港式面多D...湯就好清,唔似味精湯,飲左都唔會口渴!

湯就好清,唔似味精湯,飲左都唔會口渴!
牛筋雲吞粗面
排骨魚腐粗面
牛筋雲吞粗面
  • 排骨
這個排骨麵大王店在很多區都有分店, 但是吃這一家就發覺別的店比不上.這裡的阿姐都很和善. 價錢相宜, $30無論什麼時候吃都有麵有飲品.排骨鬆軟又大塊, 只有少少骨, 啖啖肉.本身的湯底是較淡口的,但只要要求阿姐加腩汁, 味道即刻唔同晒, 最好叫埋排骨分開上, 排骨不會被湯浸軟, 吃到最後都鬆脆可口!當然, 這裡不會是朋友聚會的地方, 但是是又快又便宜的好店!!
排骨鬆軟又大塊, 只有少少骨, 啖啖肉.
(非會員)
2008-05-07 11 瀏覽
上月即四月份某日中午用膳時段, 未有確定用膳地點同款式情況下步行至該店鋪門外, 由於時間關系便決定品嚐一下..... 進內坐下店內不太大因用膳時段還感覺擠迫非常不太舒服, 店員服務還可以, 衛生程度就一般, 看了一下 menu 想著 排骨粗麵 應該不錯心態便選擇了. 不久來到了..一看已不想吃 !! 排骨炸得很利害, 老抽實在太多感覺不是抄是浸的, 沒其他配料了, 而且整碟排骨麵外觀感覺很粗糙 (求其) 沒有飲品要另叫, 結果吃了不到一半真的要放棄.....結賬還要三十大元 !!
2008-05-03 3 瀏覽
想快快趣食一餐, 走左入黎, 見到呢度多人, 都試下呢度啲排骨麵. 驚唔夠飽, 叫左雲吞拼排骨. 鑄成大錯.來到時排骨浸在湯裡面, 淋左一半. 不過尚算新鮮炸出, 幾香口~ 而啲麵條係上海麵, 亦對口味, 但係雲吞實在太差, 餡料差唔多全部係粉, 一啲肉都冇, 從來冇食過咁既雲吞, 加埋成碗味精湯, 太難食. 之後重肚痛, 未知是否與店內衛生環境惡劣有關.

2008-04-27 7 瀏覽
[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v222/left1234/R0011095.jpg[/IMG]

這兒除了排骨較馳名外,今次還想談談這兒的早餐。
時至今日,連鎖快餐店的早餐已填不飽我的肚子,因為份量不多,金祥的早餐可算是抵食兼大份,還可配以上海麵,哈哈,你可以說這兒的村料不是相當吸引,但出品效果還是不過不失,有誠意過連鎖快餐店吧?始終每人的口味也各有不同,或許稱作幫襯多年也不願給予太差的評價?謝謝。