勁勁勁滿足嘅一餐!打邊爐除咗湯底最緊要足料!鮑魚、帶子、大大隻蠔、封門柳、象拔蚌刺身.....太多嘢食都講唔晒,依家原來係16年老店,專做熟客街坊生意,現場氣氛非常熱鬧,店員老闆都好熱情,今次食咗:🐮象拔蚌肥牛二人海鮮套餐(HK$688)鍋底:生拆蟹肉海鮮套餐入面有晒咁多嘢食,好誇張!湯底方面:裏面加咗新鮮嘅大蝦同沙白蜆,師傅用腐皮包住不同類型嘅食材,拆咗腐皮之後,就可以夾起「腐皮瀑布」,仲有蟹柳、素翅、蘿蔔、雞腳......呢個就係百搭湯底,大蝦充滿海鮮精華,咸鮮味香濃配咩都好食!🩷生猛象拔蚌刺身(例)象拔蚌刺身好新鮮,呈現象牙白色澤,質素拍得住我平時去日式餐廳,每片厚薄均勻口感爽脆,肉質軟滑,正!🤎冰鎮鮑魚2隻優質嘅貴價食材都包埋喺個餐度,冰鎮鮑魚我哋直接食,鮑魚勁爽口,調味恰當,一啖一口好滋味,食完都會回味!🩷🐃手切封門柳「真係有成隻牛喺度!」🐃上枱嘅時候都嚇一跳,封門柳屬於「牛橫膈膜肌肉」的部位,一望到牛肉雪花分布,就知道喺優質貨色, 呢款牛肉油脂唔算好多,但係肉味香濃,打邊爐淥兩下就食得,牛魔王一定會好鍾意!海鮮🩷元貝2隻🩵廣島蠔2隻用料都幾優質,兩款都大大隻,鮮味十足,特別
勁勁勁滿足嘅一餐!

🐮象拔蚌肥牛二人海鮮套餐(HK$688)
鍋底:生拆蟹肉海鮮

套餐入面有晒咁多嘢食,好誇張!

🩷生猛象拔蚌刺身(例)

🤎冰鎮鮑魚2隻

🩷🐃手切封門柳
「真係有成隻牛喺度!」🐃

海鮮
🩷元貝2隻🩵廣島蠔2隻
用料都幾優質,兩款都大大隻,鮮味十足,特別鍾意食廣島蠔,肥美脹卜卜!

🤍養顏花膠
超級大份嘅花膠,加入湯底熬至軟腍腍,口感好豐富,吸收晒湯底精華超正!

🤍手打墨魚丸4粒
入面蘊含粒粒墨魚粒,爽口彈牙!

🥟雲吞拼水餃各兩粒
雲吞水餃屬於新鮮餃子🥟,雲吞係雲吞店質素,唔係冰鮮貨色,食落去特別好味!

已經食到好飽,原來仲有蔬菜🥬烏冬!

✨海鮮新鮮食材優質,價錢親民街坊價,老闆勁好人熱情招待,仲問我哋食唔食糖水!?
  • 生猛象拔蚌刺身
  • 手切封門柳
♡新蒲崗嘅隱世美食店都非常多,今次嚟到呢一間係已經開咗16年嘅金筷子火鍋小廚,能夠喺呢個地方屹立不倒16年唔係一件容易嘅事😳 一定係質素夠高先至可以有咁多街坊支持🥰 今次嚟到試吓佢哋嘅二人火鍋套餐,$688勁豐富!仲要有原條象拔蚌刺身😱 原來唔止質素高價錢都平得驚人😳 follow埋金筷子IG,仲可以減$100😱♡象拔蚌刺身超鮮甜爽脆,原條嘅份量好多,內臟部份我覺得可以烚完更好食😋 ♡手切封門柳雖然油花唔多(本身呢個部位係瘦嘅)但係佢嘅牛味非常香濃,而且咬落去都好軟熟唔會韌同埋嚡口,我覺得有驚喜。♡我哋揀咗蟹鍋,個湯底因為好多隻蟹淆出嚟,所以好鮮甜,呢個鍋有三隻蝦,都好甜好彈牙。♡凍鮑魚就咁食非常Q彈;港島蠔好驚喜,烚完好Juicy同埋鮮甜;花膠份量好多,烚完之後好夠膠,絕對唔係cheap嘢,女士們要食多啲🥰♡手打墨魚丸非常好食,個質地彈牙得來唔會好實,有encore嘅衝動😳 ♡雲吞同埋水餃都脹卜卜好豐滿,皮薄餡靚🥰手打烏冬都有驚喜,口感好好索埋個蟹湯底好好食🥰============ヽ(○´∀`)ノ♪✰象拔蚌肥牛二人餐 $688▫️湯底三選一:❥生拆蟹肉海鮮鍋 / 香濃沙嗲鍋 / 澳門

象拔蚌肥牛二人餐

============ヽ(○´∀`)ノ♪

✰象拔蚌肥牛二人餐 $688

❥手打墨魚丸4粒
❥雲吞拼水餃各2粒
❥雜菜一份
❥手打烏冬或出前一丁
* follow金筷子IG即減$100!

🈹店內仲有好多其他優惠!例如有加$1霜降肥牛😱 半價醉雞鍋🤩 夜晚9:30後入座宵夜正價火鍋料8折優惠等等!

🫶🏻店員同埋店長都非常Nice好好傾,我覺得香港地呢啲餐廳已經買少見少😳好有人情味好有香港風味🥰
象拔蚌肥牛二人餐
🍱餐廳:金筷子火鍋小廚 (新蒲崗)🍽️類別:香港菜💯回頭率:9/10隨著時代演變,食材價格逐年攀升,許多傳統港式單點火鍋店為了降低成本,紛紛轉型為自助放題,昔日那種充滿人情味的火鍋私房菜氛圍逐漸消失。 .然而,位於新葡崗的金筷子火鍋小廚卻因深受附近街坊的喜愛,堅持保留幾年前的價格,讓人均200多元便能享用到10餸一鍋的港式火鍋私房菜,並且包括了多款高級食材,實在是物超所值。 .在老闆娘和老闆的熱情招呼下,與一幫老顧客的談笑間,看到他們不時送出一些火鍋材料,以確保大家能吃得飽。而小編和友人也意外獲贈飲料,這種人情味讓人感到格外溫馨。 .🍲生拆蟹肉海鮮鍋先不說火鍋材料的豐富程度,光是湯底已經讓人驚艷。生拆蟹肉海鮮鍋裡的食材可謂應有盡有,包含了兩隻蟹、大蝦、雞肉、雞骨、花膠、腐皮和粉絲。別說人均200多可以吃到十餸一鍋,外面200多只能買到這個湯底。 ▪️手打墨魚丸在食材方面,每一款的擺盤都相當精緻。特別值得一提的是手打墨魚丸,其擺盤設計相當有趣——一條豎立的鐵鏈單邊支撐著一個橫放的酒樽蓋,酒樽切開一半,用來盛載墨魚丸。墨魚丸的口感結實爽彈,內裡藏著豐富的墨魚粒,鮮味濃郁,讓人回味無窮。 ▪️生猛
🍱餐廳:金筷子火鍋小廚 (新蒲崗)
🍽️類別:香港菜
💯回頭率:9/10

🍲生拆蟹肉海鮮鍋

▪️手打墨魚丸

▪️生猛象拔蚌刺身
象拔蚌刺身的分量同樣驚人,敢說絕對不只是二人分量,其口感冰爽彈牙,鮮而不腥,吃得出是即開即切,處理得非常到位

▪️手切封門柳
手切封門柳亦有驚喜,厚度適中,賣相華麗,盛放在金牛盤上,完全不是一貫小店的作風。

▪️鮑魚 2 隻
▪️元貝 2 隻
▪️廣島蠔 2 隻

▪️養顏花膠
▪️雲吞拼水餃4粒

▪️雜菜一份▪️手打烏冬

十餸一鍋原價$688已經非常實惠,追蹤店鋪的社交平台還可享受$588的特別優惠。小編不禁擔心,老闆和老闆娘究竟能否在這樣的價格中獲利呢……
😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟🌟
2024-10-21 285 瀏覽
今次想同大家推薦一間近年食過最抵食,兼且味道上真係中上嘅本地邊爐😳如果你鍾意食港式邊爐嘅話呢間一定要去!象拔蚌肥牛二人海鮮套餐 (HK$688)鍋底:生拆蟹肉海鮮鍋裏面真係好足料!湯底係史雲生雞湯底😳正正因為佢夠清,所以攞嚟打邊爐真係超好食🤩湯底裏面本身會有腐皮、蜆~生猛象拔蚌刺身(例)手切封門柳(例)鮑魚2隻元貝2隻廣島蠔2隻養顏花膠(例)手打墨魚丸4粒雲吞拼水餃各兩粒雜菜一份手打烏冬 或 出前一丁一份(二選一)講緊$688有咁多嘢食😳真係食到你飽一飽,其中象拔蚌刺身好鮮甜!手切封門柳每塊都大大塊🤩仲要非常厚肉,超重肉味!食肉人士摯愛🤣

象拔蚌肥牛二人海鮮套餐 (HK$688)

鍋底:生拆蟹肉海鮮鍋

生猛象拔蚌刺身(例)
手切封門柳(例)
鮑魚2隻
元貝2隻
廣島蠔2隻
養顏花膠(例)
手打墨魚丸4粒
雲吞拼水餃各兩粒
雜菜一份
手打烏冬 或 出前一丁一份(二選一)

今次我去咗位於新蒲崗嘅金筷子火鍋小廚,真係食到一頓無得輸嘅火鍋!我試咗佢哋嘅象拔蚌肥牛二人海鮮套餐,鍋底選咗生拆蟹肉海鮮鍋,簡直正!😋生拆蟹肉海鮮鍋煲咗4個鐘,湯底超鮮甜,仲有海鮮嘅濃郁香味,飲落去真係唔想停!🍤$688套餐入面有好多新鮮食材:生猛象拔蚌刺身切得薄薄,咬落去又鮮又脆,真係一流!🦪手切封門柳牛肉厚切,肉質嫩滑,牛味濃得嚟又多汁,真係食完一口想再來!🥩鮑魚每隻都新鮮可口,搭配湯底食,完全無得輸!🦑元貝同廣島蠔元貝鮮味十足,廣島蠔彈牙,簡直好味到爆!🦪養顏花膠煮得啱啱好,膠質豐富,女仔一定愛!💕手打墨魚丸超彈牙,味道正,食到真材實料!😋雲吞拼水餃餃子皮薄餡多,咬下去湯汁四溢,真係驚喜!🥟雜菜同手打烏冬雜菜新鮮,烏冬吸滿湯底精華,滑順到唔得了!🍜老闆好好人,除了主動介紹套餐,仲送咗兩隻蚌仔畀我哋,真係好有心!❤️金筷子火鍋小廚嘅火鍋無論係食材、湯底定服務,都令我好滿意!呢度唔單止係食美食,仲有濃濃人情味,真係值得再來一次!🌟

生拆蟹肉海鮮鍋

$688套餐入面有好多新鮮食材:

生猛象拔蚌刺身
切得薄薄,咬落去又鮮又脆,真係一流!🦪

手切封門柳

鮑魚每隻都新鮮可口,搭配湯底食,完全無得輸!🦑

元貝同廣島蠔
元貝鮮味十足,廣島蠔彈牙,簡直好味到爆!🦪

養顏花膠
煮得啱啱好,膠質豐富,女仔一定愛!💕

手打墨魚丸
超彈牙,味道正,食到真材實料!😋

雲吞拼水餃
餃子皮薄餡多,咬下去湯汁四溢,真係驚喜!🥟

雜菜同手打烏冬
雜菜新鮮,烏冬吸滿湯底精華,滑順到唔得了!🍜

2024-09-25 323 瀏覽
Lifestyle Kitchen, a hot pot specialist with 16 years of history in San Po Kong, is now offering an exclusive set menu for 2 with an incredible variety of items from sashimi, fresh seafood to premium beef at only $688. Simply follow @lifestylekitchen_spk to enjoy an extra $100 discount!◆Seafood PotOne of their signature pots with a huge piece of beancurd skin wrapper with clams, crab sticks, fish head, shrimps and radish inside. Creative presentation which was one of a kind. ◆Geoduck SashimiServ

◆Seafood Pot

◆Geoduck Sashimi
Served as finely cut slices. Fresh, sweet and crunchy.

◆Abalone
Could be eaten as a cold appetizer with soy sauce and wasabi, or warm it in the boiling soup for 30 secs to enhance the flavors.

◆Scallop
◆Hiroshima Oyster
Since the scallops were fresh, I didn't fully cook them so as to preserve the texture and briny flavors. Oysters were rich and slightly creamy.

◆Fish Maw
Didn't take long to cook for the fish maw to achieve a melt-in-the-mouth texture.

◆Hanger Steak
Big portion. Thick cuts. The beef was tender with a fair amount of fat content.

◆Handmade Squid Ball
◆Wonton & Dumpling
Bouncy squid balls. Both wonton and dumplings were finely seasoned with a smooth and silky wrapper.

◆Lettuce
◆Udon

The staff were polite and showed great hospitality. Definitely worth revisiting. Would like to try their homemade black truffle meatballs and chicken pot too.
呢度係家庭式經營,老闆娘非常熱情同貼心,見到我哋有背囊冇位擺,即刻拎張凳俾我哋放嘢。又會問我哋冷氣夠唔夠,如果唔夠可以開大啲。跟住又會主動同我哋介紹套餐嘅內容,真係好有heart🫶🏻🌟象拔蚌肥牛二人海鮮套餐 $688🍲生拆蟹肉海鮮鍋有3款鍋底選擇,有生拆蟹肉海鮮鍋、香濃沙嗲鍋同澳門豬手骨鍋。我地點咗生拆蟹肉海鮮鍋另加一隻蟹,鍋入面仲有海蝦、蜆、蟹柳、素翅同腐皮包住嘅冬瓜、雞腳。湯底清甜鮮味,食落健康冇味精感。🥢生猛象拔蚌刺身(例)象拔蚌切成薄片,非常新鮮同充滿海水嘅鮮甜味,口感爽脆彈牙正阿!🐮手切封門柳(例)每塊都係厚切,俾得相當大方😍,份量3個人食都得😆!封門柳脂肪較少,入口非常香濃!💦鮑魚2隻可以凍食/煮熟食都得,我地鐘意凍食食佢嘅鮮味,鮑魚爽口彈牙,鮮甜到爆炸!如果唔叫套餐,都建議大家一定要單點試吓😍!💦元貝2隻元貝好新鮮,非常鮮味,完全唔使點豉油,仲食到元貝嘅味道同海水味,加上碌完唔會縮水,證明真係非常新鮮!🦪廣島蠔2隻生蠔只要新鮮就已經好好食,呢兩隻生蠔我俾100分,除左新鮮,仲食到好重蠔味,真係好想encore!🍴養顏花膠(例)大大條花膠碌10分鐘到,非常軟腍彈牙,仲好有膠

🌟象拔蚌肥牛二人海鮮套餐 $688

🍲生拆蟹肉海鮮鍋

🥢生猛象拔蚌刺身(例)

🐮手切封門柳(例)

💦鮑魚2隻

💦元貝2隻

🦪廣島蠔2隻

🍴養顏花膠(例)
大大條花膠碌10分鐘到,非常軟腍彈牙,仲好有膠質,女仕們記得食多份,最好就食埋老公/男朋友果份🤣

🧆手打墨魚丸4粒
呢度嘅墨魚丸係自己手打,食到真材實料嘅墨魚香味同非常彈牙,係食過最好食嘅墨魚丸😋!

🧆雲吞拼水餃各兩粒
一食就知道係心機野,雲吞同水餃嘅餡料飽滿又鮮味,都幾肯定係自己包同自己調味!

🥬雜菜一份
生菜加油麥菜,打邊爐必點🤣碌完仲好青綠清甜,估到應該係小店即日街市買嘅貨,連菜都咁有心機,好surprise!

🍜手打烏冬或出前一丁一份(二選一)
用手推車載着烏冬好得意!手打烏冬煙韌彈牙,吸收晒湯底嘅精華。

📍 金筷子火鍋小廚 (新蒲崗)
新蒲崗衍慶街40號衍慶大廈地下10號舖
2024-09-13
召集打邊爐控,之前同大家介紹過呢間位於新蒲崗既老字號懷舊火鍋店,開業超過15年😀餐廳主打手切封門柳同生拆蟹肉海鮮鍋,今次再訪就叫左其他套餐試下,味道同樣有驚喜象拔蚌肥牛二人海鮮套餐 原價$688餐廳仲做緊推廣優惠,凡追蹤餐廳社交平台即可減 HK$100,好抵食☺️鍋底揀左生拆蟹肉海鮮鍋,好特別! 師傅用腐皮包住左不同類型既海鮮,湯頭已經熬煮咗20小時,夠曬清甜,入面有蟹肉、蜆、蝦等等超多海鮮,足料好新鮮🥳海鮮控必試生猛象拔蚌刺身現場即切象拔蚌,肉質脆嫩爽滑,滿口海水風味,鮮美可口😉手切封門柳必試招牌手切牛,封門柳厚切大塊,肉味香濃多肉汁🤤鮑魚、元貝、廣島蠔各2隻鮑魚爽口彈牙,元貝大大粒,特別推介廣島蠔好鮮甜,大滿足🦪養顏花膠花膠熬煮至軟淋入味,鮮甜清爽,口感豐富嫩滑😍丸類方面有手打墨魚丸4粒同雲吞拼水餃各兩粒墨魚丸真係食倒墨魚粒,爽口彈牙,雲吞同水餃皮薄餡多,食倒蝦肉鮮味十足最後仲有雜菜同烏冬,索左湯汁之後好惹味

象拔蚌肥牛二人海鮮套餐 原價$688

生猛象拔蚌刺身
現場即切象拔蚌,肉質脆嫩爽滑,滿口海水風味,鮮美可口😉

手切封門柳
必試招牌手切牛,封門柳厚切大塊,肉味香濃多肉汁🤤

鮑魚、元貝、廣島蠔各2隻
鮑魚爽口彈牙,元貝大大粒,特別推介廣島蠔好鮮甜,大滿足🦪

養顏花膠

最後仲有雜菜同烏冬,索左湯汁之後好惹味

2024-09-07 337 瀏覽
打邊爐想吃新鮮材料 除了自己買外找街坊小店也是一個好選擇 如何選擇? 就看是否多男人堆😂.《金筷子火鍋小廚》就是我的選擇是一家在新蒲崗超過港式15年本地火鍋店!服務亦很貼心 老闆跟老闆娘很熱情主動介紹套餐食材非常地道 富人情味濃以家庭式經營 彈性菜式 ❤️值得大家支持🫶🏼.主打生拆蟹肉海鮮鍋 🦀亦有本地牛切封門牛柳 罕有自家黑松露肉丸現場即切象拔蚌刺身 品質有保證❤️提提大家 原價HK$688凡追蹤IG @lifestylekitchen_spk即可減 HK$100.⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆ 2人 火鍋套餐🍲生拆蟹肉鍋鮑魚2隻 (生食)、象拔蚌刺身(當日無象拔蚌轉龍蝦🦞)、元貝2隻、廣島蠔2隻手切封門柳、花膠、手打墨魚丸4粒、雲吞拼水餃、雜菜一份、手打烏冬.生拆蟹肉鍋第一次試料底很多 用一大塊腐皮包住湯料有魚蟹蝦蜆雞腳 冬瓜 素翅等等湯底好鮮甜 很好喝❤️.先嚐龍蝦刺身 🦞 很新鮮 肉薄 彈牙 第一次吃龍蝦刺身 不錯呢! 龍蝦頭我們直接放鍋再煮🥘.有兩隻鮑魚前菜 入口 嫩滑帶彈性 打卡一流📸另外大元貝 廣島蠔 蝦款款新鮮😋很美味🤤.手切封門柳 剛好2人份量牛肉切得厚度剛好入口牛味香
打邊爐想吃新鮮材料 除了自己買外
找街坊小店也是一個好選擇
如何選擇? 就看是否多男人堆😂
《金筷子火鍋小廚》就是我的選擇
是一家在新蒲崗超過港式15年本地火鍋店!
服務亦很貼心 老闆跟老闆娘很熱情

⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆
2人 火鍋套餐🍲
生拆蟹肉鍋
手切封門柳、花膠、手打墨魚丸4粒
、雲吞拼水餃、雜菜一份、手打烏冬
生拆蟹肉鍋第一次試
手工製作超有口感 皮薄餡靚 好足料🥟
最後雜菜 手打烏冬
雜菜烏冬均 吸收湯底精華🥸
飽 了 飽 了 ❤️
🍲必推2人餐 原價$688 生拆蟹肉鍋前菜鮑魚2隻 (生食)象拔蚌刺身元貝2隻廣島蠔2隻手切封門柳花膠手打墨魚丸4粒雲吞拼水餃雜菜一份手打烏冬🔸我成日都話,打邊爐就要搵街坊小店,尤其係老字號,一定性價比秒殺,例子就好似我啱啱星期日食嘅呢間超過15年嘅老字號,滿意程度100分💯🔸首先講一講佢個生拆蟹肉鍋,真係勁足料,有蟹有蝦有魚有蜆有雞腳,所以湯頭勁好飲❤️然後一開頭上嚟就有前菜,兩隻鮑魚,鮮甜無比,入口即化,真係開胃得嚟又有奢華感😎🔸跟住就到象拔蚌刺身,呢個真係新鮮到不得了,切得夠薄,入口有淡淡嘅海水味,仲保留咗象拔蚌嘅彈牙口感,真係一流🤓🔸之後再上嘅係兩隻大大隻元貝,仲有兩隻廣島蠔,快速煮一煮就食,真係鮮味十足,食完有種置身海邊嘅感覺🐳🔸講到火鍋,點少得手切封門柳,呢個係我今次最驚喜嘅一道。牛肉切得厚度剛好,放入鍋中輕煮十秒,肉質嫩滑多汁😍花膠亦都係令人期待嘅菜式,煮到軟綿綿,吸滿咗湯底嘅鮮味,仲有豐富嘅膠質,對皮膚好有益✌🏻🔸手打墨魚丸四粒,真係彈牙又有墨魚香,呢啲真係手工製作先有嘅質感。雲吞拼水餃亦都唔錯,皮薄餡靚,咬落去有肉汁湧出嚟,真係出色😙🔸最後當然唔少得一份雜菜同埋手打烏冬

🍲必推2人餐 原價$688
生拆蟹肉鍋
前菜鮑魚2隻 (生食)
象拔蚌刺身
元貝2隻
廣島蠔2隻
花膠
手打墨魚丸4粒
雲吞拼水餃
雜菜一份
手打烏冬

🔸最後當然唔少得一份雜菜同埋手打烏冬,烏冬有彈性,吸收曬湯底嘅精華,食落去好有層次感🥸

🔸整體嚟講,呢間火鍋店除咗食物質素高之外,服務亦都好貼心,老闆同老闆娘態度親切,仲會主動介紹唔同嘅食材,誠意推介!
2024-07-19 629 瀏覽
<😈新蒲崗.16年老字號.金筷子火鍋小廚(新蒲崗店)>🔸地址/ 營業時間 : @ lifestylekitchen_spk🔸📍新蒲崗衍慶街40號衍慶大廈地下10號舖(4:00pm - 11:00 pm )今年有很多令人難忘的時刻,其中九龍城寨的電影帶來的熱潮影響相信是最恆久的,如果對電影中的城寨氣氛,以及其人情味雖然古天樂飾演的龍捲風說 : 城寨嗰浸除,普通人聞到,都調頭走㗎喇。但相信叉燒飯製作散發出來的香味,卻讓未曾感受的人希望感受到。雖然金筷子沒有叉燒飯,但當中在進餐時所感受到的愉快氣氛,在這個會深深感受到老闆娘對街坊街里甚至我們這些街客,重要拿住手機相機不停拍拍拍的,沒有像龍捲風一腳踢開陳洛軍般粗暴,反而極度熱情細心,見大雨以為我地冇遮話借俾我地,太親切吧🥰。當然食物才是重點,$388有孖寶套餐,分別是豬手鍋象拔蚌,以及今次食的鮑魚拼盤及手切封門柳🤤。星級手切封門柳懷舊可選沙嗲窩/ 海底椰鮮雞/生拆蟹肉,我們點了生拆蟹肉,內裡有鮮蝦沙白蜆瀨尿蝦😊套餐也包括了鮑魚2隻、帶子2隻、火鍋蝦4隻、生蠔、雲吞2隻、水餃2隻、手打黑松露丸2粒、蔬菜一份、出前一丁公仔麵一份(每人可加H
<😈新蒲崗.16年老字號.金筷子火鍋小廚(新蒲崗店)>

、蔬菜一份、出前一丁公仔麵一份(每人可加HK$18 無限追加 出前一丁公仔麵 及 時蔬)

封門牛柳油脂分佈平均,牛味很重,鮑魚可即食,其他小食每件都大大粒,配合上$38/2支起,有青島,藍妹等啤酒🍻。
2024-06-19
  • 生拆蟹肉煲
真係抵到爛‼️$388/2人 火鍋套餐,呢個價錢但食物質素都超有水準👍🏼👍🏼 每樣野都好新鮮、好好味😋 老闆同老闆娘都好熱情,同佢地傾計下先知原來佢地係新蒲崗開左超過1️⃣5️⃣年老字號懷舊本土火鍋店!火鍋套餐包左以下野食👇🏼-湯底🍲(3選1):懷舊沙嗲窩 / 海底椰鮮雞窩/ 生拆蟹肉海鮮窩-手切封門柳一份🥩(2人份量)-海鮮:鮑魚2隻、帶子2隻、火鍋蝦4隻🦐、生蠔2隻🦪-雲吞2隻、水餃2隻、手打黑松露丸2粒-蔬菜一份-出前一丁公仔麵一份今次我地揀左生拆蟹肉海鮮窩,個湯底一上,我同朋友都嘩左一聲,好大份好足料😍 同埋好特別係用一大塊腐皮包住湯料,湯底有冬瓜、沙白蜆、蝦、蕃茄、素翅,蟹肉。 湯底好鮮甜好夠味👍🏼😋手切封門柳用左一隻巨大牛器皿去裝,好有睇頭🤣至於封門柳都好好食,除咗好香牛味、油脂分布仲好均勻,份量都好足夠!另外每樣海鮮都係超新鮮肥美,鮑魚可以即食,夠晒彈牙有咬口🤤 雲吞、水餃、仲有手打黑松露丸都好好味!最後仲有蔬菜同出前一丁公仔麵😍 而且加多$18就可以無限追加蔬菜同出前一丁,好抵呀❗️真係好推介大家嚟呢間充滿人情味、懷舊本土火鍋店。一定好食過好多貴夾唔好食嘅火鍋店!!仲好方便可以網上

火鍋套餐包左以下野食👇🏼
-手切封門柳一份🥩(2人份量)
-海鮮:鮑魚2隻、帶子2隻、火鍋蝦4隻🦐、生蠔2隻🦪
-雲吞2隻、水餃2隻、手打黑松露丸2粒
-蔬菜一份
-出前一丁公仔麵一份

仲好方便可以網上訂位
2024-06-05 411 瀏覽
📍新蒲崗|金筷子火鍋小廚同朋友敘舊,我最鍾意打邊爐因為可以慢慢烚吓烚吓慢慢食,慢慢傾偈👫👭最近同朋友去咗食新蒲崗一間超過15年老字號懷舊本土火鍋店!🍲🍲我哋食咗升級手切封門柳懷舊火鍋二人餐👩🏻‍❤️‍👩🏻超多嘢食,都只係$388~勁抵!湯底有三款可以揀(懷舊沙嗲/海底椰鮮雞/生拆蟹肉)我地揀咗生拆蟹肉🦀 唔使自己慢慢拆殼但係可以享受鮮甜嘅蟹肉,湯底真係好味~✨手切封門柳一份二人份量都好多!肉味濃而軟腍,擺喺金光閃閃嘅牛牛碟上面好適合打卡✨海鮮拼盤有鮑魚兩隻、帶子兩隻、火鍋蝦四隻、同埋生蠔兩隻~因為我哋兩個都唔食生蠔㗎,所以就話生蠔唔使上啦,費事浪費~但其他海鮮都非常新鮮美味✨雲吞 水餃 手打黑松露丸 手打鮮蝦芝心丸呢度嘅手打丸超級大粒🤣絕對無偷工減料,味道夠曬濃郁,而且彈牙有口感✨手打烏冬 蔬菜 豆腐每次遇到好嘅湯底當然都一定要碌烏冬😍但估唔到生菜同埋豆腐都索好多湯汁好入味特別優惠:每人可加HK$18 無限追加 出前一丁公仔麵 及 時蔬!快啲book檯啦~金筷子火鍋小廚 @lifestylekitchen_spk#金筷子火鍋小廚 #美食 #香港料理 #港式火鍋 #生拆蟹肉火鍋 #打邊爐
📍新蒲崗|金筷子火鍋小廚

同朋友敘舊,我最鍾意打邊爐
因為可以慢慢烚吓烚吓
慢慢食,慢慢傾偈👫👭

我哋食咗升級手切封門柳懷舊火鍋二人餐👩🏻‍❤️‍👩🏻
超多嘢食,都只係$388~勁抵!

湯底有三款可以揀
(懷舊沙嗲/海底椰鮮雞/生拆蟹肉)

✨手切封門柳一份

✨海鮮拼盤

✨雲吞 水餃 手打黑松露丸 手打鮮蝦芝心丸

✨手打烏冬 蔬菜 豆腐

金筷子火鍋小廚 @lifestylekitchen_spk
#金筷子火鍋小廚 #美食 #香港料理 #港式火鍋 #生拆蟹肉火鍋 #打邊爐 #新蒲崗火鍋 #鑽石山火鍋 #新蒲崗美食 #鑽石山美食 #hkfoodie #hotpot
召集鐘意打邊爐既朋友仔,今次為大家帶來一間位於新蒲崗既老字號懷舊本土火鍋店,開業超過15年,餐廳環境走一般港式火鍋餐廳格局,不過食物質素幾有驚喜,餐廳以家仲做緊優惠每人可加HK$18 無限追加公仔麵 或 時蔬,索曬湯汁夠曬惹味,大家千祈唔好錯過☺️🥘手切封門柳懷舊火鍋二人餐 $388湯底有三款可以揀(懷舊沙嗲/海底椰鮮雞/生拆蟹肉)🥥海底椰鮮雞鍋🍗用新鮮椰子煮成,味道鮮甜,有半隻雞,煮完都仲係好嫩🔸海鮮內有鮑魚、帶子、生蠔同蝦🦐鮑魚可以凍食,帶子大大粒,生蠔大隻鮮甜,蝦肉彈牙,海鮮控必食🔹本地手切封門牛柳 必試招牌手切牛,封門柳厚切大塊,脂肪唔多食落一啲都唔韌,肉味香濃多肉汁🤤🔸雲吞、水餃、手打黑松露丸雲吞大隻,皮薄餡料豐富,罕有自家黑松露肉丸有驚喜🤩自家手打黑松露味香濃,一咬好多肉汁,爽口彈牙好出色,值得一試

🥘手切封門柳懷舊火鍋二人餐 $388

湯底有三款可以揀
(懷舊沙嗲/海底椰鮮雞/生拆蟹肉)

🥥海底椰鮮雞鍋🍗

用新鮮椰子煮成,味道鮮甜,有半隻雞,煮完都仲係好嫩

🔸海鮮
內有鮑魚、帶子、生蠔同蝦🦐

🔹本地手切封門牛柳

🔸雲吞、水餃、手打黑松露丸

兵仔最愛就係打邊爐,呢一間老字號估唔到可以俾到新鮮感我!打邊爐一定最緊要要湯底,今次兵仔就試咗呢個超特別嘅生拆蟹肉鍋喇~💂🏻‍♀️《星級手切封門柳生拆蟹肉火鍋2人餐》 $388- 生拆蟹肉海鮮鍋- 本地手切封門柳- 鮑魚、帶子、火鍋蝦、生蠔- 雲吞、水餃、罕有自家手打黑松露丸- 蔬菜&出前一丁公仔麵一份真係一定要讚一讚個鍋!賣相非常霸氣,湯底係熬咗三個鐘嘅海鮮湯,極度鮮甜!👍🏻大大塊腐皮索曬湯,一開波真係要飲幾碗先。海鮮都好新鮮又肥美大隻,上碟嗰陣仲識郁㗎😂手切封門柳擺喺個牛度上好霸氣😂比起出面街啲肥牛佢牛味非常之重,大力推!另外自家製黑松露肉丸都俾到好大驚喜我,香味好出而且肉質彈牙👍🏻打邊爐點可以冇咗澱粉質?而家有個推廣⭐️每人可加$18無限追加 出前一丁公仔麵同時蔬⭐️🔥食到最後打個面落去,配埋濃縮精華嘅海鮮湯,其實基本上唔使點調味料,可以食到真正嗰種鮮味🙆🏻‍♀️評分:95/100總結:呢間老字號你以為佢懷舊,其實佢超級創新,由個湯底可以試得出真係用心經營👍🏻老闆好熱情,值得入嚟新蒲崗一試。頒發軍階:元帥🎖🎖🎖🎖🎖

💂🏻‍♀️《星級手切封門柳生拆蟹肉火鍋2人餐》 $388
- 生拆蟹肉海鮮鍋
- 本地手切封門柳
- 鮑魚、帶子、火鍋蝦、生蠔
- 雲吞、水餃、罕有自家手打黑松露丸
- 蔬菜&出前一丁公仔麵一份

評分:95/100