2012-03-07 57 瀏覽
老友從NYC回港公幹,指明要吃泰國菜,兩個為食妹只好埋頭research好的泰國餐館。經研究及實地考察後,決定試一試這家甚有“阿蟲介紹我來”但口碑很好的私房菜。金蘭花在灣仔/金鐘一棟商業大廈內,平常經過一定不可能留意到,連拿着地址也要多看兩眼以確定沒走錯。外面靜悄悄,猜不到門一開,裏面熱鬧非常,加上大部份都是長餐桌,十足回到大學canteen。地方實在有點擠迫,幸虧大家都是苗條之人,也樂得親密一些!眼見和鼻聞鄰桌的食物很吸引,衆好友不一下就爽快地點了菜。除了訂位時已預留了的燒雞及生蝦,還要了串燒、椰菜苗、金邊粉、青咖哩雞、柚子沙律、明爐魚、炒蛋,非常豐富!!每一道菜都非常美味:燒雞又香又嫩、生蝦鮮甜彈牙,配搭的辣汁惹味,炒蛋(忘了是甚麼炒蛋)有蛋香,其他的菜式都很快一掃而空,所以忘了拍照!唯獨是串燒比較平凡,可能是我個人不太喜歡串燒吧。這裏裝修簡陋(其實有點“up dup”),但食物水平一流,服務親切。或許有些人嫌吵,不過每一檯都鬧哄哄,興高采烈地吃喝,又是另一種氣氛!看甚麼時候再來大擦一頓!

香噴噴的燒雞
惹味生蝦
不過不失的沙爹
2012-01-17
香噴噴的燒雞
惹味生蝦
柚子沙律
年尾時參加過不少團年飯局,大多是選擇吃中菜,其他菜色相對地較少,是夜團年聚選擇了<金蘭花泰國菜>,感覺既特別又新鮮,地方是由見多識廣的食友伍先生誠意推介,實在是讓人期待的一夜。地點位於灣仔的半商住大廈,餐廳屬於樓上舖經營,假如不是預先知道地址,一般走在街上是不會留意到的;走進餐廳,地方不算寬敞,裝修精簡,但比起一般每夜做一兩圍的私房菜,這裡是能容納較多客人了,是夜更是全部滿座,可見是一間人氣小店。我們十多人坐了最裡面的靠窗長檯,一坐下便收到愛心食友帶來的檯面禮物,對美酒瞭如指掌的許小姐送給我們每人一瓶伏特加酒,還有細心體貼的馬小姐為大家準備了新春好意頭蘋果,我收到了有 “恭”字圖案的,那就借花敬佛地恭祝大家新一年日日有食神!是夜除了品嚐泰國佳餚外,還有另一位美酒達人陳先生為我們準備了一系列日本酒作美食配對,亦要謝謝許小姐帶來的 G.H. Mumm 香檳,可以預期是另一個飲飽吃醉的夜晚。點菜方面已經由伍先生打點好,我們就是安心地等著吃;先上是兩款海鮮,泰式生蝦和泰式鰤蚶;鮮甜的生蝦醮一些酸辣醬汁同吃,是預期中的美味;每天空運到港的鰤蚶,用沸水輕輕灼過,鮮甜中帶香氣,加上肉質保持爽口,是會

點菜方面已經由伍先生打點好,我們就是安心地等著吃;先上是兩款海鮮,泰式生蝦和泰式鰤蚶;鮮甜的生蝦醮一些酸辣醬汁同吃,是預期中的美味;每天空運到港的鰤蚶,用沸水輕輕灼過,鮮甜中帶香氣,加上肉質保持爽口,是會不知不覺間吃多了的菜色。
再來是送酒小吃單骨雞翼,外皮炸至金黃色,肉質鮮嫩,真正做到外脆內軟 , 好吃!

吃過香口的炸物,來了兩款清新的沙律給我們降降火;炸魚肚沙律頗為特別,很少吃到炸過的魚肚,口感香脆,配搭酸酸甜甜的醬汁和腰果同吃,讓人開胃的配搭;泰式咸蟹青木瓜沙律,加了咸蟹,沙律頓時添上鮮味,放了辣椒醬和魚露的沙律醬汁,是錦上添花的味道。
之後是餐廳招牌菜泰國特色燒雞,用冰鮮雞烹調,但卻吃到像新鮮雞的味道,肉質超幼嫩,忍不住吃完一件又一件。

隨之而來是一款要預約的特色併盤,地道的 "DUP" 頭魚,臭草煎蛋配各式雜菜; "DUP" 頭魚煎得皮脆肉鮮甜;臭草炒蛋則甘香帶濃郁蛋香;各式雜菜可醮一些放中間的自家製辣椒蝦醬同吃,又鮮又辣,精彩的配搭!
吃過雞和魚之後,餐廳送上個人吃泰菜時必點的冬蔭公湯,這裡有點特別,不是用金屬鍋下以火保溫,而是改用新鮮椰青盛著,椰青的清香配搭海鮮的甜味,再有冬蔭公香料的辛辣,幾種味道融洽地混為一體,真正的好味道!
另一個吃泰菜時多數會點的菜式香辣炒肉碎隨後而上,辛辣鮮香,可惜沒有叫白飯,否則肯定更加精彩,聽說同檯另一邊因為這道菜點了三大碟飯,最後全部清碟,盡興!

泰式恐龍蛋是以彈牙的蝦膠包著皮蛋炸過,切開上碟,中間放了酸甜子薑,蝦膠夠鮮味,皮蛋還帶一點流心,飄來絲絲蛋香,好吃!再吃一片酸甜子薑,可以中和炸物的油膩。
之後是一道可以配白飯或蒜蓉包同吃的青咖哩海鮮,有別於坊間一般較流質的做法,杰身咖哩汁配搭海鮮,但不知為何,感覺有點膩,個人口味來說,不太合適。
主菜過後來到甜品時間,先上是一個有點像茶棵的泰式甜品,餡料有咸有甜,菜甫,豬肉再加椰糖,西米外皮上再放炸蒜乾蔥,有趣又好吃的配搭;另一款是泰式湯圓加椰子漿,湯圓餡料用幾種不同蔬菜和泰國葉一起搾汁製成,看似簡單,原來也蠻花心機的甜吃,跟椰漿同吃,精緻美味;最後的甜點是香芒糯米飯,由泰國入口的糯米飯賣相飽滿吸引,可惜胃納已經填滿,只吃了一小口,質地煙韌有致,甜度適中,不錯的選擇。
由晚上七點多吃到凌晨十二點多的愉快團年飯,菜色多,美酒多,對話中笑位也多,集合各式各樣而成的多多愉快一夜;更大的驚喜是結賬時每人只需二佰多,好吃又實惠;謝謝食友們的安排,希望新一年大家都好運齊來,身體健康!
  • 炸魚肚沙律
  • 泰式咸蟹青木瓜沙律
  • 煎"DUP" 頭魚
  • 臭草煎蛋
  • 椰青冬蔭公
  • 像茶棵的泰式甜品
  • 泰式湯圓配椰子漿
2011-12-20 27 瀏覽
好在對灣仔金鐘非常熟悉 否則呢度地點都頗為格涉....去到永昌大廈 仲打算search下幾樓 點知樓下已經有兩張類似對聯既招紙 2樓! 上!去到門口 裝下入去見倒有架碗碟車 心想 難度唔係甘乾淨?入到去 檯檯凳凳都係木既 9成滿!!! 最門口果張zip住張落單紙 check下電話number先 冇錯 請坐~真係唔好睇佢門面裝修唔多靚 估唔到係甘乾淨wor~ 仲有少少聖誕裝飾添! 又有部電視 真好喇可以睇香港演義...一坐低 staff已經比碟醬我地 就係大名鼎鼎既泰式燒雞醬!!下奏先打黎訂位 好在訂左半隻雞咋 遲d黎又冇訂既客人都冇得試喇半隻泰式燒雞: 好快上菜! 半隻熱辣辣肥雞 個皮係脆架 有d焦焦地 第一啖 甘似媽咪麵隻味既? 哈哈... 好香好脆.... 不過好多肥膏... 肉非常嫩 好有雞味而且唔乾身 其實淨食都不錯 但成碟雞既靈魂其實係碟汁!!! 汁既主要材料係辣椒 我唔食得辣既 但係都覺得點左汁既雞先係完美 我就覺得好辣 不過都忍唔住食一啖雞點一下汁再飲啖茶 正~泰式炒椰菜苗: 好多汁 浸住晒d菜 個汁鹹鹹地甜甜地 最開心就係好多好多蒜粒 d蒜粒係冇爆到好熟 但係蒜味好重
好在對灣仔金鐘非常熟悉 否則呢度地點都頗為格涉....

去到門口 裝下入去見倒有架碗碟車 心想 難度唔係甘乾淨?

泰式炒椰菜苗: 好多汁 浸住晒d菜 個汁鹹鹹地甜甜地 最開心就係好多好多蒜粒 d蒜粒係冇爆到好熟 但係蒜味好重 一流~ 仲有最好就係唔多油! 椰菜苗好嫩 唔老又冇渣
串燒雞: 一定要半打/一打甘叫 叫左半打 d雞入面有少少乾身 不過overall仲好有雞味 外面就非常脆 點埋個沙爹汁 好味
牛肉炒金邊粉: 有芽菜 蛋 花生碎 旁邊仲有半個青檸 但係牛肉就有少少細舊 粉呢就有d濕潤 但係仲keep倒好煙韌! 酸甜味各適中 成碟都令人想食完再食
雖然呢度冇好靚裝修 但勝在食物好味新鮮 員工友善 乾淨企理 下次一定要再encore!!!
2011-12-12
  • 泰式燒雞
  • 炒金邊粉
2011-10-20 31 瀏覽
講明係私房菜, 出品梗要與別不同啦. 睇食評一致推介既招牌泰式燒雞當然要一試. 因為預先訂咗半隻. 一坐低就嚟喇. 果然肉嫩味香. 個醬汁至係神來之筆. 問老板原來係廚師秘制, 佢都唔知材料有乜. 走果時買咗樽返屋企. 呢兩次打邊爐用佢代替辣椒豉油, 一絕! 不過唔平, 一飯碗咁多收我四十蚊.柚子沙律份量好大. 醬汁香濃, 與其他舖頭既材料唔同, 好多蝦米. 別樹一格. 朋友又買走一袋醬汁返屋企研究點整. 當晚有泰國剛運到既豬仔肉. 老板將沙嗲豬肉串upgrade用呢隻豬仔肉比我地. 肉質彈牙爽口. 泰式炒蜆一定要試. 個汁要嚟送飯一流! 其他菜式都好好味. 只是炸物就比較油, 可能唔夠火猛. 呢間可以再去.
招牌燒雞

柚子沙律,串燒
外賣足料沙律醬汁
  • 泰式炒蜆
2011-09-16 63 瀏覽
上網發現一間住家feel上樓泰菜,評語幾好就去試下...6點半到達得我地一枱客...到左7點左右已經要等位多數都係book左枱 酸辣明爐魚,酸酸甜甜少少辣, 雞翼最出色,釀左d蔬菜 木瓜沙律 辣辣地 d蝦仔好惹味生蝦~掂,夠爽鮮甜 , 冬蔭公~唔夠辣都ok,料足夠一杯可樂, 一杯青檸檬梳打兩個人消費$365
多數都係book左枱
明爐魚
酸辣明爐魚,酸酸甜甜少少辣,
拼盤
雞翼最出色,釀左d蔬菜
木瓜沙律
木瓜沙律 辣辣地 d蝦仔好惹味
生蝦~掂,夠爽鮮甜 , 冬蔭公~唔夠辣都ok,料足夠
一杯可樂, 一杯青檸檬梳打
兩個人消費$365
2011-09-04
木瓜沙律
拼盤
明爐魚
  • 生蝦
  • 冬蔭公 木瓜沙律
2011-07-28 255 瀏覽
蕃薯朋友聚會,又試新菜式,今次來到這間餐廳,地點唔就腳,所以,之前未聽聞過。點知,食落好抵食,好好味,仲有食到尾段,有位員工帶著聖誕帽出來唱中、英、泰文生日歌,給大家來個“驚喜”,哈哈...”泰式燒雞”,味道好好,不怪得要早一天前預定,肉質林之外,汁料香又夾:”白雲鳳爪”一般,和其他泰國餐廳吃到都差不多:"柚子沙律",很有特色,柚肉肥美,值得一試:”豬牛雞串燒沙嗲”,不過不失:”酸辣青芒果炸魚”,煎得比較乾身,不太啱我口味,但如果你喜歡吃香脆的,可以一試:”海鮮炒金邊粉”,又係配一個好夾o既汁,令到碟平平無奇的炒粉變得野味得多~~~"菠蘿雞肉炒飯",如果有成個菠蘿咁上,就更佳:””泰式湯丸”,好用心做的甜品,湯丸內有三種色(即三種味道),老闆娘話佢地自己搓,我食落都覺得好有咬口。正!
...

泰式燒雞
”白雲鳳爪”一般,和其他泰國餐廳吃到都差不多:
白雲鳳爪
"柚子沙律",很有特色,柚肉肥美,值得一試:
柚子沙律
”豬牛雞串燒沙嗲”,不過不失:
豬牛雞串燒沙嗲
酸辣青芒果炸魚
海鮮炒金邊粉
"菠蘿雞肉炒飯",如果有成個菠蘿咁上,就更佳:”
菠蘿雞肉炒飯
泰式湯丸
2011-06-30
泰式湯丸
豬牛雞串燒沙嗲
菠蘿雞肉炒飯
  • 泰式湯丸、柚子沙律
2011-07-25 37 瀏覽
上樓的小館。只有6張枱.但一張枱接一張枱.人客沒有間斷.只因有好味的泰國菜6人-$700 比大食店好.點菜有:燒雞-$2xx 好味. 粉絲肉碎湯-冇粉絲, 好味因有味精炒通菜-好硬咖哩蝦-好味
上樓的小館。只有6張枱.但一張枱接一張枱.
人客沒有間斷.只因有好味的泰國菜
6人-$700 比大食店好.
點菜有:
燒雞-$2xx 好味.
粉絲肉碎湯-冇粉絲, 好味因有味精
炒通菜-好硬
咖哩蝦-好味
2011-07-24
5 分鐘 (堂食)
  • 燒雞
2011-05-29 324 瀏覽
Went there for dinner with a friend. We arrived at 7pm and the restaurant was completely empty, so it felt like our own private restaurant. The restaurant decor is very simply but clean. We had: 1) Thai grilled halved- chicken - which we pre-ordered. Very well marinated so quite tasty but I think the other reviews here had overly stated this dish, and it was chopped quite chunky too.2) Thai style morning glory - a bit salty for my standard but overall it's quite good.3) Pork green curry - t

We had:

3) Pork green curry - tasted very similar to the one my Thai friend cooked, so I would it's authentic specially they didn't tone down the spiciness of this curry, which is good.

4) Green papaya salad - it was good, very refreshing especially compare to the other 3 spicy dishes.

Overall - it was a good meal. Good value for money, home style cooking, spacious sitting and staff were friendly. It was a good job we arrived early as the restaurant began to piled up around 7:30pm and it got a bit nosy then, so a bit difficult to hold a conversation without rising your voice. I would recommend to go as a bigger group rather than just two people, so that you can order more dishes and try other things.
2011-05-26
簡評:1) 只有老闆娘一人講廣東話,其他泰國伙計講英文吧,又或者講泰文2) 簡單佈置,實而不華的泰國住家菜feel.3) 最好多d人去,6人最好,試多d.4) 又最好冷門時間去,清靜免麻煩客,享受一下個feel.5) 完全不含味精,不用另叫飲品(個人不喜整色整水,專心食吧),肚有吉位先叫吧.6) 坐下1個小時,90%也是本地泰國人顧客.食物:2人餐 > 牛丸湯,沙嗲串燒(豬),泰式炒椰菜苗,雞絲湯河.特別推介:1) 沙嗲醬 > 自家製(基本上每家人都有屬於自己的醬),恰到好處,細味後勁帶有一點兒的辣. 不要浪費,跟其他食品也可以沾上.2) 雞絲湯河 > 不明白食泰菜的人往往忽略她們的湯河,其實最能表現水準的就是這湯河. 雞絲可以接受,新鮮雞味. 湯底一貫泰國味道,清,夠味. 河粉有驚喜,試過就知,不說.3) 泰式炒椰菜苗 > 老闆娘千叮萬囑叫我們試試,每天空運速遞的椰菜苗. 開初想試試特別的也是
簡評:
2) 簡單佈置,實而不華的泰國住家菜feel.
3) 最好多d人去,6人最好,試多d.
4) 又最好冷門時間去,清靜免麻煩客,享受一下個feel.
6) 坐下1個小時,90%也是本地泰國人顧客.

食物:

特別推介:
不要浪費,跟其他食品也可以沾上.
泰式的,炒芽菜. 椰菜苗爽口,好吃,雖然多少少油在碟,但就是泰式嘛.

各位可以嘗嘗.
都是那句: 「個人口味因人而異,地道菜式未必合胃,整色整水可以不叫,簡簡單單就是完美.」

泰式炒椰菜苗
  • 泰式炒菜
  • 沙嗲醬
  • 湯河
2011-04-18 64 瀏覽
一間上樓住宅式嘅泰國菜館,雖然「只招待會員」,其實每個客人都係會員。 不過,如果有會員咭嘅話,會有九折優惠。住宅式嘅裝修,沒有特別,少少迫,勝在清潔整齊。 泰國人做招待,懂廣東話,親切友善。 食物平均都幾好,唔算多味精(因為本人吃味精會好口渴),選擇唔算多,但食物款式都大路。 吃得出食物比較住家味道,無花巧但有心機,幾滿意!
海鮮冬陰公,有大中小辣度選擇,食到酸同辣味,唔夠蝦鮮味
青木瓜沙律,甜酸辣分明,好地道
鹹魚炒椰菜苗,好惹味
煎魚餅,ok,普通無特色!
雞肉牛肉串燒,肉質嫩又滑,唔硬有肉汁,配埋自家製沙爹醬,好好味
雞肉炒河粉,炒得唔算油,材料足夠鑊氣,粗粗嘅河粉好特別,好
紅咖哩蝦,ok,普通無特色!
泰式燒雞,係要早一日預訂嘅菜色,雞皮唔多脆,雞肉嫩口有肉汁,食唔到有雪味,唔錯誤!
黃咖哩雞,ok,普通無特色!
「只招待會員」
炸蝦餅,蝦膠唔算彈牙,有d油益味
2011-03-01
  • 泰式燒雞
  • 青木瓜沙律
  • 鹹魚炒椰菜苗
  • 串燒
聽同事講呢間係泰式私房菜好旺 lunch 都要訂位先有位訂位的時候個姐姐極力推介隻燒雞 所以就訂左半隻( 5個人食)果然無介紹錯 燒雞非常惹味拼盤都好好味 不過份量係細左少少泰式豬頸肉比較辣 (其實大部份食物都偏辣)小菜整體都好好味不過個炒金邊粉同炒飯就無味...唔多ok個芒果糯米飯.. 一般般我覺得太甜 朋友就話食到鹹味下次一定要去試下晚餐!!!
聽同事講呢間係泰式私房菜

好旺 lunch 都要訂位先有位

果然無介紹錯 燒雞非常惹味
拼盤都好好味 不過份量係細左少少
泰式豬頸肉比較辣 (其實大部份食物都偏辣)
泰式沙律
小菜整體都好好味

不過個炒金邊粉同炒飯就無味...唔多ok
個芒果糯米飯.. 一般般
我覺得太甜 朋友就話食到鹹味
下次一定要去試下晚餐!!!
泰式沙律
  • 燒雞
2011-03-03 33 瀏覽
Lunch time 去既,已经full晒..好在有book位.我地叫左:猪颈肉,炒菜心,生菜包,炒蚬,同埋一碟pad thai.碟头都唔算大,但每一样都好好味, 加上家庭式即装修,感觉都几有风味.大家不妨一试啊!!

大家不妨一试啊!!
2011-03-03
  • 鸡肉生菜包
  • pad thai
2010-09-27 183 瀏覽
興趣班的老師和同學都很有心,記得我們幾位九月生日,電郵約大家出來食餐飯慶祝,結果有五位出席,出席率偏低,証明香港地搵食艱難,不輕易可以騰空出來吃飯。人多好做作,人少也有好處,大家可以多些分享近況,還有可以去一些好味而座位不多的餐廳,「金蘭花」便是這一類餐廳。雖然是在大街,但無招牌無廣告,地點又在二樓,若不在意是很難發現其存在,陳設十分簡單,有些「家」的感覺,得幾張檯,些少海報,有幾位泰籍員工打理。點菜方面由喜愛泰式食品的同學負責,但我事先聲明了不要太辣,因為太辣會引致我身心不適和情緒不安,同學敬老,所以菜式大部份都不辣。我們點了:咖喱蟹 單看蟹鉗的大小像嬰兒的拳頭,已知這隻蟹頗大隻,很多肉,肉味鮮甜,咖喱汁不是很辣,沒有蓋過蟹的鮮味,汁醬稠稀適中,用薄餅醮點來吃,無以尚之。泰式青芒果沙律 我不喜吃芒果,沒有吃,據聞頗辣。泰式燒雞 是要預訂的菜式,用了泰國香料醃好來燒,雞肉雖不似廣東燒雞般滑,但絕不粗糙,好味。炒雜菜 有椰菜,青椒,露筍等,夠鍋氣,味道不錯。炒豬肉金邊粉 有肉絲,芽菜,蛋絲,花生碎等,可加青檸汁調味,酸咪咪,幾開胃。薄餅 剛烘好,熱辣辣,用來點咖喱蟹的汁,最正

我們點了:
泰式青芒果沙律 我不喜吃芒果,沒有吃,據聞頗辣。
炒雜菜 有椰菜,青椒,露筍等,夠鍋氣,味道不錯。
薄餅 剛烘好,熱辣辣,用來點咖喱蟹的汁,最正。

吃完晚飯,侍應收拾好檯面,以便我們飯後閒談,突然間,全間餐廳的燈光關掉,開著了卡拉OK的音響,播放著生日歌,幾名泰籍侍應從廚房摸黑拿了一個插了蠟燭的甜品出來,並高聲隨著音樂唱生日歌,此情此景,使我和太座都十分感動,真的要謝謝各位同學的心思。

這是一間實而不華的泰國餐廳,有機會再試其他菜式。結賬時,賬單是用人手寫的,除數目字外,其餘都看不懂,因為是泰文的,見數目差不多便算。

咖喱蟹,汁好好味,蟹肉鮮甜。
青芒果沙律
炒金邊粉
炒雜菜
薄餅
芒果椰汁糯米
家庭式裝修
0 分鐘 (堂食)
生日
咖喱蟹,汁好好味,蟹肉鮮甜。
炒金邊粉
炒雜菜
薄餅
芒果椰汁糯米
家庭式裝修
2010-09-03 17 瀏覽
試過幾次午餐及1次晚餐,依然會返轉頭。必叫的小食 Platter,小的$45,有"讓"鷄翼、蝦餅、蟹餅、春卷各一,剛好夠2個女仔KO。餣豬頸肉沙律,較燒豬頸肉 Juicy,但太咸了,又只有一丁點"菜":蔥而已香辣乾炒河:味道 so so,很辣!下次還是要最經典的 Pad Thai 啦...
試過幾次午餐及1次晚餐,依然會返轉頭。

香辣乾炒河:味道 so so,很辣!

下次還是要最經典的 Pad Thai 啦...
2010-09-02
  • 生蝦
2010-07-21 22 瀏覽
好彩有BOOK 位. 估唔到 LUNCH 都 FULL 晒 冬蔭公 - 好味. 辣味岩岩好 岩晒我 e d 唔食得辣的人, 蝦好鲜春卷 - 失望. 炸過火. 有D 硬咸魚炒耶菜苗 - 正酸辣鳳爪 - 超辣. 太酸. 同太大份. 如果可以少一半又平少少. 會好D波羅炒飯 - 飯炒到一粒粒. JUICY 的波羅
好彩有BOOK 位. 估唔到 LUNCH 都 FULL 晒

春卷 -