餐廳: 金記冰室 (Two Harbour Square)
資訊:

2024-07-07 178 瀏覽
第一次寫食評!第一次咁受氣!未入到去,喺門口收銀處買個外賣已經受個亞姐氣!再發現原來個經理就係喺隔離睇住都唔出聲!由經理到收銀都不知所謂!做服務性行業最基本嘅禮貌都冇!簡直趕客!食個茶餐冇諗過要有貴賓嘅服務,但調返轉要受氣就冇諗過囉!星期日下午office area完全唔係繁忙時間態度都咁差!仲要唔知點解只係星期六、日只收現金?!平日都係用開八達通,點知你會星期六、日唔收?!可唔可以態度好啲咁話俾客人知?洗唔洗咁串?!洗唔洗要鬧客?!以後唔會再去,亦叫曬啲同事行遠啲都唔會再幫襯!周邊大把食肆!今時今日咁嘅服務態度!睇吓佢老闆會養佢同佢倒米幾耐!
2024-07-07
外賣自取
  • 冇嘢值得推介!
下午茶時間想搵個地方傾下計,又唔係想食太多野。金記冰室係一個幾好既選擇。環境方面,位於海濱附近,人流唔算多,有好多卡位,坐得都幾舒服😌主要想同朋友傾下計,又唔想食太多野既話,佢有包餐係一個唔錯既選擇。價錢亦都較其他下午茶餐抵。呑拿魚包配阿華田佢既呑拿魚包都幾新鮮,有熱辣辣感覺,唔會似放左好耐既凍包。咬落去都好鬆軟👍🏻吞拿魚亦都唔會腥。食完個包,慢慢坐都唔會有趕客既情況,的確係一個傾計好地方🤗

呑拿魚包配阿華田

食完個包,慢慢坐都唔會有趕客既情況,的確係一個傾計好地方🤗
2024-05-06 155 瀏覽
最鍾意食下午茶,雞髀薯條,金記快靚正方便。中規中矩啦,因為佢唔係熱辣辣,如果熱辣辣漏汁就正啦。佢呢個係香嘅薯條就係熱辣辣嘅,又唔會話好飽,做下午茶真係啱啱好。❤️
2024-05-04
啱啱去食咗金記冰室,講呢,呢度啲嘢食真係好有自己風味。🍽 蒸黃花魚嗰隻,滑溜溜嘅魚肉,淋咗啲豆醬上面,夠晒咸香,而且蒸得恰到好處,每一啖咬落去都覺得魚味好鮮。再嚟講塊西冷牛扒,佢哋嘅煎功夫一流,八成熟嘅牛肉,一刀落去,肉汁四濺,微微啲蒜蓉汁掃上面,香味撲鼻!配意粉就咁嗞一啖,夠哂口感。仲有嗰碟金銀蛋肉碎浸時蔬,食落去滿足感十足啊,材料諗頭足,尤其配白飯食,簡直係點都離唔開碗。至於晨早既臨餐,個牛油方包外皮麵包脆,入面牛油香濃,好過癮。炒蛋滑唔溜丟,多嚿牛份量足,只係講到鹹牛肉有時鹹咗啲,但係呢啲小問題根本影響唔到佢哋嘅美味度啊,每一啖都係趁熱嗌埋去。😋 食完呢咁滿足嘅一頓,真係令人滿足哂!下次仲會再黎添!👌🏻👌🏻👌🏻

2023-12-14 534 瀏覽
今日食到嚟觀塘海濱嘅金記,由於今日相當肚餓,所以下午茶時間都叫咗個冰室最愛餐呢個餐相當豐富,有髀有沙律有隻蛋,之外仲有兜公仔麵,價錢係$64蚊雞髀size正常,雜果沙律份量唔錯,蛋一隻加埋呢個麵,夠晒飽另外叫咗個雞髀沙律對比吓,$45蚊,感覺就無咁滿足除此以外,口痕叫咗個包,脆皮鬆軟

雞髀size正常,雜果沙律份量唔錯,蛋一隻

加埋呢個麵,夠晒飽

另外叫咗個雞髀沙律對比吓,$45蚊,感覺就無咁滿足

除此以外,口痕叫咗個包,脆皮鬆軟
2023-11-10 482 瀏覽
諗住晚餐唔知食咩既時候行行下就見到呢間就走左入去食,環境唔錯光猛又唔駛等位,Menu都好大本有齊哂圖片款式比你選擇,點餐都係用QC落單,我就揀左無骨海南雞飯😃海南雞飯:$72海南雞大部分都走哂骨,賣相都好靚仔,雞肉超滑肉質都好鮮,油飯仲好大碗非常之滿足,仲有碗老火湯👍🏻
海南雞飯:$72
2023-11-07 328 瀏覽
是日到金記午餐, 金記食物選擇多, 今日食了一個海南雞飯, 不過不失。有很多麵包, 蛋糕, 蛋撻,  環境OK, 食物一般正常茶餐廳水平。雞不算好滑, 對面振萬有間的海南雞比較好吃
雞不算好滑, 對面振萬有間的海南雞比較好吃
2023-10-27
2023-09-28 366 瀏覽
本來我去簡簡單單去買單,然後我就被卷頭髮的阿婆罵,一口都是粗俗的詞彙,甚至把我的錢扔到一旁,然後也沒有要幫我買單,把我涼在一旁,從來未體驗過這麼惡劣的服務,吃個飯也要受氣。
2023-07-03 753 瀏覽
今日路過牛頭角,一到食飯時間周圍嘅餐廳都好爆,唔想食西餐,行吓行吓見到呢一間喺一樓嘅茶餐廳,於是就喺東亞銀行隔離上咗去睇吓其實都人山人海,不過就係地方大,枱嘅流轉速度快,等咗一陣就有枱! 👍🏻午市套餐有六至七個選擇揀咗$75 嘅海南雞油飯電話落單,嘢食好快就到! 午市優惠套餐包例湯,是日例湯係冬瓜瘦肉湯,味有啲濃,感覺好多味精海南雞油飯Ok! 雞肉唔係好老身,但雞油較多,油飯反而味道剛剛好食物味道尚可,比一般茶餐廳質素高少少🤏
今日路過牛頭角,
一到食飯時間周圍嘅餐廳都好爆,
唔想食西餐,
行吓行吓見到呢一間喺一樓嘅茶餐廳,
於是就喺東亞銀行隔離上咗去睇吓
其實都人山人海,
不過就係地方大,枱嘅流轉速度快,
等咗一陣就有枱! 👍🏻

午市套餐有六至七個選擇
揀咗$75 嘅海南雞油飯
電話落單,嘢食好快就到!
海南雞油飯

午市優惠套餐包例湯,
是日例湯係冬瓜瘦肉湯,
味有啲濃,感覺好多味精
海南雞油飯Ok!
雞肉唔係好老身,但雞油較多,
油飯反而味道剛剛好

食物味道尚可,比一般茶餐廳質素高少少🤏
海南雞油飯
2023-06-21 396 瀏覽
我起觀塘返工,同事今日帶我去附近嘅金記茶餐廳。一入去,先係要自助落單嘅,唔係咁傳統茶餐廳嘅feel,但係都算方便啦!但係佢無位置比我寫加汁個啲要求。店內裝潢唔錯,叫做靚版茶餐廳,有啲新潮嘅感覺,座位都幾夠。我叫咗個焗豬扒飯。等咗一陣,個豬扒飯終於嚟喇。一食,覺得番茄醬有啲稀,少咗濃郁嘅口感。😕芝士都唔多,而且好似得一種,少咗嗰種經典嘅芝士拉絲效果同埋味道。而家呢個價錢,我覺得應該係炒飯底,但係係白飯。不過,豬扒本身嘅質量就幾好。講到價錢,70幾蚊一個焗豬,份量係夠,但係質素就略嫌一般,性價比一般總括嚟講,如果你係觀塘區,想快啲解決肚餓問題,金記茶餐廳可以係一個選擇,但係唔好期望太高。我會畀2.5/5分,因為嗰個豬扒飯只係一般般,但係都未去到難食嘅地步,緊緊合格喇😗

2023-04-28 564 瀏覽
牛頭角金記冰室合併左隔離舖位的亞金南洋茶室黎做,地方又大咗好多。今日我坐嘅係露台位,應該係全場唯一收到訊號嘅位置😂🤦🏻‍♀️ 坐喺裏面嘅客人只可以用佢哋30分鐘免費Wi-Fi。 1. 麻婆豆腐飯呢個飯值得一讚,豆腐唔會煮到爛晒,雞肉嘅份量都不少,味道亦都幾正宗。 👍🏻2. 吉列豬扒配馬來咖喱咖喱裏面有少量薯仔,薯仔煮都好好食。吉列豬扒size都幾大塊,炸到啱啱好👍🏻身為咖喱愛好者,呢個咖喱我覺得合格🚩

1. 麻婆豆腐飯
麻婆豆腐飯

2. 吉列豬扒配馬來咖喱
吉列豬扒配馬來咖喱
麻婆豆腐飯
吉列豬扒配馬來咖喱
2023-04-22 350 瀏覽
一間連鎖式嘅茶餐廳,自問都幾鍾意食茶餐廳嘅我,去過唔同嘅茶餐廳。我認為金記相對上係食物同飲品,質素相對平均嘅茶記,以連鎖式嚟講,我覺得係一個幾好嘅選擇!———雪菜肉絲米餐 + 奶茶 HKD54食常餐最緊要就當然係太陽蛋加腸仔,我認為佢哋嘅煎蛋都算唔錯,腸仔都不錯!雪菜肉絲米湯底都幾香,唔係淨係純例水,雪菜亦都炒得幾香!而我食金記最主要嘅原因,就係飲一杯熱奶茶,熱奶茶的確唔錯,但都係要睇吓邊間分店,會有少少偏差,但都唔錯。但份量就偏小,我自己就啱啱好夠飽,但如果男士食就會唔夠飽啦!但如果我想食一個水準平均嘅茶記常餐,金仔都會係我嘅選擇!———評價:❤️ 開心嘅奶茶👍🏻 水準平均✅ 連鎖式茶餐廳推介指數:❤️❤️❤️❤️(五個心心為滿分)

———

雪菜肉絲米餐 + 奶茶 HKD54

———
評價:

❤️ 開心嘅奶茶
👍🏻 水準平均
✅ 連鎖式茶餐廳

推介指數:❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
2023-04-16 253 瀏覽
對上一個星期嚟喺繁忙時間,所以態度差可以理解喺無暇顧及!但完全無諗過呢次再嚟呢間嘢喺非繁忙時間食飯,但都服務態度一次比一次差!上到經理,下到員工都一樣!問要碗筷/水杯都可以分幾次俾,完全掛住吹水,轉頭又乜都唔記得,都算!再叫多次唔該,跟住員工態度就極差咁拎個羅宋湯倒瀉曬,噴到我手都喺,點知個員工只喺擺低堆紙巾之後完全敷衍就走,完全無道歉過!一直都有幫襯開呢間嘢,食物喺好,但態度一次比一次差,完全唔知乜事!
2023-04-16
2023-02-17 591 瀏覽
位於觀塘區Two Harbour Square 的金記茶餐廳, 平日Lunch Time 經常大排長龍,今竟然無乜人,所以立即走咗去食。午餐竟然有蒸魚,讚!!蒸魚餐配上金記特製的醬汁,魚肉鮮嫩、口感滑溜。另外,最具特色還是鴨肝三寶和檸檬鴨,鴨肝三寶是用小雞配上鴨肝同腰果做成,檸檬鴨用檸檬汁將鴨身上的辣味中和,又帶有微酸微甜,相當特別。整體來說,金記茶餐廳的燒臘和燒鵝、燒鴨都相當不錯,而鴨肝三寶和檸檬鴨也是值得一試的特色菜式,推薦!!!!!
2023-02-16
2023-01-16 508 瀏覽
新年快到囉~買齊賀年禮盒未呢🙆🏻‍♀️!!! 上年吃過 🇭🇰金記冰室𝕂𝕒𝕞 𝕂𝕖𝕖 ℂ𝕒𝕗𝕖的 「 蜂巢雞蛋卷💛$108」 由於太好吃,今年再次介紹啦!!  由香港女廚王 三姐加持的升級版的蜂巢雞蛋🍯,比原版的蛋卷更有蛋香,口感更加鬆化,一吃愛上呀🥰。金記冰室 (Two Harbour Square) 觀塘偉業街180號Two Harbour Square地下F&B 2號舖

金記冰室 (Two Harbour Square)
2023-01-13
外賣自取