2023-12-23 360 瀏覽
好喇,今晚去金記燒臘,一試佢哋個叉烧乳猪双拼飯。首先,叉烧略嫌淡口啲,但乳猪就真係另一回事啦,皮脆得嚟唔會太硬,肉噹噹咁滑,嚟到張嘴感覺就係志在必得咁😋。跟住辣手試下呢個古惑仔般嘅金钱雞飯,滿滿嘅鸡肝、叉烧同肥豬肉夾擊,每一啖都係滿滿嘅滿足~。仲有個窩蛋免治牛肉飯,個蛋淋喺飯面,輕輕一戳,滑溜嘅蛋黃流晒出黎,同免治牛肉、飯一齊入口,簡直係會心微笑嘅美妙味道。真心話,係好味到諗住執包攞走👍。最後,補充下嗰啖湯,青紅蘿蔔煲雞腳湯,清甜順喉,喝完係暖笠笠嘅。這裡嘅燒臘,簡直係普通飯盒裡面嘅C位出道,食晚飯食到high晒🎉!
2023-07-12 562 瀏覽
#搞串個pantry如果有外地嘅朋友嚟到香港🇭🇰,唔知大家會帶佢哋去食乜嘢呢🧐?大家可能會帶外地嘅朋友去酒樓飲茶🍵,又或者去掃街食吓小食,例如雞蛋仔🍳、魚蛋🐟、燒賣等等。仲有一樣好local嘅嘢食,可以帶外地嘅朋友去試吓,就係傳統嘅港式燒臘💕。今次就嚟到一間位於#元朗 嘅傳統港式燒臘餐廳,呢間餐廳最特別嘅係有#金錢雞 呢道傳統嘅燒味。金錢雞係由肥瘦豬肉🐷加雞肝🐔,將食材串成一串用火燒烤🔥而成,因為外型係圓形,再加上中間有個窿,就好似銅錢⭕️,所以比人叫做金錢雞。而呢間燒臘舖啲燒味全部係自家廚房制造。今次就嗌咗🔴金錢雞飯($61)、🔵叉燒燒鴨河粉($43)。金錢雞飯🌟🌟🌟🌟🌟真係高度推薦金錢雞😍,主要調味係靠蜜汁,外層塗上厚厚嘅蜜汁,經過燒烤🔥,變到好香,有啲邊位焦焦地,更惹味😋。口感方面,因為有肥肉、瘦肉,所以食落口感豐富,即使係瘦肉,都好腍🤤。而雞肝就偏粉,但因為有蜜汁嘅關係,所以無乜內臟嘅感覺🥳。整體非常好食,為咗呢個金錢雞,願意再嚟多次呢間餐廳💕!叉燒燒鴨河粉🌟🌟相對金錢雞嚟講,呢個就比較遜色啦😖。叉燒口感偏老,有啲難咬😬,而且可能浸住湯嘅關係,味道變淡咗。而燒鴨好啲,食落有鴨香
#搞串個pantry

金錢雞飯🌟🌟🌟🌟🌟

叉燒燒鴨河粉🌟🌟
相對金錢雞嚟講,呢個就比較遜色啦😖。叉燒口感偏老,有啲難咬😬,而且可能浸住湯嘅關係,味道變淡咗。而燒鴨好啲,食落有鴨香味,口感都唔錯,好腍😋。
2023-07-11
午餐
2023-03-06 557 瀏覽
元朗金記燒味餐廳的金錢雞飯是一道讓人垂涎欲滴的美食佳餚。金錢雞是以雞肝配以浸過玫瑰露的肥瘦豬肉燒製而成,口感豐富,味道獨特。燒製的過程經過精心調配,配料比例恰到好處,讓菜品味道更加鮮美。金錢雞肉質鮮嫩多汁,香氣四溢,肉質軟嫩,並且有獨特的燒味香味,讓人一嚐難忘。雞肝的鮮美和玫瑰露的芳香融合在一起,令菜品帶有一股獨特的甜香味,讓人胃口大開。搭配上優質的香米,完美地吸收金錢雞的香氣和汁液,讓整道菜品的口感更加豐富。總的來說,元朗金記燒味餐廳的金錢雞飯是一道讓人回味無窮的美食,口感豐富,擺盤精美,服務優質,價格實惠,是一家非常值得光顧的餐廳。強烈推薦給喜愛美食的朋友們。

金錢雞
金錢雞
2023-02-24 337 瀏覽
元朗都有好多間燒味店,金記係比較老字號出名嘅一間,間唔中晚飯經過都會幫襯佢哋👍平時比較常叫嘅係瘦叉燒鴨雙拼,或者係叫佢哋嘅燒腩仔,四寶飯都間唔中會食,都算出色。可能自己比較鍾意食瘦差,所以就覺得肥叉一般,但整體算好食😋燒烤食落味道有少少似肉乾,但唔係十分乾口果種,自己比較喜歡呢種口味,香且有口感👍而佢哋嘅燒腩仔,無論係朝早買定係晚上買,外皮一樣咁脆淋唔會淋,呢個就係佢哋出色嘅地方👍如果習慣點解芥辣食嘅朋友,需要主動問佢哋拎😋

如果習慣點解芥辣食嘅朋友,需要主動問佢哋拎😋
2023-02-17
5 分鐘 (外賣自取)
  • 燒腩仔
2021-05-07 1093 瀏覽
今日上外賣平台見到金記有得叫,就一於叫佢嘅咖哩牛腩飯試一試,因為我鍾意食牛腩,外賣一送到黎我就有驚喜,因為佢係我鍾意食嘅咖喱起沙咖喱再試一試佢牛腩淋唔淋!咖喱又好食牛腩又夠淋,不過唔餐嘢飲要另叫!總括嚟講食物質素OK,會回頭!
2021-05-07
45 分鐘 (外賣送餐)
  • 咖哩
2021-03-07 894 瀏覽
行行下心血來潮想食燒味,剛巧經過呢間店就決定入去食啦!見到佢雙併都係同價,我哋又想試多啲款式,就叫咗叉燒燒肉飯、油雞燒鴨飯,另外加$7要杯凍檸茶!但呢間叉燒相對口感比較硬身咬落去好韌,燒肉都可以好入味,而油雞燒鴨唔錯喎,啲肉好滑而且入味👍🏻仲有凍檸茶,個茶膽做得好好,所以都好好飲呀!而樓面姐姐都好有禮貌,環境就一般般啦尚可接受!
行行下心血來潮想食燒味,剛巧經過呢間店就決定入去食啦!

樓面姐姐都好有禮貌,環境就一般般啦尚可接受!
2021-02-03 816 瀏覽
【元朗金記燒臘 Yuen Long, HK. Roast Factory opened 51 Years ago. Current Shop location 20+ Years】 呢間元朗老店都有啲搞笑因為近年好少再聽人提及, 但以前都幾多人追捧. 曾幾何時我都特登入嚟食, 個乳豬到今時今日都會食上癮的🌟 燒乳豬 Roasted Suckling Pig. Always 1 of the best 乳豬 pigs in Hong Kong all these years when I used to promote it, surprised quality kept up too! Their style of marination is an old school Hong Kong 古法醃製 method, which is rarer to find these days in HK. Super thin 'Crackling', 'Marinated' style, rather than a 'Waffle Crispy' or a 'Sesame skin' text

🌟 燒乳豬 Roasted Suckling Pig. Always 1 of the best 乳豬 pigs in Hong Kong all these years when I used to promote it, surprised quality kept up too! Their style of marination is an old school Hong Kong 古法醃製 method, which is rarer to find these days in HK. Super thin 'Crackling', 'Marinated' style, rather than a 'Waffle Crispy' or a 'Sesame skin' texture.

Unless one orders skinny cuts, there could be a fair bit of fat between the meat & skin. Good fragrance on the bones of the barbequeing & marinades. In higher end restaurants, a similar style can be found at New World Millenium's Tao Li 桃李. Which I used to support too.. 🤔

🌟 Gold Coin Chicken 金錢雞. Also very famous here, the treatment of the wine sugar cured fat, also Chicken Liver is decent. It's a 'dry' version served without sauce. Personally I like their style here, it's better than many so called famous versions currently floating around in HK. Albeit relatively there were/are better ones in HK. I will give it an objective score of 7.5/10 😛
2019-04-01 1727 瀏覽
今日下午同媽媽黎訂乳豬,順手喺度食左個午餐真係好多年冇黎食,格局咁多年都冇 變,不過老闆夫婦今日不在。娘叫左碗叉燒飯,我叫左碟燒肉飯。其實都係差幾蚊,但睇到娘有成碟叉燒,再加少少焦邊就覺得佢好似抵啲今日既燒肉有啲韌,個皮又有啲軟唔知係咪太晏黎呢不過黎食都係為回憶,所以都係會有下次既~
今日下午同媽媽黎訂乳豬,順手喺度食左個午餐

今日既燒肉有啲韌,個皮又有啲軟唔知係咪太晏黎呢

不過黎食都係為回憶,所以都係會有下次既~
燒肉飯
2019-03-31
2019-03-23 920 瀏覽
<元朗最正既燒味店>😍🍴燒肉飯 36 蚊呢間燒味元朗好多人都識 我間中入去 如果經過都會忍唔住食個 tea或者飯 36 蚊一大碟燒肉飯🍚 勁多白飯 熱白飯煙連埋 d 肉香攻上黎 燒肉勁多 勁足料 皮脆肉嫩 中間有適當既肥膏 加埋甜豉油撈飯 冇得輸🐷#燒臘 #燒味 #燒肉 Score 平均分 <7.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#金記燒臘餐廳元朗水車館街66 號地鋪~~~~~~~~~~~~

<元朗最正既燒味店>😍
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#金記燒臘餐廳
元朗水車館街66 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-03-23
2018-01-07 1764 瀏覽
人在元朗,自問絕非這區的地頭蟲,吃燒味飯應該是最保險最不會出錯的一件事。叉燒飯上的叉燒份量十分多,兼且件頭十足,並非一小塊一小塊的,單看外觀已令人興奮不已。少許的燶邊皮散發出叉燒的香蜜味,肉質軟而有汁,不會硬如盤石般痴牙。小人沒有特別要肥叉,但肉裡滲有些微的肥位,甘香到無朋友!白飯軟硬適中,淋些豉油撈著來吃,叉燒界的極品!小人後來跟友人說起才知道這家的叉燒是那麼出名的,很多人慕名而至,怪不得好食到一個點!

叉燒飯
午餐
叉燒飯
2017-08-25 1576 瀏覽
這間舖之前都試過一次,都是同事話燒臘好食的,今次下午5點幾經過,見有啲肚餓,而又見到門口寫有下午茶餐,所以入去坐低叫咗碗叉燒米跟可樂一罐,都是$34蚊,相當抵食。而雖然平,但叉燒份量多,而叉燒味道亦好。在食的期間亦有好多人買外賣的。相信其他燒味都好食。
叉燒米餐
2017-08-24
叉燒米餐
2017-08-23 1047 瀏覽
今天下午到金記買了一盒雙拼外買,回家打開好失望,見到干爭爭的叉燒,又黑又深色已心知不妙,食落口好干,好似食左豬肉干一様。可能食野都要睇運氣,佢點斬就點斬,吾介推。
可能食野都要睇運氣,佢點斬就點斬,吾介推。

燒味
2017-08-23
2017-06-28 1021 瀏覽
今晚專程去金記燒臘餐廳,為嘅係呢碟中式窩蛋免治牛肉飯一個字形容 - 正!呢碟窩蛋免治牛肉飯好大碟,成碟都係餸,個窩蛋啱啱好喺正飯嘅中央,真係香噴噴味道好濃郁,拮穿個蛋,將啲蛋黃同埋啲免治牛肉加埋白飯撈起一齊嚟食,堅係好味到可以一次食兩碟,真係好耐都未食過一碟咁好食嘅窩蛋免治牛肉飯,能夠將最簡單嘅食物做到咁好味 呢度個廚師真係唔簡單。加$7仲有例湯大大碗,今晚嘅例湯係青紅蘿蔔煲雞腳湯,仲竟然有隻雞腳比我,呢碗湯 都正!呢餐真係好食!

呢餐真係好食!

2017-06-26 896 瀏覽
以前嚟過這一家叉燒燒臘店,叉燒及油雞做得非常好,燒鴨應該也不錯,燒肉看上去也很脆的但未有嘗試。中午座無虛席。三個人點了叉燒例牌,油雞例牌加上油菜,要兩碗瀨粉$200落樓非常抵食,最重要係叉燒應該係全港最好之一,另外就算油雞雞胸都非常滑。
义燒
义燒
2017-01-25 1014 瀏覽
第一次入元朗食金記,因為佢既豬好出名,而且有個幾特別既菜叫「金錢雞」,我咁大個人都係第一次食😂 熱辣辣咁食甜甜地好惹味👍🏻 個豬都好皮脆!油雞都唔錯,好鐘意佢皮滑得黎唔會太肥。值得去食!
2017-01-21