2025-05-26
-行完觀塘工廈又唔知食咩、最後揀咗金飯館食佢最出名嘅炒飯,下面全部飯都係炒飯底本身我都打算叫豬扒飯、見到其他枱嘅成品都係成座山咁😂,為咗減脂最後我叫咗蝦頭油炒飯,炒飯炒到十分乾身,除咗蝦仁、大量櫻花蝦同埋蠔之外,本身個飯都蝦味十足食落非常過癮,同時我亦都加咗$15去食佢嘅蘭王蛋,單點另上幾貴🙂,食完我覺得冇咩特別可以唔使加隻蛋凍檸茶好彩唔係手打檸檬茶、而係茶餐廳普遍嘅凍檸茶,茶底都好夠味,唔會好多冰☺️之後我有同其他朋友交換食,黑松露炒飯,有少量帶子粒、蝦仁同白菜一齊炒,黑松露味唔會話太過出,相對起其他炒飯,有點遜色即炸豬扒燶邊蘭王蛋飯,逢親有豬扒嘅炒飯,都係好似成座山咁,得呢一個飯係包埋蘭王蛋,豬扒炸到非常脆身、亦都係超級厚身大件,成個飯簡直就係邪惡嘅化身,只係椒鹽豬扒太過出色、太過入味椒鹽豬扒飯都係炒飯底,成品非常澎湃,係避風塘風格嘅炸豬扒,十分惹味,作為脂肪達人我好鍾意呢個😙脆皮牛腩飯係過癮嘅組合,完全冇辦法想像點樣諗到呢個組合,炒飯底就唔多講,佢個炸皮係好食嘅,牛腩肥瘦均勻夠淋都係好食,但我覺得成個組合唔夾,怪怪的最後我哋七個女仔叫咗七個飯都係食唔晒,老闆一直好熱情同我哋傾偈,後
最後我哋七個女仔叫咗七個飯都係食唔晒,老闆一直好熱情同我哋傾偈,後來發現其實每人最低消費唔一定要每人一個飯😂
▶︎招牌蝦頭油炒飯 | $78
▶︎燶邊蘭王蛋 | $15