2023-04-26 26 瀏覽
同朋友聚會去咗大埔食川湘菜,餐廳光猛環境企理,非常舒服。金龍招牌酸菜魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢道酸菜魚係餐廳嘅招牌菜,一鍋滿滿嘅魚片,魚片新鮮鮮甜,咬落去爽口彈牙,金黃色嘅湯底味道非常濃郁,酸菜夠酸又夠爽脆,再配上煙人彈牙嘅寛薯粉!果然係必食推介!農家小炒肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢一道農家小炒肉都非常推薦大家食,小炒肉係用唔辣嘅青辣椒,同埋豬肉腩片去炒嘅。配料用左辣椒乾同埋蒜片嘅材料去爆香,非常好味😋惹味雜錦香鍋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️想食好多材料,就一定要嗌呢一道惹味嘅雜錦香鍋!香鍋入面有鮮蝦,魷魚,豬肉,冬菇等等嘅材料。不論係材料方面,同味道方面都係💯分。
同朋友聚會去咗大埔食川湘菜,餐廳光猛環境企理,非常舒服。
金龍招牌酸菜魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
農家小炒肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
惹味雜錦香鍋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-04-24 26 瀏覽
環境:🌟🌟🌟🌟🌟賣相:💯💯💯💯💯味道:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牙籤羊肉$138,新鮮有趣既食法,我都係第一次食~好正好吸引😍😋🤤孜然and辣椒粉撒在羊肉上,非常惹味🔥招牌千島肉排$78,價錢合理,份量足夠,好抵食。豬肉鮮嫩可口,爽滑,唔會好肥。惹味雜錦香鍋$172,入面有鮮蝦、魷魚都大大隻好fresh好鮮甜,好惹味,爆炒之後鍊乾佢真係好正好惹味。入面環境都好舒服,職員好快地帶我地坐好,服務相當周到。而且仲好細心,會不時幫我地refill水同紙巾~
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
賣相:💯💯💯💯💯
味道:❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2023-04-24 27 瀏覽
😀今日放假唔想煮飯,就上網睇下屋企附近有咩好野食推介,然後就發現左呢間餐廳,餐廳裝修都幾別致,😀而且專門食川湘菜,好有特色,就即刻決定食呢間!😀我地一黎叫佐幾個小食,避風塘魷魚鬚$128,😀燒魷魚好脆又唔油,好香口,魷魚好粗,煙煙韌韌,好咸鮮,仲有蛋黃醬可以點,好香好味呀;😀金龍水煮魚$178湯底唔太濃,少少鹹,但系麻辣味十足,魚肉肉質好嫩,唔多骨,好滑好好食。😀下麵有芽菜同寬粉。招牌千島肉排$78,肉質非常彈牙入味,特製醬汁非常惹味。餐廳真系好受歡迎,好多人幫襯,要食既朋友都要提早拎位啊!😀

餐廳真系好受歡迎,好多人幫襯,要食既朋友都要提早拎位啊!😀
2023-04-21 40 瀏覽
能夠擁有一齊食辣嘅閨蜜真係人生樂事,同閨蜜gathering👯‍♀️未必次次都去打卡café嘅,食自己最鍾意嘅菜式先係最開心🥳好慶幸係自己住嘅附近就有高CP值嘅正宗川菜,以下係每次黎都必食嘅👍🏻💓金龍水煮魚 $178食川菜,唔食招牌水煮魚點得丫!我地最鍾意叫大辣,頂級嘅麻辣加酸味真係最佳配搭,魚件同配料都好豐富,係正宗四川嘅水準,每次幾個人Share一大盆,湯都飲哂,好滿足架!💗避風塘魷魚鬚 $128呢度有好多唔同口味嘅辣,避風塘style都係我地嘅至愛之一,魷魚鬚炸到卜卜脆,但魚肉白雪雪又大件又彈牙,正!💝農家小炒肉 $92好似小炒王嘅一道菜,農家風味可以中和其他以辣椒為主菜式,簡簡單單,每次都要整餐飯好圓滿~

💓金龍水煮魚 $178
💗避風塘魷魚鬚 $128
💝農家小炒肉 $92
前幾日同屋企人一齊去食飯,平時我哋都好鍾意食辣嘢,今次就食咗呢間金龍冰室。川湘菜,主打係食四川川菜,食到我哋非常滿足👍🏻👍🏻❤️‍🔥惹味雜錦香鍋💲172咩都想試吓,所以就揀埋店員推介嘅呢個惹味雜錦香鍋,食材都好豐富下,入面有大蝦、菜花、肥腸 、牛肉等!每款食材都好有辣味,煮得非常入味!❤️‍🔥金龍招牌酸菜魚💲178問問餐廳店員有咩好推介?佢就話一定要試吓佢哋嘅招牌酸菜魚,估唔到味道又幾驚喜!呢到嘅酸菜魚都幾啱我哋口味,酸度同辣度都調得啱啱好,魚肉好嫩。❤️‍🔥牙籤羊肉💲138羊肉一啲都唔膻,食落好煙韌嘅肉質,仲要非常入味!整體嚟講,雖然價錢唔算特別平,但係價錢合理,重點係食物真係有質素,對於今次晚餐嘅體驗非常滿意,遲啲應該會再同屋企人一齊嚟食飯🙆🏻‍♀️✨
❤️‍🔥惹味雜錦香鍋💲172
❤️‍🔥金龍招牌酸菜魚💲178
❤️‍🔥牙籤羊肉💲138
羊肉一啲都唔膻,食落好煙韌嘅肉質,仲要非常入味!
2023-04-20 15 瀏覽
同朋友去大埔,踩完單車,做完運動當然要去食返餐飽補充下體力啦!知係咪做完運動?所以我哋都好想食啲刺激嘅嘢!農家小炒肉$92清爽鮮美農家小炒肉,呢道菜唔辣嘅,唔食得辣嘅朋友都食得!呢道菜嘅主要材料係青辣椒同埋豬腩片,青辣椒非常爽口鮮甜,好鍾意呢個有埋豬皮嘅豬腩肉,呢道菜冇叫錯。避風塘魷魚鬚$128鮮甜嘅魷魚,超脆的脆漿包住一條條彈牙嘅魷魚鬚,本身已經好香口嘅魷魚鬚,仲要用避風塘嘅炒法去炒,香味加蒜味等如超惹味!金龍招牌酸菜魚$178酸菜魚,係今餐嘅重頭戲,啖啖肉嘅無骨魚片,新鮮爽口又鮮甜。金黃色嘅湯底極之吸引,湯底充滿着酸菜味同魚片嘅鮮甜味,飲落去啖啖精華,滋味係口到不停打轉!

農家小炒肉$92

避風塘魷魚鬚$128

金龍招牌酸菜魚$178

2023-04-19 25 瀏覽
老公推介嘅餐廳,我成日都覺得好伏但係今日竟然覺得超級好味🤞🏻。佢話自己做咗好多資料蒐集先搵到呢間餐廳喎🤨所以為咗唔好嘥咗佢一番心機😌我就將呢一間餐廳分享俾大家🤣。今日呢就叫咗好幾樣菜!首先是餐廳的招牌菜——惹味雜錦香鍋🍲內含新鮮嘅蝦同大腸,湯底味道濃郁,入口十分鮮美。另外我仲叫咗佢哋嘅招牌菜——千島肉排,色澤金黃,外酥內嫩,肉質鮮美🐖,搭配千島醬汁更是風味十足🤩。不得不提嘅一定係佢地嘅😍 ——乾煸四季豆,色澤青翠,口感脆嫩,加上蒜末同辣椒🌶️嘅調味,讓人回味無窮,是一道很受歡迎嘅素菜佳餚😌。總的來說,呢到嘅川菜😚十分出色,價格也十分合理。如果你喜歡中式美食,不妨黎呢到品嚐下,相信你一定會被佢嘅美食魅力所吸引😏。

今日呢就叫咗好幾樣菜!
首先是餐廳的招牌菜——惹味雜錦香鍋🍲
內含新鮮嘅蝦同大腸,湯底味道濃郁,入口十分鮮美。
2023-04-18 25 瀏覽
金龍水煮魚$178好正好香好吸引。魚肉爽滑夠曬彈牙,大大塊好足料。湯底都好入味,酸酸辣辣好開胃。農家小炒肉$92肉片好香,多肉多汁,爆炒之後味道好爽。青椒同辣椒顏色配搭鮮豔,perfect match😎💯牙籤羊肉$138陣陣香濃騷味,羊肉鮮嫩香滑可口,真係包你食過返尋味~牙籤羊肉份量剛剛好,一口羊,哈哈哈。來之前記得book位啦~因為餐廳都好受歡迎,每日都排長龍~😌😎👏🏻✐. 好味評分 : 😋😋😋😋😋✐. 回訪指數 : 😋😋😋😋😋✐. 抵食指數 : 😋😋😋😋😋✐. 推介指數 : 😋😋😋😋😋
金龍水煮魚$178
農家小炒肉$92
牙籤羊肉$138

✐. 好味評分 : 😋😋😋😋😋
✐. 回訪指數 : 😋😋😋😋😋
✐. 抵食指數 : 😋😋😋😋😋
✐. 推介指數 : 😋😋😋😋😋
2023-04-18 15 瀏覽
之前聽朋友介紹喺大埔嘅榮暉商場有有間唔錯嘅川湘菜餐廳,難得今日去開大埔,就去個到開餐!👍🏻👍🏻👍🏻呢間餐廳除咗食麻辣出名之外,就連唔辣嘅菜式都同樣吸引!真係辣又得,唔辣又得!得左!👍🏻👍🏻👍🏻✌🏻招牌千島肉排🥩~侍應推介俾我哋嘅食物。🐷肉排口感鬆軟,而且煮得好入味,加埋秘製嘅醬汁🫙。味道酸酸甜甜,非常開胃!果然冇介紹錯!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✌🏻牙籤羊肉🐑~🐑羊肉同🌶️辣椒嘅比例係一比一,🌶️辣椒嘅味道滲晒係🐑羊肉到,食落去辣到好滋味。而且羊肉仲用牙籤串住,一啖一舊。超級方便。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✌🏻惹味雜錦香鍋🥘~鍋如其名,有好多唔同嘅食材🦐喺入邊!每一樣都非常新鮮,而且唔會搶過大家嘅味道。加埋特製嘅醬汁同🌶️辣椒一齊煮。既香口又好味!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
同男友都係無辣不歡❤️🌶️兩口子想食辣唔洗出遠門嘅,大埔就已經好多好選擇!呢間金龍冰室已成為我地嘅飯堂,咪睇舖仔細細,佢地川湘食物種類夠哂多,每次黎到水準都keep到!我最愛嘅辣子肥腸🐽整道菜唔會好油,又爽又煙韌,最緊要係正宗嘅四川花椒辣味真係好正好過癮!金龍水煮魚就唔洗講🐟次次黎都係must order,有時出到去食水煮魚可能會中伏,呢度盲唔會喇,每次都熱辣辣,滿滿一大兜,賣相已經係足料,除左魚肉,仲有薯粉、萵筍、酸菜、芫茜等等,每啖口感同層次都十分豐富~乾煸四季豆雖然好多地方都有,但水準就未必好喇,呢度嘅四季豆次次都炒得好爽脆,四季豆同肉碎比例亦平均,屬高質素之作💯
2023-04-14 25 瀏覽
放咗工去男朋友去榮輝商場食飯,男朋友話想食辣嘢,所以去咗金龍冰室川湘菜!惹味雜錦香鍋🥘呢個有鮮蝦,魷魚,豬肉,冬菇的雜錦香鍋,材料豐富。因為有辣椒加芫荽同芝麻一齊炒,所以真係非常惹味!農家小炒肉🐖清新嘅農家小炒肉,非常好味!辣椒清爽鮮甜,呢個青色辣椒係唔辣的,肉片係腩肉片,瘦肉和油脂層層分明,非常非常好味!避風塘魷魚鬚🦑魷魚新鮮爽口彈牙,非常有咬口!炸到香脆嘅魷魚酥,配上避風塘炒飯,充滿蒜味,辣味同香味十足,香味係口裏醞釀好耐!

今次想同大家去到大埔區搵好嘢食❤️之前食咗咁多西餐,而家就要同大家食下啲辣嘢,推介嘅就係呢間《金龍冰室。川湘菜》(oˆ罒ˆo)(oˆ罒ˆo)金龍招牌酸菜魚$178酸菜魚大大盤,真係份量十足!魚肉又大大嚿,魚肉口感嫩滑,重要冇腥味,因為加左啲酸菜,魚肉嘅鮮味更加鮮甜,真係好好食😋(oˆ罒ˆo)重慶辣子雞$98重慶辣子雞呢個真係好出色!食得辣嘅一定要叫,辣子雞表皮好香脆,啲雞肉又嫩,外脆内軟嘅口感!仲有好香濃嘅嘅辣味,咁豐富嘅口感同有層次嘅辣度真係超邪惡😍(oˆ罒ˆo)乾煸四季豆$80簡簡單單都要叫返個蔬菜食下,呢一個四季豆都好好食,夠辣之餘又有啲肉碎。
(oˆ罒ˆo)金龍招牌酸菜魚$178
(oˆ罒ˆo)重慶辣子雞$98
(oˆ罒ˆo)乾煸四季豆$80
2023-04-13 22 瀏覽
我們給這家小館的菜式打分:4.5/5🔸牙籤羊肉:4.8/5🔸乾煸四季豆:4.2/5🔸重慶辣子雞:4.5/5🔸金龍招牌酸菜魚:4.3/5今晚同屋企人👨‍👩‍👧‍👦黎咗呢間精緻小館,食咗幾款好味嘅菜式。首先講講👉🏻牙籤羊肉👈🏻,色澤深紅,香氣四溢,入口鮮嫩,肉質鮮美,加埋辣椒同埋花椒嘅調味更加突出味道,令人回味無窮。接下嚟係👉🏻乾煸四季豆👈🏻,色澤翠綠,香氣清新,四季豆炒得熟透卻仲保持住脆嫩口感,加埋辣椒同埋蒜末嘅調味,風味十足,係一款必試嘅素食佳餚。再黎就係👉🏻重慶辣子雞👈🏻,色澤金黃,香氣濃郁,雞肉炸得外脆內嫩,加埋麻辣嘅調味,口感滑嫩,辣味十足,滿足咗愛辣嘅朋友。最後就係👉🏻金龍招牌酸菜魚👈🏻,色澤橙紅,魚肉鮮嫩,酸菜味道濃郁,加埋辣椒同豆腐嘅搭配,味道更加豐富,口感清爽,係一款非常受歡迎嘅湯品。最後配上一杯凍啤酒,清涼解渴,整個美食之旅更加完美。總括黎講,呢間小館嘅菜式豐富,味道獨特,值得一試。
我們給這家小館的菜式打分:4.5/5
🔸牙籤羊肉:4.8/5
🔸乾煸四季豆:4.2/5
🔸重慶辣子雞:4.5/5
🔸金龍招牌酸菜魚:4.3/5

2023-04-05 23 瀏覽
英式早餐:- 煙三文魚,細塊到好似伴碟咁;- 薯餅,好油,吸哂啲油响入面咁。胡椒豬肚雞湯 配白飯- 豬肚好少;- 雞,俾啲斬頭斬尾果啲碎件,肉都無啖,完全無飽肚感。

胡椒豬肚雞湯 配白飯
- 豬肚好少;
- 雞,俾啲斬頭斬尾果啲碎件,肉都無啖,完全無飽肚感。
英式早餐 (煙三文魚, 煙肉, 香草香腸, 炒蛋, 焗茄汁豆, 薯餅, 大蘑菇, 牛油多士)
2023-04-05
「有親朋至遠方來, 不亦吃乎」系列之胃食貓唔止鐘意食魚話說親友來臨, 自然帶佢去食好西 ; 呢間冰室成日經過, 何止三過而不入, 今次終於有機會黎試下佢既招牌菜啦! 酸菜魚 (正常辣+小麻) : 係自己人都知胃食貓鐘意食魚, 當成盆魚一上枱, 哇, 簡直係驚艷呀! 好大盆好足料, 有圖有真相 ; 先試啖湯, 好鮮好濃, 魚片全部冇骨+超級嫩滑 (同佢menu寫既都幾一致), 配埋酸菜, 芫茜, 衝擊你既味道, 入面有少少蘿蔔同幼薯粉, 建議額外再加, 因為吸哂啲湯汁真係好! 我個人係唔夠喉咕嚕蝦球 : 胃食貓偏好酸甜, 所以見到呢類小菜都會叫, 個蝦球做得好出色, 炸到外脆+入面仍然飽滿多汁 (一啲都唔干身) 菠蘿生炒骨 : 配料同咕嚕蝦球一樣, 只是蝦球變左生炒骨 ; 但同樣咁出色, 個骨炸到少少焦脆, 配埋甜酸汁, 黎多兩個靚仔呀!唔該!
「有親朋至遠方來, 不亦吃乎」系列之胃食貓唔止鐘意食魚

酸菜魚 (正常辣+小麻) : 係自己人都知胃食貓鐘意食魚
, 當成盆魚一上枱, 哇
, 簡直係驚艷呀! 好大盆好足料
, 有圖有真相 ; 先試啖湯, 好鮮好濃
, 魚片全部冇骨+超級嫩滑
! 我個人係唔夠喉

個骨炸到少少焦脆,
配埋甜酸汁, 黎多兩個靚仔呀!唔該!
招牌酸菜魚
菠蘿生炒骨