2019-03-04 377 瀏覽
Went here a while ago before the food court went under renovation.Just had the plain curry which contains some minced meat and diced carrots.I didn't like it because the curry was just sweet with an artificial aftertaste.It appears that Gin Curry has now become extinct on the TKO side as the branches at popcorn and East Point City have gone.

今天到星星戲院,先到就近的美食廣場午餐。正在尋找美食之際,看到一位穿著校服的學生,向日本咖哩店職員展示學生證。 平時落單付款,只需DO一DO八達通。細看之下,才發現此店有學生優惠:送免費汽水一杯。 有著數!!午餐一於食日本咖哩吧! 馬上帶著小米 <-- 這個重要的證物,來到這日本咖哩店,點了二個咖哩飯,送汽水一杯。 再加上信用咭95折優惠,抵左! 吉列魚柳咖哩飯店門前的玻璃櫃,沒有展示吉列魚柳咖哩,但小米卻在餐牌中發現<吉列魚>,所以想要這款咖哩。小米特別認得與食物相關的文字呢! 不過看到吉列魚咖哩的真身,小米反而想放棄炸魚咖哩,用來交換芝士蛋包咖哩飯。 炸魚表面有白色沙律醬! 如果玻璃櫃有展示,就會在落單時要求走沙律醬。 掀開魚柳厚身的炸皮,只見薄身魚肉,而魚肉淡然無味,即是無鮮味。本身食開印度咖哩,所以覺得日本咖哩味道偏淡,唔夠辣,額外加錢,增加一份日本咖哩汁。幸好多加一碗咖哩用作撈飯。 不過,心中還是很想食芝士蛋包飯! 芝士蛋包咖哩飯   玻璃櫃內的模型十分吸引,芝士和雞蛋都是滑滑的,所以點了這款咖咖哩。無奈小米因為炸魚有沙律醬,想改食蛋包飯。不過蛋包飯有紅色的茄汁,味道
平時落單付款,只需DO一DO八達通。
細看之下,才發現此店有學生優惠:送免費汽水一杯。
有著數!!午餐一於食日本咖哩吧!
馬上帶著小米 <-- 這個重要的證物,
來到這日本咖哩店,點了二個咖哩飯,送汽水一杯。
再加上信用咭95折優惠,抵左!
吉列魚柳咖哩飯
小米特別認得與食物相關的文字呢!
炸魚表面有白色沙律醬!
如果玻璃櫃有展示,就會在落單時要求走沙律醬。
吉列魚柳咖哩飯
幸好多加一碗咖哩用作撈飯。
不過,心中還是很想食芝士蛋包飯!
五蚊的日式咖哩汁
芝士蛋包咖哩飯
無奈小米因為炸魚有沙律醬,想改食蛋包飯。
不過蛋包飯有紅色的茄汁,味道都是酸的。
二害取其輕,蛋包飯表面的茄汁份量較少,小米最後還是選擇蛋包飯。
但小米不能食奶類食物,蛋包飯上面的芝士,自己獨享。
芝士沾咖哩一流呀!

相信小米下次會點餃子咖哩飯,應該没有沙律醬/茄汁。
2018-08-18
午餐
用餐優惠
信用卡優惠、優惠券
2018-07-25 256 瀏覽
今晚男朋友係將軍澳收工,所以我提議不如去popcorn 食飯兼睇戲。因為要睇戲,時間不算好多,但突然又很想吃咖哩,於是來了food court 這家銀咖哩。既然是兩個人,我們就叫了富士山咖哩飯,盛惠88元。總重量達1.5kg ,而且食材豐富,有太陽蛋、滑蛋、漢堡扒、吉列豬扒、腸仔。銀咖哩的咖哩汁一向不錯,味道甜辣,香濃而不油膩,而且汁的份量很多,不會擔心不夠送飯。吉列豬扒很鬆化,炸粉亦不會太厚;漢堡扒也厚身,肉味濃郁;滑蛋口感亦幼滑。整體來說,味道口感也不俗。這個富士山份量很多,真的成座山咁!這個價錢算很便宜了。我同男友兩個也吃不哂整碟飯,我想要大胃王,才可以solo 整個飯。😂
富士山咖哩飯

整體來說,味道口感也不俗。

2018-07-24
2018-04-22 287 瀏覽
嚟到pop corn搵飯食,依家food court啲餐廳都偏貴,唯獨銀咖哩平民價又好味!每次叫呢個銀咖喱嘅富士山版都會覺得好誇張:有炸豬扒、漢堡扒、煎蛋、炒蛋、腸仔!每次都係我同我男朋友食,但無一次食的哂,份量真係好多,每人除返開其實都係三十幾蚊,而且咁足料,所以非常抵食!其實只是多過一個人去食,都非常建議share呢個餐,相信三個女仔都會食得飽!提提大家:記得出示學生證仲可以送多兩杯飲品添啊!(๑╹◡╹)ノ"""

富士山銀咖啡飯
富士山銀咖啡飯
2018-03-07 213 瀏覽
等男朋友落堂先食dinner 一直諗唔到食咩好 所以決定係屋企附近頹食 入到pop corn個food court 一眼就見到銀咖哩呢個巨型咖喱飯 好吸引咁 $88夠哂我地兩個人share黎食 最正既係可以加芝士😻個飯上到枱賣相相當吸引 咖哩既味都附合我既想像 隻半熟蛋係流心既 無過熟美中不足既係 啲咖哩汁唔多夠 食到最後啲飯係無汁既 而且塊漢堡扒同炸豬扒都略嫌細左啲 而且個味同顏色睇落似超級市場雪藏個啲不過係將軍澳兩個人可以88蚊食得飽都算係咁 唔好太有期待
不過係將軍澳兩個人可以88蚊食得飽都算係咁 唔好太有期待
2018-03-06
2017-10-09 299 瀏覽
呢一間銀咖哩係喺美食廣場裡面,所以你要買完仲要搵位坐。今次係我首度挑戰富士山,不過真係食一次就夠。富士山$77,分量足夠兩個人食,配料有豬扒,蛋,漢堡扒等等。不過味道就好麻麻,咖喱不過唔夠濃味,所以食落去好單調。

富士山$77,分量足夠兩個人食
2017-08-06 286 瀏覽
平時唔知食咩好,都會選擇去食平價的銀咖哩,因為大件夾抵食,今次又再一次挑戰富士山。$77夠食兩至三個人,份量夠大,係好抵食,不過就比較單調。其實其他飯既選擇都係30多元,係香港來講能夠用呢個價錢食到個飯都算平。
2017-07-29 243 瀏覽
食物質素比兩年前的差! 同樣的富士山咖哩飯,咖哩汁色澤不及以前。富士山分量足夠兩人食,但見汁量少,要求多加少少汁,竟需另外收$5。要求加辣,另外要再+$3,但$3出來的只不過是3小茶匙的辣粉加在碟邊,服務員好像未試過做這舉動,竟另需senior同事提醒並兩人商討加在什麼位置,在旁邊觀看的我,3條黑線在額角⋯十分意外及失望!整碟咖哩的拌碟(有腸仔,芝士,蛋,小小的漢堡扒及炸豬排)味道都十分普通,吃不出任何新鮮或出色的地方!咖哩汁微帶甜味,辣粉有加及沒加,沒有分別!兩個人對著此碟飯,胃口不高,食小小下肚就算了。
食物質素比兩年前的差!

2017-07-27
15 分鐘 (堂食)
2017-05-22 184 瀏覽
不論係唔係大時大節,將軍澳都真係會人頭湧湧,枇搵個地方食飯都難。唯一有位既好可能係citysuper個foodcourt…好野,搵到位!即刻去叫個蘑菇奄列咖哩飯食。味以為個菜式名無提到肉就即係無肉,事關個咖哩汁入面係有肉既。整個購買過程都非常流暢,買完即食。而上枱時發現咖哩唔夠熱,但偽奄列既蛋好滑、伴飯一流。內裡既蘑菇都好入味,同咖哩好夾。今日想飲凍野,所以叫左罐creamsoda…但作為一個大男人,呢碟咖哩飯份量明顯唔夠,睇黎我今晚又要再食宵夜啦><!

個foodcourt…

10 分鐘 (堂食)
2017-03-23 234 瀏覽
看圖說話,人生食過最細塊嘅豬扒,同display出嚟嘅安全差天共地不符。48蚊一個飯唔包嘢飲,講真見到實物真係失望到唔知講咩好。味道其實可以,但喺一間連鎖餐廳塊豬扒可以細到咁真係俾個good 佢
吉列咖哩豬扒飯
2017-03-22
15 分鐘 (堂食)
2016-11-23 294 瀏覽
今晚又係同Mr.J喺將軍澳食晚飯,行過Popcorn嘅Foodcourt見到銀咖喱個富士山咖喱飯好有趣,所以就決定食依個喇,兩個人食應該差唔多。1.5kg嘅富士山咖喱飯放喺眼前真係幾震撼,因為份量超大。配料有好多,例如吉列豬扒、煎蛋、腸仔、漢堡、芝士、奄列蛋等,兩個人食就最好。吉列豬扒係脆皮的,不錯。奄列蛋就差咗少少,份量唔夠多同唔夠滑。至於咖喱汁方面,裡面會有啲肉碎同薯仔粒,幾好味,不過因為真係太多飯,啲汁根本唔夠用嚟撈飯。除咗富士山咖喱飯,仲另外加咗個炸薯角同汽水(共$9)。個炸薯角幾好食,感覺係即炸嘅。今晚兩個人總共用咗$84就食到超飽喇,真係好抵食。

今晚兩個人總共用咗$84就食到超飽喇,真係好抵食。
2016-11-22
2015-09-13 697 瀏覽
晨早做完運動消秏左啲卡路里,有藉口俾自己放任下。突然好想食咖哩,就黎到運動場附近既popcorn food court既銀咖哩。炸豬扒芝士蛋包咖喱飯,聽個名就知架勢!咖喱好香如果多啲就好,不過蛋只係薄薄既一片,而且煮得有點乾,唔係想像中既多汁蛋包飯咁樣。豬扒普通炸得夠熱一咬落去有肉汁,但唔係太夠味。不過40蚊包埋野飲都算係咁。

炸豬扒芝士蛋包咖喱飯,聽個名就知架勢!
2015-06-22 544 瀏覽
今天中午到星星戲院看戲, 看戲前先食飽飽.戲院隔離有個FOODCOURT,大家可各自點選喜歡的美食, 咁咪順得哥情又得嫂意囉.但到最後, 大家都看中這家咖哩店.而玻璃櫃中, 最大碟的咖哩飯深深的吸引著我.一於買這個吧!由於煎蛋是即叫即煎的,等了約10分鐘左右, 富士山咖哩飯出來了.真係頗重, 要小心翼翼捧回座位,大家開始動手分食物!富士山咖哩飯HKD 73先點算食材份量吧:2條香腸 - 廚師牌果種質地上面1個太陽煎蛋, 下面2個蛋, 覆蓋飯面 - 好多隻蛋即叫即煎1塊漢堡扒 - 少少肉味6件吉列豬扒條 - 肉質較實篤篤, 海碗份量的白飯 - 就藏在大蛋下旁邊圍滿日式咖哩汁每款配料都OK (無話特別好或特別差)再配上易入口日式咖哩汁(大人小朋友都食到)基本上可說是無可挑剔.而在這店買單餸咖哩飯, 都要三十多元,現在HKD73有多款配菜, 真係超值.起碼要2人才能處理這碟咖哩飯.真係好飽, 好滿足.
今天中午到星星戲院看戲, 看戲前先食飽飽.
戲院隔離有個FOODCOURT,
大家可各自點選喜歡的美食, 咁咪順得哥情又得嫂意囉.
但到最後, 大家都看中這家咖哩店.
而玻璃櫃中, 最大碟的咖哩飯深深的吸引著我.
一於買這個吧!

由於煎蛋是即叫即煎的,
等了約10分鐘左右, 富士山咖哩飯出來了.
真係頗重, 要小心翼翼捧回座位,
大家開始動手分食物!
富士山咖哩飯HKD 73
先點算食材份量吧:

2條香腸 - 廚師牌果種質地
1塊漢堡扒 - 少少肉味
6件吉列豬扒條 - 肉質較實篤篤,
海碗份量的白飯 - 就藏在大蛋下
旁邊圍滿日式咖哩汁
每款配料都OK (無話特別好或特別差)
再配上易入口日式咖哩汁(大人小朋友都食到)
基本上可說是無可挑剔.

而在這店買單餸咖哩飯, 都要三十多元,
現在HKD73有多款配菜, 真係超值.
起碼要2人才能處理這碟咖哩飯.
真係好飽, 好滿足.
2015-06-21
10 分鐘 (堂食)
午餐