2011-08-16 375 瀏覽
book 左位食 lunch , 份量都幾多, 大食既都夠食, 不過都幾爆場, 一定要 book 位大家都叫左 Lunch Set, 我叫的有: 前菜, 刺身 (幾薄, 不過都算少少新鮮), 天婦羅 (即炸好香脆), 牛粒 (幾嫩滑, 汁都唔錯), 白飯
2010-02-04
2011-05-21 146 瀏覽
前陣子考試季節忙得不可開交跟女友決定忙裡偷閒出沙田食野慰勞下自己XDD一直都想帶佢去新城巿七樓既銀座藏人去到唔洗等位就入得~坐得幾舒服~叫左兩個一樣既SET 因為最抵食XDD有四件蔥吞拿魚卷 一件三文魚, 鰻魚同帆立貝壽司三文魚壽司尚算肥美, 鰻魚壽司不過不失, 帆立貝不俗~蔥吞拿魚卷有驚喜, 打成魚蓉的吞拿魚跟碎蔥相當配合! 不俗!茶碗蒸, 都幾滑, 熱辣辣食得好滋味XD 不過略嫌配料不夠新鮮女友係烏冬專家XD, 食落都覺得好唔錯!! 佢用冰去雪住D烏冬, 彈牙得黎唔會太韌!D汁就太咸喇...如果淡少少會好好多!仲有兩杯野飲送, 冇乜特別埋單連加一每人72雖然對於貧苦學生咁既價錢唔算平XD, 但係沙田區黎講, 已經算係幾抵食!!食完有番力量繼續溫書XD!
前陣子考試季節忙得不可開交
跟女友決定忙裡偷閒出沙田食野慰勞下自己XDD

一直都想帶佢去新城巿七樓既銀座藏人
去到唔洗等位就入得~
坐得幾舒服~
叫左兩個一樣既SET 因為最抵食XDD
幾好!
有四件蔥吞拿魚卷 一件三文魚, 鰻魚同帆立貝壽司
三文魚壽司尚算肥美, 鰻魚壽司不過不失, 帆立貝不俗~
有驚喜!
都唔錯!
手打烏冬
女友係烏冬專家XD, 食落都覺得好唔錯!!
佢用冰去雪住D烏冬, 彈牙得黎唔會太韌!
太咸喇..
D汁就太咸喇...如果淡少少會好好多!

仲有兩杯野飲送, 冇乜特別

埋單連加一每人72
雖然對於貧苦學生咁既價錢唔算平XD,
但係沙田區黎講, 已經算係幾抵食!!
食完有番力量繼續溫書XD!
2011-05-06
手打烏冬
幾好!
有驚喜!
2011-02-28 102 瀏覽
下學期的時間我要到武漢交流,所以在上機前的最後一天就到了沙田的藏人吃魚生。藏人是我很喜愛的一間日式料理餐廳,因為座位舒適,價格相宜,份量大,好吃!這次到藏人的重點是吃魚生和壽司,因為到武漢以後就沒能吃了。如願以償,吃了魚生飯、天婦羅、壽司,和刺身拼盆!還有因為它一個餐的份量都很大,所以我們一行五人叫四個餐就夠了~ 特別推薦它的凡立貝,新鮮大大粒的!提大家一個,星期五是沒訂位的,大概六點半到就最好了~
下學期的時間我要到武漢交流,
所以在上機前的最後一天就到了沙田的藏人吃魚生。
藏人是我很喜愛的一間日式料理餐廳,
因為座位舒適,價格相宜,份量大,好吃!
這次到藏人的重點是吃魚生和壽司
因為到武漢以後就沒能吃了。

如願以償,吃了魚生飯、天婦羅、壽司,和刺身拼盆!
還有因為它一個餐的份量都很大,
所以我們一行五人叫四個餐就夠了~

特別推薦它的凡立貝,新鮮大大粒的!
提大家一個,星期五是沒訂位的,大概六點半到就最好了~
2011-02-27
  • 凡立貝刺身
2011-02-13 66 瀏覽
為響應保良局的慈善步行, 與3名友人到沙田用膳,誤打誤撞下決定到銀座藏人吃飯等位非常快,即使在繁忙的1點鐘也不過10mins內有位只是餐廳的清潔度不足,茶杯面泛著一層油,而且spoon有污漬,令人未吃飯已對其印象大打折扣我和朋友同樣點了一客牛肉飯天婦羅定食($ 78)定食份量十足,有一碗牛肉飯、湯烏冬、炸天婦羅但食物質素平平,牛肉飯的飯被過多牛肉汁浸至軟爛,牛肉又過乾湯烏冬完全不具彈性,亦是太「淋」至於天婦羅的炸漿太多太厚,連蝦的味道也吃不出,不過冬菇多汁炸漿薄脆卻是頗出奇,似乎師傅的廚藝是「撞手神」居多簡而言之,這次絕對是一餐令人飽肚的午飯,卻不是一餐令人滿意的美食不過,是否值得實為見人見智
等位非常快,即使在繁忙的1點鐘也不過10mins內有位
我和朋友同樣點了一客牛肉飯天婦羅定食($ 78)
定食份量十足,有一碗牛肉飯、湯烏冬、炸天婦羅
但食物質素平平,牛肉飯的飯被過多牛肉汁浸至軟爛,牛肉又過乾
湯烏冬完全不具彈性,亦是太「淋」
不過,是否值得實為見人見智
2011-02-13
7 分鐘 (堂食)
2011-01-21 73 瀏覽
這天跟朋友到新城市廣場用膳,大夥人提議食日本菜,之前食過麻布茶房覺得普普通通,於是今次便去了銀座梅林。早前在東京亦品嚐過銀座梅林的食物,質素可算中上,尤其吉列做得出色,於是今次亦抱着一定期望去食。用餐時約十二點,入面無咩人,我地就被帶到近門口的一張八人長枱翻開餐牌,各款午市定食價錢介乎$50-$120不等,價格尚可接受。由於本人當日喉嚨有點不適,不想吃吉列豬扖,便叫了稻庭烏冬手握壽司三文魚卷定食。由於餐廳當時沒有人,因此我們預計很快便會有食物,但最後竟然等了近半個小時!效率之慢實在不能接受稻庭烏冬手握壽司三文魚卷定食日式蒸蛋味道尚可,沒有什麼特別,食到底部時才發現有兩隻小蝦。手握壽司飯粒略乾硬,三文魚亦不算太新鮮稻庭烏冬老實說本人真的食不出此稻庭烏冬跟在超級市場買的包裝烏冬有何分別,而醬汁亦不如其他烏冬店可以提供數款選擇,只有一款帶微苦的醬汁,整體上覺得不太好食當我們一枱八人食完時,待應便催趕我們賣單,實在不可接受經常幫襯的譚仔每天人山人海尚且沒有趕客,竟然這間定位中上的日式料理會趕客!實在不可理喻,加上其他食家對此店的吉列食物亦給予不太好的評價,因此本人應該不會再光顧了

稻庭烏冬手握壽司三文魚卷定食

手握壽司飯粒略乾硬,三文魚亦不算太新鮮

當我們一枱八人食完時,待應便催趕我們賣單,實在不可接受

2011-01-17
2010-10-22 25 瀏覽
話說正日生日個日肥仔唔可以陪我食飯 所以就提早幾日食因為要等肥仔放學 我地就去新城市啦我一早book左8點半 (明明係我生日 又係我book位)我8點3就去到 不過諗住等埋肥仔先入去啦8點半到 我話book左位就即刻入得 當時都仲好多人等緊架我地仲好好彩咁被安排坐左4人位一坐低睇menu 嘩!! 勁吸引~~而且價錢都ok初初肥仔見我book日本野 又見出面睇好似好貴咁點知睇menu發覺都ok~仲有好多選擇 真係令人花多眼亂!我見到第一頁個鰻魚飯兩食 ($101)好似好正 就叫左呢個肥仔就叫左雜錦烏冬配天婦羅加6件壽司 ($118)等左一陣就上菜啦 嘩好大份 我個鰻魚飯除左好大桶飯之外仲有meso湯啦 蒸蛋 同刺身 um!!個三文魚刺身好正!!好肥!!肥仔個份有好大碗烏冬 好多舊天婦羅 同埋sushi最後我仲幫肥仔食哂d天婦羅!!雖然我地好肚餓 不過我地都食唔哂....一提就係我個鰻魚飯兩味 加湯都係一般 就咁食好食好多!!配冷烏冬就好喇~~肥仔話可以再來呀 下次試下牛肉火鍋先~~

離錦烏冬定食

8點半到 我話book左位就即刻入得 當時都仲好多人等緊架
我地仲好好彩咁被安排坐左4人位

一坐低睇menu 嘩!! 勁吸引~~而且價錢都ok
初初肥仔見我book日本野 又見出面睇好似好貴咁
點知睇menu發覺都ok~仲有好多選擇 真係令人花多眼亂!
我見到第一頁個鰻魚飯兩食 ($101)好似好正 就叫左呢個
肥仔就叫左雜錦烏冬配天婦羅加6件壽司 ($118)

等左一陣就上菜啦 嘩好大份 我個鰻魚飯除左好大桶飯之外

肥仔個份有好大碗烏冬 好多舊天婦羅 同埋sushi
最後我仲幫肥仔食哂d天婦羅!!

雖然我地好肚餓 不過我地都食唔哂....

一提就係我個鰻魚飯兩味 加湯都係一般 就咁食好食好多!!
配冷烏冬就好喇~~

肥仔話可以再來呀 下次試下牛肉火鍋先~~
2010-10-20
慶祝紀念
生日
鰻魚定食
離錦烏冬定食
2010-10-19 140 瀏覽
只係想簡單吃午飯, 點知等左足足35分鐘.......仲硬食一個冷冰冰嘅定食, 簡直令人髮指 huffy:!!!!上星期日(17/10)到沙田新城市廣場一期7樓銀座藏人吃午飯, 雖然等左五分鐘便可入座, 但落單後等左20分鐘都沒有嘢食, 問下還要等幾耐 ?? 伙計竟然話所有訂單都攪亂左!!真係耐人尋味, 日本食店應更有完善管理, 點知呢間仲差過香港大家樂,價錢又唔係平,道味道就一般,唔可以話係抵食lor員工服務又差!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!簡直食到一肚火!知唔知當我等到30分鐘時再問伙計, 她們沒有回答,於是我要埋單走.....呢次伙問我是否要取消 , 我反問她我還可以選擇嗎?最後, 她轉頭給我一客定, 但所有食物都係冷冰冰嘅, 不會再光顧此系列店舖.

huffy:!!!!

道味道就一般,唔可以話係抵食lor:huffy
簡直食到一肚火!

, 我反問她我還可以選擇嗎?

2010-10-17
5 分鐘 (堂食)
難得一星期一日假期, 同女朋友仔行下沙田, 拍下拖仔, 順便食埋晚飯行下行下餓意漸濃, 就去地下個層睇下有咩好食啦真係好多選擇, 不過我地都比較鐘意食日本菜, 所以就睇左幾間日本餐廳睇呢間既menu好鬼吸引, d野食多到暈....女朋友仔就話佢之前同友人食過一次, 都幾好食, 於是就入左呢間銀座食lu等位唔使好耐, 可能我地比較夜掛, 不過都好多客人呢間餐廳本人就覺得勝在多款揀, 又可以自選一味菜, 加錢轉set, 幾好幾好, 唔使set死晒咁同女友選左好耐......叫左個三文魚芝士卷, jumbo級既鰻魚飯set, 海鮮粥轉set同埋個雜錦串燒個三文魚卷原來好多下....個串燒更多..... 女友個海鮮粥好鮮甜bor, 又好足料, 唔錯唔錯!!至於個鰻魚飯, 真係jumbo.....超多超大份, 食完真係飽晒!!最特別既係, 佢地既鰻魚飯有第2個食法, 就係放係清湯度, 加d蔥加dwasabi, 變左做鰻魚湯飯, 都好好食, 好特別呢, 因為未試過咁樣食鰻魚飯XD整體黎講, 間野真係幾唔錯, 價錢唔貴, 又好食, 服務又唔錯, 會再來食的~
行下行下餓意漸濃, 就去地下個層睇下有咩好食啦
等位唔使好耐, 可能我地比較夜掛, 不過都好多客人
2010-08-22
5 分鐘 (堂食)
  • 鰻魚飯
  • 三文魚芝士卷
(非會員)
2010-08-12 14 瀏覽
因為我生日, 故在OPENRICE 找了這一間COMMENT 不錯來試. 但是, 有少少失望.坐位很窄, 我們坐的二人檯時在走廊加的檯, 加了很窄. 食物... $38 的魚子壽司, 塊紫菜好似擦膠咁... 趙好耐都唔得. 燒青魚OVERCOOK, 黑晒. 天婦羅多粉, 粉硬, 咬下去有點 "吉" 口. 但是, 值得一讚是 CREAM 蝦薯餅, 好味, 煎銀雪魚好香, 甜品精緻.說到甜品, 收晒D餐具沒有另給SPOON, 給時黏晒沙糖. 我出去拎另一條, 發覺SPOON & 沙糖放在同一格, 故條條SPOON 都有沙糖. 而摩登燒 OK, 有點油, 而且三文魚好少. 但下面有蘿蔔絲去了一點油的感覺.
坐位很窄, 我們坐的二人檯時在走廊加的檯, 加了很窄.

2010-08-11
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2010-08-06 19 瀏覽
lee間野勁多人排隊食~~不過我地早去就唔駛~~過左陣成個門口都係人!D好食唔算特叫好食~~個燒鯖魚定食唔錯~~仲有飯有麵有刺身~只不過60蚊~如果唔大食~2個人都夠~佢好多定食都有飯有麵咁~多數都係60幾蚊個~都幾飽~如果我一個人食一字剩好多~食物質素都ok~但無咩特別好 or唔好食~之前食過個滑蛋豬扒飯~D飯唔錯~豬扒就唔得~炸粉同豬扒分開晒又唔夠味~~和民好食好多!!!
D好食唔算特叫好食~~個燒鯖魚定食唔錯~~
仲有飯有麵有刺身~只不過60蚊~
如果唔大食~2個人都夠~

佢好多定食都有飯有麵咁~多數都係60幾蚊個~都幾飽~
如果我一個人食一字剩好多~

食物質素都ok~但無咩特別好 or唔好食~

之前食過個滑蛋豬扒飯~D飯唔錯~豬扒就唔得~
炸粉同豬扒分開晒又唔夠味~~
和民好食好多!!!
鯖魚定食
松花堂便當
2010-08-06
鯖魚定食
2010-07-19 12 瀏覽
某日星期六下午十二點半左右, 走去新城市7樓睇下有咩特別嘢食, 開頭行果幾間都好似冇乜特別, 而且大把位, 諗住行哂成層先決定食乜, 行到呢間, 見到有幾個人等緊, 心諗應該一係抵食, 一係好食, 如果唔係點會成層咁多間都冇人等, 係得呢間有人等呢, 基於香港人的羊群心理, 所以就試呢間, 拎咗飛之後發現原來要等6-7張, 我預計都係等幾個字, 應該唔駛等半粒鍾咁耐掛, 而且一路都聽到d講日本的人等食, 咁連日本人都食的日本餐廳, 應該夠正宗好食, 於是一等再等, 等咗差不多四十幾分鐘, 終於到我地.............我地被安排坐於外面最貼近隔離舖那張2人枱................坐低之後, 等咗成個字都冇人拎茶比我地, 咁啱隔離枱找數, 我叫個待應轉頭拎茶比我地, 點知又係等唔到, 於是好不耐煩地又要再追, 今次終於有茶lu~~~到叫食物, 又係等好耐先見到有待應, 唉...............什錦海鮮窩定食 -> 餸包括1隻炸蝦(浸到林哂, 因為放在湯烏冬上面), 2條切咗一半的蟹柳(成舊粉), 1隻帆立貝(冇清乾淨d污漕嘢, 成條屎仲响度), 半棵小棠菜

什錦海鮮窩定食 -> 餸包括1隻炸蝦(浸到林哂, 因為放在湯烏冬上面), 2條切咗一半的蟹柳(成舊粉), 1隻帆立貝(冇清乾淨d污漕嘢, 成條屎仲响度), 半棵小棠菜, 2片日本魚蛋, 1隻生雞蛋, 1隻冬菇..............果d烏冬係幼切果種, 但煮得太林, 再放耐d直頭唔想放入口, 至於個湯, 飲唔出係用d咩骨煲, 只係飲到日本甜豉油味lor~~我都唔明點解, 明明個定食已經係湯烏冬, 又跟多個白飯做乜?? 根本食唔哂, 而且d飯係混咗珍珠米同普通米, 唔夠香又唔夠lim~~ 另外仲有幾條應該係酸蘿蔔, 我估計係用來送飯食..............不過我冇試過, 因為太飽..............我覺得有烏冬就唔駛飯la~~ 將係飯轉做麵豉湯好過la~~

牛肉烏冬定食 -> 牛肉半肥瘦唔錯, 個烏冬同湯與上面形容一樣..............

鱆紅魚刺身 -> 好厚切, 差不多1cm咁厚, 有5塊, 但由於太厚切, 食果陣好似咬緊香口膠咁, 好好咬, 要咬好耐先吞到...........但都算好新鮮.............

結賬時候, 果然好快, 快過叫菜時起碼10倍..........haha~~
2010-07-17
45 分鐘 (堂食)
2010-07-11 6 瀏覽
Saturday afternoon, 終於忙完了一大個星期…下班即刻衝落沙田會合朋友飽腹一番﹗朋友仔一早已經CHECK定OPENRICE有乜好食…至於新城市既呢層Food Court,我都係第1次上去同食野…Impressive,好似係日本咁…哈哈…Anyway,我地選左銀座藏人個門口好多人企係到,但好彩等左around 15 mins就有位了,都算好快﹗望到個Menu有好多定食,我End Up Choose了「鰻魚飯定食」「鰻魚飯定食」 ($68):鰻魚飯 - 鰻魚燒到好香,魚肉又唔乾身…D汁撈埋個飯簡直係絕配﹗湯鳥東 - 湯清而不油,鳥東質感都算唔錯魚湯 - 入面有三文魚,唔知係咪魚既關係…佢落得太多薑我覺得太辣…蓋過了魚湯的鮮味朋友點了…滑蛋豬同滑蛋雞定食我試了一點,呢到既滑蛋…我覺得個蛋太生,我接受唔到呢種味 (我唔太鍾意係半生熟蛋)豬係OK,但雞就真係有點鞋"口了…服務OK,環境OK,值得推介呢間日式定食﹗
下班即刻衝落沙田會合朋友飽腹一番﹗
朋友仔一早已經CHECK定OPENRICE有乜好食…

「鰻魚飯定食」 ($68):
湯鳥東 - 湯清而不油,鳥東質感都算唔錯

朋友點了…滑蛋豬同滑蛋雞定食
豬係OK,但雞就真係有點鞋"口了…

服務OK,環境OK,值得推介呢間日式定食﹗
鰻魚飯定食
2010-07-10
15 分鐘 (堂食)
鰻魚飯定食
2010-06-29 6 瀏覽
同個fd 出黎聚舊選左呢到食,等位等左超耐.... 叫左佢d 餐都唔係好多,最後又加d 刺身壽司食,d野黎得好慢!又重覆上枱... 不過壽司都新鮮ok既,刺身都放得很有心思,但價錢都不是太便宜! 在唔係食得好飽既情況下,三個人盛惠$660 大元 下次免得過都未必會再黎,(除非人地請啦~)
同個fd 出黎聚舊選左呢到食,等位等左超耐....
下次免得過都未必會再黎,(除非人地請啦~)
2010-06-26
2010-06-10 8 瀏覽
平時係7樓見到呢間銀座藏人都要排隊 都唔明白點解不過今日見都成點幾 同埋都唔係好多人排隊 所以今次就試下呢間銀座藏人係度等嘅時候 睇個餐牌 見到一個定食超抵食WOR! 滑蛋豬排定食D蛋真係好滑個豬排都比左成塊我嘅但係個吉列皮同個豬肉塊係lut左出黎@@係呢一個真係幾失望 因為無理由個豬肉塊會咁樣自己脫殼不過可能會懷疑因為個蛋真係滑到成個飯都好濕所以先會出現脫殼嘅情況出現隻碗真係好大個飯同豬排應該佔係隻大碗嘅2/3位置嘅呢個定食係包埋烏冬碗烏冬係係無其他料子D烏冬條係比較瘦削 唔知係咪其他類形嘅烏冬都幾好食呀因為坐左係一個大卡位 所以好舒服!張檯真係好大 =D可能因為我食到2點幾 所以個環境靜左好多 好岩去傾計服務態度都幾誠懇! 不錯不錯最吸引真係個價錢! 因為係新城市7樓都唔慌會搵到便野食所以呢個飽肚嘅定食真係一個bargain呀!佢個menu雖然無寫包餐飲 但係原來係包架!我下次去7樓都知道可以去邊到搵食啦 =PYUMMY
平時係7樓見到呢間銀座藏人都要排隊 都唔明白點解

係度等嘅時候 睇個餐牌
見到一個定食超抵食WOR!

滑蛋豬排定食

烏冬
碗烏冬係係無其他料子
D烏冬條係比較瘦削 唔知係咪其他類形嘅烏冬
都幾好食呀

因為坐左係一個大卡位 所以好舒服!
張檯真係好大 =D
可能因為我食到2點幾 所以個環境靜左好多 好岩去傾計

服務態度都幾誠懇! 不錯不錯

最吸引真係個價錢! 因為係新城市7樓都唔慌會搵到便野食
所以呢個飽肚嘅定食真係一個bargain呀!
佢個menu雖然無寫包餐飲 但係原來係包架!
我下次去7樓都知道可以去邊到搵食啦 =P
YUMMY
滑蛋豬排定食
附送烏冬
2010-06-08
附送烏冬
  • 滑蛋豬排定食
2010-06-08 8 瀏覽
係沙田食晚餐好多間食肆都好貴~~今次跟朋友來呢間~~銀座~~朋友話一定要試冷稻庭鳥冬, 我地 3 個女仔 order :-1) $78 個 set:-(冷稻庭鳥冬 or 綠茶冷面揀) , 我揀了冷稻庭鳥冬 , d 稻庭鳥冬放係 d 冰上出來,連蔥花好味既醬汁,好好味 Yummy yummy , 如果你地叫呢個 set, 第一時間要食鳥冬(否則 d 冰會變水就唔好味)- 而飯可以揀,(和風牛肉飯, 滑蛋豬排飯, 日式雞肉飯), 我揀了滑蛋豬排飯~~個 portion 都唔細,d 豬排一般 好在有滑蛋加豬排同洋蔥- 而個 set 仲2隻蜆既麵豉湯,幾清甜 okay - 唔記得布幾件刺身,好似兩件三文魚加一隻蝦 , 魚生新鮮就 okay - 仲有我另外一個好想食既 , 日式蒸蛋 , 係同冷稻庭鳥冬一樣最想食我食到連粒白果都食完~~~ 超滑超正而我朋友叫了一個鐵板漢寶排套餐 $98/set ,同樣有清湯,既刺身同日式蒸蛋,只不過冷稻庭鳥冬要另外加錢 $20 叫另外一個叫了雜錦火鍋$108 ~~我見我朋友食到好滋味~~同樣有清湯,好美味既刺身,日式蒸蛋同冷稻庭鳥冬)總結~~應該係$78 個
1) $78 個 set:

好在有滑蛋加豬排同洋蔥