餐廳: 銀龍粉麵茶餐廳
資訊:

餐廳: 銀龍粉麵茶餐廳
資訊:

2019-02-16 596 瀏覽
你冇睇錯我冇post錯,後面碟有名寫住。呢到係「銀龍」!呢碟係下午茶名菜「雪山西多」!一送上泥既時候當唐打左個突,賣相點解會咁靚既,呢到唔係白汁銀龍泥咩?!最重要既係西多士既香味撲鼻而來,加上西多熱騰騰牛油溶化緊,再近d影連牛油味都可以聞到。今日特別有心機,專登校光小小張相,平時我都求其算,但呢個美麗既雪山我想影得佢動人小小。係北海道呀!我見到佢呼喚緊我。係大倉山既滑雪台嗎?令我不禁想起上一次去北海道滑雪既情景。已經忍唔住要咬一口,口入面充滿著花生醬既香味,而且仲要係粗粒有咬口!好味!令外一碟係經典「雞翼雲吞薯條」。整體不過不失,正正常常相比西多既驚喜差dd.但都係抵食大件。如果可以係雞翼或薯條上加一點風味例如芝士可能就會更加好。值得一提服務態道真心幾心。

你冇睇錯我冇post錯,後面碟有名寫住。呢到係「銀龍」!
呢碟係下午茶名菜「雪山西多」!

令外一碟係經典「雞翼雲吞薯條」。

值得一提服務態道真心幾心。

2018-11-11 444 瀏覽
幾乎每週都會和老公去銀龍吃飯,我老公每次早餐必點的就是沙嗲牛肉公仔麵,而我總是不停嘗試各種品項。吃來吃去~~我覺得好吃的有:豬扒包,麵包體很有嚼勁,豬排夠味又不油膩,搭配蔬菜和適當的沙拉醬,真的是必點啊!火腿沙嗲牛肉包風味十足但份量較少,火腿通粉好吃不油膩,很適合早餐吃唷,菠蘿油也好吃~魚蛋河,湯頭鮮甜,其中最愛的是炸魚皮香脆不油膩熱茶走更是必點!如果覺得太heavy,熱柚子蜜也是我的必點,而且店內的辣椒油蠻香的。不過飯類我覺得可能不合我口味吧...口水雞太鹹,咖哩飯不夠味。總之早餐和下午茶,我是蠻推薦銀龍的~算是平價好吃的
,而我總是不停嘗試各種品項。吃來吃去~~
我覺得好吃的有:
火腿沙嗲牛肉包風味十足但份量較少,
火腿通粉好吃不油膩,很適合早餐吃唷,
菠蘿油也好吃~
魚蛋河,湯頭鮮甜,其中最愛的是炸魚皮香脆不油膩

熱茶走更是必點!如果覺得太heavy,
,咖哩飯不夠味
。總之早餐和下午茶,我是蠻推薦銀龍的~算是平價好吃的

• 炸魚皮
  • 熱柚子蜜
  • 熱茶走
  • 菠蘿油
  • 火腿通粉
  • 沙嗲牛肉公仔麵
  • 豬扒包
2018-10-27 261 瀏覽
一行5人吃早餐,付款時,收銀員極沒禮貌地說不能分開付款。頂!下次大家如想再光顧,記住叫餐時分單!最好罷吃。如果唔係朋友提議去呢間,我真係唔去。食物沒有特別,價值又不是便宜。
下次大家如想再光顧,記住叫餐時分單!

最好罷吃。如果唔係朋友提議去呢間,我真係唔去。
食物沒有特別,價值又不是便宜。
2018-10-27
2018-08-31 331 瀏覽
今朝返工去銀龍買早餐食,門口貼左早餐有雙拼三文治 25蚊,咁我叫三文治加凍飲收我32蚊咁我問一問佢話25蚊只係做腿蛋治,咁我就話咁轉腿蛋治吖,唔該,佢好無禮貌講左句凍飲加左收28蚊架,咁我話ok,之後我再睇多次門口個牌真係寫住其他既雙拼三文治,再問多佢一次佢黑哂面叫佢同事話有人問嘢,態度差到極點
2018-08-31
外賣自取
2017-11-29 709 瀏覽
本身呢間野d野食已經唔平 又唔系特別好吃d態度仲要差到喊打電話問多少少問題都好似阻住佢甘係甘話 你太多問題問啦 自己睇啦加個凍飲要10蚊真係搶錢仲要加多句“甘你咪唔好飲囉 我地送埋外賣你仲想點?”呢d甘的餐廳 貼錢都唔會有下次 你食埋我果份啦
本身呢間野d野食已經唔平 又唔系特別好吃
d態度仲要差到喊
打電話問多少少問題都好似阻住佢甘
係甘話 你太多問題問啦 自己睇啦
加個凍飲要10蚊真係搶錢
仲要加多句“甘你咪唔好飲囉 我地送埋外賣你仲想點?”
呢d甘的餐廳 貼錢都唔會有下次 你食埋我果份啦
外賣送餐
2017-07-31 721 瀏覽
近排報左個手語課程當係興趣消磨吓時間,見今晚第一日上堂就俾個FD叫早啲過黎了解吓環境。點知早到得濟連導師未到,就趁有時間係附近揾食醫肚。但點知都無咩好揀,就揀左呢間連鎖茶餐廳醫肚了。因為近日真真係熱到喊所以點左個泡飯消下暑。陳皮鴨湯飯成隻脾咁上,但唔知點解搭左條鴨頸?但個味道又幾唔錯,湯底清清地唔會好油膩。不過陳皮味就無乜主要係鴨肉個味托起成個飯嘅味道。鴨脾肉煮到好鬆軟,用筷子一夾就散開。同埋雖然係鴨肉,但唔會好羶。跟餐係熱利賓納,比平時飲開便利店嘅淡味一點。但咁反而好因為唔會太甜,樽裝嘅飲完仲口渴。朋友本身食素嘅關係,點左個茄醬蘑菇意粉。佢就話麻麻地,唔值$50蚊個價。反而係奶茶就幾好飲嘅,夠滑同埋香。加一匙更糖就啱啱好。食完都覺整體都係偏貴的,都係屋企樓下間街坊茶餐廳好味啲。

反而係奶茶就幾好飲嘅,夠滑同埋香。加一匙更糖就啱啱好。
食完都覺整體都係偏貴的,都係屋企樓下間街坊茶餐廳好味啲。
2017-07-21
2017-04-18 718 瀏覽
今天去葵芳邨找好友,不願去其他地方所以選擇了銀龍人不太多不需等候,看看餐牌侍應生很有禮貌給我們記錄點選下午茶套餐,我選擇了焗豬扒飯,好友選擇了魚蛋河粉,為了嘗試不同食物,我和好友分享兩款不同套餐先說魚蛋河,分量都ok,河粉軟硬度及湯底 調教味道 適中,魚旦爽口彈牙相當不錯!至於煎蛋焗豬扒飯……份量一般,碟大但飯量很薄,如不吃午餐貪便宜待下午茶平一點才吃,我相信應不能充實五臟廟,看看飯上的醬汁已估計味道將會一般般而且, 品嚐後與估計相同,醬汁太多豆粉顏色深但味道濃度不足,豬扒没有用心醃,淡淡的,這個焗豬扒飯配不上四十多元的價格,相當不值!這頓94元的下午茶餐只能給予70分(30分魚蛋河30分侍應生的服務5分焗豬扒飯5分不太便宜的價格)
今天去葵芳邨找好友,不願去其他地方所以選擇了銀龍
人不太多不需等候,看看餐牌
這頓94元的下午茶餐只能給予70分(30分魚蛋河
30分侍應生的服務
5分焗豬扒飯
5分不太便宜的價格
2017-04-09
2017-02-25 421 瀏覽
今日去到銀龍叫左個牛肚河粉,到等左幾耐,杯奶茶都凍左,但當送來我面前不是熱騰騰的,是暖牛肚河粉,因肚餓關係,我都照食,我加左佢地特制嘅辣椒油,增加味道,湯都有腩汁味,牛肚有點黏口,是整塊上,師傅切法一流,留番尾段等客人自己撕開,河粉一般。杯奶茶,都ok.但如果改善一下,食物整熱D,同第一時間送到客人面前,就好好多。
2017-02-24
2017-02-17 313 瀏覽
銀龍都算一間大型港式茶餐廳,屋企附近點都有間係左右🙈 環境好舒適同寬敞 今個晏就點了雙拼魚皮餃魚蛋河💕 魚蛋非常有口感彈性 我朋友就點了常餐 有炒蛋,沙嗲牛肉公仔麵同一杯熱騰騰的朱古力
2017-01-15 296 瀏覽
每一天上下班, 都在家裏吃, 這天星期六, 想在外面輕吃一下, 以解經常在家裏吃的沉悶。今天來到了銀龍, 在銀龍因為之前吃過了它的飯, 卻一般般, 於是就選它的炒物吃。我叫了一個海鮮炒烏冬, 整碟的份量足夠。海鮮材料豐富, 有蟹柳, 蝦, 鮮魷等……海鮮與烏冬炒在一起, 火氣夠, 炒成金黃色, 油光滿面, 咁甜的, 烏冬隱約能吃到蟹柳的鮮味; 而鮮蝦及魷魚新鮮爽口彈牙, 十分美味。另外我還加了一碟菜心, 青綠的菜心, 清甜爽口, 不會太“淋”這次雖然一個人吃, 但也吃得很滿足。

日式海鮮炒烏冬
菜心
這次雖然一個人吃, 但也吃得很滿足。
日式海鮮炒烏冬
菜心
Did not expect good service here but it was far worse than anywhere in Hong Kong.Bad attitude. Impatient staff.Food was just average but overpriced! I would never come back again.

2016-09-06
5 分鐘 (外賣自取)
2016-05-26 676 瀏覽
是日晚餐又係隨便去茶餐廳解決,去左屋企附近銀龍食。叫左個蝦仁炒蛋,擺上台仲熱辣辣既,色水都唔錯,無炒膿蛋既顏色,食落口d蛋炒得好滑,又唔會太熟,但係我嫌佢有少少略咸,同埋蝦仁無乜味,有少少失望。
是日晚餐又係隨便去茶餐廳解決,去左屋企附近銀龍食。

2016-05-13
2016-04-18 416 瀏覽
快飯,快食快走香港人生活煩忙,冇計,飯後就見客喇,那裏可以慢吃丫午餐唔啱食,散叫吧豆腐魚飯,哈,一定唔係班,今日突然執著起來魚塊少,四五件左右,豆腐都係,魚炸漿厚度可以接受,似即炸,魚肉唔多過老,係嫩的,但冇魚味,豆腐就唔知點解係唔熱架,豆味都唔重茶記,就係冇得嫌棄,快食快走丫麻,趕住拎嘢比個客
快飯,快食快走

香港人生活煩忙,冇計,飯後就見客喇,那裏可以慢吃丫

午餐唔啱食,散叫吧
豆腐魚飯,哈,一定唔係班,今日突然執著起來

茶記,就係冇得嫌棄,快食快走丫麻,趕住拎嘢比個客
2016-04-15
15 分鐘 (堂食)
午餐
2015-10-25 331 瀏覽
今天星期五為辦公的最後一天,我也一如既往和同Team的同事到附近用膳吧,由於只有數人參與,便草草到了附近葵芳村的銀龍茶餐廳。看來,我也要用點倒述法來形容是次的用餐經驗吧。這裡的服務態度不太好,由就坐直至離開,也沒感覺到有什麼服務水平。例如上餐時,待應慣性地大力放在桌上,然後把餐推給你、我在離開時想拍個照(對著牆而沒影到人),待應竟說: 喂,你做咩影相? 我心想: 難道不可拍照的嗎? 有需要這樣「喂」我嗎?好吧,今天想吃點較清淡的,粹沒有看午餐餐牌,隨手便拿起一個湯麵的餐牌,看圖蠻漂亮,即點了這個「魚四寶湯河」($35+$5熱飲)。魚四寶為魚蛋、魚皮、魚片及魚腐共四款,而每款有兩件(魚皮有四小塊);河粉的份量也足夠,吃完這碗麵也剛剛好。魚蛋鬆軟但不彈牙;魚皮香脆頗好吃;魚片及魚腐普通沒什麼特別。湯底澄淡橙色帶微微的甜,看過餐牌才知道是「龍蝦湯」,餐牌形容得美倫美奐,什麼龍蝦濃湯,矜貴口味,可是turn out出來的當然沒這麼誇張,只能說好比清湯吧。熱咖啡不好喝,啡底本身有點酸,可是餐廳卻加了很多奶企圖遮掩,結果奶味竟然主導了整杯咖啡,一塌糊塗。
2015-10-23
2014-11-23 493 瀏覽
星期六起床後懶得到街上吃午餐,就打電話叫外賣算了~看過幾張外賣紙,今次轉轉另一間,選擇了「銀龍」,一向小吃茶餐廳,好像還是第一次叫銀龍的外賣呢~菠蘿京都肉排飯 $36[評分:5/10]想不到外賣盒竟是透明膠盒,可惜沒有分成兩格,導致白飯被京都汁掩蓋了,部分還變得過淋,毫無口感,雖然京都汁味帶酸甜,味道不錯,但不竟以醬汁拌飯是減肥大忌,還是少吃比較好。而肉排,約有一片小豬扒的份量,落了鬆肉粉醃製,令肉質相當腍身,完全沒有口感可言,整盒飯內只有洋蔥絲較有口感,實在不太能接受,但唯一較好的是菠蘿粒用上了鮮菠蘿,而且份量不少,口感及味道也不錯九層塔星州炒米 $37[評分:6/10]星州米味道頗香,有著陣陣咖哩香,米粉雖然炒得乾身不太油膩,但入口卻帶點粉質,至於配料,感覺蠻多的,大大片的叉燒及少量蛋碎,叉燒同樣比較乾身,沒甚麼肉香,而且比較粗糙,至於蛋碎則鹹得過份. . .最好的可算是米粉本身了. . .不過整體來說尚算惹味吧凍奶茶 +$3[評分:7/10]比一般的凍飲小杯,奶茶入口香滑,奶味較重,而茶味適中,沒有「嚡」口的感覺,由於叫了少甜,所以甜道剛好合我口味,整體味道不俗柚子蜜[評分:7/
菠蘿京都肉排飯 $36
[評分:5/10]

九層塔星州炒米 $37
[評分:6/10]

凍奶茶 +$3
[評分:7/10]

柚子蜜
[評分:7/10]

柚子蜜雖不算太濃,但尚算夠味,不會太甜,還加入了一片檸檬,令柚子蜜多了一份檸檬酸,味道更佳

銀龍粉麵茶餐廳 (葵芳)
葵芳葵芳村葵芳商場1樓112B-C舖
~~~~~~~~~~~~~~~
總消費:$ 76
味道:6/10
服務:6/10
衛生 : 6/10
抵食 : 5/10

2014-11-22
25 分鐘 (外賣送餐)