2024-12-05 0 瀏覽
第二次和爸爸來銀cafe,今次點了生薑燒豚肉定食及味噌蝦拉麵。餐廳推出了一些新菜式,選擇挺多。食物水準保持穩定 ,一貫的偏少少淡及清,不會滿口味精或油膩感,豚肉定食更配以很多椰菜,適合我這類口味較輕,偏向健康飲食的人士。長者店員的服務態度很好。餐廳環境舒服,兩個人亦可以坐卡位,有梳化,半開放式,可見到出面UNY,同時有少少私隱感。現在過了開張期,會收加一,但埋單其實和茶餐廳價錢差不多,而且坐得舒服,又要水飲,環境衛生企理,我會再來。

我會再來。
生薑燒豚肉定食
味噌蝦湯拉麵
生薑燒豚肉定食
2024-07-13 743 瀏覽
在寶琳覓食,想吃意粉,才留意到這間是「銀杏」系列的餐廳。第一次太多人沒有進去,逛了一會再去就有位了。待應都是長者,禮貌周周。點了一個大蝦帶子意粉、一個日式义燒拉麵,都包飲品。兩款食物都美味,吃完也不會很口渴。結帳大約200元,似乎沒有加一,價錢合理。收銀員也很有禮,問我們對食物是否滿意。除了繁忙時間坐位比較迫、枱比較小,沒有其他投訴,再到這裏一定會再幫襯。餐廳還出售曲奇小食,下次再試。
結帳大約200元,似乎沒有加一,價錢合理。
收銀員也很有禮,問我們對食物是否滿意。
餐廳還出售曲奇小食,下次再試。
2024-07-11 1196 瀏覽
唔怪得openrice越黎越唔掂啦,投稿都嫌食評重複。第一次投稿銀杏館咋。將軍澳銀杏館,門口餐牌一望就見最吸引我的鐵板餐^餐牌當然係睇多次有雜扒,但原來都有其他甜品小食可以額外附加^先來一個南瓜湯和餐包。正常發揮^雜扒分量充足, 煙肉,雞扒,豬扒,牛扒全齊。另外選擇薯角。牛肉厚度比隔離「銅」記冰室厚。一般黎講,銀杏館以聘請年長人士,以達至社會企業方向,回饋社會。事實食物質素和CP值都算合理水平。餐廳職員會主動問食物好味與否,可見職員對餐廳的投入度很高。唯一改善建議係…員工上場前最好先清理身上的香煙味。有一件事額外值得一提,小弟其中點了一份凍檸水時,但由另一位職員送上了凍檸茶。負責落單男職員有留意到並主動向我提出換回凍檸水,這個動作比起其他茶餐廳更細心和主動。而我雖然有向職員表示不用更換,但男職員亦有如實向水巴報告情況。以助餐廳留意和改善。一間餐廳能夠上下齊心,無介替地分享情況,比起外邊不少茶記,無論事後叫換,不論「主動性」和「誠信」更為重要。好比打仗,上下一心方能共患難。相信這亦是開創銀杏館的宗旨。將軍澳新都城黎講,此餐廳非常值得推介。下次再試。

將軍澳銀杏館,門口餐牌一望就見最吸引我的鐵板餐

南瓜湯

^先來一個南瓜湯和餐包。正常發揮

雜扒

牛肉厚度比隔離「銅」記冰室厚。
事實食物質素和CP值都算合理水平。
餐廳職員會主動問食物好味與否,可見職員對餐廳的投入度很高。
唯一改善建議係…員工上場前最好先清理身上的香煙味。

一間餐廳能夠上下齊心,無介替地分享情況,
好比打仗,上下一心方能共患難。相信這亦是開創銀杏館的宗旨。
將軍澳新都城黎講,此餐廳非常值得推介。下次再試。
2024-06-28
南瓜湯
2024-06-28 957 瀏覽
都唔係第一次嚟食銀cafe,一直都算係食物質素唔錯、價錢亦都算幾抵食!值得一提嘅係餐廳主要由長者打理,係一間支持長者就業嘅社企。今次無嗌到佢哋嘅晚市二人套餐,散嗌嘅選擇好似多啲、價錢都唔係爭好遠。卡邦尼意粉,調味幾好食,應該係餐廳自製嘅卡邦尼醬。意粉質地軟硬適中,煙肉同蘑菇等嘅配料都幾多。慢溫醬油豬軟骨拉麵,個湯唔會太鹹,拉麵個麵體正常。不過個豬軟骨稍嫌硬咗啲,有好幾舊都唔係好夠稔,有待改進。特選羊架鐵板餐,唔使一百蚊有三塊羊架,連埋意粉同野飲。羊架本身好稔,用刀唔使好大力都切得開,揀配嘅燒汁都幾夾。意粉用一個好細嘅兜上,如果比一個大少少嘅牒可能會再方便啲。另外加咗一個日式炒雜菜,算幾大牒下,無乜特別,調味比較淡口,可以落多些許調味會更好。

卡邦尼意粉

慢煮醬油豬軟骨拉麵

特選羊架鐵板餐

日式炒雜菜
2024-05-24
卡邦尼意粉
特選羊架鐵板餐
我哋叫咗五個套餐每款食物都必定包埋飲品日式生薑燒豬腩肉定食羊架鐵板牛扒鐵板一口和牛鐵板和雞扒鐵板這個是隨鐵板餐附送的餐湯和餐包餐湯是南瓜忌廉湯很出色一絲絲的南瓜很有口感這個是日式生薑燒豬腩肉定食附送麵豉湯仲有靚靚糖心蛋鐵板牛扒叫了七成熟一上枱自己切好一條條沾沾黑椒汁 就給小孩吃光光了超級淋咬開不費勁,讚婆婆叫了鐵板羊架 配白飯其實這個是最好食的羊架大大件可惜大家實在太肚餓了未給我拍照便開始吃反而小孩叫的雞扒就普通一點下次可以不用點直接叫牛扒或者羊架便可整體來說 銀cafe的性價比高鐵板餐由雞扒78元去到羊架鐵板128元價格合理還有一班待應姨姨叔叔他們親切有禮笑容可鞠 一定要支持
我哋叫咗五個套餐

仲有靚靚糖心蛋

鐵板牛扒叫了七成熟
一上枱自己切好一條條
沾沾黑椒汁 就給小孩吃光光了
超級淋咬開不費勁,讚

婆婆叫了鐵板羊架 配白飯

還有一班待應姨姨叔叔他們親切有禮
笑容可鞠
一定要支持

2024-05-19
今次呢間餐廳名為’銀Cafe’.原來係因為佢哋會請銀發一族作為店員,令佢哋能夠與社會接觸,亦能夠賺返些少.餐廳係新開,依家有新張優惠,逢星期一至五晚餐特選只係$30. 其他菜式主要係西日fusion,有啲都幾特別. 譬如有一個係雪糕加意粉,不過今日天氣凍,留返下次先試。揀咗一個正價Menu嘅咖喱太陽雜菌和牛粒飯,同埋晚餐特選煙肉卡邦尼意大利麵.咖喱和牛粒飯唔錯,選用嘅係日式咖喱,唔辣而且帶甜.和牛粒份量唔算太多,但都夠食.個煙肉卡邦尼意大利麵就有啲失望,食落似係好稀嘅牛奶汁… 望吓餐牌原來正價都要成$90(連加一).呢個價錢同質素根本唔成正比.好彩係晚餐特選嘅時候試咗,如果以$30嚟講,都食得過.但正價一定唔會再點.

咖喱太陽雜菌和牛粒飯
咖喱太陽雜菌和牛粒飯
2024-02-03 601 瀏覽
【年月】星期六,到達時 1:35,基本上是滿座的。在 UNY 生活創庫內。餐廳有些木條間格,略有 privacy ,但辛苦職員要在裡面巡邏,看看客人有無甚麼需要。溏心和牛漢堡飯 $88伴碟有沙律菜。和牛漢堡很好,有肉香,夠熱。米似是珍珠米。流心蛋不錯。跟餐有杯飲品,我點了咖啡。落單時發現變了紅茶,我跟店員說應該是熱咖啡,她立即說不好意思然後就給我沖了咖啡。近來在看潘國靈的詩集。我不知道他有寫詩。他的詩有很特別的質感。詩集是結集了 1994-2013的作品。我想到這間 Cafe 的職員,都是有經歷的,橫跨了很多個年代。當我去到這個年紀時,我還有能力服侍他人嗎?還願意做嗎。
【年月】

溏心和牛漢堡飯 $88

2024-02-03
星期日晚上去試,唔使等位即入座,環境有點似Sogo樓下的日式餐廳,坐得舒服,食物幾多花款,亦有素食選擇。味道偏淡,但對我來說剛剛好,整體質素不錯。價錢本身都親民,晚餐時段$60-$80一個意粉/飯/拉麵。可能由於新開張,免加一、送飲品,以呢個環境及服務態度來說,好抵。
蝦拉麵、油揚野菜飯
2023-12-17
蝦拉麵、油揚野菜飯
  • 咖喱豆腐野菜飯
  • 龍蝦湯鮮蝦拉麵
2023-12-12 495 瀏覽
這間社企店由長者打理, 估唔到菜式竟然唔老土, 可以打卡 食物 : 南瓜雪糕鳳梨螺絲麵 $68 ~ 味道唔錯, 雪糕是南瓜味, 幾持別 月見和牛漢堡富士山飯 $118 ~ 擺盤靚, 打卡之選, 和牛漢堡好味, 藍色飯無特別味道, 蔬菜都煮得好食, 唔錯 飲品 : 凍檸茶, 味道正常, 不用加錢 環境 : 餐廳舒適乾淨, 座位有距離, 唔會好嘈 服務 : 職員主動有禮貌 價錢 : HK$186 (無加一服務費)
這間社企店由長者打理, 估唔到菜式竟然唔老土, 可以打卡
飲品 : 凍檸茶, 味道正常, 不用加錢
環境 : 餐廳舒適乾淨, 座位有距離, 唔會好嘈
服務 : 職員主動有禮貌
價錢 : HK$186 (無加一服務費)
月見和牛漢堡富士山飯
南瓜雪糕鳳梨螺絲麵
2023-11-30
2023-12-11 372 瀏覽
銀杏館西餐廳,所有員工都係長者。環境有啲似日式西餐廳,乾淨企理,員工好有禮貌。姬松茸蔬菜拉麵:姬松茸好細粒,麵豉湯底較清淡,不過好多蔬菜,半熟蛋味道有啲怪,又唔似醬油味。豚肉叉燒拉麵:湯底較清淡,豚肉燒得好香好腍但不油膩,味道OK下午茶時段,價錢唔貴,仲包凍飲。不過當日冰機壞咗,所以所有凍飲都冇冰。埋單時有些小插曲,印出來張單唔係自己嗰張,之後發現自己張單比其他客人埋咗,所以埋單時特別需要注意睇清楚張單。

2023-11-03 905 瀏覽
餐廳位於UNY 超市內,如非進入UNY逛逛,真的不知內有食肆。餐廳屬銀杏館系列,想起來我尚算粉絲,過去曾食過婆婆廚房、越老、越老仔、銀杏館等。本以為此餐廳為一般茶餐廳之類,再細看清楚下午茶餐單,套餐甚為Fusion,結合中、西及越式等,看起來也幾吸引,一次過滿足不同食客需要,價格都較為親民,為38元至48元不等。用餐當日為平日,全餐廳連我枱只得三枱。一入進餐廳,是一位男性長者服務員迎接,他不但有禮貎,還很主動給我和朋友各人一張餐牌。見到他的服務態度,確實較其他餐廳相對年青侍應為好。鮮蝦香草車厘茄意粉一放上餐桌,實在太吸晴,意粉上碟整齊,且有伴碟的芫茜賣相一流,看似在高級西餐廳用餐的體驗。鮮蝦較為爽口彈牙; 香草味芬芳,邊吃都聞到不少香草味; 車厘茄味道香甜,食落不會變得過酸,加上顏色漂亮,令意粉賣相更靚。意粉茄汁醬味濃郁,味感不會太酸,實在開胃,汁的份量適中,不會像湯般的; 意粉爽口彈牙。熱奶茶較為苦澀及會感覺嚡口,真的不太欣賞。至於醬香豚肉叉燒拉麵,豚肉叉燒以瘦肉為主,較適合注重健康的進食,口味清淡,入口軟綿,肉質嫩滑。拉麵算尚爽彈,還有進步空間; 醬香湯底,顏色似麵豉醬,算是較淡味
餐廳屬銀杏館系列,想起來我尚算粉絲
,過去曾食過婆婆廚房、越老、越老仔、銀杏館等。
,價格都較為親民,為38元至48元不等。
。見到他的服務態度,確實較其他餐廳相對年青侍應為好

鮮蝦香草車厘茄意粉一放上餐桌,實在太吸晴
,意粉上碟整齊,且有伴碟的芫茜賣相一流
,看似在高級西餐廳用餐的體驗。
鮮蝦較為爽口彈牙
; 香草味芬芳,邊吃都聞到不少香草味
; 意粉爽口彈牙。
熱奶茶較為苦澀及會感覺嚡口,真的不太欣賞
鮮蝦香草車厘茄意粉配熱奶茶

,入口軟綿,肉質嫩滑
。拉麵算尚爽彈,還有進步空間
; 醬香湯底,顏色似麵豉醬,算是較淡味的麵豉醬,咸味適中
。唯一美中不足就是少了半顆溏心蛋

大大杯常温咖啡,由於點了凍咖啡走冰,凍飲不用加$,咖啡味不夠濃,仍有進步的餘地

醬香豚肉叉燒拉麵配常温咖啡

兩份餐送齊後,我們沒提出,那位男性長者服務員很主動給我們多一雙筷子,服務確實一流

餐廳沒有收加一服務費,反而其他收加一服務費的餐廳也沒有棒的服務。
今次用餐體驗不俗,要支持一下長者就業及聘請長者的企業
,加油
2023-11-03
鮮蝦香草車厘茄意粉配熱奶茶
醬香豚肉叉燒拉麵配常温咖啡
  • 鮮蝦香草車厘茄意粉
  • 醬香豚肉叉燒拉麵
2023-10-29 243 瀏覽
隔天又来了,发现午市套餐比较划算,因为有学生8折!(午市和下午茶无加一,晚市有)午市套餐B:58*0.8=46hkd🌟野菜雜菇茄蓉意粉普普通通无功无过,份量还是可以的,上菜比较慢🌟奶茶(冻)冷热同价好文明,少甜还是很甜,狂加水再夸一下服务态度,刚擦的台面比较湿,小哥有拿纸巾过来。不过很奇怪门口的餐牌(比如周五六日的炸鸡)扫QR Code没有,旁边那桌的人也在疑惑lol收据小票相当于coupon,午市-5,晚市-10,不过10.30到期了

午市套餐B:58*0.8=46hkd
🌟野菜雜菇茄蓉意粉
普普通通无功无过,份量还是可以的,上菜比较慢

🌟奶茶(冻)
冷热同价好文明,少甜还是很甜,狂加水

2023-10-29
5 分鐘 (堂食)
2023-10-28 188 瀏覽
UNY新开了一家店,就来试下咯扫码落单,付款可微信,不能积CU APP的分下午茶套餐(无加一):45🌟脆皮鸡块伴豚骨拉面可能是我饿了,感觉很好吃,炸鸡热乎,汤醇厚,就是面的分量有点少🌟柠檬洛神花一大杯,冷热同价,非常良心,还可以加桌面的水甜点:🌟手工芝麻糕 18不太值得,很小,芝麻味倒是挺浓,老家菜市应该1块钱1块,而且是打包带走的,袋子和保鲜膜非常黏糊座位很挤,坐下去之后才发现555值得夸的一点:服务态度非常的好,店员非常客气有礼!发的小票可以午市-5,晚市-10,到10.30截止
UNY新开了一家店,就来试下咯
扫码落单,付款可微信,不能积CU APP的分

下午茶套餐(无加一):45
🌟脆皮鸡块伴豚骨拉面

🌟柠檬洛神花
一大杯,冷热同价,非常良心,还可以加桌面的水

甜点:
🌟手工芝麻糕 18

座位很挤,坐下去之后才发现555
值得夸的一点:服务态度非常的好,店员非常客气有礼!
发的小票可以午市-5,晚市-10,到10.30截止
2023-10-26
2023-10-11 425 瀏覽
最近見商場新開咗呢間支持長者就業嘅社企餐廳,餐牌唔錯諗住試吓,點知中咗大伏。我叫咗蒲燒鰻魚飯($78)同一杯熱飲。件鰻魚係冇乜鰻魚味,只有少少酸同腥臭味,感覺完全唔新鮮,而且唔係幾食到有蒲燒嘅味道。實物色澤亦都冇餐牌張相咁鮮艷。至於醬汁味道係異常地淡,唔知道係咪餐廳都推崇健康養生飲食,落汁落調味料都比較輕手。另外,裝熱飲嘅杯勁污糟勁多漬。我明白呢間係畀長者工作嘅餐廳,老人家未必夠力去擦乾淨啲杯同餐具,但希望都注意下衛生同客人嘅觀感。總結黎講,食得唔係幾舒服,唔會想再回頭幫襯。支持呢間社企一次夠了。

蒲燒鰻魚飯
2023-10-04 360 瀏覽
尋日行過UNY見到有間新餐廳開左🤩原來係銀杏館旗下嘅餐廳呢間社企旨在鼓勵長者就業 讓老友記可以重拾自信同賺取收入所以餐廳嘅店員全部都係長者👵🏻🧓🏻👴🏻 見到餐點價錢相宜又有意義就決定試下.🌟醬油燒豚腩叉燒拉麵 $68叉燒拉麵份量啱啱好 而且有三片叉燒比起平日食到嘅拉麵明顯冇咁油膩🍜.🌟煙肉卡邦尼意大利麵 $30呢款係週二限定嘅優惠菜式要點左主餐牌一款食物先可以加配卡邦尼好多汁 一啲都唔孤寒🍝而且仲有唔同種類嘅菇同煙肉 味道唔錯呢個價錢好抵食👍🏻.🌟即磨咖啡(凍)餐飲咖啡好有驚喜同水準😋咖啡已經加好左糖同奶 味道啱啱好而且仲有好香嘅炭燒味 非常推薦☕.🌟港式奶茶(凍)奶茶係經典味道 比較多奶🥛.長者侍應個個都好精靈 服務態度一流店舖新開張見到佢地好努力學緊點收錢🤣餐廳仲裝修得好有文青味 非常舒適 值得支持💪🏻
尋日行過UNY見到有間新餐廳開左🤩

要點左主餐牌一款食物先可以加配
卡邦尼好多汁 一啲都唔孤寒🍝
而且仲有唔同種類嘅菇同煙肉 味道唔錯
呢個價錢好抵食👍🏻

🌟即磨咖啡(凍)
餐飲咖啡好有驚喜同水準😋
咖啡已經加好左糖同奶 味道啱啱好
而且仲有好香嘅炭燒味 非常推薦☕
🌟港式奶茶(凍)
奶茶係經典味道 比較多奶🥛

長者侍應個個都好精靈 服務態度一流