2024-11-02 594 瀏覽
第二次黎食點心🤤因為質素唔錯 經驗十足既師傅用心自家製手作點心食得出師傅多年功架手勢👍🏻不枉係多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團serve過🥣養生燉湯⭕️ 花膠螺頭燉赤肉湯 ($82)/ 蟲草花螺片燉雞湯($48)最鐘意飲湯既我倆第一時間叫左兩盅✌️兩款都好足料 比較鐘意花膠果款 較濃味餐紙上仲有其他湯品 比起出面選擇多🍞飽點⭕️ 馳名南翔小籠包 ($34)一籠三粒 皮算薄 但未至於一夾就穿整體做得唔錯👍🏻倒出黎都好多湯汁♨️蒸品⭕️ 月半彎晶瑩鮮蝦餃 ($22)上次食過蝦餃好正 可以兩粒散叫蝦仁勁大粒 好彈牙兩個人叫岩岩好 又可以試多幾樣野⭕️ 蟲草花上湯鮮竹卷 ($32)鮮竹卷算係我幾鐘意既點心依度有三條 脹卜卜餡料有紅蘿蔔🥕菜🥬肉等 都幾滿試左少少上湯 幾清 仲有蟲草花👏🏻用心🍳鑊氣小炒⭕️ 蒜蓉炒生菜🧄🥬 ($88)比起上次菜芯大碟同惹味 又多蒜🧄正🍮甜品⭕️ 大良薑汁雙皮奶 ($26)震騰騰好滑 薑味🫚唔會太重搶哂戲奶味🥛出 口感順滑 推薦要留肚食🤰🏻
第二次黎食點心🤤

最鐘意飲湯既我倆第一時間叫左兩盅✌️
兩款都好足料 比較鐘意花膠果款 較濃味
餐紙上仲有其他湯品 比起出面選擇多

🍞飽點
⭕️ 馳名南翔小籠包 ($34)
一籠三粒 皮算薄 但未至於一夾就穿
整體做得唔錯👍🏻倒出黎都好多湯汁

♨️蒸品
⭕️ 月半彎晶瑩鮮蝦餃 ($22)
上次食過蝦餃好正 可以兩粒散叫
蝦仁勁大粒 好彈牙
兩個人叫岩岩好 又可以試多幾樣野

⭕️ 蟲草花上湯鮮竹卷 ($32)
鮮竹卷算係我幾鐘意既點心
依度有三條 脹卜卜
餡料有紅蘿蔔🥕菜🥬肉等 都幾滿
試左少少上湯 幾清 仲有蟲草花👏🏻用心

🍳鑊氣小炒
⭕️ 蒜蓉炒生菜🧄🥬 ($88)
比起上次菜芯大碟同惹味
又多蒜🧄正

🍮甜品
⭕️ 大良薑汁雙皮奶 ($26)
震騰騰好滑 薑味🫚唔會太重搶哂戲
奶味🥛出 口感順滑 推薦要留肚食🤰🏻
  • 大良薑汁雙皮奶
  • 月半彎晶瑩鮮蝦餃
Bookmark咗佢咁耐 終於都去咗食🤣史努比呢啲後生女一向對點心冇太大興趣揀得食點心十成有十成都系陪屋企人食😂利申!!冇話後生嘅唔可以鍾意食點心 你鍾意食點心都可以好後生😂😂😂呢間鋿晶館有啲特別 除咗點心之外仲有小炒最得意嘅系佢有埋烤魚 水煮魚 酸菜魚等 仲可以加肥牛😂不過史努比就冇嗌呢啲 揀咗食啲點心小食~Order之後都等咗一段時間 嘢食嚟到熱辣辣即叫即整系值得加分嘅🤭-座位費 $8史努比當佢茶錢啦🤣畢竟平日唔收加一價錢都合理~👌🏿月半彎晶瑩鮮蝦餃(2粒) $22原來佢都幾大粒😳蝦餃皮煙韌有咬口 但就稍為偏厚同埋比較痴 易穿即使有汁都會漏晒出嚟 更何況佢冇乜汁 食落較乾身🤏🏿不過蝦肉多 又夠爽彈 而且帶啲蝦嘅甜味混合適量嘅肥豬肉 都算滑身 味道: 6.5/10性價比: 6/10👍🏿百花炸釀蟹箝(3隻) $62甚少食炸蟹鉗嘅史努比 都唔知點先叫做好但如果以史努比嘅口味去評賞 佢算唔錯炸衣酥脆 而唔太油膩好似撈咗蝦肉 食落幾彈牙雖然就食唔到一絲絲蟹肉 但食得出佢帶啲甜味唔sure系蝦嘅甜定蟹嘅甜🤣總之味道唔錯~配搭甜酸醬確實更惹味 但史努比個人prefer就咁食令佢本身嘅甜味更突出🤭
Bookmark咗佢咁耐 終於都去咗食🤣
史努比呢啲後生女一向對點心冇太大興趣
揀得食點心十成有十成都系陪屋企人食😂
利申!!冇話後生嘅唔可以鍾意食點心
你鍾意食點心都可以好後生😂😂😂
呢間鋿晶館有啲特別 除咗點心之外仲有小炒
最得意嘅系佢有埋烤魚 水煮魚 酸菜魚等 仲可以加肥牛😂
不過史努比就冇嗌呢啲 揀咗食啲點心小食~

Order之後都等咗一段時間 嘢食嚟到熱辣辣

資訊爸爸👨🏻嘅意見 佢話唔特別 但都值7分
味道: 7/10

時令蔬菜系娃娃菜 雖然唔系話好清甜
但食落爽脆清新
啱晒嗰食點心嘅時候清清味蕾~

👍🏿半肥不瘦叉燒腸 $34
諗咗一陣 半肥不瘦 咪即系半肥瘦😂
腸粉皮正常 爸爸👨🏻嫌唔夠滑
但史努比覺得還好~
叉燒切得薄身 但唔會話冇晒口感😳
食落完全唔乾唔柴 仲幾嫩口🤣
適量嘅蜜味 叉燒唔會太鹹或太甜
配搭蔥花同類似翠玉瓜嘅蔬菜
唔肥膩 味道啱啱好!
味道: 7.5/10

史努比一向都好鍾意食豆腐 不論佢蒸定系炸🤭
炸衣非常之薄 微脆口感
沈上椒鹽同芝麻 雖然椒鹽味濃但不失芝麻嘅香氣
豆腐嫩滑 基本上唔使嘴嚼就吞得😂
呢個combination通常都好食!
今日嘅亦唔例外 只系略為重口味咗啲

所以turns out都唔算太貴
每間點心都總會有佢哋嘅招牌菜 同時有啲水準冇咁好
整體嚟講唔差 加上佢款式多 估計大人細路去都有嘢啱食🤭
但就真系要揀啱菜式🤣
經過可以一試啦~
整體評分:
@snoopy._.eating
半肥不瘦叉燒腸
椒鹽一口豆腐方
2024-08-14 4260 瀏覽
呢間食點心小菜每次坐車經過都見到好多人食,今次終於有時間坐低食下。聽講點心師傅之前係米芝蓮酒店做過,全部都係自家製即叫即做,而家仲食到手工點心都幾難得。雪山叉燒包 $36個皮薄薄地一片脆皮焗得幾脆身又夠熱,包身夠軟熟,餡料唔少叉燒醬偏甜五福臨門 $50蝦餃,燒賣,粉果,菜苗餃,薑汁紅棗糕各一粒。每粒都足料,餃皮唔易散開有D煙韌,味道都唔重脆炸北海道牛奶 $30薄薄地一層炸漿夠脆,牛奶味勁香脆皮炸乳鴿 $58乳鴿比較細隻,我覺得有少少燒過左火,因為有D位置食落都比較硬。不過大部份皮身都夠脆,肉雖然唔太但,但呢個價錢都接受川芎白芷天麻燉斑骨湯 $58足料嘅老火湯,湯水色夠濃,飲落好香川芎味,幾補身椒鹽排骨 $128椒鹽味幾夠,不過排骨唔算大粒但份量算多。炸得幾香身,辣辣地魚香茄子班腩煲 $138熱辣辣滾起勁香魚香味,斑腩好多茄子,味道鹹香夠味,斑腩夠多肉夠入味,餸飯食好岩豉汁欖角鱔片飯 $79荷葉籠仔蒸出黎,打開籠蓋勁香豉汁味。鱔片幾厚身肉質幾爽彈,D油滲左落個飯到食起上黎勁香

雪山叉燒包 $36

五福臨門 $50

脆炸北海道牛奶 $30
薄薄地一層炸漿夠脆,牛奶味勁香

脆皮炸乳鴿 $58

川芎白芷天麻燉斑骨湯 $58
足料嘅老火湯,湯水色夠濃,飲落好香川芎味,幾補身

椒鹽排骨 $128
椒鹽味幾夠,不過排骨唔算大粒但份量算多。炸得幾香身,辣辣地

魚香茄子班腩煲 $138

豉汁欖角鱔片飯 $79

2024-08-12
10 分鐘 (堂食)
2024-08-11 3773 瀏覽
坐車時常經過彌敦道都會見到鋿晶館,每次都係坐滿了人,今日中午過來大約等了10分鐘,目的是為了試試即叫即蒸的點心和原盅燉湯。花膠螺頭燉赤肉湯$82,材料十足兼且味道夠濃,大約半盅都是豬肉和花膠螺頭 淮山杞子,滋補養顏之選。飲茶必食嘅傳統點心一定就係蝦餃燒賣,點了黑松露北菇燒賣皇(2粒)$20和月半彎晶瑩鮮蝦餃(2粒)$22,可視乎人數而選擇4粒或2粒,比較有彈性,蝦餃 燒賣質量都唔錯,尤其蝦餃更加係皮薄餡靚。雪山叉燒包$36,招牌菜式之一, 外皮鬆脆,餡料甜甜地,打卡都唔錯。煎釀虎皮尖椒$39,每碟有四件,微辣🌶鳳爪排骨蒸金鳳飯$38,採用了較為短身的瓷盅盛載,所以飯的份量不是太多,排骨肥瘦適中。椒鹽豆腐$52,香口惹味,略嫌外皮 未夠鬆脆。香麻炸煎堆$30,充滿芝麻香,沒有油膩感。大良薑汁雙皮奶$26,幾滑幾香,薑汁味再濃一些就更好味。鐵觀音每壺$30,閒日(假期除外)全日免收加一服務費。
坐車時常經過彌敦道都會見到鋿晶館,

花膠螺頭燉赤肉湯$82,
花膠螺頭燉赤肉湯

黑松露北菇燒賣皇(2粒)

$20和月半彎晶瑩鮮蝦餃(2粒)$22,
月半彎晶瑩鮮蝦餃(2粒)

雪山叉燒包$36,
雪山叉燒包

招牌菜式之一, 外皮鬆脆,餡料甜甜地,打卡都唔錯。

煎釀虎皮尖椒$39,
煎釀虎皮尖椒

每碟有四件,微辣🌶

鳳爪排骨蒸金鳳飯$38,
鳳爪排骨蒸金鳳飯

椒鹽豆腐$52,
椒鹽豆腐

香口惹味,略嫌外皮 未夠鬆脆。

香麻炸煎堆$30,
香麻炸煎堆

充滿芝麻香,
香麻炸煎堆

沒有油膩感。

大良薑汁雙皮奶$26,
大良薑汁雙皮奶

幾滑幾香,薑汁味再濃一些就更好味。

鐵觀音每壺$30,閒日(假期除外)全日免收加一服務費。

2024-08-08
5 分鐘 (堂食)
餐廳係自家製品牌,朋友話師傅以前在日本東京做過富麗華好多年,專serve高層同明星,返黎香港後响好多間米芝蓮酒店同埋大型連鎖酒樓集團做主管,經驗夠晒豐富。餐廳晚市除左鑊氣小炒,另外仲有特式菜,我哋樣樣都點左d。月半彎晶瑩鮮蝦餃 (2粒):蝦餃皮薄,蝦肉大隻,新鮮爽口,包到漲卜卜,幾好。鮑魚北菇燒賣皇 (2粒):賣相吸引,鮑魚夠味,肉味濃帶肉汁,食落有淡淡香菇味。蟲草花螺片燉雞湯:跟餐時令燉湯,菇味濃,有螺片同雞香氣,唔多油,好甜好飲,養生之選。花膠螺頭燉赤肉湯:除左花膠螺頭,仲有淮山杞子同湯骨,燉出黎肉味比較濃同清甜,真材實料。娃娃菜:跟餐時菜,加少少豉油已經OK。蒜香石斑片蒸籠仔飯 (套餐):份量足,石斑片厚切,就咁蒸已經夠鮮夠甜,飯好香蒜味,整體好好食,推介。老壇酸菜魚:份量多,有酸菜、雲耳、芽菜同寬粉等配菜,魚片切得大塊,肉質嫩滑,有鮮味,小辣辣度亦剛剛好,唔會過辣。整體味道酸酸辣辣,好惹味,係幾好食。生炒骨:賣相唔錯,有紅椒、青椒同菠蘿做配菜,排骨剛炸起非常熱,夠鑊氣,味道酸酸甜甜,有層次感,好開胃。羅漢果雛菊茶:自家製特式飲品,清熱潤肺,夏天飲都幾啱。
餐廳晚市除左鑊氣小炒,另外仲有特式菜,我哋樣樣都點左d。

娃娃菜:跟餐時菜,加少少豉油已經OK。

羅漢果雛菊茶:自家製特式飲品,清熱潤肺,夏天飲都幾啱。
2024-07-04
4天前 0 瀏覽
超級不服氣,$98晚餐,上檯得4隻超细蝦球,超粉漿加接近零蛋絲,一碗正常SiZe白飯,一個正常木瓜湯,完。加熱飲加$5,凍飲加7。是否在上水可以貴到咁,茶記一般服務同質素,貴到咁!!!
6天前
4天前 0 瀏覽
夜晚放工想食點心?!以下呢一間餐廳就啱晒你啦!餐廳係自家製品牌,所有點心現場即點即做,熱辣辣新鮮好味!據聞點心師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後亦都喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做過嘢,經驗豐富!香噴噴流沙包💛$30流沙餡係金黃色嘅,熱辣辣我超鍾意!月半彎晶瑩鮮蝦餃🦐(四粒)$42食點心當然就要嗌蝦餃燒賣,呢度嘅蝦餃粒粒飽滿,冇揸流攤!黑松露北菇燒賣皇(四粒)$38呢個我覺得係今晚最好食嘅點心,食到香菇蝦肉嘅香味,配埋黑松露點綴,建議嗌多兩碟,起碼人頭兩粒!🤣🤣黑椒醬皇金錢肚$32金錢肚整得好入味,蘿蔔亦都整得非常鮮甜!百吃不厭鹹水角$24 鹹水角嘅外皮非常香脆,即叫即做,難怪咁好食!鳳爪排骨蒸金鳳飯🍚$38特別鍾意佢哋用金鳳米去整個飯底,米香味特別出色!黑蒜螺片燉唐排湯🐷$48呢一個黑蒜湯,我會形容係嚟到呢度必點嘅,黑蒜味好濃郁,而家天氣凍咗,飲返飲就Perfect啦!師傅干炒牛河 🐮$118除咗點心之外,呢度仲有好多炒粉麵嘅選擇,佢哋既干炒牛河比起其他餐廳大碟,而且仲有勁多牛肉!

香噴噴流沙包💛$30
流沙餡係金黃色嘅,熱辣辣我超鍾意!

月半彎晶瑩鮮蝦餃🦐(四粒)$42
食點心當然就要嗌蝦餃燒賣,呢度嘅蝦餃粒粒飽滿,冇揸流攤!

黑松露北菇燒賣皇(四粒)$38

黑椒醬皇金錢肚$32
金錢肚整得好入味,蘿蔔亦都整得非常鮮甜!

百吃不厭鹹水角$24
鹹水角嘅外皮非常香脆,即叫即做,難怪咁好食!

鳳爪排骨蒸金鳳飯🍚$38
特別鍾意佢哋用金鳳米去整個飯底,米香味特別出色!

黑蒜螺片燉唐排湯🐷$48

師傅干炒牛河 🐮$118
6天前 0 瀏覽
今日夜晚同朋友去左旺角飲茶,呢間餐廳是自家製品牌,  所有點心現場即點即做,所以上菜會等耐少少同味道有另於大集團既味道,值得一試。同餐廳員工吹水先知整點心既師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富。唔怪得樣樣點心都咁有水準。百花炸蝦球 - 外層金黃酥脆,內裡蝦肉鮮嫩脆皮炸乳鴿 - 的皮薄如紙,咬下瞬間肉汁四溢,滋味無窮。椒鹽魷魚鬚- 鹹香口感,魷魚每一口都好彈牙雪山叉燒包 - 脆外皮包裹著香濃叉燒餡,甜中帶咸,令人回味無窮。蝦餃 - 晶瑩剔透,皮薄餡多,鮮蝦充滿鮮味小籠包 - 湯汁豐盈,肉餡鮮美,無論是蒸氣騰騰的瞬間,還是咬下時的幸福感,都是完美的享受。蟲草花螺片燉雞湯  - 清潤鮮甜,雞肉嫩滑,營養豐富芝麻糕 - 香濃口感,甜而不膩,為整個餐點畫上完美句號。
百花炸蝦球 - 外層金黃酥脆,內裡蝦肉鮮嫩
脆皮炸乳鴿 - 的皮薄如紙,咬下瞬間肉汁四溢,滋味無窮。
椒鹽魷魚鬚- 鹹香口感,魷魚每一口都好彈牙
蝦餃 - 晶瑩剔透,皮薄餡多,鮮蝦充滿鮮味
蟲草花螺片燉雞湯  - 清潤鮮甜,雞肉嫩滑,營養豐富
芝麻糕 - 香濃口感,甜而不膩,為整個餐點畫上完美句號。
2024-11-12
6天前 0 瀏覽
今天要跟大家分享一間位於旺角市中心的點心店,但每一道菜品都充滿驚喜!可以選擇湯品點心或小菜😋。點心都是師父親手現場製作的,師父為日本回流,曾經在多米之蓮酒店及酒樓工作的廚師。首先登場的是養生滋補的姬松茸雪耳燉雞湯,這碗湯的賣相已經非常吸引!湯色呈現誘人的金黃色,松茸的鮮香味隨著熱氣徐徐飄散。松茸飽滿紮實,雪耳爽滑可口,雞肉經過細火慢燉,鮮嫩多汁,湯底清甜不膩,一啖入口便能感受到滿滿的營養精華!💝紅燒乳鴿絕對是這頓飯的最大亮點!外皮烤得金黃油亮,油光發亮卻不會感覺油膩。咬開酥脆的外皮,裡面的鴿肉鮮嫩多汁,醬汁的比例拿捏得恰到好處,鹹香適中,完美平衡了肉質的鮮美。每一口都能品嚐到外酥內嫩的完美口感,讓人忍不住想再來一隻!🍗蒜椒魚頭的賣相十分霸氣!魚頭新鮮飽滿,加上獨特的蒜椒調味,香氣四溢。魚肉細嫩鮮美,蒜香濃郁,微微的辣味提升了整道菜的層次感!🐟醬油鳳爪可說是點心的代表作!鳳爪經過精心醃製,醬油的香氣完全滲入肉中。鳳爪軟糯不爛,骨肉分明,充滿膠質的口感!👌主菜黃金大蝦份量十足,蝦肉鮮甜彈牙,外層裹粉酥脆,金黃誘人。蝦肉保持著海鮮的原始鮮甜,調味恰到好處,讓人一口接一口,根本停不下來!🦐最後

最後的甜品雙皮奶和芝麻糕,完美為這頓美味劃下句點。雙皮奶滑嫩細膩,奶香濃郁卻不會太甜,芝麻糕香甜軟糯,充滿傳統港式甜品的韻味。🍮

整體而言,性價比極高,無論是烹調技巧還是調味功夫都相當到位。最令人驚喜的是,價格十分親民,絕對是區內性價比之選!💖

推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐
特別推薦:紅燒乳鴿、蒜椒魚頭、姬松茸雪耳燉雞湯 🏆

#鋿晶館 #旺角 #點心店 #小菜
2024-11-14 0 瀏覽
食物好有驚喜!點心好有水準,每一款都係即叫即做,食材新鮮,味道一流。咱家脆皮蝦多士:一上枱就聞到陣陣香味,咬落去外脆內嫩,蝦膠鮮甜,配埋脆脆嘅多士,真係一流!月半彎晶瑩鮮蝦餃:個皮晶瑩剔透,蝦肉大大隻,咬落去啲汁即刻爆出嚟,口感彈牙,好滿足。黑松露北菇燒賣皇:絕對可以錯過!燒賣大大粒,北菇同黑松露嘅香味完美融合,每一口都充滿層次感。花膠螺頭燉赤肉湯:湯底清甜,花膠同螺頭煲得好入味,赤肉嫩滑,滋補養顏。脆炸北海道牛奶:呢個甜品好特別,外層炸得金黃酥脆,內裡嘅牛奶滑溜溜,甜而不膩。脆皮銀蘿腸:外皮炸得香脆,內裡嘅蘿蔔絲清甜爽口,配埋腸粉,一軟一脆,口感相當好。蒜香蝦春卷:春卷皮炸得好脆,內裡嘅蝦肉鮮甜,仲有蒜香味,好開胃。生炒骨:呢個係我同老公嘅最愛,生炒骨炸得外脆內嫩,酸甜嘅醬汁好開胃,加多碗飯應該仲正!
咱家脆皮蝦多士:
月半彎晶瑩鮮蝦餃:
黑松露北菇燒賣皇:
花膠螺頭燉赤肉湯:
湯底清甜,花膠同螺頭煲得好入味,赤肉嫩滑,滋補養顏。
脆炸北海道牛奶:
脆皮銀蘿腸:
蒜香蝦春卷:
春卷皮炸得好脆,內裡嘅蝦肉鮮甜,仲有蒜香味,好開胃。
生炒骨:
🎀旺角。熱辣辣新鮮出爐足料高質點心😋🎀🪄店名* #鋿晶館🔮地址* 旺角彌敦道726號地舖🗾分店地區🗾 旺角,上環,荃灣💰價錢$312 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_旺角剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_中菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵前段時間曾經去過上環分店食晚餐 呢間位於旺角專食點心長期經過都見到超多人排隊 於是今日中午約埋朋友去飲個茶😙呢一間店鋪環境夠曬寬敞 店面裝修華麗 內裡就比較簡單 設計 整體座位舒服 好有港式風味~🍽️食物質素🍽️餐廳系自家製品牌 所有點心現場即點即做 全部都係手作點心 質素相當高~而且點心師傅曾就職於日本東京富麗華多年 專為高管達人和明星服務 回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管 經驗豐富👍點心種類豐富 性價比高~👀評分💖💖💖💖💖🪄 馳名南翔小籠包$34熱辣辣出爐 小籠包皮相當薄身 內裡肉餡飽滿濕潤 味道不錯👍👀評分💖💖💖💖💖🪄 脆皮炸芋球$39傳統港式點心 外面裹上脆米 外皮炸至香脆帶芝麻香味 仲有香濃芋頭餡 甜甜地超好食👀評分💖💖💖💖💖🪄 月半彎晶瑩鮮蝦餃2粒 $22店鋪
🎀旺角。熱辣辣新鮮出爐足料高質點心😋🎀

🪄店名* #鋿晶館
🔮地址* 旺角彌敦道726號地舖
🗾分店地區🗾 旺角,上環,荃灣
💰價錢$312 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🪄 馳名南翔小籠包$34
熱辣辣出爐 小籠包皮相當薄身 內裡肉餡飽滿濕潤 味道不錯👍

🪄 脆皮炸芋球$39

🪄 月半彎晶瑩鮮蝦餃2粒 $22
店鋪必食點心 蝦餃皮如其名 晶瑩剔透薄身夠曬煙韌 入面蝦彈牙足料 高質!

🪄 黑松露北菇燒賣王2粒 $20
🪄 鮑魚北菇燒賣王2粒 $42
一次過試咗兩款燒賣 都係比較特別平時好少見 兩款都各有特色 佢哋嘅燒賣用料十足 咬落去啖啖蝦 黑松露味夠曬濃~ 而另外一款真係有鮑魚擺咗喺上面!

🪄 花膠螺頭燉赤肉湯$82
平時喺屋企好少飲湯水 呢款真係必試 成碗燉湯夠曬足料 滿滿一盅都係排骨,花膠,螺頭及冬菇 超級滋補😆

🪄 喜灼爽甜娃娃菜$35
分開都幾多 仲會淋上醬油 健康不耽誤

🪄傳統芝麻糕(凍) $32
必食! 勁鍾意食芝麻糕 呢一款佢嘅芝麻味又濃 質感又滑身好似芝麻糊甘 甜度剛好

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

• 脆皮炸芋球
  • 月半彎晶瑩鮮蝦餃
  • 鮑魚北菇燒賣皇
  • 傳統芝麻糕
  • 黑松露北菇燒賣皇(2粒)
2024-11-13 0 瀏覽
遊客或本地人我都很推薦⭐優點:種類非常多,點心,炒菜,煲仔菜,燉湯,粥,甜品應有盡有,點心即叫即整,師傅還曾經做過米芝蓮餐廳主管這次點了⭐鮑魚燒麥(兩粒)⭐蝦春捲⭐五福臨門(蝦餃,燒麥,薑汁糕,菜苗餃,粉果)⭐粉果⭐煎釀青椒⭐花膠螺頭燉赤肉湯⭐小籠包⭐油泡翡翠鮮斑球全部都很好吃,熱騰騰的點心燒麥大粒有肉感,豬肉肥瘦適中;煎釀青椒辣辣地,新鮮煎好很香;五福臨門適合什麼點心都想試的朋友;小籠包,粉果等點心都很優秀,粉果皮糯但不厚,餡多;小籠包多汁;燉湯適合秋天滋補,鹹鮮;翡翠斑球分量很大全是魚肉,魚皮還是厚得有膠質的那種去旺角真的可以來吃一下每道菜水平都很好
遊客或本地人我都很推薦
這次點了
⭐鮑魚燒麥(兩粒)

⭐蝦春捲

⭐五福臨門(蝦餃,燒麥,薑汁糕,菜苗餃,粉果)

⭐粉果

⭐煎釀青椒

⭐花膠螺頭燉赤肉湯

⭐小籠包

⭐油泡翡翠鮮斑球

全部都很好吃,熱騰騰的點心
燒麥大粒有肉感,豬肉肥瘦適中;
煎釀青椒辣辣地,新鮮煎好很香;
五福臨門適合什麼點心都想試的朋友;

燉湯適合秋天滋補,鹹鮮;
翡翠斑球分量很大全是魚肉,魚皮還是厚得有膠質的那種
去旺角真的可以來吃一下
每道菜水平都很好
2024-11-09 0 瀏覽
菜苗餃除咗皮薄之外,裏面嘅菜苗份量超級多鮮蝦又大又爽口調味仲啱啱好鮮蝦腸粉呢度嘅點心所有外皮都做得好出色,所以包括呢個腸粉皮都做得晶凝通透完全唔會腍,有煙靭嘅口感而且裏面包住嘅蝦一樣樣,又大隻又爽口流沙奶皇包裏面嘅奶皇超級澎湃,勁流沙,而且又唔會太甜好香鹹蛋黃味鮑魚燒賣燒賣鮮蝦豬肉餡好彈牙配埋表面唔會太韌嘅鮑魚啱啱好棉花雞呢個真係出色,魚肚棉花超級入味,處理得好乾淨,好特別配淮山,淮山好新鮮好爽口又帶有少少黏嘅感覺乳鴿乳鴿外皮香脆肉質一啲都唔會柴,炸嘅部份唔會太油出色
菜苗餃
鮮蝦腸粉
流沙奶皇包
裏面嘅奶皇超級澎湃,勁流沙,而且又唔會太甜好香鹹蛋黃味
鮑魚燒賣
燒賣鮮蝦豬肉餡好彈牙配埋表面唔會太韌嘅鮑魚啱啱好
棉花雞
乳鴿
乳鴿外皮香脆肉質一啲都唔會柴,炸嘅部份唔會太油出色
2024-10-24
2024-11-07 0 瀏覽
喺香港飲茶,近年因為點心師傅人手不足,唔少地方嘅點心選擇都變得有限。今日我去咗旺角呢間茶樓,呢度嘅點心款式過百種,而且全部都係即制,夠新鮮。地舖嘅位置非常方便,平日嚟都幾爆滿,因為價錢親民,嘢食都高質。蒜香虎蝦蒸飯 味道濃郁,蒜香四溢,虎蝦新鮮,蒸得剛好,米飯吸收咗蝦嘅鮮味。花膠螺頭燉赤肉湯 湯底清甜,花膠滑嫩,螺頭嘅口感亦非常好,湯品暖心,適合秋冬飲用。咱家脆皮蝦多士 外脆內嫩,蝦肉鮮甜,搭配香脆嘅多士,口感層次分明。椒鹽魷魚鬚 酥脆可口,椒鹽味道適中,唔會太鹹,咬落去有咁嘅彈性。鮑魚北菇燒賣 鮑魚同北菇嘅搭配令人驚喜,燒賣皮薄餡多,每一口都有豐富嘅味道。黃金魚皮 香脆可口,魚皮炸得金黃,咸香適中,成為一個好嘅開胃小食。百花炸蝦球 外層炸得金黃酥脆,內裡蝦肉新鮮,口感滑嫩,配上少許醬汁,簡直係完美。

花膠螺頭燉赤肉湯

咱家脆皮蝦多士
外脆內嫩,蝦肉鮮甜,搭配香脆嘅多士,口感層次分明。

椒鹽魷魚鬚
酥脆可口,椒鹽味道適中,唔會太鹹,咬落去有咁嘅彈性。

鮑魚北菇燒賣

黃金魚皮
香脆可口,魚皮炸得金黃,咸香適中,成為一個好嘅開胃小食。

百花炸蝦球
2024-11-07 0 瀏覽
放假逛旺角,見鋿晶館坐滿九成食客,星期一至五不收加一,點心師傅現場即做手作點心是自家品牌。我們點左🥢花膠螺頭燉赤肉湯:材料足味道夠濃,湯底清甜好美味花膠養顏超正👍🥢川芎白芷天麻燉斑骨湯:川芎味濃厚湯底深色,女士們如有頭暈頭痛去頭風至岩。🥢月半彎晶瑩鮮蝦餃:皮薄晶瑩剔透,蝦肉爽口。🥢黑松露北菇燒賣王:頗大粒松露味道香好食。🥢活拆生剝蝦腸粉:蝦仁爽脆,腸粉煙韌。🥢百花炸蝦球:蝦味足香脆可口。🥢油泡翡翠鮮斑球:新鮮龍躉球煎得很香,配草菇、嫩菜心炒得夠鑊氣香味四溢。🥢乾燒蝦仁伊麵:蝦仁爽口彈牙,伊麵夠味好食😋 總結:食材新鮮,真材實料,值得回頭。
我們點左
🥢月半彎晶瑩鮮蝦餃:皮薄晶瑩剔透,蝦肉爽口。
🥢黑松露北菇燒賣王:頗大粒松露味道香好食。
🥢活拆生剝蝦腸粉:蝦仁爽脆,腸粉煙韌。
🥢百花炸蝦球:蝦味足香脆可口。
🥢乾燒蝦仁伊麵:蝦仁爽口彈牙,伊麵夠味好食😋
總結:食材新鮮,真材實料,值得回頭。
  • 油泡翡翠鮮斑球
  • 黑松露北菇燒賣王