2024-08-14 233 瀏覽
今晚同事帶路來到這間中式點心店🌟這裡的所有點心都是現點現做的手作點心😍師傅曾任職日本東京富麗華多年及在港也曾主理多間米芝蓮酒店的餐廳,經驗豐富,水準也應該不會差🌟煎釀茄子好好吃,外層香口內裡水潤多汁~魚滑香濃有彈性👍🏻各款蒸餃和粉果也同樣不差🌟皮薄爆餡🔥鮮餃尤其好吃,蝦肉爽脆大隻♥️蒸飯的米飯粒粒分明,夠香口又有咬口♥️魚件厚身嫩滑👍🏻燉湯湯料勁豐富,味道清甜不鹹,營養無味精🌟
煎釀茄子
煎釀茄子好好吃,外層香口內裡水潤多汁~魚滑香濃有彈性👍🏻
各款蒸餃和粉果也同樣不差🌟皮薄爆餡🔥
月半彎晶瑩鮮蝦餃
鮮餃尤其好吃,蝦肉爽脆大隻♥️
蒸飯的米飯粒粒分明,夠香口又有咬口♥️魚件厚身嫩滑👍🏻
蟲草花螺片燉雞湯
燉湯湯料勁豐富,味道清甜不鹹,營養無味精🌟
2024-08-13
煎釀茄子
月半彎晶瑩鮮蝦餃
蟲草花螺片燉雞湯
2024-08-12 178 瀏覽
荃灣好少點心店,今日有新發現!有得飲夜茶,亦有燉湯蒸飯食。放工仲可以一盅兩件,配埋一杯熱茶好休閒。[點心]蒸百花釀魚肚:蝦滑上加埋蟹籽口感十足、彈牙。魚肚非常冧身,索埋濃汁好好味😋蒸馬拉糕:用奶粉製作糕漿,甜味剛好,質感仲感覺比平時特別柔軟。蒸粉果:每隻都大大件,餡料十足。外皮軟身透明狀,內裡很多肉碎及花生。炸春卷:一條長形斜切兩半,餡料仲包含有蝦肉粒。外皮酥脆。煎釀青椒:微辣但好味。表面釀肉煎至金黃色,青椒爽口。

[點心]
蒸百花釀魚肚:

蒸馬拉糕:
用奶粉製作糕漿,甜味剛好,質感仲感覺比平時特別柔軟。

蒸粉果:

炸春卷:一條長形斜切兩半,餡料仲包含有蝦肉粒。外皮酥脆。

煎釀青椒:
微辣但好味。表面釀肉煎至金黃色,青椒爽口。
  • 百花釀魚肚
2024-08-08 191 瀏覽
閒日陪屋企人飲下茶,時下好多茶樓和專吃點心的餐廳,真心質素都幾參差下。今日就去左鋿晶館試試,確實俾到少少驚喜我。估唔到一間門面看落平平無奇的餐廳,入到去就見到不少特色裝潢。唔講唔知,所有點心都係現場即點即做,都係手作點心。點心師傅原來曾就職於日本東京富麗華多年了,回港後在多家米芝蓮酒店和大型連鎖集團做高管。難怪一入到餐廳感覺咁有本土特色。一坐低,侍應姐姐即刻問飲咩茶,普洱,鐵觀音,香片任㨂。茶上桌,慢慢㨂野食。我就二話不說吩咐侍應姐姐推薦好野俾我。煎釀虎皮椒 - 真令人喜出望外,本以為是街邊煎釀三寶,點知食落有驚喜。虎皮椒咬落是脆脆,魚肉有咬口,唔係膠膠嗰種感覺。一碟四隻虎皮椒入面原來都有辣和冇咁辣。我就推薦辣,食完會有想再食既感覺!脆皮鮮蝦雲吞 - 又係滿有誠意的,一咬落去”嗦嗦”聲,皮炸得非常脆。脆皮入面包著一隻大蝦。食落沒有嗰種好油既感覺。懷舊鴨腳扎 - 雞扎就食得多,鴨腳扎都係第一次試。鴨腳扎夾住一塊芋頭和一塊雞肉,味道不俗。梅菜肉餅金鳯飯 - 黎得飲茶就叫埋個盅頭飯試試,就叫左一個套餐包一個盅頭飯,一個燉湯和時蔬。我就叫了個梅菜肉餅飯,仲標榜用金鳳飯咁開心。雖然唔係好大盅飯,

今日就去左鋿晶館試試,確實俾到少少驚喜我。

梅菜肉餅金鳯飯 - 黎得飲茶就叫埋個盅頭飯試試,就叫左一個套餐包一個盅頭飯,一個燉湯和時蔬。我就叫了個梅菜肉餅飯,仲標榜用金鳳飯咁開心。雖然唔係好大盅飯,不過舊肉餅Size都幾大舊,肉質彈牙,梅菜唔會太咸,啱啱好用來送飯。

時令養生燉湯 蟲草花螺片燉雞湯 (款式隨機)- 套餐奉送,熱辣辣的燉湯端到桌上都唔敢即時飲,請慢慢享用。燉湯好飲,甜甜的,飲到咁上下,撈起埋湯渣包括黑雞和蟲草,我當然唔客氣幫手清埋去!

不得不提侍應姐姐服務稱心,無論服務及食物質素絕對比得上一般酒樓,推薦!
2024-08-07 180 瀏覽
今日收工一於同同事嚟試吓位於荃灣嘅呢間點心舖💕 點心舖係自家品牌😋師傅就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗真係非常豐富!❤️一入到舖頭,服務員姐姐笑容非常好🥰服務態度好好,未食嘢前先感受咗服務👍叫咗自家製醬汁蒸鳳爪,叉燒包,煎釀茄子,鹹水果,潮州蒸粉果,炸魷魚鬚,小籠包,鮮炸腐皮卷,蒸白鱔飯。所有點心現場即點即做,手作點心,非常新鮮同熱辣辣❤️‍🔥本人10分推介炸腐皮卷、蒸白鱔飯、醬汁蒸鳳爪、叉燒包!真係非常之美味!😋😋料多 汁香!

所有點心現場即點即做,手作點心,非常新鮮同熱辣辣❤️‍🔥

2024-08-06
每次嚟到荃灣沙咀道嘅鋿晶館, 都好有家的感覺。佢哋全是自家製品。主打由傳統師傅和米芝蓮師傅攜手合作自家主理菜式。足料養生燉湯,純天然無添加。而且店員姐姐服務真係好好。上菜速度理想,每碟餸都可以熱辣辣一齊食。食得好窩心嘅飯店。真係好值得推介❤️👍🏻1)上湯鮮蝦水餃呢個超驚喜😋水餃皮薄幼滑。大小適中。入面嘅鮮肉餡料超級Juice入味。蝦粒新鮮又大粒大大粒,係好食到停唔到口果種😋👍🏻👍🏻👍🏻2) 籠仔蒸飯套餐-好抵食👍🏻❤️原籠蒜香石斑件蒸飯石斑件鮮嫩彈牙入味😋。份量充足👍🏻飯底粒粒金黃,姐姐話係用秘製方法先炒飯再用蛋汁浸至入味再蒸,所以啲飯食落好香好滑。而且用金鳳米煮飯,真係飯味十足。好有水準👍🏻 香噴噴,令人垂涎三尺。CP 超高。❤️淮山杞子圓肉燉赤肉湯燉湯濃火候十足,冇乜雜質不加味精,飲得好安心好有信心。味道亦都好有家的感覺。絕對睇得出用心製作。💁🏻‍♀️👍🏻👍🏻👍🏻飲完之後成個人舒服晒💆🏻‍♀️。3) 足料大大件魚肉茄子魚肉新鮮,茄子大大隻,口感十足😋新鮮熱辣,香噴噴超級正👍🏻4) 新鮮炸銀絲卷 & 時令小菜 👍🏻👍🏻👍🏻據聞主理師傅好出名,專為高管達人和明星服務,亦響多間米芝蓮酒店及大型連鎖
每次嚟到荃灣沙咀道嘅鋿晶館, 都好有家的感覺。

1)上湯鮮蝦水餃
2) 籠仔蒸飯套餐-好抵食👍🏻

❤️原籠蒜香石斑件蒸飯
❤️淮山杞子圓肉燉赤肉湯
3) 足料大大件魚肉茄子
魚肉新鮮,茄子大大隻,口感十足😋新鮮熱辣,香噴噴超級正👍🏻
4) 新鮮炸銀絲卷 & 時令小菜 👍🏻👍🏻👍🏻
據聞主理師傅好出名,專為高管達人和明星服務,亦響多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做過。以呢個價錢可以食到優質手作即叫即做食品。絕對稱得上係民間飯堂。超級推介👍🏻😋👍🏻
2024-08-01
  • 原籠蒜香石斑件蒸飯
  • 上湯鮮蝦水餃
#鋿晶館 #荃灣🔸濟寧蒜香蝦春卷 $36春卷兩大條切開,入面有飽滿蝦肉同蔬菜,炸到金黃香脆幾好食。🔸黑松露北菇燒賣皇(4粒) $38黑松露迷必試,黑松露味好香,燒賣彈牙,除左豬肉餡料外仲有鮮蝦,勁豐富!🔸香煎韭菜餅 $39外皮薄薄一層煎到幾酥脆,餡料主要係韭菜同鮮蝦,個配搭出奇地唔錯。🔸香噴噴招牌流沙包 $30流心奶黃甜度啱啱好,個包都好軟熟,好出色嘅流沙包,不愧係招牌野。🔸月半彎晶瑩鮮蝦餃(4粒) $42飲茶又點少得蝦餃,皮薄得黎又唔會一夾就穿,大蝦餡料又夠足料,鮮味十足,必點之選!🔸大良薑汁雙皮奶/法蘭西焦糖燉奶 $26/each叫完野意猶未盡叫左2份貼品,有驚喜,焦糖燉奶好香濃好味。薑汁雙皮奶入口好滑,2份都好出色。————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結自家製品牌餐廳,聽職員講主理師傅更加係日本東京富麗華任職多年,回港後亦係多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富;點心都係現場即點即做,水準同味道都有保證!📍鋿晶館🏠荃灣沙咀道130號地舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #fo
[荃灣鋿晶館•高質飲茶好去處]

#鋿晶館 #荃灣

🔸濟寧蒜香蝦春卷 $36
春卷兩大條切開,入面有飽滿蝦肉同蔬菜,炸到金黃香脆幾好食。

🔸黑松露北菇燒賣皇(4粒) $38

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍鋿晶館
🏠荃灣沙咀道130號地舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣餐廳 #鋿晶館 #飲茶 #點心
2024-07-31 126 瀏覽
喺荃灣廣場睇完戲想食下點心,醒起附近有間鋿間館,食物水準和性價比都好唔錯,仲可以叫半份,無論自己一個定同三五知己都一定有野啱食! 今晚嗌左:自家秘製叉燒包即叫即整,上枱時熱辣辣!食落啖啖叉燒肉,包皮又夠晒鬆軟(*ˉ︶ˉ*)重點係餐廳係用自家製嘅叉燒!自己餣更新鮮,鹹甜度適中!鮮蝦菜苗餃 一定要叫!今晚即重點啊(*ˉ︶ˉ*)外皮好煙韌,餡料新鮮,勁多菜苗,食落口好鮮甜,而且鮮蝦大大隻!睇圖就知啲蝦份量十足,真係成隻餃咁大! 好姐潮州蒸粉果 冇得彈(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)好好食!平時老公已經好鍾意食潮州粉果,今晚呢個佢更加係讚好不絕~ 超級足料!香脆蘿蔔腸真係估唔到可以喺呢個搭配,滑捋捋腸粉包住趣趣同埋清新爽甜嘅蘿蔔,入口又滑又爽又脆又甜,絕對係味蕾上面嘅大滿足!老爺鮮蝦腐皮卷呢個係店員姐姐推介,佢話鍾意食香口嘢嘅一定要試吓!真係炸到脆卜卜,外皮鬆脆,入面包住爽口加上新鮮又足料嘅餡料~順德酥炸鯪魚球炸到皮脆肉嫩😂入面仲係充滿肉汁架,大like !

今晚嗌左:

自家秘製叉燒包

香脆蘿蔔腸

老爺鮮蝦腐皮卷

順德酥炸鯪魚球
炸到皮脆肉嫩😂入面仲係充滿肉汁架,大like !
2024-07-25 146 瀏覽
荃灣即點即做手作點心知道師傅曾係東京富麗華做咗好多年 所以慕名而來試吓佢啲點心~即叫即整 大概要等15分鐘到啦煎釀虎皮尖椒 $39煎到金黃色又恰到好處嘅虎皮尖椒,魚肉調味唔會太重,同尖椒嘅微辣配合得剛剛好,味道層次都一流!活拆生剝鮮蝦腸 $45呢個腸粉鄙薄餡靚,加上新鮮到爆炸嘅蝦肉,勁彈牙爽口,鮮甜嘅味道加埋爽滑嘅腸粉再配埋豉油真心超級好味!鮮蝦菜苗餃 $34呢一個菜苗餃真係好正,佢嘅外皮偏向厚少少好煙韌,餡料係勁豐富嘅菜苗好鮮甜口感好爽口,加上新鮮蝦完全好Fresh!月半彎晶瑩鮮蝦餃(2粒) $22呢隻蝦餃真係餡靚皮薄勁大粒,餡料真係有成兩三隻鮮蝦,食落咬緊好豐富好滿足,果一種蝦嘅香氣一咬落去就爆發出來!黑松露北菇燒賣皇(2粒) $20黑松露估唔到同燒賣咁夾,果種幽幽嘅香氣完全帶出咗北菇燒賣嘅味道,整個層次都更上一層樓,加上大大粒啖啖肉好滋味!好姐潮州蒸粉果 $24呢一個潮州粉果真係冇得彈,超級足料咬一啖已經跌晒啲餡料出嚟,最重要佢有花生口感好爽脆,都未試過一口食晒落去嗰種衝擊感真係滿分!茶位費 $8 我哋沖咗杯普洱飲~夠晒濃!鋿晶館 (荃灣)荃灣沙咀道130號地舖
荃灣即點即做手作點心

煎釀虎皮尖椒 $39

活拆生剝鮮蝦腸 $45

鮮蝦菜苗餃 $34

月半彎晶瑩鮮蝦餃(2粒) $22

黑松露北菇燒賣皇(2粒) $20

好姐潮州蒸粉果 $24

茶位費 $8
我哋沖咗杯普洱飲~夠晒濃!

鋿晶館 (荃灣)
荃灣沙咀道130號地舖
鋿晶館餐廳點心是自家製品牌,所有點心即點即做,師傅曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富!🔥黑松露北菇燒賣王 $38⭐️9/10⭐️由梅頭豬肉製成的燒賣,不會太硬或太腍,口感剛剛好,好食!🔥鮮蝦菜苗餃 $34⭐️8/10⭐️菜苗餃皮薄餡靚,用料充足,每一件都有一隻完整大蝦!🔥老爺子古法馬拉糕 $22⭐️8.5/10⭐️用雀巢奶粉製成的馬拉糕,又鬆軟,又有淡淡的奶味!🔥咱家秘製叉燒包 $24⭐️8/10⭐️叉燒餡料充足,整體麵包也不會太乾身,不錯!🔥芝士蝦春卷 $42⭐️9/10⭐️ 春卷有淡淡的芝士,炸得香脆可口,用料亦很豐富!🔥奶黃煎堆仔 $28⭐️8.5/10⭐️ 奶黃非常流心,煎堆仔亦很香脆!
鋿晶館

🔥黑松露北菇燒賣王 $38⭐️9/10⭐️
由梅頭豬肉製成的燒賣,不會太硬或太腍,口感剛剛好,好食!

🔥鮮蝦菜苗餃 $34⭐️8/10⭐️
菜苗餃皮薄餡靚,用料充足,每一件都有一隻完整大蝦!

🔥老爺子古法馬拉糕 $22⭐️8.5/10⭐️
用雀巢奶粉製成的馬拉糕,又鬆軟,又有淡淡的奶味!

🔥咱家秘製叉燒包 $24⭐️8/10⭐️
叉燒餡料充足,整體麵包也不會太乾身,不錯!

🔥芝士蝦春卷 $42⭐️9/10⭐️
春卷有淡淡的芝士,炸得香脆可口,用料亦很豐富!

🔥奶黃煎堆仔 $28⭐️8.5/10⭐️
奶黃非常流心,煎堆仔亦很香脆!
2024-07-18 153 瀏覽
荃灣沙咀道週末經常有一間點心舖門口排長龍就是鋿晶館,做荃灣街坊多年都未曾試過,這次終於趁晚上6點半到室內用膳,不過未夠7點已滿座了!.🍽️ 齒頰留香脆蘿蔔腸腸粉嫩滑蘿蔔絲酥脆香甜.🍡 奶黃煎堆仔奶黃瀑布香濃加上脆而不膩外皮,坊間少見.🥟 好姐潮州蒸粉果皮薄餡料豐富,傳統的味道.🐟 黑松露北菇燒賣皇(4粒)能吃五全手工製作半肥瘦燒賣,還有黑松露味加持.🥟 馳名南翔小籠包皮薄入口爆汁,肉質鮮嫩.🦐 芝士蝦春卷蝦膠香濃彈牙加埋爽口椰菜,口感味道特別.聽說荃灣是總店,雖然麻雀雖小但五臟俱全,所有食物都是即叫即做,非常新鮮。另外他們亦有套餐選擇,可以一人享用,方便不少公公婆婆一人食飯。
🍽️ 齒頰留香脆蘿蔔腸
腸粉嫩滑蘿蔔絲酥脆香甜
🍡 奶黃煎堆仔
奶黃瀑布香濃加上脆而不膩外皮,坊間少見
🥟 好姐潮州蒸粉果
皮薄餡料豐富,傳統的味道
🐟 黑松露北菇燒賣皇(4粒)
能吃五全手工製作半肥瘦燒賣,還有黑松露味加持
🥟 馳名南翔小籠包
皮薄入口爆汁,肉質鮮嫩
🦐 芝士蝦春卷
蝦膠香濃彈牙加埋爽口椰菜,口感味道特別
2024-07-17
  • 齒頰留香脆蘿蔔腸
  • 黑松露北菇燒賣皇
2024-07-15 146 瀏覽
Ooo鋿晶點心館ooO上網見到呢間點心館既師傅係日本東京富麗華好多年👏🏻來到香港後在多間米芝蓮😻酒店及大型連鎖酒樓集團任職 而且點心是即叫即蒸 全手作 🙌🏻🙌🏻就係呢點就要黎食啦OooooO🔸香脆蘿蔔腸手作即蒸腸粉 皮薄香滑 蘿蔔絲香脆 誠意之作OooooO🔸鮮蝦菜苗餃菜苗切碎加入新鮮蝦仁 大大粒非常飽滿OooooO🔸芝士蝦春卷即炸即食 春卷皮脆卜卜 配上芝士鮮蝦及大量蔬菜 口感味道均衡OooooO🔸月半彎晶瑩鮮蝦餃即蒸上檯仲係好熱 大家夾蝦餃係唔係好易痴到另一隻既皮如果唔想穿皮 大家可以等D 皮稍稍凍一陣先夾🥢無就易穿蝦餃蝦肉又多又爽口 好滿足OooooO🔸流沙奶皇包奶皇清香 唔會太甜OooooO🔸好姐潮州蒸粉果食粉果最緊要就係辣椒油💕💕 店員都知呢一點所以配上一碟辣椒油我覺得有辣椒油 有少厚的粉果皮同花生 就係正既潮州粉果👍🏻
Ooo鋿晶點心館ooO

🔸流沙奶皇包
奶皇清香 唔會太甜

🔸好姐潮州蒸粉果
我覺得有辣椒油 有少厚的粉果皮同花生 就係正既潮州粉果👍🏻
鋿晶館(荃灣)❣️是日想飲茶食點心,又唔想去傳統酒樓。咁啱見到門口有錶位就決定入去呢間餐廳試下。餐牌除了有單點仲有套餐。人少少仲可以揀一籠兩件的點心,唔洗驚浪費仲可以試多d菜式😜經姐姐介紹了幾個得意菜式,全部點心即叫即整。🌟黑松露北菇燒賣皇🍄黑松露點綴於燒賣皇上。入口香菇味濃郁👍🏽豬肉不會太肥膩,有口感。🌟芝士蝦春卷🧀️熱辣辣香脆可口🤓廚房已經切開上菜。眼見到餡料好豐富,粒粒蝦係入面,加上喼汁提升味道。🌟齒頰留香脆蘿蔔腸🥕腸粉皮裹著脆脆的炸蘿蔔酥。外層軟熟腸粉皮,內層食到脆脆口感。絕對不會單調😙🌟月半灣晶瑩鮮蝦餃🦐外層皮晶瑩剔透,入口彈牙有口感,唔會好容易爛,入面餡料多😉🌟老爺子古法馬拉糕🥮黑糖香味撲鼻,顏色金黃,入口有淡淡蛋香及焦香味。❣️總括而言,呢度坐得都幾舒服,姐姐們好親民,會過來傾計,唔怪得好多熟客😁我表示點心好熱辣辣新鮮。細問之下,原來大廚背景資歷相當豐富🧑‍🍳曾經係日本東京富麗華為高官和明星服務。回港後於多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管。
鋿晶館(荃灣)

🌟黑松露北菇燒賣皇🍄

🌟芝士蝦春卷🧀️

🌟齒頰留香脆蘿蔔腸🥕

🌟月半灣晶瑩鮮蝦餃🦐
外層皮晶瑩剔透,入口彈牙有口感,唔會好容易爛,入面餡料多😉

🌟老爺子古法馬拉糕🥮
黑糖香味撲鼻,顏色金黃,入口有淡淡蛋香及焦香味。

2024-07-04 100 瀏覽
今日去咗荃灣附近行街,食咗一間叫「鋿晶館 」嘅點心,呢間餐廳環境光猛企理,有唔少座位,所有嘅點心都係即叫即做,所以上菜嘅時候都熱辣辣。我嗌咗咱家秘製叉燒包、五福臨門同齒頰留香脆蘿蔔腸。呢間嘅叉燒包同普通嘅茶樓唔同,包皮軟身,一撕開個叉燒包就會有流心嘅叉燒醬汁,叉燒餡料份量充足,整體個包唔會太乾身;五福臨門包括咗蝦餃、燒賣、菜苗餃、粉果同黑糖糕各一件,啱晒一個人食,每款都可以試一件,蝦餃皮唔算太厚,鮮蝦餡爽口彈牙,黑松露北菇燒賣帶有淡淡嘅黑松露味,咬落去肉質結實唔鬆散,菜苗餃嘅餡料有薑絲,中和咗菜苗嘅涼,黑糖高一口食晒,味道唔算太甜;蘿蔔腸喺其他餐廳比較少見,腸粉皮薄,中間夾住一層脆米,餡料係腍身嘅蘿蔔,整體口感豐富。📍荃灣沙咀道130號地舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍荃灣沙咀道130號地舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
2024-07-03 107 瀏覽
位於荃灣的這家餐廳,不僅環境舒適雅致,更以其創意十足且地道可口的粵式料理而聞名。我們今日點嘗了餐廳的經典推薦菜式,不禁讚嘆出色的烹飪功夫。首先是老爺子古法馬拉糕,這款經典糕點外皮金黃酥脆,內餡綿軟香甜,完美展現了古法制作的精髓。接著是百吃不厭的鹹水角,酥脆可口的外皮包裹著鮮嫩多汁的內餡,吃來一口接一口停不下來。月半彎晶瑩鮮蝦蝦餃則是另一大亮點,餃子皮薄而不破,蝦仁飽滿彈牙,汁水充沛,令人回味無窮。好姐潮州蒸粉果同樣精緻可口,Q彈的粉果配上鮮美的餡料,讓人欲罷不能。最後的煎釀茄子口感鮮嫩,醬汁濃郁,令人難忘。整體而言,這家餐廳不僅環境優雅,菜品更是精心炮製,將粵式烹飪的精髓盡情展現,值得一再造訪。我們衷心地推薦這裡,相信每一位食客都會在這裡體驗到粵菜的魅力所在。#荃灣美食 #荃灣點心

#荃灣美食 #荃灣點心
2024-06-26 91 瀏覽
朋友成日介紹呢間自家製點心,整體味道都唔錯!啲姐姐仲好nice!齒頰留香脆蘿蔔腸呢款特色腸粉有驚喜,類似炸兩咁,但比炸兩更有口感,外層軟糯既腸粉外皮,裹住剛炸好熱辣辣既蘿蔔絲,外脆內軟,口感豐富,值得一試!月半彎晶瑩鮮蝦餃(4粒)大大粒鮮蝦餃非常足料,大蝦好新鮮,而且咬落去好爽好彈牙~煎釀虎皮尖椒正反煎到香香脆脆,虎皮尖椒帶少許辣辣地,幾話癮,另外點埋辣油,更加yummy ,釀魚肉亦唔會帶腥味!咱家秘製叉燒包一籠三個,叉燒包整體幾juicy,肉唔會太鞋,味道幾夠,而包都幾鬆軟,唔錯~
朋友成日介紹呢間自家製點心,整體味道都唔錯!
啲姐姐仲好nice!

齒頰留香脆蘿蔔腸
裹住剛炸好熱辣辣既蘿蔔絲,
外脆內軟,口感豐富,值得一試!

月半彎晶瑩鮮蝦餃(4粒)
大大粒鮮蝦餃非常足料,大蝦好新鮮
,而且咬落去好爽好彈牙~

煎釀虎皮尖椒
正反煎到香香脆脆

咱家秘製叉燒包
一籠三個,叉燒包整體幾juicy
,肉唔會太鞋,味道幾夠,而包都幾鬆軟,唔錯~
2024-06-25