2022-03-14 1037 瀏覽
打去叫外賣,態度極差,講兩句想同你嗌交咁,都未講完就急住收線,問多兩句仲要串你打嚟叫外賣唔係打嚟受氣。以後都唔會再叫呢間,啲嘢又唔係好食又貴,主要貪位置夠近。。 。。
外賣送餐
2021-11-18 876 瀏覽
我嗌肥叉 大家又不妨睇下我食緊乜我就係唔食瘦先嗌肥 嚟到乾柴咁 出聲同佢講仲話呢到冇咩肥叉 好瘦你估我信唔信丫拿^^食碟叉燒飯收我$60唔緊要 俾啲咁嘅野人食仲好意思話呢到冇咩肥叉lol
我嗌肥叉 大家又不妨睇下我食緊乜
你估我信唔信丫拿^^

2021-03-03 828 瀏覽
食物還是一般,其實也不抱什麼期望,但態度極差的一間扮高級茶記,待客人如工人,呼呼喝喝,尤其買外賣,等了又等,啲阿姐又鬼死咁惡,嚟幫襯你好似嚟乞咁。雖然態度極之差,但不得不讚佢地夜市啲煲仔飯係好好味。
雖然態度極之差,但不得不讚佢地夜市啲煲仔飯係好好味。
2020-12-19 735 瀏覽
幫襯咗咁多年嘅餐廳,呢次嘅外賣真係好驚喜。呢間餐廳我一向只食沙嗲牛肉麵或者乾炒牛河,呢兩樣野一直好岩我胃口。點知一轉就出事了。我未食過雜扒飯係咁樣嘅組合嘅。成盒飯唯一嘅扒係豬扒,外加一條廚師腸、一細片火腿、一條中翼。味道一般,但牛扒雞扒呢?仲有,話明要燒汁,結果係洋蔥汁。算!唔係比個豉汁我都由得佢。禮貌什麼的喺呢度就算啦,無得要求。呢次嘅外賣經驗話比我聽,以後食雜扒飯一定一定一定要問清楚雜扒有咩!
幫襯咗咁多年嘅餐廳,呢次嘅外賣真係好驚喜。

禮貌什麼的喺呢度就算啦,無得要求。

2020-01-30 1072 瀏覽
年初三晚去食飯,入面坐滿曬人,所以就開台係出面俾我地坐馬路邊! 我地4大4細!天氣好凍,拿拿聲叫煲肥腸豬潤煲仔粥暖下!好足料!另外仲叫左魚柳蒸豆腐,魚柳同豆腐索左d汁好好送飯!梅菜扣肉,肥瘦岩岩好,竟然d小朋友最鐘意食依樣!生炒骨,勁好食!粟米魚肚羹,一心諗住叫俾d小朋友,但反而佢地麻麻!勁大兜,有d淡,最後大人清曬!新春小菜,無咩點加價,價錢好合理!我地叫左五樣野,賣單$474,好抵食!仲要因為新年,隔離d村屋有人放煙花,可以一路食飯一路近距離睇煙花

另外仲叫左魚柳蒸豆腐,魚柳同豆腐索左d汁好好送飯!
梅菜扣肉,肥瘦岩岩好,竟然d小朋友最鐘意食依樣!
生炒骨,勁好食!

2020-01-27
2019-03-26 853 瀏覽
🧑🏻👧🏻 兩公婆撐枱食埋午餐返工點咗2款午餐炸菜蒸鯇魚配凍飲$47~ 魚'飯分開上!☺🐟新鮮☺!好味!凍鴛鴦🥃~正常燒鴨雞飯配凍飲 $53~分量多' 鴨皮脆肉嫩' 雞略咸都好味!🤗🤗凍檸茶~正常
🧑🏻👧🏻 兩公婆撐枱食埋午餐返工

點咗2款午餐

炸菜蒸鯇魚配凍飲$47

~ 魚'飯分開上!☺🐟新鮮☺!好味!
蒸魚飯

凍檸茶~正常

蒸魚飯
雞鴨飯
2019-03-26 488 瀏覽
父母二人都不想煮飯,所以便隨隨便便的選了到「錦田餐廳菜館」吃晚飯。這裡的環境跟一般的茶餐廳無異,沒有什麼環境可言,吃的都是風味!炸乳鴿乳鴿皮脆肉嫩,吃上去特別香口,而且相當多汁,不論是配椒鹽或是配喼汁都同樣美味,如果乳鴿肉再多一點則更為理想!甜酸排骨甜酸排骨的醬汁甜酸味適中,味道特別開胃醒神,而甜酸排骨里的菠蘿是用了新鮮的菠蘿,特別有意思! 排骨方面炸得非常香脆可口,肉香味濃郁,不過排骨則瘦了一點,如果排骨能夠夾雜少許肥肉則更為美味!蒜蓉蒸龍躉頭腩龍躉頭腩肥美又鮮甜可口,配上蒜蓉後特別香口,而蒜蓉和龍躉頭腩下的粉絲完完全全吸收了龍躉頭腩的精華和蒜蓉的香味而變得美味可口!

炸乳鴿

甜酸排骨

蒜蓉蒸龍躉頭腩

2019-02-23 165 瀏覽
錦田餐廳重新裝修後冇來幫襯過!今朝要買郵票寄信早左又未開門過去隔離嘆番個早餐先我選了🍽🍴沙爹牛肉拼雞翼通粉~ 熱辣辣沙爹牛肉嫩滑份量多,雞翼2隻入味🤗🤗🤗火腿奄列拼牛油多士'好味🤗🤗 凍鴛鴦少冰~合我心意!裝修後改善了! 侍應的態度好好!以前啲通粉是暖的, 現在是熱辣辣🤗🤗$34可選兩樣餸'凍飲不用加錢!好抵又好味
錦田餐廳重新裝修後冇來幫襯過!
今朝要買郵票寄信早左又未開門
過去隔離嘆番個早餐先
我選了🍽🍴
火腿奄列拼牛油多士'好味🤗🤗
凍鴛鴦少冰~合我心意!
裝修後改善了! 侍應的態度好好!
火腿奄列拼多士
沙爹牛肉拼雞翼通粉
2019-02-23
早餐
火腿奄列拼多士
沙爹牛肉拼雞翼通粉
  • 沙爹牛肉
2017-10-22 924 瀏覽
叫外買好似要受氣咁(係聽電話果個),又晦氣,又趕時間咁次次叫外賣都溜野,無一次係齊既,大姐係唔係要次次向屋企門口睇哂有無留野先比錢,一係就話無司機,今日2:45到打去問有無人送外賣,都未到三點又話司機去唔知買咩(好似話買餸),又係無人送既,其實唔想做外賣既,就唔好大大張紙貼向門口有外賣,錦田好彩依家唔係得你呢間燒味炸,如果唔係真百佳
叫外買好似要受氣咁(係聽電話果個),
又晦氣,
又趕時間咁
外賣送餐
2017-05-16 912 瀏覽
夜貓子,十點過左突然肚餓,真係難頂….好彩錦田餐廳菜館仲未關門。燒味靚靚仔仔,比同區優勝。燒鵝脾大大隻,咬落皮脆多肉汁,漲卜卜,起碼唔會燒到乾曬水先!叉燒都幾肥美,但稍嫌唔夠甜,如果加多少少蜜糖燒就好。我本身係想要個碟頭飯,我問個姐姐可唔可以做個番茄炒蛋飯俾我,佢話可以。另外我都要求佢同我走蔥,佢好醒咁問埋我洗唔洗幫我走埋洋蔥。點知黎到既唔係碟頭飯、又無走到蔥…(洋蔥就走左)個蛋唔係太多,目測係兩隻細蛋。但番茄好多,應該有兩個,雖然個蛋炒得靚、夠濕潤但係都中和唔到個咸味。

2017-05-05 448 瀏覽
A must visit place for lunch everytime in Yuen Long. Some must try dish beside the regular set lunches such as the toufu with sichuan pepper corn spice (which is surprisingly good flavors for the price) and the roasted pork and duck. The crispy skin on the pork is our favorite. A rather old school restaurant, getting less nowadays in the island. Must come by for more! Also, don't forget the milk tea, one of the most "honest" milk tea with strong tea tannins and flavors in HK for me!
2017-02-06 549 瀏覽
新年拜年真係新界九龍四圍飛,今日就要入錦田拜年,見時間尚早,一於就去由細食到大的「錦田餐廳茶館」食個晏先尼度平時就好熱鬧,因為好多居民都會黎食,由其是旁邊係馬會,每凡跑馬、球賽都會座無虛席,有時搵個位都幾難😂今次叫左一個燒味雙拼飯($42),價錢就有啲貴既,不過一年先一兩次,就無所謂啦😅叫左半肥瘦叉燒,同埋燻蹄!叉燒半肥瘦,食落仲暖口既,咬落肉質唔會太韌,帶少少爽口!燻蹄,比較鍾意食凍身既,曾經係其他地方試過食暖身既燻蹄,真係覺得一般,而尼度既係凍既,咬落肉質唔會太硬,剛剛好!齊體黎講,不錯的!只是價錢有點貴不過如果唔夠食,可以叫佢加飯嫁

齊體黎講,不錯的!只是價錢有點貴

不過如果唔夠食,可以叫佢加飯嫁
2017-02-03
2015-04-11 957 瀏覽
好耐沒有吃麻婆豆腐,今天就來一個麻婆豆腐飯作午餐。一開飯盒已經嗅到陣陣香味,份量仲非常多。豆腐十分嫩滑,碎肉亦不多不少,份量剛好還充滿肉味。芡汁也做得非常好,不會太稀亦不會太杰,味道咸香帶點微辣,極之惹味! 美味的麻婆豆腐和白飯絕對是一個絕配!凍檸茶同樣出色,夠冰凍之餘還帶有香濃的茶味,酸甜度亦調得剛好。這個午餐令我非常滿意,下一次可試更多不同款式的食物。
好耐沒有吃麻婆豆腐,今天就來一個麻婆豆腐飯作午餐。
麻婆豆腐飯
凍檸茶

這個午餐令我非常滿意,下一次可試更多不同款式的食物。
2015-04-11
麻婆豆腐飯
凍檸茶
上個星期6,約埋成班朋友去錦田個頭踩單車... 玩到夜晚諗住近近地係錦田市中心搵間餐廳醫吓肚. 市中心唯一間似樣ge 就係得呢間餐廳! 所以決定試下我地一行6人, 叫左5個餸一湯特別推介【西檸雞】【咕嚕班球】【尤魚蒸肉餅】 好似大排檔d風,味好夠獲氣我個人好鐘意飲涷檸茶!所以叫左杯涷檸茶試吓,果然冇失望檸檬落得好足,(唔似其他茶記咁,是是旦旦落2片)d茶味又夠濃~~大大杯好抵飲   好耐冇飲過咁正宗ge涷檸茶下次去都要再飲!!總體黎講幾滿意! 茶記就應該係咁,唯一意見就係份量有d多~如果食唔晒好浪費下次去開錦田玩都一定會再去!!
上個星期6,約埋成班朋友去錦田個頭踩單車...
玩到夜晚諗住近近地係錦田市中心搵間餐廳醫吓肚.
市中心唯一間似樣ge 就係得呢間餐廳! 所以決定試下

我地一行6人, 叫左5個餸一湯

我個人好鐘意飲涷檸茶!所以叫左杯涷檸茶試吓,果然冇失望
檸檬落得好足,(唔似其他茶記咁,是是旦旦落2片)

下次去都要再飲!!

總體黎講幾滿意!
茶記就應該係咁,
唯一意見就係份量有d多~如果食唔晒好浪費

下次去開錦田玩都一定會再去!!

2014-04-06
2012-10-21 423 瀏覽
放假了, 朋友們嚷著要到錦田鄉村俱樂部遊玩, 遊玩前先在錦田找些東西吃... 選擇不多, 這間錦田餐廳已經是比較有規模的一間餐廳...油雞燒鴨湯瀨 -- 有曾光顧的朋友推薦燒味是最正常的食物, 就跟她一樣點了油雞燒鴨湯瀨... 油雞和燒鴨都是涼的, 位處鄉效, 雞肉沒有雞味, 一點也不滑嫩, 應該不是走地雞, 哈哈, 走地雞正常也不會在香港出現... 燒鴨皮不香不脆, 鴨肉軟腍沒有咬口, 鴨味不濃... 湯瀨倒是最正常...那杯熱菜蜜更是甜至飲不下... 最正常的, 也只是如此... 好像比快餐店更差... 而且價錢比美市區, 可能是獨市的關係吧...
雞鴨瀨

那杯熱菜蜜更是甜至飲不下...