2025-01-21
原本同朋友想食台灣牛肉麵, 就去咗鐵牛, 去到見到新推出咗幾款台灣小火鍋套餐, 正好呢幾日天氣凍, 急不及待order試試。鐵牛中環店環境光鮮整潔, 座位算幾寬敞, 坐得舒服。新推出嘅台灣小火鍋套餐每款均包含豐富配料, 款式大致上差不多, 只係湯底上有所分別, 而套餐本身包豚肉, 轉牛就要額外加錢升級, 另外亦可因應個人喜好追加食材配料、飲品。【雙重芝士牛奶鍋】HK$148+$10 安格斯牛肉片鮮嫩安格斯生牛肉佈面, 上檯點火將鍋物加熱, 因應個人喜好煮成其熟度。面層兩款碎芝士慢慢被熱熔, 熔於湯底中, 令湯底味道奶味更突出而且溫順。而鍋物中仲有大量配料, 包括有彈牙貢丸、芝士丸、米血糕, 仲有盡吸湯汁精華嘅蜂巢豆腐、蟹柳、雪枝揚、響鈴、娃娃菜、 金菇、粉絲、冬菇等等….另+$8 升級鹵肉飯:飯底淋上咗少少鹵肉汁, 微微鹹甜有肉香。而朋友叫咗個【鐵牛臭臭鍋(微辣)】HK$118+配安格斯牛肉片+$10配珍珠白飯湯底微辣惹味, 同樣包含了豐富配料, 我地食到好似尋寶咁, 而呢款湯底就多咗燕餃、鴨血等…【鹵味拼盤】HK$56每款鹵物都鹵得入味而不會過鹹, 包括有好林嘅豬腸、爽骨軟骨豬耳同埋
+$10 安格斯牛肉片
飯底淋上咗少少鹵肉汁, 微微鹹甜有肉香。 而朋友叫咗個【鐵牛臭臭鍋(微辣)】HK$118
+配安格斯牛肉片+$10
配珍珠白飯
每款鹵物都鹵得入味而不會過鹹, 包括有好林嘅豬腸、爽骨軟骨豬耳同埋鹵蛋。
包括酥炸彈牙花枝丸、逢甲鹽酥雞、甘梅地瓜, 每款酥脆香口又美味。
奶味偏重, 珍珠軟糯熟透。
【草莓牛奶爆珠】+HK$36
草莓味幾出, 爆珠口感過癮, 飲落口感順滑。