2023-11-03 1758 瀏覽
老友聚會,有人提議呢間已經奇怪,新浦崗街坊酒樓有咩好入去果然街坊格局,但非常光猛企理,比想像中旺場首先要讚賞飲品多種類,支裝青島,森堡,道地解茶最後有甜品自家杧果布甸(做法少少怪)桂花膏 仲有杯裝雪糕 雪糕糯米糍(呢個麻麻)配料方面,不同丸子,都多款投訴 是牛肉真的麻麻地服務方面,沒有人黑面,正正常常的
老友聚會,有人提議呢間已經奇怪,新浦崗街坊酒樓有咩好
入去果然街坊格局,但非常光猛企理,比想像中旺場

首先要讚賞飲品多種類,支裝青島,森堡,道地解茶

配料方面,不同丸子,都多款
投訴 是牛肉真的麻麻地服務方面,沒有人黑面,正正常常的
2023-11-01
2023-06-13 2302 瀏覽
在新蒲崗這個舊區其實隱藏著很多食肆,是日週末下午來到這間頗受街坊歡迎的酒樓飲茶食點心。雖然餐廳位於外表殘舊的越秀商場裡面,但是酒樓的裝修很有對比,光猛乾淨,一邊用餐時有一位職員一直勤力地打掃四周,讓客人感覺良好。最先送上的是蝦餃和菜苗餃。蝦餃外皮煙韌,餡料大粒結實,蝦肉足料爽脆,質素不錯菜苗餃同樣大大件,薄薄的皮裡面包著大量菜苗,也是幾足料的。鵪鶉蛋燒賣共有三粒,每一粒都是大大件的,裡面都是切肉不是免治豬肉,有豬肉味口感有咬口,這個幾推薦。叉燒腸粉則有三大條,皮不算厚叉燒的比例亦合理。一上菜就留意到腐皮卷的腐皮比起一般吃到的不一樣;這裡的顏色較淺,樣子亦比較鬆沒有黏在一齊。吃過以後,這個腐皮卷令我對這款食物稍為改觀:外皮炸的比一般鬆脆可口,裡面的餡料亦不會很濕,都是一款不錯的點心啊。豉汁蒸鳳爪煮得夠軟淋入味,醬汁濃郁十分惹味,喜歡食鳳爪的朋友不妨嚐一嚐這個點心。這張相片是剛送上我就影的,但是小籠包的樣子已經變得極度不吸引。小籠包無論是樣子還是味道,個人認為都如那些超市買得到的冷藏即食點心似的,又好像在廚房持續地加熱影響食物質素:除了細件之外,裡面完全沒有肉質,感覺是一塊皮包著一件乾了水

菜苗餃同樣大大件,薄薄的皮裡面包著大量菜苗,也是幾足料的。
這張相片是剛送上我就影的,但是小籠包的樣子已經變得極度不吸引。小籠包無論是樣子還是味道,個人認為都如那些超市買得到的冷藏即食點心似的,又好像在廚房持續地加熱影響食物質素:除了細件之外,裡面完全沒有肉質,感覺是一塊皮包著一件乾了水的肉丸,跟前面所食到的點心是兩個世界
剛炸好的煎釀青椒茄子熱辣辣,魚肉彈牙。
燒賣如鵪鶉蛋燒賣一樣都是大大粒的,肉質結實;牛肉球則是正常發揮。
生煎包正正常常,不點不是損失。
最後我們還點了一個店員推薦的瑞士汁炒牛肉河粉,不過表現令人有點失望。首先河粉的調味不足,味道較淺,感覺蜻蜓點水;其次,牛肉的份量少又細碎,大家分享時每人只是分到一些,因而這個表現我不覺得值得受到推薦,試過一次就算了。

雖然樓上還有一間酒樓,但也不怎麼影響到長盈的生意,一直深受街坊歡迎。個人認為這裡的點心質素不錯,可以叫多一些不同款式的點心試試,環境都算乾淨企理,是一個跟家人來飲茶的好地方
2023-03-12 1622 瀏覽
呢間酒樓我成日都食,佢晚巿小菜係大碟得黎又好好味,好夠鑊氣,超級推介,今日叫左晚巿三寶都只係$398抵到爛。🦞上湯波士頓龍蝦(伊麵底) 芝士焗加$20芝士龍蝦伊麵夠晒多芝士,唔會焗得太乾,可以啖啖麵都充滿芝士味,龍蝦都好大隻又勁多肉仲好彈牙,可能係入座之前見到打緊交嗰隻🤣🥦西蘭花彩椒帶子🐚西蘭花彩椒帶子炒得相當夠鑊氣,帶子炒到岩岩好熟,重口味嘅朋友仲可以用蠔油提味。🐥紅燒乳鴿2隻乳鴿就唔會燒得太乾,咬落去嗰陣燒味勁香,點埋椒鹽加鹹咁食仲正。不過其實乳鴿仲可以轉做燒鵝,佢個燒鵝仲正可惜賣晒。

🦞上湯波士頓龍蝦(伊麵底) 芝士焗加$20

🥦西蘭花彩椒帶子🐚

🐥紅燒乳鴿2隻
2023-02-25 1000 瀏覽
今午同家人去飲茶!叫咗碟老人家最愛燒鵝飯!可惜部長轉頭話無哂燒鵝!唯有改點雪菜火鴨絲炆米、味道唔錯!班頭腩炒河都夠鑊氣!老人家話好味道!蒸點心夠熱辣辣、正!可惜豬紅食落有腥味!總括點心雖然一般、但勝在夠熱!!
銀芽班頭腩炒河
火鴨絲炆米
糯米卷
潮州粉果
蒸綿花雞
蒸蛋黃壽桃包
2022-10-11 1603 瀏覽
媽媽同姑媽2個決定要飲茶事旦去左一間入到去好光猛好易搵到位3條友叫左6 個點心不過其中一樣我叫錯左個部長好好人幫我地cancel 左變左5個點心香煎蝦米腸叫錯了其實想叫香煎蓮藕餅可惜sold out 上素斎粉果個味有點淡懷舊鴨腳扎潮式蠔仔泡飯(窩)好大窩食吾晒,味到鮮甜蜜汁叉燒腸燒賣
媽媽同姑媽2個決定要飲茶
可惜sold out

上素斎粉果
個味有點淡

懷舊鴨腳扎

潮式蠔仔泡飯(窩)
好大窩食吾晒,味到鮮甜

蜜汁叉燒腸
燒賣

2022-10-09
下午茶
2022-05-16 1495 瀏覽
份量十足,味道好。媽媽都很滿意這個遲來的母親節午餐。片皮鴨-熱辣辣皮脆少肥,雞煲翅-用整隻雞炖煮味道濃郁,翅的分量十分足料;龍蝦伊麵-龍蝦新鮮肉質滑嫩;生炆龍躉頭腩-魚味道濃郁加上燒肉炆煮十分野味;椒鹽鮑魚酥香鮮甜;最後馬拉糕是古法制,夠鬆軟不太甜,再加上綠豆沙糖水,劃上完美句號。
2022-05-09
2022-02-14 1206 瀏覽
限聚令來飲茶,也是這星期少有外出吃東西。疫情下人流疏落,侍應也不多,聽到隔離枱伯伯不時咳嗽,雖每張枱相隔有些距離,但也有點擔心呢!下午茶價錢偏高,每人差不多$70/位,不過看到現場實況也沒所謂,需振興消費,因恐關門後不再開!(燒汁煎釀茄子)- 多油,味美(煎腸粉)- 煎香一點更好(錦鹵鮮蝦炸雲吞)-因是特價,吃時是凍的,但仍很香脆(蒸牛肉)- 正常(鳳爪排骨蒸飯)-排骨沒甚麼肉,志在食啖飯。(叉燒包)- 正價也要點個包食,不知 何時會再來吃。因我們聽到後面茶客與經理傾談,酒樓營業至正月初三便休息,不知何時再從開。

(燒汁煎釀茄子)- 多油,味美

(煎腸粉)- 煎香一點更好
(錦鹵鮮蝦炸雲吞)-因是特價,吃時是凍的,但仍很香脆

(蒸牛肉)- 正常

(鳳爪排骨蒸飯)-排骨沒甚麼肉,志在食啖飯。

(叉燒包)- 正價也要點個包食,不知

2022-01-27
下午茶
2021-11-02 1130 瀏覽
職員服務態度差,第一次問佢嘢仲大聲夾惡同你講嘢,冇禮貌,仲要黑口黑面,好似得罪佢咁!第二次問佢拎調味料指住㗎車唔出聲!啞嘅唔識答人?食物質素又好差,xo醬炒蘿蔔糕好咸,其他食物一般,好受氣!總之就唔會再幫襯!!
2021-11-02
2021-10-20 984 瀏覽
叫佐蟹煲,拿上黎嘅蟹係活蟹,結果,出餐時變死蟹。朋友們都夾過,大家試佐陸續覺得有問題,肉化嗮,梅嗮,到我食,一打開大蟹鉗,裡面肉爛謝謝咁,即刻搵西裝佬過黎。問佢點解拿俾我睇嘅蟹係活嘅,結果上台係死蟹。西裝佬扮懵,即刻話搵經理,拿走嗮。結果轉頭黎同我講可以重新出過一隻,我直頭要求取消。死死地地去取消佐。原本唸就咁算了,結果西裝佬又走黎講隻蟹就係呢種口感,係水蟹。真係當正人未食過蟹咁~唔係因為第一次同朋友食飯,真的想爆佢。最後買完單各自返屋企先醒起,片皮鴨一鴨兩食嘅二食涼瓜悶鴨無黎到。我懷疑根本就係睇我地叫咁多餸,相談甚歡,故意漏佐。
2021-01-10 1994 瀏覽
今早(10/1/2021)同朋友到新蒲崗飲早茶,原去開的一間酒樓,因疫情而停業,故來了這間。這酒家多做街坊生意,見很多茶客同侍應都好熟落,約十點多,已滿座,在這疫情期間,真難得。因時間尚早,還嘗到特價早茶。點了二份孖寶及二個點心,共六個點心鮮蝦菜苗餃 ,好味,好足料安蝦咸水角,略嫌皮厚咗些碧綠叉燒腸,腸粉好滑薑汁糕拼紅棗糕甜醋豬腳薑,醋甜,以$22.8有五件豬腳,幾件薑及一隻蛋,真是超值,重點係好好味鴛鴦燒賣皇埋單$133看食評,話前台服務員態度差,故埋單時特別留意,未知是否轉咗人,態度很好,有禮貌。

因時間尚早,還嘗到特價早茶。
點了二份孖寶及二個點心,共六個點心
鮮蝦菜苗餃 ,好味,好足料
鮮蝦菜苗餃

安蝦咸水角,略嫌皮厚咗些
咸水角

碧綠叉燒腸,腸粉好滑
碧綠叉燒腸

2021-01-10
早餐
甜醋豬腳薑
2020-11-18 1481 瀏覽
打邊爐,其實有點怕,朋友說想涮涮鍋,就去吧。位於新蒲崗的長發,打邊爐的水準想不到也很不錯。優點一:有著不同的火鍋湯底,眾裡尋它的是沙爹湯底。優點二:至於配料,肥牛就不缺少,而且這裡也有少量海鮮(如:蝦),而且質素絕不失禮。優點三:可以任飲任食4個半小時,而且只是$178。絕對是物照所值。優點四:除了食物質素高之餘,飲品種類也很多,枝裝藍妹啤酒也是免費。結論:這是一個可以跟朋友一起聚的好地方。日期:2020.11.03

優點一:
有著不同的火鍋湯底,眾裡尋它的是沙爹湯底。

優點二:

結論:
這是一個可以跟朋友一起聚的好地方。

日期:2020.11.03
2020-11-03
2019-12-06 1501 瀏覽
一天的工作終於完成,於是相約同事們打羽毛球做運動,接下來的不用想了,就是要去填滿肚子的。甫踏進酒樓,在飢腸轆轆下便點了一個晚市優惠,4)半只鹽焗雞。然後又點了1)鮑魚飯;2)芥蘭煲;3)牛仔粒。首先來了鹽焗雞,以半只來說很大的了,而且雞件十分大,且滑啫啫,十分好吃!之後來了芥蘭煲,看看照片就知道有點削了,除了那個煲,就是芥蘭,但配合蝦米,也值得一吃的!但價錢卻稍貴。那個牛仔粒,跟我想像的大大不同,不知道讀者有何想法呢?最後來了鮑魚飯,正確的是鮑魚粒飯,普普通通,但為了填飽肚子,也是一個好選擇!其他的豉油皇炒麵,小編覺得要放棄了。

然後又點了1)鮑魚飯;2)芥蘭煲;3)牛仔粒。

芥蘭煲

那個牛仔粒,跟我想像的大大不同,不知道讀者有何想法呢?
牛仔粒

鮑魚飯

2019-12-02
鮑魚飯
2019-04-10 2442 瀏覽
前台態度之差不可理喻,好似所有食客係佢仇人咁,佢都做左好耐㗎啦,越做越差,學人俾面色人睇,十問九唔應,黑起塊面,费事睬你,佢幾矜貴也不過是個前台罷,不喜歡可以選擇回家做少奶,唔好累老板!差………………………………
2019-04-10
2019-01-24 2360 瀏覽
今日三個大人兩個小嬰兒特登去新蒲崗打算打邊爐,七點幾到左後前台服務員話已經滿左無枱,但我見到入面右邊打邊爐區仲有好多吉枱,佢仲係我面前細細聲同另一個員工講唔好比我地入,呢件事我真係覺得好小家,明明門口海報寫住100cm以下免費,而我兩個嬰兒都唔過100cm,既然都敢寫,但點解又要咁多藉口,我兩個嬰兒得果一歲幾,其實都唔會點食野,有需要咁小心眼,今次我對佢地呢種做事態度感覺真係好差,難道兩個嬰兒無得收錢就要咁樣?
2019-01-24